Om å holde tunga rett i munnen

Jeg holdt på å få kaffen i halsen da jeg leste Christian Vennerød sin artikkel i siste BIN. Bladet handlet nesten i sin  helhet om jukseskandalen og han hadde skrevet en artikkel om juks sett i et historisk lys. I mitt hode er det å jukse i bridge det aller verste en kan gjøre mot hobbyen vår. Det nest verste er å beskylde noen for det samme, uten å ha vanntett belegg for det en sier.. Da Boye fyrte av sin rakett, var jeg lenge tvilende. "Har han virkelig dekning for dette og kan han bevise?" Svaret har vi fått og svaret er et rungende JA. Boye har lagt fram bevis som for oss bridgespillere er mer enn overbevisende nok. Uansett hva som måtte skje av dommer i framtiden, vil disse gutta være kledd naken.

Christian Vennerød skriver om et antall andre bridgespiller  hvis navn nevnes i samme sak. Jeg kjenner ikke særlig til de utenlandske navnene, men jeg satte som sagt kaffen i halsen da to bergensnavn dukket opp.

Min bridgeblogg ønsker jeg skal være et sted der mange sider av det som handler om bridge kan diskuteres. Denne gangen kommer en av leserne med ramsalt kritikk til to sentrale personer i norsk bridge. Jeg har sendt en mail til dem begge to og har oppfordret dem til å komme med svar. Er det andre som har meninger, er kommentarfeltet åpent.

Juksemakere gjennom tidene

Av Roald Mæsel


Hei Snorre
 
Da ingen andre (bortsett fra deg) har tatt pennen fatt etter det usmakelige oppslaget i siste nummer av BIN hvor det hevdes (eller sterkt antydes) at noen av våre tidligere norske helter ved bridgebordet drev med juks.  
 
Basert på rykter og enkelt episoder fra ekskoner og andre, skal bridge Norge nå opplyses om at disse sannsynligvis drev med juks. Såvidt meg bekjent er ingen av disse noen gang tatt for juks.  Ingen av de som er nevnt spiller lenger og en av disse er også avgått ved døden.  Muligheten for å renvaske seg fra beskyldningene er så godt som umulig.
 
Hva ønsker BIN å oppnå med dette?  En ting er å ta fatt i juks hos spillere som fortsatt konkurrer for å få satt en stopper for dette og for meg gjerne få de bort fra bridgebordet.  Her har Boye gjort en formidabel jobb.  
 
Men et hovedprinsipp må være at de som beskyldes må få en sjanse til å renvaske seg.  Den muligheten er mer eller mindre borte i og med at disse ikke lenger deltar ved bridgebordet.  
 
Jeg må si jeg ble så provosert da jeg leste artikkelen om Juks i Norge at det var sekunder før jeg sa opp mitt BIN-abonnement.  Som Sørlending vil jeg ta i bruk det sterkeste kraftuttrykket vi har her på Sørlandet: "Jeg kan ikke si jeg lier det".  Men du skal få en sjanse til Boye!
 
Dette innlegget må du gjerne ta inn i bloggen din Snorre.               
 
Mvh
Roald 

____________________________________________________

Presidenten ser bakover (og framover)

Leser du artikkelen under, ser du at JosteIn Sørvoll gir stafettpinnen videre etter sin ene periode. Jeg regner med å kommer tilbake til den saken, men her får du se praten jeg hadde med han om året som har gått:



HeI, Jostein. Jeg går rett på sak. Det er naturlig først å gå tilbake til august og Tromsø. Når du ser på mesterskapet i ettertid, hvilke tanker gjør du deg?

For meg er det viktigste at NBF klarte å gjennomføre arrangementet på en god måte. Toalettforhold og pynting av lokalet kunne selvsagt trengt en oppjustering, men for oss var det sportslige og kostnadskontroll det aller viktigste.
Å arrangere et EM  så langt vekk fra allfarvei som Tromsø, representerte en kalkulert risiko for EBL og NBF, men ingen andre regioner i Norge ville vel gitt tilsvarende økonomisk støtte som det vi fikk fra fylke og kommune. Avtalene som ble inngått må ses i lys av det og for meg var det viktig at vi hadde full kontroll med kostnadssiden.  Ved å garantere EBL en inntektssum slapp vi å plukke opp diverse VIP regninger og hvis jeg bruker dine penger og du mine, blir det dyrere enn om vi begge betaler for oss selv.


I ettertid har det vist seg at enkelte lokale avtaler med fordel kunne vært bedre avklart og vi kan heller ikke si oss fornøyd med det økonomiske resultatet av kantinedriften. Det betyr at vi nok ville stå bedre rustet om vi påtar oss et nytt stort arrangement.  Men jeg tror vel det får vente. Norge arrangerte EM i Bridge i Oslo i 1969, det tok 46  år før neste arrangement. Jeg tror det er greit å vente til etter 2050 før NBF trår til igjen.
Hvis du med sportslige resultater mener hvordan norske spillere hevdet seg er jeg godt fornøyd. Vi fikk en rekke topp tre plasseringer og bridge er vel den eneste sporten der amatører kan henge godt med de profesjonelle utøverne. At juksemakerne fortsatt var med i Tromsø får vi bare notere.



94.000,- i minus var bra i forhold til mange spådommer. Likevel føler jeg det er noe galt når et forbund som vårt i dette tilfelle legger ned et enormt arbeid for å bringe mesterskapet i havn. "Takken" er at arrangøren sitter igjen med et betydelig underskudd. Dette betyr vel i praksis at kun lavkostland som f.eks Polen og Bulgaria kan gjennomføre EM og sitte igjen med penger på bok. Hva tenker du rundt dette og EBL sin rolle og er det ting du klart ser burde vært gjort annerledes?

Jeg tror ikke det er snakk om lavkost- kontra høykostland. EBL er avhengig av et overskudd på det åpne EM og forutsetningen for det er at arrangementet er attraktivt for spillerne. Det er den store utfordringen og det blir spennende å se om det neste åpne EM i Toscana klarer å trekke spillere nok til at arrangementet kommer økonomisk vel i havn. For øvrig er det min oppfatning at mange ildsjeler  i EBL gjør en stor innsats, men en modernisering av organisasjonen er overmoden. Først og fremst trengs en engasjert ansatt administrerende direktør som tar ansvar for driften. Styret ville da kunne konsentrere seg om strategiske veivalg , ikke en rekke operative funksjoner.



Jeg antydet i fjor høst at jeg ønsket en synlig president, der det er kort avstand mellom de som bestemmer og de som blir bestemt over. Føler du at organisasjonen vår imøtekommer medlemmenes ønsker og behov på dette området?

Det er ikke jeg som skal dømme om det du her tar opp. I de 18 månedene jeg har vært president har agendaen stort sett blitt satt av eksterne hendelser, og det er mye å hente hvis "normalitet" igjen blir status.


NBF har slitt med mye sykdom i administrasjonen. Du skal selvsagt ikke fortelle noe om de enkelte, men er bemanningssituasjonen under kontroll og klarer kontoret å gjøre de daglige oppgavene?

En liten organisasjon er sårbar og de som arbeider ved kontoret har hatt travle dager i året som gikk. For meg er det viktigste at vi i Allan Livgård har fått på plass en engasjert og kunnskapsrik generalsekretær. At han er toppspiller selv med lang bridgeerfaring er i min verden også viktig.




Sett bort fra EM i Tromsø, hvilke saker har vært de viktigste for NBF dette året og hvilke saker er de største og viktigste som ligger foran oss?

Ingen sak har vært viktigere enn juksesaken som Boye har rullet opp. At EM i 2014 langt på veg kan benevnes som EM i juks er forstemmende, og Boye og hans medhjelpere har gjort bridgen en stor tjeneste. NBF har fra første dag tatt saken på største alvor, men vi får leve med at noen synes vi kunne gjort mer på et tidligere tidspunkt.

For bridgen i Norge er rekruttering en hovedutfordring. NBF besluttet i den forbindelse at vi skal legge til rette for spilling på BBO for nybegynnere som en del av opplæringstilbudet. Forhåpentlig kommer et slikt opplegg i gang i løpet av 2016.
Juks i bridge er ikke over med det som hittil er gjort. EBL og WBF synes etter hvert å ha innsett alvoret i saken og jeg tror bridgen er på veg til å bli en renere sport dersom de tiltakene som er skissert også følges opp.


Hva er status med tanke på Marit Sveaas Minneturnering og tror du dette blir den magaturneringa som er målet?

I 2016 blir Marit Sveaas turneringen avslutningen på Bridgefestivalen i Fredrikstad. Forhåpentligvis  blir det mange som deltar  der og målet er å få på plass en massemønstring. Planer for 2017 og videre er lagt, men det gjenstår noe før vi kan gå ut med detaljer om det, men optimisme rundt dette prosjektet er fortsatt stor.


Det ble nederslandsk seier i preturneringa for det store turneringa som har preimeiære til sommeren.


Du har ledet et styre med mange nye og delvis uerfarne bridgepolitikere. Hvordan synes du har gjengen "din"  har løst oppgavene dette året og hvordan har samarbeidet i styret vært?


Samarbeidet i styret har vært godt, og alle styremedlemmene har bidratt konstruktivt til at til dels vanskelige saker har funnet sin løsning. De fleste medlemmene er da også erfarne folk, og mangel på bridgepolitiskbakgrunn  har ikke tynget oss.

Valgkomiteen er forresten godt i gang med å sette sammen et forslag til det styret som skal velges på vårens generalforsamling. Jeg håper det blir en fin blanding av gammelt og nytt. For meg er det imidlertid tid til å sette strek. EM i Tromsø kom i havn og jeg vil gjerne bruke min tilmålte bridgetid som aktiv spiller ikke som administrator.  Jeg er også overbevist om at andre gjør den jobben minst like godt som meg.

_____________________________________________________________

Jeg sier takk for praten, men det er for tidlig å takke for vel utført jobb. Jostein vil være vår styreleder en god stund enda og har helt sikkert mer på agendaen før han takker for seg. Jeg benytter anledingen til å ønske en riktig God Jul til Jostein og hans nærmest.

Jostein Sørvoll takker for seg som president

Jeg sendte i helga en mail til Jostein der jeg lurte på om han kunne tenke seg å oppsummere året. "Ja, det gjør jeg gjerne", sa han, "fyr løs"


Jostein Sørvoll i sin tale da han overtok som president ved siste ting

_______________________________________________________

Før du får høre hva han har å fortelle, slipper jeg det som for meg er en aldri så liten bombe, Jostein Sørvoll overtok presidentvervet på en ganske dramatisk måte i kamp med Jan Aasen. Hans viktigste begrunnelse var at han mente arbeidet med EM i Tromsø var ute av kontroll og at NBF ville gå på en økonomisk mine om ikke andre koster overtok. Nå er EM i havn, med er resultat jeg tror Bridge-Norge er godt fornøyd med. Et underskudd på 94.000,- til tross.

Siste spørsmål fra meg var, " Er det noe mer du vil si til slutt, Jostein"

"Valgkomiteen er forresten godt i gang med å sette sammen et forslag til det styret som skal velges på vårens generalforsamling. Jeg håper det blir en fin blanding av gammelt og nytt. For meg er det imidlertid tid til å sette strek. EM i Tromsø kom i havn og jeg vil gjerne bruke min tilmålte bridgetid som aktiv spiller ikke som administrator.  Jeg er også overbevist om at andre gjør den jobben minst like godt som meg."

________________________________________________________

Resten av intervjuet kommer litt seinere i dag.