Første dag av tinget er ferdig

Som jeg har skrevet om tidligere, er dette tinget kanskje det viktigste i NBF sin historie. Dette handler selvsagt om det kommende EM i Tromsø i 2015. Fram til nå har det vært rimelig stille rundt de prosesser som er i gang og når det begynner å komme info fra både styret og prosjektledelsen, skal en ikke lese lenge før en skjønner at det er langt fram. Det er enda over et år igjen, så det brenner ikke noe sted ennå. Likevel er det flere som allerede nå begynner å lure på om ting er under  så god kontroll som det burde være.
Du kan lese Rune Kufaas sin statusrapport pr. juni her

Jostein Sørvoll var tydlig i sitt programmanifest at han er den beste til å lede NBF-skuta trygt i havn når det gjelder EM, mens Jan Aasen har vært like klar på at han ønsker å fullføre prosjektet som han har vært den viktigste til å initiere. Jan Aasen har en historie bak seg der han har blitt kritisert for manglende økonomistyring tidligere og det kan bli brukt mot han før valget i morgen. Det er vel lite tvil om at han på midten av 2000-tallet ble "økonomisk reddet" av en svært dyktig ryddegutt i generalsekretær Rune Handal.

Tinget 2014 ble satt kl 13.00 og agendaen punkt 1-4 ble vedtatt med ett tilleggspunkt der honnorar for tillitsvalgte ble behandler. En god del av tiden i den første økta gikk med til at Jan Aasen redegjorde for EM planene. To kilder jeg har snakket med, uttrykte begge at de følte skepsis i salen. Ikke minst det som handlet om økonomiske rammer.

Regnskapet ble godkjent etter at revisor måtte komme med noen redgjørelser. Det var stor diskusjon rundt medlemsbladet "Norsk Bridge". Ingenting ble bestemt, men stemningen i salen heller mot digitalisering for å spare porto. Ellers ble det også diskutert om hvordan man skal få de siste 70 klubbene over på "Ruter". I dag går det med mange hundre timer til å plotte inn resultater og serviceavgift for klubber som ikke har "Ruter". Forbundet ønsker at de fra 01.01.15 skal være krav om "Ruter" i alle klubber. Det ble diskutert at de som ikke har "Ruter" må betale ekstra for å få behandlet sine lister.

Et høydepunkt var da NBF's hederstegn ble tildelt Bridgefestivalen's general Inger Hjellemarken. Vi gratuerer!!



Velkommen til å gratulere Inger Hjellemarken i kommentarfeltet

  

  

"Look to chess!"

Sjakk og bridge er selvsagt to forskjellige "idretter", men jeg mener vi har mer felles enn faktorer som skiller oss. Begge tankesportidrettene har levd en bortgjemt tilværelse, langt unna offentlighetens (og media) sitt lys i mange tiår. "Er ikke bridge noe gamle sherrydrikkende damer holder på med?" er et spørsmål de fleste av oss sikkert har fått. Sjakk har blitt sett på som noe sært og rart som nerder med høy IQ og lav sosial intelligens har holdt på med. Mange bridgespillere har en fohistorie som sjakkspillere, så da passer vi i begge disse båsene.

Så eksploderer interessen for sjakk. En småvoksen utgave av Justin Bieber får folk flest til å gå mann av huse for å kjøpe sjakkbrett , NRK dytter vekk kjente og kjære programmer i beste sendetid for å sende timevis fra VM i India . TV2 teppelegger sportskanalen sin med livesendringer fra steder jeg verken kan skrive eller plassere på kartet. Norge får OL i sjakk til Tromsø og regjeringen åpner lommeboka gjentatte ganger for å sponse arrangementet. Jeg vet ikke totalsummen sjakkforbundet har fått, men det nærmer da seg 100 millioner?




Hva så med oss? Parallellene burde vært mange, men vi står fortsatt med lua i hånda i oppmerksomhetens bakgård, akkurat som før. Jeg mener overhode ikke å kritisere de folkene i vårt forbund som daglig gjør en kjempeinnsats for å løfte fram bridgen, men hvor er det vi ikke lykkes? Vi har to av verdens beste bridgespillere i Geir og Tor, og vi har et landslag som ble verdensmester så seint som i 2007. Forbundet vårt har tross alt 10.000 medlemmer og selv om pilene peker i feil retning på mange områrder, er vi et vesentlig bidrag til folkehelsen ved å mentalaktivere mennesker på en utmerket måte. Knapt et eneste menneske utenfor vår indre krets har en anelse om disse tingene.

I morgen (søndag 15.juni), skal vi velge ny president og nytt styre. Den daglige driften skjer på forbundskontoret gjennom dyktige medarbeidere der, men det er ikke de som skal ha vyer og visjoner for oss. Bridge EM i 2015 er en unik mulighet til å profilere hobbyen vår for hele nasjonen og vi har fått en gylden mulighet til å vise bridge som aktivitet for barn, unge, voksne, eldre, menn og damer.






Da må det tenkes nytt, offensivt og uredd. Det nye styret må løpe ned dører hos Siv Jensen og peke på misforholdet mellom støtten Sjakk-OL og Bridge-EM får. Jeg vet ikke hvor mange deltakere det ene arrangementet kommer til å ha i forhold til det andre, men at det er minst like mange i de tusen hjem som kan bridge som sjakk, er jeg helt sikker på. Arrangementene har i alle fall langt flere likheter enn ting som skiller.

Hvorfor skal ikke bridge kunne få TV-tid på samme måte som sjakk har fått? Jeg kan kun trekkene og de enkleste strategiske prinsippene i sjakk. Likvevel sitter jeg timesvis og følger LIVE-sendigene på TV2. Fin Gnat er en tusseladd av en programleder som kan (om mulig) enda mindre sjakk enn meg. Likevel klarer å han å binde sammen en superflott TV-sending. 100% takket være dyktige sidekommentatorer og flinke stuntreportere. Dette hadde vi klart ENDA bedre i bridge. Med de mulighetene som allerede finnes via BBO, burde det være helt realstisk å klare å engasjere den vanlige nordmann minst like godt som sjakken klarer.

Da må det mot til fra de som leder oss. Styret i NBF må tørre å tenke stort og nytt. Prosjekt "Bridge-EM 2014" må bli et fellesløft som engasjerer bredt og ikke bli noe der en indre krets i prosjektgruppa holder bukta og begge endene. Om det styret skal ledes av Jan Aasen eller Jostein Sørvall vet vi i morgen, så jeg venter i spenning. Personlig har jeg en sterk mistanke om hva som er best for oss, men det er opp til dere tingrepresentanter å bestemme.

Uansett utfall på tinget, har bridgenorge en formidabel dugnad foran oss.