Flere titler og medaljer utdelt onsdag

Onsdag ble det utdelt mange medaljer i Drammen da hele tre norgesmesterskap ble avsluttet. Det var NM for par damer (60 par), veteraner (94 par) og Monrad (91 par).

De mest suverene norgesmestrene så langt under denne festivalen er Gunn-Helness og Lise Blågestad.


Gunn og Lise vant dame-par med god margin!

Pallen i NM for damepar så slik ut:


Tonje Brogeland og Åse Langeland t.v. (sølv), gullvinnerne i midten, og Maja Rom Anjer-Stine Holmøy t.h. (bronse.

I veteranklassen ledet Helge Hantveit og Hallgeir Lunde (Bergen AK-Stord) og de holdt greit unna. Seieren i veteranklassen ble som i dameklassen nokså klar, 165 MP, nesten 2% foran Odd Frydenberg og Trond Wiborg med brødrene Mæsel på 3.plass.

Monrad Par ble vunnet av Geir Brekka-Øyvind Saur (Kristiandsand/Vikersund). Her var det mye jevnere, og forfølgerne var mindre enn 1% bak, så det var spenning til siste slutt. Andre Øberg-Geir Bergheim (Skien/Sølvknekt) tok sølv og Kåre Bogø-Espen Fasting (Nittedal/Bridgekam) bronse.

Alle resultatene finner du på festivalsiden, her.

Vegar Næss sine bulletiner finner du her.

TEORI OG PRAKSIS (et spill fra NM monrdad)

I de fleste turneringer nå til dags får spillerne fine «hand records» etter spillingen. På de er det en dataanalyse av spillene. Det er morsomt, dataprogrammet analyserer hvor mange stikk som kan tas i forskjellige kontrakter i begge retninger.

Det som blir litt feil er at veldig mange spillere tar dette som en slags facit. Mange tror åpenbart det som står der er hva vi skulle ha meldt og klart. Det er det aldeles ikke!

Analysene er med helt åpne kort (såkalt double dummy), og noen ganger er det helt unaturlige og ofte feilaktige spilleplaner som ifølge analysene gir maksimalt med stikk. Datamaskinen bryr seg ikke om hva som er beste sjanse, for den «ser» alle kortene.

Jeg tipper det er slik blant norske spillere også at mange leser dette som en slags facit. Her i New Zealand hvor jeg befinner meg høres ofte at spillere sier ting som «Oh, vi skulle ha vært i slem» når de har spilt delkontrakt. Det er ikke riktig at de skulle vært i slem, og det er ikke usannsynlig de ville gått bet selv om de spilte korrekt, beste spilleplan. Og de kan godt ha meldt riktig selv om det med helt åpne kort er teoretisk mulig å vinne tolv eller til og med tretten stikk.

Beste spilleplan (spille på beste sjanse) når du ikke vet kortenes plassering kan godt føre til færre stikk enn datamaskinen klarer å analysere seg frem til med åpne kort. Noen ganger er computerens påstand (som alltid er riktig!) om antall stikk skikkelig vanskelig å forstå og løsningen vanskelig å se, og selv de beste analytikerne må tenke lenge for å finne hvordan det mulige antall stikk kan vinnes.

Mitt tips med hensyn til dette er å ta disse opplysningene på «hand recorden» som kun morsom informasjon, og kanskje av og til som et puslespill. Ikke tro at det har noe med praktisk bridge å gjøre!

Her er et sånt spill fra Monraden:


I praksis åpner øst med 1 ruter og vest sier 1 spar om ikke syd er av den helt ville typen og spretter innpå med et svakt innhopp i spar. Gjør han det bør vest passe og høre øst doble opp, og N/S er ille ute idet vest gjør om doblingen til straff. Nord kan selvsagt ta ut i 3 kløver og de ligger litt bedre an, men det blir ikke mange stikk der heller, doblet med ingen i sonen.

Normalt går det 1 ruter fra øst og 1 spar fra øst før nord melder inn 2 kløver. Øst har ikke helt til 2 hjerter og sier 2 ruter. Vest vil mest sannsynlig kreve med 3 kløver, motpartens farge. Hvis øst da melder 3 hjerter er det ikke helt lett for vest å satse på 3 grand som er en bra utgang, og aller best spilt av vest faktisk, pga. kløverkombinasjonen (nord gir bort stikk om han spiller ut kløver).

Om øst over vests 3 kløver melder 3 grand med sin kløverstopper blir vel det kontrakten, men det er ikke umulig for vest å gå på en gang til med sleminvitten 4 ruter. Da kan de kanskje finne frem til 6 ruter?

Hva sier dataanalysen om hva som kan vinnes og hva som er «par» (best mulige score i teorien) i dette spillet?


Ø/V kan altså vinne 7 hjerter (av vest) og 7 ruter i dette spillet hvor 43 av 45 bord i Monraden spilte utgang!

I ruterkontrakt er det tretten stikk om spillefører finner hjerter dame. Fire hjerterstikk gir imidlertid kun tolv i alt (1+4+6+1), men ruteren som sitter 2-2 gir flere inntak til øst. Derfor kan spar trumfes hos øst. Det gir ikke ekstra trumfstikk (trumfer på den lange trumfhånden), men spar K-Q kommer på og spar knekt gir det trettende stikket.

Hjerterkontrakt er mer «suspekt» da hjerteren må sitte 3-3 for å få tretten stikk, for spar må trumfes der også for å få det trettende stikket for spar knekt. Så at «par» (best mulige score) liksom er +1510 til Ø/V for 7 hjerter med tretten stikk er bare teori og egentlig tull og tøys hvis en snakker om praktisk bridge.

I praksis ga 3 grand med tolv stikk over middels for Ø/V. Noen fikk tretten stikk i 3 grand, og det ga hele +37 (av 44 mulige plusspoeng).

Det må sies at 6 ruter er en fin slem, men den vil jo normalt bli spilt av øst, og kontrakten er da litt sårbar med kløver ut fra syd. Slemmen kan vinnes ved å tape ett stikk i kløver hvis hjerterfinessen tas riktig vei. Hjerterfinessen må som oftest lykkes, men her går det an å vinne tolv stikk uten å treffe i hjerter, for spar kan forsøkes først. Siden spar gir ett ekstra stikk blir spillefører kvitt to kløver på to sparstikk hos vest og vinner 6 ruter selv om hjerteren bommes.

To par meldte og vant 6 ruter og vant tolv stikk: Fred Arne Moen-Jan Petter Svendsen og Ole Berset-Åsmund Forfot.

Et par spill fra lag-mixen

I siste runde av NM MIX LAG spilte vinnerlaget S(h)aman mot treerne til slutt, lag Lillebaluba. En stor seier kunne vært nok for bronselaget for å passere lederlaget. Lillebaluba vant kampen, men ikke med stor nok margin da de var ca. 9 VP bak til slutt, og måtte ha hatt vel 4,5 VP mer, noe som ville gitt ha gitt S(h)aman vel 4,5 VP mindre. Mellom disse to lagene kom som tidligere fortalt laget med alle Grudene og Øyvin Saur.

Et av spillene vinnerlaget gjorde det bedre på i siste kamp var dette, en ganske normal 4 sparkontrakt.

Hvordan ville du spilt i 4 spar som øst med hjerter 10 i utspill?

Alternativt må du ta stilling til liten ruter ut fra syd. Spilleplan?

Ja, her er det mye å velge mellom. Jeg synes Sam Inge Høyland som fikk ruter ut fra syd spilte pent og forsiktig for å forsøke å få med seg mest mulig, og vant kontrakten etter et fint sluttspill.

Han vant ruterutspillet og spilte nok en ruter som syd vant med damen. Derfra kom hjerter 10. Høyland falt ikke for fristelsen å prøve knekten (det er mange mulige sjanser i dette spillet), men la liten fra vest og stakk selv med esset. Hvis trumfen sitter slik at det ikke blir trumftaper er det ingen problemer, en taper i hver sidefarge.

Høyland fortsatte med kløver til damen og nords ess. Tilbake kom kløver. Høyland stakk med kongen og stjal en kløver. I det stikket kom knekten på fra syd slik at tieren var godspilt. Det var fortsatt ikke over, for om det blir spartaper kan det bli en hjertertaper også til slutt, og en bet.

Nå spilte Høyland spar ess og spar til håndens konge. Syd viste seg å ha trumfstikk (QJ9 fra start). Høyland tok for kløver 10 og kastet en hjerter. I det stikket trumfet syd og spilte hjerter 3.

Knekten eller åtteren?

Å legge åtteren er mest sannsynlig korrekt hvis du stoler på at nord ville funnet motspillet hvis han ikke selv har hjerter dame. Idet han var inne på kløver ess ville han nok spilt hjerter (uten damen selv). Altså har ganske sikkert nord hjerter dame, og syd må ha hjerter 9 for at dette skal gå bra.

Og det hadde han, slik så spillet ut fra start:

Sluttposisjonen etter at det nettopp var tatt to store trumf var slik:

Kløver 10 ble spilt, syd stjal og spilte hjerter. Åtteren fra vest gjorde at nord ikke hadde noe mottrekk, han måtte legge damen eller liten, og om han legger liten vinner åtteren stikket. Hvis syd ikke trumfer kløver 10 fortsetter spillefører med trumf, og syd blir innspilt bare for å måtte gi samme favør som skjedde ved bordet. Alternativet til å spille hjerter fra syd idet hun er innspilt er å spille ruter som er til dobbeltrenons og trumfe hos vest med hjerteravkast fra øst.  

Ved det andre bordet kom hjerter 10 ut og spillefører forsøkte knekten med det samme. Da kløverfinesse med tieren senere ble forsøkt ble det en bet og 11 IMP til vinnerlaget.

Her synes jeg vinnerlagets Åse Biribakken-Helge Mæsel meldte godt og logisk i kampen mot lag Erichsen (Helen og Espen Erichsen sammen med Tor og Gunn Helness) som ble nr. 4 til slutt, like bak bronseplassen:

Det dreier seg om å unngå 3 grand, men også unngå 5 kløver som blir alternativ utgang når det ikke finnes sparstopper og motpartens meldinger har fortalt at det fort blir fem sparstikk til dem i 3 grand.

Logiske meldinger: den første doblingen viser hjerter. Den andre doblingen er opplysende og viser minst gode nok kort til å være med en gang til. Da vest forslo 3 kløver ville ikke øst gi opp utgang og spurte om sparstopper. Da Biribakken ikke hadde det forslo hun 4 hjerter som var eneste utgang med sjanser. Den kan ikke rokkes siden trumfen sitter 3-3, og det kan være visse sjanser i den kontrakten selv med 4-2 sits i hjerter.

Pluss 420 var verd 10 IMP da Ø/V ved det andre bordet gikk en bet i 3 grand etter spar ut, og N/S tok fem raske sparstikk.

NM for mixlag: Lederlaget holdt unna

Lag S(h)aman med Anna Malinowski, Sam Inge Høyland, Åse Biribakken og Helge Mæsel hadde en fin ledelse før start i tredje og siste sesjon i NM for mixlag i Dramman. Siste sesjon ble spilt tirsdag formiddag. Og de holdt unna, seiersmarginen ble på vel 8 VP. Det er ikke noen soleklar seier, men de hadde ganske bra kontroll og vant til tross for et lite tap i siste kamp hvor de slik de andre resultatene var kunne tålt å tape større, men de spilte i den kampen mot bronselaget så det var mulige doble-svingspill som kunne blitt ubehagelige. 

Anna Malinowski og Sam Inge Høyland har dermed fått en pangstart på festivalen med sølv og gull i de to første mesterskapene.

Bak vinnerne kom to «familielag». Sølv gikk til lag Gru-de(g) med Øyvind Saur og fire stykk Grude; Liv Marit, Tor Eivind, Marian W. og Gunnleiv. Bronse gikk til lag Lillebaluba som bestod av Gerd Marit og Marianne Harding, Helge Stangelle og tre stykk Bogen; Anne Irene, Frank og Håkon. Bak medaljevinnerne var det jevnt. Minst 4-5 lag hadde før siste kamp sjansen til å kapre pall-plass i den spennende avslutningen. Her et bilde "lånt" fra Geir Olav Næss sin fine bulletin: 


Pallen, NM for Mixlag

Jeg kommer tilbake med et par spill fra mix-lag litt senere.

Du finner alt om festivalen, resultater, bulletiner og mer her.

Resutlatene med alle spill og resultater på enkeltspill finner du her.

Tirsdag ettermiddag og utover kvelden fortsatte festivalen med starten på tre nye mesterskap: NM MONRAD PAR, NM FOR VETERANER og NM FOR DAMEPAR foruten de vanlige sideturneringene.

I Monraden har Anton Reynir Gunnarsson-Geir Enge (Norrøna/Verdal) tatt ledelsen etter åtte runder. Der deltar 91 par.

I Veteranklassens par NM deltar hele 94 par, og der kom Hallgeir Lunde-Helge Hantveit (Stord/Bergen AK) best ut fra «startblokkene».

I damenes par NM deltar 60 par, og der har et av de store favorittparene, Lise Blågestad-Gunn Helness tatt ledelsen.

NM MIX LAG, dag 1

Mandag startet NM for mixlag som spilles over to dager. 

Etter første dag av NM for mixlag har lag S(h)aman med Sam Inge Høyland, Anna Malinowski, Åse Biribakken og Helge Mæsel tatt en bra ledelse. På 2.plass 13,5 VP bak ligger «Nissene på låven» med Inger Skogly Rolfstad, Erling Brekka, Lisbeth Aulid Eide og Terje Lobben. Tredjeplassen så langt har lag Hel med Lisbeth Glærum, Ole Berset, Bjørn Olav Ekren og Ann-Mari Mirkovic Juvik.

Det deltar 90 lag i dette mesterskapet som altså avsluttes tirsdag. I dette spillet fra fjerde kamp var det ikke mange som kom frem til toppkontrakten:


Syd åpnet overalt med 1 ruter, og nord svarte 1 spar. Hva melder du nå, 2 ruter eller 3 ruter?

Ingen av de to meldingene er feil. Det er mange som mener at med bra syvkorts farge og 14-15 poeng er det korrekt å hoppe til 3 i minorfarge, spesielt i lagkamp, selv om et slikt hopp betyr rundt 16-17 poeng og typisk en god sekskortsfarge. Her er det litt færre hp, men det syvende kort i fargen kompenserer for de manglende poengene. Hvis fargen hadde vært noe bedre og samme poengstyrke er kanskje 3 ruter mer fristende enn med dette, og renons i makkers sparfarge er ikke ideelt. Hvis fargen er noe sånt som A-Q-J syvende er det bedre sjanse for at det kan gå bra å hoppe hvis makker kanskje melder en litt tynn 3 grand.

Så å si 2 ruter er greit nok, men jeg vil ikke kritisere en mer aggressiv 3 ruter heller.

Anna Malinowski meldte 2 ruter. Da makkeren hoppet til 3 grand var hun imidlertid ikke tvil om håndens potensiale og sa 4 kløver. Det kan godt føre til en glimrende lilleslem i kløver om makkeren har femkorts farge, eller 6 ruter om makkeren har kort som passer for det. Dessuten kan 3 grand være feil om nord har svak spar. Over 4 kløver hoppet nord til 5 ruter, han sier med det at han ikke har noe spesielt mer enn det han lovte med sin 3 grand. Da ga Anna naturlig nok opp, og utgang i ruter ble sluttkontrakten.

Slik så hele spillet ut:


Lilleslem i ruter var glimrende, men at nord ikke hadde noe ekstra å si fra om er klart selv om ruter dame er et godt kort. Så det er vanskelig å melde denne slemmen uten rett og slett å gamble.

Jeg tipper på at om dette hadde vært parturnering så hadde flere meldt slem, for de som går videre over 3 grand «hater» deretter å spille 5 ruter i parturnering når ofte 3 grand ville gitt en bedre score. Slik var det imidlertid ikke.

I 3 grand blir det bet ved at øst enten spiller ut liten spar, spar 10, eller spar ess fulgt av tieren. Idet vest kommer inn på ruter ess får forsvaret nok sparstikk til å bete kontrakten. I teorien kan kontrakten 3 grand gå to bet, forsvaret kan hente fem sparstikk og ruter ess. 

Ved det andre bordet i lederlagets kamp hoppet syd til 3 ruter i andre melderunde. Idet makkeren sa 3 grand følte nok syd at hun hadde tømt potensialet for denne hånden og passet, noe som godt kan være riktig, for eksempel om nord har bedre spar. Men kontrakten gikk bet, og Malinowski-Høylands 5 ruter med tolv stikk var nok til å vinne 10 IMP.

Kun seks par meldte 6 ruter og litt flere var i 5 ruter. Ved nesten alle de andre bordene var kontrakten 3 grand. En god del vant den etter at motspillet feilet, men ved over 40 bord noterte Ø/V pluss for å bete N/S i 3 grand.

Pallen i NM mix par

NM for mix par som ble avsluttet søndag ble altså som tidligere nevnt vunnet av Egil og Marianne Homme. Her i bloggen rapporterte vi at Nitter-Breivik tok bronsen, men de står oppført som nr. 4. Jeg mener jeg leste de var nr. 3, men enten har jeg blingset, eller det kom en sen scoringsendring? Uansett, på den offisielle listen står Jorunn Feness og Terje Lie oppført som nr. 3 med liten margin til 4.plassen.

Altså:

PALLEN, NM MIX PAR: På topp, Egil og Marianne Homme, sølv til Anna Malinowski-Sam Inge Høyland, mens Jorunn Feness står til høyre på det tredje trinnet på pallen. Terje Lie var ikke tilstede under medaljeutdelingen. 

Homme-Homme vant par-mixen

Marianne og Egil Homme (Kristiansands BK) tok gull i NM for mix-par ganske knepent foran Anna Maria Malinowski-Sam Inge Høyland (Klepp BK/Topbridge). Vinnermarginen var i underkant av 60 MP )muligheter for +93 i hvert spill). Bronsen gikk til Trond Are Nitter-Kristine Breivik (Rubbestadneset BK/Bregen AK). Det deltok 188 par.

MIXMASTERS, Egil og Marianne Homme

Her er et typisk parturneringsspill frqa mixen.


Hvilken utgang vil du helst spille, 4 spar eller 3 grand?

Med åttekorts tilpasning i en majorfarge er det ofte riktig å spille trumfkontrakt. Men med 5-3 tilpasning i en majorfarge og ellers jevne hender på er det ikke sjelden like bra i grand.

Etter starten 1 kløver(øst) – 1 spar og gjenmelding 1 grand kan vest finne ut at det er 5-3 i spar via Check Back Stayman (eller XY-NT), men bør han gjøre det?

Jeg synes det spesielt i parturnering er en god sjanse å ta rett og slett å løfte 1 grand til 3 grand med denne vest-hånden.

La oss si du spiller 3 grand som øst og får ruter 4 i utspill (norsk fordeling). Hva legger du fra bordet i første stikk?

Det er to muligheter, knekten eller nieren. Å forlange ruter knekt blir riktig om utspilleren har K-Q-x-x (x), og å spille ut liten fra den fargen mot grandkontrakt er ikke unormalt. Sitter det slik og du sier ruter knekt så vinner den stikket, mens om du sier ruter 9 dekker øst med tieren, og du er i trøbbel. Men det er ikke beste sjanse å prøve knekten, for det er større sjanse for at utspilleren har enten Q-10 eller K-10 i toppen av fargen (to kombinasjoner). Da må nieren spilles i første stikk. Nord må i så fall på med en honnør, og kn-x host vest blir så nok en stopper bak syds honnør.

Bommes rutervalget i første stikk blir det trist, og da vil du raskt innse at du burde vært i sparkontrakt i stedet, spesielt om kløver konge sitter i saks slik at ruter kunne blitt kastet på kløverstikk hos øst.


Her var det «korrekte» valget ruter 9 i første stikk tingen. Nord måtte på med honnør og esset vant med esset. Om spillefører så etablerer sparfargen og senere tar alle finesser som kan tas blir det elleve stikk og en fet pluss-score, +67 av 93 mulige.

Bommes ruteren blir det om å gjøre å redde stumpene, og da må ruter lasjeres to ganger for at de ikke skal kunne får tre ruterstikk. Da blir det i alle fall ti stikk, men +630 ga imidlertid kun -39 for Ø/V.

Svakt motspill kan gi hele tolv stikk i grand, og to par fikk tak i det.

På fredag var det to turneringer. I GOLFBRIDGE kombinerte Bo Andreas Berg-Harald Huglen (Åsen/Frosta) sine golf- og bridgeevner best og vant blant 12 deltagende par. I ÅPNINGSTURNERINGEN var Kjell Ove Helmersen-Bjørn Erik Althe (Heimdal/Munken) best blant 26 par. Alle resultater fra bridgefestivalen finner du her.

Festivalen: Storøy-Lothe (Førde) leder mixen

Etter første dag av NM for mix-par i Drammen har Jonill Storøy og Leif Arild Lothe fra Førde BK tatt ledelsen med litt over 60%. Det er meget jevnt, og like bak ligger Per Ove Egeli-Maiken B. Skaaren (Stavenger) og Unni Øberg-Andre Øberg. Flere av de største forhåndsfavorittene er "på skuddhold" før andre spilledag som tegner til å bli åpen og spennende med hensyn til medalje- og gullkampen.  

Hele resultatlisten for de 188 parene som spille mix-par finner du her. 

Undertegnede er selv på turnering i Wellington i helgen og litt "busy", men lover mer rapportering fra mixens andre dag, og fra de turneringene som kommer utover uken.

 

Bridgefestivalen - Sterkt mix-felt!

Lørdag starter det første offisielle norgesmesterskapet i Drammen, NM for mixpar.

Det er så langt påmeldt 183 par. Enkelte etternølere er det vel, og kanskje kan det bli over 200?

En rask gjennomgang av de påmeldte til parmixen viser at det blir et meget sterkt felt. Størstedelen av norske toppspillere både på kvinne- og herresiden deltar, og det er mange sterke par. Så vidt jeg kunne vurdere det er det minst 20-25 klare vinnerkandidater, og minst 20-30 par til som godt kan gjøre det store om de treffer i denne turneringen. Mange av de unge lovende spiller med etablerte toppspillere, og det skal bli interessant om de kan hevde seg mot de "gamle" etablerte traverne. Flere av ungdommene spiller sammen også, og juniorparene kommer til å bite fra seg.

Listen over påmeldte så langt finner du her.

Festivalsiden kan du åpne her.

Dette blir spennende!

Over til Drammen!

Da er Chairman's Cup ferdigspilt i Ørebro. Selv om det er aktivitet også i helgen i den svenske bridgefestivalen i Ørebro, setter de fleste av de norske som har vært der kursen mot Dramman for å spille i den norske bridgefestivalen. Den starter med NM mix par på lørdag, dvs. det er en pre-start med Golfbridge og Åpningsturnering på fredag.

n
Alt er klart i Drammen for årets største bridge-happening i Norge!

Chairman's Cup i Sverige tapte som nevnt det norske laget ZORRO i semifinalen og måtte ned i bonuspuljen for å kjempe om topp-3 plassering. I den pulljen hadde laget med tre nordmenn (Elliongsen og 2 x Eide) kjempet godt og vunnet hele veien etter at de ble slått ut av selve sluttspillet. I den nest siste kampen ble det imidlertid full stopp for dem, og de endte vel slik jeg forstår det til slutt som nummer 5-6 delt (?).

ZORRO som hadde sjansen til å gå "hela vegen" røk altså i semien, men vant den neste bonuskampen og fikk kamp om 3.plassen. De vant først den kampen de måtte vinne i bonuspuljen og var klar for den nevnte "bronesekampen". Forut for den ble det avtalt med motstanderlaget at de skulle spille kun 16 spill (i stedet for 32) og dele prispengene. Etter 16 spill lå det norske laget under, og offisielt vil de dermed stå som nr. 4 på resultatlisten. Likevel et sterkt resultat av Terje Lie, Ole Marius Myrvold, Christian Bakke, Sven Olai Høyland og Bjørn Olav Ekren.

Dette var en internasjonal lagturnering med en god del utlendinger på plass. I finalen møttes imidlertid to svenske lag, begge med landslagsspillere og "nesten" landslagsspillere. Alle resultatene kan du finne her.   .

Vi tar med en slem fra nordmennenes siste spilledag. Eller er dette en god 6 grand?

Det er en ganske sjanserik 6 grand, og oddsen er ganske bra for å vinne den.

Høyland-Ekren var i 6 grand med øst som spillefører.  Noe avhenger av utspillet. Hvis motparten spiller spar ut og det sitter slik at de får etablert ett stikk der må spillefører spille på at sparen gir tre stikk. Da kan det kanskje bli tolv med tre sparstikk, fire hjerterstikk, tre ruterstikk og 2 i kløver. Det er også en liten tilleggsjanse at en motspiller har Q-J dobbel i kløver, og det vil også være skvismuligheter i dette spillet.

Hvis de etablerer ett stikk i spar kan ikke spillefører godspille kløveren siden forsvaret i så fall har ett stikk å hente når de kommer inn i kløver. Slik det satt kunne imidlertid ikke forsvaret spille spar ut og etablere stikk i den fargen:

Det kom ruter ut. Da kan det spilles på kløveren - en ganske god sjanse.

Ser du hva som er nøkkelkortet som gjør at det er en veldig bra sjanse for fire kløverstikk?

Kløver 9!

Siden øst har 10-9 femte og ikke kun tieren femte er det mye bedre sjanse enn bare 3-3 sits i kløver, En av motstanderen kan ha J-x eller Q-x, og etter to runder kan da den andre honnøren presses ut og det blir fire stikk. Slik satt det! Spillefører må altså finne kløveren 3-3, eller honnør dobbel hos hvem som helst. Merk at om kløver 9 mangler må fargen sitte 3-3 for at den skal kunne gi fire stikk (kun en taper). Med den litt tynere fargen hjelper det ikke at knekten eller damen faller da den andre motspilleren i så fall har honnør-9 fjerde som er to stoppere.  .

Slik det var kunne ikke Høyland nektes tolv stikk, og +1440 var verd 13 IMP for det norske laget.