TGR - Auctions pairs i London

er en tradisjonsrik turnering i ærverdige TGR i London. Jeg har ikke telt antall nordmenn, men det er nærmere ti stykker som er med. Jeg kjenner heller ikke detaljene rundt auksjonen, men vet at det er fine premier i vente til de beste.

RESULTATER

 

Frank Svindahl og Tom Johansen leder etter sesjon 2, men jeg får ikke opp resultater for mer enn sesjon 1 i min Chrome. Linkene virker i IE, så du får bytte i tilfelle du sliter med det samme.
     

Lavintahl - antydningens kunst?

Jeg har mye å lære om signaler i motspill og er sikkert ikke alene om det. Takk til dere som sender inn og sier at det flott med diskusjoner rundt temaer som er vanskelige. En ting jeg i alle fall oppdager, er at det er lite i bridgen som er enten rett eller galt. Det aller meste er grader av sannhet og det ene kan aktuelt ved bordet være minst like rett som det andre. Likevel prøver jeg å ikke være resultatorientert når jeg skriver. Vi spiller mange spill i et bridgeliv og da er det viktig å gjøre ting som betaler seg i det lange løp.

Som nesten alt annet i bridge, handler signaler om å gjøre gode avtaler med makker. Det hjelper lite i et makkerskap om hver i paret har en god og foruftig variant av den samme konvensjonen hvis de ikke har en felles forståelse. Å eie rett svar i etterkant hjelper svært lite på scoren. 

Det er sikkert ingen overraskelse når jeg sier at jeg liker å gjøre ting enkelt. Jeg legger merke til at enkelt innsendere kaller meg både gammeldags og umoderne, men det lever jeg greit med. Å spille konvensjoner makkerparet ikke behersker mer enn halvveis, er det verste jeg vet. Da er det bedre å spille naturlig. Det samme med å ha et signalsystem i motspill der makkerparet snakker over hodet på hverandre.

Mitt råd er å begynne i det små, plukke ut posisjoner som er vanskelig og ta en og en av dem. For eksempel Lavintahl. Toppspillere bruker signalet i veldig mange posisjoner vi andre ikke har tenkt på. For eksempel hvis en har tre små trumf og skal følge på når spillefører tar for de tre høyeste. Da går det an å gi opplysninger til makker om hvor mulighetene i motspillet ligger. Husk bare på at spillefører får den samme informasjonen. (Geir Brekka sier at det er ikke så farlig å sladre i motspill. Spillefører følger nesten aldri med fordi han har mer enn nok med seg selv)

Likevel, det er ikke her de fleste av oss skal begynne.

Jeg har tidligere oppfattet Lavintahl som et kommandosignal. "Spill spar,makker". Noen ganger er det slik, men oftere bør signalet brukes som et veilledende signal. Signalet kan deles opp i grupper som:

  • Befaling
  • Oppfordring
  • Opplysning
  • Antydning

Utfordringen er å kjenne igjen om makker prøver å fortelle det ene eller det andre.

For å gjøre det ekstra vanskelig, må en noen ganger  tenke "reversert". Hvis du vet at makker ikke la verken sitt høyeste eller laveste kort i en opplagt Lavintahlposisjon, kan du dra konklusjoner ut fra det også. Spillet jeg la ut i går, var et slikt.



Øst åpnet med 1NT og alle passet. Jeg spilte ut kløver til makkers ess og så var vi ikke heldige (flinke?) i motspillet. Han spilte knekten tilbake som vant stikket, men når åtteren kom tilbake var spillefører renons! Makker hadde altså EKn1082 og vi klarte å blokkere fargen. Jeg stakk med damen og tok for kongen. Makker la toeren. Spillefører  la røde kort i bordet

Oppsummert: Fra EKn1082 hadde han spilt Ess - Knekt - åtte - to, og hadde tieren igjen.

Dette er posisjon for Lavintahl som "opplysningskast" eller "hentydningskast". Du teller deg fram til at makker har fra to til fire honnørpoeng igjen og han prøver å fortelle deg hvor han har noe. Med ess eller dame i spar, hadde han spilt tieren fulgt av toeren. Med ess, konge eller dame i ruter hadde han spilt toeren fulgt av tieren. Når han valgte å spille åtteren fulgt av toeren sier han følgende. "Jeg har ingen honnører å fortelle om i spar eller ruter. Hvis jeg har noe, er det i hjerter. Jeg håper du kan telle deg fram til hva det er"

Ja, det bør syd klare. Makker har alstå 2-4 hp. Når de ikke er i spar eller ruter, har han hjerterkongen. Syd spiller hjerter til makkers konge og vi tar beiter når spillefører hadde EDxx,xx,EKDxx,xx.


Jeg nevnte over at noen ganger er Lavintahl et kommandosignal. Det er når en vet at en har den ene sjansen og gjør en feil da, går toget. Her er et spill som kan illustrere det.


Du starter med spar esset. Det er opplagt at du ikke skal spille mer spar, så dette er en posisjon for å bruke Lavinthal. Skal du beite dette, må makker ha et av minoressene. Du vet han har mange spar å velge i og legger han sin høyeste, spiller du ruterdamen og håper å kunne ta to ruterstikk. Legger makker en liten spar, skifter du til din single kløver og får en stjeling.

Bommer du her, vil med all sannsynlighet 5hj gå hjem.


______________________________________________________________________________

Lavintahl i alle farger?

Det er veldig hyggelig at så mange svarer. Hittil har det kommet 19 kommentarer til forrige spill jeg la ut. Jeg hudfletter de som har ugjennomtenkte innspill, men det er reglene her. Ut over det er det fritt fram.

 

Jeg har snakket om Lavintahl før. For en stund siden spilte jeg en turnering med Boye Brogeland og da ble jeg svett både foran, i og bak ørene.  Jeg måtte holde meg fast og prøvde alt jeg kunne å henge med. I etterkant skreiv jeg om et spill, men jeg tror ikke det var et jeg hadde sammen med Boye. Husker jeg ikke feil, var det en artikkel med utgangspunkt i et spill der makker spilte ut et ess og når bordet kom ned var det opplagt at det skulle skiftes farge. Jeg hadde to stykker i utspillsfargen uten at jeg husker hvilke to, la oss si tieren og toeren. Jeg hadde ikke den ringe anelse om hva som var rett fortsettelse. Avhengig av hva makker hadde, kunne det vært rett både å fortsette med utspillsfargen eller å skifte til hvilken som helst av de to andre fargene. (trumf var uaktuelt).

Jeg la toeren og makker skifta umiddelbart til kløver, den laveste ledige fargen. Det ble feil. Jeg spurte hvorfor han gjorde det og svaret var "Fordi du ba meg om det."

Mitt poeng var/er at alle kort kan ikke bety noen ting. Jeg spiller slik at et høyt kort ønsker/oppfordrer/antyder skift til den høyeste aktuelle fargen. Et lavt kort er enten nøytralt eller benekter ønske om den høyeste fargen. Noe MÅ man jo legge. Er makker sikkert på at jeg har minst tre kort å velge i, er høyest og lavest signaler mens de(t) midterste er nøytralt.

Høres ikke dette fornuftig ut da?




Så kom dette spillet. Øst åpnet med 1NT (15-17) og jeg startet med min minste kløver, invitt. Makker stakk med esset og fortsatte med knekten. Spillefører la en liten først og så nieren. Jeg tenkte ikke en gang på å stikke over (han kan ha f.eks EKnx), men da makker spilte åtteren tilbake, var spillefører renons! Makker hadde opprinnelig altså EKn1082 i kløver.

Ja, ja. Jeg burde kanskje stukket over knekten, men det gjorde jeg altså ikke. Makker så også at det han gjorde ble feil når knekten vant stikket.

Jeg vant med damen og tok for kongen. Makker la toeren. Alstå har han spilt fargen i denne rekkefølgen: Ess - knekt - åtte - to, og har tieren igjen.

Leser du det jeg skriver over, mener jeg det er umulig at alle kort skal betyr noen ting. 10-2 ber om spar og 2 - 10 ber om ruter. Åtteren først er i utgangspunktet nøytralt i min verden, men ønsker makker hjerter er dette den eneste måten han kan signalisere det på, evt. 8 - 10.

Du har sett 21 hp med dine egne, bordet og makkers EJ i kløver. Spillefører har 15-17, sånn at makker har 2-4 hp igjen. (40 minus 36 til 38)

Du skal få 100% å dele ut igjen.

A: Jeg spiller hjerter fordi makker har bedt meg om det

B: Jeg spiller hjerter fordi det er den beste sjansen til beit.

C: Jeg spiller spar eller ruter fordi jeg vet ikke hva som er rett
     og håper spillefører ikke tar mer enn seks stikk før vi kommer inn.
     

Velkommen til å svare.

Litt om landslaget fra Christian Vennerød

Jeg sendte Christian noen spørsmål for ikke så lenge siden. Da var han midt i arbeidet med å snekre sammen opplegget for neste år og ønsket å vente litt med å svare. I dag tikket disse ordene inn. Han sier at han kan ikke være så konkret som hadde vanligvis er og beklager det. Likevel: Tusen takk, CV!


Kan dere si noe om hvilke par som fortsetter i troppene og om det er nye på gang? 

Jeg er i ferd med å sette opp bruttotroppen, og kan ikke si noe konkret om hvem det blir før mitt forslag er laget, og før det er akseptert av sportssjefen. Han er imidlertid sykemeldt, så hvem som kommer til å si formelt ja, er litt uklart.
 
Jeg har alltid ment at det er viktig med noen endringer for å vise at døren inn til landslaget er åpen, så det vil jeg bestrebe meg på. Ulempen med en slik holdning, er at noen kan oppfatte det som om de er kastet ut når de ikke tas ut på nytt i bruttotroppen. Men slik er det egentlig ikke. Det fins mange gode bridgespillere i Norge, og mange kan være aktuelle på landslaget. Det er viktig at de som satser seriøst, opplever at det er registrert. Men jeg får ikke alt som skjer med meg, så jeg benytter anledningen til å oppfordre alle med ambisjoner om å kontakte meg.
 
Si litt om hvordan dere følger opp de enkelte parene i troppen. Hvor mye kontakt har dere med hverandre?
  
Dette avhenger både av de enkelte spillernes behov for kommunikasjon og av hvor aktuelle de er. Noen ringer meg, andre sender meg epost når de har noe å fortelle. Jeg prøver å sende eposter for å være mest mulig likebehandlende. Men hvis jeg opplever at vi har problemer, er det intet som løser dem bedre enn en telefon.
 
Er det par som satser mer enn i fjor og er det noen som har sagt at de vil ta det "roligere"?

Ja. Jeg kan ikke si hvem
 
Så vidt jeg vet er det ikke EM og VM i år, men "bare" nordisk. Vil dere slippe til nye par for at de skal opparbeide seg erfaring?

Den beslutningen er ikke fattet ennå. Jeg gjorde det i forrige Nordisk, med en viss klargjørende effekt. Men situasjonen er ikke den samme i dag. Gangen før der, hadde både jeg og laget stor nytte av samkjøringen og gleden ved å vinne Nordisk. Så helst vil vi stille med vårt sterkeste lag. Det er også viktig for at Nordisk skal opprettholde sin status at alle land stiller med sitt beste mannskap.
 
Kommer Norge til å stille med landslagene i Tromsø eller vil par/spillere i troppen fritt kunne danne sine egne lag?
  
Helt fra det ble klart at det kunne bli norsk arrangør av EM har jeg vært på NBF for å få forbundet til å sende to landslag. De må til en viss grad få økonomisk støtte, og det er vel dette som er problemet for NBF. De to lagene kunne eventuelt sponses, men det er kanskje hardt for NBF å svelge? Hva med Norge Codan og Norge Choice? Eller i Northugstil: Norge Coop og Norge Red Bull?


 
I fjor var det organisert samlinger her på Sørlandet. Hvordan oppsummerer dere det og er det lignende planer i år? 
Sosialt var det svært vellykket for dem som var der. For åpentlaget er slike samlinger neppe den perfekte faglige utfordring
 
Jeg har flere ganger sagt at landslagsspillerne må ut i verden i større grad. Er det noen konkret planer i den forbindelse og har NBF noen mulighet til å støtte økonomisk?

Hyggelig at du sier det, for internasjonal matching har vært ett av mine hovedpoeng helt siden jeg tok over som landslagssjef. Det er noe helt annet å ha møtt temperamentsfulle Bocchi og språksvake østeuropeere første gang, og etter at man har opplevd dem noen ganger og funnet ut at man omstille seg litt mentalt i forhold til norsk «hyggebridge». Vi jobber derfor med å få til internasjonal matching. Men det er ikke så lett.


Igjen, tusen takk, Christian.
 
 

Resultatside

RESULTATSIDE

2015

JULETURNERINGER
2015


NBF TURNERINGSSIDE
_____________________

FALL NATIONALS
Resultater

LIVE REISINGER
_____________________
Alle resultater
Seriemesterskapet 2015

____________________

CHAMPIONS CUP
_____________________
SERIEMESTERSKAPET 2015
1.div

2.div A
2.div B
2.div C


LIVEBRIDGE.NET
___________________________
1. & 2. runde NM lag


Ålesund Storturnering
Resultater


Rondane CUP
resultater par
resultater lag


Nærbøgiganten
10.og 11.oktober
RESULTATER

  
_______________________ 

Jotun lag i Sandefjord
Resultater

Steinkjer OPEN
5.september

Resultater PAR  
Resultater LAG 

Resultater
Per Ove Schei' s Minneturnering
 

Resultater
MOLDE STORTURNERING
28.-30.august


Resultater
Kragerø-Cupen 2015

29. og 30.august

 
RESULTATER
Askim Jubileum

22. og 23.august

_____________________
RESULTATER
Lyngdalsturneringa
15.16. august
 

--------------------------
VM CHENNAI 2015
Resultater LIVE Q-finale

WORLDBRIDGE.ORG

_____________________
NM PAR 2015
LIVE RESULTATER


-------------------------------

UNGDOMS-EM

hjemmeside

RESULTATER
______________________

VM junior
Kroatia 20.-29.august
_____________________

EBL sin EM -side 

RESULTATER


- Åpen kvallik par
          Semifinale A (46)
             Semifinale B
 (6)

- Damer kvallik par 
          Semifinale Damer  
          Finale damer
- Senior Kvallik par
         Semifinale Senior  
         Finale senior

Åpent lag
 (SWISS)   
-  Round of 16  
-  Round of 8  
-  Semifinale  
-  Finale

Damer lag - (SWISS)     

- Round of 8  
- Semifinale  
- Finale
 

Senior lag  
(SWISS) 
- Semifinale  
- Finale


VIDEOER - BILDER

BULLETINER

SPILLEPROGRAMMET
_______________________

Hva har makker?

 Denne gangen skal du få fordele 100% prosent på følgende tre alternativer:

A: Makker spør etter ess
B: Makker melder en naturlig kvant (invitt til slem)
C: Makker har begge minor.



F.eks kan ditt svar være slik:

A: 20%
B: 50%
C: 30%

Har du en sterk mening, kan du selvsagt gi 100% til et av svarene.

Fasit på "Hva melder du?"

 Det er sjelden jeg påstår å eie sannheter, men denne gangen har jeg et fasitsvar. Reglene er slik:

"Når vi har funnet trumfen og den er i major, er nye farger under 3hj/sp invitter. Over 3hj/sp er det cuebid. Vi hopper aldri over farger vi har kontroll i. Er minor avtalt, er det holdvisende fram til 3NT og cuedid over 3NT. Vi hopper heller ikke her over kontroller".

Dette regner jeg med alle er enige i.



Det som er litt nytt her, er at 3NT fastlegger ruteren som trumf. Det er nok mulig å spille spar enda, men andre farger kan aldri bli trumf. I alle fall ikke kløver!! Derfor vil 4kl fra makker
være cuebid med ruter som trumf. Når hunden ikke bjeffet, betyr det at motparten har EK i kløver.

Om en skal melde 4NT eller 5ru, er ikke hovedpoenget. Likevel kan makker har tre eller fire små kløver og vi har fortalt motparten at de kanskje kan ha EK pluss en stjeling. Noe mindre enn EKD i spar og KD i hjerter, kan han ikke ha. Husk at han er klar til å ta tolv stikk hvis du kan stoppe kløveren.


Rett svar og klem fra Klukken til de som meldte 4NT. Han gleder seg til divisjonsspillinga allerede.

Å slippe en tanke

Jeg har skrevet om dette før og jeg plages av fenomenet. Tidlig i spillet gjør jeg meg opp en forestilling om hvordan det sitter og hvilken plan jeg skal velge som spillefører. I løpet av spillet vil gjerne forutsetninger endres og det som var en god plan innledningsvis, må justeres. Mitt problem er at tanken jeg hadde tidligere i spillet,  vil liksom ikke slippe. Hvis jeg bare hadde klart å nullstille meg og starte fra schratsj igjen, ville det ikke vært problem overhode. Det er som regel ikke verken bridgeferdigheter eller matematikken som svikter, det er konsentrasjonen og evnen til å stoppe opp de nøvendige sekundene. 

Her er spillet:

Jeg fikk kløver 9 ut til damen og skift til en liten spar fra Stig Drangsholt. Etter å ha spilt mot han i mange år, vet jeg at i slike posser har han esset og ikke damen, så jeg går opp på kongen og spiller mer spar til klukken sin dame. Jeg vet også at nå sitter ikke ruteren 6-1 hos motparten. Da hadde øst spilt den fargen og ikke spar. Det ser ut som øst har hjerterdamen, fordi spar ess og ED i kløver holder ikke til åpning. Med åtte poeng (to damer og ruter ess) ville vest sannsynligvis meldt første gang.

Inne på spardamen kommer det kløver 7 til stjeling hjemme. Jeg stjeler en spar og esset faller i øst. Nå kan jeg ikke stjele meg hjem i i kløver enda, så jeg spiller en ruter til tieren og esset i vest. Det kommer mer ruter til min dame. Øst følger to ganger. 

Nå ser jeg den vinnende planen. Spar til stjeling med hjerter ess. Så hjerter knekt som seiler rundt. Kløver til stjeling med hjerter åtte og jeg frir meg med ruter. K10 tar de to siste og jeg vinner kontrakten. Ser ikke det litt småpent ut da?

Jeg spiller sparen min, men vest har ikke mer. Øst har altså falsecardet fra E10 igjen, men det er ikke så farlig. Jeg stjeler med hjerter knekt, tar for hjerter ess og stjeler meg hjem med kløver til hjerter åtte. Vest kaster en ruter. Nå er stillingen:

    Jeg frir meg i ruter og claimer i det jeg venter et anerkjennende blikk fra makker, Roald Mæsel. 

Vi har den "avtalen" at under spillinga skal vi ikke si noe som kan oppfattes negativt til hverandre. Det er viktig å bygge makker, sånn at han får følelsen av å være flink,. Jeg ser imidlertid at han smiler til meg på en litt underlig måte, nesten som han sliter med å holde seg alvorlig.

Det skjønner jeg godt når jeg tenker meg litt om.

 Tidlig i spillet hadde jeg plassert sparlengden og ruterlengden i vest. Derfor hadde øst hjerterlengden. Det var den tanken som aldri slapp. :-)

Hadde jeg tenkt meg bitte-litt om, hadde øst vist fire spar, dobbel ruter og fem kløver. Hvis han i tillegg skulle ha hjerterlangde, hadde han enten fordelingen 4-4-5-2 eller 4-3-2-5, henholdsvis femten og fjorten kort. Selvsagt MÅTTE han ha 4-2-2-5 og hjerterdamen dobbel. Det var bare å ta for K10 i hjerter og hente det tiende i ruter. Kun et overstikk i lag, men ikke rart at makker hadde vansker for å holde seg alvorlig.

Her er alle kortene

Påmelding til EM i Tromsø

 Nå har jeg vært tålmodig med dette innlegget. Jeg tar forbehold om at jeg ikke skjønner hvor en skal trykke, men jeg kan ikke finne hvem som har meldt seg på til sommerens mesterskap. 

Påmeldingen ble åpnet for mange uker siden, men den kommer garantert ikke til å ta av før det går an å se hvilke andre som har meldt seg på. Igjen med forbehold om at jeg er blind og jeg ber på forhånd om unnskyldning, men det er da første gangen etter online påmelding ble inført at det ikke automatisk kommer opp antall påmeldinger og navn?

Dette kan da ikke være en datateknisk utfordring vel?

Hva melder du?

Jeg er litt skuffet over at norsk-afrikaner Stabell ikke har løst den forrige (under), men han (og dere andre) skal få en til.
Hva melder du over makkers 4ru? 

Hva forventer du å få i bordet?

Siden jeg er en umoderne melder, blir jeg pepret med meldeproblemer for tiden. Denne har Baard Olav Aasan sendt meg.
Logg deg på og fortell hva makker har. Det er en "ordentlig" oppgave med et logisk svar, ikke en sånn gamble/Lotto-oppgave som andre bridgesider driver med .

Førstemann med rett svar får en klem av Klukken i premie. Andrepremie er to klemmer av den samme,




___________________________________________________________________

   

Kristoffer Hegge- Klar for ny sesong!



 Hei Kristoffer.

Forrige sesongs desiderte høydepunkt var Junior-VM i Tyrkia. Alle husker hvordan det gikk der.  Så vidt jeg vet holder du junioralder enda. Det stemmer? 

 
Riktig! Jeg fyller 25 år i februar og er inne i mitt siste år som junior. 
 
Hvordan er det å sitte i dag og se tilbake på forrige sesong? Godt, tipper jeg :-)
 
Ja. Som junior får man ikke mange sjanser før man er for gammel. Så her gjelder det å benytte de få muligheter man har :) Minnene man sitter igjen med etter seier i junior VM kommer til å henge høyt uansett hva som skjer videre i bridgekarrieren! Det var også en fin erfaring å spille mot flere store profflag i åpent VM lag i Sanya like etterpå.
 
Jeg vet ikke hvem som holder junioralder av dere også i 2015, men det blir sikkert rokkeringer i par. Hvem skal du spille med neste år og kan du si litt om planer og ambisjoner? 

I skrivende stund er jeg er ikke 100 % sikker på hvordan juniorlandslaget blir denne sesongen. Det jeg vet er at jeg skal spille med Tor Eivind Grude, på lag med Christian Bakke og Harald Eide. Hvem som blir det tredje paret er ikke bestemt ennå, men blir overrasket hvis ikke Fredrik Helness m/ makker får muligheten. Jeg respekterer uttaket uansett hvem det blir. 
 
Som siste års junior er det naturlig at det blir mange juniorturneringer. EM junior lag og nordisk junior lag vet jeg vi skal delta i. Det går også åpent junior VM for lag, BAM og par i Opatija i August, men om det blir deltakelse der vet jeg ikke. White house juniors blir jeg nødt til å stå over i år hvis jeg blir forespurt om å delta der. Seier i nordisk og topp 3 i EM/VM er realistiske mål synes jeg. 

Jeg håper også på å få spilt noen store turneringer i utlandet, men det er i hovedsak økonomiske faktorer som avgjør. 
Ellers skal jeg delta på flest mulig landslagssamlinger og de største turneringene i Norge. EM i Tromsø er en selvfølge!
 
 Forventer du å bli tatt ut i landslagstroppen åpen klasse eller er det for tidlig enda?
 
 Det kommer jo an på hvor mange av de beste i Norge som har tenkt å satse eller ikke. Tidligere har det vært svært rutinerte og gode par i troppen, og hvis de fortsatt satser på landslagsspill blir det hardt for nye å komme inn. Først og fremst er mitt fokus på det landslaget jeg VET jeg skal representere. Hvis jeg får muligheten i den åpne troppen, så benyttes den med 100 % fokus uavhengig om det blir i dag eller om 40 år. 
 
Er du student eller i jobb? Og hvordan påvirker det mulighetene til å satse? Skal du/dere satse på å ta et skritt til ?
 
Å satse på bridge krever at man har tid, lyst og energi til det. Her det mye som må prioriteres riktig for å lykkes på høyt nivå. Har man en krevende jobb, eller etablert seg med familie og unger, har man utfordringer som gjør satsing på bridge omtrent umulig. Man kan jo ikke leve uten penger heller, så det er mange valg som ikke er så enkel! Folk er forskjellig og alt er relativt. Jeg jobber for tiden på Steinkjer videregående skole som IKT-lærling.

Jeg skal ta fagprøve i slutten av Mars, og etter det vet jeg ikke hva jeg skal holde på med. Kaste ut juletreet kanskje? 
Vi prøver alltid på å bli bedre i bridge. Tiden får vise hva som skjer :) 
 

Boye sin vurdering av hånda

Jeg la ut hånda under og  spurte hva en del toppspillere ville meldt på Roald Mæsel sine kort i øst. Har han for gode kort til 3kl? 1ru er Haugesystemet og benekter femort major i første omgang.



Jeg synes personlig slike diskusjoner er fruktbare. Det sier noe om hvordan ulike spillere tenker og når de beste melder noe annet enn meg, så prøver jeg å lære. For meg er dette en helt opplagt 3kl av tre grunner.

1: Det passer i definisjonen min av hopp i åpningsfargen. Ca 17-19 og minst seks.
    Ja, jeg har stålmaksimum, men noen ganger er det sånn.
2: Jeg ser ingen andre alternativer.
3: Jeg prøver å ikke komplisere meldingsforløp unødvendig

Spillet la jeg mest ut med tanke på min egen andre melding (over 3kl). 3NT var overilet, men alternativene var heller ikke opplagte. Jeg var redd 3ru ville vise ruter, mens 3sp var misvisende med hold i en lavereliggende farge. 3NT så ut som et praktisk og enkelt bud som derfor ble valgt av en enkel sjel.




Her er noen svar jeg har fått.

Jan Tore Berg:
Du stiller meg et ledende spørsmål når du sier at "Alle melder vel 3kl?". Jeg er delvis enig med deg, men 1sp frister.

Espen Lindqvist:
Jeg liker ikke overmaksimum for mine meldinger og derfor er 3kl kanskje ikke så fristende? Hva med revers i 2ru?

Geir Brekka
3hj i lag og 50/50 mellom 3hj/3kl i par

Nils Kvangraven
Ingen alternativer til 3kl for meg.

Baard Olav Aasan 
Jeg skal i utgang når makker har til å svare på 1kl, så 3kl er ikke aktuelt. Jeg hadde foreslått 3hj som kortfarge og god kløver. Hadde makker svart en naturlig 1hj, ville jeg hoppa til 3NT. Honnørstyrken kompenserer for en litt svak kløverfarge


Boye Brogeland

Hei Snorre.

 
Aktuelt gikk det vel 1 kl – 1 ru som benektet 5-korts major, og da synes jeg 3 hjerter (kortfarge i hjerter og vanligvis minst 6-korts kløver) er den beste meldingen på kortene.

Over 1 ruter som naturlig ville jeg også ha vurdert (og kanskje valgt) å melde 3 hjerter, men da vil makker forvente minst 4-korts rutertilpasning, og man risikerer å komme i feil minorutgang (om makker ikke har et godt hjerterhold). På den annen side kan man finne en flott ruterslem ved å ”støtte” med ”bare” EDx, og kanskje får man senere mulighet til å foreslå 6 kløver som kontrakt, så 3 hjerter som Splinter har mye for seg også over 1 ruter som naturlig.

Å hoppe til 3 kløver synes jeg ikke er dekkende med den kontrollrike og spillesterke hånden (alle mellomkortene er kløver og spar 10 er også verdifulle). Selvfølgelig kan man ha avtaler om at et hopp til 3 kløver er en ”superinvitt”, som gjør at man må gjenmelde 2 kløver på hender med inntil 16-17 honnørpoeng, men uten en slik avtale virker det mer dekkende å kreve til utgang med kortene.
For å være på den sikre siden har jeg konferert med Kaplan & Rubens hand evaluator  for å finne håndens egentlige verdi. Den var enda høyere enn jeg hadde trodd: 21,9 poeng!
 
Hilsen Boye



Snorre Aalberg

Jeg lar meg forundre av den voldsomme opphausinga av hånda, men bøyer meg i støvet.
Ja, hvis makker har minst to kløver og et par inntak er det en fin hånd. Har makker singel kløver, faller den voldsomt i verdi fordi det er bare Hx og KDx foran som gir fem stikk. Hvis makker har kløvertilpass og honnører ved siden av, så har han vel ikke tenkt å passe? Vi brenner kanskje en slem, men det er vel ingen som ikke vet at jeg hater å gå beit på 6-trinnet?

Å hoppe i ny farge på 3-trinnet som kortfarge er jeg kjent med, men da har jeg tilpass til makkers farge. Å hoppe for å vise splinter med egen langfarge, er jeg ikke kjente med. Når 1ru ikke viser ruter, blir 3hj å finne opp en konvensjon for meg, selv om jeg selvsagt ser poenget.


Jan Petter Svendsen er arkitekt bak Hauge-systemet. Han har kanskje fasiten?

Hei Snorre
 
Hvis man velger å hoppe til 3 kl så vil 3 ru vise noe i ru i mitt system, Har vi lang ruter så overfører vi med 1kl - 2kl.
Åpner melder 3 spar og da er det jo ikke snakk om å spille 3nt lenger.
Svarhånden bør fortsette med 4kl og åpner cuer 4hj som vil vise kortfarge her.
4sp fra svarhånden viser da at dette passet bra og da er vel det opplagt for åpner å bruke blwood.
 
Alternativet på 1 ru er å reversere med 2 ru. Siden 1 ruter ikke viser farge så er dette revers.
Faren er at makker tror du har 4 kort ruter, men det tror jeg ville valgt ved bordet da jeg er litt for sterk for 3kl.
Fortsettelsen blir jo veldig enkel etter dette da makker svarer 3kl, utg krav med 3 korts.
Splinter i hj følger og 4sp fra svarhånden er aksept uten nok til å melde blwood men det tar åpner seg av.
 
I etter kant så ser jeg at det mulig å forbedre systemet her da 1kl - 1ru - 2ru, gir masse plass til å undersøke hvilken håndtype åpner har 2nt er good bad, 3kl er krav med 3 kort og 3 ruter er krav med 4,  2hj og 2 sp er jo ledige til "noe"
 
Mvh
 
Jan P
________________________________________________________________________________

Hei Igjen
 
Etter å ha tenkt på problemet lar det seg lett løse, og det vil bli lagt inn i systemet mitt.
 
I systemet er 
 
1kl - 1nt - 2ru også reverse men det trenger ikke å være.  Makker svarer 2hj med god løft i kl og 2sp med god løft i ru.
1kl - 1 ru - 2ru, kan behandles likt, men dette viser alltid reverse siden 1 ru er ubegrenset.
Svarene er de samme men denne gang er de krav til utgang. 
 
Da trenger man ikke være redd for å lure makker med 3 kort ruter da han vil svare 2 sp med 4 kort der og åpner kan gjenmelde kløver for å vise 6 kort der og ikke 4 kort ruter
 
Det vil gjøre livet letter uansett da mulighetene blir mange etter 2hj og 2 sp svar fra svarhånden.
 
Hilsen Jan Petter
 

Endringer i dametroppen

Jeg har sendt noen spørsmål til Tormod Røren og Christian Vennerød, som ledere at hhv damelaget og laget i åpen klasse. Christian ønsket ikke å si noe på nåværende tidspunkt siden han jobber med å få på plass "sine" spillere og par til troppen. Jeg vet positivt at han har vært i kontakt med både de på landslaget i fjor og de parene som er i troppen, men ikke ble tatt ut til EM. I tillegg har vi spennende juniorer som banker på døra. 

Jeg håper Christian sender noen ord når han får svar på hvem som satser tilstrekkelig til å være aktuelle for Norge. Et av mine spørsmål kommer til å være om han forlanger/forventer at parene spiller "så-og-så" mye eller "de-og-de" turneringene. Han har vært tydelig før på at det er opp til det enkelte par å velge hvor mye de spiller sammen, men nok en gang beklager jeg å si at jeg ser ikke landslagsparene våre særlig i aksjon. I alle fall ikke sammen som par. Den aller viktigste grunnen til at Boye og Espen nå er et av verdens beste par, er at de ofte spiller harde internasjonale turneringer. BBO er bra, men det er ikke nok. Seriemesterskapet er også bra, men det er bare to helger i året. I mine øyne er det utopi å tro at Norge skal bli bedre som spillere/par/lag uten å trene (mye) sammen. 

Et annet spørsmål er om de tror NBF kan være med å støtte utenlandsreiser økonomisk, men der svarer Tormod Røren i intervjuet under at det tror han ikke er sannsynlig på kort sikt. Kan det være en tanke å jobbe mer for å få sterke landslag til å komme til Norge for å spille mot oss? Det kan kanskje være en billigere løsning?

I EM i Tromsø håper jeg for alt i verden at Norge stiller med sitt landslag i alle klasser, gjerne både Norge A og Norge B. Det er ikke åpne mesterskap dette året, untatt Nordisk, og da kan jeg ikke se hvorfor en ikke skal benytte denne anledningen til å jobbe fram et så godt landslag som mulig. Vennerød har selv vært en talsmann for at rammene rundt selve det sportslige er svært viktige faktorer. EM 2015 er en anledning til å jobbe med samhold og samspill innad i de enkelte lagene.

I forbindelse med Nyttårscupen på Jessheim ble det gjennomført en mini landslagssamling, men oppslutningen var ikke så bra. Spesielt var det tynt på herresiden, mens både yngre og litt eldre jenter hadde et godt treff. Tormod har velvillig sendt meg disse svarene.

 

_____________________________________________________________________________________

Hei og godt nyttår; Tormod. Kan du  si noe om hvilke par som fortsetter i troppen og om det er nye på gang?

 

Det kommer nye par inn i dametroppen, men det er ikke offisielt før ca 15/1. Jeg tror det  er bra for breddeutviklingen at vi har noen utskiftninger i bruttotroppene. Dessuten har Marianne og Ann Karin takket nei til Nordisk da Marianne har termin i slutten av mars.


Hvordan dere følger opp de enkelte parene i troppen og hvor mye kontakt har dere med hverandre?

Den beste kontakten føler jeg vi får når vi møtes i bridge sammenheng ellers blir det en og annen telefon eller e-post.

 

Er det par som satser mer enn i fjor og er det noen som har sagt at de vil ta det "roligere"? 


Noen har signalisert at de vil satse mer og bedre, ingen det motsatte. 


Så vidt jeg vet er det ikke EM og VM i år, men "bare" nordisk. Vil dere slippe til nye par for at de skal opparbeide seg erfaring?

 

Vi kommer til å stille best mulig lag i Nordisk, men dersom mulighetene er der for det i fremtiden er det en god tanke å matche kommende landslagsspillere i f.eks internasjonale turneringer eller åpne mesterskap.

 

Kommer Norge til å stille med landslagene i Tromsø eller vil par/spillere i troppen fritt kunne danne sine egne lag?

Hadde vært fint med landslag der, men signalene fra styret tyder ikke på at det blir noe av.


I fjor var det organisert samlinger her på Sørlandet. Hvordan oppsummerer dere det og er det lignende planer i år? Er det andre konkrete planer for spillerne i troppene?

Samlinger er veldig bra for utviklingen, men foreløpig er ingen ting spikret bortsett fra den allerede gjennomførte minisamlingen iLetohallen. Få deltagere der pga vanskelig tidspunkt, men veldig bra utbytte tror jeg for de som var der. Det er ønskelig med en samling før Nordisk uttaket (ca 5. mars) og en før selve mesterskapet på Færøyene i pinsen.

 

Jeg har flere ganger sagt at landslagsspillerne må ut i verden i større grad. Er det noen konkret planer i den forbindelse og har NBF noen mulighet til å støtte økonomisk?


Tror dessverre det blir en stund til dette blir mulig for annet enn spillernes egen regning. Svakere kronekurs er bra for EM i Tromsø, men gjør det dyrere for oss å reise ut.

Kanskje noen ord avslutningsvis om hvordan du ser for deg sportsjefens rolle i arbeidet framover.


Mitt personlige ønske er at sportsjefen sammen med et eventuelt sportslig utvalg tar tak i alle de praktiske tingene rundt landslagene slik at kapteiner og coacher kan konsentrere seg 100 % om det bridgefaglige. Selv vil jeg ikke ha like mye tid å legge ned på å organisere aktiviteter som det jeg hadde i 2014.


Tusen takk, Tormod. Lykke til videre med arbeidet. Håper du ser godt på spillet av Stine Frøyse. Det var et kongespill!!

Århundrets spilleføring av juniorjente!!

Jeg skal i de kommende dagene skrive litt om landslagene og i den forbindelse passer det bra å innlede med dette spillet av Stine Frøyse og Katarina Ekren. Stine sitter i vest og er spillefører. 
Hadde Geir Helgemo gjennomført denne spilleføringen, ville han (nok en gang) blitt genierklært, utstoppet og satt på sokkel. Spillet er teknisk svært godt utført og spillefører leser både meldingsforløpet og motstandernes kort glimrende. Og det av en jente på yngste jentelaget vårt. Dette er lovende!!



Her er Stine Frøyse (til høyre) sammen med juniormakker Charlotte Mikkelsen

 

  Det er Lasse Aaseng som har sendt meg spillet. Han satt syd og ble uforskyldt offer for en rein bunn. Slike bunner vet jeg smaker langt mindre vondt enn andre.

Jeg kjenner ikke meldingsforløpet annet enn at nord har sperret med 2sp. Sluttkontrakt er 6hj med kløveresset i utspill og skift til spar. Nå kan du få prøve deg noen sekunder med åpne kort.

Stine Frøyse stakk med spar ess og tok for dame og knekt i hjerter. Hun la merke til nords hjerter 10. Nå kunne hun ikke ta ut trumfen fordi bordet er uten inntak til ruterfinessen, så derfor spilte hun ruter knekt som sto, ruter til håndens dame, ruter ess og ruter til stjeling.

Inne i bordet er dette stillingen:
      
  Nå var det "bare" å spille høye svarte kort fra bordet og syd er sjanseløs. EK i hjerter tok stikk elleve og tolv.

Rett og slett fantastisk aktuelt spilt!!

Lag Erichsen til topps på Jessheim

 etter en svært jevnt innspurt. Erichsen så ut til å vinne klart, men fikk to steinharde slemmer i fleisen på de to siste spillene. Bakfra kunne både Gunsmoke og et svensk lag gå forbi, men 15-5 seier til svenskene var akkurat det Erichsen trengte for at ingen av dem kunne passere. Jevnere kan det ikke bli.

Jeg håper noen sender meg et bilde. Spill fra turneringa finner du under og det kommer sikkert flere.

RESULTATER


 
                                                 

LIVE fra Nyttårscupen

 RESULTATER

 

Storeslem i siste spill

Før siste runde leder lag Erichsen og med to spill igjen ser det ut som det går mot en grei seier. I nest sist spill melder Tormod Røren og Lars Allard en steinhard 6hj som må spilles med fin hånd for å vinnes, men det går bra når motspillet ikke er det beste (11 stikk i 4hj på andre bordet)

Så kom spillet til venstre og Tormod Røren visste om KDxxx i spar og kongen i ruter, ikke hjerterkongen. Han kunne telle til tolv og gamblet på at makker hadde et stikk til, f.eks ruter dame. 

Denne gangen en litt heldig gevinst når ruterdamen satt i kapp. 

To slemmer i fleisen i de to siste spillene er ikke akkurat det Erichsen ønsket seg!!



Under skriver jeg om de manglende straffedoblingene. Her sto det på BBO at øst sin dobling av 3ru ble alertert, men det er ikke sikkert det stemmer. Ronny Kolnes passet i alle fall og fikk stjelt en kløver med ruteresset i sluttspillet. Det var det niende motspillestikket og 1400 i beit. Balansering er farlig.

For lite straffedoblinger i verden

Ja, dette mener jeg virkelig. Jeg har bakspilt en god del i helgas nyttårcup og 75% (minst) av alle doblinger blir forklart som kunstige. I alle fall tar makker ut.

Til venstre er et av flere eksempler. Espen Erichsen har vist at har har en balansert hånd uten fire hjerter og 12-14hp. Makker i nord dobler først negativt for å fortelle om hjerter, men hva skal den andre doblingen bety, annet en straff?

Det er ingen farger igjen og nord har god kontroll på makkerparets samlede honnørstyrke.

Espen tok ut og gikk glipp av mange sonebeiter. Mindre enn 800 har jeg vanskelig for å se at det skal koste med kløverkongen i utspill og skift til en liten ruter når syd kommer inn i spar.

 

Dette spillet av Harald Skjæran og Nils Otto Eliassen likte jeg godt. Harald i øst får gode kort når makker viser spar.

5-5 er alltid fint, men det krever at makker har tilpass. Derfor meleder Nils Otto fargen sin naturlig og over 4hj (cuebid) spiller han ballen over til makker med 5kl.

6sp avslutter et fint meldingsforløp.
   
   og  her både meldte og spilte Egil Homme aktuelt og bra. Ikke så unormalt å legge på til 4sp når makker hadde litt tilpass, men spilleføringen var uten feilskjær.

Motparten startet med ruter til esset og EK i hjerter. Den stjal Egil, spilte kløver til damen og spar til kongen. Nå måtte han gjette hvordan de svarte fargene satt, men det hadde han ingen problemer med.

Kløver ess og kløver til stjeling. Den med tre trumf, hadde også tre spar og kløverstjelingen gikk bra. Nok en spar mot hånda og ti stikk.
   

 

  Kortfarger og esset

Du lurer kanskje på hvorfor jeg tar med dette spillet, men det var flere som kom til 5sp etter samme innledning. 

Jeg har skrevet om konvensjoner før der jeg anbefaler å IKKE bruke dem når en ikke behersker neste melderunde. 

Nils Otto Eliassen kan dette og viser først kløverkontrollen sin og sleminteresse hvis makker har en brukbar hånd. Øst trenger ikke skamme seg for 3hj (singel, sparstøtte og normalt maks 10hp).  

Han melder selvsagt ikke 4hj over 4ru fordi KDKn er sannsynligvis bortkastet. De stopper kontrollert
     

Et par jeg kikka på gikk i Blackwood med vest sin hånd, men det ser du ikke gikk bra. 5sp minus en er katastrofe!

Det er på en måte "nok" honnørpoeng og veksler en inn KDKn i hjerter i esset og KD i ruter i esset, så står dette hvis en av spillerne har kløverdamen. Spiller en konvensjoner som "Mini-splinter" blir det avslørt at så ikke er tilfelle. Klarer ikke et makkerpar å finne ut slikt, er min anbefaling å IKKE bruke konvensjoner av denne typen.
  
   

  3sp eller 4sp i åpning

Her var det "rett" å gripe kraftig i meldeboksen og starte med 4sp. Da måtte øst passe og så var det gjettverk etterpå.

Tormod Røren åpnet med "bare" 3sp og Marianne Homme måtte nesten melde inn. Egil Homme trodde ikke sine egne øyne og meldte enkelt storeslem når makker viste EKD i trumf.

 

Et par kommentarer fra BOA

Hei Snorre!


Ser du kommenterer et par meldingsforløp (se lenger nede) om hvem som melder feil eller ikke. Jeg skal ikke si så masse om det, men stille et par spørsmål omkring meldingsforløpene

Problemstilling 1 (trykk for å se spillet)

1RU – 2RU
 
Du skriver at omvendt minor er minst invitt til utgang på 10HP eller mere, benekter majorfarge(r). Din makker viser en ubalansert minimumshånd med KQ8-K432-KQ932-4
Det er pr definisjon en 5tapers hånd når trumfen er fastlagt og skal vel ikke vises som en minimumshånd.

Men det er mulig at det er noe i veien med definisjonene dine på omvendt minor?
 
Når du sier 2RU skal vise 10HP eller mere så blir 3ru mere riktig og at det er en minimumshånd.  Det kan ikke være utgang mot en hvilken som helst 10poenger. Hvis du tar unna kløverkonge på din hand (xx AQx ATxx xxxx), så vil du fortsatt melde 2ruter pr definisjon.

Mitt spørsmål er da... Hvilke hender er det du inviterer mot?.

For det kan ikke være de hendene åpneren har som er innen 11 14 området... (Hadde du hatt en ruter mindre og en spar mere ville hånden melde 1NT, ikke 2NT invitt...)

Jeg mener du blander kortene litt i definisjonene.  Hvis 2ru skal være en god løft (eller bedre),  så må du definere om etter systemet... Eller så må du si at omvendt minor er minst invitt... og heve invitten til det den skal være 11 gode til 12 HP. Du melder 1NT på resten. Har åpneren en hånd i 15 17 segmentet så forplikter han seg å melde en gang til etter 1NT fra makker.
 
Problemstilling 2 (trykk for å se spillet)

Når Roald melder
 
1KL - 1RU (benekter 5kort maj)
3KL

på en hånd som er en krav til utgangshånd (AKx – T – AQx - AJTxxx), så må jeg spørre meg selv. "Hva melder han hvis spar Konge er borte?"

Her er det en merkelig sammenblanding, Dere har vel ikke definert 3KL som GF?. Hvis meldingsforløpet går 1KL 1HJ, så er dette i min verden et hånd for 3NT og ikke 3KL.
Jeg vil til utgang, og når primærfargen ikke er gående, så må honnørstyrken være tilstede, 17 gode til 20 HP  På den andre hånden ser en at hjerter kan være en svakhet  og kan med letthet melde 4KL -  4RU -  5KL, og antakelig komme ut i 6KL.
 
Men er enig i at du meldte litt kjapt og 3kl, men sånn er det jo veldig ofte.
 
Hadde vel ville foreslått at 3HJ er et godt bud på åpningshanda... (et hopp til 3NT med kortfarge i HJ). Og beholde 3KL som inviterende...
 
 
mvh BOA