Kanskje litt i det andre beinet også?

 En aldri så liten prat med Knut Brinchmann

 


Generalsekretæren begynner å få jetleg'et ut av kroppen etter å ha brukt dager i Sanya i Kina til å promotere det kommende EM i bridge i Tromsø. Jeg forstyrrer han ivrig opptatt med å rydde i hagen for å gjøre den vinterklar, men Knut vil gjerne dele siste nytt med oss.
 

"Før jeg begynner har jeg et hjertesukk, Snurr", sier han. "Jeg følger godt med hva norske bridgespillere sier og mener, og jeg blir rett og slett litt lei meg av å lese alt som står om oss i sosiale media. Er virkeligheten virkelig så ille og er bildet så ensidig negativ? Her kommer en oppfordring til den enkelte. Dytt litt positivitet, gjerne med store fonter, over i det andre beinet. Jeg mener helt ærlig at det legges ned et godt stykke arbeid på mange felter i norsk bridge. Selvsagt både tåler og ønsker vi kritikk, men det hadde vært godt med en oppmuntring og et klapp på skuldra en gang i blant."

 
Denne oppfordringen sender jeg videre og kjenner litt rødmende på at jeg selv nok går i denne fella både titt og ofte. Det er dessverre kjappere å klage over noe som ikke er bra enn å skryte av gode prestasjoner.
 
Så til EM - Tromsø, Knut. Jeg regner med at hovedgrunnen til at du reiste til Kina var å fortelle verden om det kommende EM i 2015?
 
"Ja, jeg har akkurat kommet hjem fra Kina og der synes jeg vi fikk gjort et godt stykke arbeid med å fortelle verden om hvor bra det skal bli i Tromsø. Når jeg sier "verden" og ikke "Europa", er det viktig å understreke at vi skal arrangere et åpent EM og der er spillere fra hele verden velkommen. Sånn sett er det derfor ikke noen vesentlig forskjell på EM og VM i bridge.
   
   
 
Fortell litt om hva du gjorde rent konkret i Sanya?
 
"Det viktigste var å få snakket med mange folk fra mange forskjellige nasjoner. Det er helt vesentlig å få fram fakta om Tromsø og Norge, fordi mange tror det er så sinnsykt dyrt her oppe. Faktisk kommer det til å bli billigere på mange områder i Norge enn det var her i Kina. Vi har forhandlet fram gode avtaler med våre samarbeidspartnere og vi planlegger å ha skalerte priser på de fleste områder. De som ønsker å bo fint og luksuriøst, kan gjøre det. De som ønsker billigere fellesløsninger med camping, vandrehjem og hospitser, kan velge den løsningen. Vi jobber også med privat innkvartering.

På samme måte skal vi differensiere mattilbudet. Frokost er inkludert på norske hoteller og under spillingen planlegger vi enkle lunchretter til en overkommelig pris, omtrent som under festivalen i Fredrikstad der en kunne kjøpe en gryterett inkluder drikke for en hundrelapp. Jeg snakket med spillere fra både India og Indonesia som allrede hadde bestemt seg for å reise til Nord-Norge. Husk også at sommeren er ikke høysesong i nord og det skal gjenspeiles i prisene. At den nordnorske naturen burde være en enda større turistmagnet, vet vi som bor her. Utfordringen ligger å å meddele resten av verden det samme. "
 
Mange sier det er så dyrt å reise til og fra Norge?
 
"Dette stemmer heller ikke, i alle fall ikke når det gjelder fly fra Europa. En billett t/r Paris - Tromsø kan kjøpes for 250 EURO (ca NOK 2000)  hvis en er ute i god tid og leiter litt. Dette kommer etter hvert tydelig fram på hjemmesidene til Tromsø 2015, der vi også kommer til å legge ut "faktaark" som beskriver de ulike tilbudene våre. Her håper jeg på drahjelp fra detn enkelte norske bridgespiller til å framsnakke mesterskapet. Det siste vi trenger er å bli motarbeidet med rykter og usannheter. 
Noe som er dyrt i Norge, er alkohol. Det kan vi ikke gjøre så mye med, men på den annen side er jo ikke bridge og alkohol nødvendigvis de beste kombinasjonene.
 
Jeg ser Tromsøbanneret både i bulletiner og på BBO. 
 
"Ja, vi prøver å være offensive i vår markedsføring og det er viktig at vi viser oss fram der bridgespillere er. Reklamen i bulletinene betaler vi faktisk ikke for, mens det koster noen tusenlapper å ligge på bridgebase.com. De pengene tror vi er en god invistering. VI planlegger å vise oss fram på alle store internasjonale turneringer i tiden framover. Igjen minner jeg om det ansvaret det enkelte medlem av NBF har for å snakke positivt om EM i Tromsø."


 
Er det andre framtøt dere har gjort som du ønsker å fortelle om?
 
"Vi har gjort noe vi synes er et spennende tiltak rettet mot syv europesiske land. Sverige og Danmark i Skandinavia, pluss Tyskland, Italia, Polen, Frankrike og Nederland. Disse syv forbundene har fått fire flybilletter hver gratis av prosjekt Tromsø 2015. De enkelte forbundene skal dele ut / lodde ut reisene til sine medlemmer etter noen kriterier vi har satt. Blant annet kan ikke et lag vinne mer enn en billett. Allrede har vi fått svært positive signaler fra mottakerlandene og de har lovet å skape redaksjonell omtale og stor blest rundt dette. Gaven koster oss et sted mellom kr. 50.000,- og kr. 100.000,- men vi er sikre på at markedsverdien i kroner og øre kommer til å bli langt større for oss.
 
Jeg vet at NBF har søkt Kulturdepartementet om noen millioner i statsstøtte til EM. Har dere hørt noe fra dem?
 
"Det foregår i disse dager forhandlinger om Statsbudsjettet og vi har ikke fått konkrete tilbakemeldinger ennå. Vi jobber målrettet mot de enkelte medlemmene i Kulturkomiteen og de følges opp individuelt. Som du sikkert vet er ikke EM Tromsø fullfinansiert enda, så vi er svært spente på om søknaden vår går i boks. Da vil vi senke de økonomiske skuldrene betraktelig. 
Det er viktig å understreke at prosjektet med EM er skilt fra det ordinære budsjettet og regnskapet i NBF. Økonomisk står EM Tromsø på egne bein og skal leve et eget liv. Ja, et underskudd vil måtte dekkes inn av forbundet, men jeg har stor tro på at det hele ender med plusser i bånnlinja. "
 



Jeg er sikker på at mye av tiden og tankene dine handler om EM, Knut. Det er likevel sikkert andre viktige ting som skjer i forbundet?
 
"Ja, jeg vet at du har skrevet en god del om landslaget og satsingen (manglende sådan?) der. Vi ønsker å ha et slagkraftig norsk landslag og i den forbindelse er det endringer på gang. Ikke noe er bestemt, men jeg kan si så mye som at vi planlegger å opprette en stilling som sportssjef etter modell fra andre idretter. Vi er ikke helt fornøyd med måten utvalgene våre er sammensatt og fungere, så her vil vi gjøre endringer. Detaljer må jeg komme tilbake til når eventuelle vedtak er gjort i styret. 
 
Mer penger til satsing også?
 

"NBF er ingen Sareptas krukke og vi må drive nøkternt. Underskudd er det siste vi ønsker og tæring må settes etter næring. Derfor åpnes ikke kranene før vi er sikker på at vi har kontroll over økonomien. Hvis vi velger å gå til ansettelse av en leder med et spesielt ansvar for det sportslige, sier det seg selv at det også innebærer at vi må bruke penger. Jeg vil ikke si noe mer om hva og hvordan i denne omgang.

 


Jeg takker for praten i denne omgang. Vi har en engasjert generalsekretær som har store ambisjoner for oss medlemmer. Mye av jobben hans handler om å bygge relasjoner, ikke minst med tanke på det store arrangementet vi skal ha til sommere. Som du leser over, tar han den jobben på det største alvor. Helt til slutt ønsker jeg å gjenta den Knut innledet dette intervjuet med. La oss være rausere med hverandre og prøve å vinkle utsagn mer positivt. Dette betyr ikke at vi skal slutte å tenke kritisk, men det er lov å skryte av hverandre.

Oppsummering av VM (2)

Er vi på ville veier?

Lasse Aaseng viser på Facebook til et intervju med italias storspiller Afredo Versace. Versace er kritisk til retningen de internasjonale mesterskapene tar og mellom linjene skimter jeg noe av den samme kritikken som IOC har fått.

Versace sier (oppsummert)

  • VM i Kina var for dyrt å spille
  • Det var for langt å reise
  • Det var for dyrt å bo og spise
  • Dette stimulerer ikke bredden og rekrutteringa. Snart er det bare sponsorlagene som har råd.
  • Turneringsopplegget er for tilfeldig. Det er for få spill i kampene og for få spill som teller.

Han mener at framtidens mesterskap ikke bør legges til utkanter, men heller til mer sentrale byer der det er letterer og billigere å komme seg til. Han nevner neste års Tromsø i samme ordvendinger som kritikken mot Kina peker. Det er for dyrt for vanlige folk. 

Jeg venter på å få snakket med vår generalsekretær, Knut Brinchmann. Han har sikkert noen tanker til dette. 

Oppsummering av Åpent VM (1)

Jeg leser på andre nettsider at noen journalister for tiden gir i overkant  lite applaus og skryt til norske internasjonale resultater. Det står ikke spesifikt nevnt denne sida, men jeg antar at jeg er en av dem som ikke er overvettes begeistret for tiden.

Norge er et lite land på alle måter, sånn at det er i utgangspunktet ingenting som tilsier at vi år etter år skal dominerere bridge i verden. Vi har overprestert i en årrekke, men det skyldes at vi hadde flere gode spillere samtidig enn vi statistisk "burde" hatt. Nå er disse spredt på mange lag, Monaco - Schwartz - Hauge - Gillis, og det bærer resultatene preg av. Egentlig opplagt. 

Som en parallell. Vet dere at Norge er best i verden når det gjelder idrett generellt? Målt i forhold til antall innbyggere er vi det landet i verden som tar flest medaljer i internasjonale mesterskap. Vi mangler i en del store idretter som f.eks volleyball og basket, mens i f.eks sykling og alpint er vi "alt for gode". Kanskje noe å tenke på når vi klager over Høgmo sine resultater med fotball-landslaget? Christian Vennerød: Vi burde hatt enda dårligere resultater i bridge!

Åpent VM var for meg resultatmessig en skuffelse, men det handler mer om høye forventninger. De beste norske spillerne i Kina var som sagt spredt på forskjellige lag og flere av dem hadde med sponsor som nok ikke holder nivået som skal til for å komme helt til topps. I sum tror jeg resultatene gjenspeiler det nivået norsk bridge er på pr. 2014. Tallene snakker for seg selv etter min mening. Det kanskje aller mest gledelige er at den beste prestasjonen stod "Norge junior" for. De kom som eneste norske lag (jeg ser i denne sammenhengen bort fra Monaco) til sluttspillet i lag. Det er sterkt!!



(0,17 gull betyr at Tyrkia har hatt en spiller, 1/6, på et vinnende lag. De andre desimalene er beregnet på samme måte)


Gledelig innledning i mixpar. Kristian Ellilngsen og Louise Nilsen var hele tiden med i toppen og 28.plass til slutt er mer enn godkjent. I denne turneringa hadde vi mange andre presumtivt sterkere par, men ingen av dem lyktes. I mixlag kom Hauge seg gjennom kvalifieringen, men tapte første kamp i KnockOut'en. Her hadde jeg også forhåpninger for flere av de norske lagene.




Lag Salvo, med blant annet Zia, Sabine Auken og Roy Welland vant mixlag


Hovedturneringa i mesterskap er lagturneringa. Denne gang ble det polsk seier mens Monaco (Zimmermann) tok nok en andreplass. Vi stilte med mange lag og som tidligere nevnt, svært gledelig av juniorene våre. De var gode i innledningen og tok seg greit til sluttspillet. Der ble det riktignok bare en kamp og lag Ventin var for sterke. Likevel lovende av Eide-Eide-Eide- Grude-Hegge-Ellingsen.



Lag Mazurkiewicz vant Rosenblum Cup.


I par dundret Norge av gårde i den innledende kvalifiseringa. Resultalista så mer ut som et norsk mesterskap, men fem blant de ti. Vi hadde derfor store forhåpninger til fortsettelsen, men for mange av dem ble det bråstopp i den 50 spills lange Semifinalen. To norske par var klar for den avsluttende finalen, pluss Thor Erik Hoftaniska i par med danske Dennis Bilde.

I finalen kom Grøtheim - Tundal og Sælendsminde - Hauge dårlig ut, men de spilte seg godt opp etter hvert. Til slutt endte Glenn og Ulf på en godkjent 16.plass og Rune Hauge - Silla på 25.plass. Hoffa presterer fra det glimrende til det begredelilge resultatmessig. Denne gangen ble det helt i bånn når premiene skulle deles ut. 



Israel dominerer i 2014. Liran - Freidlander gikk til topps