NM damer

Her de tre beste.

Tonje Brogeland, Stine Holmøy, Astrid Steen Lybæk, Ann Elin Danielsen, Lise Blågestad, Maja Rom Anjer, Pernille Lindaas, Åse Langeland, Siv Thoresen, Ann Iren Bogen, Ingunn Uran og Ranja Sivertsvik.

 

Ikke mindre enn 35 lag på startstreken. Det er imponrende Jeg håper noen kan sende et ord eller tre om helga.

RESULTATER

__________________________________________________________________________________

Damelandslaget i intern kamp

I Kampen mellom "MAGI" og "Lakk og Lær" var det fire landslagsaktuelle spillere i aksjon. Pernille og Maja melder enkelt og greit til 4hj. Ida legger på en dobling og var heldig som slapp redoblinga. Marianne og Ann Karin spiller 8-12 NT'er i disse sonene samtidig som 2-over-1 er utgangskrav. I min verden er det noe galt med logikken når de havner i 1NT med tre beiter mens 6hj kunne vært spillbart uten kløver ut. Sikkert uflaks, men likevel...


Enda en mini-NT
som ikke funka. Det er ikke meningen å plukke ut bare dårlige spill av Harding-Fuglestad, men som landslagspar må de tåle dette fokuset. Marianne og Ann-Karin er helt i toppen på butleren, men kanskje betaler de ut unødvendig? Kaptein Røren vil sikkert ikke bestemme hva slags system hans spillere skal spille, men en diskusjon er på sin plass (mener jeg). Jeg tror Mini-NT'er funka bedre da motparten var utforberedt. (På samme måte som mot Ekrens). Nå dobles det for straff fra begge hender. 500 ut mot delkontrakt.

 

 

NM Damelag

Resultater søndag formiddag

Det er imponerende 35 lag til start i NM damer. Flott å se at oppslutningen bare øker fra år til år. Her er stillingen for de beste med fem kamper igjen.

LIVE NM DAMELAG
LIVE NM VETERANLAG

LIVE BEDRIFTSMESTERSKAPET

 

Det stiller også sterke utenlandske spillere Meike Wortel er en av de aller beste damene i verden og i "vårt" NM stiller hun med danske Maria Dam Mortensen på lag "Sjiraffen Erik". I spillet under meldte de en flott slem som stod på enten kløveresset foran, kløverknekten tredje eller ruterkapp.+1210 med sløyfe.

Bedriftsmesterskapet

Når du ser på spillerne under, er det lite som tyder på at det er Bedriftsmesterskapet vi snakker om. Jeg har sagt dette før og gjentar gjerne. Hvis en ønsker stor oppslutning om denne turneringen, kan en ikke tillate at kun 1.divisjonsspillere er på samme lag. (Joda, de har et mer urutinert par på laget, men ikke i denne kampen). På det andre laget er det til og med en landslagsspiller, samt at de andre tre er 2.divisjonsspillere.
Skal en få opp deltakelsen, må de beste i tilfelle ha et eller annet handicap. Det er utopi å tro at ferskinger, hobbyspillere og nybegynnere stiller til start for å bli spist levende av den norske bridgeeliten.



Når det er sagt, så likte jeg dette spillet med Øyvind Saur i hovedrollen. Nord har vel svært ofte minst fire ruter etter denne innledningen, med det hindret ikke Stjørdalingen å melde 3ru i blodsonen. Makker Tormod Røren pinglet heller ikke når han løftet til utgang. 5ru ga fine +600. Landslagsspiller Erik Berg var fornøyd med at motparten var på to-trinnet i hans beste farge, men tre hvite beiter var alt for lite.

_____________________________________________________________________

Jeg tok feil!!

Dere som leser sida mi jevnlilg, har sikkert lagt merke til at forrige uke brukte jeg spalteplass på en debatt om en skulle søke majortilpass med balanserte hender når makker åpner med 1NT. Foranledningen var at Lars Arthur Johansen hadde denne hånda mot min NT-åpning:

K92
Kn932
Kn32
EKn9

Han hoppet til 3NT og motparten startet med fem ruterstikk. Jeg hadde fire hjerter og 4hj var enkelt å spille hjem.

Det var ikke meningen å kritisere meldingen, men jeg antydet at Stayman kanskje var et alternativ. Dette fikk mange av dere lesere lov til å svare på og svarene fordelte seg rimelig jevnt mellom 2kl og 3NT, muligens med en overvekt for 3NT.

Jeg ønsket å gå mer "vitenskapelig" til verks og ba derfor om hjelp til å få skrevet ut 100 hender som passet til NT-åpning og hjertertilpass. Thor Simonsen kjente til en svenske, Lars Gøran Larson, som hadde kjøpt Anders Wigren sin håndgenerator som håndterer dette. Dagen etter jeg spurte, fikk jeg tilsendt hundre hender der nord sin hånd var som ovenfor, med den endringen at sparkongen var byttet ut med esset. Syds hånd skulle være slik:

15-17hp
2-3 spar
4-5 hjerter
2-5 ruter
2-5 kløver
Ingen singelton

Jeg burde ikke begrenset syd til 2-3 spar, men jeg tror ikke det påvirker resultatene jeg fant særlig, Av de 100 hendene jeg ba om, var det ingen med fordelingen 2-4-5-2 eller 2-4-2-5. Jeg tror det var tilfeldig.

Det jeg fant var dramatisk!!

HER ER ANALYSEN MIN og HER ER HENDENE.

Det beste er å åpne begge filene over og dele skjermen i to.

Jeg har sittet i helga og gått gjennom 52 av de 100 spillene. (annenhver side). De(n) som ønsker kan se på de resterende 48 spillene, men jeg er ganske sikker på at konklusjonen ikke vil endre seg. Det kan godt hende at noen av vurderingene mine er feil eller tvilsomme, men det var faktisk ikke så vanskelig å analysere. I snitt vinner du nesten 3 IMP på å spille 3NT framfor 4hj på disse 52 hendene.

  • Av de 52 hendene jeg så på (alle har minst 4-4 tilpass i hjerter), var 3NT bedre enn 4hj i 20 av tilfellene.
  • Kun 2(!) ganger fant jeg at 4hj var bedre enn 3NT.
  • Det var ofteste sånn at når 3NT var beit, sto heller ikke 4hj. Det motsatte var IKKE så ofte tilfelle. Mange ganger var det de samme fire taperene.

 

Jeg var ganske tydelig på i forrige artikkel på at jeg mente en alltid skal spille på 4-4 tilpass i major, med unntak av de gangen begge spillerne har 4333-fordeling.

Det er mye som tyder på at det er feil.

Nå er jeg på hytta, men skal prøve å få kjøpt Anders Wigren sitt program for å undersøke om det jeg finner  her virkelig er så dramatisk som det kan tyde på. Stemmer det jeg fant på disse 52 hendene, skal vi spille 3NT på mange av de hendene de fleste av oss spiller i 4hj/4sp.


Jeg håper noen (mange?) av dere tar dere en god stund til å se over analysen min. Har noen kommentarer i etterkant er det flott. Det kjappeste er å åpne  HER ER HENDENE  og se på fargekodene. Rødt betyr at jeg mener 3NT er best, mens blått betyr at jeg heller vil være i 4hj. Svart sier at det er hipp som happ.

_________________________________________________________

Å melde NT-hender

Av Baard Olav Aasan

Heii!!

Ser det er livlig diskusjon rundt 3433 og om en skal melde 3nt eller 2kl etter at makker har åpna 1NT. Det som er helt sikkert, er at hvis du gjør likedan hver gang, så blir det ikke feil hver gang…

Spørsmålet er om en kan differensiere og finne de gangene en skal spille 3nt eller 4hj med samme håndtype i svarhand. Statistisk så vil det hvis du melder 3NT hver gang på 3433 komme noen hender der 4hj er. Jeg kan ikke si hvor ofte, men det er vel ikke alt for ofte, for jeg melder 3nt selv på slike hender, og har ikke tråkket i noen hull enda så vidt jeg husker.

De som spiller BOA NT system har et verktøy innebygget, likedan de som spiller stayman uten etterfulgt invitt, der en kan finne 4 4 tilpass og likevel finne at en skal spille 3NT.
Boa melder slik

1NT – 2KL
2H/S – 3R/H (fargen under)

som er invitt til utgang i NTåpners farge, eller balansert sleminvitt i den fargen og samtidig bruker meldingen til å finne ut om en skal prøve 3nt istedenfor utgang i major.
Hvis NTåpneren ikke tar imot invitten og slår av med å melde fargen, melder svarhanda 3NT som et forslag til kontrakt. NThanda vil da kunne melde 4M på de hendene som han tror er best å melde 4M på.

Hvis NTåpneren tar imot invitten melder han 3NT som forslag til spill, ellers fargemelding som er cuebid og ikke håndtype for 3NT.

Samme kan de som spiller løft av 2M til 3M gjøre, som sleminvitt på samme måte som BOA, men har ingen invitt til utgang innebygd. 3NT vil være forslag til spill… fra NTåpneren
En kan aldri få 100% treff, men en må gjøre sitt beste for å unngå de mest innlysende feilvalgene.

Hvis en ser på hva Lars Arthur skriver om hvilke hender en skal åpne med 1NT, så ser det jo besnærende ut med den argumentasjonen som er vedlagt. Og alle biter på…
Snorre nevner noe med at en må se litt lenger en bare åpningen og forutse hva som kan hende i neste melderunde. Spørsmålet er om en ser langt nok. Det er klart hvis en tar for seg alle de plassene en kan forsvare åpning med 1KL på 4225 istedenfor 1NT, og ikke nevner noe om hva som er på baksiden, så er det vel mange som åpner 1KL med tro på at en trenger ikke tenke noe mer over det.

1KL – 1RU(HJ)
1SP – 1NT
2NT

2NT handa har 4225 eller 4135 15-17HP. De som åpner 1NT på 4225 har 4135 fordeling hver gang.

1KL – 1RU(HJ)
1SP – 2SP
??

1KL – 1HJ(SP)
3SP

En 15 17 NT uten singleton og konsentrerte verdier slik som jeg forstår LArthur

De som åpner 1NT på 4225 viser 18-19 NT med 4SP. Der LA må hoppe til 4SP isteden. Og gå glipp av muligheten for cuebid på 4trinnet.

1KL – 1SP (6-10NT)
Hva nå?

1KL – 1NT
2NT
15-17 semibalansert, og da spør jeg
3NT må da vise 18 19NT

Hvor blir det av denne håndtypen?
Qx-Axx-x-AKQTxxx
Skal vi hoppe til 3RU, eller melde 2HJ?

1KL – 1RU(HJ)
1SP – 2KL XY

Hva nå?

Jeg finner ikke noen god beskrivende melding, annet enn 3KL og hadde jeg hatt AQ i ruter istedenfor hjerter blir det 2NT

De som åpner 1NT på handa har 4135 håndtype, og kan melde 2HJ over 2KL på 14-17 hender…

1KL – 1RU(HJ)
1SP – 2RU (XY)

Problematisk… melder 2HJ og hvis makker spretter til 3NT enten nå eller over 1SP… så må vi vel passe med en følelse av at vi ikke har fått vist handa skikkelig, samtidig som der er risikofylt å melde 4nt etterpå

Hvis en kikker litt på hva som er å vinne på å åpne 1KL. Kanskje skal en snu på det å si unngå å tape… så blir det lite i forhold til hva en taper andre plasser… Og NT åpninga, selv om den ikke er perfekt, så er du i hvert fall på trygg grunn systemmessig. Det ene spillet som går feil, blir veldig ofte ikke veid opp mot alle de potensielle andre feilspillene en får andre plasser. Der en sitter å klør seg i hodet og kaster krone og mynt om en kan gå videre i meldingsforløpet eller ikke…

mvh BOA

 

Mer om Åpning 1NT

Lars Arthur Johansen kom med et viktig poeng når det gjelder hvilke hender en åpner med 1NT på. For dere som kanskje ikke er toppspillere, er poenget til LA at en må tenke en runde fram og se om en har gode gjenmeldinger over så mange som mulig av makkers meldinger. 

ED
KDxx
xx
KDxxx

Denne hånda "må" man åpne med 1NT fordi en har ikke noen god gjenmelding over makkers mest sannsynlige svar, nemlig 1sp. 1NT vil vise 12-14, så det er ikke aktuelt. Noen vil nok si at dette holder til en revers, men de fleste mener det er for tynt. Derfor havner er på 2kl og en sitter med en følelse av å ikke ha fått vist hånda særlig bra.

Denne hånda derimot:

KDxx
ED
xx
KDxxxx

sier Lars Arthur at han åpner med 1kl selv om den har akkurat samme honnørstyrke og fordeling som den første hånda. Poenget er at ingen av makker meldinger hindrer oss i å vise hånda på en grei måte.

1ru/1hj : Vi melder 1sp og kommer med en innvitt etterpå om makker melder f.eks 1NT
1sp: Vi hopper til 3sp (4sp på en god dag)
1NT: 2NT som naturlig invitt

_____________________________________________

Lars Arthur tar derfor selvkritikk på at han hoppa til 3NT med 3433 over makker åpning 1NT. "Jeg burde nok meldt Stayman fordi makker kan være skeivere med hjerter enn med spar". Hadde jeg derimot hatt 4333, ville 3NT vært rimelig opplagt.

_____________________________________________

Minst en av innsenderne synes det er rart å bruke energi på dette fordi "alle" melder jo NT med 4333-hender. Hadde bare bridge vært så enkelt, Klukk!!
    

100 poeng å fordele på A, B og C

K97
Kn965
Kn87
EKn6

ED
KD104
103
KD975

1NT - 3NT og motparten tok fem ruterstikk og hjerteresset. -13 IMP mot 620 i 4hj på det andre bordet:


A: Syd burde ikke åpnet med 1NT
B: Nord burde meldt Stayman til 4hj
C: Uflaks

_______________________________________________________

Jeg venter i spenning.

_______________________________________________________