Bilder fra Arendal Sommerturnering

Trykk på vinnerne Nils Kvangraven og Tom Høiland for flere bilder. Bare godord fra turneringen. Flotte spillelokaler og et glimrende arrangement på alle måter.

Det er snart styremøte i NBF

Der den viktigste saken er å oppsummere EM i Tromsø. Vi vil få vite det økonomiske sluttresultatet og vi venter i spenning. Jostein Sørvoll har forberedt oss på et underskudd, men ikke større enn at NBF håndterer det, sier han.

Jeg håper også at styret legger en stragegi for hvordan Norge skal løfte seg på landslagsnivå. Etter min mening var det et rett signal å ansette en sportsjef og sette ned et sportsig utvalg. På grunn av blant annet sykdom, har dette arbeidet ikke kommet i gang. Vi har mer enn nok talenter i alle klasser, men vi taper til utlendingene fordi våre beste ikke trener nok sammen. BBO er fint og flott, men skal vi hevde oss i 14 dagers turneringer som f.eks EM lag, må vi trene på den type bridge. Det er en utfordtring av ingen av landslagsparene våre bor på samme sted, så de er nødt til å reise. Dette koster.

Vi har juniorer som holder det høyeste nivået i verden, men det er et langt stykke derfra og opp til vokseneliten. Parene i landslagstroppen er slik jeg ser det mer eller mindre overlatt til seg selv. Har NBF mot og penger til å stake ut en kurs? Er det utopi å tro at det finnes en sponsor som kan bidra?

Jeg regner også med at kollisjonen med den svenske bridgefestivalen blir en sak, men det er det kanskje for seint å gjøre noe med?

___________________________________________________________________

Parturnering på sitt beste/verste

Spillet har jeg fått av Nils Kvangraven som vant Arendalsturneringa i helga. Han forteller at i denne perioden satt han og makker i dytten, så etter 1hj i syd, opplysende dobling fra makker Tom Høiland og pass (!!) i nord, hoppet han likegodt til 3NT (!) på D10 dobbel i hjerter.



Syd startet ikke unormalt med en liten hjerter til knekt og dame. Så ruter knekt som syd la liten på. Hva nå?

Nils ser at salen er i utgang i minor og der vil motparten starte med hjerteresset. Avhengig av om ruterkappen går, vil de fleste ha +400 eller +420 på ØV. Derfor spiller det ingen rolle om han får +430 for ti stikk eller +720 med alle stikkene. Han må bare passe på å slå +420.

Så kommer det taktiske inn i bildet. Syd vet selvsagt ikke at øst bare har dobbel hjerter, og det utnytter Nils. Han stikker med ruteresset (!) og spiller seks ganger kløver. Syd skal kaste fire kort og setter seg igjen med det som ser ut som de normale KJ  spar, EK i hjerter og ruter kongen. Med åpne kort skulle han avblokkert hjerteren, mens makker hadde holdt minst tre stykker for å stikke seg inn på åtteren. Selvsagt ikke mulig i praksis.

I sluttpossen burde kanskje syd blanka sparkongen, men uansett fikk han komme inn i hjerter, kunne ta to hjerterstikk og ruterkongen før han avsluttet med å måtte spille fra KJ i spar. Nils fikk sine +430 og +8 av 14 mulige. Det var ingen forskjell på +430 og +710.

___________________________________________________________________

Summer Nationals i gang i USA

Der er hovedturneringen "SPINGOLD" som starter i dag med innledende kvalifisering. Finalen er ikke ferdig før natt til neste mandag (17.august). Det er de vanlilge nordmennene som er med, men Boye og Espen har nye lagkamerater for team Schwartz. LES MER PÅ BIN.NO.

Jeg sliter med å følge med på resultater fra USA, men det blir bedre år for år. 

Summer Nationals innledes med parturneringen Von Zedtwitz Life Master. Utfordringen min er å vite når turneringene er slutt, men jeg tror Tor Helness ble nummer seks sammen med Steve Weinstein, mens Geir Helgemo ble nummer 15 med sin sponsor Richard Zeckhauser. Et fransk par, Quantin - Lorenzini, vant.
HER ER RESULTATER ETTER 6 SESJONER, og som sagt mener jeg det er slutten.

Det blir BBO fra Spingold på torsdag

_________________________________________________________________

Hvordan gjør de det andre steder?

Hvis dere ser litt grundigere bak resultatene de siste årene, er det to land i Europa som peker seg ut. I alle fall om en vurderer alle klasser under ett.  Italia var den dominerende nasjonen for noen år siden, men blant annet på grunn av interne stridigheter er de (midlertidig?) ikke helt i teten. Sverige hevder seg, men med ujevne mellomrom. Island det samme, mens land som England og Frankrike også sliter med jevnheten. Norge var for et lite tiår siden helt i verdenstoppen, men vi har tatt en pause derfra.

De to landene jeg tenker på, er Polen og Nederland. Jeg har ikke sett noen samlet medaljeoversikt fra Åpent EM og Ungdoms-EM i Tromsø, men er helt sikker på at disse to landene er klart best. Nedeland vant blant annet EM-lag og Marit Sveas, mens Polen var best i flere klasser blant juniorene. Også i dameklasser er disse to landene alltid helt i teten.

Det som kanskje imponerer meg mest, er bredden i toppen. Både Nederland og Polen er godt representert på sponsorlagene som hevder seg i de store internasjonale turneringene som Cavendish og Nationals i USA. På damesiden har de kanskje verdens beste spiller i Marion Michielsen.

Det er vel få som mener at slike resultater er tilfeldige. På samme måte som den norske dominansen i langrenn er et resultat  av langsiktig og planmessig arbeid, vil jeg tro at holender og polakker har lagt ned et godt stykke innsats for å oppnå sine resultater. I all sport er det en kjennsgjerning at "suksess avler suksess" og når en spiller eller ett par gjør det bra, er de lettere for andre å følge etter.

Jeg har tatt kontakt med forbundene i Nederland og Polen for å høre litt om hvilken strategi som ligger bak. Er det ting vi kan lære her hjemme og er det faktorer vi kan kopiere uten at det koster all verden? Frank Svindal har hjulpet meg med kontakter inn i det polske forbundet og han har også hjulpet meg med noen engelske formulereringer. Han forteller at det er ferie i Polen for tiden, men kommer tilbake med info når de er i gang igjen.

Etter litt fram og tilbake kom jeg i kontakt med Danny Molenaar, en av spillerne på "Orange White" som vant EM lag i sommer. Han har et engasjement i det nederlandske forbundet og forteller at han har et spesielt ansvar for å ta tak i de spillerne som i ung alder viser et spesielt talent. Hans oppgave er ikke å skape mange bridgespillere, men å forvandle interesserte bridgeungdommer til dyktige bridgespillere. Altså en forlenget arm fra det generelle rekrutteringsarbeidet og inn mot en spissing av de som kan bli gode. Avstander i Nederland og Norge kan ikke sammenlignes, så når han snakker om å samle de beste ungdommene til "Selections", er nok det lettere praktisk hos dem enn hos oss.

 



Det nederlandske laget "Orange White" som vant Åpent EM-lag i Tromsø. Danny Molenaar nummer to fra høyre.


_________________________________________________________________________________

Her er "intervjuet" mitt med Danny Molenaar. Ikke revolusjonerende tanker kanskje og vi ser at han peker på mange av de samme utfordringene som vi har her hjemme. Likevel er jeg helt sikker på at dette er verdifull lesing for NBF og den/de personer som har et spesielt ansvar for rekruttering. Det som jeg synes er mest interessant, er at Nederland tidlig velger å plukke ut en mindre gruppe spillere som følges opp av forbundet, mens det generelle rektutteringsarbeidet i større grad drives lokalt. Det siste nesten selvfølgelig.

Is there an overall strategy from the Dutch Bridgefederation or from authorities responsible for education in general on the subject?

We are starting a plan for the selections this year, but we don’t have much for the rest of the youth players. Some individuals train several youngsters in local bridgeclubs. The federation tries to keep track of all these individual efforts, but I’m not involved with that, so I know very little.

Can you tell me something about bridge in schools and universities?

There hardly is any. We have the same problem that most other countries have. We have people working in it, but it’s a slow process.

Are there bridge classes in all schools (private/public)?

No. We hardly have any private schools at all in the Netherlands. There are a few schools that do something with bridge, but less then 10 I would guess.

 Which age groups is the offer of bridge classes mainly for?

There are some schools where they kids of age 10-12 learned bridge, but now we are aiming for plus programs in high schools I think.

Who takes decision about that is should be an offer of bridge classes in a school/university?

Schools themselves does and it is always chosen by interested students, it is not obligatory in any way.



Is bridge in school generally free of charge for the students/pupils and paid by the school?

I think it is free of charge..

 When you find special talented players, how can your federation "take good care" of them?

They get invited to selections. We train at least 8 times a year with all selections in Utrecht. Juniors schools and girls (separately). If pairs do well, we offer them systematic coaching for bridge questions. We also have captains of all selections who oversee progressions and I am recently instated to oversee all.

 

Tosidig skvis fra Lyngdal i Arendal

og jeg har tatt meg den frihet å stjele fra NILS KVANGRAVEN sin flotte side. Et spill for lærebøkene av Karl Olav Hansen.


 

"Calle og Karola dominerte Arendal dag 1. Dette spillet er fra runden mot oss hvor de meldte en glimrende 7♣.

 

Ruter knekt i utspill løp til kongen på hånden. Nå fortsatte Karola med tre runder trumf før ruter ess med spar avkast ble fulgt av liten ruter til stjeling.

 

Hvis ruteren hadde sittet 4-3 ville resten stått, men med 5-2 sits måtte det spilles pent.

 

Karola kombinerte mulighetene godt da han tok for trumfstikkene på hånden med avkast av en spar og hjerter dame fra blindemann. Spar til kongen ga posisjonen som du kan se under. "

     
 

"På spar ess måtte vest sake hjerter 10. Når så ruter dame ble spilt var det øst sin tur til å være skvist i major. Han måtte også avse en hjerter. Dermed «viste» Karl Olav at hjerteren satt 1-1 hos motparten. Han spilte derfor hjerter til ESSET og felte min single konge for hjemgang.

 

Det var akkurat ALLE poengene i Arendal, ikke rart gutta leder. Veldig veldig veldig pen skvis av den dyktige Karl Olav Hansen. "

     
     
     

A4-hilsen fra Askim

 Askim BK har 75 års jubileum og har en turnering 22. august. Vi var litt redd for at det skulle bli for mye her i Østfold, siden Foss er rett rundt hjørnet og de trekker jo som regel fulle hus. Vi hadde satt tak på 52 par, men jobber med saken for å øke så vi kan ta imot kanskje 75 par.
 
Så bridgegleden finnes i Norge. 
http://bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/1589/(offset)/50
 
 
Avslutter med en liten Wyb(tG) historie.
 
 
NM monrad par for en del år siden spilte jeg med sjefCaddyen fra EM, Ørjan Lindesteg, og hadde fått utdelt AKJxxxxx-xx-x-Ex.Vi i ugunstig hører jeg makker melder pass-1NT fra FI Høyre- og A4 som jeg er melder jeg 2hjerter(naturlig)-dobbelt etter noen spørsmål-pass fra makker-pass fra FI høyre og 3Hj! fra meg- hardere dobling fra venstre og passtil meg-prøver meg med 3sp.

Faktisk mener jeg denne dobling var enda mer hissig og hard- og pass rundt. og 730. Tevlingpoliti ble det  skreket på fra begge sider og Mr. Brown kommer subbende som en helt typisk søndagsform. Han hører på argumenter om at makker måtte melde 4 hjerter siden han hadde bedre hjerter osv osv. Wyb(tG) avslutter med "Hvis dere ikke har forstått at dette er bløff sitter dere på for høyt bord nummer, noe kanskje denne runden kan justere for dere"

Sikkert ikke helt A4 avgjørelse med mer rett en det som kanskje hendte i EM, bruk fornuft, spør etter TD, ikke skrik. Og ikke jag poeng... Truneringen er fulltegnet rundt i landet, det kommer til å være nivåforskjell og ambisjonsforskjell. HUSK det og la hygge komme foran poeng. Endelig er sommeren over og vi kan begynne med å spille bridge uten å få dårlig samvittighet for å sitte inne i det fine været.......

 
Kunstneren helt A4

Bruk kommentarfeltet!

Jeg ønsker at flere logger seg på og skriver et ord eller tre. Når Sofie Græsholt Sjødal har begynt med bridgeblogg, kan dere for eksempel skrive "Så flott Sofie. Stå på!" Da tror jeg hun blir glad. Bente Siri Trøen tror jeg også setter pris på at noen sier. "Så flott arbeid du gjør, Bente. Vi skulle hatt flere som deg!".

Eller Lars Eide.

_______________________________________________________________________

Hva synes du?

Bjørn Odden sendte meg for en stund siden en "analyse" av hvordan han mente fordelingsmønstre i bridge var et fenomen mange ikke tok nok hensyn til. HER ER ARTIKKELEN HANS, og han har fått en kommentar av Åsmund Bjørkan.

Jeg er helt enig i at bridge og matematikk ikke alltid  nødvendigvis er to sider av samme sak, men min påstand er at matematikkens lover vil alltid vinne i det lange løp. Noen påstår at de er født med intuisjon og kortfølelse, men den kjøper ikke jeg. Spiller du med oddsen og velger den statistisk beste spilleplan over tid, vil du vinne.

På den annen side spilles ikke bridge i mørke og lydtette rom. Evnen til å tolke kroppsspråk er for eksempel en faktor, om enn overdrevent etter min mening. Jeg har nesten blitt slått ned av spillere som ikke fikk det de  mente var fortjent skryt for en vrengt finesse, men i min verden er det flaks når en uten spesielle indikasjoner  lykkes med å plassere to kort i stedet for det ene. Ikke alle er enig i det.

Jeg vil gjerne ha kommentarer fra dere som mener at "magefølelse" er en faktor i bridgespillere sitt reportuar. For meg har "mageknip" en medisinsk forklaring, og de som mener de kjenner murring i underetasjen bør heller gå på toalettet enn å tro det betyr at kongen sitter singel bak ED.

Her er Bjørn Odden sitt svar til Åsmund Bjørkan.


Hei, tror ikke han forstår hva jeg mener. Jeg har aldri tvilt på de matematiske sannsynlighetene vedrørende ledige plasser osv. Alle slike fakta skal bare brukes når vi ikke har bedre opplysninger/indikasjoner. I praksis har vi nesten alltid det. Ett bevis på det er at ingen til dags dato har blitt ekspert i bridge ut fra sine store matematiske kunnskaper. Magnus Karlsen vil ikke spille mot datamaskiner, fordi han ikke vil tape for idioter, sa han på tv. Hadde matematikken vært avgjørende i bridge hadde vi også tapt for idiotene.

Har du noengang sett en bridgebok forfatter fremheve matematiske ferdigheter? H.W.Kelsey sier i sin fantastiske bok, Logisk Bridge at en virkelig mester er født med kortforståelse, nærmest som instinkt. At de registrer alt som skjer og ikke skjer ved bordet. Disse faktorene sier han er årsaken til at ekspertene med hell ofte spiller helt mot oddsen. Det vi alle kan trene opp er evnen til å tenke logisk og at de eneste matematiske kunnskapene vi trenger er å kunne legge sammen og trekke fra, sier han også. Jeg mestrer ikke alle spillene i boka, men jeg har ikke sett ett som krever mer matematikk enn  å klare å legge sammen eller å trekke fra opp til 13. Jeg bestrider altså ikke at Åsmund Bjørkan er bedre i matematikk enn meg:))

Mvh Bjørn

______________________________________________________________

Oppsummering av juniorleiren og U21/U26

Av Lars Eide

Hei Snorre
 
Først, Takk for gode ord. Det er alltid hyggelig å bli satt pris på. Jeg beklager sen tilbakemelding, men jeg har hatt ferie og pustepause etter Ungdoms-EM. 23 dager i Tromsø setter sine spor.

Juniorleieren var som vanlig meget vellykket. Jeg har ikke hørt annet enn godord fra både deltakere og foresatte. Ekstra hyggelig var det å ha med fire juniorspillere fra Nederland på leiren. De synes det var fantastisk med en leir som denne der deltagerne «kjente på hverandre» nærmest døgnet rundt. Slikt hadde de ikke maken til i hjemlandet og de ønsket seg tilbake neste år.


I år var omtrent  halvparten av deltakerne under 16 år og det er svært hyggelig å se så mange unge som trolig kan føre våre gode juniortradisjoner videre i årene som kommer dersom de blir ivaretatt godt lokalt og får mulighetene til utvikling. Mange av dem har foreldre som kan bidra til utviklingen, mens andre er avhengig av støtte fra lokal klubb eller krets. Alle får tilbud om jevnlig BBO trening med Kristian Ellingsen framover.

Antallet spill på årets leir ble noe mindre enn tidligere år da de yngste lett sporer litt av og det blir mye venting, men hva gjør vel det når samholdet og vennskapet er på topp? De eldste deltakerne viste stor romslighet og omsorg for de minste og det rører min sjel.


Det er mange gjengangere på juniorleiren og det tyder på at konseptet faller i god smak hos deltakerne. Vi fikk mange leirdeltaker til å bli med på Junior NM.  Spillelokalet og idrettshallen vi brukte til overnatting fungerte veldig bra, men kjøkkenfasilitetene var dårlige og satte oss på prøve. Ingen sure miner likvel! Utvilsomt blir folk sultne av å spille bridge for jeg skal si det gikk unna med maten.  


Nybegynnerkurset som ble holdt parallelt hadde færre deltaker i år, men de som var med viste stor interesse og talent ifølge Sven Olai Høyland og Sølvi Flo som sto for den delen av arrangementet. Olav Lillebuen var som vanlig med som altmuligmann og viktig støttespiller. I tillegg hadde vi god hjelp av foreldre/bestemor som gjorde jobben lettere for Kristian Ellingsen og jeg som hadde hovedansvaret.  


 Etter Junior-NM og leir  var det så klart for Ungdoms-EM for landslag der jeg har ansvaret sammen med Lars Arthur Johansen for de to eldste klassene U26 og U21.  I U21 klassen stilte Norge med et rutinert par og et debutantpar. Laget gjennomførte et godt nordisk mesterskap i påsken, men rutine er viktig i lange mesterskap.  Laget leverte ujevnt og sluttresultatet var dårligere enn forventet. Vi hadde et lite håp om VM plass neste år, men manglet mye på det.

Forventningene var betydelig høyere til U26 laget. Medalje var et klart siktemål etter fjorårets VM gull. Mesterskapet er nå historie og medaljemålet ble nådd. VM plass er sikra neste år. Jeg sitter allikevel igjen med en følelse av at gullet glapp  på grunn av for mange personlige feil, men det er godt å vite at vi har mer å gå på. Vi gleder oss allerede til neste års jr. VM. Der er jeg sikker på at laget skal prestere bra. Tradisjonelt er vi best mot gode lag og viser styrke i sluttspillkamper.
 

Mvh Lars

Vm i bridge 2015

spills i Chenai i India fra 25.september. Norge stiller med lag i veteransklassen, der de blant annet møter ZIA for USA. Geir Olav Tislevoll spiller Åpen klasse for New Zealand. Geir og Tor som vanlig for Monaco. Den andre uka starter Transnationals og der er det mer flere norske, blant annet Espen og Boye for lag Schwartz. De har mista Lotan Fisher og Ron Schwartz som lagkamerater og har fått et ganske fersk kanadisk par med seg. Kanskje ikke lista ligger like høyt denne gangen.

HER ER ALLE DELTAKERNE

____________________________________________________

En av bridgens hverdagshelter

 

 Det som er så bra med bridge er at det kan spilles på alle nivåer. I hobbyen vår er det mange dimensjoner, der det med premier, heder og ære er bare en av dem. For mange kanskje ikke den viktigste en gang. I neste "Sett og Hørt" i BIN kommer det et intervju med Astri Dahl, en nybegynner fra Koppang BK som var i Tromsø under EM. Flere ganger mens jeg pratet med henne, kom hun inn på makkeren sin, Bente Siri Trøen. Hun kunne ikke få rost den hjelpa og kyndige veilledninga hun både fikk og hadde fått av henne. Derfor synes jeg dere lesere skal få bli litt kjent med en av de mange hverdagsheltene i bridgen.



Når det feires i Østerdalen, pynter de heller hverandre enn hus og heim. Her er det Bente Siri Trøen som er pågledd med girlander i forbindelse med sin 60-årsdag.


Hei, Bente.

Jeg har blitt fortalt at du er Østerdalens ivrigste bridgespiller. I tillegg har du forstått hvordan en nybegynner skal inkluderes i turneringsbridgens verden. Fortell litt.


Jeg sitter i styret i Koppang BK og der prøver vi å ha en bevisst holdning til hvordan vi skal ta vare på kursdeltakere. Etter kurset ble det bestemt at vi i styret skulle spille med en nybegynner hver. Akkurat nå er det bare Astri igjen av de 6 som var med på det kurset.  Klubben vår ble av kretsen kåret  til «Årets klubb 2014», blant annet for våre bridgekurs, vår hjemmeside og hvordan vi legger til rette for medlemmene våre. Vi arrangerer vi jevnlige kurs og skal ha et nytt nå i september.

Selv har jeg spilt bridge siden 2001 og min makker som du har snakket med tidligere, Astri Dahl, gikk kurs høsten 2014. Vi spiller sammen stort sett hver torsdag i Koppang BK. Ellers i sommer har det blitt noen mandager i Rendalen og noen tirsdager i Engerdal. Jeg har egentlig en annen fast makker (som har spilt bridge i ca.50 år). Vi spiller Rendalen hver mandag hele året, men jeg har ikke fått han på nett enda. Vi har også vært med på flere Bridgefestvaler og skulle egentlig spilt mix/veteran i Tromsø.


Fra klubbspilling i Koppang BK.


Så til EM. Er det ikke litt skummelt å ta turen til et Europamesterskap der det sitter spillere med meritter som kan skremme vannet av noen og en hver?

Vi er samstemte der: "Ikke skummelt i det hele tatt!"  Vi går inn i vår egen boble, gjør så godt vi kan og det man tror er riktig i hvert spill, uansett hvem man spiller mot. Vi spilte først EM åpen damer. Der havnet vi i B-finale andre dag og endte nest sist. I tillegg fikk vi med oss tre sideturneringer  og beste plassering der ble  nr 10 av 36. De ble 7 klubbpoeng på konto også.
Det er viktig at vi som ikke kan vinne i stedet tar et og et spill som vi evaluerer i etterkant. I mange spill fikk vi scorer mellom 75% og 100 % og da gleder vi oss over dem. Ellers håper vi å ha tatt med oss litt lærdom av feilene vi gjorde. "Øvelse gjør mester" heter det så fint. Vi deltok også i noen kveldsturneringer og spilte Marit Sveaasturneringen til slutt. Der ble vi nummer 117 av de123 som fullførte. Tilsammen tipper jeg vi spilte omtrent tre hundre spill.

Jeg har stilt det neste spørsmålet også til din makker, Astri Dahl. Hvordan opplevde dere å bli tatt i mot av de mer rutinerte spillerne?  

Vi ble stort sett godt mottatt av alle. De beste parene vi møtte, både i EM damer og Marit Sveaas-turneringen, var faktisk de hyggeligste. Stort sett opplevde vi Tromsø og EM utelukkende positivt. Vi skulle gjerne fått mere stikk og mere poeng, men all ære til arrangementet.

Så litt om bridge generelt. Hva er det med bridge som gjør at dere velger å bruke mye tid på akkurat dette? 

Bridge er et spennende spill der samspillet med makker er det viktigste. En er god (og dårlig) sammen.  I tillegg er det hjernetrim. Det sosiale aspektet er viktig og en blir kjent med nye mennesker hele tiden. Jeg er alvorlig bitt av bridgebillen og vi er allerede i gang med å planlegge neste EM som skal spilles i Toscana i Italia i 2017. Der håper vi å få med oss flere miljøet her i Østerdalen.

Takk for praten, Bente Siri, og masse lykke til videre med bridgen. Både med arbeidet lokalt i klubb og krets i Østerdalen, men kanskje spesielt med det arbeidet dere legger ned for å prøve å ta vare på nybegynnerne. Du forteller at bare en av seks kursdeltakere fra det siste kurset har fortsatt med aktiv bridge og det sier noe om viktigheten av å ta i mot dem på en god måte. At de får en trygg og erfaren makker er helt sikkert den aller beste introduksjonen. Takk igjen!

 

 

 

 

 

Fikk han belønning?

Noen ganger ser en at i lagkamper spiller den ene spillleføreren opplagt bedre enn den andre, selvsagt gitt at de er i samme kontrakt. Andre ganger handler det om gjette riktig når det er flere spilleplaner som ser fornuftige ut. Mens vi spiller bridge har vi ikke tilgang til Deep FInesse eller andre programmer som lynkjapt regner ut beste odds. Dette spillet er fra finalen i Charimans Cup mellom Polen/Litauen og Sverige/Nederland. Jeg er ikke veldig god i kjapt å finne matematisk beste plan, men er ganske sikker på at polakken spilte best.

Begge bordene var i 4sp og begge fikk hjerterkongen ut. De satt over den første, men så skilte veiene seg. Svensken spilte sparess og mer spar. Da ble det beit. Han gikk altså for å få bare en spartaper, men det lyktes ikke. Polakken la også ned sparesset, men så skifta han til kløver. Sitter den fargen 3-3 får han kastet en hjerter og tåler to spartapere. Nå ble den tredje kløveren stjålet med spar knekt, mens den siste hjerteren forsvant i bordet. Så kom mer hjerter. Den stjal han med spar ti og spilte mer spar. 10 stikk og +620.

Et viktig poeng som gjør at denne spilleføringen er best, er at nord har fem hjerter mot syds to. Det betyr at nord er favoritt til å være den som evt. er kort i kløver og spillefører har bedre kontroll på at nord stjeler enn om det skulle være syd som hadde bare to kløver.
_______________________________________________________________

Juniorjentas bridgeblogg

Jeg har fått konkurranse og det jubler jeg for. Noe av det viktigste den enkelte av oss har å gjøre, er å spre bridgeskiblerier ut i Cyberspace. Dess flere som hører og leser om bridge, dess flere er det som kanskje begynner å spille selv. Sofie Sjødal Græsholt er en av våre lovende juniorer og nå vil hun prøve seg som skribent også. Jeg håper hun lager en side som retter seg mer mot ungdommen enn det vi gamle klarer. Her er mitt tråd, Sofie. "Vis gutter og jenter i Norges land hvilken flott hobby bridge er. Fortell om alle turene og opplevelsene dere har, sånn at ungdommen kommer seg opp at stolen, bort fra skjermen og ut i den virkelige verden!"

BOKMERK DENNE SIDA og følg henne.

_______________________________________________________________

Nostalgi

Jeg liker å bla i gamle ting som er skrevet om bridge. Dette handler noe om at jeg synes historen vår er viktig å ta vare på. Ikke bare resultater og vinnere, men også de tingene som skjuler seg bak prosenter og desimaler. Jeg skreiv en gang et referat fra en turnering jeg spilte med Nils Kvangraven. Etter Nærbøcupen i 2007 fikk han tilnavnet "200" og det kan du lese om her.

__________________________________________________________________

Har spilt ALLE spillene i ALLE Bridgefestivaler (og EM)

Jeg vet ikke hvor ekstakt mange sesjoner det er spilt siden Bridgefestivalens start for 15 år siden, men det er mange. Nils Otto Eliassen har vært i Skien, i Stanvanger, i Trondheim, på Lillehammer,  Fredrikstad og sist nå i Tromsø. Og ikke bare har han vært der. Han har spilt det antall spill som er mulig å spille uten å være med i to turneringere samtidig!

Jeg kan prøve med på et regnestykke. 60 spill til dagen, 8 dager hvert år og 15 år.  Det blir litt over 7000 NM og EM spill. Ikke rart mange sier vi bridgespillere er en utdøende rase. :-). Med til historien hører også at Nils Otto i denne perioden har hatt seks hjerneslag, noen større og noen mindre. Han må bare passe på å ikke få dem i tiden før Festivalen, forteller han selv.

Denne innsatsen er verdt en eller annen påskjønnelse, NBF!



Nils Otto Eliassen spiller gruelig mye, men han vinner også. I Tromsø gikk han blant annet til topps i en av sideturneringene med Tommy Sandsmark

_______________________________________________________________

Deltakelsen i Tromsø

Det var 1141 unike spillere som var tilstede i Tromsø under EM, og det ble spilt 77.678 spill. Dette understreker at EM i bridge er et STORT arrangement som kanskje hadde fortjent større oppmerksiomhet i TV og aviser enn vi fikk. 

________________________________________________________________-

Regler er til for å brytes

De to kanskje viktigste reglene i motspill er "høyt i andre hånd på makkers utspill" og "spill gjennom bordets svakhet"



Hjerter ut til esset og Tor Eivind Grude spilte kløver opp i stikk to. Nå var det ingen mulighet til å vinne 6ru lenger. Ikke akkurat kunst av høyeste klasse, men det skal gjøres ved bordet selv om noen sikkert vil si "Hva skulle han ellers spilt?"

____________________________________________________________________-