INNSPILT BK - et flott, idealistisk prosjekt
Bridge er en hobby for alle. Bridgemiljøet er inkluderende. Det er i prinsippet ingen forskjell på mann og kvinne, fattig og rik, ung og gammel. Bridge er - i alle fall i Norge og enkelte andre land - et nokså klasseløst samfunn. Ved bridgebordet er alle likeverdige.
At bridge har denne enestående egenskapen er fantastisk. Spillet kan i tillegg til at det er spennende, morsomt og lærerikt ha en samfunnsnyttig funksjon. For unge kan det være en måte å lære mye nyttig, som samarbeid, sannsynlighetsregning, strategi, logikk og andre ting, og pga. at det rett og slett er morsomt å spille er det ikke særlig vanskelig å motivere de som begynner med det. For eldre kan bridgen være supert alternativ for å ha noe givende å holde på med etter de har avsluttet sitt arbeidsliv. For å holde «de små grå» i aktivitet er spillet perfekt. Også for de som er verken unge eller gamle er det en hobby som er givende på veldig mange måter uansett hvilket nivå det spilles på.
I tillegg til alt dette positive kan bridge være noe å bruke en del av fritiden sin på for mennesker i en tøffere livssituasjon enn de fleste av oss er. For eksempel folk med et handicap, syke mennesker, folk på forskjellige typer institusjoner, og ikke minst mennesker som har kommet i en livssituasjon hvor de på mange måter er utenfor «det gode selskap» - de som soner en dom i fengsel. I så måte er et prosjekt satt i gang av Terje Lofthaug meget spennende – INNSPILT BRIDGEKLUBB. Det er en klubb primært for innsatte, og mange av de som spiller i klubben dag har for å kunne delta gått på bridgekurs Lofthaug har holdt i fengsler.
Lofthaug startet sitt prosjekt i mai 2016. Det var etter hans forslag og påtrykk det kom i gang i Skien Fengsel hvor det per i dag spilles klubbturneringer. Lofthaug nevner imidlertid gode støttespillere som var viktige for at det hele ble mulig å starte opp. Han har fått noe hjelp fra NBF. Enkeltpersoner har bidratt til å få prosjektet i gang, for eks. stod Svein Odberg som jobber som verksmester i Skien fengsel og fritidsleder Vibeke Namløs på for å få arrangere bridge i fengselet.
Det sier seg selv at bridge som fritidssyssel må være noe veldig positivt for mennesker i en livssituasjon som ikke er så grei. I tillegg til at det er noe fint å holde på med, og å snakke om når de ikke spiller, kan det for mange være gunstig for fremtiden deres. Kanskje kan en så givende hobby og et nytt, inkluderende miljø være tungen på vektskåla for mennesker som skal forsøke å finne sin plass i samfunnet utenfor murene. Det må jo være bra å ha noe positivt å ta seg til på fritiden.
Bridgeklubben er også dratt i gang noe de kaller «Gatelandslaget». Det er en gruppe som har byttet ut stoff og kriminalitet med kortstokken! Laget består per i dag av fem medlemmer, og felles for dem er at de byttet ut «tull og tøys» med bridge i fengselet, og de tok det med seg etter avsluttet soning. Gatelandslaget følger de åpne landslagenes samlinger og deltar i forskjellige turneringer.
Bridgemiljøet er inkluderende, og jeg tror bestemt at medlemmer av NBF og bridgeklubbene vil være positive til å ta imot disse menneskene etter de har avsluttet sin soning, om de ønsker å spille bridge i organisert form.
Lofthaug: «Ideen bak Innspilt er å spre bridgens glade budskap inn bak murene og ut til rehabiliteringssentre for å gi de som trenger det en ny hobby og et fritidstilbud i et nytt og inkluderende miljø der rang og fortid er av underordnet betydning. Et sunt miljø der alle snakker samme språk og der kontrakt og stikk teller mer enn sosial bakgrunn».
Lofthaug: Det blir endel arbeid, ja, men det er morsomt og givende!
I Skien fengsel spiller klubben to ganger i uken, mandager på kveldstid og fredager på dagtid. Det er imidlertid ikke bare i Skien fengsel det er aktivitet som følge av Innspilt BK og Terje Lofthaugs innsats. Klubbens medlemstall stiger stadig, og Lofthaug har holdt kurs både i andre fengsler og i rehabiliteringssentre på Østlandet, bl.a. Blå Kors og Frivillig sentralen. Innspilt BK har dessuten et godt samarbeid med flere bridgeklubber som er veldig positive, bl.a. Raufoss BK, Lena BK, Fjerdingstad BK, Notodden BK, Lågen BK, Nøtterøy BK, Horten BK og Vikersund BK. Raufoss og Lena BK har for eksempel ordnet så biblioteket benyttes for egne klubbkvelder hvor nye spillere fra kurs på Blå Kors deltar, og medlemmer fra klubben stiller opp så det er makkergaranti!
Lofthaug forteller det er mer på gang, og håpet er å nå ut til flere slike steder. Initiativtakeren selv jobber på spreng, egentlig uten noen godtgjørelse. Det eneste han har fått inn av midler er gjennom salg av klubbens T-skjorter, og disse relativt magre inntektene går til å finansiere aktivitetene, for eks. premier.
Salg av t-skjorter under bridgefestivalen i Drammen
Bridgeklubben og Lofthaug har også i et samarbeid med Tormod Røren produsert åtte radioprogram for Modum nærradio. Dessuten lager Lofthaug et medlemsblad, en fyldig avis som utgis en gang i måneden. Den legges ut på nettet, og Notodden BK legger den ut på sin hjemmeside. De innsatte får trykte aviser, som Lofthaug sa: «så lenge blekket holder».
Senere i september skal det i Skien arrangeres en turnering for åtte innsatte og åtte inviterte spillere utenfra. Da skal Trond Høines filme det hele som et ledd i en dokumentar om prosjektet. (Høines laget som mange kanskje husker også TV om Boye Brogeland og hans innsats i forbindelse med jukseskandalen i internasjonal bridge)
Du kan finne mer om Innspilt BK på klubbens Facebook-side.
Jeg tviler på at særlig mange bridgespillerne jeg vet om vil være negative til dette idealistiske prosjektet, og jeg kjenner veldig mange bridgespillere. Selv er jeg i alle fall mektig imponert og støtter det 100%.
Legg til kommentar