Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

GENERASJONSSKIFTE?

Et faktum som er veldig positivt for norsk bridge for tiden er at unge spillere har begynt å hevde seg veldig bra mot den eldre generasjonen som stort sett har dominert de siste 30-40 årene. Selv er jeg antagelig å regne som en veteran, men nekter blankt å akspetere bruken av ordet «gammel». Moden («mature»), sier jeg hvis noen prøver seg på ordet «old»… Så her i bloggen vil du ikke se ordene «gammel spiller". Her brukes «moden». Det må dog innrømmes at årene går...

Noen svært unge norske spillere har allerede etablert seg i internasjonal toppbridge, og jeg tenker spesielt på Christian Bakke og Tor Eivind Grude.

I damebridgen skal de veletablerte damelandslagsspillerne som har hatt stor fremgang de siste årene passe seg. De yngste damene som har oppnådd fantastiske resultater i juniorklassen hevder seg godt mot de beste både i dameklassen og åpen klasse.

Det har i flere år dessverre ikke vært så mange juniorer med i juniormesterskapene. Samtidig er det en meget positiv trend og god jobbing med hensyn til å få ungdommer og barn inn i bridgen. Den nylig avholdte bridgecampen på Lovund er et godt eksempel, og det er mange juniorklubber og flotte bridgemiljøer for barn og ungdom. Det ser lysere ut for norsk bridge sin fremtid enn på mange år!

Under seriemesterskapets første helg var det ikke akkurat ungdommer som gjorde det skarpest, men i 1.divisjon finner vi med unntak av noen få svært «modne» spillere stort sett spillere i det jeg vil kalle mellomgenerasjonen på de øverste plassene. Nedover på listen er det en haug med navn på spillere som var i toppen allerede i forrige årtusen.

I andredivisjon er det mye «modent» på resultatlistene. Vi finner noen lag med spillere som er blant de mestvinnende i Norge, og et lag fra Midt-Trøndelag med tidligere og nåværende landslagsspillere som alle for lenge siden har kommet ut av tellingen når det gjelder antall titler de har vunnet. De må likevel finne seg i å kjempe om opprykk til det gjeveste selskap, og det viser hvor jevnt det er i norsk toppbridge.

Men det er også verd å merke seg at det er juniorspillere å finne på lederlagene både i 2.divisjon avdeling 1 og 3. 

Thomas Tøsse er en av de fremadstormende juniorene våre. I 2.divisjon spilte han med Liv Marit Grude på Midt-Trøndelag 4 (Tøsse) som leder avdeling A.

Thomas leder på lag med pappa Ole Jonny ( for ordens skyld, han er "moden")

I avdeling C finner vi en av Thomas sine juniorkompiser Marius Dalemark Austad på lederlaget Rogaland 4 (Austad) som er Flekkefjord BK. Marius spiller med ingen ringere enn Boye Brogeland. Det forteller han er veldig gøy og inspirerende.

Marius: Gøy å spille med Boye!

Vi ar med et spill hvor det kanskje gikk litt over stokk og stein for Marius og Boye, men da gjelder det jo å lande på beina.

Etter litt uklarheter i meldingene hvor Ø/V på en måte hadde meldt og støttet kløver endte de i 6 spar. Nord hadde doblet opplysende over vest sin 1 spar, og øst (Marius) mente (korrekt) at honnørene hans satt veldig godt plassert. Da er det grunn til optimisme.

Dette er en litt for tøff slem i teorien, men den er langt i fra sjanseløs. Det mangler jo ett Key Card (kløver ess) og trumf dame, og læreboka sier at da bør ikke slem meldes. Men i praksis kan godt slem stå likevel. Og det er jo en sannhet i at «gode slemmer er slemmer som vinnes!

Ruterfinessen går som regel (nord hadde doblet), men den behøves ikke nødvendigvis fordi hjerter konge kan gi avkast for en ruter hos øst hvis kløverfargen ordner seg. Trumfen må løses uten taper, og i tillegg må kløveren tippes - hvem har kløver knekt?

På nords plass satt en landslagsspiller og skulle spille ut. Etter de der nevnte kløvermeldingene trodde han at syd kunne ha singel kløver (var bare en kløver unna korrekt, det) og dengte ut kløver ess. Men da det ikke ble noen kløverstjeling i andre stikk var det meste over siden liten spar til kongen avslørte trumfsitsen og en ubesværet trumffinesse kunne tas og gjentas over syds trumf dame.

Det var på ingen måte dumt tenkt av utspilleren, men kløver ess ut gjorde det mye enklere for spillefører denne gangen.

Hvilken landslagsspiller som spilte ut kløver ess?

Nei, jeg er (normalt) ikke så ufin her i bloggen at jeg nevner navn på den som har tråkket feil. Men jeg kan si så mye at det i alle fall ikke var Terje Aa som spilte ut for han sitter syd når han spiller med Allan Livgård. 

(ps. slemmen kan selvsagt vinnes uansett utspill, men med annet utspill enn kløver ess blir det en god del gjetting)

Av de 48 lagene i 1. og 2.divison var det kun Marius og Boye som noterte +1430.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.