Klubbkultur og medlemmenes trivsel

10 Klubbkultur og medlemmenes trivsel

I enhver klubb vil det være skrevne og uskrevne regler som regulerer medlemmenes oppførsel på klubbkveldene og hva som er ansett som tilforlatelig og hva som anses å være utilbørlig opptreden. Og de reglene som vel ofte vil være de sterkest bestemmende for hvordan medlemmene omgås, er gjerne de uskrevne. «Det kan dere gjøre, men det går ikke hos oss» er en frase man ofte kan høre, når man diskuterer med medlemmer på tvers av klubbgrensene hvordan klubbens drift er lagt opp. Og ofte trekkes enkeltmedlemmer fram som årsaken til hvorfor forholdene er slik i den og den klubben – på godt og vondt. 

Ja, det er utvilsomt slik at klubbene er forskjellige i en rekke sammenheng. Aktiviteter som er enkelt gjennomførbare i en klubb, kan oppleves problemfylte og umulige i en annen. En felles betegnelse for disse «regler» og uutalte normer er klubbkultur. Ofte vil medlemmene oppleve at klubbkulturen ikke endrer seg over tid, er statisk og uforanderlig. Det siste er naturligvis galt. Så lenge det er tilgang og frafall av medlemmer i klubben, endringer i spilletilbud og administrative regler, vil kultur og miljø endre seg over tid i enhver klubb. Det som er viktig er om endringene skjer mer tilfeldig eller etter bevisst påvirkning fra klubbstyret og enkeltmedlemmer. 

Spiller det da noen rolle for klubbstyret hva som kjennetegner klubbkulturen i egen klubb? 

Ja, i avgjørende grad. Alle de beslutninger klubbstyret treffer og de aktiviteter det planlegger å gjennomføre bør være avstemt mot hva klubbkulturen tilsier. Det er en nødvendig forutsetning for at styret skal ha en rimelig mulighet for å lykkes i sine bestrebelser. På bakgrunn av hva som er gitt uttrykk for ovenfor vil man kanskje få inntrykk av vi har en oppfatning av at bridgespillere er en særegen type mennesker som ikke vil godta at noe gjøres på en måte de ikke fullt ut støtter og aksepterer. La oss ile til og forsikre om at vi slett ikke anser at medlemmer i bridgeklubber skiller seg ut fra enhver annen gruppe mennesker i landet med et felles interesseområde. Derimot anser vi at slike organisatoriske forhold tidligere ikke har vært viet særlig oppmerksomhet rundt om i bridgeklubbene, og at klubbstyrene har vært lite opptatt av å påvirke klubbkulturen i egen klubb. 

Alle som har arbeidet med organisasjonsutvikling i en bedrift eller i annen organisatorisk sammenheng, vil ha erfart at aktiviteter som samstemmer med organisasjonens kultur og normsett vil klart størst mulighet for å lykkes. Likeledes vil det kreve mindre arbeidsinnsats fra de som er ansvarlige for å utføre oppgavene enn dersom man prøver å sette i gang endringer som kommer uforberedt, og oppleves i strid med hvordan man vanligvis utfører oppgaver i organisasjonen. 

De samme mekanismer vil gjøre seg gjeldende i en bridgeklubb. Når man ønsker å gjennomføre aktiviteter i klubben som man ikke har erfaring med fra tidligere, vil det være hensiktsmessig å vurdere hvilken klubbkultur man har for å gjøre dette. Spesielt gjelder dette når det avhenger at klubbmedlemmene samvirker i gjennomføringen av oppgavene. En slik vurdering kan føre til at man må endre mål og mening med den aktivitet man ønsker å igangsette, eller i sin ytterste konsekvens finner at tiden ikke er inne for å gjennomføre aktiviteten i det hele tatt. Og det er ikke noe galt eller håpløst ved det. Tvert imot vil det være sunn fornuft og god bruk av klubbens ressurser – på det tidspunktet. 

Hvis klubbstyret imidlertid mener at målet med aktiviteten er nødvendig for klubbens videre utvikling, må man søke å finne fram til hvordan man kan og må endre kulturen i klubben, slik at det er blir mulig å planlegge for å løse disse oppgavene på sikt. 

Vi ønsker at klubbstyrene skal være oppmerksom på disse sammenhengene, og bevisst arbeide for å påvirke klubbkulturen. Målet for dette arbeidet vil være å etablere en klubbkultur som er et felles uttrykk for enkeltmedlemmenes behov og ønsker for den klubben de vil være en del av. Et resultat av denne prosessen vil være at alle i klubben er kjent med hva som vil forventes av dem og hva de i sin tur kan forvente av klubbens styre. I en slik situasjon vil klubbstyret også vite hvilket spillerom de vil ha for å ivareta styrets oppgaver på beste måte. 

En nærmere beskrivelse av hvordan man kan arbeide planmessig med å påvirke klubbmiljøet i ønsket retning finner du på Forbundets hjemmesider under ”Klubbstyrets oppgaver”. Her vil du også finne eksempler på hvordan gjennomføre meningsmålinger i klubben som et ledd i dette arbeidet, og hvordan ønsket klubbkultur kan beskrives i et dokument for klubben.