4 Klubbens økonomi og økonomistyring
Kroner og ører er naturligvis viktig også i en bridgeklubb. Det koster å gjennomføre aktivitetene i en klubb, og styret må sikre at man får inntekter som står i forhold til utgiftene.
Ofte vil omsetningen i en klubb utgjøre kr. 50.000 – 100.000 eller mer, og klubbstyret plikter naturligvis å redegjøre for hvordan midlene disponeres. Derfor er det eksplisitt nevnt i Forbundets standardvedtekter for klubber at alle klubber skal ha en kasserer med dette som hovedoppgave. Enhver klubb er pålagt å føre regnskap over inntekter og utgifter, og styret er ansvarlig for at det etableres forsvarlige regnskapsrutiner som gir oversikt over klubbens økonomiske status til enhver tid.
For å kunne drive en effektiv økonomistyring i klubben er det hensiktsmessig å sette opp et budsjett før bridgeåret tar til. Budsjettet skal speile hvilke utgifter og inntekter klubbens planlagte aktiviteter forventes å utgjøre, slik at styret har en begrunnet mening om hvilket overskudd/ underskudd driften av klubben vil utgjøre for det bridgeåret man går inn i.
Noen klubber praktiserer at medlemskontingent og kveldsavgifter fastsettes av årsmøtet. Det innebærer at den vesentligste delen av inntektsiden er fastlagt, og at utgiftene til planlagte aktiviteter må avstemmes i forhold til dette.
I andre klubber har styret selv anledning til å fastlegge medlemskontingent og kveldsavgifter. Derved gir budsjettet også anledning til å diskutere hvilken økonomisk politikk styret ønsker å legge opp til, og hvordan inntektsiden må justeres for at man skal nå det økonomiske mål styret ønsker å sette for klubbens drift.
Det er god økonomistyring å la kassereren presentere hvordan inntekter og utgifter utvikler seg i forhold til budsjett minst hver tredje måned. Det gir klubbens 11 Veiviser for tillitsvalgte i bridge klubber styre anledning til løpende å justere klubbens aktiviteter og eventuelt også budsjettet, slik at man når de økonomiske mål. Regnskapsrutinene skal hensynta innbetalingsfrister for Krets og Forbund, slik at disse overordnete organisasjonsledd også er i stand til effektivt å ivareta sin egen regnskapsførsel. Forbundet og Krets offentliggjør i god tid før hver sesong på internettsiden hva medlemskontingenter til forbund og krets vil utgjøre, og hva det koster å delta i forbunds- og kretsturneringer.
Det er viktig at klubbene følger opp de innbetalingsrutiner som er utarbeidet av Forbundet i denne forbindelse, slik at man sikrer en effektiv økonomistyring i alle ledd den bridgeorganisasjonen i Norge består av. Vi vil nærmere gå inn på hvordan disse rutinene skal praktiseres i Klubbkalenderen.
En nærmere beskrivelse av hvordan klubben kan utarbeide budsjett for klubbens drift og aktiviteter og hvordan klubbregnskapet bør legges opp, finner du på Forbundets hjemmesider under ”Klubbstyrets oppgaver”. Her vil du også finne eksempler på budsjett og regnskapsskjemaer og hvordan økonomistyringen bør tilrettelegges i klubben. Du kan laste det ned og tilpasse det slik at det passer skreddersydd for din klubb. Materiellet kan benyttes direkte som klubbens budsjett og regnskapsrutiner, eller tjene som referansemateriell for klubbens regnskapsansvarlige.