Lokaliteter
Stikkord for valg av lokaliteter er medlemmenes trivsel og kostnader. Nå skal det ikke mye plass til for å spille et slag bridge, og spillere flest setter ikke særlige krav til komfort. Men skal man som bridgeklubb regelmessig invitere medlemmene til spillekvelder, bør nok trivselsmomentet likevel veie tungt ved valg av spillested. Nåværende medlemsskokk behøver kanskje ikke ha så store kravene, men tenk mer på hvordan dere vil framstå for eventuelle nye medlemmer ved valg av klubbens tilholdssted. Det ideelle spillelokalet for en bridgeklubb skal helst være karakterisert av at det er romslig - slik at det er rikelig plass til bordene, være luftig og ha gode lysforhold - i hvert fall der det skal spilles, og holdes rent og pent.
Akustikken i lokalet er ofte viktigere enn man gjerne vektlegger ved den første vurderingen av et lokale. Nå er jo ikke bridge den mest støyende hobbyen man kan ha. Det skal være stille under spillingen. Men kanskje nettopp derfor vil et lokale der lyden gir gjenklang i veggene over tid ofte være en kilde til irritasjon for spillerne. Å ha tilhold i et lokale som også benyttes av andre, er gjerne ikke å anbefale.
I tillegg er det fornuftig å tenke på om de lokalene dere velger også gir plass til oppbevaring av det materiell som normalt benyttes på spillekveldene, og om det er serveringsmuligheter. Det bør også være lett adgang til å gå ut eller til et oppholdsrom under pauser som tilfeldig oppstår under spillingen, slik at man ikke forstyrrer de som ikke er ferdige med runden.
Planlegger dere rekrutteringsaktiviteter, er det greitt å sjekke ut om dere faktisk har plass til å høste av rekrutteringsinnsatsen. Dere kan jo ha suksess med å tiltrekke dere nye medlemmer, og da er det greitt å kunne huse nye forventningsfulle spillere. Normalt regner man at det kreves åtte kvadratmeter pr. bord i et spillelokale. Det burde være et enkelt regnestykke å finne ut av hvor mange bord dere har plass til i nåværende spillelokale. Husk - det kan være en god investering å bytte til et større lokale, hvis man har i utsikt å tiltrekke seg nye spillere til klubben.
Dessverre er lokalleien ofte den største utgiftsposten i klubbregnskapet. Det vil si at man kanskje blir tvunget til å velge det nest beste framfor det lokalet man helst skulle ønske. En tommelfingerregel er at inntektene av spilleavgiftene gjerne skal være minst dobbelt så store som utgiftene til lokalleie. Da vil klubben gjerne ha et godt grunnlag for etablere en sunn økonomi.
OBS! Det vil alltid være lurt å sjekke ut hvilke regler kommunen praktiserer for økonomisk støtte til klubber og foreninger. Enkelte kommuner har gjort vedtak om at klubber som driver på ideell basis – slik som en bridgeklubb - skal tilbys lokaler gratis eller til reduserte priser i kommunens bygningsmasse. Det kan være greitt å ha med seg ved vurdering av hvilket spillelokale man skal velge som klubbens tilholdssted.
Klarhet i hvilken ukedag som passer best for medlemmene, frammøtetidspunkt og hvor lenge klubbkveldene normalt skal vare. Valg av ukedag er normalt ikke den viktigste beslutningen et styre treffer. Men at det er mye tradisjon og følelser blant medlemmene også på dette punktet, vet enhver som har vært med på endre spilledag i en klubb. Lokale forhold skal naturligvis tas hensyn til, og det vil også være lurt å skjele litt til andre klubber som holder til i en radius av 2-3 mil fra der en selv spiller. Hvis mulig, vil det å legge spillekveldene på en dag der de andre klubbene har spillefri være å foretrekke. Bridgespillere har gjerne ikke så mye imot å bevege seg litt for å få et slag bridge. Derfor kan det være lurt at klubbene i et område praktiserer å spille på forskjellige dager. Det kan stimulere medlemmene til å avlegge også andre klubber et besøk. Har dere klart å skape et attraktivt spilletilbud selv, vil dere også få besøk fra naboklubbene. Det er gjerne en vinn – vinn situasjon både for medlemmer og klubber.
Tidspunkt for oppmøte på spillekveldene er vanligvis heller ikke så viktig. Vårt råd er at tidspunktet for oppstart av spillekvelden først og fremst bør avstemmes mot når man ønsker å avslutte klubbkveldene. Og tidspunktet for når lysene «skal slukkes, og det er tid for å gå hjem» er det langt mer viktig å velge med omhu. At noen ønsker å spille natta igjennom, mens andre foretrekker å avslutte langt tidligere, er nok et kjent diskusjonstema i mange klubber. Vi heller til den mening at klubbstyret gjør lurt i å lytte til de sistnevnte. Regelen er at man heller risikerer å miste medlemmer på grunn av valg av spilledag og når spillekveldene avsluttes, enn når de startes opp. Når spillekvelden starter, er medlemmene gjerne langt mer fleksible i forhold til. Så prøv heller å ta igjen den halvtimen dere måtte risikere å miste ved slutten av kvelden ved å starte spillekvelden tidligere. Vær også nøye med å overholde avtalt tid for å avslutte spillingen. En enkel måte å regulere det på, er å la være å starte opp nye runder etter et gitt klokkeslett.