Et innlegg fra bloggen GeOs blogg
TRENINGSKAMP
For oss her i New Zealand er det tid for trening forut for noen internasjonale turneringer vi skal delta i.
I september er det VM. For undertegnede blir det i år ekstra morsomt å dra til Kina (Bermuda Bowl) fordi Norge er med, ikke bare i Bermuda Bowl, men i alle klassene. I åpen klasse (BB) blir Norge en av medaljefavorittene.
Like morsomt som selve bridgen blir det for meg å treffe så mange bridgevenner fra gamlelandet.
Før VM er det nå i juni en annen internasjonal turnering for vårt vedkommende. Det blir kjærkommen trening for oss. Pga. vår bortgjemte posisjon geografisk er vi ikke så heldige at vi særlig ofte får god matching mot topp motstand. Norge og andre europeiske nasjoner møter jevnlig de andre toppnasjonene. Jeg sier ikke dette som en unnskyldning hvis det går dårlig i VM, og vi har langt i fra tenkt å gi oss uten kamp! Hovedmålet (mitt) er å komme foran Norge på resultatlisten! Klarer vi de tror jeg vi ender ganske høyt på listen.
Kan vi klare det?
New Zealand overrasket både i Wroclaw (Polen) i 2016 og Lyon (Frankrike) i 2017. Selv har jeg ikke så stor tro på noen gjentagelse av de resultatene, men ikke si det til noen her i landet – jeg som de andre på laget er jo programforpliktet til å ha den berømte troen.
Om et par uker får vi bra matching i Asia Pacific Championship hvor flere soner i Asia og Oceania møtes. Det blir ikke så tøff motstand som Norge fikk i treningskamper mot Nederland og i IMSA World Masters forleden. En av Norges motstandere i IMSA, Kina er dog med, og det er noen andre ganske sterke lag og, for eksempel India, Japan og Indonesia. Australia har også et sterkere landslag enn på lenge. Det mesterskapet foregår i Singapore fra 11.juni.
Min makker tar seg imidlertid før det (neste helg) en tur «overseas» som de sier her, og gir litt blaffen i forberedelsene til bridgemesterskap. Han er ihuga Liverpool-fan og drar til Madrid for å se Champions League finalen heller enn å trene bridge med meg i en stor turnering vi kunne spilt her i Auckland.
Noe kan faktisk være viktigere enn bridge...
Selv er jeg jo som enkelte vet Tottenham-fan, men må innrømme jeg alltid har hatt litt sansen for Liverpool også. Og min makker synes altså fotball noen ganger er viktigere enn bridge. Han støtter seg nok til den legendariske Liverpoolmanageren Bill Shanklys utsagn:
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that."
Vel, vel…tilbake til bridgen…
På grunn av at fotball vil ta bort litt tid som kunne vært brukt til forberedelser arrangerte vi forleden en treningskamp med noen av de beste rundt her som med- og motstandere. Da kom det et par spill som er litt instruktive, kanskje mest for den vanlige klubb- eller turneringspiller (?).
Øst er i 3 grand og får spar 5 (fjerde høyeste) ut fra syd.
Planlegg spillet.
Dette er et eksempel på hvor viktig det er å ta seg en liten pause før du spiller på til det første stikket. Du er desperat etter å komme deg inn på vest sin hånd så du kan få tatt ruterfinessen. Merk at utenom spar konge er dine mellomspar (knekt, 10 og 9) likeverdige, det spiller ingen rolle for sparstikkene som sådan hvilken av de sparene du spiller på først og sist.
For å sikre deg inntak til vest bør du forlange spar 9 i første stikk. Hvis du sover i timen og legger spar 7 (det ser jo med hensyn til sparfargen som sådan litt uvesentlig ut hva du gjør) dekker nord med åtteren og du blir låst på østs hånd. Idet nord kommer inn på ruter konge kommer spar gjennom, og syd tar fire sparstikk og beten.
Å legge spar 9 på syds utspill er best. Det går bra i dette tilfellet om du legger knekten også siden syd har A-Q, men om nord dekker knekten med damen blir det ikke noe inntak til vest. Du ville i så fall etter å ha vunnet med kongen hatt igjen spar 9x hos vest og 10-x hos øst. Da kan syd med esset kontrollere det hele så du ikke får inntak på nieren. Men om du sier spar 9 i starten går det bra også om nord har spar dame. Enten får du for nieren, eller du får inntak på knekten om nord legger på damen.
Og merk at om nord har spar ess så går det også bra med hensyn til inntak til vest. Nord stikker da med spar ess over nieren, og du legger elegant kongen under esset! Da må du få inntak til vest med spar kn-9 gjenværende mot 10-x på hånden.
Her vinner altså spar 9 første stikk og du er ovenpå.
Det er imidlertid en liten felle til, i ruterfargen.
Hvis du spiller ruter dame (nord dekker selvsagt ikke) og legger den minste ruteren fra hånda går det galt. Damen vinner stikket, men så må du idet den andre finessen tas vinne neste stikk på hånda (du har i så fall igjen AJ109) og du får ikke tatt den tredje finessen i fargen som er nødvendig fordi nord har kongen fjerde!
Det løser du ved å spille damen og legge nieren, tieren eller knekten under damen. Så kan du spille ruter 8 og følge på med syveren, og du får tatt en tredje finesse siden du fortsatt er inne hos vest idet åtteren vinner stikket i andre ruterrunde.
Alternativt kan du spille ruter 8 først og legge syveren, da får du i fargens andre runde spilt ruter dame, og tre ruterfinesser kan tas.
Med riktig spill i starten og så i ruterfargen etterpå blir det ti stikk i kontrakten (1+2+5+2).
Det neste spillet bør ikke være alt for vanskelig? Det kan dog være fort gjort å overse poenget.
Du er som øst i 4 spar og får hjerter dame i utspill fra syd.
Planlegg spillet.
Det er ikke vanskelig å se taperne du vil få her, en i hjerter og en i kløver er det umulig å unngå.
Det er ruterfargen det handler om.
Selvsagt er det ti enkle stikk i denne kontrakten om ruteren sitter fordelt 3-3. Det er imidlertid en mye bedre sjanse enn det i dette spillet, det handler om å få seg en stjeling på den hånden med færrest trumf!
Det er som de fleste vet et kjent konsept, stjeling på den hånden med kortest trumf gir ekstra stikk. Det er som regel enkelt å se slikt om du har en singelton på den korte trumfhånden mot esset tredje, eller bare småkort på den hånden med mange trumf mot singelton på den andre siden. Eller hvis du har noe sånt som kongen dobbel på den hånden med noen få trumf, og esset tredje på den hånden med mange trumf. Vi trumfer taperen (eller taperne) og får ekstra stikk for det (beholder trumflengden på «hovedhånden»).
Her er det mer skjult.
Du bør ordne deg med en ruterstjeling!
Merk at om du tar ut trumfen med det samme blir det ikke flere trumf igjen hos vest, og det er ingen steder du kan bli kvitt dine potensielle rutertapere. Da blir du avhengig av 3-3 sits i ruter, og her blir det defor bet med to rutertapere.
Løsningen er å starte med ruter før du rører trumfen.
Et godt tips for trumfkontrakter er dette: Aldri start å spille før du har spurt deg selv dette spørsmålet:
«kan jeg ta ut trumfen med det samme, eller må jeg vente med det fordi jeg behøver trumfene på den ene siden til noe (for eksempel ofte til å stjele tapere med).
Først når du har svaret på det spørsmålet kan du gå videre.
Her er svaret: nei, jeg kan ikke ta ut motpartens trumf nå med det samme.
Ved for eksempel å spille to store ruter og en tredje runde ruter tidlig går det fint.
Hvis ruteren sitter 3-3 er den fjerde ruteren godspilt, det tiende stikket. Her sitter imidlertid ruteren 4-2, men det gjør ingen ting. Så snart du kommer inn trumfes den fjerde ruteren – ett ekstra stikk – og med seks trumfstikk i alt blir det utgang til notering.
Kontrakten vinnes altså enkelt om ruteren sitter 3-3, men også om den sitter 4-2.
Det er en liten ekstravariant i dette spillet som kan være lett å overse selv om du ser det poenget med å stjele den fjerde ruteren. Ruteren kan jo sitte 5-1. Da går du imidlertid også bet om du tar ut trumfen med det samme, du får to rutertapere.
Kan noe gjøres om ruter sitter 5-1?
Det er mest sannsynlig at det er nord som i så fall har singel ruter siden syd ikke spilte ut ruter, noe han ofte ville ha gjort om han hadde hatt singelton.
Hvis nord har singel ruter kan det gå bra om du sørger for at de ikke har overgang i hjerter. Hvis du stikker med hjerter ess og spiller ruter til kongen og ruter mot hånden kan nord med denne sitsen trumfe. Så kan han spille liten hjerter til syd og få nok en ruterstjeling. Du må i så fall senere få en kløvertaper også, og det blir en bet.
Løsningen med den sist beskrevne sitsen er å lasjere den utspilte hjerteren. (Det går selvsagt bra også om ruter sitter 4-2 eller 3-3)
La oss si syd fortsetter med hjerter i andre stikk. Du vinner og spiller ruter til kongen og mer ruter. Da også kan nord trumfe, men på luft (du legger liten og har igjen kun en liten ruter etterpå). Idet du kommer inn igjen tas to store trumf fulgt av ruter ess, så trumfes den siste ruteren. Da går det bra også, om nord har kun to eller tre trumf fra start. Forskjellen er at du fratok dem overgang i hjerterfargen.
Kommentarer