56 par (!) i julebridge i Gandal

Det er noen som kan arrangere og det er noen som kan spille bridge. Jeg vet ikke hvem som er den viktigste drivkraften bak denne juleturneringa, men fint om noen forteller meg det sånn at vedkommende får fortjent skryt.


Det jeg imidlertid vet, er at Torhild Heskje og Jan Erik Olsen kan spille bridge og denne gangen var de i en klasse for seg selv. GRATULERER!!

RESULTATER

________________________________________________

Beste spilleplan?

Du har ved en misforståelse kommet i 7sp i 3.rundekampen din mot Egersund. Hvordan spiller du etter kløverknekten ut til dame, konge og ess?

976
K7
KD8765
D8

EKKn103
E10943
E
E3

_______________________________________________

London Year End Swiss Pairs

 Norsk 9.plass ved Johnny Hansen og Steffen F Simonsen. Espen Erichsen nr.8 med en makker jeg ikke kjenner, men tror ikke han er norsk.

RESULTATER

_______________________________________________

Generalsekretæren takker for året som har gått

 

Hei Allan.

Du har hatt en velfortjent juleferie der du blant annet bivånet VM i håndball i Danmark. Det var helt sikkert en morsom opplevelse og bildet av deg og Stig så da riktig så hyggelig ut. En bridgesesong i Norge varer vel strengt tatt fra august til august, men på slutten av kalenderåret tar jeg meg den frihet å spørre deg om du kan oppsummere 2015 for oss lesere. La oss starte med det viktigste. NBF har hatt sitt desidert største arrangement noen gang, Åpent EM i bridge i Tromsø. Når du ser tilbake på den reisen, hvilke tanker gjør du deg?

2015 har utvilsomt vært et meget spesielt år for NBF. Først med at generalsekretæren slutter i mars, så med to europamesterskap i Tromsø og så avsløringene om at mange av verdens beste par har jukset for å bli best. En av disse tre tingene kunne vært nok, men jeg føler heldigvis at vi har klart å håndtere alle tre på en relativt god måte. Samtidig må jo også «bridgehverdagen» i kretser og klubber gå sin gang, og her er vi utrolig heldig siden vi har så mange engasjerte ildsjeler der ute. De sørger for at ting er på stell hver eneste spillekveld, og når vi i NBF har ligget på etterskudd med noe er det nesten aldri en klage å høre. 

Personlig var jeg redd at NBF skulle gå på en økonomisk smell. Knappe 100.000.- i minus var ikke galt ?

Jeg er godt fornøyd med hvordan EM endte opp økonomisk, og styret i NBF har uttalt det samme. Målet var selvfølgelig å tjene penger på EM, men ting endrer seg underveis i en slik prosess. Et eksempel er prisen på euro som har steget kraftig de siste årene, og som påvirket garantisummen til EBL. Samtidig fikk vi færre deltakere i alle turneringer enn det vi hadde håpet på og vi slet på sponsorsiden.
Det er ingen som har ansvaret for de tre tingene som gikk «galt» overfor, men i store prosjekter går ikke alltid ting etter planen. Da er jeg veldig godt fornøyd med at styret, først og fremst ved presidenten, fikk reforhandlet avtalen med EBL slik at de selv måtte dekke sine egne kostnader, mot at de satt igjen med en større andel av startkontingenten. Hvem vet hvor dyrt det kunne blitt om alle fra EBL skulle bodd i suiter på vår regning?

Jeg tenker på EM enda. Hvis du skal dra fram en ting du er spesielt fornøyd med og en ting du er skuffet over. Hva vil det bli?

Jeg sliter med å være mest fornøyd med bare en ting, så her får du to ting:

1. Den sportslige innsatsen
Norge har ikke for vane å ta mange medaljer i de åpne europamesterskapene, så det at vi tok så mange medaljer som vi gjorde var veldig gledelig. Spesielt var det også at Jon Sveindal, etter lang tid med tøff sykdom kunne komme rett tilbake i europatoppen.

2. Frivilligheten
At så mange mennesker ønsket å stille opp for organisasjonen vår på frivillig basis er utrolig gledelig. I et Norge hvor man sier at frivilligheten sliter var det i Tromsø massevis av bridgespillere som stilte opp for at vi skulle kunne gjennomføre EM, og det var aldri et nei å høre.
Når det gjelder skuffelse er det ikke til å komme unna at deltakelsen ble dårligere enn vi forventet. Dette gjaldt ikke bare nordmenn, men vi hadde nok håpet å se flere av våre klubbspillere ved bordet i Tromsø.

Når vi først snakker om EM, så vil jeg si at vi er veldig glad for å fått muligheten til å arrangere EM på norsk jord, og gitt norske og utenlandske bridgespillere muligheten til å oppleve The Arctic Bridge Experience. Samtidig må jeg innrømme jeg er glad for at vi nå kan legge det bak oss, og se fremover mot nye bridgeopplevelser. En siste takk må selvfølgelig også rettes til alle de frivillige som gjorde en fabelaktig innsats, og Rune og Inger som holdt i trådene før og underveis.

Det er ikke til å komme bort fra at juksesaken har fått vanvittig mye oppmerksomhet denne høsten. Når du ser tilbake til alt som har skjedd fra Boye startet denne kampen og fram til i dag, er det sikkert ikke lett å si noe kort.

Det meste er vel skrevet og sagt om jukset som har foregått, og «kampen» for å ta jukserne. Jeg synes heller vi skal prøve å se fremover, og jobbe med de prosesser som må til for at noe slikt aldri kan skje igjen.

EBL har heldigvis kommet i gang med sine prosesser, og presidenten der mener at minst 3 av sakene skal være avklart innen februar. Men samtidig synes det utrolig at undersøkelsene som nå er gjort skal innom presidentens bord, før det eventuelt havner i en disiplinærkomite.

WBF traff absolutt alt annet enn «mål» i VM i Chennai, men har siden det heldigvis sagt de skal komme med en webportal for å innrapportere mistenkeligheter. Vi får håpe de klarer å følge opp dette bedre enn de har klart i juksesakene hittil, og at de klarer å tiltrekke seg de toppspillere som må til for å vurdere det som kommer inn.
Når det gjelder NBF og mulighetene for å jukse i Norge strammet vi inn mulighetene for å bruke mobil/elektroniske duppeditter kraftig under SMs 1. & 2. divisjon, og vi vil fortløpende vurdere andre tiltak for å sikre oss. Dette er spesielt viktig med tanke på Marit Sveaas turneringen neste år, hvor de store pengepremiene kan friste til uærlig spill.


Boye var i perioden svært kritisk til  det NBF gjorde for å støtte han. Eller sagt med andre ord hva NBF ikke gjorde.  En organisasjon som NBF har mange andre forhold de må ta hensyn til sammenlignet med Boye som enkeltmedlem og enkeltperson. Hvordan tenker du rundt dette?

Først og fremst er vi glad for at Boye tok kampen, for det er utrolig viktig for bridge som sport at dette ugresset lukes bort. Samtidig var det i en tidlig periode, før det forelå konkrete og offentlige beviser mot noen, vanskelig for NBF å gå aktivt ut å si at noen jukser. Som organisasjon har vi et særlig ansvar for at spilleregler blir fulgt, og det å si at noen jukser er den mest alvorlige beskyldningen man kan avgi i bridge.

Personlig var jeg ikke i tvil om at Boye hadde de beviser som trengtes, men som leder for en organisasjon kan man ikke bare agere basert på personlige meninger.
Når beviser etter hvert ble offentlige føler jeg NBF var aktivt på banen for å påvirke de som kunne gripe fatt i sakene, som i hovedsak var EBL. Vår påvirkning, både alene og sammen med resten av Norden, var helt klart viktig for at EBL skulle «skjønne» alvoret i saken.

Så mye av «uenighetene» mellom Boye og NBF føler jeg handlet om at Boye ville vi skulle gjøre noe så tidlig som mulig, men at vi som organisasjon har et ansvar som gjør at ting nok går tregere enn det mange ønsker. Når det er sagt er nok ikke «kampen mot juks» over, og NBF skal fortsatt være en aktiv part i kampen for ren bridge.




Framtiden, Allan. Framtiden?

Det er ikke til å komme unna at 2015 har vært et år hvor EM har hatt hovedfokus, og at agendaen ellers har blitt bestemt av eksterne hendelser. Legger vi EM og juksesakene til side, så har fokuset mot slutten av året vært å finne nye prosjekter innen områder som landslagssatsing, rekruttering, organisasjonsbygging osv. Flere av vedtakene på sist styremøte er spennende for organisasjonen, og kort kan nevnes:

- Nybegynnerundervisning på BBO
- Nytt spill som vil lære bort lynbridge
- Sportssjefsrollen skal utarbeides og forhåpentligvis tilsettes i løpet av 2016 (forsøkt tidligere, men falt bort pga sykdom)
- NBFs vedtekter skal revideres grundig

I tillegg til sakene nevnt over er det ikke tvil om at rekruttering igjen kommer til å bli NBFs viktigste mål i årene som kommer. Den som klarer å «knekke koden» for hvordan vi skal sørge for at den yngre generasjon lærer seg bridge skal få en egen gulltrone som stol under festivalen vært år!
Bridgefestivalen neste år er tilbake i Fredrikstad og vi lanserer i tillegg Marit Sveaas International Bridge Tournament som en avslutning på festivalen. Jeg håper vi setter festivalrekord i antall deltakere!


Allan sammen med to av de viktigste medspillerne når det gjelder de store arrangementstekniske løftene i Norge, Per Nordland og Inger Hjellemarken. Inger til høyre.


Så litt om din egen bridgekarriære. Jeg føler det har vært et skritt fram og to tilbake denne sesongen. Er du enig i det og kan du eventuelt peke på noen årsaker?

Det har ikke vært et glimrende år resultatmessig, så slik sett kan det nok karakteriseres som det. Nordisk på Færøyene gikk absolutt ikke etter planen, selv om vi i ettertid har hatt vanskelig for å sette fingeren på hva som konkret gikk galt. Under EM i Tromsø er jeg godt fornøyd med vår spilling i lagturneringa, selv om det dessverre ikke helt holdt til sluttspill. Når det gjelder par var det flere som advarte på forhånd om at det kom til å bli tøft å spille så mye, samtidig som man hadde mye ansvar for mesterskapet. Jeg trodde ærlig talt at jeg skulle klare å balansere dette, men kan vel i ettertid si at det nok ikke gikk. Det ble nok for krevende for en topp presentasjon ved bridgebordet. 

Vil du fremdeles satse på å være en del av landslaget?

Jeg har fortsatt ambisjoner om å spille et EM med flagget på brystet en dag, så selv om veien nå kan synes lengre enn tidligere, har jeg absolutt ikke tenkt til å gi opp. Man får bare spille god bridge i de viktige turneringene og jobbe med makkerskapsavtalene, så kommer man med om man er god nok.



Hvis du leser mitt intervju med Nils Kvangraven og det som handler om landslaget, vil du se at det ligger en god del kritikk til opplegget. Nils sier ikke direkte at Christian Vennerød ikke er rette mann for å føre oss tilbake til verdenstoppen, men jeg leser det slik. Som generalsekretær i NBF er du selvsagt bundet på hender og føtter i slike spørsmål, men du skjønner at det stilles spørsmål når resultatene uteblir og det ikke er spesielt mye som taler for at pila kommer til på peke oppover i årene framover?

At det er diskusjon og engasjement rundt landslagene er viktig, ellers er det etter min mening ingen grunn til å ha landslag. Nivået i åpen klasse er høyt og det er ikke opplagt at Norge skal få like gode resultater som i gullalderen, men vi håper at å få på plass en sportssjef og dermed en styrket organisasjon vil bedre landslagenes resultater. Jeg tror heller ikke tidspunkt for evaluering av enkeltpersoners jobb bør være kort tid før landslagets viktigste mesterskap, men heller i etterkant. 

Ordet fritt, Allan

Siden jeg nå er NBFs generalsekretær i noen år fremover vil jeg gjerne innby alle medlemmer til å kontakte meg dersom de har ris eller ros, eller aller helst konstruktive forslag til hvordan NBF kan utvikle seg. Vi er en stor liten organisasjon hvor det aldri skal være vanskelig å få sitt ord hørt.

Tilslutt er det bare å ønske alle et riktig godt nytt år og håper vi sees ved bridgebordet i 2016!

 

Mens dette var småfint....

synes jeg.

Se på kortene så virker det som 6kl vinner? Kløveren sitter ikke, men hjerteren ordner seg da greit.

Se bare hva som skjedde når jeg fant ruter ut til damen og esset. Henning Stokkeland seilte hjerterknekten i stikk to, men Nils Kvangraven lasjerte flott! Nå kan du bare prøve å vinne tolv stikk fordi du kan ikke ta ut trumfen fordi vi har satt opp ruteren med hjerteresset i behold. Henning Stokkeland tok en høy kløver fra hver hånd og spilte mer hjerter. Nå vant Nils og spilte den tredje. 108 i kløver var akkurat nok til å beite slemmen.

Uten ruter ut er det tolv lette stikk fordi da er det bare å ta ut trumfen og så ta tre hjerterstikk for 4+3+1+4 = 12. Stikker Nils med hjerteresset står det også tolv stikk.

_________________________________________________________

+1400, men utenfor sonen

Jeg vet ikke hvor bevandret dere er når det gjelder score i rare kontrakter, sånn at +1400 i hvit sone er det neppe alle som tar på sparket? Det er sikkert noen som synes jeg meldte barnslig i spillet under, men hvis en ikke blunker og  samtidig ser uskyldig ut, er det mye som lykkes.

Spar ut og Nils hadde ingen problemer med å ta alle stikkene. Helge og Roald hadde også betalt ut hjemdobla hjerterkontrakt, men +13 IMP likevel.

___________________________________________

Julecup i Bodø

RESULTATER

Gratulerer til Lars Wilhelm Kvarsvik - Tor-Magnus J. Bøckmann-Wilson. 7% score mer enn nummer to kalles utklassing.

______________________________________

Norske fordelingskast

Av Geir Larsen

Hei Snorre

Jeg vil tro at  snaut halvparten av bordene angret på at de la ruter 8 første gang fargen ble spilt…(da ble 76 inntak i Syd til å  hente kløverstikkene!) En 1. divisjonsspiller som skal få lov til å være anonym gjorde det samme, men det fikk ikke spillefører med seg og gikk beit likevel i 6NT…

Godt nyttår til deg også!

Hilsen Geir

______________________________________

“Tendensiøst og spekulativt” sier Reidar Lien

Fram til i dag har ikke Reidar Lien ønsket å uttale seg om artikkelen til Christian Vennerød i siste BIN. Jeg har korrespondert med Lien den siste tiden og nå forteller han at han ikke lenger kan la påstandene stå umotsagt. Her er det han ønsker å si i denne omgang:

“Da jeg leste Christian Vennerøds faktisk ganske interessante artikkel om «Juksemakere gjennom tidene», forholdt jeg meg relativt rolig, selv om jeg synes BIN burde avholdt seg fra å trykke udokumenterte spekulasjoner eller henge ut avdøde personer.  Men Vennerøds oppfølgingsartikkel «Det kan ikke skje hos oss?» er så sjokkerende, så tendensiøst vinklet, og så spekulativ vedrørende min makker Per Breck og meg selv, at det er innlysende at den ikke kan bli stående uimotsagt.  Det skylder jeg både alle som føler at de er «på vår side» og ikke minst min makker Per Breck, som har vært til dels alvorlig syk i flere år og derfor naturlig nok ikke har så lett for å forsvare seg.  Men mitt tilsvar her blir også det eneste i denne saken, uavhengig av hva BIN heretter finner det for godt å bringe til torgs.”

I neste BIN kommer han med et kraftig tilsvar til Christian Vennerød sine artikler. Lien ønsker ikke å fortelle mer om innholdet foreløpig. Årets siste BIN går i trykken i disse dager, sånn at du slipper å vente veldig lenge.



 
For dere om ikke har fulgt saken, gir jeg en kort oppsummering.
 
De fleste som leser sida mi har fått med seg at Christian Vennerød i siste BIN ga juksesaken et norsk ansikt. I alle fall mente Vennrød at det var på sin plass å skrive at Breck-Lien ikke spilte hederlig. Tidligere generalsekretær og president Bjørn Larsen blir også omtalt på en ikke særlig positiv måte. Det har kommet mange reaksjoner på artikkelen og de fleste stiller spørsmålstegn ved hvilke motiver som ligger bak denne type udokumenterte påstander. Ikke minst siden en av aktørene er død og en annen er indisponert for å forsvare seg. Jeg forstår på Lien sitt innlegg over at det kommer en oppføringsartikkel i neste BIN. Den har nok han fått lese, mens vi andre må vente noen dager.
 
Vennerød har forsvart sitt innlegg og mener at det er journalistisk viktig å belyse også saker som ikke har vært oppe til doms, men som enkeltpersoner mener å ha belegg for. "De journalistiske og historiske metodene er ikke de samme som rettsvesenet forholder seg til", sier han. BIN sin redaktør har stilt seg bak Vennerød og har gjentatte ganger forsvart at det var riktig å kringkaste beskyldningene. Brogeland bekrefter likevel at verken han eller Vennerød har beviser for sine påstander. Sitat: " Etter mitt syn fremkom det ikke håndfaste og åpenbare bevis på juks, men basert på det totale bildet kan jeg vanskelig se at Wolffs uttalelser kan klassifiseres som usanne rykter og spekulasjoner."

Hva en journalist kan skrive i et magasin på "Bridge i Norge", vil alltid være diskutabelt. Det stilles andre krav til dokumentasjon i et blad "for særskilt interesserte", enn for eksempel om det samme blir sagt på NRK-Nyheter. Likevel gjelder "Vær varsom-plakaten", der en hver som skriver om andre mennesker har et ansvar for å vurdere om en overskrider de presseetiske grensene. Les mer om dette i linken over.
 
Den yngre garde bridgespillere kjenner kanskje ikke til navnene Reidar Lien og Per Breck. Det vil føre for langt å fortelle om alle deres meritter som par, men de har en lang karriære bak seg som landslagsspillere på 70- og 80-tallet. I tillegg har de en rekke norske mesterskap og var i en årekke vårt beste par. Reidar Lien la opp som bridgespiller i 1983 for å bruke tiden sin på jobb og familie. Per Breck fortsatte sin aktive karriære enda noen år, blant annet med ytterligere to NM gull for Bergen. Her er et intervju jeg gjorde med Reidar Lien i 2007.

Fra Glansdagene. Arne Thomassen, Per Breck, Reidar Lien, Jon Sveindal og Tor Bakke

Så skriver altså Christian Vennerød at paret ikke spilte på en etisk korrekt måte og at dette var kjent i bridgemiljøet, både her hjemme og ute. Vennerød refererer til at Bobby Wollf skal ha sagt at de jukset og at i følge Vennerød "visste alle at en måtte holde til seg kortene når Per Breck var i nærheten". Vennerød kommer ikke med annen dokumentasjon på dette.
______________________________________________
 
Jeg hadde egentlig tenkt å la saken ligge, ikke minst fordi jeg kun så negative sider ved å hause opp saken mer. Når Reidar Lien nå ønsker å forsvare sitt og Per Breck sitt renome, blir jeg nødt til å la den angrepne part også  få spalteplass. Dere som abbonerer på BIN, får muligheten til å gjøre dere opp en egen mening når neste nummer kommer. Jeg tror de fleste vet hva jeg mener.


Er det noen av dere lesere som har meninger dere ikke allerede har delt med oss, er kommentarfeltet åpent.

______________________________________________

  

Os Juleturnering

Hei!

Ser du alt har funne resultata frå juleturneringa på Os. Her er bilete av vinnarane saman med premieutdelar Linda Rasmussen frå arrangørklubben. Bakke - Bakke var tidleg i tet og eg spurde Christian alt tidleg i turneringa om han hadde eit spel. Han kom ikkje på noke nett då, men du får nok eit spel av han om du ynskjer. Du får greit tak i han på Facebook.

Fortsatt god jul frå oss på Os.

Med helsing
Os BK
Leif Juvik


RESULTATER

Pierre Zimmermann med en ny storturnering

og den arrangeres i Monaco fra 5.februar og en ukes tid framover. Det er enorme premier til de beste og jeg regner med at verdenseliten er på plass. Jeg regner også med at en del norske par tar turen neover for å måle krefter med de beste. Hovedtureringa er "Zimmermann Cup", en lagturnering med innledende kvalifisering og sluttspill med kamper a 60 spill.  Påmeldinglista pr i dag er her.

Trykk på bildet under for mer info eller les pressemelding her.




De som blir slått ut, kan spille om "FAM BAM Trophy", en atraktiv turnering med store premier der også.

 

Første "juksehøring" i slutten av februar

Dette melder EBL's president Yves Aubry til Neopotalian Club. Der forteller han at tre av sakene er ferdig etterforsket av komiteen EBL opprettet. Den fjerde er under arbeid.
Hvis jeg forstår artikkelen over rett, skal undersøkelses-komiteen presentere en rapport for presidenten og han avgjør om sakene skal legges fram for disiplinærkomiteen i EBL. Hvert par vil  i så tilfelle få ført en selvstendig sak. Hvis ting går etter planen, vil den første høringen foregå i siste halvdel av februar.

_____________________________________________

Min kommentar er at dette er ikke en dag for tidlig. På den annen side skjønner jeg at ting tar tid. I alle fall når vi har fått høre at Fisher-Schwartz har lagt fra 400 sider for å dokumentere sin uskyld. Uansett hva vi måtte med om dem og det de har gjort, har alle krav på å få føre et forsvar. Hvilke argumenter Fantoni-Nunes, Smirnov-Pickarek og Balicki-Zmudzinski har å legge fram til sitt forsvar, vet jeg ingenting om.

Dette handler ikke bare om en framtidig bridgekarriære. Det handler om et liv i luksus eller ikke. Jeg vet ikke hvilke inntekter disse parene har som proffer, men vi snakker om mange millioner. Blir de utestengt, forsvinner i alle fall de inntektene. Hva slags andre bein de har å stå på, vet jeg like lite om.



_____________________________________________

Bridgefestivalen 2016

Programmet har kommet og jeg mener at vi etter hvert har funnet fram til en god miks av topp og bredde. NM par er nå helt ute av Festivalen, noe jeg synes er en god løsning siden vi allerede har et NM par. NM lag har fått sluttspill, samt at mixturneringene beholder suksessoppskriften. Det som er trist, er at den norske og svenske festivalen arrangeres samtidig. Jeg vet at mange norske spillere er svært fornøyd med Chairmans Cup i Sverige og de må nå velge mellom den og vårt eget lagmesterskap. Ikkje bra og jeg mener å ha blitt fortalt at dette forholdet er løst for 2017.

Det er ikke mulig å få presset inn alle turneringer uten at noe kolliderer med hverandre og derfor spilles NM junior, damer og veteran parallellt med andre turneringer. Sportslig sett ville jeg hatt NM damer og NM Veteran samtidig med slutspillet i lag framfor kvalifiseringen, for eksempel fra 1/4-finalene på onsdags ettermiddag og utover. Husk at veteraner og damer er to store grupper spillere som nå må velge mellom sitt eget mesterskap og den morsomste turneringa av alle, nemlig NM lag. NM lag mister på denne måten flere titalls deltakere. Ulempen vil være at de parene i damer og veteran vil ikke få spille sitt eget mesterskap hvis de kvalifiserer til 1/4 finalen. Det kunne vært løst ved at de får komme inn i par når de blir utslått i lag. De damer og veteraner som kommer til finalen i NM lag, lever greit med at de mister NM damer eller NM Veteran.

Jeg er helt sikker på at komiteen har tenkt på dette og argumentet er sikkert mengden spilling. Mange damer og veteraner har spilt tre dager med miks. Mitt forslag vil utvide spillinga for mange med tre sesjoner og en og en halv dag. Det er sikkert erfaring med at når tirsdagen er ferdig, er mange av de som starta på fredag ettermiddag godt fornøyd med bridge.

Jeg er også veldig spent på hvordan oppslutninga om Marit Sveås Internasjonale Bridgeturnering kommer til å bli. Det er en førstepremie på 300.000,-, noe som helt sikkert vil trekke spillere fra hele Europa. Målet er 500 par, men det kommer vi ikke til å nå før tidligst i 2017 når turneringa skal spilles i Operaen i Oslo. Det kommer mye info om MSIBT utover.

______________________________________________________

 

 

Juleferie her på sida

Jeg reiser bort i jula og tar ikke med PC'n en gang. Derfor blir det stille her noen dager. Jeg ønsker alle en riktig God Jul og de beste ønsker for det nye året.



_______________________________________________________