Meldeproblem

Av Lars Arthur Johansen

ED3
103
E8654
K43

Du sitter i andrehånd i gunstig.

                     1sp -  pass
pass - 4hj -  pass -   ?

Melder du noe og evt. hva?

_______________________________________________

GOL CUP

Håvard Jensen og Sigurd Evjen pusser divisjonsformen

 


Håvard til venstre og Sigurd nr. 3. Her sammen med lagkamperater fra Vikersund, Lars Allard og Vidar Smith.

 

Hilsen fra Australia

Av Geir Olav Tislevoll

Hei Snorre


Jeg beklager at vi skuffet i semifinalen i Canberra på lørdag. Vi var alle ganske svake i den kampen, men er likevel stolte over delt 3 plass i turneringen, spesielt når nr. 1 og 2 er to internasjonale storlag. Lavazza vant finalen mot Milner som slo ut oss i semien.

I semien ble jeg og makker slått (vi gjorde flere feil, men...) av Pepsi og Justin Lall i første sett. I andre sett hadde vi noen kjempesjanser til gladscorer, men tok dem ikke. Jeg og Ashley Bach har aldri spilt sammen før, og i denne kampen kom det tydelig til syne. Mange situasjoner kom hvor vi ikke hadde avtaler, og det ble bare et slit i meldingene. Dermed spiller man dårligere også... Synd, men sant.

Derfor lot vi de to andre etablerte parene spille de to siste settene, men de fikk det heller ikke til. Vi er dog fornøyde med kvartfinalen som vi vant klart.

Jeg likte dette spillet fra denne turneringen:

Jeg var I 3 grand som nord (etter 1K (syd) – 1S, 2S – 3NT, P), en okey kontrakt, og som denne gangen er mye bedre enn 4S som må gå bet med den aktuelle sitsen.

Dette er et ganske klassisk spill etter ruter 4 ut (fjerde høyeste) til kongen, ruter 9 tilbake til dukk fra øst. Jeg så at det nå (med 3-5 i ruter hos Ø/V) var en safe måte å vinne 3NT på hvis spar hadde sittet 3-2, uten å ta kløverfinesse eller gjette hjerteren. K-D i spar, og om fargen sitter 3-2 tas en tredje runde spar, så ruter 10. Øst ville vært innspilt og måtte etter ruterstikkene spilt hjerter eller kløver som gir det niende på et fat. Jeg tror det er riktig at det ikke må tas en fjerde runde spar da nord får sakeproblemer på femte ruter (kaster han spar kan de spille hjerter rundt til E-10 dobbel og det tredje hjerterstikket er blokkert).

Vel, her satt spar 4-1 så med bare syv toppstikk måtte kløver til damen testes. Da den holdt er det et lignende ganske sikkert sluttspill: kløver ess, og øst må kaste en hjerter (hvis han hadde hatt to kløver ville han hatt 2-2 i hjerter/kløver). Da spilles to runder hjerter, og om ikke damen faller avsluttes med ruter 10 til øst som kan ta ruterstikkene før han må avslutte med spar rett opp til E-10. Men her var øst skviset på kløver ess siden han hadde hjerter dame tredje. Han kastet hjerter, og da fulgte hjerter til kongen, hjerter knekt til esset, og damen falt. Da var situasjonen denne:



                          

På hjerter 10 er øst skviset igjen. Han måtte kaste ruter, og da ble avslutningen ruter 10 til østs konge. Han kunne ta kun ett ruterstikk til før han måtte spille spar til E-10 for overstikket. Selvsagt vinner de fleste 3NT, men ingen vinner 4S, og det var morsomt å notere ett overstikk i en utgang som gikk bet ved mange bord.


GeO

Geir Olav Tislevoll klar for kvartfinalen i Australia

Der spilles for tiden det Australske sommermesterkskapet. Nå pågår hovedturneringa, "South West Pasific Teams" og kvalifiseringen er unnagjort. Ikke mindre enn 136 lag på startstreken og kun de åtte beste går til sluttspill. Italia "Lavazza" har vært suverene så langt, men seier i tolv av tolv kamper.

Her kommer resultatene fra kvartfinalene og jeg heier på vårt norske innslag.

____________________________________________________________

 

Tilsvar til skriverier på bridge.no

Om å ri sine kjepphester


Av Boye Brogeland

Lørdag 9. januar – samme dag som BIN 5/6-15 når våre mest urbane abonnenter – legger Snorre Aalberg ut ”Om å velge sine slag” på NBFs nettsider. Her kommer han med kritikk av to artikler som har stått på trykk i BIN – ”Juksemakere gjennom tidene” og ”Det kan ikke skje hos oss?” – og det er særlig omtalen av Per Breck og Reidar Lien som Snorre reagerer på. Mest kritisk virker Snorre å være til artikkelforfatter Christian Vennerød, som han hevder ”har mistet gangsynet”.


Helt siden jeg uforvarende kom i sentrum for den internasjonale jukseskandalen, har jeg forsøkt å være åpen for informasjon, ærlig i møte med de involverte og rettferdig i forhold til hva jeg har brakt videre. Dette er ingen enkel øvelse, men en øvelse jeg har gått til med gode intensjoner og utført etter beste evne. Det samme gjelder for omtalen av juks i BIN.

I begynnelsen av november gikk diskusjonen fortsatt livlig på Bridgewinners rundt den internasjonale jukseskandalen. Det var med stor overraskelse at jeg leste at tidligere WBF-president Bobby Wolff hevdet at Norge hadde vært representert av juksemakere. Det var også interessant at Harald Skjæran, trolig som en imøtegåelse av Wolffs beskyldninger, innrømmet at det var kjent at man burde holde kortene tett til seg når man spilte mot Breck, men at Breck–Lien aldri hadde blitt tatt for juks.


Med bakgrunn i skriveriene på Bridgewinners ønsket jeg å finne ut mer om hva Wolffs beskyldninger dreide seg om. Var det bare løse rykter, eller var det basert på faktiske forhold? Jeg tok derfor kontakt med en rekke personer som hadde kjennskap til Norges åpne landslag på denne tiden, og ulike episoder som ble referert fra ulike kilder, vitnet om at Wolffs påstander slettes ikke var basert på fri fantasi.

Det har ikke vært et stort poeng verken for Christian Vennerød eller BIN å bevise at Breck–Lien drev med noe som kan defineres som juks. Basert på informasjonen som var kommet ut via Bridgewinners, ville det imidlertid vært en unnlatelsessynd av BINs journalist ikke å nevne at det har blitt stilt spørsmål også ved navngitte norske landslagsspillere når det kommer til juks og uetisk spill.


Hva er så juks eller uetisk spill? For meg er det juks når man bevisst bryter bridgelovene for å oppnå en fordel. Etter mitt syn jukser man når man anstrenger seg for å se i motpartens kort. Man jukser når man overhører eller ser hva som skjer ved et annet bord og benytter seg av den ulovlige informasjonen. Man jukser også når man med overlegg utnytter makkers tenkepauser, eller velger å holde tilbake konkrete opplysninger motparten burde fått nyss om.

Juks trenger altså ikke å være en nøye planlagt avtale med makker om å utveksle essensiell informasjon. Jeg håper både NBF og Snorre synes det er viktig å slå ned på all type juks og uetisk spill, også lovbrudd som de fleste av oss kan kjenne oss igjen i.


Snorre bruker til dels sterke ord om BINs dekning av saken, blant annet ”overtramp” og ”heksejakt”. Her mener jeg NBFs blogger/journalist bommer på ballen. Hva har Snorre gjort for å nærme seg sakens kjerne? Er han opptatt av å analysere momenter som ikke passer med hans syn? Er han mest interessert i å drive kampanjejournalistikk? Kan agendaen hans være påvirket av at både Vennerød og undertegnede tidligere har vært kritiske til hans journalistiske metoder?

Jeg kontaktet generalsekretær Allan Livgård og president Jostein Sørvoll med oppfordring om at denne saken ikke burde blåses videre opp via NBFs nettsider. BIN har ikke vært på jakt etter å skape verken en sensasjon eller en norsk gren i jukseskandalen. Hvis Snorre mente at han nok en gang måtte ta tak i prinsipielle sider ved saken, eller følte seg såpass krenket på andres vegne at Vennerøds siste artikkel og Liens samtidige svar i BIN 5/6-15 ikke kunne være avsluttende, ville han vært velkommen til uredigert å få på trykk sine meninger i BIN 1-16. Dette var Livgård, Sørvoll og Snorre informert om før sistnevntes utblåsning ble publisert hos NBF.

 I sitt innlegg refererer Snorre til en episode som leder ham til å skrive: ”Boye Brogeland må ta en runde med seg selv og tenke over om det er tid for han å ta et skritt bakover.” Jeg takker for rådet, og kan samtidig bekrefte at jeg har gått mange runder med meg selv siden 15. august i fjor. Hele tiden har jeg forsøkt å være åpen, ryddig og redelig. Derfor kan jeg ikke la Snorres historieforvrengning stå uimotsagt.

Etter å ha blitt oppringt i romjulen, fra en person som tidligere har uttalt seg kritisk til Vennerøds artikkel ”Juksemakere gjennom tidene”, ble jeg gjort oppmerksom på at skotten Willie Coyle hadde klaget inn to spill av Breck og Lien i et internasjonalt mesterskap. Jeg ringte derfor til Lien for å høre om han husket disse spillene og om han hadde en kommentar i så henseende. Lien kunne ikke huske å ha spilt mot Willie Coyle, og kunne derfor ikke kaste lys over dette. BIN hadde ikke planer om å omtale verken Coyles opplysninger eller samtalen med Lien.

Den som velger å publisere deler av innholdet i den nevnte samtalen, etter referat fra Lien, er Snorre. Han skriver: ”…historie fra en ikke navngitt skotte.” Nei, Snorre, jeg sa til Lien at det dreide seg om Willie Coyle. ”I EM i Wiesbaden i 1983…” Nei, Snorre, jeg kjente ikke til hvilket mesterskap det gjaldt ettersom jeg snakket med Lien før jeg sjekket med Coyle. I ettertid har jeg vært i kontakt med Coyle for å få hans historie. Den er som følger:

Under EM i Brighton i 1975 møter Willie Coyle og hans makker Robert Sheehan (som er de to eneste gjenlevende på Storbritannias lag fra dette mesterskapet) Breck og Lien. I ett spill dobler én av de norske spillerne en svak grand (12-14) med 12 poeng, og finner makker med en åpningshånd. I et annet spill passer én av de norske spillerne i første eller andre hånd med 14 poeng, og makkeren har knapt mer enn en Yarborough. Når britene i sistnevnte spill melder seg opp i utgang og passåpneren etter hvert viser frem 12 poeng, er det opplagt for spillefører hvor den siste damen må befinne seg. Han får hakeslepp når den ”markerte” finessen av damen sprekker…

Det er neppe noen tvil om at britene syntes at nordmennenes endrede stil, fra en offensiv dobling av en svak grand til en svært forsiktig pass med 14 poeng, indikerte at de visste noe de ikke burde vite om sin makkers styrke. Coyle presiserer at dette var før skjermer ble fast inventar i mesterskapene, og at det var flere par som benyttet seg av tvilsomme metoder.

Coyle forteller videre at lagkapteinen deres rapporterte disse to spillene til den engelske hovedturneringslederen Harold Franklin. Coyle hevder også at det ble avdekket flere mystiske spill av Breck–Lien i det samme mesterskapet, og han hadde inntrykk av at det ble tatt affære i etterkant. Når jeg opplyser ham om at Breck og Lien spilte til og med EM i 1983, blir han forundret. ”Det var vanlig å feie ting under teppet på denne tiden,” påpeker Coyle, før han fastslår: ”The hands tell the story.”

Andre ”sære” spill, som jeg (og dels også Snorre) har fått tilsendt fra det jeg mener er pålitelige norske kilder, minner om Coyles eksempler. Man kan selv gjøre seg opp en mening om det er tilfeldigheter som fører til slike spill, eller om det er noe mer som må til – det som tidligere Bridge World-redaktør Edgar Kaplan gjerne omtalte som ”That Old Black Magic”.


En diskusjon om juks og uetisk spill, ja også hvordan vi oppfører oss ved det grønne bord, er interessant. Først og fremst bør vi fokusere på dagens situasjon og veien videre. Men å feie deler av bridgens historie under teppet, særlig hva angår norske forhold, er både feigt og feil. Hvis NBF og Snorre ønsker en sunn debatt om viktige temaer, er det en fordel å holde seg til saken og forsøke å ta rede på fakta.

_____________________________________________________________
 

 

Tor og Gunn også på Tenerife

2016-01-20  20.01.16 a Mix

Spillstensiler  PBN  Tekstfil  Kortfil:  BRI  Mer informasjon

29 bord, 57 par, 1 blindpar. Antall spill: 24. Frirunde (*) gir innspilt prosent.  

1 48 161,0 62,4 Tor Helness - Gunn Kari Helness
2 50 159,0 62,3 Astrid Steen Lybæk - Kristian Barstad Ellingsen
3 46 141,0 60,9 Harald A. Engvik - Grethe Kjensli
4 58 124,6 * 59,6 Rønnaug Asla - Svein Markussen
5 8 115,0 58,9 Pål Dahl - Randi Brænde
 
Jeg holdt på å si at det er bare pensjonister og hobbyspillere på Tenerife, 
men for å vinne må du slå både verdensmestre og Europamestre.

bridgeforalle.org

Hoftaniska og Charlsen spiller ikke 1.divisjon

De er proffer på lag De Botton og samtidig med vår andre helg av divisjonsspillinga går 1st European WinterGames i Monaco. Hoffa. Thomas, Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen leder klart etter halvspilt i 1.divisjon, men "reservene" Sven Olai Høyland og Magne Eide kommer helt sikkert til å fylle skoene. Jeg har ikke hørt noe om andre norske, så som Boye, Espen, Geir og Tor. Kanskje andre vet?

Det er sikkert noen som undrer seg over prioriteringer, men spiller en på et profflag må en nesten forstå at en ikke alltid kan velge.

_____________________________________________________________

Stakkar kaninen!!

Vi har spilt masse på BBO i det siste og jeg skal ikke påstå at jeg leker med han, men det er ikke langt unna.

Kaninen spilte ut en spar til knekten og esset (!). Hjerter til bordet og ruterkapp som sprakk. Jeg hadde hatt glede av å se ansiktet hans når den neste lille sparen gikk til min dame. Du ser helt sikkert at hvis jeg stikker første gang med spardamen, er jeg telt opp uten kløveresset og han skifter til den fargen for ei beit.

Jeg tipper han sover dårlig for tiden..
____________________________________________________________

Bergen Storturnering er flyttet til april

Av  Helge Vaardal

Bergen storturnering 16.-17. april (åpningsturnering 15.) er nå åpen for påmelding. Turneringa blir avvikla på Scandic City, Bergen sentrum. Lunsjbuffet og kaffe begge dagar er inkl. i startkontingenten. Til par som har meldt seg på seinast 1 mnd. før turneringsstart vil minst eit par få gratis startkontingent. Jr har halv pris, for langveisfarande Jr's har vi mulighet for å sponse reisekostnader litt.

Bookingkode og info om overnatting på Scandic City vedlagt (Kode først aktiv for nettbestilling om 1 vekes tid, studentpris må uansett bestillast via e-post el. tlf.).

En hverdagshistorie

Jeg er sosiallærer på en barneskole i Søgne. Det er kanskje ikke alle som vet hva en sosiallærer gjør, men i tillegg til å undervise har jeg et ekstra øye til de krabatene som ikke får den hjelp og støtte de burde få på hjemmebane. En blir utrolig glad i disse. De aller fleste er og blir flotte ungdommer, ikke på grunn av, men på tross av. Jeg har servert tusen kopper kakao til han og  hun som kommer i joggebukse og sommersko når temperaturen kryper langt under null. Jeg har ikke tall på hvor mange pakker knekkebrød jeg har kjøpt inn for å smøre til han som ikke fikk verken frokost eller medbrakt niste.

De kan selvsagt være uartige i blant, men det er forståelig. På mange måter mister de også filter som andre mennesker naturlig opparbeider. Denne samtalen forkom et stykke ut på formiddagen i dag.

Jeg: Hei, hvordan har du det i dag. Du ser litt bleik ut?

Han: Jeg har ikke spist enda, så jeg er litt sulten. Forresten burde du klippe hårene dine i nesa, Snorre..

Jeg ble unektelig litt paff, men gikk bort til speilet. Han hadde helt rett.

 

Invitt inni spillet..

Håkon spilte ut hjerteresset. Jeg la styrke og fikk mer hjerter til kongen. Så skifta jeg til min minste kløver, sekseren. Da tok vi en beit. En tilskuer sa at dette var et fint motspill. Jeg bare fulgte regler.

________________________________________________________________

Fint på BBO

James Cayne spiller lagkamper nesten daglig med sin makker, Dano De Falco. Han vinner som regel, men akkurat i dette spillet var det "pierced" i vest som var flink. Kløverdamen ble stjålet, så ruter til kongen og en liten spar fra bordet. Cayne ante fred og ingen fare, så han stakk med tieren og spilte mer kløver. Så kom natta over NS fortere enn svint.



Vest spilte seg fram til posisjonen under. Så den siste ruten med avkast av hjerter ni. Syd måtte kaste hjerteren sin, hvis ikke godspilles bare sparen. Vest leste sitsen som en åpen bok. Hjerter til esset og spardamen fra bordet med avblokkering av åtteren på hånda. Voilla!!


Aktuelt kunne vest spilt en liten spar også, men damen hadde vært nødvendig om nord hadde beholdt spar ni.

Hilsen fra Down Under

Av Geir Olav Tislevoll

Hei Snorre

Gladnyheter fra Down Under, det ble et par seiere I de to første turneringene I Summer Bridge Festival I Canberra. Spilte da med en dame som heter Joan Butts. Det var riktinok små turneringer, i hovedturneringen for par ledet vi med fire runder igjen, men ble «myrdet» og ramlet som en stein...

(I den andre turneringen står vi fortsatt oppført som nr. 2, men det var en scoring error i siste runde (vår +90 i 1NT var notert som -90). De har fortsatt ikke bestemt om det vil bli rettet, for Butts oppdaga det to timer etter turneringa, og fristen var 30 minutter. Vi hadde i hvertfall scoret flest MPs, egentlig...)

Har et fint spill til deg, da. Det ser litt småpent ut, men er vel ganske logisk?



Øst var i 5 ruter etter å ha meldt inn 2 ruter over min 1S, 3 ruter fra vest, 4 kløver fra meg og 5 ruter fra øst. Makker fant trumf ut. Spillefører tok hjerter ess og stjal en hjerter. Så spar mot hånda. Jeg tenkte litt på å legge liten for at makker skulle komme inn hvis han hadde kongen (husk øst er skjult) og spille mer trumf. Men tok heldigvis esset, og da måtte det spilles liten kløver unna AKQ107 for å sette inn makker på knekten og mer trumf fra han. Da måtte det bli en hjertertaper, en deilig bet. Flere gikk bet, men de fleste av de tok hjerterfinessen (ikke urimelig etter trumf ut for de ser jo ikke at det er et vanskelig motspill å få inn syd for mer trumf)

Logisk? Ja, for spillefører har fem hjerter så han må ha 1-5-6-1 (og husk han spratt i 5 ruter over 4 kløver), for med 5 ruter og 5 hjerter ville han jo ikke meldt inn 2 ruter. Så eneste fare med liten kløver unna AKQ10x er at han har knekten singel, men det blir i så fall bare for overstikket.

Idag begynner lagturneringen (136 lag) med noen topplag på plass, Millner fra USA (med bl.a. Pepsi og far og sønn Lall) og Lavazza.

MVH GEO
__________________________________________

Mer om overføring

Takk for fine innspill til artikkelen "Skjønner vi egentlig..". Poenget mitt med å legge ut slike meldemisser, er selvsagt ikke å fange noen syndebukker. Mange vil sikkert påstå at jeg er gammeldags i min meldestil, men jeg lar meg ikke overbevise om at enhver modernisering er til det bedre. Jeg liker ikke tendensen jeg mener å se med at det meldes og meldes, uten at makker klarer å finne ut om det er en ordinær hånd på den andre siden eller om det er vist tillegg. Meldes det likedan med to hender som f.eks har et ess i forskjell, blir det beit i mange slemmer.

De aller fleste topp-par spiller overføringer etter

1x   -  1y
2NT-  ?

Det har jeg skrevet om tidligere, men jeg mener å vite at blant annet Tor og Geir også spiller overføringen etter denne sekvensen:

1sp - 2ru
2sp - 2NT
?

Jeg har aldri sett noen systemoversikt, men 3hj viser sekskort spar. Fordelene er åpenbar, fordi makker kan støtte til 3sp med dobbelton og så har en plutselig mye mer plass til å undersøke slempotensialet. 2sp er en sekkemelding som kan inneholde en lusen 5-3-3-2 eller 54 i spar/kløver, men det kan også være en kanonhånd med lang spar. Hva de andre svarene enn 3hj betyr er jeg ikke sikker på, men det vil ikke forundre meg om alle meldinger viser noe i fargen over. 3kl = ruterstøtte, 3ru = hjerter, 3hj = seks spar, 3sp = kløver.

1sp - 2ru
2hj - 2NT

3kl = ruterstøtte, 3ru = 5-5 i major, 3hj = seks spar, 3sp = kløver.

Se hvor mye enklere ting blir når makker kan støtte til 3hj over 3ru med slemambisjoner og trekort hjerter. Med en fin hånd og dobbel spar, er en ikke lenger enn 3sp.


Kanskje noen kan lage en artikkel om dette?

Jeg vet også at Tor Helness mener at det å skille på ekte cuebid og singelton er oppskrytt. I Tromsø sa han til meg at mange norske spillere generelt melder for mye, Husk at all informasjon makker får, deles med motparten. Vi kan gi dem det beitende utspillet i fanget og motspillet kan også bli enklere når spillførers hånd er kjent.

Jeg så på noen dansker og de brukte dette når major var avtalt som trumf på tretrinnet

3NT = "non-serious" slamtry
cuebid = "serious" slamtry
utgang = minimum og hånda er allerede tømt.

Kanskje en artikkel om dette også?
_______________________________________________
    


____________________________________________________________

I forlengelsen..

spør jeg deg om dette.

EK876
65
54
EK86

1sp - 2NT
3kl -  3sp

2NT KravStenberg, 3kl viser tillegg mens 3sp benekter normalt singelton. Åpneren kan fortsette med 3NT som også benekter singelton eller han kan cuebidde kløveren sin.

Hva melder du?

___________________________________________________
      

Skjønner vi egentlig hva vi holder på med?

Jeg prøver å lære av de som kan spille 2/1, men jeg finner aldri ut om makker har gjort en sleminvitt eller ikke. I dette spillet ville jeg meldt 4sp over 3sp fordi jeg har ikke mer enn de tretten poengene som jeg allerede har vist med å kreve til utgang. (2NT) Jeg tenker sånn at når jeg cuebidder etterpå, har jeg noe mer enn det jeg allerede har vist. Sånn var det i gamle dager, men tidene forandrer deg. Jeg har en mistanke om at også flere enn meg "melder og melder", men at det går litt i hytt og pine. Det er helt sikkert noe jeg ikke helt skjønner, fordi jeg var aldri på tanken å gå ned i 4sp. Jeg frykta at motparten kunne starte med to hjertertstikk, men overlevde jeg utspillet trodde jeg slemmen sto.

Men jeg vil lære..

Hvor gikk dette spillet feil?

Å sette makker på prøve

Ikke akkurat snilt å spille ut spar esset, men på den andre siden er det vel ingen som starter med esset uten å ha DKn ved siden av.  Hadde jeg lagt liten spar, ville vi slitt fordi hjerteren kan spilles sånn at nord ikke kommer inn.

La oss si jeg hadde skifta til ruter etter sparkongen. Den vinner vest på hånda og spiller hjerterdamen til kongen og esset. Så kløver til hånda og hjerter åtte. Nå kan ikke nord komme inn og ruterdamen er inntak til hjerter. Det hele ender med ti stikk hvis kløverkappen tas, i alle fall ni.

_____________________________________________________________

Sånn melder jentene..

I helga vant Sølvi Remen den sterke TGR-turneringa i London. På BBO spilte nestenlandslagsspillerfraArendal Pernille Lindaas sammen med Bo Andreas Berg. Der funka kjemien i et spill de aller fleste gikk en beit i 4hj. I NT er det ni stikk uansett uspill.