MAJOR ALT med norske deltakere

På BBO fortsetter serien med online lagturneringer, og flere internasjonale turneringer med inviterte lag som alternativ til kansellerte mesterskap på grunn av Covid-19 krisen.

Denne uken pågår the MAJOR ALT hvor hele 36 inviterte lag deltar. Fire lag har norsk innslag, og det er morsomt at det norske damelandslaget har fått plass i det stjernespekkede feltet. NORWAY WOMEN består av Ann-Karin Fuglestad, Marianne Harding, Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Liv Marit Grude og Bodil Øigarden.

De norske damene fikk en knalltøff start med Nederland og det amerikanske kanonlaget NICKELL som motstandere i de to første kampene. Det ble en oppløftende seier mot nederlenderne, men mot NICKEL ble det skikkelig stryk.

Det har blitt spilt kun to kamper (14 spills), og det skal spilles ti kamper før de åtte beste lagene skal møtes i sluttspill, kvartfinale, semifinale og finale. Alle kampene kan følges på BBO.

Fra åpningsdagen av MAJOR ALT tar vi med to slemmer fra NORWAY WOMEN sine kamper.

Marianne Harding (vest) vurderte denne hånden til å være en 22-24 NT heller enn å åpne med 2NT for å vise 20-21. Det er jeg fullstendig enig i da hånden nok er verd mer enn de 21 poengene man teller opp.

Etter hennes 2 kløver og 2 rutersvar (avventende) fra Ann-Karin Fuglestad kom syd innpå med 2 hjerter. Senre kom en sleminvitt fra øst uten at ruterfargen var nevnt, og Marianne var modig da hun tok imot etter allerede å ha oppvurdert hånden. Hun foreslo 6 ruter, Ann-Karin passet, og det var en glimrende slem.

Selv om det kommer hjerter ut kan spillefører ta fire runder trumf, kaste unna sin lille hjerter på den fjerde sparen og gi bort ett stikk i kløver, +1370.

Merk at 6NT også står, og det er ingen problemer i den kontrakten for oss som ser alle kortene. Men 6NT er en ganske farlig kontrakt for en god spiller, i den konteksten hvor syd har meldt hjerter. Etter hjerter dame i utspill mot vests 6NT må spillefører velge hvor kløver konge er plassert. Hvis kløverfinessen tas går det bra slik det satt, men det blir bet hvis det er innmelderen (syd) som har kløver konge. Og har han det kortet kan det være duket for et skvisinnspill om spillefører velger å spille på det!

Her blir hvordan spillet kan gjennomføres - uten suksess - i 6NT etter hjerter dame i utspill, altså forutsett at syd har kløver konge:

Første hjerter stikkes, så tas ni stikk i spar og ruter. Det blir kun tre kort igjen, og om syd har kløver konge minst dobbel og sekskorts hjerter må han holde kun en hjerter hvis han velger å holde kløver konge dobbel. Blanker han det kortet kan kongen toppes ut. Hvis han sitter igjen med en hjerter og kongen dobbel i kløver kan han spilles inn i hjerter for å måtte gi spillefører kløver til saks til slutt. (Det blir riktignok noe som skurrer etter hvert siden syd underveis viser frem fire spar og to ruter ved siden av hjerteren, så han har neppe mer enn en kløver)

Spilles det på et slikt innspill - et vakkert "avisspæll" når det lykkes - blir det imidlertid bet i en kontrakt hvor det går an å vinne tretten stikk slik det sitter. Det er da det kanskje blir litt feil å le av en dyktig spiller som går bet i lilleslem selv om dataanlysen viser at det kan vinnes storeslem i NT, spar og ruter!

Tretten stikk kan oppnås (med åpne kort) ved å dra kløver dame og "pinne" ut syds kløver 10, så gå over til vest og ta kløverfinesse med åtteren (J-8)!

Med andre ord, ikke se for mye på de der dataanalysene. De er med åpne kort, og viser ikke det vi burde har gjort! Av og til kan datamaskinens spilleplan med åpne kort være en plan som gir mye mindre sjanse enn en annen plan som hvsi man ønsker å spille med oddsen bør følges i praksis hvor man jo ikke vet hvordan det sitter. Det norske paret var i praktisk bridge i toppkontrakten 6 ruter.

Dette er et sånt spill hvor det er marginalt om det er nok til slem, eller ikke. Mindre enn halvparten av Ø/V-parene meldte slem, og alle unntatt en (han var i 6 kløver) vant sin slem. Noen av dem var i 6NT som ble vunnet, men flere unngikk hjerter ut og det var ofte etter meldingsforløp hvor syd ikke var med, og det må til om vest skal blir fanget i en illusjon som kan gjøre at det spilles på det fatalt innspillet. Ved det andre bordet i kampen NORWAY WOMEN-NEDERLAND var kontrakten 3NT, og derfor ga spillet 12 IMP i kampen det norske laget vant med 12.44VP mot 7.56VP.

I den andre kampen (mot NICKELL) ble det altså bank å få.

I et spill mot slutten fikk Greco-Hampson bedre kontroll på meldingene enn ved de aller fleste andre bordene, mest pga. at deres kløversystem passet best i dette tilfellet.

Etter sterk, kunstig 1 kløver fra syd fant de ut at 6 kløver så bra ut, og det er en god slem. I den kontrakten kan en hjerter kastes på spar konge, og det handler om å unngå to kløvertapere - en veldig bra sjanse. Slik det satt ble det enkelt tolv stikk, NICKELL +1370.

Det norske N/S-paret fant ikke frem til slem. Det er vel heller riktig å si at de UNNGIKK slem, for etter åpning 1 hjerter blir det normalt hjerterkontrakt for dem som spiller "vanlig" system. Da er det en viss fare for å havne i 6 hjerter hvor det blir en taper i trumf og en i hjerter. Vårt par spilte 4 hjerter med +650, men det ga altså 12 IMP i favør amerikanerne.

At nivået i the MAJ ALT er høyt er det ingen tvil om. Den sistnevnte slemmen viser det. I et vanskelig spill å melde fant 11 av 36 par frem til lilleslem i kløver, og ingen havnet i den dårlige lilleslemmen i hjerter (resten av scorene var +650 i 4 hjerter).

Bytting av stikk, eller stikket ble vunnet "on air"

Kjenner du til uttrykket stikket ble vunnet "på luft" (eller "on air")?

Det betyr at stikket ble tatt uten at motparten måtte ofre noe for å gi dem stikket, for eksempel bruke en honnør. Typisk er situasjoner hvor en motspiller tar for et ess (eller må ta for det) og spillefører som bare må ofre småkort tjener ett stikk på det. I morgen skal du få en video om dette temaet med eksempler som ikke er alt for kompliserte. For dette dreier seg for så vidt om basiskunnskap om hvordan stikk blir til.

I dag får du et spill hvor stikket motspilleren får er på en måte på luft, eller det blir i alle fall slik at spillefører tjener på det.  

Det nokså uvanlige poenget i dette spillet oppstod i et nesten likt spill under en lagkamp på BBO forleden.

Giver øst, alle i faresonen

Du havner som alle andre Ø/V par i 4 spar med dette, og fra syd får du ruter knekt i utspill.

Det kan nok være riktig med noen sitser å forlange damen, men da må syd ha spilt ut knekten fra for eksempel KJ10. I så fall får de en stjeling om du legger liten idet de inne på trumfesset kan spille ruter til kongen og ruter til stjeling. Men det blir kun bet om syd har KJ109 (firekorts farge) og trumfesset som inntak så han kan ta for kongen for så å presse ut vests dame etterpå. I tillegg til trumfesset, ruter konge og en stjeling for de faktisk enda ett stikk til i ruter om det sitter slik. Hvis syd har kun tre ruter (og kongen, altså KJ10) kan de ikke få noe ruterstikk i fargens fjerde runde og kontrakten vinnes i alle fall om det legges liten ruter fra vest i stikk en. Og det er mange andre mulige sitser, ofte med ruter konge hos nord hvor det i en slik situasjon er bedre å legge liten fra blindemann i første stikk.

Så la oss si du forlanger liten ruter på den utspilte ruterknekten. Da kommer litt overraskende kongen på fra nord. Har du planen for hvordan du skal spille videre nå?

Det er klart at nords ruter konge må være singel, hvis ikke vil han aldri legge på det kortet når makkers (syd) utspilte kort kommer til å presse ut esset. Hvis spillefører fastslår det med det samme kan det vel være mulig å finne den sjeldne varianten.

I praksis er det imidlertid fort gjort å gå i baret i første stikk. Etter knekten, liten fra vest og kongen fra nord ser det nemlig så opplagt ut å stikke ruter konge med esset og være fornøyd med at ikke damen ble lagt fra blindemann. Men da blir det bet med denne ganske vanlige sitsen hvor ruteren altså er markert allerede før spillefører legger på til første stikk fra hånden:

Hvis ruter ess brukes over kongen fulgt av trumf fra øst i andre stikk hopper syd på med esset. Så presser han ut vests ruter dame med tieren, spillefører har jo kun småruter på hånden. Samme hva spillefører gjør er han ferdig. Hvis han dekker tieren med damen trumfer nord og de har to stikk allerede. Senere kan ikke spillefører unngå å gi bort enda to ruterstikk til – en bet! Hvis ikke spillefører dekker med det samme utsetter han bare problemet for så kommer ruter 9. Det blir uansett en bet samme hva han gjør.

Løsningen er uvanlig: Etter den beskrevne starten må spillefører for å vinne utgangen la nord få beholde for den single ruterkongen!

Nord spiller for eksempel kløver tilbake. Spillefører stikker og spiller trumf. Syd vinner med trumfesset og N/S har to stikk. Syd spiller ruter idet dette er igjen:

Nord får en ruterstjeling nå også. Forskjellen er imidlertid at spillefører kan legge liten fra vest fordi han har esset i behold hos øst, og også legge liten idet nord trumfer. Hvis nord ikke trumfer stikker øst med ruter ess og tar ut trumfen. Hvis nord trumfer får de ikke flere stikk fordi øst legger kan legge liten fra den hånden også og har da de to største ruterne igjen med 2-2 i fargen. Trumfstikket nord får går på et vis «på luft», dvs. han trumfer det som kunne i stedet blitt et ruterstikk til syd senere. Det blir bytting av stikk, og spillefører vinner ti stikk.

Dette må sies å være et merkelig spill. For å vinne 4 spar etter ruter knekt i utspill, liten fra vest og kongen fra nord må spillefører altså la N/S i tillegg til trumfesset få ett stikk for ruter konge og ett trumfstikk for spar 6!

Spill fra OCBL Cup 1 - en lagturnering på BBO

Live bridge hvor vi sitter ved bordet og spiller lar vente på seg de fleste steder i verden. I Norge er det på gang, og mange norske bridgespillere ser nå frem mot bridgefestivalen som skal arrangeres i begynnelsen av august. Her hvor jeg er (New Zealand) har klubbene startet opp igjen, og den første store turneringen post-covid skal etter planen spilles neste helg. Andre steder i verden vil det ta lengre tid og det er derfor fortsatt et stort behov for muligheter for å konkurrere online.

På OCBL sin hjemmeside finner du all informasjon og link til resultater og spill. Den siden finner du her.

Den første OCBL for lag pågår akkurat nå. OCBL er altså en internasjonal online bridgeklubb som har til hensikt å arrangere lagturneringer med sterke, internasjonale lag på startlisten. I OCBL Cup 1 deltok 32 lag i kvalifiseringen, to av dem med norsk innslag. Ingen av de "norske" gikk videre til kvartfinale etter tolv kamper.

Vi tar med et par spill fra lag GILLIS sin kamp mot et tyrkisk lag.

Her meldte Sælensminde-Gillis bra. Det startet med 1 hjerter-2 kløver, og i deres 2-over-1 GF baserte system kunne Gillis i andre melderunde si 2NT som krav. Vest fikk da vist trekorts kløverstøtte. Øst gikk på med en sleminvitt, og da vest var med på notene tok Gillis etterhert sjansen på 6 kløver.

Det negative var at nord fikk doblet en rutermelding for utspill underveis. Syd spilte ut ruter. Nå er det et valg i spilleføringen. Bør han ta kløverfinessen? Det er en ren 50 % sjanse. Gillis valgte en annen plan som også gir en bra sjanse, hvor stor sjanse hans plan gir i prosenter kan de som er spesielt interessert i "matte" regne ut.

Han vant med ruter ess og la ned kløver ess. Den første (lille) sjansen er da at kløver konge faller. Det skjedde ikke, og da måtte han spille hjerter for å kvitte seg med rutertaperen. Det lykkes om hjerter sitter 3-3, men det er også sjanser om han som har kløver konge singel igjen (kongen dobbel opprinnelig) er den som har kun to hjerter hvis den fargen sitter 4-2. Dessuten går det bra om en motstander har singel trumf og dobbelton hjerter også. Slik så hele spillet ut:

Om kløverfinessen tas etter ruterutspill blir det en bet med en taper i hver minorfarge. Gillis sin spilleplan lyktes, begge fulgte lydig i tre runder hjerter etter at kløver ess var innkassert. Forsvaret kunne deretter ikke få mer enn det ene stikket for trumfkongen.

(En alternativ spilleplan som også går bra slik det satt er å ta tre runder hjerter med det samme. Selv om en motspiller kan trumfe tredje ganen er det håp, trumfen kan med noen sitser løses uten taper etterpå.)

Pluss 1370 ga 13 IMP inn da Ø/V ved det andre bordet spilte 5 kløver.

I kampens siste spill kom en utgang som kan vinnes, men det skal ikke mye til før det blir krøll for spillefører.

Brogeland (syd) var i 4 spar. Han fikk ikke noe skarpt motspill mot seg da vest tok to hjerterstikk før han skiftet til kløver 6, og øst satte i kongen. Da spilte nordmannen simpelthen spar til esset og spar dame, og forsvaret kunne ikke få for mer enn trumfkongen, N/S + 620.

Ved det andre bordet var også syd i 4 spar, men der skiftet Sælensminde til kløver 9 i tredje stikk. De spiller med "invitt inni spillet", og det som mangler i kløver sett fra øst sin side er syds AQJ10, så vest kan om kløver 9 er et ekte kort ikke ha for eksempel kløver dame (hvis ikke han har vært "lur" med kløver Q-9 dobbel). Derfor la øst liten kløver og syd vant med knekten. Nå var det ikke etablert fire kløverstikk som ved det andre bordet, og det måtte jobbes mer for stikkene.

Spillefører spilte seg over til nord på trumfesset og tok en kløverfinesse til. Så spilte han kløver ess, og dette var igjen:

Idet syd spilte kløver 10 kastet vest ruter, og kløveren ble trumfet med nords spar dame. Spillefører måtte så komme seg hjem på hånden for å spille trumf, men da han spilte ruter ess og ruter fra nord får vest trumfhøyning siden han nå var blitt fri for ruter! Spillefører forsøkte å trumfe med syveren, men vest kunne trumfe over med spar 9. Med to trumfstikk til forsvaret ble det en bet.

Merk at det i sluttposisjonen ikke hjelper syd å trumfe høyt. Gjør han det (for eksempel trumfer med spar knekt) må vest la være å trumfe over og heller sette seg rolig ned å vente på to trumfstikk med sine gjenværende K-9 som har blitt en saks over syds 10-x-x-x. Kontrakten var altså bet idet syd hadde spilt kløver ess.

I stikket før den siste diagramsituasjonen kunne spillefører valgt annerledes og vunnet kontrakten. Heller enn å ta for kløver ess i tredje kløverrunde kunne han trumfet kløver 10 og beholdt esset. Da følger vest farge og har fortsatt to ruter. Det kan så spilles ruter ess og ruter til liten trumf fulgt av spar knekt. Vest får kun ett trumfstikk. Den spilleføringen kan imidlertid godt bli feil da syd i så fall setter seg igjen med kløver ess i en situasjon hvor kun en av motspillerne har igjen kløver, og han må jo slippe dem inn på trumfkongen etterpå. Det kan medføre at den som kommer inn kanskje kan gi makkeren en kløverstjeling mens syd må følge med esset. Slik satt det imidlertid ikke, vest får for spar konge og syds gjenværende kløver ess "overlever", Ø/V kan ikke få tatt noen kløverstjeling.

  

ALT KAN LYKKES!

I dag får du et eksempel på at meldinger som ikke er anbefalt av særlig mange teoretikere kan lykkes godt i praksis. Spillet er fra en kamp i en lagtunering på BBO denne uken.

Først får du to spørsmål om valg av meldinger:

Spørsmål 1.

Du er i gunstig sone og spiller med et ganske standard system hvor grandåpningene er 14-16. Hvordan planlegger du å melde denne hånden?

De fleste vil vel svare at de åpner med 1 ruter. Er det noen argumenter for å åpne med 1 grand?

Å velge grandåpning med dette har vel flere argmunter i mot enn for. To dårlige dobbeltoner er ikke ideelt. Grandkontrakt kan godt havne på feil hånd, og vi kan misse en tilpasning i hjerter eller ruter hvis makker er så svak at han ikke melder noe. Dessuten ser kortene ut som de er mest egnet for trumfkontrakt. På den annen side får du vist styrken ganske bra med det samme hvis du melder 1NT. Et annet argument for en litt "off-shape" grandåpning er at du unngår et litt ekkel gjenmledingsproblem etter 1 ruteråpning og et sannsynlig svar 1 spar fra makker. Da må du velge mellom 1 grand som du er litt i sterkeste laget for, eller en gjenmelding 2 ruter, en melding du helst ville ønsket å ha sekskorts farge for å avgi. Enda et argument for 1NT er at du starter meldingene høyt, det blir på et hvis en slags sperreeffekt av det.

Spørsmål 2.

La oss si motstanderen til høyre åpner med 1 grand og du er i ugunstig sone. Du og makker har avtalt "LANDY", dvs. 2 kløver viser begge major. Melder du 2 kløver?

Det kan godt være riktig å melde seg på her, men fargene er svake og fordelingen er jo ikke særlig god. Hvis det ikke finnes tilpasning kan det bli kostbart. Jeg tror det har mer for seg å slenge inn en melding i parturnering, men for all del, også i lagkamp er det viktig å vinne delkontraktsspillene!

Dette skjedde i den nevnte kampen:

Øst valgte altså åpningen 1 NT med en hånd ikke mange "eksperter" vil velge det. Det fikk et veldig bra utfall for Ø/V da syd, toppspilleren Ashley Bach (verdensmester for par i 2016) meldte inn 2 kløver - begge major. Vest doblet for å vise "values", og doblingen er også en invitt til å straffedoble med god trumf. Hvis øst kan ta seg av hjertermelding så kan vest meget vel ta seg av sparmelding!

I den doblede 2 hjerterkontrakten må det nok bli minst -800. Den litt urutinerte spilleren på nords plass fikk problemer i en vanskelig kontrakt. Da røyken hadde lagt seg hadde hun fått kun tre stikk! Det betød fem doblede i faresonen, Ø/V + 1400.

Ved det andre bordet hvor makker og jeg satt N/S var spillet helt udramatisk. Øst åpnet på ett-trinnet og makker meldte inn 1 spar. Deretter gikk meldingene naturlig nok helt uten lyd fra oss, og vest endte i 3NT. Der ble det elleve stikk, Ø/V +460.

Dermed ga spillet hele 14 IMP, og det skjedde pga. østs litt utradisjonelle valg av åpningsmelding.

Alt kan lykkes!

 

LØSNING, SPILLEPRØVE 2

Spørsmål 1: Du har havnet i 6 hjerter som syd uten at Ø/V har meldt noe. Vest spiller ut kløver knekt. Spilleplan?

Svar på spørsmål 1: Du og makker har funnet en glimrende lilleslem. Det er ingen tapere i ruter, og av og til kan det bli tretten stikk hvis ruteren sitter snilt. Men du er i lilleslem og har råd til å tape ett stikk. I lagkamp bør man ikke tenke så mye på eventuelle overstikk, men forsøke å finne beste sjanse for å vinne kontrakten.

Du må altså unngå to rutertapere, og alt avhenger av hvordan den fargen spilles. Denne fargekombinasjonen kan forveksles med mange lignende kombinasjoner hvor to honnører mangler, for eksempel du mangler K-Q, eller K-J. Da er det ofte beste sjanse å ta en dobbelfinesse som gjør at du er avhengig av en av de to honnørene i saks, en 75% sjanse. Men i dette tilfellet har du så mange ruter at det finnes en bedre sjanse enn 75%. Her er det en klassisk safevariant hvor du kan sikre deg mot to rutertapere hvis det i det hele tatt er mulig. Hvis øst har K-J minst tredje vil det bli to rutertapere samme hva du gjør.

La oss si du etter uttrumfing starter med ruter til damen. Hvis den vinner stikket er alt is og brus og kanskje tretten stikk, men øst stikker med kongen. Hva gjør du neste gang idet du spiller liten mot A-9-x-x? Nå har du fått et valg og må enten toppe som er riktig hvis øst hadde startet med K-J dobbel, eller ta finessen med nieren som er riktig hvis vest startet med knekten tredje og øst har vunnet i første ruterrunde med kongen singel. Velger du feil andre gangen blir det to rutertapere og bet i slemmen. Det er dette valget du kan unngå hvis du kjenner igjen fargekombinasjonen og innser at du tåler å tape ett stikk i fargen.

Det kan også bli et valg i fargens andre runde hvis du starter med liten til nieren (eller tieren fra syd og lar den løpe). Hvis nieren krever kongen er det selvsagt greit, men om øst vinner med knekten får du det kjedelige valget i neste ruterrunde.

Du mangler kun K-J-8-7. Derfor bør det startes med ruter ess. Aller best er å starte med liten fra syd. Hvis knekten kommer på kan du gratis forsøke finessen for overstikket, men hvis vest følger med åtteren eller syveren bør du stikke opp med esset. Hvis enten knekten eller kongen kommer på under esset er alt greit, du kan ikke tape mer enn ett ruterstikk. Og hvis det sitter enten K-J dobbel bak, eller kongen singel kommer jo en honnør på og du slipper det valget du ville fått hvis du tok en finesse først.

På ruter ess kommer kanskje ingen honnør på. La oss si de følger med åtteren og syveren. Da spiller du deg over til syd og spiller ruter mot Q-9-x-x gjenværende. Dette er situasjonen etter ruter ess er spilt og ingen honnør kommer på:

Vi tenker oss altså at under esset fulgte de med åtteren og syveren. Du spiller deg over til syd og spiller liten ruter mot nord. Så lenge øst ikke har K-J tredje fra start (uløselig kombinasjon for deg) må vest nå følge med enten knekten eller kongen og begge deler gjør at du har sikret deg at det blir kun en rutertaper.

Det eneste du kan tape på å spille sånn er et mulig overstikk. Til gjengjeld sikrer du deg alltid mot to rutertapere hvis det i det hele tatt er mulig.

Spørsmål 2

La oss si det var litt vel mye Møllers tran i bildet så du og makker meldte dere opp i 7 hjerter. Gjør det at du spiller kontrakten annerledes enn i den mer normale lilleslemmen i hjerter?

Svar på spørsmål 2

Her har du altså meldt i hardeste laget, men kontakten har en sjanse. Ruteren må i dette tilfellet løses uten taper. Det er i så fall to muligheter, enten spille på at vest har K-J-x (liten til nieren først, eller tieren la løpe), eller at vest har kongen dobbel og øst knekten dobbel. Den tredje teoretiske muligheten er at du topper og vinner hvis øst har kongen singel. Da kan en finesse over vests knekt tredje opprinnelig tas etterpå. Men det er kun en spesifikk sits. Du bør velge mellom dyp finesse i første runde i håp om K-J-x i saks, eller liten til damen først. Begge de variantene lykkes med flere kombinasjoner enn akkurat kongen singel hos øst. Liten til damen gir best sjanse da det innebærer noen flere kombinasjoner. Det lykkes med alle kongen dobbel kombinasjonene foran, og du får også med deg at øst har knekten singel.

Da dette spillet forekom i en treningskamp for ganske bra spillere forleden (to bord) satt det litt annereldes enn i vårt diagram. Øst satt (dessverre) med knekten dobbel og vest kongen dobbel, så det var umulig å feile selv om feil fargebehandling velges:

Det ene N/S paret 7 hjerter! Spillefører startet med liten til damen og lyktes, tretten stikk og en massiv +1510! Ved det andre bordet meldte N/S 6 hjerter. Der spilte også spillefører liten til damen da hun ikke kjente igjen safevarianten. Så der ble det også tretten stikk, +1010.

Da er det litt vanskelig å være trener...

Begge parene har altså tatt maks antall stikk i sine slemkontrakter. Men sannheten er at storeslem er for hardt meldt. Og i lagkamp burde ruteren ha blitt safespilt for maks en taper i lilleslemmen. God bridge tilsier derfor egentlig at resultatet burde vært +980 for 6 hjerter vunnet akkurat selv om det slik det satt den kvelden var mulig å vinne tretten stikk.

Spillet illustrerer at en fargekombinasjon kanskje må spilles forskjellig alt etter hvilken kontekst den forekommer i. Det er ikke nok å lære seg hvordan diverse fargekombinasjoner kan spilles best mulig for flest antall stikk. Vi må også se på hva slags kontrakt vi spiller, og hvor mange stikk vi behøver i fargen. Dette gjelder spesielt i lagkamp hvor å sikre seg utgangs- eller slembonus er mye viktigere enn overstikk.

LØSNING SPILLEPRØVE 1

SPILLEPRØVE 1

Syds svar på makkerens opplysende dobling kan kanskje diskuteres. Noen ville nøyd seg med 2 spar, andre ville kanskje sagt 4 spar. Uansett, du skal spille 4 spar. Vest starter med A, K, Q i hjerter, og du trumfer den tredje. Øst følger med åtteren og knekten før han legger kløver 8 i tredje hjerterrunde (lavt som styrke).

Spilleplan?

LØSNING

Det er ingen 100% fasit her, det må gjettes litt. Da er det om å gjøre å gjette på det som gir størst sjanse. Dessuten er det et lite ekstra poeng i hvordan trumfen skal spilles.

I tillegg til de to hjerterstikkene vest tok i starten må du tape ett stikk til kløver ess. Derfor må trumffargen løses uten taper. Med ti trumf hvor kongen mangler er det fargen isolert sett riktig å ta finesse som gir større sjanse enn å toppe i håp om finne konge singel.

Ofte bør man i tillegg til slike prosentsjanser isolert sett ta i betraktning hva man faktisk vet. Her har vest åpnet, og han har allerede vist 9 HP i hjerter. Hvis øst har kløver ess er det overveiende sannsynlig vest har spar konge, og da er nok den største sjansen å toppe. Derfor bør du forsøke å finne ut hvem som har esset i kløver før du velger trumfvariant. Øst la svakhet i kløver, men da kan du ikke stole på sånn helt uten videre.

Idet du spiller kløver mot nord tar imidlertid vest for esset og skifter til ruter. Hvordan spiller du trumfen?

Siden vest allerede har vist AKQ i hjerter og kløver ess (13 HP) er det helt klart plass til trumfkongen hos øst. Hvis øst hadde hatt kløver ess ville mest sannsynlig åpneren hadde trumf konge, for hvis ikke ville hans åpning vært med 9HP. Hvis du hadde visst det (at vest har kongen) bør du selvsagt toppe trumfen i håp om at vest har den singel. Her er det altså ikke slik, finessen er klart en god løsning. Det er imidlertid ingen garanti for at øst har kongen, vest kan jo ha «alt» og kanskje kongen singel i spar. Men la oss si du bestemmer deg for å spille på at øst har nøkkelkortet spar konge og tar finessen. Er det noe mer å tenke på da?

Ja, hvis du har tenkt å ta finessen spiller det ingen rolle om du spiller liten til damen eller drar knekten fra nord hvis sparen sitter 2-1. Men du bør absolutt spille knekten, for da får du med deg den sitsen som var der da spillet forekom.

Hvis det spilles liten spar til åtteren fra øst og damen blir det trumftaper i dette tilfellet selv om finessen holder, fordi øst har alle de tre uteværende trumfene. Slik ser det i så fall ut etter en trumfrunde (liten til damen):

Øst sitter igjen med K-10 over nords knekt og må få ett trumfstikk.

Hvis knekten spilles i første runde med tanke om å la den seile er øst ferdig. Hvis han ikke dekker vinner knekten stikket, og det er bare ta nok en finesse med liten til damen. Hvis øst dekker knekten med kongen går det altså knekt, konge, ess. Da oppdages sitsen idet vest ikke har trumf. Du kan gå over til nord å spille spar til merkert finesse med nieren som løser trumfen uten taper.

(Du kunne selvsagt også spilt liten til nieren på direkte, men det er med åpne kort og helt hull i hodet spilling da den finessen godt kan ryke til vest single tier.)

TO SPILLEPRØVER

I dag kan du forsøke deg på to spilleprøver. Begge er fra lagkampspilling. Løsningene får du i neste innlegg her i bloggen  søndag.

SPILLEPRØVE 1

Syds svar på makkerens opplysende dobling kan kanskje diskuteres. Noen ville nøyd seg med 2 spar, andre ville kanskje sagt 4 spar. Uansett, du skal spille 4 spar. Vest starter med A, K, Q i hjerter, og du trumfer den tredje. Vest fulgte med åtteren, knekten og i tredje hjerterrunde kastet han kløver 8 (lavt som styrke).

Spilleplan?

SPILLEPRØVE 2

Spørsmål 1: Du har havnet i 6 hjerter som syd uten at Ø/V har meldt noe. Vest spiller ut kløver knekt.

Spilleplan?

Spørsmål 2: La oss si det var en tanke for mye Møllers tran i bildet så du og makker har meldt dere opp i 7 hjerter. Gjør det at du spiller kontrakten forskjellig enn i den mer normale lilleslemmen 6 hjerter?

 

TYNN INNMELDING - ET TVEEGGET SVERD?

Å melde inn med svake kort er for mange spillere en populær strategi, særlig på ett-trinnet. Det gjøres bl.a. for å forstyrre, men også for å annonsere et bra utspill for makkeren hvis man har en god farge, men ikke så mange HP. Det er ikke alltid lett å spille mot makkerpar som melder hele tiden!

Det er dog en hårfin balanse i dette. Faremomentet for å bli doblet er alltid der hvis man melder inn tynt, men et større problem er nok at makkeren ikke kan vite om innmelderen har veldig svake kort, eller andre ganger ganske gode kort. Makkeren vil derfor bli usikker på hvor høyt han/hun kan melde. De som spiller med noen som melder hele tiden på all slags svake kort kan fort risikere å bli for passive fordi de hele tiden forventer at det ikke er noe særlig med kort på andre siden. Paradoksalt nok kan i så fall en veldig aggressiv stil for innmeldinger ende opp med som en nesten passiv still for makkerparet!

Soneforholdene spiller selvsagt inn. Hvis man er utenfor sonen, og spesielt i gunstig sone er det gode argumenter for en litt friskere stil.

I dag skal vi også se vi også på hvordan planlegge hvordan en god hånd skal meldes. Derfor får du to meldeprøver fra en lagkamp hvor det satt veldig gode spillere rundt bordet.

Problem 1

Giver øst. N/S i sonen

Øst åpner med 1 kløver etter vanlige metoder, og vest svarer 1 ruter som viser hjerterfarge («kløverføringer»), eller han svarer 1 hjerter, naturlig. Vil du vurdere å si 1 spar nå?

Problem 2

Øst giver, N/S i sonen

Hvordan vil du som øst planlegge å melde denne hånden hvis du spiller med et standard, naturlig system og 15-17 grander? Åpning med 1NT kan være et alternativ, men kanskje er hånden litt for sterk for det? La oss si du åpner med 1 kløver og makkers svar viser en majorfarge. Hva melder du da?

De to hendene er nord og øst sine kort i dette spillet:

Ved det bordet Hoftaniska-Charlsen satt N/S gikk meldingene slik:

Hoftaniska (nord) vurderte ikke innmelding 1 spar her. Nå synes jeg øst meldte feil i andre melderunde da han hoppet til 3 kløver. Kortene ser veldig ut som en grandhånd, og hvis du mener den er for sterk for en 15-17NT og oppvurderer til 18HP bør det åpnes med 1 i farge fulgt av hopp til 2NT for å vise 18-19 NT. Det tror jeg vil fungere bra i de fleste tilfeller. Det er jo glimrende for eksempel i 3NT å få utspill fra venstre (syd) opp til denne hånden heller enn etter å ha hoppet 3 kløver må legge ned disse kortene som blindemann hvis makker melder 3NT, for så se på at nord spiller ut gjennom en av østs konger.

Amerikaneren på østs plass hoppet altså til 3 kløver, og vest meldte da som du ser 3NT. Nord hadde et enkelt sparutspill og kongen vant første stikk. Siden kløverfinessen sprakk og forsvaret så tok fire sparstikk ble det en bet, +50 til N/S.

Spillefører kunne vunnet kontrakten om han først spiller kløver ess i håp om kongen singel (første sjanse), så tipper ruteren hvis ikke kløver konge faller (da blir det 1+4+3+1= 9 stikk). En sånn spilleføring er neppe korrekt, Det gjør for det første at blir færre stikk enn om en enkel kløverfinesse lykkes, og det kan bli et par bet om det viser seg at kløverfinessen som ikke ble tatt ville gått bra, og ruteren bommes. Dessuten vinnes kontrakten selv om kløverfinessen ryker hvis sparen sitter 4-4, uten noen som helst valg.

Hvis øst hadde hoppet til 2NT andre gangen (eller åpnet med 1NT) ville han blitt spillefører. Syd har da et naturlig ruterutspill. Ved fire av åtte bord skjedde det, og 3NT rullet hjem med to overstikk, Ø/V +460.

Mot det norske parets lagkamerater, Hackett-Hyde Ø/V meldte nord inn 1 spar etter 1 kløver fra øst og 1 ruter (= hjerter) fra vest. Det var ingen ringere enn amerikaneren Michael Rosenberg som meldte inn, så en skal vel være litt forsiktig med å kritisere. Men likevel, vi som ser på har det enkelt sånn og kan tillate oss å si hva vi vil om det som blir gjort selv om det er absolutte toppspillere som gjorde det. De aller fleste vil antagelig passe uten særlig betenking med dette i ugunstig sone. Eneste gode argument for å melde inn er for å annonsere utspill, og det kan bli bra hvis øst blir spillefører. Hvis ikke har neppe innmeldingen noen særlig oppside mot gode motstandere. Derimot kan det blir ubehagelig hvis makker er med og konkurrerer for høyt. Selv synes jeg dette er for lite i ugunstig sone, og spesielt siden nord har flat fordeling. Hvis det er bedre fordeling (for eksempel en 5-4 hånd) har det mer for seg å melde inn da det vil det være et større håp om flere stikk hvis egen side skulle få kontrakten.

Det må jo innrømmes at innmeldingen denne gangen fører til at syd finner sparutspillet som beter 3NT om øst blir spillefører, et utspill han neppe ville funnet uten nords innmelding 1 spar. Men innmeldingen fikk en litt utilsiktet effekt. Hackett (øst) doblet nords 1 spar for å vise tre-korts hjerterstøtte. Deretter fant Ø/V frem til den glimrende utgangen 4 hjerter på 4-3 tilpasning! Der var det elleve stikk, Ø/V +450.

Det amerikanske laget tapte 11 IMP på spillet, men hvem som bør få skylden for det kan diskuteres. Var det han som meldte inn 1 spar og fikk dyttet motparten over i den gode utgangen 4 hjerter, eller var det han som ved det andre bordet hoppet til 3 kløver slik at det ble vest som ble spillefører? Resultatene i de andre kampene tilsier vel at om man skal bruke tid på å fordele skyld, så må den amerikanske øst ta på seg mest. Hans 3 kløvermelding liker i alle fall ikke jeg. Det var altså i tillegg til Hackett-Hydes sin +450 i 4 hjerter fire ganger +460 i 3NT spilt av øst. To steder ble vest spillefører i 3NT og gikk bet, mens ett par var i 5 kløver som ble vunnet.

At det er nord som har sparutspill og ikke syd er selvsagt tilfeldig. Men det er likevel klart at om en vet kun Ø/V sine kort så ser det mye bedre ut å spille grandkontrakt med øst som spillefører.

ALT INVITATIONAL VI: Dårlig norsk start

Også denne uken er det en ALT INVITATIONAL for lag på BBO, den sjette ALT-turneringen. Det deltar åtte internasjonale lag som spiller en kamp mot hvert av de andre lagene - alle mot alle - før det blir semifinaler og finale mot slutten av uken.

Det er to lag med norsk innslag, De BOTTON (med bl.a. Hoftaniska og Charlsen) og GILLIS (Brogeland, Lindqvist, Sælensminde, Grude og Bakke sammen med lagkapteinen Simon Gillis). Begge de to lagene startet svakt på mandag. Det er imidlertid kun spilt to kamper, og med fem kamper igjen er det håp om fremgang og muligens en topp-4 plassering som gir semifinale.

Jeg fulgte med på noe av spillingen i de to første rundene og synes begge de to "norske" lagene var litt uheldige. Men i dette spillet var vel Fru Fortuna på lag GILLIS sin side?

Nord for lag STREET var i 6 hjerter og fikk ruter dame i utspill fra øst. Dette ser nesten ut som en klassiker, en safevariant for kun en trumtaper. Det er imidlertid ikke helt som tatt fra læreboka.

Hvis trumfen sitter 3-2 er det tolv enkle stikk i 6 hjerter, tretten hvis det ikke blir trumftaper. Problemet er at trumfen kan sitte 4-1. Hvilke 4-1 sitser kan løses? 

Hvis øst har damen fjerde i trumf er det ikke vanskelig å løse trumfen (isolert sett) samme hvilken rekkefølge topphonnørene tas. Hvis det startes med kongen fulgt av hjerter mot syd og øst følger med liten kan finessen med knekten tas. Ryker den sitter jo fargen 3-2, og alt er i orden. Det blir tolv stikk ved hjelp av en ruterstjeling hos syd. Men hvis vest har fire trumf med damen blir det bet om det startes med kongen, det blir to trumftapere.

 

Kan syd sikre seg mot dennee trumfsitsen uten at måten å gjøre det på går på bekostning av andre vanlige sitser?

Spillefører kan starte med hjerter ess. Det oppstår en ekstra mulighet idet østs tier (eller nier) kommer på fra øst fordi spillefører har åtteren hos nord. I andre trumfrunde spilles liten mot nord. Hvis vest legger i nieren får han kun ett trumfstikk, så han legger nok lavt. Da tas finessen med nords hjerter 8. Skulle den ryke til østs nier eller dame sitter hjerter 3-2, og det blir tolv stikk. I dette tilfellet vinner hjerter 8 stikket, og spillefører har løst trumfen med en taper. Han tar seg en ruterstjeling hos syd og får tolv stikk selv med denne ekle trumsitsen. 

Hva om det etter denne starten (esset først) viser seg at øst har fire trumf?

Da vinner nord andre trumfrunde med kongen, så spilles hjerter mot knekten dobbel gjenværende. Øst får i så fall kun ett trumfstikk, men det er en hake ved dette. Spilles slik, som alså er vinnende om det er fire trumf hos vest, men øst viser seg å ha fire trumf, får spillefører riktignok løst trumfen da også, men det blir ikke mulig å få trumfet ruter hos syd lenger. Så hvis spillet går slik, og øst har fire trumf, blir spillefører avhengig av 3-3 i kløver.

Slik det satt er det enkelt med fire trumf hos vest hvis trumfen spilles slik som beskrevet, esset først så liten mot nord til dyp finesse med åtteren. Det er en fin trumfbehandling, og ville vært et ekte eksempel på en klassiker fra læreboka hvis kontrakten KUN avhang av å unngå to hjertertapere.

Lag STREET sin spillefører startet med trumfkongen og var raskt en bet i 6 hjerter da vest fikk to trumfstikk. Han ville vunnet kontrakten (selv med 4-2 sits i kløver) hvis øst hadde hatt fire trumf. Etter kongen og liten til knekten (øst har alså i så fall fire hjerter) som vinner ordner spillefører seg med en ruterstjeling hos syd og får tolv stikk. Sitter trumfen 3-2 går det ikke an å gå bet i 6 hjerter.

Grude-Bakke stoppet litt overraskende i 3 grand i det som viste seg å være en meget god lilleslem i hjerter. Det kunne fort ha blitt tapt spill, men denne gangen ga spillet 11 IMP inn da slemmen altså gikk bet ved det andre bordet. 

To andre N/S-par gikk bet i slem, men de var i 6 grand.

Ett par utenom det norske var kun i utgang, og tre par var i 6 hjerter og vant den etter å ha løst trumfen for en taper.

 

Hvordan kunne det skje?

Noen ganger ser det nokså uforståelig ut at kompetente motspiller har latt en kontrakt bli vunnet selv om den ser håpløs ut. Det er som oftest en brukbar forklaring. Jeg fant et slikt spill fra finalen i ALT MIX II som ble spilt på BBO før helgen. Etter et blikk på spillet måtte jeg spørre meg selv: hvordan kunne det skje?

Sett deg på østs plass og tenk gjennom hvilke kort du legger i starten av motspillet. La oss si du spiller med ganske standard norsk signalsystem, lavt som styrke og norsk fordeling.

NORD (blindemann)

Du sitter altså øst og ser disse meldingene:

Syds 1 kløver var "Polsk", enten sterk kunstig kløver eller en vanlig kløveråpning (typisk en 12-14 NT). Syd viste deretter en sterk hånd skikkelig lang og god sparfarge.

Makker på vests plass spiller ut kløver ess (ess fra AK). Hva legger du i første stikk?

Den østspilleren som var på laget som tapte finalen la kløver 10, og syd fulgte med syveren. I neste stikk kom kløver konge fra vest, og nå måtte øst følge med nieren mens syd kom på med knekten.

Jeg er ikke sikker på Ø/V sine avtaler, mange bruker mye mer fordelingsbasert enn de fleste er vant med i Norge. Det som er helt klart er at det ble krøll for dem.

Etter norsk stil for signalisering hadde øst lagt svakhet i kløver ved å følge på slik (tieren fulgt av nieren). I tredje stikk skiftet vest til hjerter som var fullstendig feil sånn som hele spillet så ut:

Hvordan kunne dette skje? Hvorfor skiftet vest til hjerter i tredje stikk?

Vest må ha vært redd for at syd hadde ruter ess. I så fall kunne det haste med å få tatt ett, kanskje to hjerterstikk.

Slik det var ble utgangen vunnet enkelt ved at spillefører fikk tatt hjerterfinessen. Hun la hjerter knekt på skiftet til hjerter 7, og øst dekket med kongen. For sikkerhets skyld kastet vest unna en hjerter senere, og med fire hjerterstikk til spillefører ble det hele elleve stikk i en utgang som bør gå en bet. Overstikket spilte imidlertid ingen rolle for utfallet av kampen.

Vunnet utgang med ett overstikk (+450) ga 11 IMP da det ble en bet i 4 spar ved det andre bordet. Der tok forsvaret tre kløverstikk med det samme før de satte seg ned for å vente på hjerterstikket (ved det bordet la øst kløver 9 på det utspilte kløver ess). Dette ga altså 11 IMP til turneringens vinnerlag i stedet for uavgjort spill om det hadde blitt bet ved begge bord. Vinnermarginen i kampen var 10,1 IMP!

Det handler vel litt om avtaler og sånn dette, men min konklusjon er at om det spilles med lavt som styrke bør øst med den litt ekle kløverbeholdningen (ekkel for lavt som styrke) følge på med nieren i første stikk. Det er ofte sånn at vest likevel tar for den andre honnøren, og idet tieren kommer fra øst i andre stikk har han faktisk lagt styrke, lavt etterfulgt av et høyere kort, eller om du vil "lav"-høy. Husk at det ikke størrelsen på kortet som legges som avgjør om det er styrke eller svakhet, men rekkefølgen kortene legges. Et ganske høyt kort kan godt være makkers laveste!

 

 

 

 

                                       

Skal - skal ikke?

Det ble ikke semifinale for Jessica Larsson og Geir Helgemo sitt lag DONNER i lagturneringen ALT MIX II på BBO. De var en sjanse for en topp-4 plassering før siste kamp, men et lite tap i den kampen ble ikke godt nok.

Vi tar med et spill fra en av kampene hvor Larsson-Helgemo sin lagkamerat fikk et meldeproblem.

Giver øst, Ø/V i sonen.

Marion Michielsen (øst) åpnet med 3 hjerter og syd passet. Hva ville du meldt med Per-Ola Cullins kort?

Det kan godt stå slem her. Makker har tross alt åpnet med 3-melding i ugunstig sone. Dette er et spill hvor HP ikke betyr all verden. Som kjent så avgjøres spillet til syvende og sist av hvor mange stikk det er (eller blir), ikke antall HP! Men det kan være to eller noen ganger tre spartapere.

Hvordan fungerer systemet etter en sperreåpning på tre-trinnet? Mange spiller med 4 i minor som kontrollmelding (cue bid). Vest kan si 4 kløver, men her er det ikke slik at det benekter sparkontroll, for svaret 3 spar på 3 hjerter spilles av de fleste som naturlig og krav. Hvis du melder 4 kløver med dette får du 4 ruter fra makker (kontroll, eller noen spiller det som "last train" = interesse). Du vet ikke så mye mer etter den starten, det er sparfargen som er problemet. Hvis du går på en gang til over 4 hjerter, for eksempel sier 5 kløver kan det være en risiko for at det blir bet i 5 hjerter om det stoppes der. Og meldes slik har du fortalt motparten at sparutspill sannsynligvis er riktig!

Nei, å melde "vitenskapelig" med slike kort er sjelden bra. Jeg tror det er best å enten si 4 hjerter, eller knalle til med 6 hjerter på direkten over 3 hjerter. Hvis du hopper til 6 hjerter er det en dobbelsjanse, enten står kontrakten enkelt hvis makker har sparkontroll, eller de finner ikke utspillet. Gjør de ikke det vil som regel ruterfargen blir mulig å godspille og gi nok stikk Tross alt har syd tre sidefarger å velge mellom i utspillet, og kanskje har han et ganske naturlig trumfutspill også.

Cullin smalt til med 6 hjerter!

Jeg har sansen for meldingen, men ville likt den enda bedre om ruteren var litt bedre slik at det mer eller mindre sikkert er tolv stikk om det er to spartapere, og de ikke finner utspillet. Det er en kalkulert gambling, og det kan jo godt stå 6 hjerter nedlegg hvis åpneren har sparkontroll. Og selv om det er 0% sjansen i kontrakten sånn som her - i teorien - er det i praksis slik at en sånn gamble lykkes ganske ofte, kanskje klart oftere enn halvparten av gangene.

Jeg tror det er riktig å spille ut offensivt etter slike utspill, men uansett er da både spar, ruter og kløver alternativer. Syd spilte passivt ut trumf som sjelden kan være riktig etter disse meldingene.

Michielsen vant trumfutspillet på hånden. Så spilte hun ruter til esset og stjal en ruter høyt fulgt av trumf til bordet. Siden trumfen var ute kunne hun prøve ruter konge, og siden den fargen satt 3-3 var det tretten stikk, +1460! Om ruteren hadde vært fordelt 4-2 kunne hun trumfet en ruter til og senere hentet to godspilte ruter og fått tolv stikk i alt.

Ø/V ved det andre bordet spilte 4 hjerter, og dermed ga spillet 13 IMP til lag DONNER.

Merk at det teorien var kun ti stikk i hjerterkontrakt siden N/S kan ta to sparstikk fulgt av en spar til stjeling hos nord. Ved to andre bord ble det meldt 6 hjerter, men begge stedene ble det to bet etter sparutspill! Idealresultatet er i teorien at N/S stamper i 5 kløver (doblet) og går 300 i bet.

Spillet er nok en bekreftelse på at det er stor forskjell på teori og praksis, spesielt i bridge.

 

 

KORTVURDERING (2) - trumfkontrakter (m/video)

I den videoen du finner link til nederst handler det om kortvurderinger, ubalanserte hender og vanlige støttehender. Innholdet er kanskje mest nyttig for litt mer uerfarne spillere og/eller vanlige bridgespillere.

Kortvurderinger handler i bunn og grunn om det er grunn til å være optimistisk eller ikke i forskjellige meldesituasjoner.

Det blir like feil å være optimist i alle spill som å være veldig forsiktig hele tiden. Det som er viktig er å forsøke å finne ut i hvilke spill, og med hva slags kort du kan og bør være litt mer optimistisk. 

I denne gjennomgangen får du ikke noen fasitsvar, for de finnes ikke når det gjelder dette. Bridge inneholder riktignok noe matematikk, prosentsjanser og slikt, men kortvurderinger er ingen "matte" hvor det finnes ett svar med to streker under. Det du får fortalt her er om noen faktorer som kan være spesielt viktige å tenke på når du må ta forskjellige avgjørelser i meldingene. Videoen varer i litt over 22 minutter.

Gode kort til ingen nytte

Serien med ALT INVITATIONAL-turneringer for lag fortsetter på BBO. Denne uken pågår en turnering for mix-lag, ALT MIX 2.

Også i denne turrneringen er det åtte inviterte lag med stort sett velkjente, internasjonale spillere i lagoppstillingene. Geir Helgemo spiller sammen med Jessica Larsson på lag DONNER. De vant sin første kamp, men tapte så mot RED SEA, en kombinasjon av israelske og østeuropeiske spillere. Det skal imidlertid spilles syv kamper (alle mot alle) før det blir semifinaler og finale.

I disse ALT-turneringene spilles de samme spillene i alle fire kampene. Her er et spill som ga utslag flere steder, og dette er som vi har vært inne på her i bloggen i de siste enda et spill som viser at honnørpoeng ikke alltid er nok.

GIVER ØST, ALLE I SONEN

Der lag DONNER satt Ø/V gikk det galt for dem uten at noen gjorde noe direkte feil, kanskje med unntak av syd som på en måte vant spillet for lag RED SEA.

Som giver åpner du med 1 grand, 15-17. Makker overfører til hjerter med 2 ruter, og nord melder inn 2 spar. Du passer, syd passer også, og makker kommer tilbake med 3 spar, krav. Vi skal altså melde utgang, og du en enkel 3 grandmelding nå. Da kommer syd litt overraskende tilbake med 4 spar etter å ha passet først på 2 spar. Det går to passer til deg og du tenker vel at nå får det være nok og dobler. Men hva spiller du ut? 

Det virker veldig naturlig å spille ut hjerter konge. Makker har tross alt vist verdier for utgang og vist femkorts hjerter. Men det utspillet skulle vise seg å være helt forferdelig:

Jeg synes syds meldinger er feil. Hvorfor passe på makkerens 2 spar å la Ø/V få snakke sammen for så å melde 4 spar i sonen etterpå? Dessuten kan pass på 2 spar bli feil fordi N/S godt kan ha en opplagt utgang hvis nord er litt sterkere for sin innmelding (vest har jo ikke vist noen verdier så langt i meldingsforløpet). Men som det av og til er, en dårlig strategi kan godt fungere i enkeltspill, og her ble det suksess for den israelske damen på syds plass.

Etter hjerter konge i utspill mot nords 4 spar doblet gikk det raskt. Spillefører fortsatte med hjerterstikkene og kastet begge sine kløver. Øst kunne stjele i tredje hjerterrunde, men deretter fikk ikke forsvaret mer enn for trumfkongen og ett stikk i ruter. Ti stikk til N/S, +790. Minorfarge i utspill gir en bet.

Ved det andre bordet var DONNER sitt N/S-par med til 3 spar før motparten meldte videre og til slutt havnet i 5 kløver som vest skulle spille. Etter hjerterutspill og to stikk til syd i den fargen skiftet syd til spar som vest trumfet. Det ser nesten ut som om utgangen kan vinnes slik at RED SEA kan notere seg for utgang i begge retninger. For det etter denne starten er det ikke noen flere tapere, men et godt stykke unna elleve stikk for det. Det ble for tungt å få til alt og skrape sammen nok stikk, og spillefører gikk en bet. Pluss 100 til DONNER var langt i fra nok mot resultatet ved det andre bordet, og spillet ble tapt med 12 IMP.

Ved de åtte bordene varierte naturlig nok resultatene på dette spillet en hel del. Ett Ø/V- par gikk to bet i 5 kløver, et annet fem bet (!) i 4 hjerter udoblet. Ett par vant 3NT som Ø/V, en kontrakt som kan betes. Det kom spar ut, og idet spillefører fikk lov å vinne for spar konge hadde han ni stikk siden kløveren ordnet seg. For å bete 3NT må nord stikke med spar ess og skifte til sin single hjerter. Da får syd fire hjerterstikk som sammen med spar ess i første stikk gir bet. 

To Ø/V-par fikk tak i en doblet bet mot nords 4 spar etter minorfarge i utspill, bla. danske Dennis Bilde - Christina Lund Madsen. I deres kamp ville de imidlertid vunnet 8 IMP selv om øst hadde bommet utspillet og noteret seg for -790! Det var fordi lagkameratene som N/S ble doblet i 3 spar. Den står jo alltid (730), men da øst spilte ut hjerter konge ble det to doblede overstikk og +1130 til N/S. To overstikk? Joda, etter hjerter ut og mer hjerterspill trumfet selvsagt øst i tredje hjerterrunde. Men så forsøkte han sparskift (han så ikke nords hånd) i et desperat forsøk på å bete 3 spar doblet ved å få tatt vekk trumf fra syd slik at Ø/V kanskje kunne få flere ruterstikk. Men det skiftet kostet enda ett stikk, og med elleve stikk til N/S og +1130 ga spillet 16 IMP. 

 

 

Michaels, innmelding, eller pass?

Idag skal du få se et sprekt spill fra en lagkamp på BBO søndag. Men først litt om et meldeproblem Jan Emil Græsli presenterte på Facebook forleden. Innlegget hans fikk et stort antall kommentarer, og oppfatningene om hva som er riktig melding varierte.

Du sitter i ugunstig sone med dette:

Motstanderen til høyre for deg åpner med 1 hjerter. Hva melder du?

Det er fire muligheter:

Pass

1 spar

Dobler

2 hjerter (Michaels Cuebid, minst 5-5)

Ikke veldig mange mente dette er nok til Michaels i ugunstig sone. Det er klart at om makker ikke har noen som helst tilpasning blir Michaels 2 hjerter fort veldig feil om det spilles mot kompetente motstandere som klarer å straffe deg. På den annen side er det veldig gunstig å få sagt fra om to farger med minst fem kort med det samme. Hver gang vi har tilpasning blir det bra, og selv om det ikke er mange HP til sammen kan det som kjent bli veldig mange stikk når du har slike hender og god tilpasning.

Å si 1 spar er et litt tryggere alternativ. Noen argumenterer mot 1 spar med det vanlige: "Vil ikke ha utspill i spar (fra kongen dobbel)". Det er et alt for ofte brukt argument. For det første må makker ha en sparbeholdning for sparutspill som er dårlig, for det andre er det langt i fra sikkert makker får utspillet. I dette tilfellet er det ganske sannsynlig at makker ikke får utspillet da med renons i hjerter hos deg ligger det an til at motparten kommer i hjerterkontrakt. 

En god del spillere passer. De sover godt, sier de. Javel, men de går også glipp av noen gode spill med den litt passive holdningen i denne situasjonen. Pass byr meg litt i mot når jeg kan få meldt på et lavt meldetrinn med slike kort og vi kan ha en formidable tilpasning. Jeg ville nok lekt med tanken om å klinke til med 2 hjerter - Michaels - men antagelig falt ned på innmeldingen 1 spar. 

Dobler blir heller ikke min stil med femkorts major og kun 8 HP. Noen til vanlig fornuftige spillere argumentere dog for dobler. Min erfaring er at å doble opplysende med tofargede hender (to lange farger) sjelden løser noen problemer. Fordelen med dobler er at om makker har verken spar- eller kløvertilpasning har han kanskje en grei ruterfarge (hvis han ikke har alt for mange hjerter) og vi kan ofte redde oss inn i en ruterkontrakt. Men å doble med så lite HP kan godt bli feil om makker har gode kort og insisterer på grandkontrakt (for eksempel 3 grand) idet han forventer flere poeng hos dobleren. 

Å bevise hva som er best i det lange løp er ikke enkelt, eller det er vel heller bortimot umulig. Resultatet på et enkelt spill beviser ingenting. Av nysgjerrighet ga jeg meldeproblemet til fem internasjonale toppspillere fra forskjellige steder i verden. Svarene var faktisk mer entydige enn jeg trodde:

Fire meldte inn 1 spar. Alle nevnte Michaels-alternativet, men de var nokså enige om at det var ganske risikabelt. To av dem sa imidlertid de flippet mellom 1 spar og 2 hjerter -  Michaels. En av dem sa han kanskje i praksis ville brukt Michaels, men det ville muligens ha blitt påvirket av hvem han spilte mot.

En meldte pass. Han sa alternativet var 1 spar.

En av dem nevnte dobler, men slo det fra seg med argumentet om for få honnørpoeng, og faremomentet at makker ville meldte for høyt uten tilpasning i tro på mer honnørstyrke hos dobleren.

Så til spillet fra søndagens kamp mellom et lag fra Australia og Japans landslag. 

ØST

Ø/V er i ugunstig sone. Nord er giver og åpner med 1 spar.

Hva ville du meldt nå?

Situasjonen er også her at man har fått utleverte en bra tofarget hånd og er i ugunstig sone. Her åpner motstanderen til høyre med 1 spar. Forskjellen fra meldeproblemet vi nettopp så på er at å melde inn majorfargen vil i dette tilfellet bli på to-trinnet. Innmleding på trinnet med K-Q tynt femte og ikke så sterke kort i form av honnørstyrke er ikke å anbefale. Denne håndens styrke er fordelingen og at det er to mulige trumffarger. Har vi god tilpasning i en av dem kan det være mange stikk! Så innmelding i en av fargene er ikke særlig fleksibelt. Å melde inn 2 kløver synes jeg er et dårlig alternativ siden det veldig fort fører til at en eventuell hjertertilpasning forsvinner.

Michaels Cuebid beskriver hånden bra. Vi får meldt fra om to farger med det samme, med en melding. Det er jo gunstig! Det er dog klart at det kan bli kostbart om det ikke finnes tilpasning. Dette handler litt om å være optmistisk, eller ikke. 

Det er et poeng at det kan være litt tryggere å melde Michaels over motpartens 1 hjerter (2 hjerter som spar + en minor) fordi vi ofte kan buklande på to-trinnet i spar hvis vi er litt ute å kjøre. Michaels 2 spar (hjerter og en minor) over 1 spar gjør at vi må spille på tre-trinnet også hvis vi må spille i majorfargen vår kanskje med en nokså dårlig tilpasning.

I denne kampen spilte kun landslagsspillere. Ikke den absolutte verdenseliten, kanskje, men spillere som har mange opptredener i VM med brukbare resultater. Ved begge bord meldte øst inn 2 spar, Michaels Cuebid. Her er hva som videre skjedde der Australia satt Ø/V:

Liam Milne (vest) meldte 4 hjerter over syds 3 kløver som viste ruterfarge. Syd doblet 4 hjerter som ble kontrakten, og nord spilte ut en stor spar. Motspillet var nok ikke så skarpt her, og de kunne vel gjort det litt verre for spillefører enn de gjorde da nord skiftet til ruter som syd vant før han tok for kløver ess. Nå fikk Milne stjålet god kløverfargen, og han tapte kun de tre første stikkene. Ti stikk og en knallfet +790 til bokføring.

Det det andre bordet gikk det slik:

Her viste syd ruterfarge med 3 ruter, naturlig og krav. Vest sa naturligvis (?) 4 hjerter der også. Peter Gill (nord) har vært ute en vinterdag før og sett mange slik spill. Idet motparten har vist kanonfordeling (øst) og de melder utgang i ugunstig er det ofte et sånt spill hvor det er enormt med stikk i begge retninger. Gill foreslo derfor 5 ruter. Hvorfor vest doblet den kontrakten vites ikke, men muligens antok han at makkeren var sterkere i ugunstig sone. Og han hadde tross alt singelton kløver, så om makkeren satt med esset der og kanskje et inntak kunne det kanskje bli noen stjelinger og et par doblede?

Hvis forsvaret tar de to hjerterstikkene må spillefører for å vinne 5 ruter ta sparfinesse siden damen sitter femte i mot. Vest spilte imidlertid ganske naturlig ut sin single kløver og spillefører fikk det enkelt. Sartaj Hans vant med esset og tok tre runder trumf. Siden forsvaret ikke hadde noen stikk kunne han nå simpelthen spille A-K i spar fulgt av knekten som han kastet en hjerter på. De kunne deretter ta ett stikk i hjerter, men den godspilte spar 10 ga avkast for kløvertaperen. Elleve stikk, +550. Dermed vant altså Australia utgang i begge retninger, og det var verd 16 IMP.

 

Tap i finalen for Hoftaniska-Charlsen

Lag DE BOTTON med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen måtte se seg slått i ALT 5-finalen. En relativt jevn finalekamp gikk i favør av lag GUPTA (Lorenzini, Bertens, Bessis, De Wijs, Muller, Gupta og Cheek).

Lag DE BOTTON har likevel en imponerende rekke med resultater i disse invitasjonsturneringene på BBO. På fire forsøk har det blitt to finaler (en seier, i ALT 2) og to opptredener i semifinalen.

Fra semifinalen tar vi med et av de mest dramatiske spillene på en stund. Det var som mange ganger før en Lightnerdobling (ber om unaturlig utspill) som gikk galt da det gjorde det mulig å plukke ut i grandkontrakt slik at den stjelingen dobleren ville ha forduftet.

Giver nord, N/S i sonen

Med Thomas syd og Thor Erik nord meldte det norske paret bra da de etter syds 2 kløveråpning fant frem til 7 spar. Det er riktignok tretten stikk i grand også, men det er jo normalt bra å melde storeslem her etter pass i åpning fra nord. Idet de egentlig hadde landet i 7 spar doblet øst! Da plukket Hoftaniska ut i 7 grand. Slik så hele spillet ut:

Med hjerter ut går 7 spar en helt nitrist bet siden øst kan stjele. I 7 grand var det tretten relativt enkle stikk, +2220. Ved det andre bordet kom N/S i 7 spar udoblet, men DE BOTTONs vest fant ikke hjerterutspillet. Dermed ble det +2210 til N/S ved det bordet, uavgjort spill!

Spillet var like dramatisk i den andre semifinalen. Nederlenderne De Wijs-Muller spiller et system hvor de ofte åpner med 10 poeng, og etter nords 1 hjerter i første hånd og en rekke releer fra syd fant han ut nesten alt og burde kanskje kunne avsluttet med 7 grand. Men han sa 7 spar, og der gikk det også pass-pass og dobler fra øst. Da plukket også nederlenderne ut i 7 grand og noterte vunnet storeslem!

Ved det andre bordet i den kampen ble det også meldt 7 spar, men der skjedde det etter en helt annen start på meldingsforløpet enn ved de andre bordene:

Etter pass fra nord kunne Gupta benytte seg av svake 2 ruter, en konvensjon som ikke er så veldig vanlig lenger. Jeg synes N/S meldte godt etter den starten og et friskt hopp til 5 ruter fra vest før N/S hadde meldt en eneste farge. Det er sannelig ikke så lett å finne frem til en god storeslem da! 

Gupta (øst) må ha vært fristet til å doble for å få annet utspill en den fargen de begge hadde meldt, men han besinnet seg og passet. Og det er ikke usannsnylig at det også der ville blitt utak i 7 grand hvis øst dobler trumfkontrakten. Nå avhang alt av hva Bertens (vest) spilte ut. Han stolte på at N/S visste hva de drev med og at ruter ut neppe kunne være tingen mot 7 spar, så han prøvde hjerterutspill i håp om at makkeren kanskje kunne trumfe. Bingo! Øst sjal, og en bet ble sammen med resultat belønnet med hele 20 IMP. GUPTA hadde kun fått en 1 IMPer og i et annet spill 2 IMP i den halvrunden hvor de scoret 23 IMP totalt. De 20 IMPen var særdeles kjærkomne, for de vant kampen med 14 IMP!

 

Tøft meldt av Janet De Botton

I ALT V for lag på BBO skal lag DE BOTTON spille semifinale. De leder og hadde mer enn nok margin til nr. 5 til å være sikret viderespill idet en kamp gjenstod.

Lagkaptein på norske Hoftaniska-Charlsen sitt lag er Janet De Botton som er DBE (Dame Commander of the order of the British Empire),  med andre en veldig prominent skikkelse i UK. I mange år har hun brukt mye av sin fritid på bridge og oppnådd gode resultater.

Dame Janet De Botton - tøff DAME ved bridgebordet!

I kampen mot lag BLASS viste De Botton at hun kan være tøff nok i kamp mot de aller beste. Hun fikk god hjelp av makker Arthur Malinowski, men måtte ta en tøff avgjørelse selv til slutt. Motstandere var de nederlandske verdensstjernene Brink-Drijver.

Etter at De Botton åpnet med 1NT og Arthur meldte 2 ruter - overføring - sa nord 2 spar. De Botton meldte 3 hjerter, syd sa 4 spar og Arthur 5 spar! Da er jo makkerparet allerede i lilleslem, så vests melding må være storeslemsinvitt. Idet nord stampet videre med 6 spar var det De Bottons tur. Modig klinket hun til med 7 hjerter som Brink (syd) doblet. Slik så hele spillet ut.

N/S sin stamp var glimrende.  Men det hjalp ikke å stampe, eller på en måte førte det egentlig til at de presset Ø/V til en bra storeslem. Den går imidlertid bet om syd spiller ut kløver.

Brinks dobling kom nord i forkjøpet, for hvis syd ikke dobler kan nord doble som Lightnerdobling som ber om unaturlig utspill, i hvertfall ikke sparutspill som de har meldt. Selv da kan det gå galt for N/S, for syd vet jo uansett ikke hvilken farge han skal velge å spille ut fra i valget mellom kløver og ruter.

Slik det var prøvde syd ruter ess mot 7 hjerter doblet, og De Botton stjal hos blindemann. Det var fortsatt ikke over, for nå måtte hun gjette hvilken trumfhonnør hun skulle legge ned først siden trumfen satt 3-0. Da hun valgte riktig kunne en formidabel +2470 noteres!

Med spar ut blir det bet i lilleslem om trumfen gjettes feil. Ved det andre bordet kom det spar ut mot 6 hjerter, men spillefører gjettet riktig! Det ble det altså notert en god +1460 (tretten stikk) som ga Ø/V håp, men det ble 14 IMP ut!

Det ryktes at Brink var litt frustrert. Han satt med ett ess mot storeslem og trodde vest var renons i spar sånn at ruter ess nesten må gi stikk, men De Botton vant likevel 7 hjerter hvor andre gikk bet i lilleslem. Og Brink-Drijver kunne vel egentlig ikke stampe i 7 spar mot en storeslem som godt kan gå bet?

 

MER OM AVTALER

I lagturneringen ALT INVITATIONAL 5 på BBO stakk lag BOTTON (med Hoftaniska-Charlsen) og lag STREET av etter fire kamper. De to lagene blir sannsynligvis å finne i semifinalene etter tre runder til er spilt.

Her er en meldesituasjon som oppstod, og dette er slikt som kan være bra å ha avtaler for.

Vest åpner, og nord kan melde inn 1 grand om det viser 15-18. Men la oss si han etter makkerparets avtaler er litt for sterk for det og dobler opplysende. Så melder han 1 grand om makkeren svarer 1 i major.

Det handler altså om situasjonene hvor vi har doblet opplysende og så meldt 1 grand over makkers svar. Grandmeldingen viser da at man er for sterk for innmdliding 1 grand (15-17, eller 15-18), typisk 18-19, eller for noen kanskje 19-20. Hvordan bør systemet være da? Naturlig? En Stayman-variant, eller kanskje Check Back (XY)?

Det er klart at svarhånden kan ha opp til 7-8 poeng når han svarer på laveste trinn over makkerens dobling (hopper med 9-11), og har han en bra hånd mot 18-19 kan det være behov for å undersøke nærmere, for eksempel om han har femkorts majorfarge (for å finne 5-3 tilpasning), og for kanskje å invitere til utgang. Det er litt artig at for noen dager siden diskuterte jeg ganske lenge denne meldesituasjonen med Nils Kåre Kvangraven, så dukket den opp i en av kampene i ALT 5. Nils og jeg fant ut at flere måter å gjøre dette på kan fungere, men var også enige om at det antagelig er mange topp-par som ikke har klare avtaler her!

Slik gikk meldingene ved det ene bordet i kampen mellon De BOTTON og BRIDGESCANNER:


Jeg ville ikke meldt 1 hjerter med syds kort, men heller 1 spar for å være forberedt så jeg komfortabelt kan konkurrere med hjertermelding om motparten melder videre. Det er også en annen mulighet som Charlsen valgte, den kommer vi tilbake til om litt.

Ved dette bordet meldte syd 2 kløver over nords 1 grand i andre runde. Meldingen ble ikke altertert, og det er ukjent om de visste helt hva de dreve med? Hvis det var omtrent som XY så må jo nord melde 2 ruter, men om det er Check Back ville han sagt 2 hjerter. Da kunne de kanskje funnet den bedre utgangen 4 hjerter, for 3 grand er som du ser bet med ruter ut.

Og Hydes spilte ut sin minste ruter! Da blir det enkelt bet, sier du?

Vel, det var ikke over helt, for husk at vest ikke ser nord sine kort. Idet ruter knekt vant første stikk hadde Hackett et problem. Hvis han spiller en stor ruter i andre stikk (for eks. kongen) blokkeres ruteren hvis ikke øst stikker over! Og om øst stikker over blir nords ruter 10 stopper. Mange spiller jo ut liten fra tre små i makkers farge (og nord A10xx), og om øst har det kan liten ruter tilbake koste stikk. Hackett brukte en del tid før han spilte ut til andre stikk, men til slutt spilte han liten ruter tilbake. Øst måtte da bruke esset, ikke åtteren som han kunne vunnet med (blokkerer i så fall med esset singel gjenværende). Han fant det motspillet, stakk med esset og de fikk fatt i fem ruterstikk - en bet.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Merk at vest åpnet med 1 kløver her. En stadig mer populær variant er å åpne med 1 kløver med alle 12-14 grander, og en fordel er at da viser åpning 1 ruter alltid ubalansert hånd. Noen bruker det dessuten slik at alle 12-14 grander åpnes med 1 kløver, og 1 ruter viser enten ubalansert hånd, eller 18-19 grand. Da vil gjenmelding 1 grand etter 1 ruter i åpning vise 18-19, en fordel fremfor å være nødt til å hoppe til 2 grand. Ulempen er imidlertid at man må åpne med 1 kløver med ruterfarge og balansert hånd. Jeg er litt gammeldags her og liker bedre at 1 ruter alltid viser minst fire kort så får man i alle fall vist ekte farge om man åpner med en av minorfargen. 

Merk Charlsens 2 kløver som svar på doblingen. Det viser en invitthånd (normalt 8-9 til 11) med begge major. Det har han til, i majorkontrakt er vel hånden ca. 10 poeng. Og det er jo veldig sannsynlig dobleren har en majorfarge. Over 2 kløver avsluttet Hoftaniska med 3 grand.

Ved det bordet hadde øst ingen sjanse til å finne ruter ut. Han spilte naturlig ut spar 10. Hoftaniska hadde fått sin sjanse. Da han etter en kløverhonnør (for å ta med seg singel dame bak) og fire hjerterstikk tok han kløverfinessen og vant ti stikk (2+4+0+4), +430. Spillet ga 10 IMP til lag De BOTTON.

 

 

 

ALT 5 og avtaler

Det har startet nok en ALT-turnering for lag på BBO. Åtte lag stiller, og det blir etter innledende runder semifinale og finale.

Det har ikke deltatt så mange nordmenn i disse ALT-turneringene. Denne gangen er det to lag med norsk innslag. Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Erik Sælensminde, Tor Eivind Grude og Christian Bakke er på lag Gillis sammen med Simon Gillis fra England (født i Skottland). Laget deres fikk en svak start med to klare tap i de første kampene.

På lag De Botton som vant ALT 2 spiller som vanlig Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen. Deres lag fikk en veldig god start og leder etter to kamper.

I kampen mellom GUPTA og GILLIS var det en del store svingspill. Her er ett som gikk i favør av GILLIS.

Curtis Cheek åpnet med Multi 2 ruter, og Huub Bertens spurte med 2 grand. Merk at Brogeland (nord) passet i første omgang med kort som mange antagelig ville tråkket til så høyt de kan med det samme, spesielt i gunstig sone. Passen førte faktisk til en misforståelse mellom øst og vest. Her hadde ikke Bertens-Cheek gode nok avtaler i den litt uvanlige situasjonen at det kom en innmelding andre gangen.

3 kløver viste minimum, fortsatt ukjent majorfarge, og 3 ruter spurte igjen. Da kom altså plutselig 4 kløver fra nord, og 4 hjerter fra øst ble forklart som (av han selv til mortparten) «spades (!), undiscussed». Har du og din favorittmakker klare avtaler for slikt?

Merk at Lindqvist (syd) ikke ga lyd fra seg med den fine kløvertilpasningen. Det er av og til lurt å ikke fortelle motparten de har supertilpasning. Bertens passet også på 4 hjerter uten å vite sikkert hva makkeren hadde i hjerter. I den kontrakten ble det tretten stikk siden dobbelfinessen i ruter gikk.

Her er meldingene ved det andre bordet hvor Grude-Bakke satt Ø/V.

Grude klinket til med 3 spar i ugunstig sone etter mottoet (som jeg liker) «syv-korts farge er syv-kortsfarge!». Idet Bakke meldte hjerter, og nord (Lorenzini) gikk innpå med 5 kløver hadde Grude såklart til å støtte. Bakke meldte slem over syds (Bessis) 6 kløver, og spillet var allerede vunnet mot resultatet ved det andre bordet siden hjerterslem er bombesikker.

Nå stampet nord i 7 kløver, en god avgjørelse mot det han antok var +1430 til Ø/V. Det var litt farlig (i teorien), for Ø/V kan jo noen ganger melde 7 hjerter som står, og det gjør jo storeslem i hjerter her! Grude passet på 7 kløver. Det er kravpass, og for å gjøre det må han normalt ha førstekontroll (typisk renons) i motpartens farge. Hvis han ikke har noe ønske om å høre 7 hjerter fra makkeren vil han alltid doble i den situasjonen. Bakke syntes nok var nok og doblet 7 kløver. Det er jo riktig meldt selv om det denne gangen sitter så gunstig at det er tretten stikk i hjerterkontrakt. Storeslem er jo veldig dårlig her om man ikke ser den heldige sitsen. Å melde lilleslem er bra, men egentlig ganske hardt meldt det og.

Stampen i 7 kløver gikk fem doblede bet, +1100 til Ø/V, og lag Gillis vant 11 IMP på spillet.

HVEM VET?

I noen meldingsforløp er det nokså tilfeldig hva som er riktig avgjørelse. Valget mellom to meldinger kan være omtrent som mynt eller krone. Hvem vet hva som er ritkig?

Svar: Ingen.

Det handler imidlertid om å gjøre det som man tror oftere blir riktig i det lange løp med den typen kort, så får det heller være at det ble galt i et enkelt spill. En typisk situasjon er når man har åtte korts tilpasning i en majorfarge og ellers to balanserte hender.

Her er et sånt spill fra en lagkamp mellom Kina og et australsk lag på søndag.

SYD

Syd ved begge bord åpnet med 1NT (15-17). Makkeren overførte til 2 hjerter og foreslo 3NT. Du vet dere har åttekorts tilpasning i hjerter, men er det riktig å ta ut i 4 hjerter, eller sier du pass på 3NT?

Ingen kan vite med sikkerhet hva som er riktig. Jeg tror imidlertid det oftere er riktig å passe med denne flate hånden. Det behøver selvsagt ikke være best i 3NT. Makker har imidlertid bare foreslått 3NT, og han kan godt ha en dårlig dobbelton i spar eller kløver, eller tre små i en av de fargene. Men er 4 hjerter noe særlig bedre da? Det er ikke sikkert nord har 5-3-3-2 fordeling en gang. Likevel, sjansen for at 3NT er minst like bra som 4 hjerter må være ganske stor, og det kan godt være at det er soleklart bedre i 3NT også, for eksempel om det er fire topptapere, men likevel ni stikk i grand.

De to NZ-landerne Mill-Coutts (begge er bosatt i Australia) havnet i 4 hjerter. Nå som du ser alle kortene, hvilken kontrakt vil du ønske å være i med dette?

Igjen: Hvem vet? Men det må nok være større sjanse i 3NT.

Hvis spar dame er en stopper er det sjanser i begge kontraktene. Men hvis sparen sitter 5-2 går 3NT fort bet om det kommer spar ut. På den annen side, hvis Ø/V har hver sin topphonnør i spar står ikke noen av de to mulige utgangene, men utgang må jo meldes med 25HP til sammen.

Ved det andre bordet prøvde Kina sitt N/S-par 3NT, og det var vinnende utgang i dette tilfellet:

Mot 3NT kom spar ut, og da det satt heldig var spar dame en stopper. Ikke bare det, sparfargen satt 4-3, så selv om de fortsatte med spar kunne de ikke få tatt mer enn tre sparstikk totalt, og for kløver ess. Spillefører fikk 1+5+1+2=9 stikk, +400.

I 4 hjerter var det håpløst selv om spar dame ga stikk og forssvaret ikke kunne få sparstjeling i fargens tredje runde. Ø/V måtte få for kløver ess, og da var eneste sjansen for ti stikk at ruterfinessen gikk bra. Da den røk ble det en bet, og spillet ga 10 IMP til Kina som tok ledelsen i kampen og ledet ganske lart til det gjenstod tre spill. En fin sluttspurt av australerne gjorde at de likevel vant kampen med 5 IMP.

Personlig så holder jeg med kinserne i det spillet. Å satse på 3NT med slikt er ganske ofte det beste. Men for all del, hvem vet...

INGEN GRUNN TIL PANIKK

I ALT INVITATIONAL MIX på BBO vant lag PEPSI finalen mot Lag MELTZER. Vinnerlaget PEPSI var preget av østeuropeere, mens MELTZER bestod av amerikanske og franske spillere.

ALT-turneringene har blitt populære både blant både spillerne og tilskuere. En ny ALT-turnering starter allerede kommende uke.

I finalen kom et spill som ble fortalt i bulletinen av Marc Cantor. Han brukte overskriften «Don’t Panic».

Det er ikke uvanlig at hvis det sitter veldig skjevt får mange spillere panikk. De beste tar det mer med fatning og innser at det blir ofte nesten enklere å vite hvordan det må spilles hvis en for eksempel vet om en fryktelig skjev trumfsits. Da er det mest om å gjøre å stille noen forutsetninger om hvordan resten må sitte for at det skal kunne gå bra.

Pepsi (Jacel Pszcola, opprinnelig fra Polen, men bosatt i (USA) var i 4 spar som nord. Øst spilte ut makkerens farge, hjerter. Vest stakk med damen og fortsatte med kongen som nord trumfet. Det så ut som et uinteressant spill i ett sekund, eller to, men trumf til esset i tredje stikk avslørte at trumfen satt 5-0. Nord var allerede blitt kortet en gang og øst hadde nå en trumf mer enn spillefører. Det var ingen grunn til panikk for det!

Det er bra nivå i disse ALT-turneringene, og 4 spar ble vunnet ved begge bordene. Her er hvordan Pepsi spilte:

Etter en runde trumf fortsatte han med ruter ess og ruter til damen. Øst fulgte begge gangene. Nå var resten barnemat for lagkapteinen på vinnerlaget. Han spilte spar til finesse med nieren fulgt av ruter konge som øst måtte trumfe, og dette var blitt situasjonen:

Øst trumfet altså i tredje ruterrunde og spilte mer hjerter. Det stikket lot Pepsi vest vinne idet han selv kastet kløvertaperen sin. Kløverskift fra vest ble vunnet av nord før han spilte spar til kongen, kløver til nord og tok ut østs siste trumf.

Vest burde kanskje fortsatt med en fjerde runde hjerter idet han ble forært hjerterstikket i fargens tredje runde. Det går bra likevel. Da setter nord i trumftieren, og øst blir fanget samme hva hun gjør. Hvis hun legger i trumfknekten stjeles over med syds konge, så kløver til hånden og østs siste trumf tas ut med damen før en kløverhonnør og ruter 8 vinner de to siste stikkene. Hvis øst ikke stjeler i fjerde hjerterrunde, men heller forsøker effekten av å kaste en kløver vinner spar 10 stikket mens ruter 7 forsvinner fra syd. Avslutningen blir da A-K i kløver før de to siste store trumfene blir brukt til kryss-stjeling mens øst må trumfe under!