16 norske til parfinalen

Av de omtrent 220 som startet EM par, er 16 norske igjen når finalen starter i morgen kl 10.00. 13 par klarte å komme blant de 46 beste i Semifinale A, mens Norge tok hele tre av de seks plassene fra Semifinale B. 

Jeg ser at andre norske bridgesider drevet av førstedivisjonsspillere fra Kristiansand driver å tipper hvem som skal gjøre det bra og hvem som ikke kommer til å lykkes, men det får de useriøse ta seg av, Her på min blogg går jeg gjerne litt dypere inn i sakene.

I parturneringer kan mye skje, men det er tross alt 150 spill som ligger til grunn for de resultatene som nå bestemmer hvem som skal være med videre og ikke. Jeg hører stadig par som klager over uflaksen de har, men jeg tenker at når noen par har uflaks, må andre ha flaks. For å si det på den måten så hører jeg lagt mindre fra den siste gruppa. Min påstand er at bridgen egentlig er ganske rettferdig over tid og de enkelte par får de resultater de fortjener. I dag var de 100 par som kjempet om 46 plasser og da er det 54 som ikke klarer det. Sånn er det bare.

Av de parene jeg savner mest, er kanskje landslagets Jan Tore Berg - Per Erik Austberg og Allan Livgård - Terje Aa. Håper ikke for mange andre blir fornærmet på meg nå.

Lykke til i morgen. Alle resultater finner dere i menyen til høyre. Det er BBO sendinger fra flere  bord. Ønsker du en PDF av gårsdagens resultater samlet, er de HER.

____________________________________________________________________

Roald Mæsel skaper dramatikk i Tromsø

I går meldte han en storeslem med tre (!) esser vekk. Jeg har fått munnkurv av han om saken, men nå er du kneblet på hender og føtter, luringen? Snakker du negativt om meg i en eller annen sammenheng, legger jeg straks ut meldingsforløpet som ledet deg og din kjære bror til 7sp!

Det ble summet og tisket bak ryggen hans da han troppet opp i spillelokalet. "Dette antrekket har vi aldri sett her opp før. Han han klipt av beina på vadmelsbuksa?"

How to become an englishman?

Jeg har hatt stor glede av å tilbringe næmrere en uke her på Bulletin-rommet i Tromsø. Det er et internasjonalt miljø der stemningen er høy og latteren sitter løst. Jeg forstår ikke alle vitsene og de engelske ordspillene, men jeg ler når de andre ler. De er (minst) fem tilmers samtale om cricket til dagen, fordi det er visstnok en viktig kamp som pågår. De følger LIVE på PC'en og plutselig bryter tre godt voksne menn samtidig ut i vill jubel eller dyp fortvilelse. Enten er en mann fra eget lag slått ut (gråt)  ellers så har motstanderen gjort noe dumt eller uheldig (latter) Det er mye applaus og jeg får beskjed om når jeg skal klappe.




Mark Horton er sjefsredaktør og han rører seg ikke fra plassen sin i løpet av en dag.  Han er her når jeg kommer om morgenen og sitter like pal når jeg går sånn i skumringa. Jeg har han mistenkt for å ha innlagt kateter og utlagt tarm, fordi jeg har heller ikke sett han gå dit vi andre har jevnlige turer. Han er den som jubler mest og høyest under cricketkampene.

Vi har faktisk også mer "dypsindige" diskusjoner og i dag kom vi inn på det med innvandring. Jeg tror de fleste av dere vet min holdning i den saken og jeg humret godt da jeg hørte at Syria hadde sagt ja til å ta i mot 10.000 norske oppsagt oljearbeidere. "Selvsagt hjelper vi medmennesker i nød", hadde de sagt der nede blant utbomba hus og knuste framtidshåp. Nok om det.



Mark Horton tror jeg delte mitt synspunkt og han mente at jeg burde komme til England for å bosette meg der. Da måtte jeg gjennom en rekke intrikate spørsmål for å bevise at jeg hadde kjennskap til britisk kultur og historie. Det var tjue spørsmål, men jeg kunne ha en viss feilprosent. Disse tre var likevel obligatorisk og ikke mulig å ha en skrivefeil på en gang.

 

  • Name the 11 fotballplayers at the winning team i World Championship 1966
  • Explain the offsiderule in fotball (only for women)
  • "What is the LBW law at cricket?"

 

Hadde du fått engelsk statsborgerskap?

 

Motspill fra veteran

Jeg har en kritisk artikkel i dagens bulletin der jeg stiller spørsmål ved EBL sin beslutning om ikke å sende BBO fra damenes og seniorenes parfinalen. Argumentet er visstnok at det er ingen som gidder å se på. Hørt på vas!!

EBL har en plikt til å vise bredden i arrangementet og i en slik beslutning ligger det en nedvurdering av en svært viktig del av bridgen. Gjennomsnittalderen er snart seksti år både i NBF og EBL. I tillegg er en økende andel av medlemmene kvinner. Derfor skal det bare mangle at de skal få sin velfortjente andel av tiden på BBO, om det så ikke skulle trekke fullt så mange tilskuere som Helgemo - Helness. 

Kvaliteten av det som presteres i disse to klassene er sikkert noe mer ujevn enn i åpen klasse, men etter timer og dager med nesa i skjermen der såkalte "toppspillere" har spilt kontrakter på både 4-2 og 3-1 tilpass, kan også slike spørsmål diskuteres. For veteraner og damer er det interessant å se på veteraner og kvinner som spiller kort. Alle kan heller ikke drible som Messi eller skyte som Ronaldo. Skulle media tenkt slik, ville det blitt få fotballkamper fra norsk Tippeliga.

Se bare på dette motspillet av Petter Lindqvist og Johnny Holmbakken:



Mot 2hj i syd (svak 1NT og overføring), spiller Petter Lindqvist i vest ut ruterdame til esset. Svakhet fra øst. Hjerter til kongen vinner stikket og så kløver fra bordet. Den går ti 9, knekt og dame. Petter skifter til spar fire som kongen vinner. Kløver tre til tier og ess, fulgt av kløver til stjeling. Spar 9 går via knekten til bordets ess.
Nå går spillefører hjem på ruterkongen og fortsetter med kløver kongen i posisjonen under. 



Planen er å kaste sparen i bordet, men Petter legger i hjerter åtte til overstjeling med tieren. Nå kaster Johnny i øst den siste ruteren sin. En liten hjerter fra bordet stikker han med esset, spiller makker inn på spardamen og får trumfhøyning på nieren når Petter spiller ruter. 

To beit og stor applaus herfra.


Johnny Holmbakken og Petter Lindqvist

Orange White vant EM lag

Vi gratulerer!!



Anton Maas (cpt), Ton Bakkeren (coach) Bart Nab, Tim Verbeek, Danny Molenaar, Bob Drijver

Christer Kristoffersen er en lokal bridgeinteressert laksefisker. Han var lovende ved bridgebordet på 90-tallet, men som laksefisker er han i følge mine kilder magisk. Han er også levende opptatt av å ta vare på villaksen i norske elver og da uttykker han i kommentarfelltet at han synes det er underlig av premiene i EM er giftig oppdrettslaks. 

Jeg har ikke sterke meninger om påstandene .

____________________________________________________________________

Ingen BBO i dag, torsdag

De stakkarene som har sittet ti timer til dagen på BBO her i Tromsø, trenger også pause. Derfor er det ingen BBO-sendinger i dag, verken fra damenes finale, fra seniorenes finale eller semifinalene i åpent par. I morgen starter parfinalen, og da er det sending som vanlig igjen.

Jeg synes ikke særlig om disse prioriteringene, ikke minst på vegne av damer og veteraner. Selvsagt forstår jeg at det er slitsomt å sitte dag etter dag foran PC og følge intense med, men dette er bevisst og planlagt på forhånd. Dette sier i mine øyne egentlg noe om at "damebridge og veteranbridge" ikke er så viktig som åpen klasse. Det hadde vært mulig å sende fra et bord eller to mindre en av de andre dagene, for å få med de avgjørende spillene fra "Womens pairs" og "Senior pairs". Er det andre argumenter enn rent praktiske ting, er det enda mer uheldig. Vi må huske at en stor majoritet av medlemmene i NBF (og andre bridgforbund) er veteraner eller damer. En god del faktisk begge deler.

Da jeg oppdaget dette i dag, tok jeg på meg piggskoene og løp for å overhale Inger Hjellemarken. "Dette går ikke an, sjefsfru!". Inger ba meg trekke pusten og senke skuldrene. "Dette er ikke min avgjørelse, men noe sjefen av organisasjonskomiteen, Maurillo Di Sacco, har bestemt. Jeg skjønner argumentene dine godt, men du må huske at det er praktisk mye verre å overføre fra par med bare to spill i runden. Men som sagt er ikke dette min beslutning og jeg forslår at du tar en prat med organisasjonskomiteen"

Vær du sikker!!



Maurillo Di Sacco, leder av organisasjonskomiteen her i Tromsø





______________________________________________________________________________

Kanskje det tøffeste spillet fra finalen?

 Bridge er så mangt og ulike spillere har ulik "forståelse" av kortspillet. Du kjenner helt sikkert mange av typene. Noen har en vitenskapelig tilnærming til bridge, der alle meldinger skal være definert ut fra et på forhånd krystallklart derfinert system. Når de ikke finner en melding som står beskrevet i det 150 siders lange kompendiet, har de mest lyst til å forlate bordet.

Andre bridgespillere skulle heller drevet med poker eller andre former for gambling. De tar sjanse på sjanse og lever etter mottoen "Lykken står den kjekke bi". I det lange løp er det fint å møte disse, men i siste runde i en turneringer du leder er det krise når du oppdager at det er akkurat et sånt par du møter. Enten vinner du turnerninga i utklassingsstil, ellers så går du slukøret fra bordet med to smultringer etter å ha blitt utsatt for overgrep.

De fleste av oss er vel en kombinasjon av disse ytterlighetene. Noen heller mer den ene veien, enkelte den andre veien.

I siste sesjon i dagens EM-finale for par, lå BLUND et godt stykke bak Nederland, så de måtte prøve å skape svingspill. Om de tapte med 15 eller 50 IMP, spilte ingen rolle. I slike situasjoner må en ikke gå bananas, fordi en trenger ikke vinne alle 14 spillene. 36 IMP er tre utgangssvinger. Klarer en å få inn f.eks en 16-17 IMP'er, holder det med en utgangssving og tre dobbelscorer. Verre er det ikke.



Ole Berset spilte slik jeg så det, en glimrende semifinale og finale. God teknikk og mange flotte avgjørelser på vanskelige spill. Her er det spillet jeg liker aller best og det viser en spiller som vil vinne og som tør gjøre det han har tro på. Har tar en sjanse, men det er en gambling som har gode odds for å lykkes.  Motparten settes på prøve og han vet at bommer motparten utspillet, kan det være akkurat den 17 IMP'eren han trenger på dette tidspunktet.

Ole har følgende kort i første hånd i sonen:

EK8654
E103
E5
105

Han åpner med 1sp og hører makker svare 3hj, en naturlig utgangsinvitt (8-10hp) med en grei sekskort farge. Nå er det mange vitenskapelilge muligheter. 4ru som cuebid er vel det som ligger nærmest. Jeg er 100% sikker på at Ole vet at det er den teknisk riktige meldingen.

Ole tenker omtrent slik, tipper jeg. "Makker har KDxxxx i hjerter og en honnør til. Er det kløverkongen, står 6hj hvis kortene sitter sånn nogen lunde. Makker kan også mangle kløverkontroll, men hvis jeg cuebidder 4ru vil det fortelle motparten at de skal spille ut kløver. Jeg kan spørre etter ess, men selv om jeg får KD i hjerter og kløveresset, trenger det ikke stå 7hj. Makker kan ha singel spar og da må den fargen fort sitte 3-3. Det er for dårlilg odds. Det er ikke veldig sannsynlig, men makker kan ha singel kløver."

Matematisk tenker han omtrent sånn. "Makker har kløverkontroll i 50% av tilfellene. Tar ikke motparten de to første stikkene, er det stor sjanse for at vi klarer de tolv første. I de 50% av tilfellene vi IKKE har kløverkontroll, vil motparten spille ut noe annet omtrent 50% av gangene. 50% av 50% = 25%. Altså antar jeg at det er omtrent 75% sjanse for at vi kan vinne tolv stikk i hjerter. Kanskje noe mindre, kanskje noe mer"

Det overrasker deg sikkert ikke at Ole Berset hoppet til 6hj over 3hj. Tøft, spør du meg. Dere som har sett kampen vet om han lyktes eller ikke. Det forteller jeg ikke her, fordi det har egentlig ingenting med saken å gjøre.

31 norske til Semifinale A i par

Alle resultater finner du i menyen til høyre.

I dameklassen var det 11 plasser fra Semifinale A og 3 fra Semifinale B. Fra kom det ingen hele norske par, men Vicky Chediak og Rosaline Barendegt er jo "våre". Fra B fikk vi derimot to par, Tonje Brogeland og Tone Svendsen, pluss Rasmussen - Aralt.

I senior kom det med tre par fra Semifinale A: Helge og Roald Mæsel, Jostein Sørvoll og Erik Bølviken samt Petter Lindqvist og Johnny Holmbakken. Tor Bakke - Arve Farstad vant ikke overaskende Semifinale B og skal spille finalen i morgen.

Lykke til alle sammen!!

____________________________________________________________________________________

"God morgen, president Jostein Sørvoll"

Dere som kjenner meg, vet at jeg sliter med å sove når jeg er borte fra senga (og kona) mi. Jeg sovner seint og våkner tidlig. Derfor har jeg stort sett vært ensom i frokostsalen fordi det er ikke så mange andre som står tålmodig og venter på at serveringa skal starte. At ikke hoteller serverer frokost før kl 06.00 er en skam, spør du meg.

 
Under over alle under så fikk jeg til å slumre litt i morges. Derfor var det faktisk noen flere i frokostsalen da jeg kom tussende inn i dag. En blir selskapssyk av alltid å spise alene, så da jeg så president Jostein Sørvoll ved et bord, godt i bittet med en saftig croassang og varm kaffe, spurte jeg høflig om han ønsket selskap. "Sett deg ned, Snorre, bare hyggelig", var svaret jeg fikk.
Noen har beskyldt meg for ikke alltid å ha de lengste og beste sosiale antennene, men selv jeg skjønner at frokosten er ikke anledningen for de dype intervjuer og de kritiske spørsmål. Jeg er imidlertid alltid på jakt etter Pullitzer-prisen, så jeg hadde selvsagt vikarierende motiver for å slå meg ned og tenkte i mitt stille sinn at det kanskje var noen tikkende bomber å få snusen i.
 
Jostein Sørvoll er en erfaren næringslivsleder og kjenner lusa på gangen. Han skjønte sikkert at jeg hadde noen spørsmål på lur og tok tyren ved hornene. Før jeg hadde fått flytta røkelaksen fra påleggstallerkenen min og over på brødskiva, hadde han sagt omtrent dette.

"Det du skal skrive om de nærmeste dagene, Snorre, er selve arrangementet. Det flyter akkurat som det skal og arrangementteknisk er dette er stor suksess. De personene som  har forberedt EM Tromsø 2015, har gjort en glimrende jobb. Det er helt sikkert ting som kunne vært bedre og annerledes, men det oppsummerer vi i etterkant. Du skal sikkert også spørre meg om økonomi og bånnlinje, men det tar vi om noen uker. Jeg kan berolige deg og NBF sine lesere med at vi har tilgang til alle nødvendige tall og økonomien har vi kontroll over. Når arrangementet er ferdig er det slitne personer som skal ha ferie, men i løpet av en måneds tid skal alle NBF sine medlemmer få de rapporter de skal ha."

Om jeg  hadde planlagt noe intervju denne morgenen hadde i alle fall Jostein satt rammene for det. Jeg respekterer at det er en tid for alt og at det er god folkeskikk å la de som er fullt opptatt med en aktivitet få den nødvendige støtten til å kunne gå løpet helt i mål. Jostein forteller at han nå har vært her i snart 14 dager og er tydelig på at hotelllivet er oppskrytt. 
  
"Jeg prøver å finne på andre aktiviteter, blant annet har jeg nok vært ti ganger i treningsrommet her på hotellet. For noen dager siden leide jeg bil og hadde flere flotte turer for å se på den fantastiske naturen. Absolutt noe å anbefale for andre"
 
Likevel ba jeg om et par avklaringer i forhold til rollefordelingen mellom NBF og EBL. "Hva er den ene og den andre sitt ansvar, Jostein?". 
Han kunne forklare det på en grei måte. EM i bridge er et arrangement som er 100% EBL sitt ansvar. De stiller med folk i alle tekniske nøkkelposisjoner og de har alt med turneringene å gjøre. Logistikk rundt påmelding, gjennomføring, resultater, bulletinen, premier, lover og regler er deres ansvar. NBF har et stort ansvar i forhold til lokaliteter, servering og det å legge til rette for støttefunksjoner (f.eks BBO). Rune Kufaas har vært prosjektleder og har jobbet i et par år med dette arrangementet, de siste månedene på fulltid.Han fortjener virkelig skryt. Inger Hjellemarken har også gjort en glimrende jobb som arenasjef. Det er ikke sikkert den almenne bridgespiller som dumper ned på bord 92 i en eller annen turnering har den ringeste anelse om hvilket arbeid som er gjort på forhånd.
 
Jeg hadde på dette tidspunkt litt dårlig samvittighet for å forstyrre under frokosten, men fikk lirka inn noe om økonomi. Mange av medlemmene har på forhånd uttrykt bekymring for at vi vil få røde tall når moroa skal oppsummeres. 
 
"Vi har god kontroll på utgiftene, Snorre. Heldigvis fikk vi reforhandlet avtalene med EBL slik at vi har full oversikt over hvor mye penger de skal ha. Detaljene vil komme om en måneds tid, men jeg kan fortelle at prosjektet har garantert for 500.000 EURO i startkontingent til EBL. Den summen er det de får av oss og thats it. Innenfor den summen må EBL dekke alle sine utgifter. Trenger de mer penger, er det ikke vårt anliggende. Dessverre ser det ikke ut til at vi klarer å få inn 500.000 EURO i startkontingenter. Uten å forskuttere noe, ser det ut som det vil bli et underskudd totalt, men ikke verre enn at vi som organisasjon fint bærer det. "
 
Dette betyr altså at påmeldingene er noe mindre enn forventet?
 
"Ja, jevnt over ser det ut som deltakertallene er omtrent 20% mindre enn vi hadde håpet og det er spesielt veteranene som mangler. I tillegg er det få av våre nordiske venner her. Noe kan forklares med at danskene har sitt nasjonale mesterskap samtidig med oss og den svenske bridgefestivalen er om kort tid. Jeg vet ikke om vi kunne gjort ting annerledes i promoteringen av EM, men vi har hatt mange framstøt. Blant annet reklame på BBO det siste halve året og vi har vært tilstede på de store internasjonale turneringene både i fjor og i år. "
 
Nå skal du få spise frokosten din i fred, Jostein. Jeg vet at du om kort tid skal tusle bort til spillelokalet og gjøre deg klar til EM senior par. Lykke til og brake a leg.



En konsentrert Jostein Sørvoll i gang med Senior par - EM:

_______________________________________________________________________

Gratulerer med sølv til BLUND (oppdateres)

LOGG DERE PÅ OG KOM MED GRATULASJONER!!

Jeg har hatt gleden av å følge BLUND i mange kamper på BBO. De har spilt stødig og godt i de aller fleste sesjonene. Kanskje kommer jeg tilbake med en vurdering av hvorfor Nederland trakk det lengste strået, men her og nå kan jeg ikke se helt hvordan BLUND skulle vunnet. Nederland var aktuelle og spilte med lav feilprosent. Kampen endte 133 - 90 til Orange White.

 

Børre Lund, Aksel Hornslien, Ole Berset og Olav Arve Høyem

Selvsagt ble det gjort feil av de norske og de hadde sine forspilte sjanser, men over 56 spill må en nesten regne med noe feilskjær. Bridge handler om å gjøre de riktige tingene til riktig tid. Noe som er rett/galt i ett spill, kan være galt/rett i det neste.

Jeg synes Børre og Ole imponerte med sunn fornuft og god logikk, men et par stygge feil i sesjon to og tre trekker ned. De var aktive og satte press på motparten, men det var ikke nok svung i kortene mot slutten til å kunne ta igjen forspranget. Aksel og Olav Arve presterte superb bridge. De gjorde lite feil og skapte pluss etter pluss. Kanskje ble Aksel litt passiv i noen spill, ikke minst en periode etter at han gikk 1100 etter en noe tvilsom 2sp-åpning. Jeg er storligen imponert over innsatsen, gutter!!



Det var 102 lag på startstreken. Mange av dem blant de aller sterkeste i Europa og verden. Da skal en være superfornøyd med 2.plass og bøye seg i hatten for Orange White fra Nederland.

Finale EM lag siste sesjon - BLUND mot Orange White

Med 38 IMP bak trengtes en kanonsesjon fra BLUND og det startet bra.

SPILL 15
En fin stamp av Aksel, men kun uavgjort når Nederland gjør det samme



________________________________________________________________________

SPILL 17
Ser en på meldingene, kan en tro at det er to forskjellige spill vi snakker om. Jeg liker igjen Børre sin åpning og Ole sitt 6ru. Han trenger ikke mer enn EDxxxxx i kløver hos makker for at 6ru skal være laydown. Ruter skal være trumf, fordi hvis syd tvinges til å stjele hjerter i stikk 1 i kløverkontrakt, kan hånda kollapse. I ruterkontrakt kan kløveren  være sidefarge og dette står normalt om det ikke er rutertaper. 



Det mangler som du ser to esser i ruterkontrakt, men det kan ikke vest vite og stamper i 6hj. Det koster 800 og 12 IMP til BLUND.

Stillingen: 98 - 72

______________________________________________________________________

SPILL 18 - Vinnervilje
Når en skal ta igjen over 30 IMP på 14 spill, må en håpe på fordelilngshender. Derfor 4ru fra Ole, men det kosta -800. Godt forsøk og ikke verre enn 4 IMP ut mot 4sp hjem på det andre bordet.

SPILL 20

Sagt på BBO: "West was prepared to defend 4H until his partner told him it was going down." Aksel har gjort mye bra i denne kampen og nok en gang gjør han et godt valg når han tar ut 4hj dobla. 4hj vinnes  kjapt ved å kappe ruteren gjennom NT-melderen. Uansett et tapt spill for Hornslien - Høyem i det syd meldte 4h og Ole - Børre slapp hjem 3NT. På hjerterkongen mot 3NT la Børre knekten. Øst dukka og Ole fortsatte med damen i håp om Kn10 blokk. Nå ble det ni stikk.



STILLINGEN MED 6 SPILL IGJEN ER 110 -72
_________________________________________________________

Spill 21 - Nederlandsk flaks!!

Her kunne BLUND fort hatt +790, men måtte betale ut 500 når øst hadde singel kløver. Nå har toget gått, mine venner.




STILLINGEN MED 5 SPILL IGJEN ER 122 -72



                                         The train has left the station

 

 SPILL 23

 En fin spilleføring av Aksel når han dukker kløverkongen i utspill. Nord burde spilt mer kløver, men han skifter til spar. Opp på esset, hjerter ess, spar til stjeling, hjerter konge og mer hjerter. Med den tegna kløverkappen får Aksel 1 + 6 + 1 + 2 = 10. 
Det hjelper egentlig ikke å spille mer kløver, fordi da tar Aksel kappen, hjerteresset, ruter til esset, hjerterkongen,spar til esset og kløvesset. Det blir de samme ti stikkene.

På det andre bordet spiller nederlenderen ikke så bra. Han stikker kløveren og fortsetter med spar ess og spar til stjeling. Så kløver mot bordet, men Børre bare stikker og spiller trumf til bordets ess. Kløverknekten kan Ole i syd stjele og de ti stikkene har blitt til ni.

12 IMP til BLUND, men det er for seint, dessverre.

______________________________________________________________________

 

 

 




Finale EM lag 2nd sesjon - Slufsa mot Orange White

Det så ikke bra ut for SLUFSA en stund ut i andre sesjon, men på de siste tre spillene henta de 23 IMP. Nå er det kamp igjen.

Stillingen etter  28 spill er 65 - 39 til Nederland

SLUFSA hadde flere sjanser til å ta mer IMP. Her kommer to av dem.

Spill 20



Kontrakten var 4sp. Ole fikk hjerter to ut fra makker som hadde vist en svak hånd med kløver og så måtte han gjette hva Børre hadde spilt ut fra. Denne gangen hadde makker Kxx (!), så hadde han brukt knekten kunne de henta tre hjerterstikk og beita. Ole spilte på at makker hadde honnøren sin i minor og gikk opp på esset.
Utspillet var det samme ved det andre bordet og her brukte nederlenderen knekten. Nå var det en fullstendig hjerneblødning hos Nederlenderen som jeg tror hadde tre sjanser til å beite 4sp. Da har ikke klarte noen av dem, hadde makkeren vært rasende og klaska kortene i bordet!

Uavgjort spill.

Spill 22

Det var flere ganger Nederland tusta til enkle spill. På spill 22 meldte Ole og Børre selvsagt 3NT, men Nederlenderne havna i en rar 4sp på 4-3. Høyem fant et listig utspill med hjerter 7, men han skjønte ikke hvor godt det var, i alle fall ikke før det var for seint! Bordets nier vant og Aksel fulgte på med femmeren. Så fire ganger spar og tre ganger kløver. Aksel stjal, men da kasta nord en hjerter !! Hadde han holdt alle hjerterne, kunne Aksel spilt hjerter til esset og mer hjerter. Nå hadde nord en hjerter som sto og ruteresset inntakt enda. Uavgjort spill.



__________________________________________________________________


SPILL 18


SLUFSA lå omtrent 40 IMP bak og var klar til å starte opphentinga. Da er det ikke noen god følelse å bomme slilke utspill. Mot Hornslien - Høyem åpner øst med en mini-NT som blir løftet til utgang. Det er noen som sier at "spill ut spar mot NT og ruter mot slem", uten at jeg skjønner at det skal være den minste logikk i det. En farge har vel ikke andre egenskaper enn en annen?
Igjen stemmer teorien med praksis. Når en har knekten femte vs. tieren femte, trenger en mindre hjelp av makker i den første farge for å beite 3NT. Aksel spiller ut spar, sannsynligvis fordi han har en lav sekvens der, mens nederlenderen begynner i hjerter. 



Tenk deg om vi hadde vist bildet over til noen som ikke skjønner bridge. Vi kunne lekt leken"Finn en forskjell" og de ville sannsynligvis ganske kjapt oppdaget en gul firkant ruter spar 10 på bildet til venstre, mens den samme gule firkanten var rundt hjerter to på det andre. For en uinnvidd ser dette helt uinteressant ut, men  for oss som kan spillet, er forskjellen dramatisk.


Spill 26. Norsk utgangssving



Verbeek i nord overmelder først 2kl og kommer igjen med 2sp. Jeg kan ikke skjønne annet enn at han mente dette som krav, fordi med 12hp og en makker som dobler opplysende vil jeg anta han ønsker å komme seg i utgang. Det er mulig jeg tar feil. Olav Arve Høyem sin 2NT er minst inivtt til utgang og Aksel likte kortene sine. Det satt snilt og 10 IMP til Norge

_________________________________________________________________________________

SPILL 28 - Praktisk bridge

Jeg har ved flere anledninger nevnt at Børre og Ole har en praktisk tilnærming til bridge. De har selvsagt et godt naturlig system, men sammenlignet med nederlenderne spiller de minimalt med konvensjoner. Makkers dobling over 2ru viser tre spar og da flæsker Børre til. Hjerterkongen er et flott kort, det samme med renonsen i ruter og kløveresset. Det er helt umulig å finne ut om makker har kort som gjør at det står ti, elleve, tolv eller tretten stikk. Derfor 6sp og +980. Nederland sin øst viser kortfargen sin i ruter omtrent i samme posisjon, men passer ned 4sp fra makker. 





N

Finale EM lag 1st sesjon - Slufsa mot Orange White

 "Javel", som de sier på Sørlandet. Det betyr alt og ingenting. Vi hilser ved å si "javel", vi uttrykker irritasjon ved å si "javel" og vi sier takk for i dag med "javel". "Javel" kan også være en slags lykkeønskning og denne gangen er det den betydningen jeg mener. Dessverre tror jeg SLUFSA skal få det hardt mot Nederland. Ikke minst er jeg redd Norge kommer til å bli utmeldt av nederelendere med et mer gjennomarbeidet system. I Nederland drives opllæring og utvikling på en langt mer profesjonell måte enn i de fleste andre land. Jeg kjenner ikke detaljer, men har blitt fortalt at de har et "Bridgeakademi" med ansatte som støtter opp rundt både nybegynnere, viderkomne og spillere på landslagsnivå. 

En kommer langt i bridge med sunn fornuft og god logikk, men på det absoluttet toppnivået i Europa er jeg redd at et systemkort skrablet ned på en gul lapp ikke holder. SLUFSA er glimrende kortspillere med lang erfaring og har sin styrke i å løse bridgeutfordringer på en praktisk måte. For oss nordmenn får vi håpe på spill uten alt for mange intrikate meldeproblemer.

 "Du har ikke blitt mørkredd, Aksel Hornslien?". Det er superviktig å ikke bli defensiv i tankegangen, men tørre å gjøre det samme som en ville gjort i klubben på Heimdal. Der hadde Aksel meldt inn 2ru hver kveld, selv i blodsonen. 5ru er nedlegg og Ole-Børre gjør en god vurdering når de stamper i 5sp. Heldigvis står ikke 4sp, så tapet er bare 250 og 6 IMP.

___________________________________________________________________________________

 

Børre Lund har nesten ikke gjort feil her på BBO, verken i kvartfinale eller semifinale. I tillegg har han skapt masse plusspill med aktive aksjoner. Her åpner han tøft med 3sp der Nederlenderen starter med Multi. 3sp passes ut, mens 2ru lar SLUFSA komme inn i meldingsforløpet. Aksel får hjerter ut til knekten og fortsetter med ruter til damen. Så spar til kapp og nok en liten ruter. Vest stikker og spiller mer hjerter, men jeg tror ikke det finnes noe beitende motspill. +600 og 10 IMP til SLUFSA.

______________________________________________________________________________

 2kl-åpningen er et naturlig system sin svakeste side. Aller mest fordi meldingene ofte kommer tidlig på tre-tinnet. Jeg vet ikke hva Ole skulle meldt over 3hj, men 4ru er en nødmelding. Noen vil sikkert si at det benekter sparkontroll, men det tror jeg ikke. 3sp over 3hj er vel naturlig? Kanskje skulle Ole meldt 5hj over 4hj for å si at han mangler sparkontroll, men jeg skjønner også 4NT. 9 av 10 ganger han makker sparkontroll og ved å spørre etter ess kan han finne en nedlegg storeslem. 

Kanskje er "feilen" 3kl? Det er ingen bombe at makker melder 3hj/3sp og da vet han at han får en meldeproblem. Noen vil starte denne hånda med 2ru og så støtte 2hj/2sp til 3hj/3sp. Viser makker en NT hånd, kan han invitere naturlig. Andre griner når jeg antyder at en ikke skal svare positivt med 11hp og EKxxx.

______________________________________________________

1100 i beit var buttspill. 

Sånn er moderne bridge. En kan ikke få skryt de gangene en åpner tynt og lykkes, samtidig som en får kjeft når det går galt.

 

____________________________________________________________________________

Nederland fester grepet?

I spill 10 melder Nederland seg fram til en fin minorutgang og spiller som om de hadde sett alle kortene. Spar dame ut til stjeling og kløver mot bordet. Nord stikker med esset og spiller mer spar til stjeling. Ruter til tieren og sparkongen til stjeling. En gang trumf , kløver til damen, kløver til tieren og på kløver konge forsvinner en hjerter i bordet. 12 stikk. Igjen føler jeg at Aksel er preget av stundens alvor. Han ble tatt i 2sp (1100) i et tidligere spill og valgte derfor å passe med det som han ellers ville åpnet med svake to,selv i sonen.

4sp går en beit på det andre bordet og jeg ser ikke helt hvordan Børre og Ole skulle klart å melde på 5-trinnet etter denne innledningen. Kanskje 4NT av Ole over 4sp, men han var sikkert redd for at makker også hadde spar. Jeg har en mistanke om at Ole i vest mente at passen hans var krav og at makker enten måtte melde eller doble i siste hånd.





Stillingen etter  10 spill er 38 - 10 til Nederland