NM for klubblag, tipping, og gamle triks
Torsdag starter spillingen i LAGFINALEN, avslutningen av sesongens NM for klubblag.
Her møtes denne uken åtte lag for å kjempe om gull og medaljer
Lagfinalen foregår på Kragerø Resort hvor norgesmestere og medaljevinnere utropes søndag ettermiddag, etter at de åtte lagene har spilt en kamp mot hver av de andre lagene. Syv lag har som vanlig kvalifisert seg gjennom rundekamper, det åttende laget er arrangøren Kragerø BK.
Selvsagt må en bridgeblogger synse litt på forhånd om hvem som er favoritter og sånn. Det har jeg prøvd tidligere med svært blandet hell. Jeg legger imidlertid hodet på blokka nok en gang og tipper hvordan det vil gå i lagfinalen.
Spesielt ille ble det med hensyn til min bridge-tipping for ikke lenge siden da jeg tippet Gudbrandsdal BK skulle tape en rundekamp. Da hadde det nok vært litt for dårlig research. De vant sin kamp med rekordsifre, og etter det skjedde var det ikke få meldinger jeg fikk om mine manglende ferdigheter som tipper.
Forleden var jeg på besøk i Trondheim og i et lystig lag med bridgevenner, noen dem blant årets lagfinalister, men ingen fra Gudbrandsdal sitt lag. Ingen navn på de som var med i dette lystige laget nevnes derfor. De var imidlertid samstemte i at jeg burde følge opp det penible tipset forrige gang og skrive et blogginnlegg hvor Gudbrandsdal tippes på sisteplass i lagfinalen, selvsagt bare for å terge spillerne. En var så behjelpelig at han til og med forfattet et velskrevet forslag til kommentar, og ja, det var morsomt, og derfor fristende. Men så useriøs er kan man ikke være så jeg får bare si takk for forslaget. Etter å ha gjort litt bedre research enn tidligere må jeg tippe Gudbrandsdal BK som en medaljekandidat i finalen. Tips Gudbrandsdal BK: nr. 2, 3 eller 4
Arrangørens lag består av rutinerte turneringsspillere, men er vel likevel det laget med færrest meritter å vise til. De vil nok bite fra seg og vinne noen kamper, men tippes likevel på nedre del av tabellen. Tips Kragerø BK: nr. 6, 7 eller 8.
Jeg håper dog dette tipset er bomskudd og at arrangøren kjemper om medalje.
Litt oppsiktsvekkende er det at ingen lag fra Oslo kom seg til lagfinalen denne gangen. Rogaland fylke er derimot vinneren når det gjelder å kvalifisere mange lag til lagfinalen. To lag fra Klepp BK og ett fra Stavanger BK skal spille, og tre av åtte lag fra ett fylke i en lagfinale er sterkt.
Jeg tror ikke at årets norgesmestre blir ett av de tre lagene som det imidlertid er litt vanskelig å skille i min forhåndsvurdering. Det er sånne lag som på gode dager kan slå hvem som helst, derfor kan de nok kjempe om medalje. Kanskje peker Klepp 5 seg ut som en anelse sterkere enn de to andre? Så mine tips for rogalendingene blir:
Klepp BK 5: nr. 3 – 6, Klepp BK 1: nr. 4 - 8, Stavanger BK: nr. 4 – 8.
Så rogalendinger, denne gangen er det kanskje noen av dere som kan gjøre min tips til skamme?
Sunndalsøra BK er en gjenganger i lagfinaler, og skal også denne gangen spille med et lag bestående av sterke, erfarne spillere som blir å regne med. Tips Sunndalsøra BK: nr. 3, 4 eller 5.
Da gjenstår tips for to lag, trønder-dominerte Studentenes BK 1 og Studentene BK 3. På papiret ser finalen ut som et «to-hesters» løp mellom de to. Som utvandret trønder kan sikkert mine tips virke påvirket av geografisk tilhørighet, men om både spillernes antatte nivå, tidligere meritter og til og med andre eventuelle utenombridgelige faktorer tas i betrakting så går det nok mot at ett av de lagene vinner gull.
Tips for de to lagene fra Studentenes BK blir: nr. 1, 2 eller 3.
Det ser etter min mening jevnt ut mellom de to student-lagene, men hvis jeg nå skille dem blir det i favør av Studentenes BK 3, ikke minst fordi de har med Geir Helgemo. I tillegg til hans veldig sterke internasjonale karriere har han antagelig vunnet flere norske titler enn alle de andre finalistene til sammen.
Presentasjon av lagene med noe informasjon om hva de har prestert tidligere finner du her.
Gammelt og godt triks – et spill fra en NM-kamp
Vi tar med et spill fra 6.runde, hvor Studentenes BK 3 gikk videre, og hvor Tor Eivind Grude fant en småfrekk spilleføring. Først var det et utspillsproblem hvor øst bommet, men kontrakten 3NT var egentlig sjanseløs likevel.
ØST
Hva ville du spilt ut?
Det står mellom liten hjerter og ruter dame. Øst valgte å spille ut ruter dame, men det var ikke heldig.
Når en ser alle kortene i dette spillet kan en belærende si «major ut mot grand», eller kanskje si hva man vil for å kritisere. Men kortene kunne godt ha sett annerledes ut slik at ruter dame var blink. Det utspillet gjorde imidlertid at spillefører kan få tre ruterstikk, uten den fargen ut blir det ikke mer enn to ruterstikk.
Men det er som nevnt bet i utgangen uansett. Grude fant imidlertid en gammel, frekk variant, og fulgte sannelig opp senere i spillet med et par frekkiser til.
Hvis han stikker og for eksempel spiller den andre ruterhonnøren fulgt av ruter mot tieren for å godspille ekstra ruterstikk han han åtte stikk ved hjelp av finesser i begge de sorte fargene. Og spillefører ser at slipper han inn øst på ruter knekt kan det ta fire (minst, sett fra spilleførers synsvinkel) hjerterstikk. Det måtte dessuten en god del mer til enn å sette opp ekstra ruterstikk, han måtte få hjelp. Så han stakk utspillet med ruter ess og spilte sin dårligste farge - hjerter 5!
Øst stakk med hjerter ess og ante ingen ting om hva som foregikk. Husk han så kun sine egne og syds kort, mens det er enkelt for oss som ser alle fire hendene at det kan fortsettes med hjerter så tar de totalt fire raske stikk i den fargen. I så fall kunne de satt seg ned å ventet på beten. Men øst skiftet til kløver som gikk til liten, liten og knekten. Den kløverfinessen kunne imidlertid spilleførere selv ha tatt.
Nå kom frekkis nummer 2, ikke stor ruter, men liten ruter fra den gjenværende kongen tredje. Nok en ekkel prøve for øst, og nok en feil skjedde da han la liten slik at tieren vant stikket. Det er også lett å kritisere øst for dette, for oss som ser alle kortene, men vest kunne godt ha hatt K-3 dobbel i ruter fra start. I så fall blir det passe dumt å hoppe på med ruter knekt som i så fall blir stukket av østs gjenværende single konge.
Vel, ruter 10 vant stikk, og nå tok spillefører sparfinessen. Han hadde åtte stikk idet spar dame vant stikk. Det ville på det tidspunktet vært ni stikk hvis kløveren hadde fordelt 3-3 fra start. Det trodde ikke Grude på, korrekt slik det satt, så han fullførte med enda en frekkis. Han spilte ruter til kongen og ga øst ruterstikket i fargens fjerde runde. Forsvaret ble sluppet inn nok en gang! Og da kastet vest kløver. Dermed var det kritisk for forsvaret siden spilleførers kløver var blitt gående. Og øst burde nok på det tidspunktet ha forstått hva som foregikk da nords honnørpoeng begynte å bli bra plassert, spillefører kunne vel ikke ha hjerter konge lenger nå? Men øst var fullstendig lurt inn illusjonen som var skapt fra start i dette spillet og fortsatte med kløver i sluttposisjonen. Siden vest altså hadde kastet en ble det fire kløverstikk til spillefører og totalt 2+0+3+4 = 9. En trylle +400 til notering.
Ved det andre bordet spilte øst ut hjerter og Ø/V tok fire stikk. Spillefører kan ikke vinne ni for egen maskin, det må bli en eller to bet. Da han gikk to bet ga spillet 11 IMP tik Studentenes BK 3.
Gammelt og godt triks – en sidehistorie
Som spillefører å spille en farge man ikke har noe i kan være effektivt noen ganger i spill hvor motparten må slippes inn og en ikke har noe spesielt attraktivt å spille på selv.
Det er dog ikke alltid det der trikset er så lurt.
Jeg har forsøkt det selv noen ganger gjennom et langt bridge-liv, med vekslende hell, men det er forbløffende hvor ofte det lykkes selv mot sterk motstand. Men første gang jeg prøvde trikset var det ikke særlig heldig.
Jeg var tenåring på sommerbridge i Trondheim, og vi skulle møte et gammelt ektepar. Mot min 1 grand kom i utspill en farge hvor jeg hadde en hel del, men i kløver var det nieren dobbel mot tieren dobbel på bordet. Etter utspillet var det syv stikk å ta, men jeg hadde lest om det der trikset; spill den svake fargen så tror de aldri at det er sånn og begynner å skifte farger. Stikkene ramler etter hvert inn for spillefører.
Så her er den varianten, tenkte jeg, og de kan vel ikke ta så mange kløverstikk uansett?
Jeg spilte kløver i håp om å få dyttet på meg noen overstikk. Da så fruen til høyre rart på meg og tok sine syv kløverstikk for AKQJ- syvende som hun ikke hadde meldt noen ting med – en bet!
Etter spillet så begge motspillerne på meg med medlidende blikk, som om de syntes synd på meg. Jeg vet ikke, men tipper kanskje samtalen dem imellom da jeg hadde forlatt bordet var noe i retningen: «Stakkars gutt, tenke seg til å spille sin absolutt dårligste farge i grandkontrakt. Nei, han der må være helt nybegynner, eller helt uten talent. Eller mest sannsynlig begge deler».
Legg til kommentar