EM: VELDIG GOD NORSK INNSATS!

Det ble en fantastisk norsk innsats i kvalifiseringen i åpent EM for lag (OPEN og WOMEN) da lagene som kvailifserte for KO-kampene ble klare på mandag kveld.

I damenes lagturnering gjorde MOTHERS AND DAUGTHERS, med Turid Bones, Kaja Brekke, Elisabeth og Sofie Grasholt Sjødal en formidabel innsats da det kom på 2.plass i kvalifiseringen. I WOMEN er det i morgen kvartfinaler. Det norske laget møter det sterke, flernasjonale laget GREEN.

I OPEN kom flere lag med norske spillere videre og er blant de 32 lagene som starter med "cup-kamper" på tirsdag, eller Knock-Out kamper, dvs. vinn eller forsvinn.

ROSENTHAL med Boye Brogeland, Christian Bakke og Geir Helgemo på laget ble på 2.plass i kvaliken som ble vunnet av lag ZIMMERMANN. Laget med de norske spillerne møter i Round of 32 et fransk lag. ROSENTHAL blir kanskje mine største favoritter til å sikre en norsk pallplassering mot slutten av uken.

Men det er flere norske som kan blande seg inn i den kampen, selv om det er mange KO-kamper før det kommer så langt.

SCORWAY (Skottland/Norge) kom på 3.plass i kvaliken. De møter i morgen et bra belgisk lag, ZAZA Boys. Personlig har jeg tro på at Geir Brekka, Tor Eivind Grude og Nils Kåre kvangraven sitt lag går videre.

DE BOTTON med bl.a. Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og Arthur Malinowski hadde en sterk avslutning av kvaliken og ble nr. 9. De møter det sterke, flenasjonale laget Daisy Chain. Det blir helt garantert en spennende kamp.

MAVERICK med Allan Livgård og Terje Aa kvalifiserte seg som nr. 23. De skal opp mot svenske PARTYPACK, og det blir også en tøff kamp.

Også ORCA med Espen Erichsen og ungdommene på TEAM FUNBRIDGE med bl.a norske Nicolai Heiberg-Evenstad kvallet, dog såvidt. Men begge de lagene har selvsagt også sin sjanse da det nå er vinn-eller-forsvinn.

Her i bloggen vil det underveis blir rapportert fra disse utslagskampene utover tirsdagen. 

Men du kan også følge med på live updaten som du finner på mesterkskapssiden, her.

Dessuten blir mange kamper fra EM overført på BBO. 

 

 

EM - delrapport siste kvalikdag (LAG)

Det er i ferd med å dra seg til i lagturneringenes kvalifisering i Strasbourg. I skrivende stund er det tre kamper igjen før 32 lag (av 93) i OPEN sikrer seg plass i Round of 32. I dameklassen kjempes det om åtte kvarfinaleplasser (av 15 lag).

I «WOMEN» har jo Norske Mothers and Daughters gjort det veldig bra så langt, men de gikk de seg på et tap i runde 11. Og det startet dårlig for dem i runde 12, men de snudde den kampen til en liten seier og er på 3.plass med 19 VP margin til den sure 9.plassen som ikke gir viderespill. Contract Killers som er et delvis norsk lag ligger på 11.plass og må få til en knallsterk innspurt om det skal bli avansement.

I OPEN tok SCORWAY (Kvangraven, Grude og Brekka) en seier i dagens første runde og gjenerobret ledelsen. Så skulle de møte storlaget ZIMMERMANN i BBO-overført kamp.

Det startet som et fyrverkeri med tre brutale svingspill og et uavgjort slemspill i de fire første spillene.

Spill 4 var i kategorien X-files ved det ene bordet; «du tror det ikke før du får se det». 

Ved det andre bordet var det imidlertid ganske normalt:

ZIMMERMANN sitt Ø/V-par stoppet i 3 spar før N/S (Levinson-Shenkin) var med til 4 kløver. Ø/V fant motspillet; ruter 10 i utspill. Ruter til stjeling idet vest var inne på trumfesset, så over til vest i spar, og nok en ruter ga stikk for den nå single trumfknekten siden nord kun hadde mindre trumfer. Godt motspill, men Ø/V har jo minst 3 spar i kortene.

Kvangraven-Grude satt Ø/V ved det andre bordet, og de meldte 4 spar. Men det var ikke over. Meldingsforløpet gikk slik:

Øst sin 3 hjerter var kunstig og viste sparstøtte. Det som deretter foregikk er det vanskelig å forstå. Men de profilerte spillerne Nowosadzki – Zimmermann endte i alle fall i 5 hjerter doblet på 3-3 tilpasning!

Nordmennene spilte bare spar og mer spar som førte til at spillefører mistet kontrollen i den grusomme kontrakten. De endte med fem doblede bet, SCORWAY +1100 som var verd 14 IMP.

Det smalt allerede i neste spill, og etter kun fem spill hadde lagene utvekslet 47 IMP – nesten 10 IMP i sving per spill. Det var da en jevn kamp, men den så mer som en boksekamp. Og ZIMMERMANN fikk inn et heldig spill hvor de meldte og vant en lilleslem (6 kløver) som kunne blitt betet med treff i utspillet. SCORWAY vant 5 kløver, men det ble tapt spill. Dette bidro til at ZIMMERMANN vant kampen med 24 IMP og overtok ledelsen i kvaliken. SCORWAY falt til 6.plass. De er hele 23 VP foran 33.plass, den beste plasseringen som ikke gir viderespill.

Av de andre «norske» lagene som kjemper hardt om avansement til KO-rundene i OPEN ser ROSENTHAL ut til ha bra kontroll på avansement, de ligger nå på 12.plass. På det laget spiller som nevnt Bakke-Brogeland, og vi hadde nok i et tidligere innlegg glemt at også Geir Helgemo spiller på det laget.

Det er flere andre lag med norske spillere som er «på skuddhold» før de siste tre kampene. Og det er mulig å score hele 60 VP til, så dette blir spennende.

Vi kommer her i bloggen tilbake med en oppdatering etter spillingen er ferdig i kveld, og da håper vi selvsagt at mange norske spillere er klare for lagturneringenes sluttspill.

LIVE OPPDATERING finner du her (OPEN), og her (WOMEN)

Husk også at det overføres kamper på BBO fra hver runde.

EM LAG - Oppsummering kvalifiseringsdag 2

I OPEN gikk det bra for SCORWAY (med bl.a. Tor Eivind Grude, Nils Kåre Kvangraven og Geir Brekka) også andre kvalifiseringsdag etter at de ledet etter første dag. De bremset riktignok noe og hadde falt til 5.plass før dagens siste runde. Da vant de imidlertid og klatret opp på 2.plass. Et spill fra den kampen (runde 10) finner du litt lenger ned i artikkelen.

MAVERICS (med Terje Aa og Allan Livgård) hadde en god dag etter at de hadde slitt litt den første dagen. Etter et lite tap i morgenkampen (og 53.plass) vant de fire strake og klatret til 11. plass.

For de unge talentene på TEAM FUNBRIDGE gikk det andre veien, de droppet fra 2.plass til nr. 41 etter fire strake tap.

ROSENTHAL (Helgemo, Bakke og Brogeland) ligger som nr. 21.

De fleste andre lag med norske spillere liggger rundt middels med ECF HOLDING (34) og DE BOTTON (38) i brukbare posisjoner noe over middels.  

I dameklassen holder helnorske MOTHERS AND DAUGHTERS (Turid Bones, Kaja Brekke, Elisabeth og Sofie Grasholt Sjødal) koken og leder før siste kvalikdag, 8 VP foran nr. 2.

Her er et spill fra SCORWAY sin kamp mot DAISY CHAIN hvor de velkjente stjernespillerne Madala – Bilde neppe kan ha vært helt på bølgelengde. Dette er en meldesituasjon som du godt kan diskutere med din egen makker. Hvordan bør den siste doblingen oppfattes?

Kvangraven (øst) åpnet med 1NT. Etter 2 hjerter fra syd og pass, pass var nordmannen med en gang til og doblet. Det er vanlig at en dobling fra grandåpneren er opplysende om makkeren har passet, og det gjør man typisk når man har dobbelton i den fargen de har meldt. Vest foreslo 2 spar og Bilde (nord) doblet. Jeg mener som Bilde at det er en straffedobling.

Barnet Shenkin (vest) tok ut i 3 kløver før det gikk to passer til syd. Madala doblet. Er det også straffedobling? Selv ville jeg oppfattet det som straffedobling, men det er klart at å ha avtalt slikt er en stor fordel.

Da Bilde (nord) passet på doblingen av 3 kløver, og Madala neppe kan ha ment doblingen som straff, ble det et kanonspill for Shenkin-Kvangraven og SCORWAY.

Det kom hjerter ut. Siden syd hadde beggge hjerterhonnørene og singelton spar hjalp det ikke forsvaret at syd skiftet til spar i andre stikk. Shenkin godspilte hjerterstikket sitt og fikk like etterpå komme inn igjen slik at han kunne få kastet en spar fra østs hånd i tredje hjerterrunde. Det ble kun en spartaper og to hjertertapere, ett doblet overstikk og den deilige scoren +870!

Ved et andre bordet gikk meldingene slik med Tor Eivind Grude som nord og Geir Brekka syd:

Min forklaring på dette meldingsforløpet er litt gjetting, en kan vel nesten ikke ringe til Frankrike klokken 7 på morran for å få det forklart...

. Men forklaringen kan være slik:

I siste hånd var Grude med og sa 2 ruter som lovte en majorfarge. Brekka visste ikke helt sikkert, men trodde nok at det var ganske sikkert at nord hadde spar. Så han tok sjansen på pass da 2 hjerter fra han ville vært pass-korriger og ført til at nord ville sagt 2 spar.

Uansett, 2 ruter viste seg å være en fin kontrakt! Det måtte vel bli minst åtte stikk, og med litt hjelp fra motspillerne vant Grude ett overstikk og noterte +110. Sammen med +870 fra det andre bordet var spillet verd 14 IMP for SCORWAY.

MER FRA EM

I skrivende stund pågår runde 6 av 16 kvalifiseringskamper i lagturneringene i Strasbourg. Akkurat nå har lederlaget SCORWAY tatt en fin ledelse i sin kamp mot PATCHWORK DYNAMITE. Kampen overføres på BBO.

Her er en liten oversikt over lag med norske spillere i disse to mesterskapene:

Vi nevnte SCORWAY som ledet etter første dag, de har altså med Nils Kåre Kvangraven, Tor Eivind Grude og Geir Brekka.

På De BOTTON spiller som vanlig Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, og vi regner vel med Arthur Malinowski også blant de delvis norske i alle fall.

Vi nevnte i forrige innlegg også Nicolai Heiberg-Evenstad som spiller for TEAM FUNBRIDGE som lå som nr. 2 etter åpningsdagen, et rent ungdomslag med foruten Nicolai spillere fra Sverige, Danmark, Frankrike og USA.

På ECF HOLDING spiller disse norske spillerne: Espen Fasting, Lars Arthur Johansen, Terje Lie og Steffen Fredrik Simonsen.

Christian Bakke og Boye Brogeland spiller for ROSENTHAL.

GILLIS sitt lag er nesten helnorsk, foruten Gillis selv spiller Ole Berset, Erik Sælensminde og Odin Svendsen.

En Australia-Norge  kombinasjon heter ZIGGY, og på det laget spiller Kåre Bogø og Fredrik Helness.

Vi bør vel også nevne bergenseren Espen Erichsen selv om han bor i England. Han spiller for ORCA. 

I dameklassen tok som tidligere nevnt det norske laget MOTHERS AND DAUGTHERS ledelsen. Det består av Truid Bones, Kaja Brekke, Sofie og Elisabeth Grasholt Sjødal. Gunn Helness og Sølvi Remen spiller for CONTRACT KILLERS som også Jessica Larsson spiller for.

Vi tar med et spenstig spill fra første kvalifiseringsdag. Det er fra runde 5 mellom nr. 1 og 2 så langt, SCORWAY og TEAM FUNBRIDGE.

Det var lenge ganske jevnt, men i dette spillet gikk det de norske sin vei.

Som du ser havnet Brekka og Grude i 6 spar etter sperreåpningen 3 hjerter fra vest. Det er ikke lett å melde når det starter så høyt, og slemmen de havnet i er temmelig hard. Dessuten kom den tilfeldigvis på en måte på feil hånd (nord), men det spilte ingen rolle siden øst hadde kløver ess.

Øst spilte ut kløver ess og fortsatte med kløver til syds konge. Grude spilte seg over på hånden på hjerter ess og fortsatte med spar til damen. Nå måtte han gjette litt. Spar kunne jo ha vært fordelt 2-2. I så fall er det riktig å denge ned esset som i så fall tar ut trumf, og så tas resten med alle ruterstikkene. Men slik det satt blir det feil, øst får trumfstikk.

Problemet er at han ikke kan få spilt seg over og tatt nok en trumffinesse siden det i så fall ikke blir igjen noe inntak til nord. Grude spilte med oddsen da han spilte på 3-1 i trumf og satte i gang med ruteren. Det ville gått galt om trumfen hadde vært fordelt 2-2 (vest kunne da trumfet i tredje ruterrunde). Grude gikk altså på ruteren og fikk kastet både en hjerter og den siste kløveren på ruter før han kunne ta en trumffinesse til (eller bare presse med ruter), tolv stikk.

Det spørs kanskje hva Grude ville gjort om øst hadde lagt på spar 9 i første trumfrunde?

Siden TEAM FUNBRIDGE stoppet i utgang ga spillet 11 IMP til SCORWAY i kampen som de vant med 16 IMP.

Åpent EM for lag

Etter den første av tre kvalifiseringsdager i lagturneringene er det norsk i teten både i OPEN og WOMENS.

I OPEN er det SCORWAY (Skottland/Norge) som leder etter fem kamper. På det laget spiller tre nordmenn, Tor Eivind Grude, Nils Kåre Kvangraven og Geir Brekka.

På andreplass ligger et lag som kaller seg FUNBRIDGE som består av veldig unge supertalenter, blant dem Nicolai Heiberg-Evenstad.

I WOMEN er det helnorsk i tet. Og det er et veldig artig lag som leder, MOTHERS AND DAUGTHERS som faktisk er nettopp det; Turid Bones-Kaja Brekke, og Elisabeth og Sofie Grasholt Sjødal. 

Andre kvalifiseringsdag startet klokken 10, søndag. 

Vi kommer tilbake med oppdatering fra andre spilledag og spill fra lagturneringen litt senere i dag.

LIVE OPPDATERINGEN for OPEN finner du her og WOMENS her.

 

 

 

 

ÅPENT EM i Strasbourg - 2. del

Den første delen av EM bestod av mix- og seniorturneringer og ble avsluttet i går i Strasbourg hvor åpent EM foregår.

I dag starter OPEN TEAMS og WOMENS TEAMS.

I OPEN TEAMS stiller 93 lag med spillere fra 40 nasjoner. Åtte av de lagene er norske, eller har med i alle fall en eller flere norske spillere.

I WOMENS TEAMS skal 15 lag delta, 17 nasjoner er representert. To av lagene har norsk innslag.

I det kvalifiseringen i lagturneringene er ferdig og lag begynner å ryke ut starter parturneringene og BAM (Board a Match). Det blir mye spennende bridge å følge med på helt frem til lørdag 17.juni.

Utviklingen i EM MIX PAR, finalen

Mix-finalen ble som allerede rapportert en norsk suksess med 2.plass, 7.plass og 11.plass samt at det var enda et (halvt) norsk par med i den 26 par store A-finalen.

Thor Erik Hoftaniska – Gunn Tove Vist sin 2.plass er såklart storveis. Men det så lenge ut som det kunne bli enda mer medaljedryss på de norske.

Etter første sesjon av finalens tre sesjoner ledet Åse Langeland – Harald Eide. I tillegg lå Astrid Steen Lybæk – Erik Bølviken på 3.plass. Hoftaniska-Vist startet bra i finalen, men avsluttet ikke så bra i 1.sesjon og lå på 11.plass. Det fjerde paret med norsk innslag var Svein Aril Naas Olsen sammen med danske Julie Marina Sigsgaard. De gjorde det kjempebra både i kvaliken og semifinalen, men fikk det ikke til å stemme i finalen.

I andre sesjon spilte Hoftaniska – Vist seg oppover og avsluttet sesjonen på 3.plass i sammendraget. Langeland – Eide holdt koken og lå som nr. 2. Steen – Lybæk lå som nr. 11 da det gjenstod en sesjon. Det var godt håp om norsk medalje, og kanskje kunne det bli mer enn en pallplassering?

Utover i finalen var det amerikanske Michael og Debbie Rosenberg som tok kommandoen. Og de stakk ordentlig i fra i siste sesjon. Seiersmarginen var på over 6 %.

Det var altså Hoftaniska – Vist som ble nr. 2. Bronsen gikk til Romanskova - Bethers fra Latvia.

(Bildet er hentet fra bulletinen. Alle de fyldige bulletinene med massevis av godt bridge stoff finner du her)

Dessverre avsluttet Langeland – Eide med en svak sesjon og falt noe på listen. Det ble 7.plass til slutt, selvsagt en meget god prestasjon. Bra kjempet også av Steen Lybæk – Bølviken som ble nr. 11.

EM SØLV TIL GUNN TOVE OG HOFFA!

I EM for mix par ble det sølv til Thor Erik Hoftaniska og Gunn Tove Vist!

All grunn til å smile, Gunn Tove! (men hun smiler jo nesten alltid)

Åse Langeland og Harald Eide kom på en sterk 7.plass, og Astrid Steen Lybæk - Erik Bølviken fulgte bra opp med 11.plass i finalen.

Alt i alt en fantastisk norsk innsats! 

Suverene vinnere av mixfinalen ble imidlertid Debbie og Michael Rosenberg (USA)

Sikker på at HOFFA også smiler i kveld og (dette bildet ble tatt ved en annen anledning)

Vi gratulerer! 

(og vi kommer tilbake med mer)

Resultatene finner du her.

 

 

MIXFINALEN, 1.sesjon - God start for de norske!

De har spilt 16 spill i mixfinalen i Strasbourg, Åpent EM. 

Det ble en meget bra start for de norske spillerne. Etter første sesjon (16 spill) leder Åse Langeland- Harald Eide (63,02 %). Astrid Steen Lybæk-Erik Bølviken følger på 3.plass (61,46 %). Thor Erik Hoftaniska-Gunn Tove Vist var store deler av sesjonen helt der oppe de også, men falt mot slutten til 11.plass (52,34 %) da sesjonen var over.

Live scores finner du her.

 

Danske spillere vant sølv i EM

I seniorklassen (veteran) spilt de for mange norske velkjente spillerne Steen Schou og Jørgen Hansen for det flernasjonale laget Milner. De gikk helt til finalen hvor det ble et ganske klart tap mot Frankrike. Likevel, sølvmedaljer til Steen og Jørgen, og det er Skandinavias første medaljer i dette åpne Europamesterskapet som altså foregår i Strasbourg, Frankrike. 

 

Norske par i EM finaler!

EM for mix par.

Den informasjonen vi har fått tillsier at det blir kun 24 par fra semifinale A som i årets mesterskap får spille A-finalen. Fra B-finalen går kun de to beste til finalen, et skikkelig nåløye. Så hvis dette stemmer blir det en A-finale med 26 par.

Dette er såvidt jeg husker litt annerledes enn tidligere år når det gjelder antall par til finalen og skyldes kanskje et noe lavere antall par som deltok i årets EM? Men for å bli nr. 24 i semi A måtte man ha 50,96% som er omtrent den vanlige "cut'en" fra tidligere år.

I semifinale A kom Thor Erik Hoftaniska – Gunn Tove Vist på 15.plass. Vi finner Svein Aril Naas Olsen på 23.plass sammen med danske Julie Marina Sigsgaard. På plassen bak dem kom Åse Langeland – Harald Eide. Disse tre parene blir altså å finne i A-finalen som starter snart, fredag morgen.

Eskil Hagen – Lise Blågestad ble nr. 36 i semi A og manglet ikke så mye på å komme med i A-finalen.

Astrid Steen Lybæk – Erik Bølviken ble nr. 2 i Semifinale B og kommer dermed med i A-finalen. Sven Olai Høyland – Sofie Grasholt Sjødal var veldig nære da de ble nr. 4.

Alt dette er med forbehold om at den informasjonen jeg har fått er riktig. Vi kommer raskt tilbake med korreksjon idet finalen starter i dag klokken 10.00 om dette skulle det vise seg at det er annerledes

Senior par

I veteranenes parmesterskap (Seniors) skal 18 par spille A-finale. Helge Hantveit – Arne Thomassen gikk helt til topps i semifinalen. Tor Bakke – Rune Brendeford Anderssen fulgte godt opp med 6. plass.

Her er et spill fra mixen hvor det ble fart og spenning ved mange bord.

+

Hvilken utvikling det blir avhenger endel av hva øst velger i første hånd med Ø/V i ugunstig. Selv tror jeg det er riktig å si 1 hjerter. Å passe blir for sært, og å sperre i hjerter kan blir veldig dumt hvis makkeren har null eller en hjerter og kløvertilpasning. Men hvis N/S har kortene kan jo en sperreåpning ha noe for seg.

Hvis øst åpner med 1 hjerter får vest støttet hjerteren om syd går inn med 1 spar som virker normalt, men hvis syd velger Michaels Cuebid 2 hjerter blir det vel litt stramt å si 3 hjerter med vests kort. Og da spørs det hva dobler betyr (verdier eller hjerterstøtte). Uansett, så lenge vest får vist frem hjerterstøtte blir øst litt "vill og gal".

Mot Hoftaniska - Vist som N/S åpnet øst med 1 hjerter. Syd sa 1 spar og vest støttet til 2 hjerter. Nord sa 4 spar nå som vel på en måte er en undermelding (?), men et praktisk valg. Øst gikk på med 5 hjerter og syd sa 5 spar. Nå hadde nord så mye ekstra at det virket litt logisk å legge på til slem. At syd er renons i hjerter så nå ut som temmelig sikkert. 

Øst doblet slemmen i håp om to kløverstikk, en Ligthnerdobling for å unngå hjerterutspill (doblingen ber om unaturlig utspill, og hjerter ut er det mest naturlig slik meldingene har gått). Men Ø/V har kun ett kløverstikk, så slemmen står uansett. Vest visste ikke om det skulle kløver eller ruter ut og valgte ruter knekt. Da ble det tretten stikk, (nesten) claim i stikk en. Det var bare å ta ut trumfen, stjele god ruteren, stjele en hjerter og ta for den femte ruteren med kløveravast. Så kryss-stjeling. Dette festspillet ga det norske paret +1310 som normalt er en topp. Det ga dog "bare" 95 % da ett par til hadde samme score, og det var også et par som noterte +1770 for 7 spar doblet med hjemgang! 

Enorme slemspill er alltid morsomt, og toppscore eller nesten topp er fint, men relativt sett er denne typen enda mer verdifulle i lagbridge. Hoftaniska - Vist var enorme i slemspillene i lagturneringen hvor laget deres nesten gikk til kvartfinale. I dag er det imidlertid parfinale, og den blir nok mer avgjort av antall stikk her og der, gjerne i delkontrakter og ved å være nøyaktig i motspill. Alle de norske parene i finalen kan gjøre det godt. Vi "satser pengene" på Hoftaniska - Vist som vi ikke blir overrasket om kjemper om pallplass.  

MIX PAR - SEMIFINALER

 I Åpent EM (Transnationals) i Strasbourg går det mot slutten i både Mix Lag, Mix Par og SENIOR PAR. 

Det dansk-tyske laget Sparkling Vintages som slo ut det halvt norske laget De BOTTON røk ut da kvartfinalen for lag ble spilt i går. 

I MIX PAR har de spilt den første av to dager i semifinale A og B. For å komme videre til A-finalen fra semi B må man være helt i toppen. Fra semifinale A er det mye bedre sjanser, men naturlig nok noe høyere nivå. Derfra er det mulig å komme seg videre med rundt middels. Vi kommer tilbake med detaljer om dette senere. 

I semifinale A leder et fransk par. 

Svein Aril Naas Olsen som gjorde det så bra i kvalifiseringen sammen med Julie Marina Sigsgaard (Danmark) gjør det fortsatt bra og Svein Aril er beste nordmann på 20.plass.

Like bak dem ligger Thor Erik Hoftaniska - Gunn Tove Vist (23.plass) og Eskil Hagen - Lise Blågestad (26.plass). Også Åse Langeland - Harald Eide ligger brukbart an med litt under middels (32.plass). Det bør bli norske spillere i A-finalen, og kanskje fire par om det klaffer for dem alle i dag, torsdag. 

I semifinale B må det altså mye høyrere score til for å kvalle til A-finalen. Etter første dag ligger Astrid Lybeck-Erik Bølviken godt an på 5.plass (56,7%). Tre-fire andre norske par har også bra score i semi B og kan komme seg til A-finalen med en sterk andre semifinaledag. 

I senior-par var det fortsatt kvalifisering på onsdag. Arne Thomassen - Helge Hantveit lå på 12.plass mens Rune Anderssen - Tor Bakke var på 20.plass etter onsdagens spilling.

Alle resultater, bulletiner og annen informasjon finner du her. 

Vi tar med et spill fra Mix Par.

I parturnering er det som kjent ikke nok å finne en bra utgang eller slem og vinne den, selv om man da får med seg utgangs- eller slembonus. Det lille ekstra er viktig. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene:

(Giver øst. Ø/V i sonen)

Øst åpner mange steder med 1 kløver med slikt, og noen åpner med en svak grand. Uansett bør vest forsøke å finne ut om det er ruter- eller hjertertilpasning. Da virker det naturlig å starte med sin lengste farger, dvs. svare 1 ruter.

Det er en grei slem med ruter som trumf, og en ypperlig slem i hjerterkontrakt. Med hjerter som trumf er det ganske brukbare sjanser for tretten stikk selv om ruteren skulle sitte fordelt 3-1 (en ruter kan trumfes). Storslem i hjerter kan nok være litt sårbar om det sitter skjevt både i ruter og hjerter.

Ø/V bør vel finne hjertertilpasningen. Men ganske mange steder fikk ikke Ø/V melde i fred, for nord satt med langfarge og var i gunstig sone.

Flere steder sperremeldte nord med den lange sparfargen etter for eksempel starten 1 kløver (øst) - 1 ruter (vest). 

Kun ett par var i 7 hjerter og noterte seg for +2210 og 100% da det satt helt greit.

Noen få par til var nok et øyeblikk i 7 hjerter, men N/S stampet i 7 spar og gikk 1700 i bet. Å få inn +1700 ga 91 % til Ø/V.

Populær kontrakt var 6 hjerter, men det var langt i fra så mange som var der som man kanskje skulle tro. Å få tak i +1460 (6 hjerter med tretten stikk) ga 67 % til Ø/V.

Noen par var i 6 ruter, bla. mot både Naas Olsen-Sigsgaard (NOR/DK) og Hagen-Blågestad. Å å sitte mot den slemmen ga 79 % til N/S.

Det var også noen i den skumle kontrakten 6NT. Der er det jo en spartaper, så ruteren må gå for at den slemmen skal stå.

De som "haiet" på grand og fikk alle tretten stikkene i 6NT fordi N/S ikke fikk med seg for spar ess scoret 83% for +1470. Noen få par satt mot 6NT og fikk tatt for spar ess. Da ble det middels til N/S i stedet for fattige 17% om de forærer Ø/V overstikket i 6NT.

 

 

 

 

 

Surt tap for det "norske" laget i EM FOR MIX LAG

MIX LAG

Det ble en ordentlig thriller i lag DE BOTTON sin Round of 16 kamp i lagmixen i Strasbourg-EM. De møtte det tysk/danske laget SPARKLING VINTAGES. For De Botton spilte flere norske spillere: Gunn Tove Vist, Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska (han bor i England). Med litt god vilje kan vi nevne Arthur Malinowski (bor også i England) også som litt nordmann, og i tillegg til de fire var Janet De Botton og Nevena Senior på laget (begge England).

Det var jevnt før de 14 siste spillene, DE BOTTON ledet med 8 IMP. Ganske tidlig i det siste settet tok Hoftaniska ganske kraftig i, og lyktes etter bra samarbeid med makker Gunn Tove Vist.

Hoftaniska åpnet med 1 kløver med østs kort. Syd meldte inn 1 spar, og Gunn Tove sa 2 ruter som naturlig kravmelding. Nord sa 3 ruter – støtte i spar og bra kort – og det var Hoftaniska sin tur. Han hadde ikke mange HP, men hadde fått glimrende kort i ruterkontrakt, spesielt om vest har minst femkorts ruter som vel er ganske sannsynlig i dette tilfellet. Thor Erik sa 4 spar, ruterstøtte og kortfarge! Da ville Gunn Tove i slem og sa 5NT – velg slem – en bra melding for å ikke låse seg på ruterslem etter å ha meldt ruter med kun kongen fjerde.

Som du kan se er ikke ruterslem bra i det hele tatt da det med den fargen må bli minst to rutertapere. Men over Gunn Tove sin 5NT foreslo Thor Erik 6 kløver som ble kontrakten. I kløverkontrakt gir majorstikkene avkast for to rutere, så med to små mot kongen fjerde i ruter står slemmen fordi ruter ess stter foran kongen (og at det ikke er noen ruterstjeling fra start).

Pluss 920 var verd 11 IMP da det ble spilt 5 kløver med tolv stikk ved det andre bordet. Det jevnet imidlertid seg ut, og med noen få spill igjen var DE BOTTON i en marginal ledelse før en liten sving bragte dem under med 1 IMP idet det siste spillet gjenstod! I det spillet meldte Vist-Hoftaniska en ganske hardmeldt, men nydelig lilleslem. Kunne veteranene Schaltz-Schaltz butte ut det?

De gjennomførte spillet like etterpå og kom seg omsider i slemmen de også, og et surt tap for det «norske» laget var et faktum etter å ha kjempet meget godt gjennom hele kampen. På Sparkling Vintages spilte foruten nevnte Dorthe og Peter Schaltz disse fire: Sabine Auken-Roy Welland (Tyskland) og Nadia Bekkouche-Flemming Danielsen (Danmark)

MIX PAR

Parkvalifiseringen (mix) er over, og de neste to dagene spilles det semifinale A og B. Det går an å komme seg til A-finalen via semi-B, men det er alltid et nåløye. I semifinale A vil Svein Aril Naas Olsen spille sammen med hans danske makker Julie Marina Sigsgaard etter en meget sterk prestasjon i kvaliken hvor det ble 5.plass til slutt.

Glimrende innsats av Svein Aril Naas Olsen så langt i Strasbourg!

Det er foreløpig litt uklart hvor mange som spiller i semifinale A siden det også vil komme inn noen par fra de sist utslåtte lagene i lagturneringen, så akkurat det kommer vi tilbake til i morgen.

SENIOR PAR

Arne Thomassen- Helge Hantveit kom på 8.plass i veteranenes par-kvalik, og vi finner Tor Bakke – Rune Anderssen på 14.plass.

(Alt dette er litt uoffiselt siden det er skrevet like etter dagens siste spill var ferdig.) 

Resultater og annen informasjon om det åpne EM i Strasbourg finner du her. 

EM MIX PAR OG LAG

Samtidig som det halvt norske laget DE BOTTON (Gunn Tove Vist, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen) kjemper om en plass i Round of 8 i mixed teams pågår kvalifiseringen for mixed pairs.

I parturneringen er det to dager med kvalik, to med semifinale (A og B) før det også er to dager med finale. Så langt har Svein Aril Naas Olsen gjort det meget bra sammen med sin danske makker Julie Marina Sigsgaard. De har vært i tetbildet hele veien. Akkurat i skrivende stund ligger de på 4.plass like bak nr. 3 og nr. 2 idet det nærmer seg slutten av kvalifiseringen. 

I Round of 16 Mixed Teams er det helt jevnt mellom DE BOTTON og dansk/tyske SPARKLING VINTAGES.

Alle resultater og annen informasjon inkludert live updates finner du her. 

  

EM i Strasbourg: Norske spillere henger godt med i mixed teams

Åpent EM (10th European Transnational Championships) startet i helgen i Strasbourg, Frankrike. Den første uken er det mix- og seniorturneringer. Lørdag starter Åpent EM for lag som etterfølges av BAM og parturneringer.

I mix-lag startet 69 lag fra 32 nasjoner. Syv lag hadde norske spillere i startoppstillingen.

Så langt har lag DE BOTTON gjort det skarpt og skal spille Round of 16 på tirsdag. På det laget spiller bla. Gunn Tove Vist, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen sammen med engelske spillere. De gikk knallhardt ut i sin første slutsspillkamp som var mot israelske EMERALD. DE BOTTON sikret avansement selv om det ble en ganske jevn kamp til slutt. I neste runde møter de Sparkling Vintages, en sterk tysk/dansk kombinasjon som vant kvalifiseringen. 

I første halvrunde i R 32 var det enveiskjøring i favør DE BOTTON. Vist-Hoftaniska hadde full klaff når det gjelder slemspill. Her er et av dem:

Dette er ikke enkle kort å melde. Ved de fleste bord passet syd før vest åpnet med 1 ruter, noen steder 1 hjerter. Med så bra kort er det korrekt å åpne med lengste farge selv om enkelte åpner med majorfargen med slikt. Da får de ikke vist 5-6, men kan kanskje få vist 5-5 fordeling.

Problemet mange steder var at nord meldte inn, og da blir det ikke så lett å få fortalt så godt hva man har uansett valg av åpningsmelding. Men Vist-Hoftaniska fant frem til 6 ruter.

Nord tok for spar ess i utspill, og da var det ikke så veldig vanskelig. To hjertere kan trumfes hos øst, og to kan kastes på toppstikkene i kløver. Det ble en fin +1370 til notering og gevistspill for DE BOTTON da EMERALD sitt Ø/V par ved det andre bordet spilte utgang (12 IMP inn). Kampen ble til slutt vunnet med 15 IMP. 

Mesterskapssiden med resultater og all slags annen informasjon finner du her. 

 

 

Nordisk: Soleklar seier til Norge i åpen klasse!

ÅPEN KLASSE

Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Terje Aa og Allan Livgård (NPC var Tolle Stabell) spilte meget solid og vant OPEN i Nordisk mesterskap med god margin. Mesterskapet foregikk i Ørebro.

Sverige ble nr. 2. Lagene møttes to ganger. Selv om Norge Open aldri virket å være truet i dette mesterskapet var det vel i det andre oppgjøret mot Sverige at Norge takket for seg og stakk skikkelig fra de andre lagene. Her er et par gevinstspill fra den kampen.

Mot østs 4 spar spilte Terje Aa ut kløver 5 til kongen og esset. Øst la nieren for å skjule kløver 4. Så syd kan set fra nord sin side ha 5-4 dobbel. Om øst følger med kløver 4 kan ikke syd ha dobbelton da det i så fall ville vært 9-5, og da villle han ikke spilt ut femmeren. Men Allan Livgård trodde mest på at det var singeltonutspill og spilte kløver knekt tilbake som Terje stjal med spar 4. Så hjerter knekt. Nå kan spillefører forsøke hjerterfinessen, men da går han kanskje mer enn en bet. Men om den finessen holder kan han spille tre runder trumf, og senere kaste en ruter på hjerter ess og en ruter på kløver dame. Men han gikk opp med hjerter ess og stjal en hjerter. Det er riktig spilt å ikke prøve hjerterfinessen om nord har hjerter konge og syd har trumfet fra trekorts trumf så den sitter 2-2 nå.

Det ble imidlertid en trumftaper til da nord hadde tre trumf, og spillefører kunne ikke bli kvitt mer enn en ruter. En bet, Norge +100.

Ved det andre bordet spilte Tor Eivind Grude 4 spar og fikk også kløver 5 i utspill til kongen, esset og nieren. Hvis syd har 5-4 dobbel i kløver kan vel kanskje kløver tilbake være feil, og den svenske nord skiftet til trumf. Da ble det lett for nordmannen. Grude tok A-K i trumf og spilte kløver til damen, kløver til stjeling, hjerter til esset, kløver til stjeling og trumf til nord. Nå var to kløverstikk godspilt og det var fortsatt inntak til vest på ruter ess. N/S fikk kun for kløver ess og det ene trumfstikket, Norge +650. Spillet ga 13 IMP til Norge.

 

Her var det en kontrollert meldesekvens av Grude-Bakke via an kunstig 2 kløvermelding av øst i andre runde. De sniffet litt på slem da øst meldte 4 spar på renonsen, men det gjorde ikke vest sine kort noe bedre. Og det mangler to nøkkelkort her, så slem bør ikke meldes. Det står i tolv stikk slik det sitter, men det er noe mindre enn 50% sjanse for det da noen skjeve sitser kan gjøre det vanskelig (eller det kan være direkte bet med 5-1 i kløver). Så 5 ruter er korrekt kontrakt. Det ble tolv stikk pga. den snille sitsen, Norge +620. 

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Merk Aa sin opplysende dobling over 1 hjerter. Det er en doblingstil så er blitt ganske vanlig, dvs. at man kan doble selv med minimums åpningsstyrke og uten å ha tilpass (minst tre kort) til alle umeldte farger. Særlig aktuelt er det med firekorts i umeldt majorfarge. Det eneste "farlige" er om makker melder (for mye) ruter. Det er imidlertid mye å si i favør en slik stil, spesielt utenfor sonen. En kommer med i meldingene, og det kan være gull fordi vi har noe der å gjøre (vi har kontrakt), men også fordi det forstyrrer motparten. 

Det forstyrret motparten da Livgård kunne melde to ganger med nords kort. Likevel er det overaskende at et så sterkt par som Bertheau - Hult ikke kom seg i utgang. 

Med kun delkontrakt ved det bordet ga spillet 10 IMP til Norge.  

Norge mer eller mindre spilte ut Sverige i denne kampen og vant med 18,13 - 1,87 VP (39 IMP).

DAMEKLASSEN

Det må være lov å si at Norge skuffet stort i dameklassen. Norge ble nest sist og tapte alle kampene foruten de to kampene mot Sweden Blue som var det desiderte bunnlaget. 

Sverige Yellow vant dameklassen. 

UNGDOMSKLASSENE

Her var det meget god innsats av de norske! I U-26 ble det sølv, det norske laget ble kun slått av Sverige. Disse spilte på sølvlaget:  

Marius Austad – Nicolai Heiberg-Evenstad, Thea Lucia Indrebø – Ida Marie Øberg (npc Christian Bakke).

Og i klassen for de yngste, U-21 ble det norsk gull!

På gull-laget spilte: 

Anders Brogeland – Are Borgar Landsvik, Erleta Plana – Maren Idland Sægrov (npc Lars Eide).

Alle resultatene fra Nordisk finner du her.