Hovedturnering på Tenerife
ble vunnet av Terje Sæbø og Helge Vallestad foran Egil Nerheim og Tom Høiland.
RESULTATER - HJEMMESIDE
Terje Sæbø - Helge Vallestad
Egil Nerheim og Tom Høiland.
ble vunnet av Terje Sæbø og Helge Vallestad foran Egil Nerheim og Tom Høiland.
RESULTATER - HJEMMESIDE
Terje Sæbø - Helge Vallestad
Egil Nerheim og Tom Høiland.
Det er sykdom hos de som skal være med å bestemme landslagstroppen vår, så siden jeg har fått så lite kjeft i det siste tar jeg sjansen på å komme med noen tanker før Christian Vennerød slipper navnene sine.
Boye Brogeland - Espen Lindqvist
Ikke noe spørsmål. De er med.
Terje Lie - Nils Kvangraven
Soleklart i troppen og jeg mener at Terje og Nils fortjener minst en sjanse til på landslaget også. De spilte seg ikke ut gjennom innsatsen sin i EM i sommer. Paret hadde en svart dag, men det tror jeg de vil rette opp med erfaring. Et stort minus at Terje bor i Thailand store deler av året og at paret ikke får spilt nok sammen. Nils har familiære forpliktelser, men er flink til å rydde tid.
Kristoffer Hegge - Tor Eivind Grude
Jeg blir både skuffet og overrasket om disse ikke er med. Vennerød har sagt at det skal være en viss utskifting i troppen og da ser det naturlig ut å ta med fjorårets Junior-VM vinnere. Spesielt Tor Eivind har hatt en glimrende sesong med blant annet NM gull i par, god innsats i USA og medalje i Bergen Storturnering. Et par for framtiden og selv Petter Nordthug fikk prøve seg før han slo igjennom for fullt.
Jan Tore Berg - Per Erik Austberg
Ja, hva skal jeg mene om dette paret da? De er i Norgestoppen hver for seg, men har slitt med å vise resultater sammen. Opptur i første helg av Seriemesterskapet og må score minst like bra i februar. Hvis Vennerød velger å ta med to juniorpar er jeg redd selv plassen i troppen kan henge i en tynn tråd. Ikke fordi paret ikke er godt nok, men fordi det rett og slett ikke er plass
Terje Aa - Allan Livgård
Allan og Terje kan blir et ankepar på landslaget, men spiller lite sammen. SM og NM klubber er lite. De er ikke med i de særlig mange av de nasjonale turneringene og jeg har ikke registrert at de har spilt i utlandet. Blir nok med i troppen, men bør få klar beskjed om at de må satse.
Erik Berg - Steffen Simonsen
I samme båt som Berg - Austberg. For et år siden spådde jeg paret en lysende framtid, men jeg ser ikke at de har fulgt opp på en måte som jeg forventet. Ikke sikker på hvor seriøst de satser, verken hver for seg eller som par.
Kristian Ellingsen - Harald Eide
Jeg er ikke sikker på om Kristian og Harald satser sammen neste år. Kristian er ikke junior lenger mens Harald enda kan spille klassen. Jeg er ganske sikker på at Vennerød har snakket med dem og hva som kom ut av det får du vite om noen dager.
Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska
Jeg tror rett og slett ikke Thomas og Thor Erik kan løfte landslaget tilstrekkelig. I alle fall hvis målsetninger er å ta et skritt til internasjonalt. De har fått mange sjanser på landslaget og leverer sjelden mer enn middels. Prestasjonene er svært varierende. Fra det geniale til det begredelige. I en mellomsesong som 2015 er, vil det forundre meg stort om Christian ønsker å se mer av dette paret i Nordisk. Han har selv sagt at det at et par ikke er med i troppen et år, betyr ikke at de er ute av diskusjonen. De spiller heller ikke særlig mye sammen. I alle fall ikke som jeg ser.
Ut over disse parene sliter jeg med å se hvem som skal komme i betraktning om plass på landslaget. Vi har enkeltspillere som gjør det bra i turneringer både her hjemme og ute, men ingen som over tid presterer sammen med en fast makker. Vi får vente i spenning. Kommer Vennerød med navn som Silla, Ulf Tundal og Glenn Grøtheim vil det være et stort pluss. Det vil overraske mer om kaninen er med.
og Mette Krågsgård i par med BBO sin Magne Olsen vant. Gratulerer!!
RESULTATER
40 av verdens beste spillere har i helga spilt invitasjonsturnering i København, En stund var det dobbelt norsk, men italias Versace og tyrkias Tokai vant til slutt. Tor og Geir måtte ta til takke med bronse mens Boye Brogeland og hans israelske makker Alon Birmann ble nummer syv.
RESULTATER
Det var også spilling for de som ikke ble invitert til hovedturneringen: Flere norske var med og HER ER ALLE RESULTATER. Sideturneringen startet med 60 pars kvalifisering og de ble delt inn i A og B finale på søndag. Geir Brekka og Åse Langeland best av de norske med femteplass.
Det er ikke mange år siden det var venteliste for å bli med i elitepulja i Bergen Storturnering. Jeg husker jeg stilte spørsmål ved kriteriene, men det kan virke som tiden har løst problemet for arrangøren. 32 par i elite og 43 i åpent er selvsagt bra og turneringa er en av de største i landet enda, men det sier noe om de utfordringene vi har.
Noen som ikke hadde utfordringer av betydning, var Stavanger sine Jan Erik Olsen og John Helge Herland. De tok er klar seier, nesten 3% foran neste par. Det som gleder kanskje aller mest, er at på plass 2-3-4 er det fem av seks juniorer. De lovende er i ferd med å ta steget helt opp.
Jeg har vært opptatt i helga, så hvis noen har et spill eller to er det fint om jeg får mail.
RESULTATER
Mathias Beyer sammen med vinnerne
I Åpen klasse vant Helge Toft og Geir Ove Henden
RESULTATER
RESULTATER
...........................................................................................
GEO er med og en av favorittene i den gedigne lagturneringa som begynner på mandag. Han skal også spille andre turneringer og resultater finner du HER. Fantastiske oversiktlige sider på alle måter, både med tanke på program, påmelding og resultater. Enkle og gode søkemuligheter på f.eks spillernavn. Her er det ideer å hente, Tromsø 2015!
_____________________________________________________________________
På fredag er det amatører som kan få spille med proffene, men i morgen starter alvoret. Førti av verdens beste spillere kjemper om både heder, ære og fine premier. Tre av våre beste er med. Det er Boye, Tor og Geir. Den aller beste, Espen Lindqvist, er av en eller annen grunn hjemme. Turneringen sendes på BBO og linker finner du under.
RESULTATER PRO-AM FREDAG
Jeg ser på sjakk på TV hver gang det er turnering. Å si at jeg kan sjakk, vil være en sterk overdrivelse. Likevel har jeg glede av å følge spillet, men jeg frustreres over at jeg ikke ser det som er opplagt for kommentatorene. "Nå er det bare noen trekk igjen før sort strekker fram hånda og erkjenner tapet", sier de. Jeg ser prosentene på TV, men selv 75%-25% gjør ikke at jeg oppdager hvordan den ene kan avgjøre kampen. Selv når det er slutt, klarer jeg ikke alltid å se hvorfor det er meningsløst t å fortsette. Irriterende.
Sånn innbiller jeg meg at nybegynnere og mindre erfarne bridgespillere har det. Noen klarer ikke å se langt nok fram i spillet og når det sies at "Jeg tar for kløver kongen, ruterdame og den trettende ruteren. Så putter jeg deg inn på dama. Da må du enten spille opp i hjerterkappen eller til dobbeltrenons", folder de hendene under bordet og ber om at de selv en gang kommer til slike erkjennelser. Ikke tør de spørre heller, fordi det er bedre å tie og la folk tro du er en dust enn å åpne kjeften og avsløre en hver tvil.
Jeg påstår ikke at særlig mange som leser denne siden sliter med oversikten, men jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg noen ganger fatter meg vel kort. Derfor skal jeg bruke litt plass på å fortelle hvorfor det står åtte stikk i kløver med ruterdamen ut. Noen innsendere har sett den "riktige" spilleplanen.
Syd åpner med 3kl og etter to passer dobler øst opplysende med pass rundt. Ruterdamen ut til stjeling på hånda.
99% av alle bridgespillere vil nå spille hjerter til esset og spar mot hånda. De fleste vil la tieren seile til esset. Vest ønsker å hindre stjelinger i bordet, så han fortsetter med kløver ess og mer kløver. Dette ser kanskje litt rart ut fra ess og dame, men vest ødelegger ikke noe stikk for seg selv. Han vil fremdeles få for kløverdamen. Det han har oppnådd er å hindre syd å stjele sparknekten sin i bordet. Syd ender opp med to spartapere, to i hjerter og to kløver. Det blir to beit og -500.
Det finnes imidlertid en annen plan som gir et stikk til. I praksis ved bordet tror jeg svært, svært få ville funnet den, men i ettertid er det slettes ikke ulogisk å spille slik. Det er mye som tyder på at kløveren sitter 4-0, i alle fall "vet" en at ED sitter bak.
Løsningen er å spille en liten spar mot tieren i stikk 2. Det er nå to muligheter:
A: Øst kommer inn på damen, men har ikke trumf å spille. Han fortsetter sikkert med hjerter kongen. Bordet vinner og en ruter stjeles. Så spar konge fra hånda og du ser sikkert at vest ikke kan få flere sparstikk.
B: Vest stikker opp med esset og forsetter med kløver esset og mer kløver. Syd vinner lavt hjemme og tar for kongen. Nå er stillingen:
Nå spiller syd hjerter og legger liten i bordet. Øst vinner og spiller f.eks ruter til stjeling på hånda. Syd gir bort også det andre hjerterstikket, men tredje gang vinner bordets ess og på den trettende forsvinner spar knekt på hånda. Vest må stjele med et orginalstikk. Hvis motparten prøver seg å spille spar, bruker syd knekten.
Moral: Det er normalt helt feil å spille fra KKn, men noen ganger er det gale riktig!
etter ruterdamen i utspill til stjeling på hånda? Logg deg inn og forklar hvorfor/hvorfor ikke..
Det er et voldsomt mas fra FlakseBerg og LA om hvordan kontrakten kunne bli 3kl dobla. Nord åpna med 3kl, to passer, jeg dobla opplysende og lurningen passet.
Av Ragnar Midjo
Hei Snorre.
Vi hadde det jeg har valgt å kalle århundrets bridgebegivenhet når to Steinkjerlag møtte hvert sitt topplag fra hhv. Snåsa og Heimdal i 3.runde. De ble for sterke for oss, men jeg har tatt meg den frihet å skrive noen ord fra kampen og tatt med fem quiz'er. Håper det faller i smak!
mvh Ragnar
Jeg sier bare tusen takk og dokumentet fra kampen er her.
har jeg skrevet mye om. Her gikk jeg i min egen felle og skammer meg.
Det handler om XY(Z) og den trer pr. definisjon i kraft når makkerparet har meldt tre ganger på 1-trinnet. "Dobler" er en melding. 2kl ber i eksemplet under meg melde 2ru, men som blant annet GEO skriver i siste BIN kan en ikke slavisk følge makkers oppfordring når en har en vesentlig sterkere hånd enn det som allerede er vist.
*) dobler viser akkurat tre hjerter.
Jeg hoppet til 3hj og mente med det at jeg hadde gitt et greit bilde av hånda mi, en ubalansert hånd med trekort hjerter og omtrent 15-17hp. Det stemmer jo fint, men problemet er at pasienten var allerede død når vi hadde kommet for høyt. Makker hadde xx,xxxx,Kxx,Kxxx.
Jeg skulle selvsagt meldt 3ru og fortalt akkurat samme historien.
En annen ting er om det er hensiktsmessig å spille XY(Z) i alle posisjoner som passer inn i definisjonen. Det gjelder spesielt når motparten har meldt inn på 1-trinnet. Da har vi overmelding av deres farge tilgjengelig for de sterke hendene og hopp i meldte farger/NT som invitt. Andre ting kan være forslag til kontrakt og enkelte meldingsforløp blir enklere.
__________________________________________________________________
Sigurd Frydenberg og Kjetil Andre Olsen vant helgas hovedturnering under Bridge for alle sitt arrangement på Tenerife. Per Bryde Sundseth har sendt meg dette bildet av Sigurd (t.h) og høvding Knut Kjærnsrød.
av Kristoffer Hegge
Her kommer det andre meldeproblemet: (parturnering)
Hva melder du?
_______________________________________________________________________
av Kristoffer Hegge
Hei Snorre
Jeg har to meldeproblemer jeg kunne tenkt meg at din eminente leserskare kunne sagt noe om. Her er den første:
Hvordan ser folket seg for seg det videre meldingsforløpet?
(Hvis noen av dere lesere har kommentater, er det fint om dere skriver noen ord etter artikkelen)
Ordet "tenkepause" gir de fleste turneringsledere sjelvinger i ryggmargen. Det er lite som setter følelser så mye i sving som når en blir bortdømt fra en melding som i eget hode var 100% opplagt. Reglene er klinkende klare hvilke rettigheter du har når makker melder "pass" etter å tenkt mer enn det som kan ansees som normalt. Det spiller ingen rolle hva du mener er en normal melding, men det som er avgjørende er hva andre spillere på ditt nivå ville gjort i samme situasjon uten tenkepause. Dette forklarer Allan Livgård bedre lenger nede.
Jeg husker generalsektretæren var på besøk i Kristiansand i fjor sommer og spilte sommerbridge med Marianne Harding. Hun tenkte lenge etter motpartens melding på 5-trinnet og valgte så å doble. Knut Brinchmann tok ut doblingen fordi han mente det var helt opplagt, uavhengig av tenkepausen til makker. Vi andre rundt bordet lot meldingen stå siden det "bare" var sommerbridge, men sa at i en større turnering ville Knut etter all sannsynlighet blitt tvunget til å si pass. "Men jeg hadde en helt opplagt 5hj", sa han. "Det er jo ingen mening i slike regler!!" Du er ikke den første som har sagt dette, Knut, men når makker tenker og så sier pass, ligger dere tynt an.
Derfor er det mange ganger en bedre løsning å melde når en først har tenkt lenge. I alle fall er det dumt å melde i posisjoner der en "vet" at en blir dømt mot. Var aksjonen mislykket og motparten får en god score, beholder de den. Var den vellykket, blir du dømt til å si pass.
Noe som irriterer meg, er at terskelen for å tilklalle turneringsleder er så forskjellig hos norske spillere. Vi vet alle om spillere som roper ved den minste mistanke om formelle feil, fordi de kjenner sine rettigheter og vet at TL ofte ikke har noe annet valg enn å dømme i fordel den som protesterer. Selv om de aller fleste vil anse at skaden som har skjedd er minimal, i mange tilfeller ubetydelig i praksis, men mulig i teorien.
Jeg fikk en mail fra Paul H Hinna om et spill i hans klubb. Det så sånn ut:
Syd meldte 2hj, selv om makker hadde tenkt svært lenge. Det er opplagt at makker ikke har en normal opplysende dobling, men på den annen side er det ikke så lett å finne ut hva han tenkte på. Mange vil mene at syd har en opplagt melding med en fin femkortfarge der makker normalt har tilpass, i tillegg to dobbeltoner i motpartens farge. I alle fall siden han hadde passet i første melderunde. Andre vil ikke tenke på å melde en gang med bare fire honnørpoeng.
Syd vil helt sikkert hevde at han gjorde som han ville gjort uavhengig av makkers pause, men gir reglene han lov til det?
Paul A Hinna dømte at syd ikke kunne melde, men det skjedde ting i meldingsforløpet etterpå som gjorde at han dømte spillet 50-50 til begge sider.
Jeg kan ikke dette og har fått to av våre flinke turneringsledere til å si noe. Takk til både Tom Høiland og Allan Livgård.
Tom Høiland
Allan Livgård
Først var det Roald Mæsel som var dyktig som spillefører.
Ruter ut til esset og mer ruter til kongen. Så hjerter til kongen, ess og mer hjerter. Roald ser nå at dette står med trumfen 3-2 fordi han få kastet en kløver på hjerteren og krysset. Tar han sparkappen og får enda en spar på seg, sliter han. Derfor EK i spar og belønningen kom i form av et overstikk. Han spilte seg fram til posisjonen under med to høye kløver og kløver til stjeling på hånda, etter først å ha kasta kløver 3 på hjerter. |
||
Nå spiller han ruter seks og syd er skviset i tre farger,der en av dem er trumf. Han kan ikke kaste kløveren sin fordi da står bordet, han kan ikke trumfe fordi da krysser Roald og hvis han beholder kløveren og kaster hjerter 10, får Roald stjålet kløveren med spar 9. Kun en overstikk, men fint likevel. |
Så var det Åsmund Stokkeland som skulle stjålet sitt eget stikk.
Ruter ut til kongen og hjerter til kapp (kongen hadde aktuelt vært bedre). Roald spilte kløveresset som jeg la svakhet på. Spar til mitt ess og ruter til stjeling med hjerter ni. Så spar konge til stjeling. Åsmund Stokkeland la ned hjerterkongen til mitt ess og nå så han renonsen i øst. Kløver til bordet og så tok han for spar knekt og kastet en ruter. Det skulle han ikke gjort fordi nå får han en trumf for mye i sluttspillet. Han skulle stjålet sparknekten for å komme ned på samme lengde som meg i vest. Så skulle han spilt inn bordet og peisa på med stående kort derfra. I nord sitter han med Kn7 over min 82 og bare venter!! |
||
De fleste var så vidt i utgang i spillet under. Det var ikke Sverre Johnsen og Åsmund Stokkeland. Tretten stikk var mulig å vinner på flere måter, blant annet ved å stjele tre kløver i bordet.
Åpen pulje ble vunnet av Per Willy Watz og Anita Skaldebø. Vi gratulerer og jeg er lovet bilde av vinnerne i A-pulja i morgen.
LENKE TIL HJEMMESIDE
Per Willy Watz - Anita Skaldebø, har sammen med Tom Danielsen fra Arendal
Foto: Lars Arthur Johansen
Foto: Erik Berg
Jeg blir like glad hver gang nordmenn gjør det bra i utlandet. Det betyr at vi har spillere som kan hevde seg internasjonalt og at det handler om å få lagt forholdene til rette. Denne gangen var det Kristiansand egen (?) Frank Svindahl og Tjøllings Tom Johansen som vant TGR Actions pairs i London. Turneringa samlet hele eliten i England, samt mange sterke par fra også andre nasjoner (Polen, Frankrike og Tyskland bl.a)
Det er kanskje ikke alle som kjenner Tom Johansen. Han var en av våre alle mest lovende juniorer på 80-tallet og spilte blant annet med Geir Helgemo. Så tok han en 25 årig pause fra toppbridge for å ta seg av familie og jobb, men er du kortspiller, så er du kortspiller. Jeg håper vi får se mer til Tom i årene som kommer.
RESULTATER.
Det har vært noe trøbbel med å få opp resultatene, men arrangøren sa at det skulle være ok nå.
Legg til kommentar