Invitt og fordeling

Dette har jeg skrevet gjentatte ganger om før, men det har vært mest om utspill. Jeg sverger til invittutspill mot NT, der jeg med et lite kort forteller at jeg angriper i egen farge og har jeg har minst en honnør der. De gangene jeg leiter etter makkers farge, viser jeg det ved å spille ut mitt høyeste eller nest høyeste kort i fargen. Argumentet er at jeg kan nesten ikke huske i første stikk å hatt behov for å vite eksakt hvor mange kort makker har i fargen, men det har vært vesentlig å vite om han spiller ut fra en farge han har noe i eller ikke. Fordeling vises med andre kort i utspillsfargen.

Jeg tror jeg som spillefører har hatt mer nytte av fordlingsutspill fra motparten. Kommer toeren ut fra 4.høyeste eller norsk fordeling, så vet jeg jo hvordan fargen sitter? Og motparen kan ikke avvike særlig ofte fra sine avtaler heller. Da blir det uetisk.

Det verste jeg vet at når makker spiller toeren fra tre små, bordet dukker opp med tre tasser og jeg har f.eks Kxx. Akkurat dette skjedde i et spill med tannlegen fra Gjøvik og enkel sjel som jeg er, returnerte fargen begge gangene jeg var inne. Spillefører hadde EDKnx i utspillsfargen og likte seg godt. Min makker hadde KJxx i annen farge enn den han spilte ut (jeg hadde esset og damen satt i kapp) , men det fant jeg ikke ut før det var for seint. "Hadde du kommet inn en tredje gang, hadde du kanskje skifta til spar, makker?" sa han med en god posjon ironi. Jeg skjønner ikke dette.



Så til invitt inne i spillet. Også her er jeg en enkel sjel og priorierer å vise om jeg har honnør(er) i fargen jeg spiller eller om jeg prøver å finne makker. Dette betyr at jeg nedprioriterer å vise hvor mange kort jeg har i fargen første gang jeg spiller den. Det neste kortet er fordeling fra gjenværende. (Skrevet i etterkant: Dette ser jeg har to sider og kan kanskje forbedres ved å finne posisjoner der lengde/styrke kan kombineres, f.eks nest minste fra H843 og H732)

I mitt sinn trodde jeg alle spilte sånn, men jeg opplever stadig at kommunikasjonen svikter. I klubben hadde jeg 752 og spilte gjennom bordet som hadde D109. Makker hadde EKKnx, men fant ikke ut hvor mange kort jeg hadde når jeg spilte syveren fulgt av femmeren, og ikke femmeren fulgt av syveren. "Jeg trodde du lærte deg fordeling i oppveksten, Snurr", var meldingen jeg fikk. Min regel er sånn: "Første kort viser om jeg har honnør eller ikke, neste kort er fordelilng fra gjenværende"

Så leser jeg siste BIN og Sartaj Hans sine artikler liker jeg å lese. Som regel mye fornuftig, men også han spiller annerledes enn meg. Han har likevel et godt poeng med å stille spørsmål om det er posisjoner der det er mer å vinne på å spille fordeling i invitten enn å gjøre det som etter hvert er blitt vanlig, nemlig å spille sitt minste kort når en har honnør.

  Jeg refererer: "Makker spilte ut ruter 10 til mitt ess. Så hjerter to tilbake til knekten og makker  tok for esset. Så visst han ikke hva han skulle gjøre, fordi spillefører kunne da ha 5-3-5-0 og kløveresset var katastrofe. Han spilte en hjerter til, men da føyk dette hjem. Ut med trumfen og ruter til nieren. Alle bordets kløver forsvant. Min feil, fordi jeg skulle spilt hjerter fem tilbake og fulgt på med toeren for å vise fire stykker!"

Jeg ser poenget, men dette er ikke slik jeg spiller. Toeren er i min verden rett kort og sier at jeg har en honnør. Det har ingenting med fordeling å gjøre. Så følger jeg på med femmeren under esset  og viser dermed at jeg har tre stykker igjen. Makker tar for kløveresset og vi beiter.
     


I spillet over går det an å kombinere styrke og fordeling, men det er ikke alltid mulig. Min anbefaling er at et kort kan brukes til kun ett signal, og da velger du rekkefølgen styrke/svakhet med første kort og fordeling med neste. Sartaj Hans sier i artikkelen at "slike regler er avhengig av posisjonen". Lykke til, sier jeg da. 

Min favorittkontrakt, 3NT

Av Kristoffer Hegge

Dette spillet fra en lagkamp på BBO synes jeg var litt morsomt. Jeg ble som syd spillefører i favorittkontrakten 3 grand. Utspill fra vest var hjerter dame, som gikk til liten, kongen og liten. Øst fortsatte med hjerter 7 til liten, åtteren og esset Nå prøvde jeg spar til esset og mer spar. Vest la tieren på andre runde, imens øst saket enruter.
Hva er planen videre?

HER KAN DU LESE RESTEN AV ANALYSEN


 
                                                                                  

en EKTE helt!

Av Tore Olsen

Jeg synes dette er en fantastisk handling, der han setter eget liv i fare for å redde en person i nød. Denne karen kommer kjørende en kveld sent i oktober i Mandal. Kanskje hjem fra bridgen?
Han kjører over ei bru, han ser en person som står på brua. Han stusser litt over det, snur og kjører tilbake. Personen er vekk! Han springer ut av bilen og bort til rekkverket, der ligger personen i elva. Min helt river av seg klærne og hopper uti og får på en eller annen måte reddet henne fra et fortvilet selvmordsforsøk. Ei ung jente. 

Min nye brigdehelt er brannmann, og han heter Ivar Hove. 
Av med hatten for Ivar. Dette er det tøffeste jeg har hørt!! 



Mvh Tore Olsen

_____________________________________________________________________________________

2014 oppsummert

Det er alltid vanskelig å plukke ut ting som skal være med i en "årskavalkade".  Uansett hva en velger ut, vil det være noe(n) som føler at de ikke fikk fortjent heder og ære. Jeg prøver likevel og samler linker til artikler jeg har skrevet i løpet av året. Dette tar noe tid, så jeg publiserer og oppdaterer i løpet av helga. 

Om  noen av dere lesere har andre høydepunkter, er det bare å sende noen ord.
 
Januar
 
Noen tanker før laget til EM i Kroatia taes ut. Christian Vennerød deler også.

Norberto Bocchi har tanker om systemutvikling.
  
Februar
 
Torild Heskje er kanskje årets beste damespiller totalt sett. DETTE SPILLET er ingen heksekunst, men det er enkelt og godt håndverk som betaler seg. 
  
Mars
 
Noe av det tristeste i årets som har gått. To profilerte tyskere tatt for juks.

1860 - Johnny Ivrig Hansen
  
April
 
"Den svarte natta da alt snudde". Et intervju med Tor Helness om sitt livs verste mareritt.
  
Mai
  
NM klubber i Oslo. Oppsummering fra alle kampene


ÅRETS SPILL AV ØYVIND SAUR.

for her kommer enda et fantastisk spill. Denne gangen med Øyvind Saur i hovedrollen.


I lukket Rom fikk Vikersund spille hjem 4sp for +420, så selv om Øyvind skulle gått beit i 5ru ville det blitt et plusspill til Buskerud. Men Øyvind ordna biffen med en utrolig oversikt i sluttposisjonen.

Erik Berg starta med spar ess og skifta til kløver. Esset vant stikk og så seilte ruter 9 rundt (!). Nord hadde vist blakk i ruter med sin 4ru, så det var sikkert ikke noe kunststykke for stjørdalingen. Kløver til stjelling og kongen kom på. Spar til røff og ruter til damen. Så alle ruterne untatt den siste. Posisjonen er over.

Ruter 4 og Erik Berg i Nord må ned på E10 dobbel i hjerter for å holde kløver 10x. Bordet kvitter seg med kløver 9. Hjerter til damen og en liten hjerter fra hver hånd. 11 stikk.

 
Juni
 
Ferie. Hurra!! 
Juli
    
August


Dette spillet fra Bridgefestivalen av Arnfinn Johansen likte jeg godt. Grådig - grådig

Stor glede når lagmesterskapet i Fredrikstad ble avgjort.

Det er ikke mulig å komme utenom Junior-VM i Tyrkia
 
  
September

NM par ble i år flyttet ut av festivalen og Lyngdal arrangerte med glans en møsterturnering for 52 av landets beste par. Nils Kvangraven har et av landet flotteste og mest oppdaterte hjemmesider. Du finner link dit.
   
Oktober
 
Knut Brinchmann har noen tanker etter sitt besøk til Åpent VM i Kina.

 
November
 
Møre og Romsdal leder 1.divisjon etter første helg
  
Desember

Beyers Julebordbridge

med selveste BOEK til topps. Lasse Aaseng er skuffet over aggressiviteten siden kun 35 kontrakter var doblet!

RESULTATER

Ønsker jeg å få publisert resultater fra Julebridge, er det bare å sende link. Gjerne med bilde(r)




  

Fantastisk førjulsgave fra Tromsø

Av Knut Brinchmann

Til BridgeNorge og alle medlemmer av NBF


Vi fikk i går kveld bekreftet avtale med Eiendomsspar om leie av Mack-lokalene (samme lokaler som ble benyttet under Sjakk-OL) både til Åpent EM, Juniorleir og Ungdoms-EM!



Dette er åpenbart en milepæl for The Arctic Bridge Experience som gir oss alle muligheter til å arrangere tidenes tankesportmesterskap i Tromsø neste sommer!

Jeg benytter anledningen her på Snorre sin blogg til å ønske alle bridgevenner en riktig God Jul og et Godt Nytt Bridgeår!

Tankesport er tøft!

 

Med vennlig hilsen

Knut S. Brinchmann

Generalsekretær / Secretary General

 

 

Hva må legges til rette? (Oppdatert)

I intervjuet med sportsjef Terjei Eck Hansen stiller jeg flere spørsmål om hvilke forhold som er viktig(st) for at vi skal løfte oss enda et hakk som landslag. Jeg er sikkert ledende i måten jeg formulerer meg på, men jeg er ikke i tvil om at de fleste er enig i at den eneste måte å ta det siste skrittet på, er å spille mot de beste i tøffe turneringer. At Espen og Boye har gått fra hederlige plasseringer til å vinne, er jeg helt sikker henger sammen med erfaring og at de har vært der før. Det er mange ting som spiller inn. Lange turneringer, mange spill, uvanlige spilletider, uvanlige turneringformer, ny døgnrytme, annerledes mat. Sikkert enda flere ting, men dess flere ganger en har prøvd seg, dess mindre lar en ytre faktorer påvirke.

Jeg har stilt tre personer i landslagstroppen følgende spørsmål. "Hva må vil for at du og din makker skal kunne være med i de største utenlandske turneringene?".
Thomas Charlsen, Nils Kvangraven og Jan Tore Berg har har sendt inn sine tanker. Er det noen av dere andre i troppen eller i nærheten av den, som ahr tanker, er innspill hjertelig velkommen. Andre kommentarer er også ønskelig. Logg deg på og svar!

____________________________________________________________________________________________

Thomas Charlsen

Hei Snorre,

Jeg har fått reflektert litt over dine spørsmål og her er mine tanker rundt dette. Å kommentere kun rundt Nationals  blir snevert, så jeg håper du tillater at jeg kommer med litt «videre» tanker.

Økonomi er viktig for all satsing, uansett idrett eller hobby. Se f.eks. hvordan de andre nasjonene misunner oss de ressursene som skilandslagene og håndballjentene har. Å begrense et landslag (eller talentsatsing) grunnet privatøkonomi må være riv ruskende galt om man ønsker å være en toppnasjon. Norge er definitivt et av de landene i bridge Europa som bruker minst pr representasjonsspiller. Når det er sagt er det politisk om man ønsker å satse mot landslagene, den diskusjonen skal ikke jeg legge meg opp i.

Forutsigbarhet. Landslagene i Norge tas, etter min mening, ut alt for sent i forhold til mesterskap. Slik jeg har opplevd det jobbes det knallhardt først når man har blitt tatt ut til et lag. Først når du blir tatt ut rydder du i kalenderen. Du ber ikke om fri fra jobb før du må, ei heller er det gunstig å skulle be familien om redusert ferie ( Du kan sikkert gjøre det, men om du ikke blir tatt ut kan du glemme å spørre igjen siden)

Personlig har jeg en tidskrevende jobb og er familiefar til tre jenter. Når jeg har spilt for De Botton laget har jeg visst om det i god tid og har kunnet planlegge uten de store problemene. Det samme kan ikke sies om landslaget hvor man venter til siste liten (og noen ganger over dette) Jeg tror også at med pkt 1 i mente at det er mange som vegrer seg for å gå «all-inn» for bridgelandslaget uten at de vet at gulroten ligger på andre siden. En avgjørelse på høsten fremfor våren hadde gitt landslaget et løft- garantert.

Internasjonal deltakelse er en nødvendighet. Hvis vi ikke kan sende lag til åpent VM og åpent EM som et minimum trenger vi ikke engang å prate om Nationals.


Personlig har jeg hatt et ønske om å spille flere Nationals i løpet av året (hvor mange avhengig av landslagsdeltakelse) Dette har stort sett ikke latt seg gjøre pga. at det har vært vanskelig å finne lagkamerater og/eller at planleggingsperioden har vært for kort. Jeg ønsker definitivt å spille Nationals i 2015. For meg vil det viktigste være å planlegge dette tidlig, samt få ordnet gode lagkamerater. Økonomi vil også ha noe å si for antallet, det samme vil satsingsnivået til landslaget og oss selv som par være.

Avslutningsvis vil jeg si at det gleder meg at Norge nå har så mange talentfulle spillere på vei opp. Håper NBF legger godt til rette for disse slik at de er å se på åpne laget innen kort tid.

Med beste juleønsker til deg og din familie,


Thomas



Nils Kvangraven:

He Snorre
 
Jeg ønsker ikke å være i sentrum for noe debatt om hvem som skal spille på landslaget, men kan gi noen generelle betrakninger.
 
Det er belyste problemstillinger og jeg er nok litt uenig i dagens løsning hvor man går ut og sier det kreves solid økonomi for å representere Norge på landslaget. Om det er et kriterie for å spille på landslaget at man ikke har jobb eller familie å ta hensyn til, evt er rik så er vel NBF på feil vei?
 
Jeg tror vi skal tenke at de beste spillerne skal være kandiater, at svakere spillere blir foretrukket fordi de kan spille flere "store" turneringer er for meg helt rart. Jeg hadde i 2014 10 dager permisjon uten lønn for å delta i EM, det kan vi ikke forvente at alle har mulighet til å gjøre. Når vi plusser på egenandelen fra NBF så ble det ikke den billigste "ferien" jeg har hatt.
 
Jeg ser det fremsnakkes om Nationals, det er helt sikkert en fin arena om man overlever nok runder i cupspillet. Men det hadde kanskje vært mulig å tatt noen langhelger rundtomkring i Europa ? Evt satt opp landskamper og kjørt treningsamlinger på den måten?
 
Videre så er det, for mange, viktig å avklare og planlegge tidlig. På de fleste arbeidsplasser skal sommerferien være booket før mai, og det er ofte familie å ta hensyn til. For min del er det sportslig viktig å se frem mot et mål, hvis det er usikkerhet blir ikke forbredelsene like gode, men om man vet om spilling i god tid setter man av mer tid og er mer målrettet i forbredelsene. for andre kan det være motsatt, men dette har iallefall vært viktig for meg frem til nå å oppleve tillitt og jobbe sammen mot mål
 
Til slutt vil jeg si det er viktig at NBF får gode sportslige resultater, og det er viktig at landslaget er noe man kan strekke seg mot. Jeg opplevde et stort engasjement og fikk mange henvendelser før, under og etter EM. Landslaget engasjerer og gjør NBFs medlemmer stolte. Jeg tror det er riktig å ta tak i rammene rundt og sikre riktige og kvalitativt best mulige prosesser rundt landslaget. Her får den nye sportssjefen en sentral rolle, og det er fint å se NBF har funnet en person som har et høyt bridgefaglig nivå og bred erfaring.
 

Med ønske om en god dag

hilsen Nils


Jan Tore Berg:

Det er fullt mulig for meg og PIL  å spille minst 2 Nationals årlig. Det er også helt nødvendig å spille flere internationale turneringer om man skal utvikle seg videre som bridgespiller. ( finnes andre alt. enn USA også). Kontinuitet og tøff matching er nøkkelordene!


Både pil og jeg har god fleksibilitet i forhold til arbeid og familie slik at det lett kan planlegges aktive bridgeår. 

Jeg mener NBF bør involvere seg i "årshjulet" til de enkelte parene i troppen  og stille krav til et minimum aktiviteter på egen hånd. Samtidig bør de kanskje kunne stille opp med symbolsk støtte og bidra( kreve?) til at parene i troppen spiller flere turneringer sammen.


Jeg tror også at deltagerne må innse at man må investere egne midler for å dyrke sin "hobby" til det maksimale.

Med vennlig hilsen

Jan Tore S. Berg

 

 

Tarjei Eck Hansen - nytilsatt sportsjef

Hei Tarjei

 
Først av alt , gratulerer med stillingen som nytilsatt sportsjef i NBF.  Takk for at du på så kort varsel setter av tid til meg. Vi er mange som er spente på å høre både om rammene rundt denne stillingen og hvordan du ser for deg at du på sikt skal jobbe for å løfte nivået. Vi skjønner at kabalen langt fra er lagt, men du har forhåpentligvis noen tanker å dele med oss.

Det er første gangen forbundet har hatt en person med tittelen "sportssjef". Andre idrettsgrener har hatt en slik stilling i mange år, uten at jeg vet med sikkerhet hvordan arbeidsfordelingen mellom ulike aktører på ledersiden er organisert. Siden du allerede er ansatt går jeg ut fra at du har fått noen signaler fra NBF hvor dine viktigste arbeidsområder og/eller ansvarsfelt vil være. I tillegg regner jeg med at du har kommet med egne innspill. Klarer du å si noe allerede nå om hva en "sportsjef i NBF" skal jobbe med?

 

 
Jeg skal holde trådene i arbeidet med landslagene sammen med det som etterhvert blir et sportslig utvalg, Jeg håper å få med meg noen andre erfarne fra miljøet. Sammen med landslagslederne og spillerne må vi se på hvordan vi får til løpende forbedring av prestasjonene innenfor de økonomiske rammene som vi får. Dermed blir det viktig for meg også å arbeide for økonomisk handlingsrom for landslagene.  
 
Jeg har lest programerklæringen din flere ganger. Om du skjønner hva jeg mener, så har  du har vært flink til både å si noe og ikke si noe. Nesten som en politiker. Klarer du å utdype noe mer? 
 
Jeg siterte Finn Aamodt som uttalte at toppidrett var rettferdig, de som trente mest og best, de ble best. Vi må forsøke å legge til rette for og motivere spillerne til systematisk forbedring, og jeg ser at mange gjør mye av dette allerede. Hva kan vi bli enda bedre på, kanskje detaljer, før og under mesterskap? NBF må bidra til at dette kan og skal skje.  Hva det betyr for den enkelte, og hva den enkelte spiller ønsker å gjøre, får vi se på etterhvert. Vi kan bare motivere, ikke bestemme over den enkelte. På kort sikt må jeg i samtale med ledere og spillere som må evaluere det som har vært og det som de ønsker at NBF skal gjøre, og det de har tenkt å gjøre for sin egen del. Så får vi programmere aktivitetene i løpet av vinteren.  

 
I hvor stor grad kommer du til å legge deg bort i jobben som landslagssjefene har? Ser du for deg at det kan bli utfordringer (konflikter?) her? 


 

Det er oppgaven min å legge meg borti det landslagslederne gjør. Vi skal alle bli vurdert. Landslagslederne blir også mine viktigste medspillere. Jeg kan bidra til at vi systematiserer både tanker og aktiviteter i og rundt landslagene. Uenigheter som kommer, det løser vi, også om det blir konflikter. Ellers er jeg kjent for å være rimelig tydelig.
 
Vi har mistet plassen som en av verdens beste bridgenasjoner. Dette henger selvsagt med at Tor og Geir emigrerte til Monaco, men alle idretter mister profiler. Har du noen tanker om hvor hunden er begravet eller er det kanskje rett av vi hører hjemme omtrent som Europas tiende beste nasjon? 

 Espen og Boye spiller som i "the fifth dimension" så jeg lagkameratene i Reisinger uttalte. Vi har iallefall spillere som kan. NBF må sammen med spillerne finne fram til det som gjør oss stadig bedre. Spillerne konkurrerer på toppnivå for å vinne. 
 
Det er enkeltspillere som av grunner som ikke er kjent for meg har valgt å takke nei til landslaget de siste årene. Har du noen konkrete planer å få dem på banen igjen?
 
Vi får håpe at alle de beste spillerne vil ønske å delta på landslagene, og det må vi selvsagt jobbe med og for, uten at jeg har noen spesiell ønskeliste for det. Landslagslederne er i disse dager i gang med å kartlegge hvilke spillere som ønsker å være med i landslagsdiskusjonen for 2015. 
 
Det er ikke mulig å komme unna økonomi. Du skal slippe å si hva slags honorar du selv får, men omtrent hvor mye tid ser forbundet for seg at du skal bruke på denne jobben?
 
Vervet som sportssjef er ingen stor utgiftspost på NBFs budsjett. Det er fritidsaktivitet, men jeg blir ikke fornøyd med meg selv uten at jeg kan se løpende forbedringer i arbeidet som blir gjort.
 
 Jeg har selv sagt at "den eneste måten å hevde oss internasjonalt, er å sende de beste spillerne ut i verden for å matches". Er du enig i det? I tilfelle ja, vil du kunne være med å få de beste norske ut? 
 

Spillerne må ut. Vi blir ikke god nok uten å spille mot de beste. Hvilke penger som blir mulig å bruke, det må vi ta etterhvert. Dersom NBF og spillerne har ambisjoner, da må vi ha økonomiske ressurser som gjør det mulig. 



 
Juniorene våre er i ferd med å ta skrittet opp i eliten. Har du resultatmessig tålmodighet til å satse på dem, med den konsekvensen at det nok tar noen år før vi ser resultater?
 
Det var veldig hyggelig å se Grude og Ellingsen i USA nylig. Det vil åpenbart være ønskelig å integrere slike spillere opp mot landslagene i åpen klasse. På hvilken måte, det får vi også ta etterhvert. 

Vil du tørre å sette deg mer konkrete målbare ambisjoner enn f.eks Christian har valgt å gjøre eller er slike ting landslagssjefens oppgave å gjøre?

Vi må ha realistiske ambisjoner for landslagene, men dersom vi har spillere som er gode nok, eller kan bli gode nok til å vinne, da må vi ønske å vinne noe. 
 
Til slutt hadde det vært hyggelig å høre litt om privatpersonen Tarjei Eck Hansen.
  
Jeg har to voksne døtre, og gift. Jeg arbeider som lektor ved Knut Hamsun vg skole i Hamarøy hvor jeg underviser i media, historie og sosiologi. Etter 25 år i næringslivet valgte jeg å gå tilbake til mitt opprinnelige yrke som lærer i 2008, og også ta mer utdanning. Jeg har også gjort litt forskning ved journalistutdanningen ved Universitetet i Nordland. 
Mange vil nok kjenne meg igjen fra mine 10 år i Bodø/Glimt, i stadig kamp om spillere med RBK og Nils Arne Eggen. Jeg var en av de som var "asfaltert fra skuldrene og opp". I perioder har jeg også brukt mye tid på bridgen, og noen ganger har jeg vel også vært rimelig god. Da har det også blitt turneringsseire, noen år med mange topplasseringer, og ellers fornuftige resultater i NM og i divisjonen. Bridgebøkene ble ellers en mulighet til å fordype meg i bridgen når jeg ikke hadde tid og penger til å reise fra Bodø og "ut i verden". 

Helt til slutt: Er det noe jeg burde spurt deg om?
  
Vi er nært med det åpne landslaget, vi har verdens beste juniorer og vi har alle veldig lyst til å få et kvinnelandslag som også lykkes. Vi må vel snart finne ut hvordan. Jeg ønsker også at vi kan stille med mer enn ett landslag i hver klasse i Tromsø.


Jeg sier takk for praten til Tarjei og kan love at han ikke skal få være i fred for meg. Det er et spennende tiltak fra forbundet og vi venter i spenning på å se hvordan arbeidet former seg. Når det skjer ting som Tarjei tror kan være av interesse for oss bridgeinteressert, håper jeg han sender en mail eller tar en telefon.

Lykke til!!
 
 

Trekning 3.runde Codan Cupen

 FINNER DU HER.

Det går bare noen minutter, så er klaginga i gang på Facebook. Vi bridgespillere er noen raringer!! Stakkar Allan, Harald og de andre på kontoret som prøver å gjøre så godt de kan.




______________________________________________________________________________

Hvem fortjener litt ekstra skryt?

(Det kommer flere artikler, men under denne. Bla ned)

Hvert år så kåres det "Årets bridgesjel" i forbundet vårt. Det er nominasjoner og avstemming. All ære til de som vinner fortjent heder og ros, men jeg har tenkt å gjøre det litt annerledes denne gangen. Fram til jul kommer denne artikkelen til å ligge helt i toppen, og der kan dere lesere komme med hyggelige ord og en oppmuntring til enkeltpersoner, par, lag, klubber eller kretser som fortjener en hyggelig omtale.

Ikke fordi den/de nødvendigvis har gjort noe revolusjonerende, men fordi noen har gjort en innsats som det kan være fint å sette pris på. I denne sammenhengen tenker jeg både på sportslige prestasjoner (de er det faktisk mange av i år), men også personer som har dradd et lass.

__________________________________________________________________________________________________

Leif Juvik
av Bjørn Hauge

Leif Juvik i Os Bridgeklubb gjør en fantastisk innsats for bridgen på Os .Bare å ta av seg hatten for slike ildsjeler så legger ned så mye arbeid for å legge til rette for at mange skal ha det kjekt med bridge .Leif sørger også for att alt går rett for seg på spillekveldene og at resultatene etter hver kveld er oppdatert ,at det holdes nybegynnerkurs ,at face-book siden ,samt klubbsiden er av de aller beste i sitt slag samt at Os sin kjente juleturnering blir arrangert hvert år .Fantastisk innsats over mange år for klubb og krets.


mvh Bjørn Hauge

________________________________________________________________________________________________

Skolelaget i VM
Av Lars Arthur Johansen

Alle de nevnte fortjener absolutt skryt, well done alle!


Men som coach må jeg få lov til å fremheve skolelaget som tok bronse i årets junior-VM i Tyrkia, selv om alle jeg var coach for burde fått en ekstra klapp på skuldra og en gedigen bamseklem for innsatsen og oppførsel under VM. At juniorlaget tok et høyst imponerende VM-gull er ikke skolelagets feil, men pga gullet kom de dessverre i skyggen med bronsemedaljen. Vi MÅ huske at dette er de høyeste plasseringene begge lagene noensinne har hatt i et junior-VM. Skolegutta var flinke til å holde humøret oppe gjennom hele mesterskapet, selv om det var opp- og nedturer under spillinga. Den hviledagen de fikk mellom round robin og kvartfinalen utnytta de maks, dette viser styrke innad i laget. Etter en god kvartfinale mot Hong Kong og en dårlig dag mot Sverige i semifinalen, kom virkelig styrken frem i bronsefinalen mot Frankrike. Lysten på en VM-medalje var så stor at de valgte å kjøre over franskmennene i alle fire settene. Sjelden har en bronse smakt deiligere.

mvh LA


________________________________________________________________________________________________

Tormod Daling
Av Astrid

Leder for Inderøy Bridgeklubb å styremedlem i Nord-Trøndelag Bridgekrets.Tormod gjør en formidabel innsats for nord-trøndersk bridge,han har vanskelig for å sei nei så han legger ned mange timer arbeid(natt og dag) både for klubb og krets.

mvh Astrid
_________________________________________________________________________________________________


Veteraner og det nye superparet vårt
Av Nils Kvangraven

I mine øyne har 2014 gitt medlemmene av NBF mange fine øyeblikk. Juniorene er allerede nevnt, så da synes jeg det er naturlig å gi en ekstra honnør til Veteranlaget som storspilte i EM og hentet VM-plass.


Jeg synes det er ekstra stas med Boye Brogeland – Espen Lindqvist som i 2014 virkelig har vist verden at de er et makkerpar å regne med. Storspill i EM og to fantastiske seiere i USA. Det er slike prestasjoner som motiverer og viser vei for flere norske prestasjoner. Det er vel det vi synes er gøy når vi kan identifisere oss med de beste. La seg være Idrett eller bridge?

mvh Nils

_________________________________________________________________________________________________

Morten Bakken
Fra Kåre Bogø

Hei Snorre.

Så du etterlyste en liten honnør til de som fortjener litt ros for den jobben de gjør i bridgen.

Her har du en primus motor du sjelden ser maken til.....

Morten Bakken, leder i Nittedal Bridgeklubb.

Jeg flytta til Nittedal for ca 1,5 år siden og begynte så smått å spille i klubben etter et par måneder.

Fikk med meg en makker og møtte bare opp, der ble jeg møtt møtt av en klubbformann med åpne armer, klubbformann og klubbformann fru Blom.

Han gjør det aller meste der i klubben, Sender mail til alle medlemmer, sørger for at alle har makker, sender mail på facebook og spør om de kommer neste gang, forhåndsopsatt startlister, full resultatservice og opplesning i hvilket par som er best hver runde + totalresultat etter hver runde.

Etter hver klubbkveld postes sluttresultat rett på nett og på Facebook, dagen etter kommer et fyldigere referat fra gårsdagens klubbkveld.

Morten spør hele tiden om det er noe han kan gjøre for at det skal bli enda bedre å spille i Nittedal Bridgeklubb, jeg tror egentlig ikke at det er så mye mere å gjøre.

Når det ligger på 10 bord i snitt, spilleavgifta er 50,- hver kveld, som også inkluderes fri flyt av kaffe og Britt Fredriksen sin hjemmelaget bakst.

Da ligger alt til rette for en meget hyggelig bridgekveld.

Når man tenker på at Morten driver veldig mye med Golf, har 2 jenter og fulltidsjobb så er det ganske imponerende at han bruker så utrolig så mye energi på å drive Nittedal Bridgeklubb

 

Mvh

Kåre Bogø.

____________________________________________________________________________

Her en mine tre. Mitt ønsker er at vi skal bli flinkere til å sette pris på de som gjør noe.

Ronny Korsmo:

Ronny har skapt et flott arrangement med "sin" nyttårsbridge på Jessheim og han har vært med å løfte Seriemesterskapet i Letohallen til en turnering vi kan være stolte av. I en årrekke etterlyste jeg flosshatten når vi hadde de største mesterskapene og den har jammen Ronny vært med å sette på hodet.

Juniorlandslaget

som vant årets VM-lag i Tyrkia. De har satt det som forhåpentligvis skal bli standarden for norsk landslagsbridge i årene framover. Takk også til støtteapparatet som har brukt timer, dager , uker og måneder på å legge til rette. I forhåpning om ikke å ha glemt noen: Harald Eide, Kristian B Ellingsen, Kristoffer Hegge, Tor Eivind Grude, Mats Eide, Lars Eide og Lars Arthur Johansen

Geir Brekka.

De fleste av dere kjenner Geir som en glimrende kortspiller, men i de siste årene har han vært en pådriver av rang for klubben vår i Kristiansand. De som ikke har hatt makker, kan hele uka ringe til Geir og han setter sammen par til onsdagen. Vi sliter med oppslutningen i klubben vår, men hadde det ikke vært for Geir ville det være mye verre. Takk skal du ha!



Nå er det din tur. Send med en mail eller logg deg på og skriv noen ord til en eller flere du synes fortjener en oppmuntring. Jeg flytter innlegg til lista over. 

heggebridge.com

er/var Kristoffer Hegge sin nettside, i alle fall for en stund siden. Jeg selger meg til kapitalen hvis de bare betaler, men Kristoffer har sannsynligvis gjort det bedre enn meg. Dere vet at kineserne er i ferd med å kjøpe opp Afrika? Nå er det Snåsa som står for tur.

HEGGEBRIDGE:COM

Erlend Skjetne uenig med sin arbeidsgiver

Erlend er redaktør i "Norsk Bridge" (LINK TIL NB 4-2014 HER) og er klinkende klar i lederen i siste blad. Han mener det var feil å la medlemsbladet bli et nettmagasin i stedet for å la det fortsette som en papirutgivelse. Jeg trodde den diskusjonen var over med sommerens vedtak på tinget og det var en smule overraskende lesing som lyste imot meg på side 2.



                             Erlend Skjetne og Erik Berg fra Bergen Storturnering

Erlend har selvsagt sin fulle rett til å skrive hva han vil, men leser en mot slutten av lederartikkelen kan jeg ikke tolke han annerledes enn at han har begynt på en nekrolog. I første omgang sin egen som redaktør, men det er umulig å ikke tro at han mener denne type medie ikke har noen framtid. Jeg har også vanskelig for å se hvordan NBF som arbeidsgiver skal kunne leve med en redaktør som blir mer eller mindre blir tvunget til å gå med klær han føler seg ukomfortabel i.

Jeg synes Erlend Skjetne har klart å skape et svært lesverdig magasin. Når en hører på kritikere av omleggingen, er jeg en av de yderst få i dette landet som har tilgang til printer. Jeg skriver ut Norsk Bridge, om enn ikke i like glanset papir som tidligere, men det ligger på nattbordet mitt til glede mang en kveld før nattesøvnen innhenter meg. Jeg har også nettbrett og PC, som jeg kan bla i magasinet med. Enda en gang, Norsk Bridge er et fint tilskudd i floraen av annen tilgjengelig bridgelitteratur. Erlend har rett i at produksjonstida er en negativ faktor for hans magasin, men det kan angripes ved å skrive artikler som har en annen innfallsvinkel enn f.eks en blogg. Det har da aldri skadet å tenke seg om før en skriver noe? I alle fall er det mange som har hevdet at jeg lider av en sykdom i så henseende.

Husk at NBF på denne måten sparer minst 600.000 kroner. Det er en fulltidsstilling på kontoret eller et visst handlingsrom for den kommende sportssjefen.

Undertegnede har  også "æren" av å bli omtalt i den samme lederen. Denne gangen er det Erlend som vrir og vrenger på mine "meninger" og jeg blir offer for hans jakt på egne argumenter for ikke å tro at han går  baklengs inn i framtiden. Ja, jeg mener det er viktig å ta vare på historien vår gjennom å dokumentere, men i 2014 er det, unnskyld meg redaktør, bakstreversk å mene at det trykte papir skal være noen større garanti  enn digitale versjoner. Den tida da domener var salgsvare på linje med fersk torsk og nyplukkede bringebær er forbi. Domenet bridge.no kommer til å bestå mye lenger enn trykksverten i Norsk Bridge vil henge fast i papiret det er trykt på. Mugg og fukt i gamle arkivskap har vel allerede fortært resultatene fra mesterskap før Vietnamkrigen?

De personene som er ansatt for å drifte nettsteder, må selvsagt ha både kunnskap og ærgjerrighet som handler om å gjøre en grundig jobb, men det skiller seg ikke fra noen andre type arkivering. Tar jeg ikke mye feil, kan vi takke en iherdig bergenser for at mangt et bridgeblad, bulletin og resultatliste ikke har gått tapt ved at han har scannet en og en side. Det trenger vi ikke tenke på lenger når vi vet hvilke folk som jobber på forbundskontoret og jeg er helt sikker på at de er sitt ansvar bevisst. 

Det Erlend har rett i, er at det er viktig at det skrives fra alle våre mesterskap og Festivaler. Det må lages et godt system for å ta vare på de viktige tingene. Jeg både mener, håper og tror at NBF er godt i gang, uten at det betyr at vi ikke kan bli enda flinkere. NBF sin digitale revolusjoin startet omkring 1997 og derfra og fram til i dag er det bare å klikke i vei.

Noen eksempler under. Mangler det ting, er det herved sendt en oppfordring om å prioritere arbeidet. Å søke bakover i tid er krevende, men jeg håper noen kan gjøre en innsats.

Bridgefestivalens historie

Resultathistorikk

 

 

Geir og Tor vant i par i Kina

men med samme poengsum som israelittene Herbst-Herbst.  Siden jeg har klager på resultatservice tidligere, skal jeg skryte av kineserne. Dette er bra. I morgen og onsdag spilles det singelturnering. LINK TIL ARRANGØRENS RESULTATER


 

 

 

 HELGEMO Geir  HELNESS Tor MON 54.20
 HERBST Ilan  HERBST Ophir ISR 54.20
 LALL Justin  LEE Roger C USA 52.61
 KRANYAK John  DEMUY Vincent USA 51.36
 WU Yuwei  DONG Li Dang CHN 50.45
 BIRMAN Alon  PADON Dror ISR 50.34
 JU Chuancheng  SHI Zheng Jun CHN 49.43
 FANTONI Fulvio  NUNES Claudio MON 49.43
 SHI Haojun  ZHUANG Zejun CHN 48.98
10   ZIMMERMANN Pierre  MULTON Franck MON 47.50
11   BERTENS Huub  CHEEK Curtis USA 46.14
12   FISHER Lotan  SCHWARTZ Ron Haim ISR 45.34

Falsecarding for historiebøkene?

Jon Solli Hansen gjorde det nesten umulig for Frank Svindahl å vinne 4sp. Eller kanskje ikke?

     Karl Christian Baumann starta med kløverdame og mer kløver til stjeling. Hjerter til bordet og spar.

Hvis Svinet vinner første stikket med sparkonge, er det mulig å spille på at fargen sitter 3-1. Da tar han EK i ruter og all hjerteren. Hvis ikke vest stjeler, blir han innspilt i trumf og må så spille kløver til dobbeltrenons. Rutertaperen forsvinner.

Jon Solli Hansen i vest la spar dame (!) første gang. Det koster aldri stikk og nå skjønner jeg godt at spillefører trodde sparen satt 2-2. Spiller han som over og trumfen sitter, ler vi alle av han,

Fint, Hurra!!