Et innlegg fra bloggen GeOs blogg
Tips om telling av kortene
«Bridge handler om å telle til 13», sier mange, og andre sier ...telle til 52. Men å si det sånn er egentlig ikke riktig.
Telling har vært tema før her i bloggen, så dette blir litt repetisjon, men med et nytt spill mot slutten.
Å telle, og å danne seg et bilde av sitsen er viktig både for spillefører og motspillere. Av og til kan presis telling av alle fargene gi et helt klart bilde av sitsen slik at spillefører egentlig spiller med åpne kort mot slutten. Da kan det som så ut som et valg bli enkelt. Andre ganger blir det ikke så soleklart, men tellingen kan også da føre til at det blir mye bedre sjanse for at man gjør det riktige valget mot slutten av spillet.
Det er mange som synes det er vanskelig å telle alle fargene og har nok med å telle en farge, typisk trumfen. En grunn til at telling av kortene føles så vanskelig er at det gjøres for komplisert. Mange har lært å telle kortene på en lite funksjonell måte. De legger sammen hvor mange kort som går i hvert stikk, så legger sammen de kortene som har gått med de kortene som er igjen på hånden og bordet og trekker det antallet fra 13 for å finne ut om motparten har flere kort i fargen. For eksempel, du har en toppsterk sparfarge med fem kort på hånden og tre kort på bordet. I første sparrunde følger begge motspillerne, så det har gått fire spar. I andre sparrunde går det kun tre spar, en motspiller kaster et kort i en annen farge. Det har altså gått syv spar. Bordet har igjen en spar og på hånden er det nå tre spar. Du har sett/ser 7+4=11 spar, så det er igjen to spar (13-11). Det er korrekt, men...
Huff, alt for omstendelig!
Denne måten å telle på er unødvendig komplisert og gjør sjansen for å telle feil mye større enn om en følger en mye enklere og mer funksjonell metode. Ikke sjelden hører man en spillefører si: «jeg telte feil i ruter», eller «jeg telte feil på trumfen». Det skjer fordi det telles for komplisert, og så glemmes kanskje ett kort, for eksempel en trumf de brukte selv til å trumfe med i første eller andre stikk.
Mange teller nok annerledes og omtrent som jeg nå skal forklare.
Mitt tips når det gjeder telling av kort er å telle kun motpartens kort i en farge. Først fastslås hvor mange kort en har til sammen på hånden og hos blindemann i den fargen man jobber med. For eksempel kan du ha ni kort til sammen i en farge, dvs. motparten har kun fire. Det eneste du behøver å gjøre da er å telle til fire! Eller du må egentlig ikke telle, bare følge med på om begge følger to ganger! Hvis de gjør det er alle motpartens kort i den fargen gått – ingen telling. Og har de fem kort til sammen og begge følger to ganger er det kun ett kort igjen. Det er lettere å telle til fire, fem eller seks enn til 13 og 52, og legge sammen, trekke fra osv.!
Tenk i sånne mønstre; 2-2 sits, 3-1 osv. Om du og blindemann har åtte kort i en farge tenker du 3-2 sits, eller det sitter 4-1 (hvis en av dem følger bare første gangen) osv. For å finne ut en annen spillers fordeling, tenk i kombinajsoner av 13 idet du finner ut mer og mer, for eksempel spilleren har 5-4-2-2, 5-4-3-1, 4-4-4-1 osv. Men tell kun motpartens kort når du spiller en farge!
Å telle opp kortene for å finne ut sitsen kan utgjøre en veldig stor forskjell. Hvis du får god oversikt kan det føre til et gyldent overstikk som gir mange ekstra poeng i parturnering. Eller kanskje betyr det vunnet kontrakt i stedet for en bet. Men å gjøre tellingen for komplisert blir for mye matte, eller feil matte. Det er fristende å sitere fra et gammelt Donald-blad jeg har sitert fra før, den klassikeren hvor Guffen så at Bestermor Duck fikk besøk på gården sin av en selger. Selgeren forsøkte å smigre Bestemor Duck og sa noe sånt som «Du ser ikke en dag eldre ut enn du gjorde for 50 år siden». Bestemor ble litt smigret og himlet litt med øynene. Guffen var ikke særlig imponert, og sa: «Dette blir for mye matte for meg» før han gikk å la seg under det treet han liker å ligge for å ta seg en høneblund.
"For mye matte..."
Det er selvsagt en god del matte, prosentsjanser og slikt i bridge. Det er et komplisert spill vi forsøker å spille. Men det er viktig å gjøre så mye som mulig så enkelt som mulig. Dette er vel i tråd med tankegangen i bridgespiller Anne Lene Johnsens gode bok «Hvordan fatte matte»? En gjør klokt i å forenkle det som kan forenkles.
Vi tar med et spill hvor opptelling av kortene gjør det enkelt spillefører. Merk at selv om dette kan virke komplisert er det egentlig bare barneskolepensum i matte, og det handler om ting du vet helt sikkert, eller får vite, "facts".
Giver vest. N/S i sonen
Du har som vest blitt spillefører i 6NT uten at motparten har meldt noe. Nord spiller ut spar knekt, og syd følger med spar dame før du vinner med esset. Første stikk kan tyde på at sparen sitter 6-1, men du vet ikke det helt sikkert ennå.
Opptelling: Det er fem toppstikk i de svarte fargene. Både hjerter og ruter kan gi fire stikk, men det kan også bli kun tre stikk i begge de fargene. Med minmum uttelling i de røde fargene blir det 2+3+3+3=11 stikk, en bet.
Den opplagte sjansen å prøve først er ruterfinessen. Du spiller ruter og ser at nord kaster en spar. Ok, du må bare gi syd stikk for ruter konge. La oss si han stikker med kongen og fortsetter med ruter. Nord kaster en kløver. Nå har du alså kun elleve sikre stikk, men tolv om hjerteren gir full uttelling.
Hvordan bør hjerteren spilles? Enten spilles den fra topp, og du vinner fire stikk om den sitter 3-3, eller knekten sitter singel/dobbel. En annen mulighet er å spille kongen fulgt av liten til esset som er god teknikk, for noen ganger har ikke nord hjerter andre gangen og det blir en markert finesse med liten til tieren. Begge følger med småkort på kongen og esset, og du spiller liten til...? Ja, det blir et valg med Q-10 gjenværende hos vest. Å ta finessen med tieren er riktig om syd startet med knekten fjerde, å toppe blir riktig om nord hadde knekten tredje fra start.
Hva vet vi så langt i dette spillet? Syd startet med sekskorts ruter, og nord ingen. Det tilsier at syd ikke er noen farvoritt til å ha firekorts hjerter, for det er mange flere «ledige» plasser for hjertere hos nord. Men du har vel ikke glemt det vi antok etter første stikk? Spar dame kom på over knekten, og det kan jo fort ha vært singel spar dame? I så fall har nord seks spar og syd kun en spar, og da jevner det med ledige plasser seg ut. Men det er så langt ingen god grunn til å tro at syd har hjerterlengden.
Her er et godt tips: Hvis du har et valg som for eksempel dette hjertervalget, vent så lenge som mulig med det hvis du kan. Forsøk først å innhente så mye informasjon som mulig. Før du spiller hjerteren koster det ingenting å innkassere de andre stikkene, i ruter, spar og kløver. Du har jo resten av stikkene minus ett. Så du tar ruterstikkene. Syd følger farge, og nord kaster vekselvis spar og kløver. Nå kan du like godt ta for spar konge. Da bekreftes det du trodde, at nord hadde seks spar fra start og syd spardamen singel. Før hjerteren spilles tar du også de tre kløverstikkene. Da får du plutselig en beskjed som klargjør alt. Syd følger kun to ganger og kaster ruter i tredje kløverrunde. Det betyr at nord startet med femkorts kløver!
Vi teller opp det vi VET: nord var fra start renons i ruter og hadde sekskorts spar pluss femkorts kløver. Det er elleve kort, og da har han eksakt to kort i hjerter!
Det var et hjertervalg fra start, og en stund så det ut som syd neppe kunne ha hjerterlengde. Siden du «giddet» å sjekke om det kom noen god informasjon fikk du vite at nå er det ikke noe valg i hjerter likevel. Du spiller hjerter konge, hjerter til esset og hjerter til tiren uten å bekymre deg i det hele tatt hva nord legger, for en hjerter til (knekten) har han ikke!
Ps. Skvis er også en teknikk som mange finner komplisert. Det behøver ikke alltid være så vanskelig. Hvis nord i stedet for femkorts kløver hadde hatt bare noen få kløvere kunne det vært han som hadde hatt hjerterlengden. For eksempel kan vi tenke oss at nord satt med disse kortene fra start:
Med slik sits ville nord blitt utsatt for en skvis i spar og hjerter siden han er den eneste som holder begge majorfargene. Skvisen ville i så fall skjedd ganske automatisk. Etter å ha gitt bort stikk til ruter konge tas alle sidestikkene idet spillefører kommer inn igjen, men det ventes med hjerteren til slutt. Etter to runder spar, tre runder kløver og fire runder ruter har det gått ni kort. Da, med kun fire kort igjen ville ikke nord klart å holde både en spar og fire hjertere.
Det er nitrist å gå bet i en sånn slem, men flere gikk bet i 6 NT da spillet forekom. Det gjorde de fordi de var for raske med å gå på hjerterfargen, og bommet det som tidlig i spillet var et valg. Husk at om en sånn fargen går av seg selv tidlig i spillet gjør den det mot slutten og!
Jeg gjentar tipset: Vent så lenge som mulig med den fargen hvor det er et kritisk valg så kanskje det ikke blir noe valg i det hele tatt!
Kommentarer