Bruk kommentarfeltet!

Jeg ønsker at flere logger seg på og skriver et ord eller tre. Når Sofie Græsholt Sjødal har begynt med bridgeblogg, kan dere for eksempel skrive "Så flott Sofie. Stå på!" Da tror jeg hun blir glad. Bente Siri Trøen tror jeg også setter pris på at noen sier. "Så flott arbeid du gjør, Bente. Vi skulle hatt flere som deg!".

Eller Lars Eide.

_______________________________________________________________________

Hva synes du?

Bjørn Odden sendte meg for en stund siden en "analyse" av hvordan han mente fordelingsmønstre i bridge var et fenomen mange ikke tok nok hensyn til. HER ER ARTIKKELEN HANS, og han har fått en kommentar av Åsmund Bjørkan.

Jeg er helt enig i at bridge og matematikk ikke alltid  nødvendigvis er to sider av samme sak, men min påstand er at matematikkens lover vil alltid vinne i det lange løp. Noen påstår at de er født med intuisjon og kortfølelse, men den kjøper ikke jeg. Spiller du med oddsen og velger den statistisk beste spilleplan over tid, vil du vinne.

På den annen side spilles ikke bridge i mørke og lydtette rom. Evnen til å tolke kroppsspråk er for eksempel en faktor, om enn overdrevent etter min mening. Jeg har nesten blitt slått ned av spillere som ikke fikk det de  mente var fortjent skryt for en vrengt finesse, men i min verden er det flaks når en uten spesielle indikasjoner  lykkes med å plassere to kort i stedet for det ene. Ikke alle er enig i det.

Jeg vil gjerne ha kommentarer fra dere som mener at "magefølelse" er en faktor i bridgespillere sitt reportuar. For meg har "mageknip" en medisinsk forklaring, og de som mener de kjenner murring i underetasjen bør heller gå på toalettet enn å tro det betyr at kongen sitter singel bak ED.

Her er Bjørn Odden sitt svar til Åsmund Bjørkan.


Hei, tror ikke han forstår hva jeg mener. Jeg har aldri tvilt på de matematiske sannsynlighetene vedrørende ledige plasser osv. Alle slike fakta skal bare brukes når vi ikke har bedre opplysninger/indikasjoner. I praksis har vi nesten alltid det. Ett bevis på det er at ingen til dags dato har blitt ekspert i bridge ut fra sine store matematiske kunnskaper. Magnus Karlsen vil ikke spille mot datamaskiner, fordi han ikke vil tape for idioter, sa han på tv. Hadde matematikken vært avgjørende i bridge hadde vi også tapt for idiotene.

Har du noengang sett en bridgebok forfatter fremheve matematiske ferdigheter? H.W.Kelsey sier i sin fantastiske bok, Logisk Bridge at en virkelig mester er født med kortforståelse, nærmest som instinkt. At de registrer alt som skjer og ikke skjer ved bordet. Disse faktorene sier han er årsaken til at ekspertene med hell ofte spiller helt mot oddsen. Det vi alle kan trene opp er evnen til å tenke logisk og at de eneste matematiske kunnskapene vi trenger er å kunne legge sammen og trekke fra, sier han også. Jeg mestrer ikke alle spillene i boka, men jeg har ikke sett ett som krever mer matematikk enn  å klare å legge sammen eller å trekke fra opp til 13. Jeg bestrider altså ikke at Åsmund Bjørkan er bedre i matematikk enn meg:))

Mvh Bjørn

______________________________________________________________

Oppsummering av juniorleiren og U21/U26

Av Lars Eide

Hei Snorre
 
Først, Takk for gode ord. Det er alltid hyggelig å bli satt pris på. Jeg beklager sen tilbakemelding, men jeg har hatt ferie og pustepause etter Ungdoms-EM. 23 dager i Tromsø setter sine spor.

Juniorleieren var som vanlig meget vellykket. Jeg har ikke hørt annet enn godord fra både deltakere og foresatte. Ekstra hyggelig var det å ha med fire juniorspillere fra Nederland på leiren. De synes det var fantastisk med en leir som denne der deltagerne «kjente på hverandre» nærmest døgnet rundt. Slikt hadde de ikke maken til i hjemlandet og de ønsket seg tilbake neste år.


I år var omtrent  halvparten av deltakerne under 16 år og det er svært hyggelig å se så mange unge som trolig kan føre våre gode juniortradisjoner videre i årene som kommer dersom de blir ivaretatt godt lokalt og får mulighetene til utvikling. Mange av dem har foreldre som kan bidra til utviklingen, mens andre er avhengig av støtte fra lokal klubb eller krets. Alle får tilbud om jevnlig BBO trening med Kristian Ellingsen framover.

Antallet spill på årets leir ble noe mindre enn tidligere år da de yngste lett sporer litt av og det blir mye venting, men hva gjør vel det når samholdet og vennskapet er på topp? De eldste deltakerne viste stor romslighet og omsorg for de minste og det rører min sjel.


Det er mange gjengangere på juniorleiren og det tyder på at konseptet faller i god smak hos deltakerne. Vi fikk mange leirdeltaker til å bli med på Junior NM.  Spillelokalet og idrettshallen vi brukte til overnatting fungerte veldig bra, men kjøkkenfasilitetene var dårlige og satte oss på prøve. Ingen sure miner likvel! Utvilsomt blir folk sultne av å spille bridge for jeg skal si det gikk unna med maten.  


Nybegynnerkurset som ble holdt parallelt hadde færre deltaker i år, men de som var med viste stor interesse og talent ifølge Sven Olai Høyland og Sølvi Flo som sto for den delen av arrangementet. Olav Lillebuen var som vanlig med som altmuligmann og viktig støttespiller. I tillegg hadde vi god hjelp av foreldre/bestemor som gjorde jobben lettere for Kristian Ellingsen og jeg som hadde hovedansvaret.  


 Etter Junior-NM og leir  var det så klart for Ungdoms-EM for landslag der jeg har ansvaret sammen med Lars Arthur Johansen for de to eldste klassene U26 og U21.  I U21 klassen stilte Norge med et rutinert par og et debutantpar. Laget gjennomførte et godt nordisk mesterskap i påsken, men rutine er viktig i lange mesterskap.  Laget leverte ujevnt og sluttresultatet var dårligere enn forventet. Vi hadde et lite håp om VM plass neste år, men manglet mye på det.

Forventningene var betydelig høyere til U26 laget. Medalje var et klart siktemål etter fjorårets VM gull. Mesterskapet er nå historie og medaljemålet ble nådd. VM plass er sikra neste år. Jeg sitter allikevel igjen med en følelse av at gullet glapp  på grunn av for mange personlige feil, men det er godt å vite at vi har mer å gå på. Vi gleder oss allerede til neste års jr. VM. Der er jeg sikker på at laget skal prestere bra. Tradisjonelt er vi best mot gode lag og viser styrke i sluttspillkamper.
 

Mvh Lars

Vm i bridge 2015

spills i Chenai i India fra 25.september. Norge stiller med lag i veteransklassen, der de blant annet møter ZIA for USA. Geir Olav Tislevoll spiller Åpen klasse for New Zealand. Geir og Tor som vanlig for Monaco. Den andre uka starter Transnationals og der er det mer flere norske, blant annet Espen og Boye for lag Schwartz. De har mista Lotan Fisher og Ron Schwartz som lagkamerater og har fått et ganske fersk kanadisk par med seg. Kanskje ikke lista ligger like høyt denne gangen.

HER ER ALLE DELTAKERNE

____________________________________________________

En av bridgens hverdagshelter

 

 Det som er så bra med bridge er at det kan spilles på alle nivåer. I hobbyen vår er det mange dimensjoner, der det med premier, heder og ære er bare en av dem. For mange kanskje ikke den viktigste en gang. I neste "Sett og Hørt" i BIN kommer det et intervju med Astri Dahl, en nybegynner fra Koppang BK som var i Tromsø under EM. Flere ganger mens jeg pratet med henne, kom hun inn på makkeren sin, Bente Siri Trøen. Hun kunne ikke få rost den hjelpa og kyndige veilledninga hun både fikk og hadde fått av henne. Derfor synes jeg dere lesere skal få bli litt kjent med en av de mange hverdagsheltene i bridgen.



Når det feires i Østerdalen, pynter de heller hverandre enn hus og heim. Her er det Bente Siri Trøen som er pågledd med girlander i forbindelse med sin 60-årsdag.


Hei, Bente.

Jeg har blitt fortalt at du er Østerdalens ivrigste bridgespiller. I tillegg har du forstått hvordan en nybegynner skal inkluderes i turneringsbridgens verden. Fortell litt.


Jeg sitter i styret i Koppang BK og der prøver vi å ha en bevisst holdning til hvordan vi skal ta vare på kursdeltakere. Etter kurset ble det bestemt at vi i styret skulle spille med en nybegynner hver. Akkurat nå er det bare Astri igjen av de 6 som var med på det kurset.  Klubben vår ble av kretsen kåret  til «Årets klubb 2014», blant annet for våre bridgekurs, vår hjemmeside og hvordan vi legger til rette for medlemmene våre. Vi arrangerer vi jevnlige kurs og skal ha et nytt nå i september.

Selv har jeg spilt bridge siden 2001 og min makker som du har snakket med tidligere, Astri Dahl, gikk kurs høsten 2014. Vi spiller sammen stort sett hver torsdag i Koppang BK. Ellers i sommer har det blitt noen mandager i Rendalen og noen tirsdager i Engerdal. Jeg har egentlig en annen fast makker (som har spilt bridge i ca.50 år). Vi spiller Rendalen hver mandag hele året, men jeg har ikke fått han på nett enda. Vi har også vært med på flere Bridgefestvaler og skulle egentlig spilt mix/veteran i Tromsø.


Fra klubbspilling i Koppang BK.


Så til EM. Er det ikke litt skummelt å ta turen til et Europamesterskap der det sitter spillere med meritter som kan skremme vannet av noen og en hver?

Vi er samstemte der: "Ikke skummelt i det hele tatt!"  Vi går inn i vår egen boble, gjør så godt vi kan og det man tror er riktig i hvert spill, uansett hvem man spiller mot. Vi spilte først EM åpen damer. Der havnet vi i B-finale andre dag og endte nest sist. I tillegg fikk vi med oss tre sideturneringer  og beste plassering der ble  nr 10 av 36. De ble 7 klubbpoeng på konto også.
Det er viktig at vi som ikke kan vinne i stedet tar et og et spill som vi evaluerer i etterkant. I mange spill fikk vi scorer mellom 75% og 100 % og da gleder vi oss over dem. Ellers håper vi å ha tatt med oss litt lærdom av feilene vi gjorde. "Øvelse gjør mester" heter det så fint. Vi deltok også i noen kveldsturneringer og spilte Marit Sveaasturneringen til slutt. Der ble vi nummer 117 av de123 som fullførte. Tilsammen tipper jeg vi spilte omtrent tre hundre spill.

Jeg har stilt det neste spørsmålet også til din makker, Astri Dahl. Hvordan opplevde dere å bli tatt i mot av de mer rutinerte spillerne?  

Vi ble stort sett godt mottatt av alle. De beste parene vi møtte, både i EM damer og Marit Sveaas-turneringen, var faktisk de hyggeligste. Stort sett opplevde vi Tromsø og EM utelukkende positivt. Vi skulle gjerne fått mere stikk og mere poeng, men all ære til arrangementet.

Så litt om bridge generelt. Hva er det med bridge som gjør at dere velger å bruke mye tid på akkurat dette? 

Bridge er et spennende spill der samspillet med makker er det viktigste. En er god (og dårlig) sammen.  I tillegg er det hjernetrim. Det sosiale aspektet er viktig og en blir kjent med nye mennesker hele tiden. Jeg er alvorlig bitt av bridgebillen og vi er allerede i gang med å planlegge neste EM som skal spilles i Toscana i Italia i 2017. Der håper vi å få med oss flere miljøet her i Østerdalen.

Takk for praten, Bente Siri, og masse lykke til videre med bridgen. Både med arbeidet lokalt i klubb og krets i Østerdalen, men kanskje spesielt med det arbeidet dere legger ned for å prøve å ta vare på nybegynnerne. Du forteller at bare en av seks kursdeltakere fra det siste kurset har fortsatt med aktiv bridge og det sier noe om viktigheten av å ta i mot dem på en god måte. At de får en trygg og erfaren makker er helt sikkert den aller beste introduksjonen. Takk igjen!

 

 

 

 

 

Fikk han belønning?

Noen ganger ser en at i lagkamper spiller den ene spillleføreren opplagt bedre enn den andre, selvsagt gitt at de er i samme kontrakt. Andre ganger handler det om gjette riktig når det er flere spilleplaner som ser fornuftige ut. Mens vi spiller bridge har vi ikke tilgang til Deep FInesse eller andre programmer som lynkjapt regner ut beste odds. Dette spillet er fra finalen i Charimans Cup mellom Polen/Litauen og Sverige/Nederland. Jeg er ikke veldig god i kjapt å finne matematisk beste plan, men er ganske sikker på at polakken spilte best.

Begge bordene var i 4sp og begge fikk hjerterkongen ut. De satt over den første, men så skilte veiene seg. Svensken spilte sparess og mer spar. Da ble det beit. Han gikk altså for å få bare en spartaper, men det lyktes ikke. Polakken la også ned sparesset, men så skifta han til kløver. Sitter den fargen 3-3 får han kastet en hjerter og tåler to spartapere. Nå ble den tredje kløveren stjålet med spar knekt, mens den siste hjerteren forsvant i bordet. Så kom mer hjerter. Den stjal han med spar ti og spilte mer spar. 10 stikk og +620.

Et viktig poeng som gjør at denne spilleføringen er best, er at nord har fem hjerter mot syds to. Det betyr at nord er favoritt til å være den som evt. er kort i kløver og spillefører har bedre kontroll på at nord stjeler enn om det skulle være syd som hadde bare to kløver.
_______________________________________________________________