Kan Norge vinne European Champions Cup?

Det er klart det norske laget som skal delta i Dubrovnik, Kroatia fra torsdag 9.11. kan gå til topps i dette mesterskapet. Norske spillere gjør det godt internasjonalt stort sett over alt for tiden, og det er grunn til å tro at det fortsetter. 

For Norge spiller laget som vant NM for klubblag 2023, STUDENTENES BK med Christer Kristoffersen, Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna, Jørn Arild Ringseth og Steffen Fredirk Simonsen. 

Det er imidlertid et sterkt felt som skal delta i Champions Cup. Det er tross alt en turnering for nasjonale vinnerlag, en slags bridgens Champions League. 

På startlisten finnes dog en del navn som kanskje ikke er så velkjente, men helt sikkert sterke spillere. Favoritter blir nok Zimmermanns proffspillere som deltar for Sveits. Et annet lag jeg noterte som mulig topp-lag etter en titt på startlisten er Bridge Addaura ASD som er et sammensatt lag fra flere nasjoner, Israel, Italia og Polen. Andre nasjoner vil helt sikkert også ha et ord med iaget. 

Det vil selvsagt bli noen rapporter fra dette mesterskapet her i bloggen de neste dagene. Du kan selv følge med på mesterskapsiden, her. Det antas at det også vil bli BBO-overføringer fra mesterskapet.  

Spilleprøve 2 - Bortspill...

Vi følger opp gårdagens spilleprøve med en til fra en IMP-PAR turnering i helgen. Spillet i forrige innlegg her i bloggen var litt spesielt, en litt unaturlig måte å tenke på måtte til i et stikk (se Spilleprøve 1 - Unaturlig?). I dagens spill handler det mer om å planlegge på en god måte.

Giver øst. Alle i sonen

Etter pass fra øst åpner syd med 1 ruter. Øst melder inn 1 hjerter, og syd sier 1 spar som for makkerparet lover minst femkorts farge (dobler ville vist eksakt fire spar). Vest hopper til 3 hjerter - sperr - og syd sier 4 spar, ganske hardt, men ikke noen dårlig melding i IMP scoring hvor utganger teller så mye. Husk syd visste om minst femkorts sparfarge slik de spiller. Vest melder 5 hjerter og nord tar sjansen på 5 spar da han ikke helt vet hvem som har høyeste kontrakt her. Da går det pass rundt.

Mot kontrakten 5 spar kommer en hjertertass ut til vests konge fulgt av kløver konge i stikk to. Hvordan spiller du?

Her ser det ut til at det blir bet om Ø/V får komme inn igjen. Ruterfargen må ordne seg. Det kan hende det er riktig å toppe ruteren, men fargen isolert sett spilles best ved å ta finesse, helst etter å ha gardert seg mot singel ruter dame bak med en honnør fra syd først. 

Spillefører stikker med kløver ess i andre stikk og går på trumfen. På A-J i spar følger begge en gang, men så kaster vest en hjerter, så øst har tre trumf fra start. Hva ville du gjort nå? 

Flere spillere på nords plass tenkte at nå må ruteren gå, og de spilte ruter til esset før de tok ut østs tredje trumfen med damen som ble stukket over med kongen. Så ruter til liten fra øst og knekten. Den finessen holdt, men likevel ble det bet, for ruteren satt 4-1.

Ruterfinessen gikk altså, men det var ikke lenger inntak til syd så den femte ruteren kunne godspilles med en stjeling og deretter hentes.

Spillefører vant kun seks sparstikk, tre ruterstikk og kløver ess = 10.

Bortspill?

Ja, det var det. Timingen var feil, spillefører glemte å tenke på at ruteren kunne sitte 4-1.

Hvis spillefører bestemmer seg for å ta ruterfinesse bør han gjøre det tidligere, etter kun to runder trumf slik at spar dame fortsatt er inntak til syd. For eksempel, inne på kløver ess spilles en trumfrunde, ruter ess og trumf til nord. Så, mens øst har igjen en trumf spilles ruter til knekten. Hvis den finessen holder og ruteren sitter 3-2 går jo ruteren, og i så fall er det bare å ta ut østs tredje trumf etter den vellykkede ruterfinessen og innkassere ruterstikkene, tolv stikk. I dette tilfelle vinner ruter knekt, men ruteren går ikke. Siden han med singelton ruter ikke har trumf går det av seg selv. Spillefører har vunnet ruterstikk for esset og knekten og kan ta for ruter konge og trumfe en ruter. Den femte ruteren er godspilt, så nå spilles trumf til damen som tar ut østs siste trumf, og den femte ruteren gir stikk. Det vinnes ialt 6+0+4+1= 11 stikk. 

Det er klart at med åpne kort kan spilelfører få tolv stikk. Det må dog spilles fullstendig på merket, og det er neppe den spilleplanen som gir best sjanse i praksis. Men det kan hvis man vet alle kortene startes med ruter 10 mens det fortsatt er overganger mellom hendene. I dette tilfelle ruller denruterbehandlingen opp hele ruterboka siden ruter 6 (1) faller! Hvor ofte er ruter 6 et viktig kort?

Hvis ikke øst dekker tieren med damen får tieren løpe og det er fem ruterstikk fra taket med liten til knekten andre gangen.

Altså, ruter 10 i første ruterrunde, øst dekker med damen og vests ruter 6 kommer på. Så over til nord og ruter 8 spilles. Øst må dekke den også med sine 9-7-4 gjenværende, hvis ikke får ruter 8 seile og fargen går "av seg selv". Så ruter 8 blir dekket av nieren og knekten vinner stikket, Over til nord igjen og ruter 3 spilles mot syds K-5-2, øst sitter hjelpeløs i mellom med 7-4 gjenværende, finessen med ruter 5 kan tas! Fem ruterstikk og tolv stikk i alt.

Det er double dummy spilling så det holder, og ingen spilte slik. Kun tre spilleførere vant 5 spar. Hele seks spilte den bort. Ellers var det endel som gikk bet i 5 hjerter som Ø/V, men nesten en tredjedel av Ø/V-parene fikk spille 4 hjerter og vant den med ti stikk.   

 

 

Spilleprøve 1 - Unaturlig?

Her er et spill fra en IMP-PAR turnering i Auckland, New Zealand i helgen. I dette spillet var det flere spillere som overså den elegante varianten for å vinne sin utgang.

Giver øst, Ø/V i sonen

Her var syd heldig da han fikk spille 4 hjerter etter at øst hadde åpnet med en konstruktiv svake 2 spar (8-11 poeng), og vest litt merkelig - som du skal få se når du ser hele diagrammet - unnlot å si 4 spar. Vest spiller ut spar ess som trumfes av syd. Så trumf, og hjerteren viser seg å sitte 2-2.

Hva er planen, og hva er faremomentet?

Du må spille på kløveren. Hvis den sitter greit og gir kun en taper er det et avkast på syds femte kløver for en ruter hos nord. Da kan det ikke tapes mer enn to ruterstikk, og det kan bli fem trekk om vest har ruter ess. Men problemet er at om vest kommer inn og spiller en stor ruter kan det bli tre rutertapere om esset sitter bak, i tillegg til en kløvertaper. 

Du er inne hos nord og spiller liten kløver. Håpet er at øst har kongen dobbel, da er det helt safe. Idet kløver 4 spilles fra bordet kommer imidlertid kongen på! Hva nå?

Det virker ganske unaturlig å la være å stikke en konge som kommer på luft når man har esset selv og har spilt liten fra damen på den andre siden. Men i denne konteksten er det en opplagt variant. For hvordan sitter kløveren?

Jo, øst har garantert kløver konge singel, og når du "vet" hva den ene skjulte hånden har vet du også hva han andre skjulte har, så vest har J-9-2 i kløver, stopper i fargen. Så om du stikker kongen med esset og fortsetter kløverspillet må vest få komme inn før fargen er godspilt. Og det var jo nettopp det du ville forsøke å unngå. Slik så hele spillet ut:

En kan lure på hvodan Ø/V tenkte da de ikke var med til 4 spar med disse kortene. I den kontrakten er det ti enkle stikk siden ruterfinessen går. Med andre ord var dette en gavepakke for N/S som kunne notert utgang hvor motparten har utgang i høyere rangert farge. Men da spillefører ikke så den elegante varianten med å la øst få for den single kløverkongen ble det bet.

Vest meldte ikke godt, men da spilelfører stakk kløver konge med esset og fortsatte med kløver til damen og mer kløver til vests knekt fant han i alle fall betemotspillet, skift til ruter knekt. Ø/V tok dermed tre ruterstikk, en bet i 4 hjerter. Vest måtte spille knekten for å bete, for spilles liten ruter fra vest legger spillefører nieren og sikrer seg at det blir kun to rutertapere siden øst kommer inn og nords konge er gardert. En ruter forsvinner senere fra nord på den femte kløveren. 

I turneringen hvor det var 26 bord vant seks N/S-par utgang i hjerter. Ruter knekt må egentlig spilles ut i første stikk for å bete den utgangen. Det var noen N/S-par som fikk inn +100 for en bet i Ø/V sin 5 spar, og det var også åtte par som vant utgang Ø/V for 4 spar med ti stikk. 

HCL PAR: Brogeland-Bakke til topps!

Etter at laget med tre nordmenn ble slått ut av Polen i lagturneringens kvartfinale var det over på parturnering i Dehli. Det gikk bra for nordmennene, og særlig for Boye Brogeland og Christian Bakke som gikk helt til topps. De vant foran to bulgarske par, og på 4.plass kom Geir Helgemo og Zia.

Alle resultatene, spill osv. finner du her.

I parturnering betyr som mange ganger nevnt småspillene akkurat like mye som utganger og slemmer. Og Bakke-Brogeland fikk med seg mange poeng i typiske parturneringsspill, både ekstra stikk her og der og noen deilige +300 og +500 hvor de fikk doblet motparten. Men det var også et "stort" spill som var interessant. Brogeland satt syd med dette:

Med Ø/V i gunstig sone åpnet vest med 4 hjerter. Nord og øst passet. Hva ville du meldt nå?

En må vel nesten vurdere slem her? Det skal i alle fall uhyre lite til for at det står slem. En litt pessimistisk variant er å si 5 kløver, men å klinke til med 6 kløver har vel noe for seg det og?

Brogeland sa imidlertid 4NT først, "to steder å spille". I første omgang tar makkeren det som begge minor. Bakke (nord) sa 5 ruter, og da meldte Brogeland 6 kløver. Nå har han antagelig vist noe slikt som dette så nord kan korrigere til 6 ruter om han har for eksempel singel kløver og 4-5 rutere?

I alle fall var det ganske så perfekt å være optimistisk da Bakke hadde litt bits and pieces som passet godt mot syds kort:

Mot 6 kløver spiller vest ut hjerter konge som stikkes med esset fulgt av kløver ess. Da viser vest renons, så øst har knekten tredje i kløver. Hvordan spiller du videre?

Det eneste som nå kan true denne slemmen er at det blir to rutertapere. Ofte er det den som sperremeldte som er kort i en slik farge, men husk her har vest allerede vist renons i kløver. Han kan ha noe sånt som 1-8-4-0 fordeling, men det kan like gjerne være 4-8-1-0. Selvsagt kan det være andre fordelinger, også med kun syvkorts hjerterfarge siden hans sperremelding var i gunstig sone. 

Her gjelder det altså om å spille ruteren slik at det ikke blir to tapere.

Det er en fin safevariant her, galt kun om øst er renons i ruter da det må spilles en stor ruter fra syd før bordet spilles inn på trumfdamen og østs siste trumf blir tatt ut.

Etter en andre runde kløver med kongen spilte Brogeland ruter ess. Vest fulgte med treeren og øst med femmeren. Så kløver til damen, Med J-9-8 gjenværende i ruter mot K-3-2 spilte han nå ruter 8. Hvis øst ikke har flere rutere  (vest startet i så fall med Q-10 fjerde) vinnes simpelthen med kongen fulgt av ruter mot J-9, kun en rutertaper. Men øst fulgte farge på ruter 8, og idet han la ruter 7 lot Brogeland åtteren seile. Ryker den finessen til tieren eller damen står resten, ruterfargen gir kun en taper. Sitter det slik kunne han kanskje fått tretten stikk, og det er ikke så ofte man tenker så mye på safevarianter i parturnering. Men dette er et spill hvor mye kan ha skjedd, bla. må Ø/V ha en billig stamp, så hvorfor ikke sikre seg slemmen som trolig må gi bra score selv om en går glipp av overstikket. 

Slik det satt var safespillingen nødvendig:

Ruteren ble altså spilt med esset, så etter tredje runde trumf til damen ruter 8 som fikk seile idet øst la syveren. Øst kunne ingeting gjøre, og Brogeland tapte kun ett ruterstikk. Pluss 1370 som ga delt topp, 96%.

 

 

HCL INTERNATIONAL: DE NORSKE TIL KVARTFINALE!

I Dehli ble Round of 16 spilt i HCL International Championship. MAVERICKS ALL STARS med Geir Helgemo, Boye Brogeland og Christian Bakke avanserte greit til kvartfinalen. De tre andre på laget er ZIA som spiller med Helgemo, og brødrene Ola og Mikael Rimstedt fra Sverige. I kvartfinalen blir det nok tøffere motstand da de møter Polen som vant kvalifiseringen og derfor starter den kampen med ledelse, 7,5 IMP carryover. 

Det andre laget jeg følger ekstra med på er JOYJITS ARMY med spillere fra New Zealand og Australia. Etter at de ble nr. 2 i kvalifiseringen vant også de sin Round of 16 kamp komfortabelt. De skal i kvartfinalen opp mot FORMIDABLES som kvalifiserte seg som nr. 15 av 16.

Alle resultatene finner du her.

Tidlig i Round of 16 kom en meldesituasjon som du kan prøve deg på selv. N/S er i sonen, Ø/V utenfor. Du sitter syd med dette:

           SYD

Øst åpner med 3 ruter. Melder du, eller er det for farlig som førstemann i ugunstig sone? 

Mange vil kanskje melde ganske automatisk., De tenker (kanskje): Jeg har 13 HP, må melde, og tenker kanskje ikke så nøye over hvor farlig det er. Og en så at flere toppspillere faktisk passet i denne situasjonen. Spesielt var de nok skeptiske til å melde fordi de tenker mest på at meldingen de vurdererr å avgi er 3 hjerter, og hjerterfargen er så utrolig tynn. Hvis han bak er søkklastet kan det være helt forferdelig å melde seg på her. På den annen side er det også farlig å passe! Som sagt så ofte før, det er farlig å stå opp om morran og....

Jeg har spurt litt rundt og er enig med flertallet som mener syd bør melde. Men ikke alle mener det bør meldes 3 hjerter.

Boye Brogeland doblet opplysende. Det er ingen garanti for hva som er riktig, men dobler kan være blink om makker har lang spar eller kløverfarge, og kanskje singelton hjerter. Dessuten er dobling antagelig litt tryggere hvis det viser seg å være galt å melde. Dobler gjør det dog vanskelig å finne 5-3 tilpasning i hjerter.

Over Boye sin dobling sa nestemann 4 kløver, og Bakke meldte 4 spar før det gikk pass rundt. Slik så hele spillet ut:

N/S har kun 22 HP til sammen, og kun åttekorts trumftilpasning. Det er dog slik tilpasning i begge majorfargene. Kortene sitter bra mot hverandre, så både 4 hjerter og 4 spar er veldig bra kontrakter. 

Siden hjerteren viste seg å være gående vant Bakke enkelt elleve stikk i 4 spar, +650.

Fire av N/S-par meldte og vant utgang med disse kortene.

Ved det andre bordet satt brødrene Rimstedt Ø/V. Der åpnet Mikael (øst) med 1 ruter! Merkelig nok var det slik at sperreåpning kunne sende N/S i utgang litt sånn på farta, mens åpning lavere lot N/S finne ut at de manglet den styrke som normalt behøves for utgang. På den annen side kan åpning 3 ruter - som jeg synes er fint med dette - føre til at Ø/V kjøper kontrakten der. Det skjedde ved fire av 16 bord, øst spilte 3 ruter. I tillegg spilte brødrene Rimstedt 3 kløver som gikk en bet. Spillet ga derfor hele 12 IMP til våre gutter.

I kampen der NZ/Australia spilte gikk Nabil Edgtton innpå med 3 hjerter over østs 3 ruter. Nord (Whibley) løftet til 4 hjerter, N/S +650. Ved det andre bordet gikk det pass rundt etter Ashley Bach sin åpning 3 ruter, en bet, og 12 IMP til de jeg holder med også i den kampen. Greit å være supporter akkurat nå!

   

 

 

HCL International Championship: TELLEFEIL I INDIA

I India (Dehli) ble grunnspillet i HCL International avsluttet onsdag. De 16 beste av 52 lag går videre til Round of 16 som spills torsdag.

Laget med norske Helgemo, Brogeland og Bakke (med Zia og brødrene Rimstedt), MAVERICKS ALL STARS avanserte til sluttspillet med 9.plass. Polen var på topp etter ti kamper.

De andre forhåndsfavorittene er også videre. En skal være klar over at det er endel sterke lokale lag også, bla. det indiske landslaget som før lagturneringen startet møtte verdenslaget som var identisk med «norske» Mavericks All Stars i en oppvisningskamp. Inderne vant den kampen.

MAVERICK ALL STARS skal møte LAKE MY LOVE i Round of 16, et indisk lag som ble nr. 8 i grunnspillet.

Mine venner på JOYJITS ARMY (New Zealand og Australia) ble nr. 2 i grunnspillet. De skal møte indonesiske DKI Red i round of 16.

Helgemo og Zia (Mavericks all stars) har ikke spilt veldig mye sammen så de er på ingen måte et etablert, fast makkerpar. Så selv om de begge er blant de aller beste spillerne i verden vil det av og til skje noe rart i meldingene. Her er et eksempel fra grunnspillskampen deres mot nevnte DKI Red. Prøv deg selv som syd som ikke akkurat hadde så mye å fare med, men likevel avgjorde spillets utfall:

         SYD

Meldingene gikk slik:

Når man skal finne et blindt utspill er det av og til ikke helt blindt, man har tross alt noe informasjon fra meldingene. Men her er det ikke så mye hjelp å få.

Vests (Zia) 2NT var overføring til ruter. Vests 4 hjerter ble forklart som Key Card Blackwood med ruter som trumf, såkalt Kick-Back. Øst viste med 4NT ett nøkkelkort (de fire essene og trumf konge er nøkkelkortene).

Hva ville du ha spilt ut?

Det er en eldgammel regel som sier "spill trumf ut mot storeslem". Selv har jeg mange ganger hevdet det er en regel som har gått ut på dato. Spesielt gjelder det etter litt «suspekte» meldingsforløp hvor de kanskje mangler trumfdamen, eller til og med kan mangle ett ess. Men er dette et slikt "suspekt" meldingsforløp?

Neppe, det ser ut som vest hadde full kontroll.

Tanken bak å spille ut trumf er at trumfen deres må være god nok siden de meldte storeslem med tilsynelatende god kontroll. Og alle andre utspill kan være favør siden de åpenbart er veldig sterke. Hvis ikke det skal spilles trumf ut her blir det dessuten ren gjetting om hvilken farge som kan være løsningen.

Syd spilte ut trumf, men det kommer utspilleren til å angre på en stund.

Huttetu!

Dette er en fin lilleslem. Kun noen veldig få par var kun i utgang, resten i lilleslem, foruten ved det bordet der Zia spratt i 7 ruter over 4NT.

Hvorfor i all verden gjorde han det?

Det var nok ikke noen kalkulert risiko den fargerike spilleren tok i dette tilfellet. Ryktene sier at han rett og slett telte feil på essene! En tellefeil av en av verdens mest profilerte spillere, hvor det altså handlet om å telle fra 0 til 5... Helgemo hadde ikke oppmuntret på noen måte med sine meldinger, så det var Zia som ene og alene førte dem til en i teorien latterlig storeslem. For å spille 7 ruter er mildt sagt spinnvilt.

Etter at utspilleren ikke traff kløver ut til nords ess er det imidlertid ikke så håpløst. Spillefører blir etter uttrumfing kvitt vests ene kløver på tredje runde spar. Men for at det skal bli tretten stikk må enten sparen sitte 3-3 slik at det også kan kastes to hjertere fra vest, eller hjerter konge kan sitte i saks. Totalt gir dette omtrent 68% sjanse.

Altså, det er etter utspillet...

Sparen ordnet seg med fem stikk og det var ganske raskt +2140 til notering. Spillet ga 13 IMP inn mot Ø/V +1370 ved det andre bordet (kløver ess ut mot vests 6 ruter). Om storeslemmen hadde gått bet ville det blitt 16 IMP den andre veien, 29 IMP sving i en kamp som MAVERICKS ALL STAR vant med 1 IMP.

«You can’t argue with success”

Det blir trolig ikke flere slike tellefeil i sluttspillet, så for meg er laget med bl.a. de tre norske spillerne fortsatt favoritt til å vinne denne turneringen.

Følg med i morgen på BBO, eller du kan finne live oppdatering av resultatene her.