God start for seniorene

VM kvalfiseringen startet mandag. Åpen klasse startet først, og de spiller fem kamper første dag. Seniorene har også kommet i gang og spiller tre kamper mandag. Lagene i MIXED og LADIES starter senere. 

Det har nettopp startet, og det er selvsagt alt for tidlig å antyde noen trend. Det norske laget i OPEN startet mot Wales og vant en knepen seier etter en jevn kamp. De fortsatte mot Slovenia og lyktes ikke helt, det ble et lite tap og litt under middels etter to kamper. 

I seniorenes første kamp ble det en fin seier, 14,54- 5,46 VP mot Latvia.

Det som har blitt mest snakket om så langt i VM-kvaliken er det som er ser ut som starten på en omfattende boikott av Italia. Etter den informasjon jeg har møtte verken Skottland (runde 1) og Wales (runde 2) opp til deres kamp mot Italia som står oppført med to ganger 12-0 i VP for de to kampene.

Dette skyldes at Fulvio Fantoni er på laget, og som de fleste vet er han nettopp tilbake etter det mange mener er en for kort suspensjon etter den fæle jukseskandalen for noen år siden. Vi har ikke så mye informasjon om dette så langt, men at det vil bli mer "bråk" er det ingen tvil om.

Vi tar met et fint gevinstspill fra seniorens første runde.

Mot det norske paret kom Ø(V i 3NT og Stokkeland fant et glimrende utspill, kløver 8!

Spillefører tok de to kløverhonnørene fra vest og splte ruter 9. Da Johnsen la liten var det ikke lett for spillefører. Han lot nieren løpe som fort kan være riktig, men syd vant med ruter 10. Han skiftet til spar konge til esset. Det begynte å blir prekært for spillefører, og da han spilte hjerter konge stakk Stokkeland med esset og spilte hjerter knekt. Derfra var det vanskelig, for ikke å si umulig å vinne 3NT. Det ble kun 1+1+1+5= 8 stikk, +50 til N/S. 

Lars Eide (øst) og fikk hjerter knekt ut fra syd. Han vant med en honnør hos vest og tok for dame-knekt i kløver før han spilte ruter. Nord la i en honnør, øst stakk. Så tok han simpelthen kløverstikkene og kastet spar og ruter fra vest. Så hjerter mot bordet, og han hadde like etter fått fatt i 1+2+1+5 = 9 stikk, +400 og 10 IMP til NORGE.

Resultatsiden fra VM-kvalifiseringen finner du her.

Det er mulig å følge kampene som spilles på RealBridge, her.

 

 

 

 

Mens vi venter på VM-kvalifiseringen

Mandag 23.8 starter VM-kvalifiseringen for Europa. Norge stiller i alle fire klassene, OPEN, LADIES, SENIORS og MIXED. Pga. av forskjellig antall nasjoner i klassene er det OPEN og SENIORS som starter først. MIXED følger dagen etter, og LADIES starter sin turnering på onsdag. 

Spillingen vil foregå på RealBridge. De norske spillerne vil befinne seg på Hotelklubben i Tønsberg hvor det vil befinne seg internasjonalt oppnevnte obeservatører og stregne regler vil følges for å unngå juks. Slik blir det for de andre nasjonene også, og ingen får spille hjemmefra. 

Det blir interessant å følge denne kvaliken. Og det blir god mulighet til å gjøre det for alle, for det blir VU-GRAPH overføringer (forsinket) med kommentatorer. Siden New Zealand havnet i en forhåpentligvis (?) kortvarig lockdown vil undertegnede ha god tid til å følge med, og derfor kan det forventes hyppige rappporter her i bloggen.

Alt om det med overføring og muligheter for å følge VM-kvalifiseringen, eventuelt kommentere kan du finne her, og mer generell informasjon finner du her. 

Selv har jeg tatt en titt på trekningen for å se hvordan mesterskapet starter for Norge. I LADIES møter Norge noen av favorittnasjonene allerede første dag. I MIXED og SENIORS er jeg mer usikker på hvilke lag som er blant de antatt sterkeste. I OPEN er akkurat det også litt usikkert fordi det er endel nye navn i mange av nasjonenes lagoppstillinger. Likevel blir det nok de vanlige som blir tøffest, pluss Sveits som denne gangen har et sterkt lag, Zimmermann sitt profflag. For Norge ser det på papiret ut til å bli en grei start, i så fall en forel tror jeg. Det er imidlertid ingen nasjoner som er helt elendige lenger i moderne bridge. Likevel kan det være et bra håp om en god start for Norge, og da tror jeg de vil bare heve seg utover i kvaliken idet de skal møte de største favorittene. Jeg står ved det jeg har skrevet tidligere om sjansene; det er åpent, men det er langt fra umulig at Norge kan kvalle i alle fire klassene.

Trekningen runde for runde finner du her, under rundeskjemaet.

Mens vi i spenning venter på å følge den interessante VM-kvalifiseringen tar vi med et spill fra nettopp RealBridge, fra NBF sin sommerbridge den 15.august. Jan Egil Karlsen og Kjell Johan Tørkli vant den kvelden med 62,35%.

Giver syd, alle i sonen

Hva ville du likt å spille med disse kortene?

6 kløver er en ganske brukbar slem pga. dobbelton hjerter og kløvertilpasning hos nord. Av de 15 N/S-parene var det imidlertid kun tre som meldte 6 kløver. 

Lilleslemmen er imidlertid ikke sikker. Det er jo en spartaper, og dermed må det unngås å tape hjerterstikk. En ganske opplagt spilleplan blir å forsøke å trumfe hjerter 2 med kløver 8 (eller 9), og kanskje kommer hjerter dame på. I så fall er det tolv sikre stikk. Hvis ikke damen kommer på må spillefører forsøke å trumfe hjerter knekt også. Det kan gå bra om den som har tre (eller to) hjerter ikke har kløver 10. 

Vel, du spør kanskje: hvordan gikk meldingene? Meldte Ø/V noe? 

Slik gikk meldingen der Calle Knutsen satt syd og Ståle Frøyland nord:

Vest doblet altså sluttkontrakten 6 kløver etter at øst hadde vært inne med en høy rutermelding (sperr).

Ruter 2 kom i utspill, sannsynligvis en singelton. Idet hjerter ble stjålet hos nord kom hjerter dame på! Da var det bare å ta ut trumfen og det var tolv sikre stikk. Slik så hele spillet ut:

Dobling på mistanke?

Doblingen virker ikke særlig velfundert. Det kan vel fra vest sitt synspunkt godt være tretten toppstikk i denne kontrakten?

Resultatet ble +1540 til N/S, ren topp. Vest kan kanskje trøste seg med at om han ikke hadde doblet så ville det også blitt bunn for -1370.

De to andre som spilte slem gikk nemlig bet! En av dem surret seg (må det vel være lov å si) to bet og noterte seg for bunn på spillet. En annen spilte greit fra start i 6 kløver, mot vinnerparet. Han tok en hjerterstjeling etter å ha oppdaget at trumfen satt 4-0, og da damen kom på burde det vært over. Jeg vet ikke hvorfor fortsettelsen ble feil, men han trumfet i alle fall en ruter hos syd uten at det er lett å se hva det skulle tjene til. En liten unnskyldning (?) kan det være at ved det bordet hadde øst kun meldt inn 2 ruter så spillefører så ikke faremomentet. Men da han trumfet ruter kunne vest trumfe over, og senere kunne ikke forsvaret unngå å få ett stikk i spar, en bet. 

Mellom toppen N/S (+1540) og bunn N/S for å gå to bet i i 6 kløver (-200) var det en rekke 3NT-kontrakter. De fleste fikk elleve stikk som ga over middels til N/S, og endel 5 kløver-kontrakter. 

 

 

 

 

 

 

Hardt meldt - fin sluttposisjon

I dette spillet fra en lagkamp var interessant i meldingene. I spilleføringen kan det fort bli nokså rett frem, men om utspill og motspill er perfekt oppstår noen svært interessante posisjoner.

Du sitter øst og hører 1 kløver fra syd, dobler fra makker og 1 ruter fra nord. Hva melder du?

Her er det fort gjort å gå i «point-counter-fella». Øst har kun 7HP, men det er bare tull i denne konteksten. Mot en makker som har doblet opplysende er denne hånden enormt mye sterkere. Så øst bør hoppe i spar, men hvor høyt?

Vi forutsetter at makker en spiller som ikke dobler opplysende med ordinære åpningshender og dobbelton i en umeldt major. For å doble med vanlig åpningsstyrke bør (må) man ha minst tre kort i umeldt major, som regel fire. Så øst vet det er god tilpasning. Mange legger til fordelingspoeng, og noen legger også til ekstra for det femte og sjette kortet i langfargen når de vet det er tilpasning. Andre bruker det som kalles taperberegning (LTC = Losing Trick Count) hvis det går mot trumfkontrakt. Etter den metoden er syv tapere det normale antallet for en åpningshånd. Her har øst akkurat syv, men selv det er å undervurdere denne hånden siden han har sekskorts spar og vet om tre, kanskje fire spar hos vest. Å regne tre tapere i spar er for mye. Altså har øst i denne konteksten en hånd som er verd minst like mye som en vanlig åpningshånd! Følgelig bør det vel stå utgang?

Jeg vet dette er ganske hardt, men selv synes jeg det er greit å smelle til med en optimistisk 4 spar-melding.

Utgang i spar er bra når en ser Ø/V sin kort mot hverandre, spesielt fordi syd har åpnet. Spar ess er ofte hos syd, og hvis det er kun en spartaper er det ti enkle. Skulle hjerteren også sitte 3-2 kan det i så fall bli fem trekk på mindre enn fem sekunder! Så denne utgangen vinnes ofte, selv om vests som har 13 HP har en tilsynelatende bortkastet ruter konge (3HP). Slik så hele spillet ut:

Ok, det er to spartapere, men i alle fall satt hjerteren greit. Så det er fortsatt en bra mulighet til å vinne den hardmeldte utgangen.

Om syd spiller ut hjerter, ruter eller kløver er det ti enkle stikk. En kløver kan trumfes først, og det tapes senere to stikk i trumf og ett i hjerter. Jeg er ingen stor tilhenger av trumfutspill fra singelton, men i dette tilfellet er det eneste mulighet for forsvaret for å sette press på spillefører. Om syd ikke spiller ut spar mot 4 spar, og nord ikke spiller tre runder trumf blir det enkelt siden østs tredje kløver kan trumfes. Selv om nord kan trumfe over idet kløver trumfes går det greit siden det i så fall er ett originalstikk i trumf. To trumftapere og en taper i hjerter blir alt som tapes.

Så la oss si syd finner trumfutspillet, og nord spiller tre runder trumf. Uheldig, for da ser det unektelig verre ut.

Sa jeg at ruter konge var bortkastet? Vel, jeg sa tilsynelatende bortkastet…

Merk at syd har seks kløver og er alene om å holde den fargen i tillegg til at han har ruter ess. En enkel skvis kan oppstå etter at spillefører har gitt bort et hjerterstikk. Dette (eller lignende) kan bli sluttposisjonen:

På spar 10 er syd ferdig. Han må jo holde ruter ess, og dermed blir det kun plass til to kløver hos han. Det tiende stikket vinnes med kløver 8! Det er imidlertid en hake ved det prosjektet. Forsvaret kan spille kløver idet får hjerterstikket sitt. Det bryter på en måte forbindelsen, og da fungerer ikke en sånn såkalt enkel skvis. Det må være forbindelse til begge hendene mot slutten.

Det er mulig å få til dette ved hjelp av en mer avansert trumfskvis. Men det går imidlertid også bra å få satt opp skvisposisjonen som en enkel skvis, men da må spillefører være veldig nøyaktig.

Det siste hjerterstikket, skviskortet (fjerde runde hjerter) må tas helt mot slutten, etter å ha tatt alle trumfene. Og spillefører må sørge får å være inne hos vest etter at skviskortet har blitt innkassert. Derfor må han bli kvitt et bestemt kort. Hvilket?

Hjerter 7!

Idet hjerterstikket gis bort og de spiller kløver kan spillefører vinne med kongen. (I denne prosessen kan han få trumfet flere ruter slik at det også kan gå bra om ruter ess sitter tredje.)

Etter å ha gitt bort hjerterstikket må spillefører ta alle trumfene først og komme til denne sluttposisjonen (hvis han har kvittet seg med hjerter 7!):

Hjerter 5 spilles til sekseren!

Det er det som er det viktige her, at vest er inne akkurat på dette tidspunktet. For hvis østs hjerter er størst i diagramsituasjonen er spillefører låst hos øst, og syd kan bare kaste ruter ess før han får betestikket i kløver til slutt. Men siden skviskortet vinnes hos vest er syd ferdig. Hvis han kaster ruter ess står kongen. Og hvis han holder på ruter ess må han ned på kun en kløver, og østs A-8 i den fargen tar de to siste stikkene.

Misbrukte sjanser

I helgens lange to-dagers lagturnering her I New Zealand var det mange misbrukte sjanser. Jeg var involvert i noen av dem.

En kamp som startet glimrende, og vi ledet 27-0 etter fem av tolv spill. Så kom en slem vi meldte hvor det viste seg at trumfen var for tynn og det ble en bet med to trumftapere.

Like etter fikk jeg utlevert denne fine hånden:

Makker åpnet med 1NT, 15-17, så her er det trolig slem i kortene, kanskje storeslem til og med. Hvordan ville du lagt opp meldingsforløpet med dette?

I vårt system kunne jeg brukt Stayman og meldt 3 kløver som naturlig krav etter 2 ruter eller 2 spar fra makker, og 3 spar - Splinter - om makker viser hjerterfarge. Det er kanskje det mest fleksible, og så (etter å ha sagt 3 kløver) gå på med 4 kløver – sleminvitt – som neste melding.

Jeg valgte å bruke Puppet Stayman (3 kløver) da det er innbakt i vår versjon av konvensjonen at jeg alltid kan få meldt kløver naturlig senere. Makker sa 3 ruter (en eller begge major, fire-korts), og jeg sa 3 spar som viser fire-korts hjerter. Makker meldte 3NT (så han har spar), og jeg sa 4 kløver sleminvitt. Makker slo da av med 4NT (ville kontrollmeldt om han var sleminteressert), men jeg måtte nesten melde slem likevel. Men hvilken slem?

Jeg visste ikke om 6 kløver var best, eller 6NT. Jeg sa 5NT – «pick a slam» så kunne makker foreslå 6 kløver med for eksempel damen dobbel siden han allerede har benektet kløverstøtte med vaslaget 4NT. Han sa imidlertid 6 ruter, sikkert femkorts farge, kanskje seks korts ruter.

Hva bør jeg gjøre nå?

Jeg funderte på å passe, for 6 ruter kan være veldig bra. Men bare om ruteren er tett, og da står vel 6NT også? Det var hva jeg vurderte, men glemte da en tredje mulighet.

Slik så kortene ut:

Du er kanskje uenig i makkers 1NT i åpning. Det får så være, vi var i alle fall 6NT som ikke er noen dårlig slem. Om vest spiller spar ut er det elleve toppstikk, og da vil øst bli skviset i spar og ruter. I så fall blir det enkelt tolv stikk. Men vest spilte ut hjerter.

Da er sjansene sett fra spilleførers synspunkt at kløver kan sitte 3-3 (tolv toppstikk, og det blir det fort tretten på skvis fordi øst har spar ess og ruter dame samt lengden i den fargen). Hvis ikke kløver sitter behagelig 3-3 må normalt ruteren ordne seg.

Min makker gikk bet da han etter å ha tatt kløver dame og hjerterstikkene prøvde kløveren, så satset på ruteren. Den fargen ga ikke full uttelling, og det ble bet. Han kunne dog vunnet slemmen, men da måtte han ha gjettet på å spille spar fra nord. 

Ledelsen i kampen var smuldret bort.

Hva var muligheten jeg «glemte» i meldingene?

I meldingsforløpet som jeg skisserte kunne jeg foreslått 6 hjerter over 6 ruter. Det ville vært litt av en gullkontrakt på 4-3 tilpasning. En kløver trumfes, claim tolv stikk!

Og det er egentlig logisk slik meldingene gikk å foreslå lilleslem på 4-3, for makker vet jeg har kun fire-korts hjerter og kan korrigere til 6NT med dobbelton hjerter. 6 hjerter er dog en sånn kontrakt som gir 11 poeng av 10 mulige  i en meldeduell. Og hvis du først havner i en slik kanonslem kan det være så galt at alle andre slemmer står (6 kløver, 6 ruter og 6NT), hvis for eksempel kløver sitter 3-3, ruter dame 3-3 med damen i saks, mens hjerteren sitter 5-1 så det blir det bet i den vakre kontrakten 6 hjerter!

I turneringens aller siste spill fikk jeg en gavepakke av dimensjoner fra slitne motstandere. Men jeg var kanskje for sliten selv også?

En ting er å få gavepakker, en annen er å være på hugget og ta imot dem!

Jeg var i 3NT som nord etter å ha åpnet med 1NT. Kløver dame kom ut, og det er en helt håpløs utgang hvor det bør bli to eller tre bet. Men det skal som kjent spilles først…

Øst utspilte kløver dame var fra dame-knekt femte. Vests påkast i stikk en bør være styrkekast (fra 10-x-x), og/eller han kunne fulgt på med tieren. Uansett er kløverfortsettelse helt opplagt. Men så kom feil nr. 1, øst skiftet til en liten spar (han så kun tre små spar på bordet, en umeldt farge). Det gikk liten fra syd, knekten fra vest, og et overraskende stikk ble vunnet med spar dame. Mer spar i neste stikk gikk til østs tier og vests konge. Han burde selvsagt lagt kongen i første spar-runde, men sa etterpå at han la feil kort, "er så sliten" sa han…

Vest spilte nå kløver 10 som jeg stakk og spilte en tredje spar til østs ess mens vest kastet en ruter. Nå var det tre sparstikk i alt, tre sikre hjerterstikk og to kløverstikk = 8 sikre. Det hadde lysnet voldsomt. 

På dette tidspunkt er det bare å spille ruter hvis den som har kløverstikkene ikke har ruter ess, og det vil bli en enorm utgang til notering. Men hva om kløver satt 5-3 fra start (som det så ut som) og den med to godspilte kløver har ruter ess? Og hjerteren kan vel gå?

Vel, de to godspilte sparstikkene måtte tas. En ruter var forsvunnet fra syd på tredje kløver. En ruter til forsvant nå på den nest siste sparen, og begge motspillerne kastet ruter. Så det siste sparstikket. Hva bør jeg kaste fra syd?

Øst kastet nå en ruter til og han så ganske optimistisk ut, så jeg trodde egentlig han hadde ruter ess og kløverstikkene sine. Men det så også ut som om vest hadde kastet en hjerter fra femkorts, helt sikkert ikke fra fire-korts hjerter med knekten. Så nå burde jeg sett den fine sluttposisjonen.

Nokså sløvt kastet jeg ruter konge på den siste sparen og håpet på at hjerteren ville gå, i så fall ville de bli ett overstikk. Men nei, slik så hele spillet ut fra start:

Etter den beskrevne, utrolig heldige utviklingen burde jeg på den siste sparen kastet en hjerter og gitt opp muligheten for ett overstikk. Det mulige overstikket er selvsagt helt uten betydning. Å vinne denne utgangen er uansett topp i hele lokalet.

Hvis singel ruter konge singel beholdes i sluttposisjonen, og en hjerter forsvinner fra syd i stedet vil det se slik ut med fem kort igjen:

Hjerter ess spilles fulgt av hjerter til kongen, og i det stikket avsløres sitsen. Siden vest har ruter ess (singel) er det bare å spille ruter, og han må avslutte med hjerter fra J-7 til hjertersaksen Q-10 hos syd, ni stikk.

Men det ble en bet og -50 etter å ha hatt en drømmesjanse til å vinne en utgang som eneste mann i hele feltet…

Spillet ble likevel vunnet med 3 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med tre bet (-150). Men det var en mager trøst og hjelper lite på følelsen når en har misbrukt en sånn mega sjanse.

Sånn går no dagan…

FLAKS! (og vel så det...)

Den siste måneden har jeg spilt noen sesjoner med en amerikansk dame (Geeske Joel, opprinnelig tysk) som nylig har flyttet fra California til New Zealand. I en turnering forleden fikk hun utlevert en vanskelig hånd å melde i aller første spill:

Hvordan ville du lagt opp meldingene med dette?

Noen vil kanskje åpnet med 2 kløver. Andre velger 1 ruter, men hva skal de i så fall melde i andre runde etter et svar fra makker?

Geeske åpnet med 1 ruter og fikk svaret 1 spar fra meg. Hva bør hun melde nå?

3 ruter er et alternativ, men det er sannelig en grov undermelding. Hopp til 3 ruter viser riktignok sterke kort, men det er ikke krav (viser ca. 16-17 poeng med sekskorts farge).

Hvis en hadde gitt syds kort til et ekspertpanel tror jeg ganske mange ville foreslått meldingen min makker valgte i andre melderunde, 2 hjerter – revers. Det viser egentlig fire-korts farge, men går an å forsvares som en nødmelding siden det ikke finnes gode alternativer?

Slike ekspertmeldinger med tre-korts farge er populære hos noen toppspillere hvis de har veldig spesielle kort som ikke passer for noen ting. Selv prøver jeg så godt jeg kan å unngå slikt da min erfaring viser at det som regel blir trøbbel. Makkeren vil ikke forstå hva som er på gang.

Reversen 2 hjerter er slik Geeske spiller naturlig og i prinsippet utgangskrav. Over den meldingen sa jeg 3 hjerter som viser litt verdier, med en veldig svak hånd og hjerterstøtte ville jeg sagt 4 hjerter. Hva nå?

Hun sa 4 ruter. Med det mente hun antagelig å forsøke å fortelle meg at 2 hjerter var en «fake-revers», og å avtale det sånn går kanskje an. Men i et nytt makkerpar går slikt ofte galt. Og jeg var ikke i det hele tatt på bølgelengde, og sa 4 hjerter. Nå burde hun kanskje passet, men forsøkte 5 ruter og mente å si; forstår du hva som er på gang nå makker?

Da skjønte jeg enda mindre, men burde kanskje forstått at det så slik ut?

Jeg tenkte imidlertid: hun er veldig sleminteressert og må ha en monsterhånd uten kontroll i kløver. Men hvorfor kontrollmelder hun ikke spar, for hun kan vel ikke mangle kontroll både i spar og kløver?

Noen har dog som en slags regel å ikke kontrollmelde i makkers meldte farge med singelton. Ikke visste jeg hva som foregikk...

Og hvorfor meldte hun ikke 4NT?

Hun mangler kløverkontroll, tenkte jeg og kom frem til at det måtte se omtrent slik ut:

---

AKQ6

AKQ10963

104

Som du kan se var det bildet av kortene hennes helt på jordet. Men om det hadde sett omtrent slik ut ville lilleslem i hjerter vært en fin kontrakt, for jeg hadde kløver ess. Og 6 hjerter ble hva jeg meldte. Geeske ga opp og passet. Fra hennes synsvinkel kunne godt dette være ganske så perfekt, hvis jeg hadde femkorts hjerter. Mye tenking, ingenting korrekt...:

Helt tullerusk, ikke sant?

Men etter spar ut fra vest mot syds 6 hjerter var ikke kontrakten til å rokke!

Utspillet ble vunnet og trumfesset presset ut. Siden vest ikke hadde flere spar fikk de ikke tak i sparstikk, og makker snellet raskt hjem 1+3+7+1 = 12 stikk. Eventyrscoren 980 med slike kort ga en nokså ufortjent topp i første spill.

Som du ser av computeranalysen (til høyre for syds kort i diagrammet) står det i teorien bare 5 hjerter. Men det forutsetter et komplisert motspill og det er et puslespill du kan prøve deg på selv.

Det var ett par til som vant slem, de spilte 6 ruter som også kan betes. Det er kanskje enklere å bete den slemmen. Det vest må gjøre er å spille ut kløver og så etter at spillefører har trumfet ut lasjere to ganger med hjerter ess. Spillefører har ingen overgang til den fjerde hjerteren og ender opp med 1+2+7+1 = 11 stikk.

Merk at i grandkontrakt er det teoretisk meste som kan vinnes ni stikk spilt av syd (kløverutspill), mens med nord som spillefører kan det vinnes to stikk mer. Det er også litt spektakulært.

Med spar konge i utspill mot nords grandkontrakt kan spillefører med åpne kort stikke med en gang og presse ut hjerter ess. Det blir i så fall tolv stikk (1+3+7+1= 12) fordi vest ikke har flere spar.

Hva med kløver konge ut mot grandkontrakt spilt av nord?

Da må spillefører lasjere kløveren, hvis ikke druknes i kløverstikk idet vest kommer inn på hjerter ess. La oss si øst skifter til spar konge. Den må - altså, alt dette er med åpne kort - stikkes med det samme. Selv om vest som ikke har flere spar lasjerer to runder hjerter kan han ikke nekte spillefører inntak til nord på kløver ess senere i spillet for å hente den fjerde hjerteren.

Det er alltid morsomt å få ren topp, men vi var veldige enige om at vi bør holde oss på utgangsnivå med slike kort neste gang…

VM KVALIFISERING NESTE!

Den 23.august starter kvalifiseringen til VM som etter planen skal avvikles på vanlig måte i Salsomaggiore, Italia i slutten av mars og begynnelsen av april 2022.

Mesterskapssiden for EUROPEAN QUALIFICATION finner du her.

Norge stiller i alle klassene i VM kvaliken, OPEN, LADIES, SENIOR og MIXED.

Mesterskapet er også kvalifisering til European Champions Cup.

Etter hyggelige dager med «face-to-face»-bridge på Norsk Bridgefestival blir det i disse viktige turneringene som kommer tilbake til skrivebordet og computeren for våre landslagsspillere. Mesterskapene skal nemlig spilles online på plattformen RealBridge. Men det blir ikke å sitte hjemme i godstolen hjemme i stua som man ofte gjør når det spilles online. Spillerne må møte på et bestemt sted hvor det vil av sikkerhetsmessige hensyn være streng kontroll og godkjente observatører.

De jeg har snakket med sier noe i retningen «Det er hva det er», de må finne seg i at det ikke blir den spesielle mesterskapsfølelsen det bruker å være når spillere fra alle nasjonene møtes etter eller annet sted. Blir det noen mesterskapsfølelse i det hele tatt?

Det tror jeg.

Selv fikk jeg til en viss grad testet dette da WBF (World Bridgefederation) Zone 7 for noen måneder siden arrangerte play-off finaler i alle klassene mellom New Zealand og Australia. Zone 7 er jo en mini-sone (4 nasjoner), men både WBF og EBL (European Bridge League) fulgte godt med på det som var en slags prøveklut for arrangement av denne typen.

Mange både vanlige turnerings- og klubbspillere i Norge har blitt vant med de forskjellige online-plattformene, også RealBridge. RealBridge har den fordelen at man ser motspillerne (WebCams) så det blir litt mer likt «face-to-face». I lagkamper kan man også bruke en skjermfunksjon slik at du kun ser motstanderen på egen side av skjermen, omtrent som det foregår om man fysisk sitter i samme rom og spiller med skjermer.

Jeg liker ikke så godt online bridge. Men min følelse under den nevnte play-off kampen var at dette var alvor, dette var litt mer likt sånn som det er til vanlig når det spilles mesterskap. Det ble litt krøll i noen kamper i starten da enkelte spillere ikke var komfortable med teknikken. Det ble en god del «undos» dvs. at man ber om å få gjøre om en opplagt feilmelding (tastefeil), eller feiltasting av ett kort hvis det åpenbart kun skjedde pga. «fat fingers». I vår kamp surret en australer mye i starten. Min makker som hadde han på sin side fortalte at det i perioder var et underlig styr. På et tidspunkt ble det riktig komisk, og turneringsleder måtte hjelpe spilleren. TL stod i noen tilfeller faktisk bak spilleren og tastet kortene han ba om!

Vel, det er hva det er. Pandemien ser ut til å påvirke (bridge)livene våre enda en stund.

Hva kan vi vente oss av Norge i denne VM-kvaliken?

ÅPEN KLASSE

I åpen klasse er Norge regjerende mestere, og de tok bronse i det påfølgende VM. Dermed må de regnes blant favorittene. En liten bekymring er det åpne lagets innsats i Nordisk hvor det gikk veldig galt, dog med en litt annen lagoppstilling enn hva Norge var ment å stille med i den turneringen som nå skal spilles. Meningen var at lagets ankerpar de siste årene, Brogeland-Lindqvist skulle inn på laget etter at de ikke var med i Nordisk. De har imidlertid meldt forfall med gyldig grunn.

I Online European Qualification stiller dermed Norge med dette laget i OPEN:

NPC (non playing captain) er Tolle Stabell, og Stein Bjertnes er coach.

Jeg tror den svake innsatsen i Nordisk var et engangstilfelle. Likevel (jeg håper jeg tar feil), jeg tror ikke de vinner denne gangen. (prove me wrong, please) Men om laget hever seg fra innsatsen i Nordisk bør det være et godt håp om at de kvalifiserer seg til VM.

I mange år var Helness-Helgemo det åpenbare ankerparet for Norge før de flagget ut og spilte for Monaco. For det laget var de også topp-paret etter min mening, og om de finner toppformen i VM-kvaliken bør det se lysere ut for Norge.

Favoritter i OPEN blir nok Nederland som stiller med et beinsterkt og rutinert lag. Sveits blir også sterke, det er Zimmermanns «nye» profflag med ett nederlandsk og ett polsk topp-par i lagoppstillingen.

Det er en del litt ukjente navn på flere lag. Så kanskje Norge kan være med helt der oppe likevel?

Sverige og Danmark virker å ha sterke lag og vil gjøre det bra.

Tilbake etter suspensjon

En kontroversiell sak har oppstått idet Fulvio Fantoni står oppført på Italia sitt lag. Fantoni og makkeren Nunes var blant hovedrolleinnehaverne i den voldsomme jukseskandalen for noen år siden. Antall år med den straffen (suspensjonen) de fikk har gått, og selv om Fantoni og Nunes ikke får lov å spille sammen ser det ut til at Fantoni er godtatt både av det italienske bridgeforbundet og EBL. Dette har ikke gått upåaktet hen og noen ønsker boikott.

Sabine Auken og Roy Welland var ment å delta i kvalifisering for Tyskland sitt lag, men de trakk seg pga. at Fantoni er godtatt som spiller i den kommende turneringen. Mer om denne saken kan du lese om mange steder, bl.a. på bridgesiden bridgewinners, her og her. 

Jeg har fått bekreftet at forfallet fra Brogeland-Lindqvist ikke er pga. boikott selv om det spekuleres i det i internasjonale bridgeforum.

DAMER

Det norske damelandslaget har hatt en flott fremgang i flere år. I forrige EM ble det bronse. I VM 2019 ble det sluttspill, men tap i kvart’en mot Nederland som blir et av favorittlagene også i dameklassen i den kommende kvaliken.

Danmark, Sverige, England, Polen og Frankrike er andre topplag. Og nå har jeg sikkert glemt en eller annen nasjon som kan være med i toppen.

Det norske laget ser slik ut:

Anne-Lill Hellemann er NPC.

Dette er samme lagoppstilling som i de foregående mesterskapene. Denne gjengen har fått seg meget god internasjonal erfaring etter hvert. Det norske damelandslagets og norsk damebridge fine utvikling har på ingen måte stoppet.

To tredeler av det norske damelandslaget viste fin form under bridgefestivalen da det ble bronse i NM Monrad Lag. F.v.: Fuglestad, Heskje, Harding og Vist

Mye kan skje, det er åpent, men jeg tror Norge Damer kvaller til VM.

SENIOR

Norges seniorlag er veldig erfarent:

Sverre Johnsen vil fungere som PC (Playing Captain).

Denne rutinerte gjengen kommer til å gjøre det bra.

MIX

Her er den norske lagoppstillingen i klassen for mix-lag:

Dette er også meget erfarne spillere. Det vil overraske meg om de ikke gjør det bra.

De åtte beste nasjonene kvaller til VM i hver klasse. Arrangørnasjonen Italia er sikret plass, så om Italia kommer blant de åtte beste blir de som tar 9.plassen med. Dessuten er Europa førstereserve hvis en kvalfisert nasjon fra en av de andre sonene ikke benytter plassen sin. 

Det bør bli ett eller flere norske lag som kvaller til VM. Med full klaff kan Norge kvalle i alle fire klassene.

Det blir spennende dager, og spillingen vil såvidt jeg vet bli mulig å følge online, men av sikkerhetshensyn sannsynligvis med såkalt delayed vu-graph.

Norske Bridgefestival: SUKSESS! (en "prat" med Allan Livgård)

Norsk Bridgefestival 2021 er over. Her fra langt hold (NZ) er følelsen at "Der skulle je ha vøri", men det gikk ikke i år. Flere jeg har snakket med som var på festivalen sier de storkoste seg. Det er soleklart at online bridge ikke kan erstatte den følelsen det er å spille "face-to-face", og det sosiale en får med på kjøpet når bridgefamilien treffes er uhyre viktig. 

President i NBF Kari-Anne Opsal åpner festivalen 

________________________________________________________________________________________________________

 

Vi tok en liten "prat" med NBF sin generalsekretær Allan Livgård rett etter festivalen var avsluttet.

GeO: Hva er hovedinntrykket ditt nå som årets bridgefestival er over?

Allan: Norsk Bridgefestival 2021 var en stor suksess. Det var på forhånd langt fra sikkert at vi kunne arrangere en bridgefestival i år, og derfor drøyde også beslutningen om å arrangere til altfor tett innpå festivalen. Allikevel fant ca 600 mennesker totalt turen til Lillehammer for en eller flere turneringer på festivalen. Det synes vi er skikkelig stas!

GeO: Det var på grunn av Covid begrensninger i deltakelsen, og det var ikke så populært. Hvordan fungerte det i praksis på forhånd og da festivalen var i gang?

Allan: På forhånd var det mange diskusjoner rundt kriteriene for påmelding. Det kom mange forslag til alternative måter å løse påmelding på, noen gode og noen mindre gode. Alle kom uansett etter at styret hadde tatt sin beslutning. I ettertid er min mening at styret tok den klart beste avgjørelsen; bridgefestivalen skal være for alle. Vi fikk også sluppet inn alle på venteliste i parturneringene, mens det dessverre var noen som ikke kom med i lag. Neste år satser vi på at alle kommer med!

Festivalvertene (+en tilskuer)

Allan: Den aller største gleden for meg på årets festival var Bridge for Alle – delen. På det meste var det 28 par i aksjon – og alt ledet av våre flotte festivalverter Margrethe,  Heidi og Bjørn (GeO: Lindquist, Berre Skjæran og Svela). Denne delen av festivalen skal vi bygge videre på, og forhåpentligvis få nesten like stor som norgesmesterskapene. Det er ingen tvil om at de som ikke har så store ambisjoner om å bli norgesmester trives utrolig godt på festivalen!

GeO: Et så stort arrangement krever en innsats av mange utenom spillerne. Ingen nevnt, ingen glemt heter det, men er det noen som bør nevnes spesielt synes du i tillegg til festivalvertene?

Allan: Mange har bidratt og takk til alle.

Bulletinene laget av Vegar og Elisabeth (GeO: Næss og Groseth) var bedre enn noensinne, og er vel verdt å lese. Bulletiner er fantastiske å ha, særlig siden man kan lese de 20 år etterpå og få ta en del av den gode stemningen som har vært. På festivalsidene ligger det bulletiner helt tilbake til første festival i år 2000 – mange morsomme historier!

Det er en velfungerende stab som jobber på festivalen. De står på fra morgen til kveld, alltid med et smil om munnen, og det skaper virkelig en god festivalstemning for deltakerne. Uten staben – ingen festival. Det ble appellert en 3-4 saker, men kun i en av disse ble dommen til TL delvis gjort om. Det viser at TL’ene på festivalen holder et høyt nivå og sørger for en fair konkurranse.

Den dyktige og velfungerende staben møtte spillerne på Lillehammer

GeO: Hvordan var stemningen blant spillerne?

Allan: Det var tydelig å se på alle menneskene at de var glade for å være tilbake på festival. Latteren satt løst, smilene skinte over hele hotellet og vi som arrangerte fikk masse gode tilbakemeldinger. Så tusen takk til alle deltakerne som gjør dette til en opplevelse for oss alle!

GeO: Gikk alt det arrangementmessige smertefritt?

Allan: Det er ingen festival uten at noe går galt. I år var det meget beklagelig at vi måtte endre på rekkefølgen i NM veteran par etter at medaljene var delt ut. Årsaken til dette var en feilført score som var meddelt regnskapet, men dessverre avglemt å rette opp. Vi har allerede begynt å jobbe med rutiner for neste år som sikrer at slik feil ikke oppstår igjen. Det er virkelig bare å beklage til medaljørene som fikk andre medaljer til slutt enn de som ble hengt rundt halsen deres.

Personlig er jeg også litt skuffet over deltakelsen i NM mix par. Samtidig har nok dette en klar sammenheng med at kun 50 lag fikk stille i mix lag, og at det var vanskelig å planlegge for årets festival. I løpet av høsten kommer programmet for neste år, og da håper jeg virkelig vi klarer å komme oss over 200 par igjen. Det bør det være i NM mix par!

GeO: Det kan neppe være enkelt å få alle til å følge smittevernregler osv. til punkt og prikke. Kan du til slutt si litt om hvordan det gikk?

Allan: Foreløpig har vi ikke hørt om ett eneste smittetilfelle fra festivalen – la det vare. På vegne av NBF og hele staben takker jeg for årets festival og gleder meg til å se alle tilbake neste år!

GeO: Her fra langt hold kan undertegnede bare misunne alle dere som deltok i årets bridgefestival, men samtidig må jeg jo si det er dere vel unt.

Og til NBF:

VEL BLÅST!

Siste mesterskap på bridgefestivalen - NM MONRAD LAG

Bridgefestivalen ble avsluttet med NM Monrad Lag på lørdag. Lag Ole vant. Lagnavnet henspeiler nok på velkjente Ole Berset, men han var på tråden fra Sopot, Polen i går og fortalte blant annet at: "Jeg var ikke med i monraden, altså". Til bridgefestivalen i Sopot dro før helgen en gjeng reiseglade bridgespillere. Det er mange som er kjempefornøyde med at de nå til en viss grad kan reise, spille bridge og føle litt på normalt liv (vel normalt er kanskje ikke riktig ord i dette tilfellet...).

Vel, tilbake til NM Monrad lag: På vinnerlaget (Ole) spilte Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Kjell Gaute Fyrun, Harald Eide og Bjørn Olav Ekren.

Sølv gikk til lag DUBB med Sjur Arne Bøe, Erik Berg, David Ueland-Stig Henning Dybdahl. Bronsen gikk til fire av landslagsspillerne på Norge Damer, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her.

Her meldte vinnerlagets Ø/V tøffere enn de gjorde ved det andre bordet:

Hvordan bør det meldes?

Det er selvsagt litt avhengig av system, men hva er beste kontrakt?

Utgang er jo opplagt, men er det en bra slem?

Vinnerlaget OLE hadde en solid margin ned til laget som ble nr. 2, over 10 VP. Men vi journalister har anledning til å se på alle mulige scenarier, ofte ikke er mer enn «dum» teori, for å lage historier. Kunne det være noen enkeltspill som svingte så mye at det ville vært jevnere i gullkampen?

Ja, det fant jeg, selv om det betyr annen sits og selvsagt uten å endre noe i noen andre spill. Så det er bare ganske «dum» teoretisering, lag OLE vant gull helt fortjent! Likevel…

I toppkampen mellom OLE og sølvlaget åpnet øst for lag DUBB med 1 kløver, og vest svarte 1 ruter. Øst kunne nå ha hoppet til 2 hjerter, stålrevers, men valgte å si 1 hjerter. Å hopp-reversere med tre farger er ikke helt komfortabelt, og øst mente nok at han hadde bedre forutsetninger for å få vist kortene i neste melderunde etter denne innledningen.

Vest sa 2 kløver som jeg ikke helt vet hva betyr, det kan jo ha vært ment som støtte, men jeg tror heller de bruker XYZ og at meldingen ba makkeren si 2 ruter som han i så fall kunne passet på. Det meldte selvsagt ikke øst med dette, fordi han var så sterk så brøt han XYZ sekvensen og viste en sterk hånd med 2 spar. (Om 2 kløver var simpelthen støtemelding viser også 2 spar sterke kort, ellers ville han passet på 2 kløver). Idet vest nå viste preferanse til kløver kunne kanskje øst vært litt mer optimist enn han var, men ikke urimelig foreslo han 3NT som ble kontrakten. Der fikk han elleve stikk, +660.

Ved det andre bordet åpnet som du ser lag OLE sin øst (Harald Eide) med 1 kløver og fikk 1 spar fra vest (Kjell Gaute Fyrun). De spiller med såkalte «kløverføringer», så 1 ruter og 1 hjerter i svar viser henholdsvis hjerter og spar. Svaret 1 spar viser enten et 1 grand-svar (1NT direkte er 10-12), eller ruterfarge. Øst reverserte med 2 hjerter. Vest forsøkte å vise hånden sin med 3 ruter, og øst gikk videre med 3 spar. Da var vest sin hånd blitt god i kløverkontrakt, og han sa 4 kløver. Det var nok for Eide som satset på slem.

Lilleslem i kløver er ikke opplagt, men har bra sjanser. Syds ruterutspill ble vunnet med esset og en spar forsvant fra øst. Så to store spar og spar til stjeling. Hvis sparfargen sitter 5-2 kan en av dem trumfe, men det kan jo da godt være med originalstikk i trumf siden han med to spar er favoritt til å ha kløverlengden. Men ingen kunne stjele i tredje sparrunde, og det fulgte hjerter konge, hjerter til esset og hjerter 9 i den hensikt å trumfe det kortet. Nå kunne syd trumfe inn med kløver knekt, men siden det var originalstikket hans i trumf ble det ikke mer til forsvaret, +1370 og 12 IMP til vinnerlaget.

De 12 impene var det eneste IMP’en OLE fikk i toppkampen som de tapte 12-17, eller 7,82-12,18 i VP. Når det er så jevne kamper over kun syv spill kan ett slemspill (dobbel)svinge enormt mye. Det ville vært langt i fra nok for DUBB å melde slem her. De måtte for å få til en enorm dobbelsving være i utgang og de andre i slem slik det skjedde, og så måtte 6 kløver ha gått bet. Det ville den om det for eksempel hadde vært to kløvertapere. I så fall ville spillet gitt 13 IMP andre veien (660+100), 13 IMP og kampresultatet 0-30 i IMP som er 6,51 VP mer til toerne, 6,51 VP ned for vinnerne. Matten i forhold til det kan du gjøre selv. Men altså, dette var bare tankespinn, og igjen; lag OLE vant en klar seier i dette mesterskapet!

To par var i 6NT og gikk bet, ett par i 7 kløver med en helt opplagt bet. Foruten en trist 2 ruterkontrakt Ø/V med bet var det så en lang rekke utganger. Fjorten av de 50 Ø/V-parene meldte og vant 6 kløver.

Ved noen bord gikk syd innpå med 1 ruter med litt for tynne kort for innmelding i sonen. Det gikk ikke bra. Vest passet, og øst kom tilbake med en opplysende dobling. Vest passet fornøyd, og 1 ruter doblet ble kontrakten. Det kostet hele 1100, men syd kunne jo etter det blodbadet prøve seg med «men de har jo slem i kortene». Det er ofte en halvdårlig unnskyldning i slike tilfeller, men her er det for så vidt riktig, forutsatt at lagkameratene har et maksresultat. Det hadde de ikke da det var paret som sprengte kortene litt og gikk bet i 7 kløver. Så i den kampen kom det største utslaget i dette spillet,  -1100 og -100, -15 IMP.

ECF HOLDING vant Patton

PATTON ble vunnet av ECF Holding som bestod av Jo Arne Ovesen-Siv Thoresen og Espen C. Fasting-Terje Lie.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her. 

Av de forskjellige turneringsformene er PATTON min favoritt, men dessverre spilles det ikke Patton særlig ofte. Poengberegningen stiller krav til det meste siden det er en kombinasjon av Board-A-Match som har mye av parturneringselementet innbakt, lagkamp hvor system og meldeteknikk spiller stor rolle, og selv om ekstra stikk teller mye (BAM delen) kan man ikke ta store sjanser med hensyn til doblinger fordi totalscore er også et element. Du kan liksom ikke bare doble en delkontrakt i håp om +200 mot din egen sannsynlige delkontraktscore, for fyker den doblede kontrakten hjem tapes ikke bare BAM poenget, men totalscoren bli også svekket og gir tapte poeng. Patton blir pga. av alt dette (kanskje) den mest intense formen for turneringsbridge. 

Her er et spill fra torsdagens Patton. Hvor god er lilleslem i spar her?

Om det meldes slem avhenger hva øst åpner med etter pass fra nord. Noen velger 2 spar - svake to - eller for noen 8-10 med seks spar. Hvis det viser 8-10 er det vel greit, men denne hånden er vel litt for sterk til en vanlig svake 2? Slike 6-4 hender, og særlig om honnørene er i fargene er veldig spillesterke. Hvis en bruker Kaplan-Rubens hand evalutor får en til svar at denne øst-hånden er verd ca. 12 poeng! Taperberegning (Losing trick count) tilsier at øst har kun seks tapere, og en vanlig åpningshånd har normalt 7. 

Det er imidlertid ingen garantier samme hva man gjør.

Det er trolig at det ved den del bord ble åpnet med 1 spar. Det kan dog godt bli feil om de ikke har tilpasning og vest går på til 3NT med bare en vanlig åpningshånd. 

Det er ingen dårlig slem, og akkurat hvor god den er i % får noen andre regne ut. 

Først og fremst må det unngås mer enn en trumftaper. Normalt spill er esset og en til. Det går bra om spar sitter 2-2, eller om syd har singel spar - kun et taper. 

Hvis en har veldig tro på at syd har sparlengde og kongen kan det være en variant å spille spar dame. Da ordner det seg om nord har singel tier eller knekt, noe som vil gi to tapere om esset spilles først. Det blir imidlertid grusomt spilt om syd har singel konge, eller nord har KJx eller K10x. Man må altså tippe, men klart beste sjanse er esset først om ikke noen spesifikk informasjon tilsier noe annet. 

Idet sparen er løst med en taper (den satt 2-2) er det enda litt som skal til. Det kan være mulig å godspille den femte ruteren. Det går greit om fargen sitter 4-3 (to stjelinger). Da gir ruter konge ett avkast for kløver, den femte ruteren gir parkering for en kløver til. Hvis ruter sitter helt fælt er det en bitte liten mulighet at dame-knekt sitter dobbel i kløver. Og det kan også oppstå en skvis, om samme motstander har fem ruter og fire kløver. Alt i alt bra er det bra sjanser for at minorfargene skal kunne løses uten taper, men det er altså en del arbeid som skal til før slem står. 

Slik det satt var det ingen problemer med å få tolv stikk. Spar satt som sagt 2-2, og ruter satt 4-3 (for sikkerhet skyld Q-J tredje så kun en ruterstjeling var nødvendig for å godspille fargen). 

Ca. en fjerdedel av Ø/V parene meldte og vant 6 spar. De aller fleste andre hadde +480 for 4 spar med tolv, noen få rotet bort det tolvte stikket. Og noen veldig få "BAM-haier" forsøkte 3NT, men der var det kun elleve stikk. 

Regnskapsfeil i veteran NM - Bakke og Farstad vant gull

På grunn av en regnskapsfeil i NM Veteran par blir det en endring i medaljerekkefølgen. Nye norgesmestre er Tor Bakke (Bergen AK) – Arve Farstad (TopBridge Oslo). Nye sølvvinnere er Jan Mikkelsen – Jon-Egil Furunes og nye bronsemedaljører er Harald Nordby – Jan Trollvik.

Det medførte noen endringer lenger ned på resultatlisten også. Komplett resultatliste finner du her.

 

Tre mesterskap avsluttet på onsdag

Onsdag ble tre nye par kåret som NM-vinnere, i klassene NM Monrad Par, Damer og Veteran.

I Monrad Par spilte 82 par. Tor Eivind Grude-Christian Bakke (Sømna/Bergen AK) vant. Disse kom på pallen:

I dameklassen spilte 37 par og det ble Åse Langeland-Marianne Harding (Stavanger/Farsund) som gikk til topps. Disse tre parene tok medaljene:

I veteranklassen (38 par) gikk gullmedaljene til Harald Nordby-Jan Trollvik (Topbridge, Oslo/Tromsø). Pallen bestod av disse tre:

Samtidig med NM-turneringene pågår det hver dag (og kveld) sideturneringer, Festivalhandikap og Kveldskos. Detaljerte resultater for alle turneringene finner du her. 

Mot slutten av NM Monrad par kom det et spill hvor resultatene varierte veldig. Mye ble kanskje avgjort av hva nord valgte som sin åpningsmelding.

Er dette en sperrehånd, eller det for gode kort til det. Hvis svaret er at dette er for sterke (spillesterke) kort til å sperre med i din stil blir det vel åpning 1 ruter. 

Begge deler kan fungere. Mange vil si at i ugunstig sone må man ha noe sånt for åpning på tre-trinnet 3 ruter, men jeg vedder på at de samme spillerne med så god syvkorts farge også åpner med 3 ruter selv om de mangler kløver konge. Problemet med å åpne med sperremelding med en litt vid "range" av håndtyper gjør det vanskelig for makkeren å vite hvor høyt de skal. Samtidig blir åpning med 1 ruter feil hvis det er motparten som har kortene, de får melde seg på og kommunisere på et lavt trinn. Det er nok slik at begge deler kan være riktig, men begge deler kan også bli feil. De fleste åpnet antagelig med 3 ruter. Uansett var kortene plassering av stor betydning hvor høyt N/S kunne tåle å melde. Slik så hele spillet ut:

Siden ruter konge sitter hos vest er det bøttevis med stikk til N/S. Om spar konge gir stikk blir det tolv enkle både i grand- og ruterkontrakt. Hvis det ikke kommer spar ut (for eksempel hjerter dame) må spillefører etter at han har tatt en vellykket ruterfinesse gjette om han skal ta kløverfinesse, eller spille på spar ess foran for å få tolv stikk. Etter hjerter ut kan det bli tretten stikk siden øst kan skviset i kløver (lengden) og spar. 

Ved noen bord der nord åpnet med 1 ruter var øst med i meldingene. De som var i utgang i grand fikk stort sett tak i tolv stikk, noen tok alle stikkene. Hvis du er i 3NT og får spar ut kan det bli bet i utgang om ruterfinessen går galt, mens det står i 6NT hvis den finessen lykkes!

Å vinne tretten stikk i 3NT (+720) ga +24, og det var vinnerparets resultat på spillet.

Tre par var i 6 ruter og noterte +1370. Det ga +32. Tre par delte toppen N/S for spenstige 6NT med tolv stikk, +1440. De noterte seg for +38.

Fra meldt og vunnet slem for seks N/S-par varierte resultatene via en rekke utganger til fire N/S-par som var i delkontrakt i ruter. Det ga lite, men ville ikke blitt så galt om ruter konge satt bak (og kanskje spar ess bak kongen også...).

 

NM MIXLAG - Eides språksjov til topps

Vinnere i NM Mixlag ble EIDES SPRÅKSJOV med Harald Eide, Stine Holmøy, Atle Sæterdal og Maja Rom Anjer.

Sølvmedaljer gikk til ABISCO med Kåre Bogø, Anne Birgitte Fossum, Bodil Nyheim Øigarden og Steffen Fredrik Simonsen, mens l KULTUR med Tom Høiland, Ranja Sivertsvik, Haldor Sunde og Tina Ovenstad, kapret bronsemedaljene.

Det deltok 50 lag, og hele resultatlisten finner du her.

Etter en sesjon i NM Monrad Par leder Kåre Bogø og Allan Livgård. Det mesterskapet avsluttes onsdag.

Medaljegrossistene i familien Helness (lag UTUR) var kanskje den største favoritten i mixlag, men det manglet litt på å vinne medalje denne gangen. Formen når det gjelder slemmer har imidlertid vært god. Her meldte Gunn og Fredrik Helness enkelt og logisk.

Nords 2 NT i andre melderunde er tvetydig, enten 12-14 eller 18-19, en variant som kan brukes når 2-over-1 svar er utgangskrav. Det gjør det lettere for svarer siden det blir mer rom til å melde nøyaktig. Idet syd viste sparstøtten kom et par kontrollmeldinger før nord spurte etter nøkkelkort. Så kom 5NT som bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass, og storeslem er mulig. Normalt vil makkeren si fra om en konge over 5NT, men med mye ekstra og/eller stikkpotensiale som makkeren ikke kan se kan svareren gå rett i storeslem, som her. Gunn foreslo 7 hjerter som kunne vært en bedre kontrakt enn 7 spar om nord hadde hatt kun A-Q tynt femte (i så fall avhengig av 3-2 sits i spar). Fredrik korrigerte til 7 spar.

Syd vet altså at nord har A-Q i spar, ruteress og kløver ess, og da kan hun telle tretten stikk. Å ha kløver konge er ikke nødvendig, det kan telles 5+5+2+1= 13 stikk. Det står i 7NT også, men da må det sett fra syds synspunkt være fem hjerterstikk, noe som ikke er 100% sikkert om nord har to små hjerter. I sparkontrakt kan en kløverstjeling gi det trettende selv om det kun er fire hjerterstikk.

Spillet forekom i kampen mot lederlaget etter første dag, Nicolais fanclub. De ramlet til 6.plass til slutt, blant annet pga. et stort tap i kampen mot UTUR.

Ved det andre bordet oppvurderte nord til 20-21 NT, ikke urimelig med 19 og god femkorts farge. Pussig nok ble det vanskeligere å finne storeslem etter 2NT i åpning enn etter 1 spar. De endte i 6NT, så spillet kostet 12 IMP.

Litt over halvparten av lagene meldte og vant storeslem, hele 18 av dem 7NT! Resten var i lilleslem unntatt to par som var i overkant forsiktige og stoppet i utgang. I vinnerlagets kamp ble 6NT med tretten stikk uavgjort spill.

NM MIX LAG - Nicolai i tet!

NICOLAIS FANCLUB leder før mesterskapet avsluttes tirsdag. Lagnavnet henspeiler på unge, talentfulle Nicolai Heiberg-Evenstad som spiller med Birgit Iren Nygård. Sammen med seg på laget har de Espen Larsen og Stine Elstad. Resultatene så langt finner du her.

I siste runde kom et spill hvor makkerskapenes avtaler måtte være bra:

Storeslem i kløver er glimrende. Etter starten 2 kløver fra vest ville det vært nokså greit uten avtaler om øst hadde svart 2 ruter, men å vise sparfargen er normalt og i de fleste tilfeller den beste meldingen med østs kort. Så kommer 3 hjerter fra vest. Hva er hva da? Er 4 i minor fra svarhånden naturlig? Han kan jo ha en tofarget hånd. Eller er 4 i minor kontrollmelding som fastsetter hjerter som trumf? Det er det øst har lyst til å gjøre her, men...

Høiland gjorde det enkelt mot lederlaget og gikk rett i 4NT - Key Card Blackwood med hjerter som trumf. Svaret 5NT var det uvanlige "5 nøkkelkort og trumf dame", og øst meldte storeslem!' Godt meldt, og spilleføringen var en formalitet, + 2140.

Ved det andre bordet satt lederlagets Nygård (vest) - Evenstad, og der gikk meldingene slik:

 

Øst sa 4 ruter som var kontrollmelding med støtte i hjerter. Ved det bordet var det vest som spurte med 4NT, og over svaret "0 nøkkelkort" sa vest 5NT som bekreftet at alle nøkkelkortene inkludert trumf dame var på plass (storeslemsinvitt). Det var nok for Evenstad som melde 7 hjerter. Han så at sparfargen måtte kunne gi uttelling, og slik var det. Pluss 2140 og uavgjort spill. 

God bridge i den kampen altså, og i svært mange andre kamper ga spillet utslag. Litt mindre enn halvparten av Ø/V-parene var i storeslem. Resten, unntatt noen svært få som kun var i utgang spilte lilleslem. Ett par forsøkte den farlige kontrakten 7NT. Det er ikke noen direkte dårlig 7NT, men når 7 kløver er så godt som nedlegg er det sprekt å melde 7NT i lagkamp. 

Som du ser står 7NT enkelt, men det er med åpne kort. Det kan jo simpelthen tas en sparfinesse og det er 15 stikk! Men spillefører gikk bet, og det gjorde han/hun etter å ha spilt riktig. Sparfinessen er eksakt 50%. Å forsøke å toppe sparen først for å se om damen faller er en bra sjanse i seg selv, og om det ikke lykkes kan kløverfinessen gå som siste sjanse. Kombinerte sjanser gir mye større sjanse enn en enkel finesse. Men her ble det nitrist å spille med oddsen siden kløverfinessen røk. 

NM MIX-PAR: Gull til Håkon og Anne Irene Bogen!

I NM for mix-par tok etter hvert Håkon og Anne Irene Bogen kommandoen og vant til slutt med 118 poeng (en topp var +63), eller vinnermarginen av på litt over 1%.

Sølv gikk til Haldor Sunde-Stine Holmøy, Stryn/Lillehammer mens bronsen gikk til Øyvind Saur-Liv Marit Grude, Vikersund/Studentenes.

Resultatlisten og spill med alle enkeltresultater finner du her.

Idet dette ble skrevet kom allerede bulletin nr. 3. Bulletinene finner du her. Det er fyldige og interessante bulletiner og godt lesestoff som Vegar Næss og Elisabeth Grosseth er ansvarlige for, med bidrag fra enkelte andre.

I siste sesjon NM mix-par var en del spill hvor det typiske med moderne bridge kom tydelig frem, aktive og aggressive meldinger, gjerne hoppmeldinger. Her er ett sånt spill fra tidlig i siste sesjon:

Hopp og sprett (1)

Du sitter altså på vests plass, og la oss si nord åpner med 3 hjerter. Øst dobler, syd passer, og det er din tur. Hva melder du?

Ok, det var situasjonen for noen, mens andre så 3 hjerter fra nord, dobler fra makker og 4 hjerter fra syd. Gjør det noen forskjell, og i så fall hva melder du nå?

Dette er vanskelig. Du har så gode verdier at det godt kan stå slem, men to små hjerter gjør det litt skummelt. Det kan jo være to hjertertapere fra start. Hvis syd høyner makkerens sperremelding til 4 hjerter er det større sjanse for at makker har singel hjerter, og da er det kanskje en bedre sats å melde slem (6 spar)?

Hva med 5 spar som en sleminvitt?

Uansett, det er ikke så enkelt dette. Slik så hele spillet ut:

Det er tolv enkle stikk i sparkontrakt, kun en hjertertaper. Vests lille kløver kan kastes på den fjerde ruteren.

Det var ikke alle som åpnet med 3 hjerter, og ved noen veldig få bord ble det spilt noen litt merkelige delkontrakter.

Å notere +680 for utgang i spar som Ø/V ga - 6, de måtte komme seg i slem for å få over middels.

Spillet er referert i bulletinen også. Der forteller Vegar Næss at en av de som fant meldingen 6 spar etter 3hjerter-dobler-4hjerter var Ingunn Uran.

Ti av Ø/V parene (65 bord) hadde +1430 på blokka, og det ga hele +52.

Parturnering!

Det er utrolig mange poeng å hente på et bitte lite ekstrastikk i parturnering. I et så stort felt er det alltid noen spesielle scorer, og to par fikk tretten stikk i sparkontrakt i spill 61. Det var mer verdifullt for den som fikk overstikket i 4 spar! En kan undre seg over hvordan det gikk til, hvor det trettende stikket kom fra. Er det mulig spillefører fikk for hjerter konge, men det er helt usannsynlig, for den single kongen lå jo på bordet.

Ved de to bordene hvor det ble tretten stikk kom imidlertid kløver 6 i utspill. Spillefører dekker med åtteren, syd med tieren og vest vinner. Etter to ruter trumf kan spillefører så fiske opp syds kløver dame, men den fjerde kløveren blir ikke god av den grunn. Så det bør bli bare tolv stikk, kun en hjerter forsvinner på ruteren.

Det som må ha skjedd (?) er at etter kløver 6 ut som tok med seg syds tier ble det etter å ha tatt ut trumfen spilt kløver knekt fra øst. Om syd ikke dekker blir det fortsatt kun tolv stikk, men hvis knekten blir dekket med damen blir det fire kløverstikk. Kongen vinner etter knekt- dame, og syveren/femmeren er plutselig blitt stikk! Dermed er det fire kløverstikk, og den fargen gir ett avkast for hjerter, og på den fjerde ruteren forsvinner vests andre hjerter – tretten stikk.

Hvorfor er dette så viktig?

Fordi det var parturnering! Som nevnt ga +680 under middels (-6), mens det paret som fikk med seg det trettende stikket i sparutgang, +710 ble det hele +41 - hele 47 poeng ekstra for overstikket!

Toppen Ø/V gikk til Marianne Harding-Svein Gunnar Karlberg for +1460, ett overstikk i 6 spar. Det ga +63, men det var kun 11 poeng mer enn om de hadde fått tolv stikk.

Hopp og sprett (2) - fra dag 1 i mixen

En aktiv meldestil er ganske vanlig. Det tenkte jeg ikke så mye på da jeg i går skrev om dette spillet fra en av de første rundene på lørdag.

Her i bloggen ble det fundert på hvordan N/S kan melde med styring til den vakre storeslemmen i kløver. Da hadde jeg oversett at øst har en hånd som det absolutt er helt greit å melde inn med utenfor sonen!

Så etter 1 ruter fra nord meldte øst inn 1 spar flere steder. Syd dobler for å vise hjerter, og vest med sin fin sparstøtte og bra fordeling kan sperremelde, for eksempel med 3 spar. Dette er god bridge, det gjelder å melde når man har god tilpasning!

Det er ikke fred å få...

En slik start gjør det selvsagt mye vanskeligere for N/S, og du kan jo diskutere med din makker hvordan best mulig melde som N/S etter den starten.

 

MIX NM: Rasmussen-Bjørlo fører, men fotsatt åpent!

I NM for mixpar har de spilt 60 av 90 spill, og mesterskapet avsluttes søndag. Arild Rasmussen og Hilde Bjørlo har tatt ledelsen med nesten 100 poeng, men med +63 eller -63 som mulig score på ett spill er det selvsagt fortsatt muligheter for mange andre. Resultater og spillstensiler finner du her.

Dette er jo en parturnering, så alle spill teller likt. Likevel ser man gjerne mest på de store spillene. Tidlig i sesjonen kom et spill som stilte krav til både makkerparenes system og deres vurderinger.

N/S har en helt glimrende storeslem i kløver. Det må tas to sparstjelinger hos nord fordi ruteren sitter 5-1. Da vinnes 1+2+4+6 (inkludert to stjelinger hos nord) = 13 stikk.

Det er ikke alltid enkelt å melde slem med 4-4 tilpasning i minorfarge, og spesielt vanskelig å finne slike silke storeslemmer som dette.

Det eneste paret som fant frem til 7 kløver var mor og sønn Gunn og Fredrik Helness. Et kanonspill og ren topp, men et av favorittparenei turneringen sliter likevel i turneringen så langt. Men her var de gode.

Meldingene starter normalt slik:

Nord            Syd

1R               1H

2C                ?


Nå bør syd etablere ett utgangskrav så hun kan undersøke slemmuligheter etterpå. Det gjøres ved hjelp av fjerde farge (kunstig) krav, her 2 spar. Nord melder da 3 hjerter og har vist omtrent hele hånden sin hva angår fordeling i alle fall. Videre er det litt avhengig av avtaler.

Nord                    Syd

1R                        1H

2C                        2S

3H                         ?

Over 3 hjerter kan jo hjerter være trumf noen ganger om syd har en annen hånd, men den som melder fjerde farge bør ha en mulighet til å støtte hvilken som helst av fargene åpneren har vist, og også sleminvitere om støtten i hjerter gjør at den fargen er bra som trumf.

Følgelig er 4 kløver og 4 ruter naturlige meldinger her, sleminvitt.

Om syd har flere hjerter og vil gå videre med den fargen som trumf må hun melde 3 spar over 3 hjerter, og/eller kanskje 4NT kan være definert som Key-Card med hjerter som trumf. Hvis syd i denne sekvensen sier 4 kløver og det fastsetter trumfen (over 3 hjerter), og paret er på bølgelende er de på god vei til riktig kontrakt. 

Mange fant ut av det med kløverkontrakt, men stoppet i lilleslem. Pluss 2140 for 7 kløver med tretten var det som sagt kun ett par som noterte.

Hva er det maksimale som kan oppnås i dette spillet? 

Jeg advarer ofte mot såkalte double dummy analyser utført av computerprogran, selv om de er korrekte. GIB og lignende analyser viser hva som kan oppnås med helt åpne kort, ikke nødvendigvis med riktig spill, eller spill (med oddsen) og meldinger som vil gi best resultat i det lange løp. Dette har ofte ikke så mye verdi når det er snakk om praktisk bridge. Likevel ser vi på disse tallene som ofte presenteres finnes på spillstensiler og resultatsidene...

 

Par på spillet (det maksimale som kan oppnås er +2000 til N/S, noe de kan få om Ø/V stamper i 7 spar som selvsagt dobles. Å oppnå parscore, det optimale, som er at Ø/V går 2000 i bet (ingen hadde det), ville imidlertid gitt nest bunn for Ø/V i mix-NM.

Nest topp gikk til ett par som var i 6NT med tolv stikk, +1470. Den kontrakten ser vanskelig ut med spar ut siden ruter sitter 5-1. Det er bare elleve sikre stikk, men det oppstår en slags avansert dobbelsqueeze som gjør at det fortsatt blir tolv stikk om det spilles korrekt. 

To par spilte den spennnende slemmen 6 hjerter som ble vunnet, og belønningen var hele +58.

De som var i 6 kløver med tretten (+1390) noterte +43!

Noen par var i 6 kløver, men slurvet (tok ikke to sparstjelinger) og fikk kun tolv stikk, +1370 som likevel ga +25.