Begrensa valg?

Dette er en av bridgeteoriens mest diskuterte tema. Du har denne fargen:

E10987


K654

Du legger ned kongen og øst følger med damen eller knekten. Nå sier teorien om begrensa valg at du skal ta finessen gjennom vest i neste stikk. Begrunnelsen er at hvis øst hadde hatt DJ dobbel, kunne han like godt lagt det andre kortet i fargen. Når han visselig fulgte på med honnøren sin, var det derfor sannsynlig at han ikke hadde noe valg. Sannsynligheten for at dette stemmer, er størst når det mangler fiire kort i fargen, men selv med både fem og seks kort ute, er det matematisk korrekt å spille slik selv om sannsynlighetene næremer seg hverandre når det er flere kort ute.

I gårsdagen kamp i 6.runde i NM lag kom disse kortene:



Vest skulle spille 6hj etter at nord hadde meldt inn spar og spilte ut kløverdamen. Kongen i bordet vant og så la de fleste spilleførere ned hjerteresset og en honnør kom på. Ser du isolert på hjerterfargen, er beste spilleplan nå å ta for ruteresset, stjele en ruter, hjerter til åtteren, spar til esset og hjerter til nieren. Nå blir det fire hjerterstikk i bordet, en ruterstjeling på hånd, fem kløverstikk og to esser. Tilsammen 12.

Men hva er det som gjør at denne gangen stemmer ikke kartet helt med terrenget?

Jo, det er fordi at en god spiller i syd vil legge en hjerterhonnørogså fra DJx. Når spillefører så kapper på åtteren, spiller syd en tredje hjerter og spillefører mangler dermed et stikk. Det vil bli en rutertaper til slutt.

Dette forutsetter imidlertid at syd er våken og klarer denne falsecardingen. Hvis syd alltid legger "ekte", er planen med å spille på honnør fjerde foran matematisk korrekt.

ABAX leder etter første dag i NM

Det er en feilpunsj som utgjør 11 Vinnerpoeng i kampen mellom ABAX og Thoresen. Det var spillernes feil at det skjedde, men jeg håper resultatet blir rettet opp i god tid før morgendagens spilling slik at Monradtrekningen blir rett. Midt i rurneringen er det ikke mulig å få til slikt, men når feilen skjedd i siste runde og regnskapet har natta på seg, bør det kunne gå an vel? Ingen stor sak, men rett skal være rett. Forutsatt at det praktisk er mulig å fikse.


RESULTATER ÅPENT LAG

RESULTATER VETERAN. Her leder predident Jostein Sørvoll med makker Erik Bølviken.

RESULTATER DAMER.  Her leder Åse Langeland og Kristine Breivik




Ellers registrerer jeg at nesten ingen norske par har systemkort. Jeg har spilt åtte kamper mot åtte ulike par. Hittil er det ett av dem som har hatt et ok utfylt kort, ett par hadde noen yderst få linjer, mens de siste hadde ingeting. NADA. Jeg liker nå en gang at regler er regler, uten at heller dette er noen stor sak. Når regelen ikke blir håndhevet, er det å forstå at spillerne etter hvert gir blaffen.

En superstormester og to nye stormestre med stjerne

Vi gratulerer Rune Andresen som superstormester og Geir Brekka og Nils Otto Eliassen som stormester med stjerne. En mosom kurisitet er at Nils Otto har spilte ALLE sesjonene i ALLE Bridgefestivalene siden den startet for snart femten år siden. Det er tøft! Han har hatt diverse hjerneslag og fysiske utfordringen uten at det har stoppet han. Jeg bøyer med i støvet!!





Rune Andersen





Nils Otto Eliassen



Geir Brekka

Medaljer i NM Mixlag og Patton

 

Over er pallen fra NM mixlag med "To gamle og to gode" på andreplass, vinnerne fra Sømna og "Hauge" på tredjeplass.




3/5 av vinnene i Patton. Rogeir Paulsen; Sjur Arne Bøe og Jon Egil Furunes. De andre på laget var Geir Helgemo, Per Arne Flått og Håkon Kippe.

Din tusseladd, Jørn Arild!!

Dette spillet ble behandlet av appellkomiteen etter niende runde i NM Mixlag. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende, men det vitner i alle fall om at etter mange lange dager med bridge, er det fort gjort å miste noen hjerneceller.

Spillet så slik ut og Jørn Arild Ringseth skulle spille 6sp med hjerteresset i utspill. Meldingsforløpet kjenner jeg ikke til.

 

Jørn Arild får hjerteresset ut og skift til ruter. Han tar for KD i spar og fargen sitter singel til venstre og tre til høyre. Så ta han for EK i kløver og begge følger. Nå sier Jørn følgende. "Jeg spiller spar til esset og stjeler en kløver", samtidig som han lener seg fram og viser fram kortene et øyeblikk. Akkurat hva som skjedde videre, er jeg ikke 100% sikker på. Når en snakker med bridgespillere om slike ting, er det i alle fall ikke mulig å få et helt objektivt svar, men faktum er at når Jørn spiller spar til esset og kløver fra bordet, så følger øst med syveren!! Han tar kortene til seg og ber om å få spille ferdig spillet likevel.

Hva er det som skjer? tenker du nå. Dette er jo ikke mulig fordi det er bare kløverdamen ute.

Tell kortene og så ser du at det er et kort for mye i bordet. Jørn har telt seks kløver, men det er bare fem i virkeligheten. Bordet har altså kun Kn109xx. og nå ser du sikkert at han må gjette rett i kløver for å vinne 6sp. Hele spillet er slik:




Aktuelt gjetta Jørn Arild rett og seilte kløverknekten. Ikke unaturlig tilkalte motparten turneringsleder og ba om en vurdering av det som hadde skjedd. Turneringsleder bestemte at det var foretatt en claim og spillefører kunne ikke ta en finesse lenger. Appellutvalget var enig og jeg har ingen planer om å mene verken det ene eller andre om konklusjonen. Det eneste som er helt sikkert er at Jørn Arild "KingKong" Ringseth ikke har noen andre enn seg selv å takke for at han havnet i situasjonen. Hadde han telt antall kløver i bordet hadda han stjelt de to små ruterne sine i bordet i stedet for å gå på kløveren. Da hadde den trettende ruteren stått og det samme hadde kontrakten gjort. 

Jeg synes likevel synd på Jørn Arild og det er aldri noe moro når slike ting skjer. Ikke for noen av partene. Siden jeg er en oppsøkende journalist, alltid på jakt etter nyheter, ba jeg Jørn stille til en rekontruksjon av det som hendte. Den kan du se under ved å trykke på bildet.

Sømna til topps i NM Mixlag

etter en superspurt. Det er noe som heter å ri på Monradbølgen og store seire i de siste rundene er alltid en god ide. :-) 20 og 15 på de to siste var akkurat nok til å ta seieren, knepent foran "To gamle og to gode" og "Hauge". Resultater og spillstensiler finner du i linken ope til høyre.



Mariann Grude, Lars Arthur Johansen, Tor Eivind Grude og Tove Stoen.

Bord 1 i siste runde NM Mixlag

I Monradturnering møter lederlaget det best plasserte laget de enda ikke har møtt, men det er en rundes forsinkelse. Dette er på grunn av størrelsen av turneringa, og derfor trekkes runde 12 på bakgrunn av resultatene fra Runde 10. Lag Hauge hadde fem poeng forsprang til andreplassen før siste runde, men hadde ikke "rukket" å komme seg på Bord 1.

Derfor møttes "To gamle og to gode" og "Plan B" på BBO i siste kamp.

 

Terje Aa, Gunn Kari Helness, Marianne Harding og Svein Aril Naas Olsen




Anne Lill Hellemann, Helen Erichsen, Fredrik Helness og Espen Erichsen

Programmet framover i uka under Festivalen

Det er mange, meg selv inkludert, som har hatt kommentarer til programmet for Festivalen. En ting som er sikkert, er at det er ikke mulig å tilfredstille alle ønsker. På de åtte dagene Festivalen pågår, er det mange turneringer som skal spilles. Noen kollisjoner må det bli.

En viktig ting som gjelder CarryOver i både lag og par. Det er INGEN CarryOver i noen av turneringene. Alle sluttspillskampene starter 0-0 og i både Mellomheat, Semifinale og Finale i par starter alle par uten poeng.

Tirsdag:

Åpent NM lag spiller 2 x 4 kamper a 7 spill.  Parallellt går de to første sesjonene av NM Damer og NM Veteran (30 spill i hver sesjon). Sideturneringer spilles som vanlig med en på formiddagen og en på ettermiddagen. Klubbene i Østfold har flyttet sine sommerbridger til Kongstenshallen, så oppslutningen er rett så bra.

Onsdag:

Samme program som tirsdag, men kun en sesjon (siste) i alle tre turneringene. Det kåres vinner i NM damer og NM Veteran (30 spill)
De seksten beste lagene i Åpent NM er kvalifisert for sluttspillet

Ondag kveld er det kun åttendelsfinalen i Åpent NM lag som spilles. (2 x 16 spill)  Her håper arrangøren på en stor sideturnering.

Torsdag:

Kvartfinale i Åpent NM lag på formiddagen. (2 x 16 spill) 
Samtidig starter Åpent NM par med første kvalliksesjon (30 spill). IMPS ACROSS starter med første sesjon.

Semifinaler i Åpent NM lag på ettermiddagen. (2 x 16 spill)  De lagene som tapte kvartfinalen, kan gå inn i Åpent NM par, mellomheat A. Det blir publisert regler for hvor mange fra de ulike puljene som går videre.

Åpent NM par spiller på ettermiddagen mellomheat A/B. (30 spill) Det er resultatene fra formiddagens spilling som bestemmer hvor de enkelte skal spiller. Det blir publisert antall som går videre til Semifinale A/B

IMPS ACROSS avsluttes med andre sesjon.

Fredag:

Finaler i Åpent NM lag. (2 x 16 spill) på formiddagen Taper i semifinaler kan gå inn i Åpent NM par.

Seminale A/B i Åpent NM par på formiddagen. Det blir publisert antall fra hver pulje som får spille hhv. A-finale og B-finale.

Finale A/B i Åpent NM par, første sesjon (ca 30 spill)  på ettermiddagen. Finalistene i lag går inn i finalen. 



Lørdag:

Finale A/B i Åpent NM par på formiddagen.(ca 30 spill) . Vinner kåres.

Sånn ser det ut under NM mixlag



Jeg lar meg aldri slutte å fascinere over hvilken ro de som har ansvaret for store arrangementer som Bridgefestivalen har. Det er hundrevis av spillere som skal betjenes samtidig og for dere som aldri har ledet bridge skal vite at det i utgangspunktet er veldig mye som kan gå galt.

Ikke når Inger Hjellemarken har stødig hånd om roret og staben er drillet til minste detalj. Alle vet hva de skal gjøre og det er få høye skuldre å observere. Det er et godt tegn.

I skrivende stund nærmer NM Mixlag og Patton seg slutten. For resultater og spillstensiler viser jeg til de offisielle sidene. Det er ingen vits å gå hverandre i næringen på disse tingene. Linker finner du oppe til høyre.

Noen må da sitte her også?

Det er vel mest vanlig at journalister og fotografer samler seg rundt Bord 1 i Monradturneringer. Derfor stakk jeg motsatt vei da jeg ankom Kongstenhallen i dag og viet noen minutter til fire hyggelige bridgespillere på laveste bord i nest siste runde NM Mixlag.




På Bord 40 i runde 10: 
Fra venstre: Dag Inge Torgersen, Merete Kruke, Kine Tveten og Knut Ole Halbjørnshus


"Det er trivelig her  håper jeg?" er mitt første "spørsmål"

Det utløser latter rundt bordet og kommentarene kom tett som hagl. "Vi har hatt sinnsykt dårlige kort i hele turneringa og det gjelder like mye lagkameratene våre på det andre bordet," forteller Dag Inge Torgersen. "Ingen finesser har gått og maken til uflaks er det ikke mulig å ha."

Merethe Kruke er litt mer fornøyd og sier at det er mye mindre stress her nede på bordene. "Og vi ligger slettes ikke sist," forteller hun. "Det er flere lag bak oss på resultatlista." 

Alle spillerne er likevel tydelige på at ambisjonsnivået var høyere da de startet turneringa, men det er dette som er fascinerende med bridge. En gang svinger det egen vei, mens neste gang er det som om all verdens motvinder har bestemt seg for å komme samtidig. "Bridge er i tillegg til å være konkurranse, en sosial aktivitet. Helt sikkert mye mer sosialt her nede i sumpa enn på de øverste bordene er alle enige i

Jeg ønsker lykke til i innbyrdes oppgjør og ser fram til å studere resultatlista til slutt for å se hvem som tok skalpen på hvem.

Fint motspill av kaninen og Åse Langeland

 I artikkelen under denne ser dere at Helge Mæsel leker med kaninen i 3NT. I dette spillet fra samme runde tas det hevn.
Åse Biribakken i vest starter med 1ru, Geir "kaninen" Brekka i nord dobler opplysende, Helge Mæsel viser sparen sin og vest avslutter meldingsforløpet med 1NT



Geir i nord har ikke lyst til å starte med major, så han velger fint en liten kløver. De spiller ikke invitt, så Åse legger nieren som trekker esset. Spar damen får beholde stikket, men spar ti vinner Geir og spiller mer kløver til knekt og dame. Åse godspiller kløveren sin.

Så mer spar til Geir sitt ess og han frir seg med hjerter dame (!). Bordet vinner med kongen og kan ta to sparstikk til. Når det spilles ruter, fræser Åse Langeland opp på esset, tar for den trettende kløveren og spiller hjerter til Geir. En beit !!



"I love you beibi", sier Åse etter utspill og motspillskunst av Geir Brekka

Helge Mæsel skviser i tre farger!

I NM mix gikk det slik "alle" forventet. Når den beste dama i landet spiller sammen med den beste mannen, vil de være store favoritter til å vinne. Geir Helgemo og Siv Thoresen kom en halv kilometer før resten av feltet der Åse Langeland - Geir Brekka tok sølvet og Åse Biribakken - Helge Mæsel ble nummer tre. Tre medaljer allerede til Vest-Agder og jeg skal love at det blir fler!

Helge Mæsel er en glimrende kortspiller og som spillefører er han uovertruffen. Når han skal føre kortene i normalkontrakten kan alle hans makkere lene seg rolig tilbake i stolen og vente på slippen for runden. Det er nesten alltid et gledelig syn. 

  Meldingsforløpet var greit. Helge i øst åpna med 2NT og ble løftet til utgang. 
Med spar ut til esset, rutersnu og tilbake til sparen blir det beit. Det er vel fantasibridge?

Åse Langeland spilte ut kløver ti og Geir Brekka i nord la styrke. Helge vant med esset, spilte spar som Åse stakk med kongen og fortsatte i kløver til makkers knekt og Helge sin konge. 

Mer spar og enda kan vel Geir beite med å skifte ruter, men makker kan da ha D109xx(x) i kløver? Derfor stakk han med esset og spilte mer kløver til Helge sin dame. Nå nå var det slutt. 

Tre ganger hjerter til og posisjonen er som under.
 ---------------------------------------------------------    
  Helge tok for hjerteresset og Åse i syd sliter. Hun kan ikke kaste kløveren sin og hun kan ikke kaste ruter. Derfor måtte det bli en spar. Bordet kaster spar knekt.

Helge Mæsel leste sitsen helt korrekt når han så tok for spar ti for å strippe syd, før han lot henne komme inn på kløver 10. Ruter konge tok det niende og siste stikket.


Jeg håper spillet blir nominert i klassen for beste spill under Festivalen 2014.

Juniorleiren

Det gror i norsk bridge, men det er ingenting som kommer av seg selv. I "kulissene" er det mange, mange som gjør en flott jobb for å rekruttere nye spillere. Hvert år under Bridgefestivalen arrangeres det juniorleir hele uka i forkant. Den er åpen for bridgeinteressert ungdom opp til 25 år og i år var det omtrent 40 påmeldinger. I tillegg kommer en stab på nesten ti voksne som er med å legge til rette.

Jeg ringte en av deltakerne, Thea Hauge, for å høre litt om årets juniorfestival. Før jeg forteller deg litt hva hun sa, synes jeg du skal lese denne artikkelen fra 2010, der Thea blir presentert av Leif Juvik i Os og Fusaposten.



 
Hei Thea. Er det fint å være på juniorleir?


Joda, her har vi det bra og stemningen er topp, Vi er omtrent femti stykker hvis du teller stort og smått. Denne gangen er vi litt færre jenter enn gutter, men det går bra. De yngste er omtrent 12 år og det er også fint at de beste guttene i eldste juniorklasse er innom og deltar.

Hvor bor dere?

Vi holder til på Cicignon skole i Fredrikstad. Her er det bridge bra morgen til kveld med ulike turneringer. Vi har hatt singel, par, hinderbridge og lagturnering. Noen ganger kan vi selv velge makker, f.eks for å trene til det kommende Junior NM, men som regel trekker vi makker. Det er bra, fordi da kan de ferskeste lære av de med mer erfaring,


Det ble en soleklar seier til lag Christian Bakke som hadde kommet fra Sverige i går kveld og fått med seg Ole Jonny Solberg, Marie Sætre og Anders Pedersen på laget. Christian vant også butleren sammen med makker Marie Sætre. Andreplassen gikk til lag Ole Andre Haukås med Kaja Brekke, Thea Indrebø og Simen Helgeby på laget. Siste plass på pallen gikk til lag Simen Stjernen med Olav Lillebuen, Ane Haugseth og Brage Sivesindtajet på laget.


Dere gjør vel andre ting enn å spille kort?

He, he. Det er bridge fra 10 om formiddagen til sikkert 12 på kvelden, men innimellom får vi tid til f.eks fotball og bading. Det er likevel bridge som er det som tar aller meste av tida. Vi spiser alle måltider sammen og det er en kjøkkengjeng som lager mat til oss. Vil du se noen bilder og resultater fra leiren, finner du det på JUNIORBRIDGE.NO

Reiser dere hjem når juniorleieren er ferdig?

Nei, mange av de som har vært her denne uka, spiller Junior-NM på lørdag og søndag. Der skal jeg spille med Marthe Haugen Klingen. 


Jeg takker for den korte praten. Thea høres litt stressa ut, men når hun forteller at hun snakker med meg i en liten pause under selve Junior-NM, fortår jeg bedre. Ungdommene er bedre til multitasking enn oss gamle, så jeg ønsker henne lykke til videre. Både med denne turneringa og framtida med bridge.

VISMA-PRISEN TIL ESPEN LINDQVIST

Nils Kvangraven fikk i år 10.000,- i støtte til bridge fra sin arbeidsgiver. De pengene kunne han i utgangspunktet bruke som han ville, men Nils valgte å opprette en VISMAPRIS for beste spill under årets EM. Det vanket belønning til både spillefører og journalist.



Foto: Nils Kvangraven



Selve artikkelen finner du på NILS SIN HJEMMESIDE under overskriften "I VERDENSTOPPEN". Gratulerer til både Espen og GEO.

Nå braker det løs!!

 Bridgfefestivalen er vårt sporslige høydepunkt, men det er også en arena der vi skal vise mangfoldet i hobbyen vår. For noen er medaljer og premier det viktigste, for andre er det sosiale aspektet minst like betydningsfullt. Det er kortspilling fra tidlig formiddag til et godt stykke ut på kvelden, men for de aller fleste er det viktig å treffe (igjen) gode venner. 

Den desidert største turneringer er mixen og i morgen tidlig (lørdag) er det ikke mindre enn 214 par som skal gjøre opp om seieren. Det er to litt mindre høytidlige turneringer som tjuvstarter og det er ÅPNINGSTURNERINGA (93 par) og GOLFBRIDGE.


Jeg vet ikke i hvor stor grad jeg kommer til å legge ut lenker til de ulike turneringene her, men uansett er alt å finne på

FESTIVALSIDENE.

I mixen er Geir Helgemo og Siv Thoresen storfavoritter, men i en turnering med 214 par vil det være en god del tilfeldigheter ute å går. Det som er bra er at turneringa spilles som monrad, slik at mot slutten er det de beste som avgjør i innbyrdes oppgjør. Jeg tør ikke en gang begynne å tippe.

Herfra ønskes alle lykke til med de turneringene de skal spille. Målsetningene er som tidligere sagt helt sikkert ulike, det samme med ambisjonsnivået. På den andre siden er bridge en konkurranseidrett og alle som er med må ha som mål å få så mange stikk som mulig i så gode kontrakter som mulig. Arrangøren med Inger i spissen ønskes også lykke til. På alle måter.