Norge vant JERNBANE-EM

Etter et par år med utsettelser pga. pandemien ble Jernbane-EM arrangert i sør-tyskland i forrige uke, og Norge gikk helt til topps!

De norske gullvinnerne i Jernbane-EM

På vinnerlaget spilte John Våge, Arne Joar Basmo, Nils Hirth, Terje Hirth, Inge Mykland og Tor Bølum.

Ungarn kom på 2.plass og Frankrike ble nr. 3.

Her er et gladspill fra kampen mot Frankrike.

Giver vest, N/S i sonen.

Åpner du med dette?

Ja, det gjør i alle fall jeg, og det gjør vel de aller fleste. Det er kun 11 poeng, men fine kontroller og 5-4 fordeling. 

Det ble feil å åpne denne gangen, men det skyldes ikke at vest hadde kun 11 poeng, for det ville ikke hjulpet noe særlig med ett poeng til, for eksempel spar knekt. Og skylden for at det ble et forferdelig spill for det franske paret må nok heller øst ta enn vest?

Da John Våge (nord) doblet opplysende gikk det pass rundt. Arne Joar Basmo (syd) syntes det så bra ut å spille motspill mot 1 hjerter doblet selv om det alltid er en liten bekymring med å straffepasse når man er i ugunstig sone, for får vi mange nok bet til at det blir mer enn egen soneutgang?

Vest var ikke helt fornøyd med makkeren og mente han burde sagt 1 spar. Det er det nok fristende å være enig i selv om det er så opplagt med fasit i hånd.

Våge spilte ut to store spar før han skiftet til trumf. Spillefører kunne nok fått ett stikk mer enn han gjorde, men da syd kom inn på et tidspunkt og spilte kløver konge fikk forsvaret satt opp kløveren og spillefører endte opp med å kun få for de to essene sine! Fem doblede utenfor sonen, N/S +1100.

Den franske syd var i samme situasjon som Basmo idet også hans makker doblet opplysende mot 1 hjerter. Men Frankrikes syd satset på det han trodde var sikre +600 eller mer i 3NT. Da var ikke sikkert i det hele tatt...

Nils Hirth (vest) som spilte med sin tvillingbror Terje spilte ut kløver mot syds 3NT. Det var et ganske drepende utspill da det tok bort inntaket til syd og hjerterstikkene spillefører var avhengig av. Spillefører kan nok vinne 3NT om han innkasserer A-K i spar først, så spille hjerter. Da blir vest innspilt og må gi syd inntak i kløver eller på ruter dame. Det fikk ikke den franske syd til og det endte med hele tre sonebet i 3NT, Ø/V +300 og kanonspill for Norge ved begge bord og 17 IMP inn. 

 

WORLD BRIDGE TOUR (WBT) - et spennende prosjekt

World Bridge Tour er ny aktør i bridgen. Det er nordmannen Thomas Charlsen som står bak dette i samarbeid med blant andre Boye Brogeland og Martin Andresen. Flere andre har bidratt både med tilrettelegging og praktiske ting samt at det er mange investorer i prosjektet.

Vi har tatt en prat med Charlsen om hvor det hele står nå, og hvordan veien videre ser ut.

Først litt om hva WBT er, noe du også kan lese om på hjemmesiden deres, her.

WBT arrangerer turneringer, og den første tiden og i perioden hvor pandemien raste som verst har det vært online. Nå har de også kommet i gang med «ordentlige» turneringer face-to-face.

Vi fikk Thomas Charlsen på tråden for et intervju her om dagen. Her er hva han kunne fortelle.

GeO: Hei Thomas, hvordan går det med WBT-prosjektet akkurat nå?

Thomas: Det går fint, vi står på som bare det, og det er mange ting på gang. Men det er mye jobbing med det her, det skal jeg si deg.

GeO: Fortell først hvordan dette prosjektet startet.

Thomas: Det hele begynte som en idé om en egen organisasjon for noen år siden, og det er ingen tvil om at jukseskandalen(e) som virkelig tok av rundt 2015-2016 bidro til å forme tankene om å få til noe nytt til det beste for bridgen. Vi ønsket å ha en kontroll på startfeltet og å få til «rene» turneringer. Selskapet World Bridge Holding ble etablert i 2020 og er nå fullfinansiert takket være flere investorer.

På WBT sin hjemmeside finner vi deres kjerneverdier:

GeO: Etter å ha holdt på med dette en stund nå, hvordan føler du så langt at dere har lyktes med det dere ønsket å sette i gang?

Thomas: Det er gått bra og etter intensjonene. Vi ønsker å bidra til det beste for bridgen og mener en kursendring må til når det gjelder flere viktige ting. Vi innser at det er nødvendig med samarbeid med de eksisterende bridgeorganisasjonene for å lykkes. Og vi har fått til en god dialog både med Det europeiske bridgeforbundet (EBL), Norsk Bridgeforbund (NBF) og andre. Vi er glade for at NBF er svært positive og ønsker samarbeid med oss. Sånn sett så er det god grunn til å tro at vårt bidrag kan bli til en vinn-vinn-situasjon for bridgen.

GeO: Enkelte skeptikere har fremhevet at en ny organisasjon for bridge kan være en trussel mot de eksisterende organisasjonene, World Bridge Federation, EBL, NBF og andre. Hva tenker du om det?

Thomas. Vi ønsker ikke å være noen trussel. Vi ønsker som sagt å bidra. Som allerede nevnt føler vi at det er en bra dialog med de tradisjonelle organisasjonene. Men vi mener nytenking må til, og at en ny aktør går foran med det er vel noe alle i bridgen bør være glade for. Vi vil alle at bridgen som vi er så glad i skal blomstre. Uten villighet til å tenke nytt er det fare for at dette flotte spillet vårt kan miste sin popularitet og i verste fall dø helt ut.

En entusiastisk Thomas Charlsen foteller om WBT

GeO: De WBT-turneringene som har vært arrangert frem til nå nylig har foregått online. Er det primært online bridge dere satser på?

Thomas: Nei, egentlig ikke. Men i disse årene med pandemi har det vært naturlig, og den eneste muligheten har stort sett vært å spille online. Idet online bridge tok av på grunn av at lock-downs osv. gjorde at vanlig face-to-face bridge ikke var mulig ble det dessverre også en rekordstor økning i juksavsløringer. Og det er jo noe av det vi virkelig ønsker å ta tak i. Vi ønsker «ren» bridge, «rene» turneringer. Jeg tror vi har lyktes bra med å kontrollere dette i våre turneringer. Men som svar på spørsmålet ditt kan jeg si at vi ønsker å arrangere gode, prestisjetunge turneringer face-to-face også. Og det har vi kommet i gang med. WBT Masters på Lillehammer i månedsskiftet mai-juni var starten på det.

GeO: Hvem har deltatt i turneringene deres?

Thomas: Vi har fått med spillere fra mange nasjoner, både veletablerte internasjonale størrelser, mer ukjente spillere og juniorer. Vi har også hatt et spesielt opplegg for å få med juniorer og tilbudt dem å spille gratis. Spillere som det nye norske stjerneskuddet Nicolai Heiberg Evenstad og andre har vært med, og nevnte Nicolai spilte jo også i det sterke feltet under WBT Masters på Lillehammer. På Lillehammer deltok tolv lag, og blant dem flere landslag. De fleste lagene hadde med en eller flere utlendinger. Det ble nesten som et mini-EM. Vi ønsket flere lag på Lillehammer, men et visst etterslep og treghet i det hele i kjølvannet av pandemien som jo ikke er helt over ennå får ta skylden for at ikke flere deltok. Vi mener likevel at Masters på Lillehammer ble en suksess, og det tyder tilbakemeldinger fra mange deltakere på også. I kommende face-to-face turneringer er planen å få med 20 lag.

GeOUndertegnede deltok på Lillehammer og kan underskrive på at arrangementet var en suksess. Det føltes som å delta i et internasjonalt mesterskap, en godt organisert turnering, godt nivå og mye spennende bridge.

GeO: Hvor går veien videre for WBT?

Thomas: Når det gjelder turneringer ser vi nå veldig frem mot WBT MASTERS COPENHAGEN som arrangeres 10.-14.oktober. Det tror vi blir kjempebra. Vi har fått en god deal med Hotel NH Collection og alt ligger til rette for noen flotte bridge dager i Kjøben. Turneringen der nede blir en finale og årets siste for WBT. Vi hadde et ønske å få til tre sånne masters i år, men et meget tett internasjonalt turneringsprogram gjorde det vanskelig. Men planleggingen for neste år er allerede i gang.

Thomas: Når det gjelder videreutvikling av konseptet og ideer fremover så er det flere ting på gang. Bl.a. ønsker vi å få til interessant overføring av bridge; video, streaming og TV fra turneringer. Der har bridgen fortsatt mye å lære av andre idretter. For eksempel har vi sett at sjakken har fått til glimrende overføringer hvor de har funnet balansen i det hele. Bridge-TV er ikke så enkelt da spillet er komplisert og ikke så lett å presentere for et bredt publikum. Men det gjelder jo sjakk også. Så dette bør være mulig! Forenkling og varierte, underholdende sendinger er stikkordene, og å få til noe lignende som sjakken har fått til burde være mulig for oss også.

GeO: Dere heter jo World Bridge Tour, men er dette likevel mest et prosjekt som gjelder Skandinavia og Europa?

Thomas: Vi har også fått med spillere fra andre deler av verden. På sikt ønsker vi å videreutvikle det hele, en bredere horisont for å si det sånn, og forhåpentligvis få til WBT-turneringer på andre kontinenter. Til det trenger vi samarbeidspartnere på de kontinentene. Vi har allerede etablert noe kontakt, bla. der hvor du som regel befinner deg, i New Zealand og Australia.

GeO: Da takker jeg for praten, Thomas. Det var informativt og interessant. Lykke til videre med prosjektet WBT!