UNGDOMS EM, fredag: Fortsatt norsk ledelse i U26 Women

To seiere og to tap i dagens fire kamper, litt over middels holdt til fortsatt ledelse for det norske laget i U26 Women. Tre kamper gjenstår i den klassen.

I U21 spiller Norge fortsatt jevnt og bra og er i øyeblikket på 7.plass. U-21 lagene har fortsatt ikke kommet halvveis i turneringen som for dem avsluttes samtidig med U-26 på tirsdag.

Yngstelaget har det tøft i klassen for de som er maks 16 år, en klasse som i år virker å være veldig sterk. I den klassen gjenstår det kun tre kamper som spilles i morgen, og vi får håpe på en avslutning med et par norske seiere.

I dag ble alle tre kampene vunnet for U-26 laget. De klatrer på tabellen, og etter åtte kamper spilt og ni kamper som fortsatt skal spilles er det ikke en uoverkommelig margin - vel 20 VP - opp til topp-8 som gir plass i VM. Det får være hovedmålet nå, i første omgang, men kommer laget inn i flytsonen tror jeg de kan score veldig bra de neste dagene.

Alle resultatene og masse informasjon om Ungdoms VM kan du vinne i NBF sin mesterskapsblogg, her, eller på den offisielle mesterskapssiden, her. 

I den første kampen i dag ble det spektakulære sifre i Norges U-26 kamp mot Scotland. Det endte 90-2 i norsk favør – et sjeldent resultat over 18 spill.

Den kampen startet med norske gevinstspill og fortsatte selvsagt med det hele veien. Etter 7 IMP inn i første spill satt Markus Lund som nord med disse kortene:

Øst passet, og Nicolai Heiberg Evenstad (syd) åpnet med 1 kløver. Vest passet, og Markus sa 1 ruter som viste minst fire-korts hjerterfarge (kløverføring). Øst gikk innpå med 1 spar, og Nicolai doblet som støttedobling, tre-korts hjerter. Styrken hans er fortsatt uklar. Vest høynet makkeren sin til 2 spar. Hva nå?

Styrken er sånn omtrent til en utgangsinvitt, spesielt hvis det er et makkerpar som ofte åpner med 11 poeng. Det er kun snakk om en 5-3 tilpasning, og har makker kun 11-12 poeng kan det godt være tøft i utgang. Men kortene er veldig gode med AK + A som i trumfkontrakt er glimrende kort. Og 5-4-2-2 fordeling gir også endel ekstra. Dessuten kan mellomkortene i ruter godt gjøre det enklere å få fatt i stikk.

Jeg liker Markus sin kortvurdering da han direkte meldte 4 hjerter. Det kan godt være bra spill for utgang selv med mange minimumshender hos åpneren hvor han ikke tar imot en invitt.

Og Nicolai hadde minimum, men utgangen var bra:

Det må ikke sitte alt for skjevt her før 4 hjerter er i fare. Men selv med trumf ut ordner det seg antagelig. Da kan for eksempel spillefører spille på kløveren og trolig komme til ti stikk etter hvert.

Det kom imidlertid spar i utspill. Nå ble syd spar godspilt til ett ruteravkast, og det var tid nok til å gi vekk ett ruterstikk og stjele en ruter hos syd. Kløver ess satt foran, og det ble kun en taper i hver av fargene spar, ruter og kløver og en ganske fet +620 til notering.

Scotlands N/S endte etter en utgangsinvitt i 2NT hvor de fikk ni stikk, +150 og 10 IMP til Norge.

Det er selvsagt et stykke fra 10 IMP, eller 17 etter to spill til 90 IMP! Men bortsatt fra en litt obskur 18-imper var alle de andre norske gevinstspillene ensifrede, så i denne kampen hvor Norge U-26 var på toppnivået sitt var det snakk om ren klasseforskjell.

Vi håper og tror U-26 laget kan være på, eller svært nært sitt toppnivå i siste halvdel av denne turneringen, og da kan de klatre høyt på listen!

SPINGOLD i USA: Erik Berg til kvartfinalen!

Det ble kun Erik Berg av de norske spillerne som kom seg videre til fredagens kvartfinalene (Round of 8) i SPINGOLD under det amerikanske sommermesterskapet. Hans lag WOLFSON slo torsdag kveld amerikansk tid ut lag FELDMAN i Round of 16. 

For Bergs lag ble det en litt famlende start i Round of 16 (3-43 i de første 15 spillene). De kom imidlertid godt tilbake i de neste tre settene. Da det gjenstod 15 (av 60) spill var stillingen 84-90, 6 IMP under for nordmannens lag, helt åpent!

I det siste settet gikk det veien for Berg sitt lag, 47-14 og kampen ble vunnet med 27 IMPs margin.

I kvarftinalen (Round of 8) møter WOLFSON lag DONNER, laget som viste seg for sterke for Brogeland-Bakke sitt lag ROSENTHAL.

Erik Berg er "Last man standing" i Spingold (av de norske)!

Det kunne altså blitt en litt sånn «norsk» kvartfinale, men det skjedde dessverre ikke.

Brogeland – Bakke sitt lag møtte altså lag DONNER med svenskene Per-Ola Cullin, Cecilia Rimstedt, svensk-nederlandske Marion Michielsen samt amerikanerne Gary Donner, Brad Moss og Joe Grue. Svenskene er veldig gode, og de to sistnevnte amerikanerne (Moss og Grue) er klassespillere, men jeg tror likevel det er grunn til å satse pengene på Berg sitt lag i kvart'n.

Lag ROSENTHAL kom litt skjevt ut i starten av denne kampen. Brogeland-BAkke spilte ikke de første femten spillene. I det settet kom to vanlige 3NT-kontrakter som gikk galt for lag Rosenthal. I begge disse spillene er det små marginer, og jeg overlater til leserne å avgjøre hvem som gjorde feil, eller om de gjorde feil.

MOTSPILLER

                                                                                   BLINDEMANN

Meldingene gikk 1NT fra nord og 3NT fra syd. Fra øst kom en liten hjerter ut til vests ess. Hva bør vest gjøre nå?

Jansma skiftet til spar 2. Det skal lite til for at det er greit, men det kan fort bli galt også. Det kan også andre skift, selvsagt.

Om makker har spar 10 eller kongen blir det selvsagt helt gull med sparskift. Og det kan være litt bedre å spille den lille sparen enn en stor en, for om nord har noe sånt som K-10-8 er det langt i fra opplagt for han å hoppe på med tieren. Men det hadde ikke spillefører (svensken Cullin):

Etter hjerter ut til esset og spar 2 i skift prøvde Cullin tieren som vant stikket. Med ett hjerterstikk etablert for kongen og stikk for spar 110 var det nå bare å godspille ett ruterstikk, det niende stikket, DONNER +600.

Ved det andre bordet kom også vest inn i første stikk på hjerter ess. Men Donner skiftet til liten ruter som fungerte mye bedre selv om det like gjerne kunne være det skiftet som forærte spillefører stikk. Men slik var det ikke, DONNER noterte +100 for en bet, og det ble 12 IMP ut for det «norske» laget.

I det første settets siste spill var det igjen svenske Cullin som «brought home the bacon» for lag Donner.

Her gikk det 1NT-3S som viste kortfarge, så 3NT fra nord. Øst spilte ut spar knekt (som lovte damen). Hvordan ville du lagt opp spilleføringen her?

Silverstein var spillefører for ROSENTHAL, Cullin for DONNER.

Med kun fire kløverstikk er det åtte stikk. Det kan selvsagt være fem kløverstikk her hvis vest har kongen dobbel, og i så fall er det ikke noe problem med å vinne ni stikk.

Rett eller galt, Cullin stakk sparutspillet med det samme og spilte ruter 5! Da øst la liten forlangte han kongen, og da den sto var det greit å vinne ni stikk selv med kun fire kløverstikk. For sikkerhets skyld spilte Cullin liten kløver fra syd, ikke damen, og da kongen kom på hadde han fem kløverstikk og ti stikk i alt, DONNER +630.

Ved det andre bordet lasjerte Rosenthals spillefører Silverstein sparutspillet og stakk neste spar. Så spilte han seg over til syd på hjerter ess og dro kløver dame. Men da det førte til at det ble en kløvertaper til østs 10-9-5 var det for sent å godspille det niende stikket. En bet og +100 til DONNER ga dem ytterligere 12 IMP. Det norske parets lag, uten nordmennene "på banen" altså, tapte de første femten spillene med 8-27. Hengende litt bakpå ble det noen flere IMP i de neste settene, og til slutt tapte de kampen med 66 IMP (167-101).