JULECUP I SOMMERVARME!
Jule- og nyttårsfeiringa er i gang, men for bridgespillere er dette også tiden for jul- og nyttårscuper i bridge!
I Norge har både klubber og bridgeforbundet lagt til rette for mange muligheter til å spille julecuper selv om covid-restriksjonene setter en stopper for å møtes slik vi er vant til, i festlig julesamvær som inkluderer bridge. Resultater finner du på NBF sin nettside.
Rett over nyttår (2.januar) spilles DRØMMEMAKKER CUP som er en auksjonsturnering organisert av Helgeland Juniorbridgeklubb. Der vil et stort antall toppspillere delta, og ikke bare norske spillere, men en rekke internasjonale stjerner har sagt seg villige til å bli «kjøpt» i auksjonen som ble svært vellykket. Mer om dette kan du finne her.
I New Zealand hvor jeg bor er vi superheldige. I noen måneder nå har landet vært så godt som covid-fritt, og vanlige face-to-face bridgeturneringer spilles. Sommeren har kommet på disse breddegrader, så det blir å spille i t-skjorte og kortbukse. Det blir i år varmt nok for dere som skal spille julecup i Norge også da det vel vil foregå hjemme i godstolen med laptopen som selskap.
Utenfor Auckland spilles i mellomjulen en julecup over tre kvelder hvor de som vil kan delta kun en eller to kvelder, men hovedturneringen sammenlagt går over alle tre kveldene. Selv spiller jeg med en uerfaren bridge «student». Det blir en del gjetting og uforutsette ting som skjer, men første kveld ble det god score da mye av det som nok ikke burde skjedd ikke kostet mange poeng. I ett spill fikk min erfarne makker til en gladscore jeg selv med 45+ års erfaring ved bridgebordet neppe ville fått tak i. Først meldeprøven som makker på syds plass fikk:
Øst åpnet med 1 spar, og vi er i gunstig sone. Hva ville du meldt nå?
I dette spillet handler det som det ofte gjør om ikke bare å tenke på første melding, men å legge en plan hvordan det kan meldes senere.
Simpelthen å melde inn 2 ruter virker normalt. Da har du selvsagt massevis ekstra, men behøver ikke bli utmeldt selv om meldingsforløpet skyter fart. Det er jo ofte sånn at om de har spartilpasning kan det skje. La oss si du sier 2 ruter, og de raskt er i 4 spar. Da kan du melde 4 grand .- «unusual NT» som i dette tilfellet normalt betyr begge minor, og siden du har meldt ruter allerede typisk noe sånt som seks-syv ruter og fire-korts kløver ved siden av. Makker velger/preferer hvor vi skal spille ut fra den forutsetningen. Men du har ikke fire kløver, sier du? Riktig, men idet makker nesten alltid melder kløver (hvis han prefererer ruter er du fornøyd) tar du ut i ruter, og da har du vist fire-korts hjerter ved siden av den lange ruterfargen, og makker prefererer på nytt ut fra de forutsetningene. Dette er vel en god plan?
Min makker hadde imidlertid andre planer. Hva med opplysende dobling først? Det er ikke helt galt, da kan du også ta ut makkers eventuelle kløvermelding i ruter for å fortelle at du ikke har en typisk doblingshånd. Hvis makker melder hjerter, blir dobling stor suksess! Et minus med opplysende dobling er nok at det kan gå pass rundt på 1 spar doblet av og til hvis makker har mange spar. Det kan jo bli bra, men hvis makker har noen rutere kan det også hende denne hånden ikke gir mange motspillstikk. Så selv ville jeg nok sagt 2 ruter.
Makker doblet over østs 1 spar, og nestemann sa 3 kløver som ble altertert og forklart som "Bergen Raise", minst firekortstøtte i spar og 6-9 poeng. På nords plass meldt jeg 4 kløver – ikke så uventet for syd kanskje – og øst passet. Hva ville du meldt nå?
Makker sa 5 ruter, en bra sats synes jeg. Det gikk pass rundt. Vest spilte ut en spar, og slik så våre kort ut:
Øst stakk med spar konge og spilte spar ess som syd stjal. Han la ned ruter ess-konge og det viste seg at vest hadde ruter dame singel fra start. Det er enkelt å vinne 5 ruter nå, selv om det skulle bli en taper i kløver kan fargen godspilles og gi avkast for alle syds hjertere. Du er fornøyd med at det ikke kom hjerterskift, for hvis en liten hjerter kommer fra øst i stikk 2 blir det et vanskeligere spill. Det er imidlertid parturnering, og etter denne starten ønsker du selvsagt å få tak i kløveren uten å gi bort kløverstikk. Hvordan bør fargen spilles? Du kan ta en enkel finesse. Om den ryker står resten, alle kløverstikkene gir avkast for syds hjerter. Alternativt kan du spille esset og forsøke å presse ut kløver konge mot trumf som blir fullklaff om øst har det kortet. Vest har vist 6-9 poeng, og Ø/V har ikke mange honnørpoeng til sammen utenom spar. Vest har trolig enten hjerter konge, eller kløver konge. For meg ser det mest naturlig ut å spille kløver til esset og la damen seile om øst ikke dekker.
Min makker plasserte imidlertid kløver konge hos vest og spilte kløver til damen. Slik så hele spillet ut:
Kløverfinessen over vest var suksess, og det ga tolv enkle stikk, ett overstikk i 5 ruter som er bra. Makker spurte bekymret om vi burde ha vært i slem, men jeg sa «nei, det tror jeg ikke du behøver å bekymre deg over». Og ganske riktig, +420 for 5 ruter med tolv stikk ga hele 92 %!
Å vinne 5 ruter akkurat ville gitt litt over middels det også.
Merk at østs motspill i stikk 2 neppe er korrekt når han ser ned på den kløverfargen og har fire må kløver selv. Han vet jo syd har singel spar og burde skiftet til hjerter konge da hjerter er den sidefargen Ø/V kan få flere stikk. Paradoksalt nok vil imidlertid det motspillet gjøre det lettere for spillefører å få tolv stikk da det etter den starten (hjerter konge i stikk to til esset) tyder på at vest har kløver konge. Så øst gjorde en liten feil i første stikk også. Han burde ideelt sett vunnet første stikk med spar ess (skjult kongen) og skiftet til hjerter konge. Da vet ikke spillefører hvem som har spar konge, og om vest har det kortet (og kanskje knekten) kan godt øst ha kløver konge.
Legg til kommentar