Bridge sommeren 2024 og Bridge for alle
Det neste store på bridgekalenderen for nordmenn og andre europeiske spillere er Europamesterskapet for nasjonslag i Herning, Danmark. (se mitt forrige innlegg her i bloggen, "Klart for EM!")
EM starter mandag 24.6. For de mest proffe spillerne blir det så å dra "over dammen" for å spille US Summer Nationals siste del av juli. Andre norske spillere vil kanskje dra til Danmark og spille under den danske bridgefestivalen i juli, og etter den blir som vanlig en god del norske spillere som vil befinne seg i Sverige for å spille Svensk Bridgefestival som overlapper litt med starten på NORSK BRIDGEFESTIVAL som foregår 3. til 10. august på Lillehammer.
Informasjon om alt dette:
EM for nasjonslag, klikk her.
Info om Dansk Bridgefesitval finner du her.
Svensk bridgefestival, klikk her.
Og endelig, mesterskapssiden for den norske bridgefestivalen med link til påmeling og all annen informasjon finner du her.
BRIDGE FOR ALLE (BFA)
BFA har som de fleste vet mange arrangement gjennom bridgeåret. Også på bridgefestivalen!
Bridgefestivalen vil som vanlig bestå av alle de vanlige norgesmesterskapene. BFA på festivalen er et tilbud til spillere som ikke er så aktive turneringsspillere, men som likevel ønsker å delta på bridgefestivalen og spille bridge i en litt mer sosial setting hvor jaget etter mesterpoeng og NM-titler ikke er det sentrale, men hvor man kan hygge seg med konkurransebridge i en litt annen setting. Stikkord: Trivsel, hygge og god stemning!
Det blir en rekke turneringer. Selv om dette tilbudet er skreddersydd for de som ønsker å delta på festivalen i en avslappet og sosial setting er turneringene for ALLE. Så det vil nok delta noen stormestere og andre sterke spillere også, men altså i en litt annen setting enn de mest prestisjetunge mesterskapene.
Du kan lese mer om Bridge for Alle på bridgefestivalen her.
Bridge for Alle arrangerer som nevnt mange forskjellige arrangement gjennom året, både i Norge og utenlands. I juni var det BFA på Storefjell. Vi tar med en instruktiv meldesituasjon fra en av turneringene der oppe. I dette tilfelle handler meldeproblemet mer om stil og strategi enn system og konvensjoner.
Nord er giver og åpner med 1NT som viser 15-17 poeng. Øst passer. Hva tenker du om dette? Vi har jo minst 24 poeng til sammen. Utgang? Bør den i så fall spilles i sparkontrakt om makker har firekorts spar, eller er det sannsynlig at grandkontrakt er bedre?
Når jeg stiller disse spørsmålene bør du kanskje kontre med et spørsmål: Dreier det seg om parturnering eller lagkamp?
Det er en forskjell. I lagkamp er det mer kostbart å misse utganger. Men selv om dette er noe å tenke på kan en ikke melde veldig forskjellig i par og lag. Hvis man bare suser på og melder utgang hele tiden fordi det er lagbridge (IMP) kan det for bli for mange spill med bet og følgelig en lagkampliste med alt for mange minus-scorer. Og om man tenker motsatt i par og sjelden melder utganger kan det godt bli dårlig hvis man sitter og spiller delkontrakter hele tiden når det står utgang. Det gjelder å finne den balansen i dette og kanskje ikke overtenke for mye.
I den turneringen spillet er fra ble det spilt parturnering.
Det er mange som omtrent alltid melder utgang med 9 HP mot en 15-17NT. Det er i neppe riktig strategi, spesilt om det spilles parturnering. Om en vinner en knallhard utgang, men går bet i de neste 2-3 blir det i parturnering dårlig gjennomsnitt i %-score. I lagkamp derimot vinner en mange IMP for en knallhard utgang og kan tåle å gå bet i noen utganger uten å gå i minus. Vel, dette er å tenke "i det lange løp", ingen dum strategi i bridge. Men altså, det er hårfin balansegang når det gjelder slikt.
Tilbake til syds hånd. Det er klart det kan stå utgang om makkeren har maks for sin grandåpning. Men syds hånd har flat fordeling, dårlig med mellomkort og mange tapere. Det er mest sannsynlig at å kun invitere til utgang er best.
Med svarhåndens 4-3-3-3 fordeling er det langt fra sikkert det er best å spille trumfkontrakt. Men det er ingen garanti for at grandkontrakt er best heller, grandåpneren kan jo ha en hånd som passer bra for trumfkontrakt selv om åpnerens kort også er balanserte. For eksempel kan nord ha firekorts spar og en dårlig dobbelton i en av minorfargene.
Slikt vet en ikke sikkert, men mange eksperter lar ofte være å bruke Stayman med helt jevne hender og går for grandkontrakt.
På Storefjell meldte de fleste 2 kløver - Stayman. Grandåpneren meldte da 2 spar. Nå delte sydspillerne seg mellom dem som gikk rett i utgang og de som inviterte med 3 spar (noen få stoppet i 2 spar). Slik så hele spillet ut:
Grandåpneren (nord) hadde minimum. De som presset på til utgang gikk bet. Resultatene i feltet var omtrent delt på midten, og litt flere spilte utgang med bet enn dem som spilte delkontrakt hvor det ble åtte eller ni stikk. Ett par fikk topp N/S for +170, 3 spar med ti stikk som må ha skjedd ved at Ø/V kludret det til i kløver og fikk kun ett stikk i den fargen. For det er jo to opplagte rutertaper, to kløvertapere og en mulig hjertertaper. Men øst må jo finne et utspill, og da er det ikke unaturlig å velge hjerterutspill fra Q-10 fjerde. Da blir det enkelt ni stikk. Uten hjerter ut vil spillefører også kunne få ni stikk ved å sette opp den fjerde ruteren som gir avkast av en hjerter hos syd.
Merk at selv om N/S altså har 24 HP til sammen kunne det med for eksempel skjev trumfsits godt ha blitt kun åtte stikk i sparkontrakt.
Legg til kommentar