Om å holde tunga rett i munnen

Jeg holdt på å få kaffen i halsen da jeg leste Christian Vennerød sin artikkel i siste BIN. Bladet handlet nesten i sin  helhet om jukseskandalen og han hadde skrevet en artikkel om juks sett i et historisk lys. I mitt hode er det å jukse i bridge det aller verste en kan gjøre mot hobbyen vår. Det nest verste er å beskylde noen for det samme, uten å ha vanntett belegg for det en sier.. Da Boye fyrte av sin rakett, var jeg lenge tvilende. "Har han virkelig dekning for dette og kan han bevise?" Svaret har vi fått og svaret er et rungende JA. Boye har lagt fram bevis som for oss bridgespillere er mer enn overbevisende nok. Uansett hva som måtte skje av dommer i framtiden, vil disse gutta være kledd naken.

Christian Vennerød skriver om et antall andre bridgespiller  hvis navn nevnes i samme sak. Jeg kjenner ikke særlig til de utenlandske navnene, men jeg satte som sagt kaffen i halsen da to bergensnavn dukket opp.

Min bridgeblogg ønsker jeg skal være et sted der mange sider av det som handler om bridge kan diskuteres. Denne gangen kommer en av leserne med ramsalt kritikk til to sentrale personer i norsk bridge. Jeg har sendt en mail til dem begge to og har oppfordret dem til å komme med svar. Er det andre som har meninger, er kommentarfeltet åpent.

Juksemakere gjennom tidene

Av Roald Mæsel


Hei Snorre
 
Da ingen andre (bortsett fra deg) har tatt pennen fatt etter det usmakelige oppslaget i siste nummer av BIN hvor det hevdes (eller sterkt antydes) at noen av våre tidligere norske helter ved bridgebordet drev med juks.  
 
Basert på rykter og enkelt episoder fra ekskoner og andre, skal bridge Norge nå opplyses om at disse sannsynligvis drev med juks. Såvidt meg bekjent er ingen av disse noen gang tatt for juks.  Ingen av de som er nevnt spiller lenger og en av disse er også avgått ved døden.  Muligheten for å renvaske seg fra beskyldningene er så godt som umulig.
 
Hva ønsker BIN å oppnå med dette?  En ting er å ta fatt i juks hos spillere som fortsatt konkurrer for å få satt en stopper for dette og for meg gjerne få de bort fra bridgebordet.  Her har Boye gjort en formidabel jobb.  
 
Men et hovedprinsipp må være at de som beskyldes må få en sjanse til å renvaske seg.  Den muligheten er mer eller mindre borte i og med at disse ikke lenger deltar ved bridgebordet.  
 
Jeg må si jeg ble så provosert da jeg leste artikkelen om Juks i Norge at det var sekunder før jeg sa opp mitt BIN-abonnement.  Som Sørlending vil jeg ta i bruk det sterkeste kraftuttrykket vi har her på Sørlandet: "Jeg kan ikke si jeg lier det".  Men du skal få en sjanse til Boye!
 
Dette innlegget må du gjerne ta inn i bloggen din Snorre.               
 
Mvh
Roald 

____________________________________________________

Presidenten ser bakover (og framover)

Leser du artikkelen under, ser du at JosteIn Sørvoll gir stafettpinnen videre etter sin ene periode. Jeg regner med å kommer tilbake til den saken, men her får du se praten jeg hadde med han om året som har gått:



HeI, Jostein. Jeg går rett på sak. Det er naturlig først å gå tilbake til august og Tromsø. Når du ser på mesterskapet i ettertid, hvilke tanker gjør du deg?

For meg er det viktigste at NBF klarte å gjennomføre arrangementet på en god måte. Toalettforhold og pynting av lokalet kunne selvsagt trengt en oppjustering, men for oss var det sportslige og kostnadskontroll det aller viktigste.
Å arrangere et EM  så langt vekk fra allfarvei som Tromsø, representerte en kalkulert risiko for EBL og NBF, men ingen andre regioner i Norge ville vel gitt tilsvarende økonomisk støtte som det vi fikk fra fylke og kommune. Avtalene som ble inngått må ses i lys av det og for meg var det viktig at vi hadde full kontroll med kostnadssiden.  Ved å garantere EBL en inntektssum slapp vi å plukke opp diverse VIP regninger og hvis jeg bruker dine penger og du mine, blir det dyrere enn om vi begge betaler for oss selv.


I ettertid har det vist seg at enkelte lokale avtaler med fordel kunne vært bedre avklart og vi kan heller ikke si oss fornøyd med det økonomiske resultatet av kantinedriften. Det betyr at vi nok ville stå bedre rustet om vi påtar oss et nytt stort arrangement.  Men jeg tror vel det får vente. Norge arrangerte EM i Bridge i Oslo i 1969, det tok 46  år før neste arrangement. Jeg tror det er greit å vente til etter 2050 før NBF trår til igjen.
Hvis du med sportslige resultater mener hvordan norske spillere hevdet seg er jeg godt fornøyd. Vi fikk en rekke topp tre plasseringer og bridge er vel den eneste sporten der amatører kan henge godt med de profesjonelle utøverne. At juksemakerne fortsatt var med i Tromsø får vi bare notere.



94.000,- i minus var bra i forhold til mange spådommer. Likevel føler jeg det er noe galt når et forbund som vårt i dette tilfelle legger ned et enormt arbeid for å bringe mesterskapet i havn. "Takken" er at arrangøren sitter igjen med et betydelig underskudd. Dette betyr vel i praksis at kun lavkostland som f.eks Polen og Bulgaria kan gjennomføre EM og sitte igjen med penger på bok. Hva tenker du rundt dette og EBL sin rolle og er det ting du klart ser burde vært gjort annerledes?

Jeg tror ikke det er snakk om lavkost- kontra høykostland. EBL er avhengig av et overskudd på det åpne EM og forutsetningen for det er at arrangementet er attraktivt for spillerne. Det er den store utfordringen og det blir spennende å se om det neste åpne EM i Toscana klarer å trekke spillere nok til at arrangementet kommer økonomisk vel i havn. For øvrig er det min oppfatning at mange ildsjeler  i EBL gjør en stor innsats, men en modernisering av organisasjonen er overmoden. Først og fremst trengs en engasjert ansatt administrerende direktør som tar ansvar for driften. Styret ville da kunne konsentrere seg om strategiske veivalg , ikke en rekke operative funksjoner.



Jeg antydet i fjor høst at jeg ønsket en synlig president, der det er kort avstand mellom de som bestemmer og de som blir bestemt over. Føler du at organisasjonen vår imøtekommer medlemmenes ønsker og behov på dette området?

Det er ikke jeg som skal dømme om det du her tar opp. I de 18 månedene jeg har vært president har agendaen stort sett blitt satt av eksterne hendelser, og det er mye å hente hvis "normalitet" igjen blir status.


NBF har slitt med mye sykdom i administrasjonen. Du skal selvsagt ikke fortelle noe om de enkelte, men er bemanningssituasjonen under kontroll og klarer kontoret å gjøre de daglige oppgavene?

En liten organisasjon er sårbar og de som arbeider ved kontoret har hatt travle dager i året som gikk. For meg er det viktigste at vi i Allan Livgård har fått på plass en engasjert og kunnskapsrik generalsekretær. At han er toppspiller selv med lang bridgeerfaring er i min verden også viktig.




Sett bort fra EM i Tromsø, hvilke saker har vært de viktigste for NBF dette året og hvilke saker er de største og viktigste som ligger foran oss?

Ingen sak har vært viktigere enn juksesaken som Boye har rullet opp. At EM i 2014 langt på veg kan benevnes som EM i juks er forstemmende, og Boye og hans medhjelpere har gjort bridgen en stor tjeneste. NBF har fra første dag tatt saken på største alvor, men vi får leve med at noen synes vi kunne gjort mer på et tidligere tidspunkt.

For bridgen i Norge er rekruttering en hovedutfordring. NBF besluttet i den forbindelse at vi skal legge til rette for spilling på BBO for nybegynnere som en del av opplæringstilbudet. Forhåpentlig kommer et slikt opplegg i gang i løpet av 2016.
Juks i bridge er ikke over med det som hittil er gjort. EBL og WBF synes etter hvert å ha innsett alvoret i saken og jeg tror bridgen er på veg til å bli en renere sport dersom de tiltakene som er skissert også følges opp.


Hva er status med tanke på Marit Sveaas Minneturnering og tror du dette blir den magaturneringa som er målet?

I 2016 blir Marit Sveaas turneringen avslutningen på Bridgefestivalen i Fredrikstad. Forhåpentligvis  blir det mange som deltar  der og målet er å få på plass en massemønstring. Planer for 2017 og videre er lagt, men det gjenstår noe før vi kan gå ut med detaljer om det, men optimisme rundt dette prosjektet er fortsatt stor.


Det ble nederslandsk seier i preturneringa for det store turneringa som har preimeiære til sommeren.


Du har ledet et styre med mange nye og delvis uerfarne bridgepolitikere. Hvordan synes du har gjengen "din"  har løst oppgavene dette året og hvordan har samarbeidet i styret vært?


Samarbeidet i styret har vært godt, og alle styremedlemmene har bidratt konstruktivt til at til dels vanskelige saker har funnet sin løsning. De fleste medlemmene er da også erfarne folk, og mangel på bridgepolitiskbakgrunn  har ikke tynget oss.

Valgkomiteen er forresten godt i gang med å sette sammen et forslag til det styret som skal velges på vårens generalforsamling. Jeg håper det blir en fin blanding av gammelt og nytt. For meg er det imidlertid tid til å sette strek. EM i Tromsø kom i havn og jeg vil gjerne bruke min tilmålte bridgetid som aktiv spiller ikke som administrator.  Jeg er også overbevist om at andre gjør den jobben minst like godt som meg.

_____________________________________________________________

Jeg sier takk for praten, men det er for tidlig å takke for vel utført jobb. Jostein vil være vår styreleder en god stund enda og har helt sikkert mer på agendaen før han takker for seg. Jeg benytter anledingen til å ønske en riktig God Jul til Jostein og hans nærmest.

Jostein Sørvoll takker for seg som president

Jeg sendte i helga en mail til Jostein der jeg lurte på om han kunne tenke seg å oppsummere året. "Ja, det gjør jeg gjerne", sa han, "fyr løs"


Jostein Sørvoll i sin tale da han overtok som president ved siste ting

_______________________________________________________

Før du får høre hva han har å fortelle, slipper jeg det som for meg er en aldri så liten bombe, Jostein Sørvoll overtok presidentvervet på en ganske dramatisk måte i kamp med Jan Aasen. Hans viktigste begrunnelse var at han mente arbeidet med EM i Tromsø var ute av kontroll og at NBF ville gå på en økonomisk mine om ikke andre koster overtok. Nå er EM i havn, med er resultat jeg tror Bridge-Norge er godt fornøyd med. Et underskudd på 94.000,- til tross.

Siste spørsmål fra meg var, " Er det noe mer du vil si til slutt, Jostein"

"Valgkomiteen er forresten godt i gang med å sette sammen et forslag til det styret som skal velges på vårens generalforsamling. Jeg håper det blir en fin blanding av gammelt og nytt. For meg er det imidlertid tid til å sette strek. EM i Tromsø kom i havn og jeg vil gjerne bruke min tilmålte bridgetid som aktiv spiller ikke som administrator.  Jeg er også overbevist om at andre gjør den jobben minst like godt som meg."

________________________________________________________

Resten av intervjuet kommer litt seinere i dag.

Vi søringer har ikke noe å klage over

Hvis jeg må kjøre til Mandal i første eller andre runde i NM klubber, er jeg misfornøyd. "Må jeg virkeig kjøre over fire mil i denne runden?" Alta ble satt opp mot Vadsø  og Søreisa i sine to første kamper. Det er nærmere 1000 km tilsammen.

Derfor spilte de kampen mot Søreisa på BBO i kveld. (søndag). Forståelig.
______________________________________________________

Her er en fin slem av Svein Erntsen og Paul Thomassen. 2NT er kunstig krav og 3sp tipper jeg viser 3-2-4-4. Kløver 10 gjør kontrakten godt mer enn 50% fordi en da tåler alle 3-1 sitser med singel honnør.

Mens her ble det vel mye Møllers tran. 2hj holder  i massevis? 1100 kosta denne moroa.

" Norge" tapte semifinalen i Gold Cup

Jeg er ikke helt sikker på hvordan BGB Gold Cup i England spilles. Statusen til denne turneringen er jeg heller ikke sikkert på, så kanskje noen kan fortelle. Det er i alle fall så mye prestisje at Simon Gillis henter flere av verdens beste til å spille på laget sitt. Makker denne gangen er Espen Erichsen, mens Zia - Tom Hanlon og Espen-Boye er lagkamerater. Laget ble likevel slått ut i semifinalen mot " Brock" med spillere jeg ikke kjenner til.


Litt underlig, spør du meg, I alle fall når det er så mange spill som det var. 36 IMP bak er et stort tap og Gillis lå under i alle sesjonene. Zia,Hanlon, Espen og Boye spilte alle fire siste sesjonene.

 

Bør noen ta et skritt tilbake i systemutviklinga?

Jeg får sikkert kjeft igjen nå, men jeg lever med å bli kalt både bakstreversk og reaksjonær. Det har skjedd mye de siste årene når det gjelder hvordan de beste melder. Spør du meg, er ikke alt framgang. Det kan virke som det ikke er tøft nok lenger å melde de fargene en har og Blackwood er barnslig å bruke.

Det er de beste jeg stiller spørsmål til og de må gjerne svare meg på hvor jeg tar feil. Jeg vet at bridge med alle kortene synlig er lett.




Her forsvinner kløverdamen på en eller annen måte. Mange par spiller 4sp som Blackwood når kløver er trumf, så det er mulig 4sp er spørsmål etter ess. Jeg tror det ikke, fordi da stemmer ikke svaret 5hj. Hvis 4hj er Cuebid og benekter ruterkontroll, skjer det noe galt. I gamle dager var 4sp cuebid og viste samtidig ruterkontroll siden øst har benektet. I moderne tider er det godt mulig 4sp kalles "Last train", den mest meningsløse konvensjonen jeg kjenner til.

Enten må øst eller vest spørre etter ess og KD i trumf. En storeslem bør ha omtrent 70% sjanse for å vinne og det har ikke denne kløverkombinasjonen. Jeg tror rett og slett Espen og Boye ikke visste om kløverdamen var på plass. Om kontrakten gikk hjem eller ikke, er i denne sammenhengen uinteressant. Det er tapende bridge i det lange løp å melde disse.

Og hvorfor skal ikke vest åpne med 1NT når han har en balansert hånd med 15hp? Kruttet er allerede oppfunnet, men jeg får helt sikkert kjeft.


Sånn skal det gjøres

1sp viser mange hender. Denne gangen utgangskrav med ruter. 2hj er revers, mens 3kl er naturlig krav. 4kl setter trumfen endelig og 4NT spør etter ess. Når Espen vet om alle essene og KD i kløver er veien klar for storeslem. Med 5NT vil han bare høre om makker kan melde 7NT. Enkelt og greit. Kall det gjerne gammeldags.

Hvorfor vest ikke hoppa inn i spar, må du nesten spørre han/henne om. Etter f.eks 3sp, tror jeg de fleste vil slite med å finne storeslemmen.

Drepende utspill



Espen skjønner at øst er forberedt på hjerterutspill og ta beita med EK i spar.

Underlig...


Det kan hende GIllis lå så langt bak i kampen at de måtte finne på noen ting i siste sesjon. Jeg har beskyldt Boye for å bløffe tidligere når han mente at han meldte beste melding, men 3sp er vel enten forsøk på å skape noe eller en feilpunsj på BBO.

Redigert: Jeg har i ettertid fått vite at 3sp viser en undefinert singelton og 9-12 hp. 3NT spurte og 4kl viste. Nok en meningsløs konvensjon spør du meg. All plass mellom 1-trinnet og 4-trinnet er brukt opp til å vise en eneste opplysning. Med singel kløver er det kun 4ru igjen for å vise sleminteresse. Med singel ru (4ru) og singel spar (4hj), er de INGEN plass igjen. Åpneren må gjette om 9-12 og singelton er nok til slem. I det aktuelle spillet over, brukte ikke en gang åpneren 4ru for sjekke om makker hadde noe mer, men gikk rett i Blackwood til en 25% slem. Bytt derimot om sparen og ruter, så er slemmen flott. Det kan slike konvensjoner overhode finne ut av. Sorry eksperter, dette er ett skritt fram og to tilbake.
_________________________________________________________________________

Støtte på singelton


Espen ser på sin sterke hånd at makker kan ikke ha annen enn en solid farge når han hopper til 3kl. Derfor setter han trumfen med singel kløver 6 og Boye har en enkel vei vi Blackwood. Som sagt tidligere, det enkle er ofte det beste.

Hvorfor ikke melde fargene sine?

Jeg mener å vite at Boye sin dobling  er opplysende mot at øst har sparfarge. Har han en normal opplysende dobling uten hjerter, passer han først og dobler neste gang. Det kan forklare Espen sin dobling av 2hj. Kanskje var det heldig at vest hadde et uttak, men på en eller annen måte mener jeg nord må få meldt ruteren sin. 3NT med bare et kløverhold og en løsen ruterfarge, ser underlig ut. Denne gangen ikke nødvendigvis noen katastrofe å gå beit i 3NT, fordi 6ru er beit med hjerter ut. Igjen, det enkle er det beste.

Proffen Cup i Trondheim

Proffen Cup er en årlig minneturnering etter Rune Bratgjerd sin plutselige bortgang for en god stund siden. Her er hva Børre Lund skreiv om Rune for noen år siden:


"Rune Brattgjerd, eller Proffen som han ble kalt, var en sentral skikkelse i bridgemiljøet på Heimdal, og en miljøskaper som er dypt savnet av alle.

Hans beste bridgeresultat i karrieren fikk han en drøy måned før han døde, da han vant sølv i NM-klubblag 2004.Proffen var en meget talentfull bridgespiller, som desverre døde alt for tidlig, kun 36 år gammel"


I går ble den årlige turneringa avholdt. Karl Moten Lunna vant det som for meg ser ut som Norges sterkeste singelturnering. RESULTATER. Er det noen som har bilde(r) eller spill, er det bare å sende til meg. Adresse oppe til høyre i menyfeltet.

En liten kommentar fra Terje

Jeg har spurt Terje om han ønsket å si noe i forbindelse med at jeg i går skreiv at han og Nils Kvangraven har valgt å oppløse sitt makkerskap. Her kommer noen ord fra Thailand:

Hei Snorre!

 
Jeg ønsker i grunn ikke annet enn å bekrefte at jeg og Nils splitter etter årets sesong. Det er ingen dramatikk i dette. Vi har hatt mange flotte resultater de fire siste årene, men muligheten til å satse på bridge er veldig forskjellig.  Selv så satser jeg for fullt videre, uten at noe er helt klart på dette tidspunktet.
 
Når det gjelder landslaget så ønsker jeg kun å bekrefte at jeg satser med Silla. 
Julen tilbringes hjemme i Thailand med famile og venner.
 
mvh Terje

__________________________________________________________________-

Erik Dahl tar i mot en tidlig julegave

Dette spillet har jeg stjålet fra Nils sin side. Det er Erik Dahl som er den store helten og gjennomfører en spilleføring i megaklassen.


Hvis motparten gjør alt rett mot oss, er det ingen mulighet til å vinne turneringer. Noen mener at de alltid har uflaks og at motparten sjelden dummer seg ut mot akkurat dem. Det er ikke sant fordi flaks og uflaks jevner seg ut i det lange løp. Forskjellen er at noen utnytter bedre motparten sine feil.



Erik Dahl satt syd og stampet i 5hj over motpartens 5kl. Han hadde vist begge major. Trumf ut til liten i øst og Erik vant hjemme med kongen. Øst burde stukket med esset og skifta til sin single spar. Da blir det automatisk beit. På en måte kan jeg forstå øst. Han hadde ingen tro på at all sparen i syd kunne forsvinne?

I stikk to spilte Erik ruter og vest måtte stille. Han korta bordet med kløveresset og nå var Erik i avgjørende posisjon. Spiller han trumf, ligger øst bare unna og ruterfargen i bordet er død. Erik leste sitsen rett og spilte ruter fra topp. Øst håpet at vest hadde en trumf til og trumfet ikke den fjerde ruteren. Når makker kasta et kort, måtte han stjele den femte. Erik stjal over i denne posisjonen.


Jeg siterer Nils:

"Det var nå storspiller Erik Dahl hentet fram superkreftene. Han leste sitsen perfekt og antok at kløveren satt 6-6. Øst hadde vist tre ruter og tre trumf. Da er det plass til bare en spar. Erik stjal derfor over, tok for spar ess (!) og putta øst inn på hjerteresset. Han måtte spiller kløver til dobbeltrenons. På den forsvant en spar på hånda og den siste gikk på bordets ruter 8. Pluss 850! Wow, for en spilleføring."

 

Terje Lie og Nils Kvangraven splitter opp

Det er ikke unormalt at par splitter opp. Nils og Terje startet makkerskapet sitt for noen år siden og de gikk rett inn i norgestoppen. For så vidt ikke spesielt uventet, siden begge hadde en rekke med Norgesmesterskap og andre sterke resultater hver for seg. Christian Vennerød tok dem kjapt ut i troppen sin og i siste EM har de vært et av ankerparene på laget i åpen klasse.
Denne sesongen blir deres siste sammen og jeg har i den forbindelse tatt en prat med Nils. Jeg kommer til å kontakte Terje for å høre om han har noe å supplere med.

Hei Nils
 
Før jeg spør deg om ting som har med bridge å gjøre. Er det klart til jul i Brøndstykket?
 
Julen har kommet i hus. Vi hadde hele bridgeklubben på julebridge og pinnekjøtt denne uken og da måtte julegardiner og nisser settes frem. Jeg synes julen gir en veldig fin stemning som både store og små har godt av å føle litt på i en ellers travel hverdag.


 

Du har etablert deg i nytt flott hus med ny samboer. Sånn som jeg ser dere utenfra, virker det som livet smiler for tiden. Det er sikkert travelt med småunger, men stemmer inntrykket  mitt?
 
Vi kjøpte nytt hus for ett år siden. Både store og små har funnet seg fint tilrette her rett bak byens bryggeri. Guttene er aktive med venner og aktiviteter og det krever sitt. Men ja, det er en fin tid jeg prøver så godt jeg kan å følge tett.
 
Det er ikke alle som vet hva du driver med når du ikke spiller bridge eller er familemann. Fortell kort.

Jeg er utdannet revisor, men jobber som rådgiver innefor økonomi, personal og ledelse. Jeg har oppdrag for mange forskjellige virksomheter, primært i Kristiansandsregionen. 

Grunnen til at jeg har tatt kontakt med deg , er at det nå er offisielt at du og Terje Lie avvikler makkerskapet. Jeg la merke til at kjemien ikke var den beste verken i Tromsø eller under divisjonshelga i november. Jeg vet ikke hva du vil fortelle om årsaken til at dere velger å gå hver deres vei?

Terje har et sterkt ønske om å spille for Norge og jakter hele tiden forbedringer i sitt mål om å spille så god bridge som mulig. Jeg har vel merket at det ble for tidkrevende å være med på den reisen da jeg ikke kan prioritere bridge like tungt som Terje. Spørsmålet kom opp for et års tid siden om det ikke var lurt at Terje fant en ny makker som hadde større muligheter enn meg. Etter en svak forrige sesong var EM i sommer en syretest. Vi spilte veldig fint i lag, men da vi kom til parfinalen gikk det ikke bra. De som fulgte oss der oppe kan sikkert bruke din beskrivelse, men jeg vil ikke si at problemer med kjemi er noen årsak. Vi er to sterke individer som har en vinnervilje det ikke er mulig å legge i skuffen.  Grunnen til at vi nå avslutter er at Terje fikk muligheten til satse sammen med Silla, noe jeg mener er helt riktig både for Terje og landslaget.


 
Dere kommer vel til å spille andre helga for Møre & Romsdal i 1.divisjon og hvis laget i NM klubber ikke blir slått ut i 3.runde, så spiller du og Terje sammen der i vinter/vår?
 
Vi er fortsatt venner og godt forlikt. Avtalen er å spille siste helg av divisjonen og NM klubber så langt det bærer. Er vi heldige blir NM LAG en flott avslutning på en svært hyggelig reise.

Dere har hatt flotte resultater i den korte tiden du og Terje har spilt sammen. Når du ser deg bakover, hva er det du husker med størst glede?

Det å vinne NM par er kanskje det største du gjør i Norsk bridge. Der er det ikke gode eller dårlige lagkamerater, bare to spillere som rett og slett spiller god bridge. Vi vant to og var ett spill fra den tredje på rad! Det kan vel så absolutt stå som historien om Nils og Terje, jeg er iallefall stolt.  
 
Jeg vet at du har meninger om mangt og mye når det gjelder landslaget vårt. Nå er du ute av det gode selskap, i alle fall for en stund til du evt. har etablert et nytt sterkt makkerpar. Hva ønsker du å dele med oss fra det du har opplevd med flagget på brystet?
 
Jeg synes det åpenbart er store svakheter i dagens landslagsopplegg. For det første må det være lov å banke seg på brystet og si at «denne kampen skal vi vinne». Videre er det viktig at man har et lag som består av spillere som respekterer hverandre og ikke minst lagledelsen. Da jeg kom inn i troppen fikk vi en «kontrakt» med puntker vi måtte akseptere. Jeg er usikker om dette er veien å gå.
 
Min opplevelse er også at man ikke i stor nok grad hensyntar hvordan folk fungerer sammen som gruppe. Hvis man er så naiv å tro at alle de 20 beste bridgespillerene i Norge ville kunne dannet et godt lag uansett kombinasjoner, så tror jeg det er på tide å tenke seg om. Man kan ikke påtvinge noen trivsel og trygghet. For meg er nettopp trivsel og trygghet viktig for å prestere. Dette har jeg prøvd å sagt i min tid på landslaget, til dels for døve ører.
 
Jeg vil anbefale NBF å invitere til dialog med spillerne og revidere dagens organisasjon. Det er viktig å sikre en real og fair ledelse med god nok bridgefaglig kompetanse. Min opplevelse er at vi idag ikke har ivaretatt dette godt nok.

 
Terje Lie kan være en krevende makker, men det skal du slippe å si noe om. Ingen er i tvil om at han er en glimrende bridgespiller. Kan du si noe om hva du har lært av makkerskapet og evt. hva du sitter igjen med av ny bridgekunnskap å ta med videre?

Krevende er vel ikke nødvendigvis noe negativt? Skal du spille på toppnivå må du tåle at det stilles krav, og du må evne å stille krav til deg selv. Terje har vært en pådriver for systemutvikling. Dette har løftet meg som spiller. Det er liten tvil om at vi har tjent mye på et godt meldesystem og at vi har etablert en god felles forståelse for posisjoner og prinsipper. Terje er bunnsolid og kommer til å vinne mange medaljer i årene som kommer, selv med silla som makker  :-)
 
Jeg går ut fra at det har gitt mersmak å spille for Norge. Har du konkrete planer om ny makker og hvor ligger ambisjonenen på rimelig kort sikt?
 
Jeg har ikke kommet så langt at jeg har tenkt på nytt makkerskap. Landslaget er noe man som makkerpar må vise resultater for å være med på. For meg er nok løpet kjørt med tanke på sommerens EM. Nå gleder jeg meg til å spille divisjonen i februar så ser vi hvilke muligheter som byr seg. Jeg har fortsatt en sterk vinnervilje og ønsker å spille i et makkerpar som kan kjempe om medaljer.
 
Tror du veien er langt fram for at vi som nasjon igjen skal kunne håpe på medaljer i EM og VM? Hvilke grep er det som  må gjøres etter din mening?

Vi har Boye og Espen som er gode nok til å dra to middels-par frem til medalje. De klarte det nesten i forrige EM så hvorfor ikke igjen! Utfordringen blir vel å komponere et lag som har god nok harmoni til å tåle motgang og samtidig levere stødig nok spilling. Men som ellers er LEDELSE et nøkkelord, det må en sterk hånd til for å lede seks sterke individer.
 
Personlig tror jeg NBF må gjøre litt av det jeg nevnte tidligere. Det er ikke sunt å ha de samme personene til å lede over tid, særlig ikke hvis det ikke har gitt de ønskete resultater. Jeg savner at noen sier vi skal bli best og faktisk fremstår som de mener det. Idag får ikke landslaget lov å si de skal vinne. De får ikke engang lov å si at de har tro på topp 10. Jeg er usikker om jeg har hørt noen andre landslag i noen andre idretter uttale seg slik. Spør du Nora Mørk så sier hu « idag skal vi gi juling, score mål og vinne». Jeg tror ikke hun ofrer en tanke på hva hun skal si til kameraet hvis det blir tap. Hun skal bare vinne....

 
 
Til slutt fra meg. Du har hatt kurs for nybegynnere her i byen i høst og har planer for å få dem med i klubben vår. Jeg vet også at spillere fra andre klubben antyder at de kan tenke seg å spille i Kristiansand BK, til tross for at nivået er høyt. Hva har du gjort og hva tror du er nøkkelen til å få nye spillere til i første omgang spille klubb, så etterhvert bli med i turneringer på krets og nasjonalt plan?

Rekruttering er vanskelig. Det stemmer at jeg dro igang et kurs. Vi var heldig og fikk med ca 20 deltagere. 12 av disse ble ivrige og halvparten av disse igjen kommer til å bli aktive turneringsspillere. Jeg tror vi bare hadde flaks og traff en gruppe som ble bitt av bridgebasillen.
 
Jeg har alltid blitt møtt med at Kristiansand er en eliteklubb og der er det farlig å spille. Men jeg har heller snudd rundt på det og tatt nybegynnerne inn i den klubben som har best komptetanse. Hos oss vil nybegynnerne få en god opplæring samtidig som de blir kjent med oss og ser at det absolutt ikke er noe farlig å spørre om å spill og meldinger. Planen er at de første sesong spiller i egen pulje, med de samme kortene som oss. På den måten blir det mye enklere å følge opp. Jeg har også hatt bridgekveld hjemme hos meg for å sikre at de nye bridgevennene våre blir med i miljøet og føler seg trygge.

 
 Ordet fritt, Nils.
 
Jeg ønsker Terje lykke til med nytt makkerskap og ønsker alle lesere en riktig god jul. Bruk den til familie, venner og bridge (i den rekkefølgen) så ses vi i nytt år med ny inspirasjon og glede.
Les gjerne www.kvangraven.no, det er daglig nissespill og snart kommer Haralds julequiz.

 
Med ønske om en god dag

_________________________________________________________________________

Styremøte

I dag kom det referat fra siste styremøte. DET FINNER DU I SIN HELHET HER.

Det var mange saker på sakslista, med vedtak i de aller fleste.Noen saker jeg har kommentar til.

  • NBF tar ønsket om å få Norsk Bridge i papirutgave på alvor. De som ønsker å få bladet i posten som tidligere, kan melde seg på en abbonementsordning. Det står ingen pris, men det forutsettes at interessen blir så stor at bladet kan trykkes i et antall som gjør det hele økonomisk forsvarlig.
    Flott at kritikerne blir tatt på alvor og kan få bladet slik de ønsker. Nettutgaver kommer fremdeles til å være gratis.
  • NM Klubber i Bergen i 2017.
  • Underskuddet i forbindelse med EM i Tromsø er på 94.000.-. Jeg hadde fryktet verre tall med tanke på deltakertallene, som var betydelig lavere enn målet.
  • Jeg er ikke helt sikker på hva det betyr at Bridgefestivalen 2016/17 avholdes en uke tidligere. Menes det nå til sommeren eller neste gang?
  • NBF overtar det hele ansvaret for Bridefestivalen. Bridge Media Lmt har vært beydelig inne de siste årene, men nå er skuta hjemme.
  • Landslagets "skjebne" er usikker. For omtrent et år siden ble Tarjei Eck Hansen ansatt som sportsjef, men måtte av helsemessige årsaker trekker seg. Nå skal det utredes hva en sporstsjef skal gjøre. Det betyr vel i praksis at NBF ikke helt så nytten av sitt tidligere vedtak. For meg ser det også ut som det er en vridning av økonomisk støtte fra de eldste til rekruttering. Rekrutteringsbudsjettet er 450.000,-, mens det fjernes 100.000,- fra budsjettet til World Bridge Games. "Deltakere her må regne med å dekke en vesentlig andel av utgiftene selv"



__________________________________________________________

Klokt av Boye i BIN

I dag kom et sterkt forsinket høstnummer av BIN i postkassa. Boye har forklart at han ikke har hatt kapasitet til å gi ut dette nummet tidligere og forteller samtidig at det blir bare fem nummer i år. Det tilgir vi han for.



Jeg var spent da jeg åpnet magasinet. Ikke fordi jeg lurte særlig på innholdet, fordi det var ingen tvil om at juksesaken kom til å gjennomsyre bladet. Boye slipper ingen nye bomber, men gir et grundig tilbakebikk over saken helt fra den startet i Spingold-turneringa i Chicago til status pr desember. Han maner til handling fra dømmende myndigheter.
Christian Vennerød leverer to artikler om juks i et bridgehistorisk perspektiv. Det meste er kjente saker, men noen vil sikkert spørre om poenget med å henge ut navgitte personer som for lenge siden enten har avgått med døden eller lagt bridgen på hylla. I alle fall de sakene der det er kun rykter og folkesnakk som ligger bak beskyldingene.

Det jeg mener er klokt av Boye, er at han ikke går i strupen på de som har vært uenig med han. Jeg er helt sikker på at Boye har hatt flere versjoner av lederen sin, der han har vekslet mellom å korsfeste tvilerne og velge en mer forsonende penneføring. Han falt ned på det siste og det mener jeg er et godt valg. I alle kriger har aktørene behov for støttespillere og en stund følte jeg Boye var i ferd med å jage fra seg alle som ikke ga 110% uforbeholden applaus. En ganske god venn må da være bedre enn en fiende?

NBF med styre og administrasjon valgte i den innledende fasen å ikke ta fram skrifttypen med den samme piggtråden som Boye brukte. Det var Boye svært kritisk til, men han velger i BIN å se saken fra flere sider. Melom linjene mener jeg å lese at han kan forstå at både NBF og EBL har andre hensyn å ta enn han selv som enkeltperson. Det ligger fremdeles en skarp kritikk av unnfallenhet og handlingslammelse, men Boye balanserer det med ros til både organisasjoner og (spesielt) enkeltpersoner som har bidratt kraftig til å oppklare.

Jeg tror en hel bridgeverden stiller seg bak overskriften i lederartikkel, "Tid for handling"

________________________________________________

2/6 norsk seier i Bangkok

Vinnerne i Asian Bridge Club Championship, Jomtien Bridgeclub. Hvis jeg ikke tar helt feil. Kevin Ng, Magnus Lindqvist (SWE), Thomas Magnusson (SWE) , arrangør, Terje Lie, Erik Sælendsminde og Paul Hacket (ENG).

De magiske 200

Alle jager +200 i parturnering. I BAM er denne scoren enda viktigere og +200 er veldig ofte vunnet spill. Geir var ikke i tvil om å doble 2ru, men burde strengt tatt betalt ut -280 vel?. I alle fall uten hjerter ut. Spar 3 i start kongen og så stopper recordinga fra BBO. Jeg er ikke sikkert hvordan det blir beit, men jeg tipper syd spilte seg hjem på spardamen for å dra ruter knekt. Vest er vel favoritt til å ha trumfdamen, så det er kanskje beste spilleføring? En beit og vunnet spill for Zimmermann.

SOS redobling for +880.

Dette var griseflaks for Zimmermann. 2ru ble alertert, men  jeg vet ikke hva det skulle betydd. Tipper begge major. Nord redoblet for å be makker ta ut i noe, men syd sto selvsagt med. Ruter esset fulgt av kløveresset var vel en rimelig normal start. Vest trodde helt sikkert at julekvelden var kommet tidlig, men det var den ikke. Jeg skjønner ikke helt at øst sin hånd er verdt 1kl i andre hånd i sonen. De fleste hadde vel åpnet med 3kl?

Avgjørende spill i Reisinger

Når du ser alle kortene, er det lett å beite denne kontakten. Da skifter du hjerter i stikk to. Må dere være rett alltid da? Selvsagt ikke. Hvis øst har spar knekt i stedet for hjerter konge,er tre ganger ruter til sparknekten eneste beitende. Det spilles BAM, sånn at den andre beita kan også være viktig.
Pszcola spilte tre ganger ruter, men makkers spar seks gjorde ingen skade for spillefører. 10 stikk. På det andre bordet kom hjerterskiften i stikk to for en beit. Der var kontrakten dobla, så egentlig var det ingen sving på -100 og +790. Underlig scoringsform?

Hjerteressets plassering for seier



Her satt vinnerlaget NS og hadde hjerterkongen gitt stikk, ville 3NT føket hjem. Ikke denne gangen og 1-0 til vinnerne som stoppet i 2sp på det andre bordet. 0-1 hadde ikke holdt til seier i turneringa og da hadde lag Gordon snuppet forbi. Så jevnt er det i BAM.

_______________________________________________________________

Litauen/Polen/Israel til topps i Reisinger

Det ble ingen norsk kjempesuksess i hovedturneringa i Denver. Tor og Geir for Zimmermann lå på 4.plass da finalen startet, men kom aldri ordentig i gang. Det endte "bare" med en hederlig 8.plass. Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen ble nr. 11 i Semifialen. En god prestasjon, men ordentlig surt da det var kun ti plasser i finalen. Boye og Espen kom aldri ti sluttspillet.
Det var mindre enn et spill mellom ener og toer. I siste runde var det flere av de tre spillene som kunne svingt den andre veien. Mer kommer...

    1 34.04 Vytautas V VainikonisTrakai, Lithuania Piotr ZatorskiDolny Slask, Poland Wojtek OlanskiPoland Boguslaw GierulskiElblag, Poland Jerzy SkrzypczakMragowo, Poland Ron PachtmannKfar Saba, Israel
    2 33.65 Mark GordonPurchase, NY Pratap RajadhyakshaVenice, FL David BerkowitzBoca Raton, FL Jacek PszczolaChapel Hill, NC Michael RosenbergCupertino, CA Alan SontagGaithersburg, MD
    3 29.96 Michael BeckerBoca Raton, FL Aubrey StrulBoca Raton, FL Richard CorenHighland Beach, FL Michael KamilSpartanburg, SC Tarek SadekCairo, Egypt Walid ElahmadyCairo, Egypt
    4 29.27 Peter BertheauTaby, Sweden Daniel ZagorinChicago, IL Bas DrijverCapelle Aan Den, Netherla Sjoert BrinkRotterdam, Netherlands    
    5 29.21 Bart BramleyDallas, TX Greg HinzeSan Antonio, TX Sartaj HansSydney, Australia Peter David GillSydney, Australia Ross GrabelPalm Desert, CA Howard WeinsteinOmaha, NE
    6 28.52 Vinita GuptaWoodside, CA Billy MillerLas Vegas, NV Dennis BildeAarhus C, Denmark Morten BildeHovedgaard, Denmark Cedric LorenziniCachan, France Jean QuantinParis, France
    7 26.04 Martin De KnijffLas Vegas, NV Peter FredinMalmo, Sweden Mathias BruunHellerup, Denmark Knut BlaksetFrederiksberg, Denmark    
    8 25.23 Pierre ZimmermanMonaco Franck MultonMonaco Geir HelgemoMonaco Tor HelnessMonaco Antonio SementaParma PR, Italy  
    9 24.21 James CayneBoca Raton, FL Michael SeamonBoca Raton, FL Alfredo VersaceRome, Italy Lorenzo LauriaRome, Italy    
    10 22.50 Martin FleisherNew York, NY Chip MartelDavis, CA Roy WellandNew York, NY Sabine AukenCharlottenlund, Denmark Brad MossDenver, CO Joe Grue

Utgang ved begge bord

Det er bare to norske igjen i Nationals Fall, Tor Helness og Geir Helgemo. De har fått en trang start på finalen og faller nedover på resultatlista. Jeg har brukt overskriften før, men da har det handlet om at begge bord konkurrerer seg til utgang, gjerne i hver sin majorfarge. I runde 6 starta Geir med en stikkvisende 2kl-åpning og slapp ikke til NS. To beit. På det andre bordet meldte Multon inn en tynn 1NT og ble ble naturlig nok plassert i 3NT. Motparen tusta til motspillet og tok bare en beit. 0-1 for våre.

1-1
BAM handler ofte om de magiske ti poengene for å spille NT. Hjerter ut og mer hjerter når nord kom inn på ruterkongen i stikk to. +490 og gevinst.

Beste par under fjorårets Nationals Høstmesterskap

Klippet fra dagens bulletin i Denver,
Denne "utnevnelsen" tror jeg svir mer enn den smaker. Boye og Espen var det paret som totalt gjorde det best under fjorårets høstmesterskap, men som vi husker vant de Reisinger BAM med Fisher-Schwartz på laget. Boye og Espen har frasagt seg alle resultater med israelerne på laget og da er det nesten utidig gjort mot våre norske hedersmenn å tildele dem heder for ting de ikke vil vedstå seg. Enten følger ikke ABCL med eller så bryr de seg ikke. Like galt begge deler, spør du meg.