Hvor kommer plussen fra?

Dette arbeidet som jeg viser her, er noe jeg tror mange par burde tatt seg jobben med å gjøre. Ikke minst for landslagskapteiner og coacher er jeg sikker på at det er interessant å se hvor de enkelte par har sin styrke. Skal dette brukes i noen skala, er det viktig å ha mange spill som datagrunnlag. I en og en turnering vil nok tilfeldighetene slå ut, men klarer en å gjøre dette fra mange turneringer, er jeg sikker på at konklusjonene blir mer og mer pålitelige.

Nils Kvangraven er en aldri så liten racer i Excel og han tok utfordringen min med å gå gjennom egen innsats i NM par 2014. Her er resultatene og under forklarer jeg kort.



i orange ser du ANTALL SPILL og i grønt er det fokus på SCOREN.

Jeg hadde trodd at et par som Nils og Terje var spillefører i mer enn 51,6% av spillene, men det var de altså ikke denne gangen. De andre resultatene er jeg ikke veldig overrasket over. De scorer +140,7 på egne spilleføringer, desidert mest når de er i utgang. De har minus på slemmene og det har jeg sagt noe om før. Selv vil de nok hevde at dette er tilfeldig, men jeg er ikke sikker. Legg også merke til at de har pluss på motpartens slemmer. Enkelt forklart: Også andre par melder for hardt.
Jeg ville trodde de var flinke til å karre til seg gode delkontrakter, men det ser ikke ut til å stemme. I alle fall ikke denne gangen.

Så scorer de hele 70,6% av plussen sin på motspill. Det var jeg sikker på var den største styrken, fordi det er ofte i motspill en ser forskjellene på de beste og de nest beste. Gode signaler, god oversikt og flink til å telle.

Flere som har lignende analyser over egen innsats?

Noen bilder fra RondaneCup





                                            Pallen i parturneringa



                                             Pallen i lagturneringa




 



Karl Morten Lunna i klatretrøye. Til høyre er sponsor OLDEN.

Lag "syttisju" vant RondaneCupen

Jeg bakspilte Ove Andersbakken og Bård Kåre Græsli i mange kamper på BBO i dag. Virkelig solid og god bridge. De hadde da også gode +1.73 på butleren. Jeg har ingen bilder enda, men håper noen sender meg.

RESULTATER


Her er et fint spill (flere lenger nede)



De to første meldingene var likedan på det andre bordet, men der doblet syd for å vise begge minor. Jeg liker Bård Kåre sin 3kl bedre, fordi det er så stor kvalitetsforskjell på EDxxxx og D10xx. Nord fulgte fint opp med 4hj og viste (minst) en god løft til 5kl og kortfarge i hjerter. Hadde nord hatt ruterkongen i tillegg, ville de kommet til 7kl. Nå stoppet de fint i lilleslem og med rutersitsen var det ikke mulig å gå beit.

På det andre bordet stoppet NS i 5ru.

Sunn fornuft

Det er ikke mulig å ha avtaler for alle posisjoner, men da må en ta med seg logikk fra andre lignende situasjoner. Når motparten har tatt fra oss melderom til å invitere til utgang (det er ikke ledig plass mellom motpartens og egen farge på 3-trinnet), må "dobler" brukes for å vise invitt i allerede vist farge. Ole Berset meldte bare 3sp i stedet for å doble (kanskje 4sp er et like godt bud?) og Sunndalsøra var griseheldige når de stoppet i delkontrakt. Trumfen satt 4-1 og laget vant åtte IMP istedet for å tape elleve mot utgang på det andre bordet.

Lag "MARIANNE" vant Parkturneringa

Gratulerer til Vest-Agders andredivisjonslag. Dette lover godt for sesongen. En spesielt stor gratulasjon til Ronny Kolnes. Et kjempetalent som ikke har vunnet sin siste bridgeturnering. 

RESULTATER



Fv: Egil Homme, Martin Reinertsen, Marianne Homme og Ronny Kolnes.


Jeg blir nesten lei av..

å skrive om spill der Geir Brekka har vunnet en eller annen pris. På lørdagen ble det delt ut premie til dagens beste spill og sannelig vant han ikke igjen.
2sp fra øst viste hjerter og kløver, mens resten var naturlig. Hvis 4hj fra Ivrig i nord kan kalles naturlig da. Han mente å vise litt spar og ruterfarge. Hva jeg mener om vest sin dobling, får du ikke høre. Annet enn at opplysende doblinger på 4-trinnet sjelden er lurt. Det blir en anelse lettere å være spillefører når motparten er så snill å fortelle deg hvordan det sitter. Et typisk eksempel på at i jakten på 200 i stedet for 100 ble prisen -790 i stedet.



Geir fikk hjerterdamen ut og etter en liten pause fant han ut at vest er stor favoritt til å ha ruterkongen. Derfor ruterdamen (!) fra hånda i stikk to. Vest stakk og nå kan han beite ved å gi opp en av sparstikkene og spille den fargen. Han spilte mer ruter og regnet sikkert med at makker kom inn på esset for å spille spar derfra. Neida.

Nå var Geir sjef. Ruter ess, hjerter til stjeling, ruter til stjeling, hjerter til stjeling, ruter til stjeling. To ganger høy trumf, kløver til esset og der lå det en godspilt ruter til avkast av kløvertaperen. +790. Ingen andre hadde vunnet så mange stikk.

Rondane Cup - lag

 LIVE RESULTATER


Hva var det jeg sa??

Mange sier jeg er bakstreversk og reaksjonær når jeg stiller spørsmål om moderne meldeteori. Spillene av typen under går ut med en beit i 3NT på de fleste bord. Jeg ser dessverre ikke oppsida med å åpne 1kl i nord. Sorry, men jeg vil heller åpne med 1ru og havne i 4sp/5ru på slike kort. Det er sikkert fordi jeg har passert de femti.



Begge øst spiller ut esset. Det hadde gått like fint med fjerde høyeste (knekten) eller norske utspill (tieren)

Nesten har aldri metta hesten

Her spilte Alf Andersen fint mot lederne av Rondacupen - Lag. Det kom kløver ess ut og skift til trumf. Den stakk han i bordet (syd) og spilte mer kløver til dame og konge. Kløver knekten ble trumfet og trumfen tatt ut i to runder. EK i ruter og ruter mot knekten i posisjonen til høyre. Øst måtte stikke og hadde bare spar igjen. Det som var litt trist for nord, var at han hadde hørt øst melde inn 1sp i sonen. Derfor mente han det var mest sannsynlig at han hadde kongen og gikk derfor i med bordets dame. Ei beit, til tross for alt strevet.

 

 

Telle tapere eller telle stikk? 

  Dette er ikke et spil med et stort poeng, men handler om at noen ganger skal en telle stikk og noen ganger skal en telle tapere. De fleste er nok mest vant til det siste.
Syd fikk EK i kløver ut og så prøvde han å stjele en kløver til i bordet for det tiende stikket. (2 + 5 + 1 + to kløverstjelinger = 10)
Du ser sikkert at spillefører klarer ikke å komme seg hjem andre gang for å ta ut trumfen uten at vest sin hjerter ti blir høynet. En beit.

I ettertid er dette et VELDIG lett spill fra stikk to. Det er bare å ta ut trumfen (!) og telle på en litt annen måte. 2 + 5 + 1 + kløverstjeling + et kløverstikk på Kn10 = 10.
     
     

 

 Meld det du tror står..

  Noen ganger har motparten tatt fra deg så mye plass at du ikke kan finne ut hvor høyt du skal. Da liker jeg aksjoner som Bård Kåre Græsli sitt hopp til 6sp. Han trenger essene i ruter og spar for at det skal stå storeslem, men det kan han ikke finne ut etter 4NT (to farger) fra syd.

Da tar han tyren ved hornene og melder det han tror står. Hvis han f.eks prøver å cuebidde på 5-trinnet, risikerer han å ikke bli noe klokere, men motparten finner stampen til for -300 i 7hj.

Kontrakten kan også stå på at motparten ikke finner riktig utspill. Med 6sp har vest i alle fall ikke hjulpet til med å sladre.

PARKTURNERINGA LAG

 LIVE RESULTATER
_
___________________________________




Ole og Kjell Otto Kopstad har vært makkere i mange år. Når har de splitta opp og møter hverandre i Runde 6. Kjotto spiller med Lars Eide, mens Ole har Norgesmester Tor Eivind Grude på andre siden av bordet.





Lokale helter i teten etter runde 5.

r 

Lederbordet etter runde 1. Foto: Tor Fevang

 

TAGS

til høyre er en innholdsfortegnelse som lages fortløpende. Vil du se alle artiklene jeg har skrevet f.eks fra NM par 2014, velger du bare det i menyen til høyre og de kommer fortløpende etter hverandre. Jeg holder enda på å lære meg å bruke dette, men det begynner å virke. :-)

Til etterfølgelse (og ikke)

Jeg mener at mange toppspillere noen ganger (ofte?) gjør bridgen for vanskelig. Da jeg bakspilte i NM for et par uker sider, opplevde jeg flere ganger (etter min mening) at de beste parene meldte og meldte på hender der en av dem skulle tatt en praksisk beslutning tidligere i meldingsforløpet. Spesielt i parturnering skal ikke de beste jage de marginale utgangene eller slemmene. Det siste i særdeleshet. Vinner du tolv stikk på en skvis, skal det skje i utgang, ikke på 6-trinnet. Belønningen er sannsynligvis omtrent den samme med 90% score uansett. Straffen er middels i utgang de gangene de sto bare elleve stikk, men rein bunn for beit i slem.

Her er et spill som viser hva jeg mener:




Jeg tror utfordringen til par som jager det perfekte i sitt system, er at de klarer ikke å begrense hendene ovenfor hverandre. Ingen vil hoppe for å vise ekstra stryke siden det stjeler mye plass. Oftest svært riktig tenkt.

Jeg synes det i spillet over er veldig hardt av vest å passere 3NT, men han vil helt sikkert argumentere med at øst har ikke begrenset hånda si enda. Øst kunne helt sikkert kunne hatt både ruterdamen og ruteresset i tillegg når paret enda var på 3-trinnet. Øst vil på den andre siden si at med betydelige ekstra ressurser ville han da tatt opp over en evt. 3NT.
En annen ting er at gode par vegrer seg mot på melde NT når det ser ut som kontrakten spiller best fra makkers hånd. Øst ville ikke melde NT med singel kløver og vest ville i melde NT med to små spar. I teorien er dette selvsagt rett, men i praktisk bridge må en noen ganger melde praktisk. Jeg synes at en av dem rett og slett skulle meldt 3NT på et eller annet tidspunkt i meldingsforløpet. (På den annen side er det bare å flytte vest sin hjerterdame over til ruter, så er 6ru en glimrende kontrakt. Likvel tror jeg ikke paret "visste" at de meldte med tolv mot tolv og ingen voldsomme fordelinger på noen av hendene)

6ru er slettes ingen håløs kontakt med de kortene som er. Den står "bare" på å finne ruteren, men en god spiller som Nils Kvangraven vet at det er teoretisk rett å ta kappen. I dette tilfellet marginalt, fordi det ser ut som trumfen må sitte 2-2 siden en spar må stjeles. Det kan kanskje gå an å godspille kløveren for et sparavkast og at en da tåler EDx i syd?

Per Elvin Pedersen var i 3NT i spillet fra øst. Der lå K105 i ruter i bordet og øst dro av gårde knekten. Nå syd la liten, tenkte arendalitten at da har han neppe damen og føyk derfor opp på kongen for 11 stikk og 22 av 25 mulige plusspoeng. Toppen gikk til Astrid Margrethe Grønnesby og Knut Jonny Tuseth som vant 6ru med rett trumfvalg.

________________________________________________________________________________

Så til overskriften og praktisk bridge. Det nye 1.divisjonsparet i Kristiansand er Jon Solli Hansen og Karl Christian Baumann. Jon er kjent for akkurat det jeg etterlyser over, en praktisk tilnærming til spillet. Hans styrke er ikke det meldeteoretiske, men han er god til kortvurdering både i meldinger, motspill og som spillefører.



Jeg fikk en rein bunn, null prosent på -980, men det lever jeg fint med. Nord har bare ti honnørpoeng, men får vist kortene sine glimrende med 4kl-meldingen.  Han spør ikke nødvendigvis om syd har maks eller min, men om det passer med singel kløver. Jon i syd ser at dette henger sammen og vet at alle hans verdier spiller på lag. Enkel, logisk og praktisk bridge. 

Etter spillet lo kaninen av syd sin åpning med 1NT. "Konsentrerte verdier og ingen gjenmeldingsproblemer gjør at dette er åpning 1kl," sier han. Jeg kan ikke være mer uenig. 1NT er en praktisk og god melding som gjør hånda ferdigmeldt i runde en. Joda, jeg vet at en ikke får tak i den femte kløveren hvis makker spør etter fordelingen, men hvis en åpner med 1kl vil en sannsynligvis få vansker med både å vise kløverfargen og styrken etterpå. Her hører jeg allerede noen systemteoretikere riste på hodet så den knaser i ryggvirvlene, men da kikker du bare på spillet øverst på sida og ser at vårt kanskje aller beste par sliter med å definere håndas stryke.

Eller kanskje noen forteller meg hvordan slemmen meldes med styring etter 1kl i åpning og overføringer fra svarhånda?

Noen ord med Christian Vennerød

 Hei Christian.

 
Det er stille fra landslaget for tiden, noe som sikkert er naturlig med tanke på den internasjonale terminlisten. Har du tid til noen ord med meg?
 
Joda, Snurr. Jeg har alltid tid til deg. Du er tross alt en viktig kommunikator i norsk bridge. Ja, du har rett i at det ikke skjer så mye nå.  Spillerne må få anledning til å la årets resultater og prosess synke. Jeg har forhørt meg om hvilke i årets tropp som fortsatt er interessert i å satse og eventuelt hvor hardt. Svarene har bare delvis kommet inn, noe som tyder på at enkelte par er i tenkeboksen.
 
Kommer opplegget i 2015 til å være omtrent som i år? Da tenker jeg mest på det med samlingene?
 
Samlingene er ikke planlagt. Dette henger sammen med penger og personlige prioriteringer. Og NBF. Du vet at byråkratiet i NBF er stort og langsomt. Foreløpig fins det ingen leder for internasjonalt utvalg, som jo formelt sett er min sjef. Hele NBF ser ut til å være opptatt av EM i Tromsø, og ikke av landslagene. Det er forståelig, så vi må være litt tålmodige.
 
 
Er det nye par du ser for deg skal inn i bruttotroppen?
 
Jeg vil ikke si noe om hvem som bør inn i bruttotroppen før det skjer, men endringer blir det opplagt.
 
Jeg synes noen av parene i troppen spiller lite sammen. Har du noen kommentar til det?
 
Det er synd at f.eks Allan og Terje ikke spiller mer sammen. Det blir derfor færre resultater å basere beslutningen min på. Men de virker veldig solide.
 
Er det noen par i troppen din i dag som du synes det er verdt å trekke fram på en positiv måte?
 
Det store pluss for landslaget i 2014 er at vi igjen har et topp internasjonalt par.  Espen og Boye avsluttet EM helt fantastisk, og seieren i Nationals viste at det ikke var et blaff.De liker åpenbart å spille sammen, og er et stort pluss for lagets velvære og samarbeidsånd.


 
Noen tanker om EM du ønsker å dele med oss?
 
EM 2014 endte med et positivt anstrøk, selv om vi hadde et sammenbrudd underveis. Dette viste at lagets potensial er så bra som vi har håpet og trodd. Min hypotese er at noen på laget gikk fra å spille ett spill av gangen til å bli for opptatt av resultat. Til å bli opptatt av ære, suksess, medaljer og VMbillett.  Det er den mest logiske grunnen til kollapsen. For høyt spenningsnivå, som det heter i idrettspsykologien. Det er svært vanlig problem i teknisk krevende idretter (ikke sykling, 10000 m skøyter og femmil på ski, men hopp, spydkast, tennis, skyting). Tanken på et strålende resultat fortrenger konsentrasjonen om prosessen. Noen kaller slikt "nerver", og det er mulig.

Men det behøver ikke være nervøsitet. Det kan like gjerne være hybris, for stor selvtillit - man tror at jobben er gjort og at man kan surfe inn. Uansett: man spiller ikke lenger sitt "A- game", som amerikanerne kaller det. Jeg kan ikke være sikker på at dette er forklaringen. Men hva er alternativet? Uflaks? Hvis det var tilfeldigheter, er det statistisk sett for påfallende at kollapsen kommer i det innspurten starter, er relativt konsentrert i tid, og er over når medaljene er uoppnåelige. Ingen annen forklaring enn at man glemte "ett spill av gangen", har samme sannsynlighetskraft.


 
Jeg har spilt inn noen tanker om at NBF bør kunne bruke penger på å støtte par i troppen til turneringer i utlandet. Er du enig i det og vet du om det er  noe som skjer på den fronten?
 
Jeg satte stor pris på ditt innspill om mer penger til landslaget. Jeg syns jo at særlig Åpentlaget bør få støtte, for det er det laget som virkelig setter Norge på det internasjonale kartet. Men NBF bør kanskje få ansatt en propaganda- og sponsorminister, som ringer ned norske redaksjoner, sender bilder og historier, slik sjakk har gjort i tyve år. Norge er jo bedre i bridge enn i sjakk. Men pressen og sponsorene vet det ikke. 
At Aftenposten var på nippet til å legge ned bridgespalten etter at Sveindal la inn årene, er et skremmeskudd.
 

 

Takk for "praten", kaptein Vennerød. Jeg ønsker lykke til med neste sesong og venter med spenning på uttaket til bruttotroppen for 2015. Du vet jo at jeg synes du har gjort en del rare ting før, så da regner jeg med at du følger opp og tar meg ut?

 
 

Tar vi vare på historien vår?

I gamle dager ble det laget bulletiner som tok vare på resultater, bilder, historier og spill fra arrangmenter i NBF sin regi. Jeg vet ikke i hvor stor grad disse er passet på, men jeg håper det finnes lager med papirutskrifter som kan dokumentere vår historie. Er de scannet, er ingenting bedre.

Den digitale verden gir oss i prinsippet alle muligheter til å sikre at det som skjer under mesterskap blir lagret for evigheten, men jeg har en mistanke om at bevisstheten rundt dette ikke er så bra som den skulle vært. Alle domener har en begrenset levetid, i alle fall hvis de som administrerer ikke har et bevisst forhold til hvor og hvordan  ting lagres. Arkiver må i alle fall ikke være knyttet til enkelpersoners innsats og oppofrelse. Rutiner må innarbeides i organisasjonen.

Mye av det som skrives på web er gjerne mer ment for øyeblikket enn for historien, men det går ikke an å komme noen år etterpå å si at "Det du skreiv fra NM klubber i 2008 må vi ta vare på". Da kan det være for seint.

Det kan godt hende at disse forholdene er ivaretatt og at det finnes et logisk, sikkert og godt oppbygd arkiv. Ingenting vil være bedre. Noen i NBF som ønsker å berolige?

NM Klubblag

Det er 151 påmeldte lag i det fristen går ut. Jeg regner med at Harald Skjæran utsetter fristen noen dager, på samme måte som de siste årene. Oppslutningen er ikke som i gamle dager og når vi tenker på at forbundet har 10.000 medlemmer er det bare litt over 5% av medlemsmassen som deltar i den kanskje mest morsomme turneringa av alle NBF sine arrangementer.

På den annen side er cup en ubarmhjertig turneringsform. Opplegget er likevel endret slik at alle lag får to innledende kamper og mange av toerne i triangelen går videre. Fra runde 3 og ut er det ingen kjære mor. Da er det over og ut med tap.

Jeg håper mange lagkapteiner kan sende meg bilder og spill fra innledende runder. Planen er å følge turneringa allerede fra de første kampene, men da trenger jeg hjelp.
Lykke til alle sammen!!



Heimdal vant en knusende seier i 2014

Stakkar Marit..

"Hvordan i huleste er det mulig å vinne 6ru??!", hørte jeg minst en rope ut i salen. Marit Skree hadde akkurat sluppet hjem kontrakten og jeg føler et behov for å si "Marit, det var slettes ikke så rart."

  Når du ser isolert på ØV sine kort, så er det ikke mulig. I bridge er det imidlertid mange posisjoner som dukker opp uten at vi som kikker på klarer å forestille oss.

Øst hadde vist en hval i rødt og havnet helt til 6ru. Syd spilte ut kløver til nier, konge og ess. Så ruter til syd sitt ess og nå er det da ikke helt borti veggene å prøve å ta for kløverdamen? Gi øst en kløver mer og en spar mindre, så er dette eneste beitende motspill. (0-5-6-2 i stedet for 1-5-6-1). Nord har heller ingen mulighet til å verken legge en liten kløver i stikk en eller signalisere noe i stikk to.

Jeg forstår deg godt jeg, Marit Skree,,
     

 

Små gleder

Vi spilte IMPS ACROSS THE FIELD i går. Da teller ikke overstikk så mye, men jeg holdt Egil Homme nede på ti stikk der det var elleve fra taket. En må glede seg over de gleder livet kan gi.

  Egil satt vest og kom i 4hj etter at jeg hadde åpnet tynt i tredjehånd med 1ru. 

Roald Mæsel spilte ut ruter tre til esset. Når kongen falt visst jeg hvordan den fargen satt. I stikk to spilte jeg kløver to (!) opp igjen. Den gikk til bordets konge og nå skjønner jeg godt at spillefører ikke ville ta hjerterkappen. Ryker den kan det fint gå kløver til stjelilng og en beit.

+620 var likevel masse pluss på ØV.
     
     

 

Fra Kristiansand BK

Av Harald Gjellestad

Hei Snorre

Jeg synes også spill 21 som vi snakket om er interessant.  
Isolert sett er det kanskje best å spille hjerter (trumf) 10 og la den vandre (takler alle damen fjerde, taper til damen single), men enten man gjør det eller spiller hjerter til esset og så la hjerter 10 gå om den ikke dekkes, kan man vinne 7  trekk .

Kløver ut til kongen, hjerter til Ess, hjem på ruter, hjerter 10. Om den dekkes  eller ei spiller ingen rolle. Nå må vi spille ruter honnør og ruter til trumf, kløver til esset og kløver til trumf, spar til finesse (den må gå) og en spar honnør som vest må følge på. Nå kommer stående kløver. stjeler vest er det over, gjør han ikke er pinen utsatt til tolvte  stikk der D9 sakses opp av Vests KJ. Det ser så greit ut, men det må times riktig.

Ikke så lett ved bridgebordet som ved skrivebordet 

mvh Harald Gjellestad

Hva melder du?

E10872
103
EKn865
4

1kl 1sp 3kl dobl                                                                                                
4kl 4ru pass 4hj                
pass                    
                       

* 3kl = fem kløver, 6-9 hp

logg deg på og gi meg et svar med en kort begrunnelse.
Alle i sonen.

De Button vant invitasjonsturnering i Litauen

Denne gangen var ikke Thomas Charlsen i par med Thor Erik Hoftaniska, men Hoffa hadde fått sterk makker i danske Dennis Bilde. Ikke bare vant laget, de var mange mil foran neste laget. Gratulerer!!
Monaco (Zimmermann) ble nummer fire, men denne gangen uten Geir Helgemo. Tor Helness spilte 1/3 av kampene med hhv. Pierre Zimmermann og Franck Multon.

HJEMMESIDE

LEADERBOARD
 
place Click on team to see its results and members. VP ±
VP
imps
1  DE BOTTON  192.29   354-179
2  ERA  157.51   265-219
3  MAZURKIEWICZ  152.98   289-249
4  MONACO  147.82   213-178
5  VYTAS  139.28   245-237
6  REAL  112.98   218-313
7  BRENO  112.02   174-283
8  VENTIN  105.12   193-293
 
Click on round below to see its results.
  1    2    3    4    5    6    7    8    9   10   11   12   13   14