Gode bridgebøker?

Amerikaneren Eric Rodwell er en av de virkelig store i bridgehistorien. Han vant bl.a. mange medaljer og VM-gull i det supersterke makkerskapet med Jeff Meckstroth (også kalt Meckwell). Rodwell er også en god bridgeforfatter.

I Blue Ribbon Pairs i Vegas denne uken spilte Mona Lindstrøm og Geir Brekka mot Rodwell og hans nye makker både i semifinalen og finalen. Det endte med 85% til det norske paret begge gangene!

Mona fortalte da at den første bridgeboken hun leste i 2015 var «Rodwell files». Da sa Rodwell: «Etter å ha spilt mot dere virker det som om jeg skriver gode bridgebøker»... .

Fortsett å lese bridgebøker du, Mona. Det funker...

Det var imidlertid Geir som fikk gleden av å spille en kontrakt hvor Geir og Mona innkasserte topp i finalens første sesjon, en ren 100%'er på dette spillet:

 

Syd åpnet med 1 ruter (Presison). Rodwell (nord) svarte 1 hjerter, og Geir spratt innpå med 3 spar. Det gikk to passer før nord doblet opplysende. Da gikk det pass rundt.

Mot 3 spar doblet hadde syd et vanskelig utspill og fant det verste utspillet han kunne finne, liten ruter til nords ess. Med annet utspill bør det nok bli bet i 3 spar, men med den starten ble det raskt notert ni stikk og +530 til Geir og Mona.

MESTERTREFF, TORSDAG

På torsdag deltok 250 par totalt i det som ble scoret som en landsomfattende pulje i Mestertreffen.

Til topps i den fjerde og siste Mestertreffen i år gikk Jan Frode Bolstad – Lina Stai Bolstad (Skjolden BK) med 68,04%.

Alle resultater og spill fra de fire mestertreffene finner du ved å klikke her. På den siden finner du også link til kommentarer laget på forhånd til alle spillene.

Med så mange par i aksjon skjer det mye forskjellig, noe dårlig og andre bra ting. Resultatene varierer veldig da små valg i meldinger og spill/motspill avgjør hvilken vei haugevis med poeng havner. Her er et spill hvor resultatene som ventet varierte mye.

Det var ikke så vanskelig å forutse på forhånd at det kom til å skje mye forskjellig med slike kort, så det ble i forhåndskommentaren sagt at det blir helt sikkert: ... «mange høye minorkontrakter N/S, og majorkontrakter på høyt trinn av Ø/V. Flere av dem blir doblet, og det blir antagelig endel doblede utganger med hjemgang i begge retninger».

Og akkurat det skjedde. Toppen N/S gikk til et par som spilte 6 ruter doblet med tolv stikk. Ø/V fikk ikke med seg sparstikket da det kom hjerter i utspill og hjerter ess ga avkast for syds spar i første stikk. Senere toppet spillefører ut kløver konge, og forsvaret fikk bare for trumfesset, N/S +1190!

Det står jo teoretisk sett i elleve stikk i ruterkontrakt selv om de tar sparstikket, men da må spillefører toppe ut kløver konge som ikke er opplagt å gjøre.

Bak +1190 til N/S kom ett par med +650 for 5 ruter doblet med tolv, to par med 4 ruter doblet med elleve stikk som gir +610, og tretten (!) par med 5 ruter doblet med elleve stikk (+550).

På midten av listen var det endel som gikk bet i enten høye sparkontrakter Ø/V, eller høye kløver/ruterkontrakter N/S.

Ø/V har pussig nok i teorien ett stikk mer i hjerterkontrakt hvor de har ni trumf til sammen enn i sparkontrakt hvor de har ti trumf til sammen. Det er fordi i sparkontrakt kan forsvaret få seg hjerterstjeling. Om motspillet klaffer står det altså i ti stikk i sparkontrakt, elleve stikk i hjerterkontrakt.

Vinnerparet satt Ø/V og spilte mot 6 kløver doblet som gikk to bet, Ø/V +300 som var verd +30 (av +130 oppnåelige). For å kunne feire skikkelig gladspill som Ø/V måtte de få sin majorkontrakt doblet og vinne den. Tre par spilte majorutgang (4S/4H) doblet med ett overstikk, +690. De ble kun slått av ett Ø/V-par som fikk en usannsynlig +800 i motspill mot 6 kløver doblet. Det ble altså nesten 2000 poeng mellom toppen N/S og toppen Ø/V.

Det var også en god del Ø/V-par som spilte majorkontrakt doblet på femtrinnet med elleve stikk som gir +650. Spillet ga med andre ord enorm sving i Matchpoints, men det kunne vært enda verre om det hadde dreid seg om lagturnering (IMPs).

USA: BLUE RIBBON PAIRS

Mona Lindstrøm og Geir Brekka gjorde en kjempefin innsats i Blue Ribbon Pairs under Fall Nationals i Las Vegas. Bare å kvalle til semifinale er bra, for mange kjente navn røk ut allerede da. Så gikk de videre til finalen som ble spilt over to sesjoner i går. I første finalesesjon scoret de hele 60,78% og lå etter halvspilt finale på 7.plass av de 78 parene som spilte finalen. Det gikk litt tyngre i andre sesjon, og de endte på 28.plass - et flott resultat.

Geir og Mona er nok fornøyde med spillingen sin!

Engelske Simon Cope og Thomas Paske (bor i New York) vant Blue Ribbon Pairs. Fredag (Vegas tid) starter Reisinger Board-A-Match Teams, en av de mest prestisjetunge turneringene som spilles under de amerkanske mesterskapene. Det hele avsluttes søndag.