Søtt spillepoeng

Under bridgefestivalen kom et fint poeng i spilleføring som ikke ble utført slik jeg mener det skal på noen av de bordene jeg fulgte da jeg tuslet rundt i Drammenshallen.

Nord giver, Ø/V i sonen

Spillet er i fra NM Monrad Lag, og da det for de fleste dreide seg om et overstikk i kontrakten 4 spar ofret de ikke mye tid på varianten. Men selv i lagturnering teller overstikket, og etter den nye IMP-tabellen ble innført påvirker hvert eneste IMP vinnerpoengene (VP). Men la oss si N/S stopper i 5 spar etter et overmodig slemforsøk (noen meldte faktisk 6 spar på dette, og den er helt umulig å vinne uansett). I 5 spar må hjerteren tippes for å vinne kontrakten. Eller la oss si det dreier seg om parturnering. Da er forskjellen på 420 eller 450 veldig stor, kanskje noe sånt som fra 25 % for ti stikk til 75 % for elleve. 

Det handler altså om å tippe hjerteren. I teorien er det en ren 50-50 sjanse du velger mellom, enten damen foran i hjerter eller esset foran. Men det er en variant som øker sjansen for å gjøre riktig. Ikke glem at det er nord som er giver i dette spillet, og han åpner med 1 spar. Dermed blir NORD spillefører, altså er hans hånd skjult. Ser du hvordan det har noe med saken å gjøre?

Nords hånd er skjult for motspillerne, og særlig viktig er det at vest ikke ser nords hjerter. Vi er enig om det er 50-50 hva du gjør i teorien, men med J-8-2 i hjerter hos blindemann (syd) skal du spille knekten. Det er svært menneskelig å dekke den. Det kan til og med være å spille bort et motspillstikk å ikke dekke. De aller fleste vil dekke en sånn knekt. Derfor, hvis du forutsetter at vest vil dekke knekten om han har damen går du opp med kongen hvis han ikke dekker. I praksis hjelper han nok deg og dekker slik det satt i Drammenshallen, overstikket er boks.

Hvis hjerteren hadde sittet motsatt ville ikke vest hatt noen dame å dekke med, og idet han legger liten suser du opp med kongen som i så fall står. Det er ingen garanti for at dette er blir riktig, men det er i alle fall helt sikkert at du øker sjansen din fra 50-50 til mye høyere i det som i teorien er en "random guess".

 

Drammen: PARTURNERING

De neste par dagene er det parturnerig som står på programmet under Norsk Bridgefestival i Drammen. NM Monrad Par, NM for damepar og NM for veteraner startet i morges. I tillegg til hovedturneringene er det hver dag side- og kveldsturneringer, og bridgefolket storkoser seg.

I NM Monrad Par (92 par) tok Tolle og Leif Erik Stabell (Tøffelklubben/Bridgekameratene) ledelsen og holdt den lenge i den første av tre sesjoner, men etter 30 spill er det Trond Høines-Magnus Brun Larssen (Klepp/Fredrikstad) som er i tet.

I damenes parturnering (50 par) var det Maja Rom Anjer-Pernille Lindaas (Topbridge/Fløde BK), som gikk sterkest ut, mens veteranfeltet (107 par) ledes foreløpig av Arild Olsson-Kurt Olaussen, Nesodden BK.  

Alle resultater (oppdateres fortløpende) finner du her.

I dette spillet fra første sesjon hadde N/S morsomme kort.

Storeslem i spar har 50 % hvis sparfinessen tas (litt mindre da det i teorien kan komme hjerter eller kløver ut til stjeling. Å toppe sparen er mye mindre sjanse enn å ta finessen (riktig med kun en kombinasjon, 9-5 hos vest og singel konge hos øst, finessen riktig med både K-x og K-x-x hos vest). Seks par meldte storeslem, og en spillefører toppet sparen. Det var galt, vest hadde kongen dobbel foran, så de fem som spilte med oddsen noterte +2210. Ett av de parene var toerne så lang, Stabell-Stabell, mens lederparet satt i mot 6 spar med tretten og fikk strø over middels for det. 

NM Monrad Lag: The Final Cut

First cut is the deepest heter det i Cat Stevens klassiker fra 1967, men i bridgefestivalen i Drammen føltes nok The Final Cut enda dypere, spesielt for lag Hauge. Hauges lag hadde en klar ledelse før siste runde i NM Monrad lag, men de gikk på en solid smell i siste runde. Da benyttet THE FINAL CUT anledningen til å smette forbi å ta gull. På vinnerlaget spilte Sondre Laabrathen Hogstad, Andre Øberg, Kai og Ronny Jørstad. HAUGE med Espen Lindqvist, Boye Brogeland, Rune Hauge og Erik Sælensminde måtte ta til takke med sølv. Bronse gikk til lag NAMBAWAN med Fredrik Helness, Liv Marit Grude, og østerrikerne Simon Weinberger og Michael Strafner. De hadde en voldsom sluttspurt med to store seiere i de to siste kampene. Det var de som slo HAUGE i siste kamp, og det var med hele 35-0 (19,43 -0,57 VP). 

Hele resultatlisten finner du her. 

Et av spillene som bidro til at 1.plassen glapp for Hauge i den siste kampen var dette:

Hva synes du om disse kortene, slem eller utgang?

Da Lindqvist åpnet med østs kort var de ganske raskt i 6 spar som er en glimrende kontrakt. Den er kun avhengig av at trumfen sitter 3-2, en 68% sjanse. Men spar satt skjevt, for sikkerhets skyld 5-0. Uheldig, men ofte uavgjort spill. Ved det andre bordet doblet imidlerti N/S 4 spar som ble vunnet med ti stikk, 590 og 12 IMP til lag NAMBAWAN.