Torild Heskje og John Helge Herland vant i Lyngdal


Gratulerer til SørVest-landet. Torhild til venstre om noen skyulle være i tvil.




Nok et sterkt mixpar på andre, Marianne og Egil Homme





Tredjeplass til Tom Høiland og Smiley Stornes


RESULTATER

Jeg har spilt turneinga med selvest Brogeland og blokka er full av spill og episoder. Lite om esser og konge, mest om hvorfor det var så sinnsykt viktig å legge fireren først og treeren etterpå. "Du kan da ikke finne på å legge motsatt, Snurr!!", sa sjefen titt og ofte til meg. Følg med, følg med!!

Lyngdal Grand-Prix

Det er mange som gjør en flott jobb i Bridge-Norge, men i Lyngdal synes jeg de er EKSTRA flinke. Når en i slike situasjoner trekker fra en enkelt person, er det kanskje noen som føler seg oversett. Likevel er det ikke å komme bort fra at Karl Olav Hansen gjør en formiddabel innsats. Takk også til Gaute Ubostad og Rossford Standhotel.

I siste sesong er det spilt flere turneringer i Lyngdal og Lindesnes, turneringer som tilsammen har inngått i Lyngdal Grand Prix. En suveren vinner der var Boye Brogeland. Under avbildet sammen med den nevnte Karl Olav. Hotellet gir en premie på fine 10.000,- til vinneren.

Graderte oddeballkast!

I helga har jeg gleden av å spille Lyngdalsturneringa med Boye Brogeland. Etter dag 1 kan jeg fortelle deg at det er en utsøkt glede, men hvis du tror at de som spiller på landslaget og er proff alltid finner utspillet eller alltid kapper damen rett vei, stemmer ikke det. De er mennesklige som deg og meg, men det er noen områder de rett og slett er flinkere. Det gjelder spesielt motspill når det gjelder kommunikasjon med makker.

Tidligere har jeg skrevet mye om Oddeball. Det betyr at du så tidlig som mulig i motspill prøver å fortelle makker om utspillet var vellykket eller ikke. Høy-lav i spilleførers første farge sier at "Makker, jeg tror vi traff blink", mens lav-høy betyr at "Makker, vi bør se oss om andre steder enn i utspillsfargen etter stikk". Når jeg lykkes med dette, er jeg oftest svært godt fornøyd med meg selv, men i helga fikk jeg opplæring i en dimensjon til med Oddeball. (Smiths kast)

  Vest åpnet med 1NT og kom i 3NT etter å ha vist 3-4-3-3 fordeling. Jeg startet med kløver som bordets knekt vant. Så spar til kongen og spar til knekten. 

I nord la jeg spar syv og spar åtte for å fortelle at utspillet ikke var vellykket. Boye stakk med spar damen og spilte etter en lang tenkepause kløver !!  I mitt stille sinn tenkte jeg at "Kan ikke verdensmestrene dette en gang?"

"Du må legge spar 7 og så spar 10, Snorre!!" "Du ser at kløveren er død og at jeg MÅ spille hjerter. Det formidler du på den måten. La oss si at du har kløver konge og hjerter ess. Da sier du med 7-8 at hvis jeg som makker har fin hjerter selv (DKn f.eks) skal jeg spille hjerter, ellers er kløver rett. Spillefører kunne nå hatt KJ i hjerter og ED10 i kløver. Da må jeg spille slik jeg gjorde!"


Et fint spillepoeng som ble oversett var at kløveren skal vinnes hjemme og i stikk to en liten spar til knekten. Da rekker ikke nord signalisere noe som helst. Å legge med kongen er korrekt for å gardere seg mot damen singel bak, men slik sitter det ikke i dette spillet. Da har utspilleren fem spar og ville startet i den fargen.

Her er enda et spill der Boye mente jeg svikta. "Du spiller kanskje til vanlig med makkere som straffer deg for å prøve å skape et spill. Det gjør ikke jeg og når jeg dobler slilke kontrakter, er det for at du skal finne et utspill du ellers ikke ville klart. Er det beit med et normalt utspill, ville jeg aldri dobla."




Vest Nord Øst Syd                                                      
       pass                                       
 1NT  2ru*  3NT  dobl                
 pass  pass  pass                      

Når makker passer i  åpning og jeg sitter med to honnørpoeng, er det posisjon for å prøve å skape et spill. 2ru inn viser en major, men når Boye dobla ønsker jeg å grave meg ned i sanda. Motparten har næremere 30hp tilsammen og da står dette. Jeg spilte ut spar knekten og håpet at vi kunne få tiol noe i neste spill i runden. Dette spillet var i alle fall tapt.

Hadde du klart å tolke makkers dobling som gående hjerer?

Bridgefestivalen, EM 2015 og NM par framover

Det blir ikke noe Festival i 2015. Eller sagt med andre ord, Festivalen skal flyttes til Åpent EM i Tromsø. Jeg har en sterk følelse av at den skepsisen som var til å legge mesterskapet så langt nord, er i ferd med å snu. Tidligere har jeg kritisert norske toppspillere som har baksnakket neste års mesterskap, men nå både håper og tror jeg alle skjønner at EM 2015 har alle forutsetninger for å lykkes. Det var mange, mange av f.eks parene som stilte i NM Mix og NM Mixlag som hadde konkrete planer om å ta turen oppover. Hver og en har et stort ansvar!

Jeg hadde en fin prat med president Jostein Sørvoll i ettermiddag og han kunne fortelle at det er flere viktige milepæler i ukene framover. Å forankre økonomien i EM-prosjektet er pri en . Der er det ting på gang. Han ønsker ikke at jeg enda skulle gå ut med detaljer, men nyheter kommer. Sørvoll var ikke så bekymret for dyr overnatting, fordi det både finnes og jobbes med alternativer. Utleiemarkede i regionen er stort. Det gjelder private boliger/leiligheter og camping/hytter.

Det er styremøte helga 27.august og rett etter det har han lovet fyldig referat og oppdatert informasjon.

Så er det kontrakten med EBL, det europeiske bridgeforbudet, som skal reforhandles. Sørvoll har tidligere sagt at det er elementer i det foreløpige utkastet som ikke er bra nok, men han har håp også her om å få bedre avtaler for NBF. Ikke minst gjelder det hvilke oppgaver vi selv kan ta oss av. Husk at NBF gjennom snart femten år med Bridgefestival har opparbeidet en kompetanse som selv EBL skal slite med å matche. Det gjelder ikke minst logistikk rundt kortene. I tillegg har vi dyktige turneringsadministratorer og turneringsledere. Kan vi slippe å betale eksterne tjenester på en del av  disse områdene, er det mange penger å spare.

Så ønsker jeg snart å starte en debatt om framtidens NM Par. Jeg har vært en pådriver for å flytte NM par ut av Festivalen og er glad for at så har skjedd. BridgeFestivalen har ikke funnet sin endelige form, men endringene i år er etter min mening et godt skritt på vei. Mixturneringene drar par og lag som aldri før og Åpent NM lag har jeg hørt kun godeord om. Skal det være noe å sette fingeren på, så er det at det var kun A-sluttspill. Andre steder er det en parallellvei til medalje (Chairmans Cup) ellers så arrangeres det B og C finaler eller en Monrad for utslåtte lag. 




Kanskje er det også en turnering for mye under Festivalen. Åpent NM par var på mange måter en suksess, men jeg følte at det ligger noe uforløst her. Kanskje skal også denne turneringa ut av Festivalen og finne en samkjøring med det "andre" NM Par. Deltakelsen på slutten av Festivalen har alltid dalt og det tror jeg skyldes at det er en dag eller to for mye.

Jeg synes ikke det er noe poeng i å nekte bridgespillere å være med i turneringer. Det er akkurat det som skjer med NM par som kvalifiserer gjennom kretsenes KM. For  noen tiår siden hadde det sin misjon, men nå har det nesten et komisk skjær over seg  når det i en krets nesten holder å melde seg på til KM for å komme til NM mens det i andre steder er knivskarp konkurranse om den ene plassen kretsen har. KAn det være en tanke at ordningen omtrent slik den er i dag opprettholdes og at de som kvaller gjennom f.eks kretsmesterskap, Grand Prix og andre storturneringer, får dekket reise, opphold og startkontingent. Ut over det er det fri påmelding for andre, men de må dekke sine kostnader selv. 

Dette har jeg diskutert med blant annet Boye Brogeland og han savner å kunne spille flere NM Par. Det er ikke så lett å finne tid og sted for å kvalle, pluss at etablerte makkerpar gjerne tilhører ulike kretser og derfor ikke er komfortable med å "lure seg med" i et kretsmesterkap i en krets de ikke har noe forhold til. Et åpent NM par over tre dager, der noen har fordeler gjennom å ha prestert bra tidligere i sesongen PLUSS at alle de som ikke slapp gjennom nåløyet kan melde seg til tjeneste hvis egen lommebok føler seg komfortabel med det?

Joda, det er prestisje med å komme til NM Par i den form den har i dag, men en turnering på to hundre par der alle de beste er med, kan da ikke være SÅ ille?

Kartet stemte med terrenget

 og Sverige vant 10 IMP mot Norge i denne slemmen siden Norge på det andre bordet stoppet i 3NT. En sving på 20 IMP for å finne hjerterdamen.



Du ser kjapt at med spar ut, henger kontrakten på å finne hjerterdamen. Når spillefører starter med trumfen, oppdager han at syd er renons. Det er mye som tyder på at sparen sitter 5-4, med fem i syd. Da kjenner spillefører til syv av nord sine kort, men bare fem av syd sine. Derfor er syd favoritt til å ha flest hjerter og den med flest hjerter er også favoritt til å ha en manglende honnør. Det spilte svensken på og vant sin kontrakt ved å ta finessen i hjerter gjennom syd.

Du kan kanskje si at siden syd meldte inn var det størst sjanse for at han hadde manglende honnører, men det er vel ikke noe i veien for at han har ruterdame i stedet for hjerterdamen.

En annen ting er at de fire honnørene (alle damene f.eks) statistisk samler seg 0-1-1-2 på de fire hendene. Det ser du også stemmer i dette spillet. 

Ser vi bare oppsida?

 når vi lovpriser overføringer etter åpning med 1kl?



Det kommer hjerter seks ut, fjerde høyeste. Nå var det ikke så kjempevanskelig å stikke med hjerterkongen og vri en liten spar, fordi åpneren har med 1NT vist singel eller dobbel spar. Går det 1kl - 1sp - 1NT, så er det tross alt mer fristende å fortsette i hjerter.

Steinkjer Open 2014

 Hei Snorre.

Kan du publisere dette på bloggen ?

Steinkjer Open er en ny turnering som vi startet i fjor og med noen små justeringer i forhold til helga, håper vi å få dette til å bli en storturnering som trekker masse folk. Det blir parturnering på lørdag og lagturnering på søndag med 10000-6000-4000 på de 3 første plassene hver dag. Vi har allerede fått påmelding fra et svensk lag og håper på enda flere østfra. Da er det bare å melde seg på så skal vi gjøre alt for at dere får en trivelig helg i StorSteinkjer :)
 
Innbydelse her: http://www.bridgekrets.no/var/fckeditor/steinkjerbk/file/Steinkjer%20Open%202014.pdf
 
Påmelding par: http://bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/1056
 
Påmelding lag: http://bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/1057
 
Du er herved invitert til å ta turen opp til trivelige Trøndelag, og så må du hilse Tom Anders Høiland fra meg :) Han besøkte oss på hytta under bridgefestivalen etter å ha blitt slått ut av NM-par. Han snakket mye om uglid og gli mellom rødvinsglassene ja, å så hadde kaninen gjort mye rart da :)



 

 
Her er også et spill (24) fra mellomheat A NM-par. Det skulle vise seg å bli dyrt å melde inn på 2-trinnet med en dårlig farve mot oss. 
Meldingsforløpet var kort med nord som giver:
pass-1hj-2kl-x og pass rundt,

Motspillet gikk av seg selv og vi noterte +500 og ren kasse. Ikke hver gang en dobler negativt med 6-6(sikkert mange meninger om denne doblingen) men rett ble det da makker så at dette var god butikk :)

Boye "in the Well" på Bridgewinners.com

Med jevne mellomrom stiller en av verdens bridgepersobnligheter seg til disposisjon i 24 timer for å svare på spørsmål fra Bridgewinners.com sine lesere. Denne gangen var turen kommet til vår egen Boye Brogeland. Trykk på bildet for å komme til sida. 

Grei start for gutta

 i VM. Fire seire i de fire første kampene og 51.5 poeng. (40 er middels). Det holder til en sjetteplass. Når Round Robin er ferdig, er de åtte beste lagene klare for kvartfinaler. De fire beste får velge seg motstander av lagene fra femte til åttende plass. Det står ikke noe om at det er Carry Over. Kampene i sluttspillet går over 56 spill, fire sesjoner a 14 spill.

Youngsters har starta enda bedre og ligger på 4.plass etter tre kamper med 41.7 poeng (30 er middels). Jentene sliter mer, men der er vel ambisjonsnivået litt lavere og de tar en og en kamp. Noen seire er helt sikkert målet.

Her en  noen bilder Lars Arthur har sendt.



Til venstre med ryggen til: Espen Flått





Over: Tor Eivind Grude. Under: Kristoffer Hegge






Jentelaget i EM





Spillerne fra høyre: Thea Lucia Indrebø, Charlotte Mikkelsen, Thea Hove Hauge, Sofie Sjødal, Marte Haugen Klingen og Stine Frøyse.
Helt til venstre er kaptein, trener og coach, Sven Olai Høyland

Elleve spar tilsammen, men vi spiller da heller 3NT!!

Jomar Lygre Undheim

 Hei Snorre

 
Først må jeg få gratulere Per Helge med pent motspill og velfortjent seier i B-finalen, hilsen den slukørede spillefører. Samtidig må jeg da få trekke frem et av mine stoltere øyeblikk fra B-finalen:


 
I spill 4 åpner makker i vest med 2sp (8-11hp og 5-kortsfarge). Med 11-kortstilpass(!) i spar tenker nok mange at her skal vi spille sparkontrakt på et eller annet nivå. Jeg tenker som så at til tross for en 6-kortsfarge så har jeg en helt flat hånd, slik at vi neppe får utnyttet all trumfen. Videre har jeg noenlunde hold i alle farger og 6 raske spar-stikk. Siden makker har minst 3hp utenom sparen så sjanset jeg på 3NT. Det er godt mulig 3NT ikke står, men da er etter alle solemerker 4sp beit også.
 
Utspill er ruQ som jeg er nødt til å stikke, siden jeg ikke tåler kløvervri. På fire runder spar så klarer jeg først gi motparten bakoversveis (ingen spar makker!!?), for deretter å få plassert klA i nord og hjK i sør. Dermed kl mot kongen, og når ruteren heldigvis ikke satt 5-2 så kunne jeg notere 9 stikk og hjemgang.
 
Vi var alene i feltet om å være i NT. Normalkontrakten var 4sp med en beit.
 
Mvh
Jomar Lygre Undheim

To flott spill fra Åpent NM B-pulja

 Av Per Helge Hansen

 

Hei Snorre

Ser du etterlyser bidrag – så her kommer et par spill fra B-finalen for par i Fredrikstad om du vil bruke dem. 

Spill 15 så slik ut (S/NS):

                    JT97
                    KJ3
                    K4
                    T985
A63                             KQ84
T87                             Q9542
QJ                               986
AK764                        Q
                    52
                    A6
                    AT7532
                    J32

Meldingene var raskt unnagjort  - 1KL i vest, 1HJ i øst og 1NT i vest avsluttet meldingsforløpet uten innblanding fra NS.

Utspillet var spar J, og jeg konstaterte raskt at vi burde vært i en annen kontrakt (2HJ). Utsiktene til å få tak i mer enn 6 stikk så ikke særlig gode ut, men kanskje kunne motparten hjelpe til? Et godt gammelt triks er å angripe motpartens farge, så jeg bestemte meg for å prøve dette. Utspillet ble stukket i bordet, og en optimistisk ruter til J i stikk 2 ble fortsettelsen. En for meg heldig lay-out, gjorde at det ble vanskelig for motparten å fortsette i fargen. For nord så det nå ut som mitt svake punkt var i hjerter, og han fortsatte med liten hjerter. Denne ble stukket med esset i syd, som heller ikke syntes ruterfortsettelse så attraktiv ut. Syd fortsatte med ny hjerter til tier og konge. Nord fant nå ut at kløver måtte være spilleførers svake punkt, og fortsatte med kløver 10. Jeg kunne nå ta hjerterstikkene og kvitte meg med en ruter dame og en kløver.

Nord derimot fikk det nå tungt, og ble skvist i de svarte fargene. Han valgte å slippe en kløver, og kløver 7 ga 10 stikk i en i utgangspunktet håpløs kontrakt, og god score på spillet.

Så et motspill (Spill 60 – V/NS):

                        T973
                        98
                        Q9875
                        T3
AKJ86                               52
K                                       QJ76432
T32                                   6
Q874                                A65
                        Q4
                        AT5
                        AKJ4
                        KJ92

Jeg satt syd, og hørte meldingene starte med 1SP – pass – 1NT. Jeg syntes ikke soneforholdene tilsa at jeg skulle delta i meldingsforløpet, og min pass ble etterfulgt av to til. 1NT ble forklart som naturlig 6-10, så jeg valgte ruter A ut for å kunne vurdere neste stikk. Etter at blindemanns kort ble lagt i bordet, var det åpenbart at spillefører måtte ha kløver ess og noe godt i hjerter. Med mindre spillefører hadde T9 dobbel i spar, så makker ut til å stoppe den fargen. Makker la styrke på utspillet, sånn at ruter dame så ut til å kunne være hans eneste honnør. Med kløverskift fra makker, så det ut til at vi kunne hente 4 (5?) ruterstikk, 1 stikk i hver av majorfargene samt kløver konge. Men – hva om makker hadde kløver 10? Kanskje kunne spillefører ledes til å tro på en annen sits enn den jeg så? Freidig valgte jeg å teste muligheten, og spilte kløver J. Spillefører lasjerte denne, og jeg kunne fornøyd fortsette med liten kløver til makkers tier og spilleførers ess. Nå fulgte spar til J og tre nye runder spar. Makker spilte så ny ruter, og sitsen i den fargen var avslørt. En noe slukøret spillefører måtte konstatere at jeg kunne cashe kl K (!) og hj A før ny ruter ble spilt slik at makker kunne ta de siste stikkene.

3 bet ga ren topp på spillet.


Med vennlig bridgehilsen
Per Helge Hansen

Virksomme honnører

Jeg skreiv for et par dager siden om "The power of the ten" og har fått flere positive tilbakemeldinger. Dere som er toppspillere kan selvsagt dette, men for litt mer ferske kan det være noe å ta med seg. Det er oftere jeg får tyn enn skryt, så revet med av bølgen fortsetter jeg i samme stil.

Før jeg sier noe om "gode" og "dårlige" honnører har jeg tenkt å slå i hjel mine egne kommende argumenter. En skal være forsiktig med å oppvurdere og nedvurdere honnører før en vet noe om makkers kort. D32 er nesten ubrukelig mot tre små hos makker, men han han EKKnxx i fargen tetter damen alle hull.

Derfor skal du ta alt det jeg har tenkt å si med en klype salt fordi det vil ikke gjelde bestandig, men i bridge er det om å ha regler som gjelder ofte. Gode spillere har evnen til å revurdere kortenes verdi etter hvert som meldingsforløpet utvikler seg. Tilpass er alltid et pluss. Kortfarger er pluss når du vet at dere har nok trumf til sammen, men singelton i makkers hoverdfarge er ofte en negativ faktor. Honnør(er) i makkers langfarger er bra. I motspill kan det derimot være et  pluss med honnørene spredt, fordi det hindrer at motparten enkelt kan ta stikk.

Jeg begynner med honnørene

Det første vi gjør etter at vi har telt til tretten kort, er å finne ut hvor mange honnørpoeng vi har på hånda. 4 for esser, 3 for konger, 2 for damer og 1for knekter er vanlig. Denne skalaen er ikke helt bra, fordi damen og knekten er overvurdert, mens kongen og esset er undervurdert. Vienna talte 7-5-3-1, noe som i utgangspunktet er en bedre skala og yter honnørene bedre rettferdighet.

Når vi teller slavisk 4-3-2-1, tar vi ikke høyde for at honnører i kombinasjon nesten alltid er et pluss, mens løse fugler kan være synsbedrag. EK er syv honnørpoeng som 100% sikkert gi to stikk (uten trumf), mens KJ ikke trenger å gi et eneste stikk hvis ED sitter bak. Har vi KJ i alle farger har vi seksen honnørpoeng, men i utgangspunktet ingen stikk. EKDJ i en farge er bare ti honnørpoeng, men fire sikre.



4-3-2-1 tar heller ikke høyde for at tier og nier forsterker honnørkombinasjoner. KKn109 er alltid to stikk, tre hvis damen er på plass. KJxx trenger ikke gi et eneste stikk. KKn109 gir alltid to stikk selv om fargen spilles fra hånda.


A: Dx, Kxxxx, Dx, Kxxx

B: xx, KDxxx, xx, KDxx

Begge disse hendene er blindemann.  De inneholder ti honnørpoeng, men hånd B er mye sterkere enn hånd A mest på grunn av disse to faktorene:

 

  • Honnørene er samlet og hjelper hverandre
  • Honnørene er i de lange fargene



For å "bevise" dette kan du tenke deg at du spiller uten trumf og har tre småkort på hånda. A trenger ikke å gi et eneste stikk,. mens B gir helt sikkert ett i hjerter og ett i kløver. Potensiale for stikk er også mye større med hånd B. Gitt at du kan spille opp mot hendene over, vil B alltid gi to i hjerter og to i kløver hvis esset sitter foran. Med litt gunstig sits vil hånd B kunne gi fire stikk i hjerter og tre i kløver, tilsammen syv stykker. I hånd A er det mye lengre vei fram til stikk i det hele tatt.


For enda bedre å kunne vurdere en hånds verdi, pleier jeg å tenke meg at makker har knekten tredje. Da ser du også at hånd A trenger fremdeles ikke å gi et eneste stikk uansett hvor fargen spilles fra, mens hånd B nå gir mange stikk selv om fargene må spilles fra bordet.

Nå forsterker jeg med tieren.

A:  K10, D10xxx, K10, D10xx

B: 10x, KD10xx, 10x, KD10x

Mot knekten tredje begynner også hånd A å gi stikk, men det er seine stikk. I både hjerter og kløver må først både esset og kongen ut før spillefører kan hente for D10. I hånd B er spillefører et helt stikk foran fordi det er kun esset som må bort før det er fire sikre i hjerter og tre sikre i kløver. 

Når det kommer til motspill, kan det godt hende at A er en bedre hånd. Mot knekten tredje i alle farger hos makker, har vi minst ett hold overalt. Det vil være vanskelig å overumple oss noe sted. Hånd B har to viåpne farger og motparten kan ta mange stikk både i spar og ruter.

Oppsummert:

Hvis du har hånd B og makker åpner med 1sp eller 1ru, kan du ta det lugnt inntid videre. Du har fine honnører, men enda er det ikke sikkert at de passer sammen med makker. Ta det alstå kuli, men det er gode sjanser for at du kan komme sterkt tilbake.

Åpner han derimot med 1hj, har du en stikkbombe. Likevel skal du holde litt igjen, fordi hvis makker også har kløver og ikke er alt for sterk kan motparten rekke å beite deg i spar/ruter. 

Den beste hånda har du hvis makker åpner med en naturlig kløver. Du har nesten bare positive faktorer, tilpass i trumf, lang sidefarge med honnører og kortfarger. Gi makker denne "tamme" sektenpoengeren E32, E32, E2, E5432 og du har en enkel lilleslem i kløver med kun 26 honnørpoeng tilsammen. Gi makker den sjette kløveren og alle stikkene er å slenge i veggen med normal sits.
Hvis makker har en helt grei trettenpoenger:  E5432,32, KD32,E3 skal du slite med å vinne særlig mer enn 1NT, i alle fall hvis ruteresset er bak KD.

I alle mine eksempler har jeg plukket ut ideelle hender for å understreke poengene mine og jeg har gitt verst mulig kort når jeg skal bevise det motsatte. Slik er det selvsagt ikke i virkeligheten, men jeg er helt sikker på at på lang sikt vil bli belønnet ved å ta det jeg sier med i betrakting når du spiller bridge.

 

Flere må bidra!!

hvis denne bloggen skal være et levende sted for det som skjer i norsk bridge. Jeg kan ikke være overalt og jeg får ikke med meg ting som skjer rundt i det ganske land. Hver gang jeg får en mail, et bilde eller et dokument som forteller noe som skjer, skal skje eller har skjedd, legger jeg ut. Det er lett at mine bidrag rettes mot de beste, men det er fordi at det er der jeg følger best med. Denne sida skal være mangfoldig og da trenger jeg flere bidragsytere.

Kom igjen, da!!!  snorre.aalberg@hotmail.no

VISMA-PRIS for beste norske spill i junior-VM

Visma og Nils Kvangraven slår til igjen og gir kr. 2500.- i premie til beste spill utført av norsk jente eller gutt i VM som starter i morgen, tirsdag 14.august.
Spillene som skal være med i konkurransen må være publisert her på denne sida eller med link herfra til annen webside.

ALLE pengene går til spiller, så det er bare for de norske å promotere seg selv.

VM Junior begynner 14.august

Denne gangen har vi med lag i alle klasser. Juniorene har egen FACEBOOK-side. Der kan du bli medlem for å få siste info nesten LIVE.

Åpen klasse
   

Harald EIDE (Norway) player
Mats EIDE (Norway) player
Kristian ELLINGSEN (Norway) player
Tor Eivind GRUDE (Norway) player
Kristoffer HEGGE (Norway) player
Lars EIDE (Norway) non-playing captain
Lars Arthur JOHANSEN (Norway) coach

 

Yngre junior

Christian BAKKE (Norway) player
Espen FLAATT (Norway) player
Joakim SAETHER (Norway) player
Marcus SCHEIE (Norway) player
Lars EIDE (Norway) non-playing captain
Lars Arthur JOHANSEN (Norway) coach

Jenter

Stine FROYSE (Norway) player
Thea Hove HAUGE (Norway) player
Thea Lucia INDREBO (Norway) player
Marte Haugen KLINGEN (Norway) player
Charlotte MIKKELSEN (Norway) player
Sofie Grasholt SJODAL (Norway) player
Sven Olai HOYLAND (Norway) non-playing captain
Rosaline BARENDREGT (Netherlands) coach

Jeg kan enda ikke finne noen resultatside, men tipper at det kommer LINK HERFRA.

Fra Istanbul har Lars Arthur lover å sende meg bilder og Sven Olai håper jeg kommer med referater fra jentenes kamper. Det vil komme sendinger på BBO, men info om hvilke kamper er enda ikke offentliggjort. Følg med!!

Tierens kraft

Jeg har fått ny mentor i bridge, en hyggelig men tidligere tannløs atletisk ung mann fra Larvik. Det er for stengt å påstå at han har sluttet å telle honnørpoeng, men det er ingen overdrivelse å si at hans fascinasjon for tiere og niere er større enn hos oss andre. For å si det mildt. Han drømmer om Palmstrømske honnører nesten hver natt.



Et viktig kort i spillet under.


Hittil har jeg ledd litt når han har snudd ryggen til, men jeg oppdager etter hvert at han har et poeng. Når vi teller 4-3-2-1 for hhv. ess, konge, dame og knekt, så tar vi ikke høyde for at løse honnører er mindre verdt enn honnører som henger sammen, og når honnørkombinasjoner er forsterket med tiere og niere har de ofte langt større stikkpotensiale.

Hvis du teller honnørpoeng uten å ta hensyn til det jeg sier over, er disse fargekombinasjonen likestilte i din verden. I eksemplene skal du tenke deg at du har de minste manglende kortene på hånda (4-5-6 f.eks)

EKn10 vs EKn2

ED10 vs ED2

KKn109 vs KKn32

K109 vs K32

DKn10 vs DKn2

Jeg kunne ramset opp en mengde andre lignende kombinasjoner, men jeg regner med at du tar poenget. Kombinasjonene til venstre er verdt minst ett stikk mer, noen ganger to og andre ganger tre stikk mer med den rette honnøren i kapp. Se for deg f.eks KKn109 i forhold til KKn32. I den første har du tre stikk med damen i kapp hver gang du har tre tasser på hånda. Til høyre har du bare ett, to hvis fargen sitter 3-3. Flere av kombinasjonene til venstre kan spilles fra hånda og likevel gi stikk.


Jeg bakspilte noen runder under  NM par og da kom dette spillet:



ØV spiller mini-NT (8-12) i disse soneforholdene, så derfor kunne ikke Jan Tore Berg åpne med 1NT. Gjenmelding av 1NT, vil vise 13-16. Han hadde seksten honnørpoeng, men tre tiere og en 98-kombinasjon. Riktignok ingen femkort, men likevel oppvurderte han til 17-19 med 2NT. Det var kun to av 16 bord som var i 3NT

Tolle Stabell spilte ut spar 9, svenske utspill. Dette er typisk fra knekten tredje. Den gikk via damen til esset. Så ruter til tier og konge. Leif Erik Stabell skifta til hjerter 2, svenske som viser fire stykker,  som gikk rundt til syd sin knekt. Spillefører var markert med kongen tredje i hjerter, så Tolle fridde seg i ruter som bordet vant med damen. Nå gikk faktisk toget for NS.

Kløver knekt ga fire stikk i fargen. De tok spillefører og gikk inn i bordet og hentet to ruterstikk. Før den siste ruteren er stillingen:


På hånda forsvinner hjerter konge og syd er skviset.

Mentoren min kikke bort på meg da spillet var ferdig og jeg kunne se stoltheten bre seg i ansiktet. "Hva er det jeg har sagt om tiere?"

Spar 10 hindra først syd å spille fargen da han var inne på hjerter knekt. Det ville drept alle skviser. I sluttposisjonen var spar 10 en trussel:

Hjerter 10 hindra motparten å ta fire stikk i fargen. Hadde nord hatt tieren, kunne han skifta den i stikk tre og beita 3NT.

Ruter 10 tetta ruteren. Sammen med 98 på hånda tålte spillefører honnør fjerde i syd.

Kløver 10 tetta fargen og ga fire kløverstikk uten å slippe inn motparten. To uten tieren.


Jeg må krype til korset.

 

Feil Festivalpris, igjen?

Jeg har tidligere fått så hatten passer for at jeg har stilt spørsmål om rett spill har fått Festivalprisen. Googler dere ”Snorre Aalberg”, vil dere som det nest øverste treff lese at han er en skam for norsk bridge. Det var i forbindelse med mine uttalelser om en spillpris. Sikkert unødvendig av meg å ikke hedre en vinner, men det er ikke første gangen jeg har skrevet ting jeg i ettertid har angret på. Sikkert ikke siste gangen heller.

Denne artikkelen skriver jeg nå klokka 1300, men planlegger å publisere om en times tid når prisen er utdelt. Ellers risikerer jeg at juryen ombestemmer seg. 
 
I år fikk Geir Brekka enda en pris for Bridgefestivalens beste prestasjon. Ikke klok av skade tar jeg bladet fra munnen nok en gang og sier at slike spill er fine prestasjoner, men vi lar oss blende av sluttposisjoner som ser avanserte ut. For dere som ikke har sett spillet, leser dere her.
 
Nå har du sett den tosidige skvisen og satt deg inn i spillet?
 
Min påstand er at for en spiller av Geir sitt kaliber, er dette ingen stor prestasjon. Han tok toppstikkene sine, ruterfinessen og passet på å ha overgang i hjerter igjen. Da ble det en tosidig skvis! I all beskjedenhet, kanin, hvordan skulle du ellers spilt?



Geir Brekka får her nål som stormester med stjerne
 
Faktisk kunne han spilt kortene i en annen rekkefølge også for å få opp den samme sluttposisjonen. Ruter til knekten tidligere i spillet hadde også gått fint, bare han ikke hadde brukt hjerteren som overgang.  Et annet poeng som trekker ned spillet, er at det er et stikk mindre om motparten finner hjerterutspillet og hjerterfortsettelse.
 
Skal jeg framsnakke spillet, er det de taktiske poengene i meldingene som er bra. Geir vet at de har mer enn de nødvendige 26 honnørpunktene for utgang og da velger han NT framfor trumf, selv om han ser en stjeling på den korte hånda. Når han skal spille 3NT, ser han også at det er god sjanse for 12 stikk i spar, sånn at å legge seg på 11 i NT er meningsløst i par. Skulle han ende opp på ti stikk, vil det neppe betyr så mye.
 
Det spillet som etter min mening burde fått prisen, var Peter Marstrander i 3kl. Spillet la jeg ut på denne sida på fredag, men jeg glemte å sende link til redaktøren av Festivalsida. I statuttene står det at spillet skal ha vært publisert der. Geir Olav Tislevold har også skrevet om spillet, men det var først på lørdag. Spill som skal være med i konkurransen må ha vært omtalt i løpet av fredagen.
 
 
I grått under er spillet til Peter Marstrander, et spill som inneholder et flott taktisk poeng. Han ser at vest må være inne på den tredje ruteren. Ved å spille ruteren normalt med en liten fra bordet, vil øst etter all sannsynlighet komme inn tredje gang hvis fargen sitter HHx til venstre og Hxx til høyre. Fra øst beiter hjerter hvis damen ikke er i kutt. Når Peter spiller knekten, er det umulig før øst ikke å dekke. Nå kommer ikke vest seg vekk fra tredje runde når Peter har tieren på hånda og øst ikke har 97. Har øst to honnører opprinnelig, er det sannsynligvis ingenting spillefører kan gjøre.

  Veldig bra av Peter Marstrander. Han ble presset helt til 3kl, en kontrakt som ser helt død ut med sparesset, tre rutertapere og en hjertertaper. Følg med.

Først et apropos til meldingene. Kunstige meldinger er vel og bra, men det gir motparten muligheter til å komme med der et naturlig meldingsforløp holder dem ute. 1kl - 2kl og det går pass rundt. Nå kunne øst doble 1sp (1sp viser IKKE spar) og dermed være med til 2sp.

 Nok om det.

Spar til esset, spar til kongen og spar til stjeling. To ganger kløver inn i bordet og ruter knekt!! Nå må faktisk Steffen i øst legge liten for å beite. Det er ikke mulig vel?

Ruterkongen fikk han beholde på og skifta hjerter. Peter slapp den til kongen og nå ser du sikkert hva som skjer når han spiller mer ruter.

Vest kommer seg ikke ut av ruteren og må avslutte med hjerter opp i EJ eller et kort til dobbeltrenons.

Flott spilt!!