...men vi andre kan spekulere...

Det er tre spilledager igjen i Ostende-EM, ni kamper i Åpen og Seniorer mens damelagene skal spille ti kamper til, en ekstra i det som blir en tøff og lang torsdag.

Spillernes støtteapparatet teller nok ikke for mye på differanser den ene eller den andre veien, til medalje, til førsteplassen, ned til den kjedelige niendeplassen som ikke gir VM-billetter og slike ting. Det er feil bruk av energi.

Men det kan vi andre tillate oss.


Spillerne fokuserer kun på neste kamp, eller egentlig neste spill, og de forsøker å gjøre en best mulig jobb i det de kan påvirke. Så langt har alle de tre norske lagenes jobb vært helt utmerket, noe også resultatlistene forteller.

Men vi tilskuere kan og vil alltid i slike situasjoner spekulere litt.

Jeg har sett litt på hvilke nasjoner våre tre lag skal møte mot slutten. I åpen klasse visste vi allerede idet trekningen var klar at det ville bli noen sterke nasjoner vi ville møte de to siste dagene. I EM er det imidlertid ingen direkte svake lag, og forskjellen på et lag som ligger som nr. 18 og et lag som ligger nr. 8 er ikke nødvendigvis særlig stor. De antatte medaljekandidatene Norge skal opp mot de siste dagene ligger faktisk ikke så høyt som mange kanskje tippet på forhånd. Igjen av Norge-Åpen sine gjenværende motstandere ligger helt i toppen, best av dem ligger Italia på 10.plass.

En titt på de lagene Norge Åpen skal opp mot sine plasseringer etter onsdagens spilling viser at den gjennomsnittlig plasseringen for dem (ni lag) er 17.plass (av 33), altså omtrent middels. Vårt lag ligger på 4.plass, med mindre enn 1VP opp til bronseplassen, litt mindre enn 8 VP opp til lederlaget Russland, og ned til den plassen ingen vil ha - 9.plassen - er det i øyeblikket 13 VP. Hovedmålet på forhånd var å kapre en plass i VM neste år, og det ser unektelig lysegrønt ut. I forhold til den målsettingen tåler de antagelig ett stort tap, kanskje to. Men hvorfor skal de plutselig tape flere kamper med store sifre? Jeg regner med våre gutter fortsetter akkurat sånn som de har spilt så langt, og da kan det bli det medalje.

I dameklassen har vårt lag imponert voldsomt. De ligger på 3.plass i øyeblikket, 8 VP bak lederlaget Sverige. Ned til 9.plassen er det 29 VP. Etter at det ble ni strake seiere i starten har det nå blitt tre tap i de fire siste kampene, men ikke med alarmerende sifre. Jeg tror det holder hodet kaldt og ror i land en topp-plassering. I deres ti siste kamper har motstanderlaget i øyeblikket en gjennom plassering som ca. nr. 12, altså omkring middels.

Seniorene innehar også 3.plassen så langt, 13 VP bak Frankrike på 1.plass. Det er 31 VP ned til 9.plassen. De gjenværende motstanderlagene har gjennomsnittlig 9,6 plass, altså noe over middels. Vårt rutinerte mannskap har kun tapt noen få kamper, og så langt i dette mesterskapet aldri med store sifre. Det største tapet kom mot Ungarn som slo oss med 15 IMP. De klarer VM-plass greit, tror jeg, og det er gode sjanser for medalje også.

Disse tallene og slike spekulasjoner betyr selvsagt egentlig ingen ting. Det hele avgjøres ved bordet, og alt kan skje. Mye kan endre seg først i en retning, så den andre veien i løpet av kun en av de tre gjenværende spilledagene. Det eneste som er sikkert er at det blir veldig spennende!

HEIA NORGE!

God dansk bridgebok: Kampen ved bridgebordet - bridge et kjøbmannspill

I Danmark har det kommet en bridgebok skrevet av Christian Reinholdt og Jacob Røn. Her er en dansk presentasjon av forfatterne:

//Christian Reinholdt driver en bridgeklub i København og er desuden ejer af Skandinaviens største rejsebureau med bridgerejser. Han har før skrevet lærebogen ”Genvej til god bridge” og fokuserer generelt på, at almindelige klubspillere skal kunne bridgens rugbrød, dvs. de grundlæggende områder af bridgen, før de lærer alle mulige nye ting og fancy konventioner.

Jacob Røn arbejder også med bridge. Han underviser alt fra nybegyndere til landsholdsspillere, skriver i Dansk Bridge og har udgivet 2 cd-er samt omkring 10 bøger om bridge. //

Jacob Røn er som mange vet en norgesvenn og var min danske medforfatter i Spill Bridge-serien som bl.a. NBF bruker som grunnlag for sine bridgekurs. Han er dessuten en bridgespiller på internasjonalt nivå (forøvrig en spiller jeg selv hadde stor glede av å spille med i Montecatini-EM i fjor).

Boken de har skrevet heter Kampen ved Bridgebordet. Den handler mye om meldingsforløp hvor begge sider kjemper om kontrakten.

Et viktig poeng i boken er at bridgespillere bør tenke annerldes når alle fire spillerne melder. Det dreier seg ikke kun om hva egen side kan klare, men i like stor grad om hva motparten har i kortene. Idet begge sider melder er bridge et KJØPMANNSPILL! Det betyr at det godt kan lønne seg å gå en eller flere bet hvis motparten kan greie en kontrakt som gir mere betalt. Sånn er det ganske ofte hvis egen side har god tilpasning og motparten også har god tilpasning i en annen farge.

Boken består av fire deler:

1. En lang innledning med masse eksempler som beskriver tankegangen, dvs. filosofien bak boken. Svake støttemeldinger og opplysningsdoblinger som forsvar mot dem er gjennomgående temaer i boken.

2. Vi åpner/melder, og motparten melder inn (offensive meldinger)

3. Motparten åpner/melder og vi melder inn (defensive meldinger)

Del 2 og 3 er mest for den vanlige klubbspiller som gjerne vil lære mer. Boken griper tak i det leserne har lært fra lærebøker og bygger videre derfra, ut fra et tankesett hvor bridge bektraktes som et kjøpmannspill.

4. Den siste delen av boken er for de mer systeminteresserte og inneholder stoff som godt kan være nyttig selv for spillere på høyt nasjonalt nivå og på landslagsnivå. En rekke konvensjoner og mulige avtaler gjennomgås, med gode begrunnelser.

Da jeg først leste boken tenkte jeg at det var et ganske ambisiøst prosjekt forfatterne hadde begitt seg ut på, for boken dekker veldig mye. Men det fungerer godt! Boken er velstrukturert, og innholdet baserer seg hele veien i sunn, god logikk.

Å lese den danske versjonen vil ikke by på problemer for nordmenn. Det kan jo for nordmenn ofte være lettere å lese dansk enn å forstå dem når de snakker!

Denne boken vil være nyttig for spillere på flere nivå og kan absolutt anbefales.

Kampen ved bridgebordet koster DKK 400,- og kan kjøpes hos Danmarks Bridgeforbund, dbf@bridge.dk, tlf: 0045 – 48475213