Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Arrivederci Montecatini!

Det er ingen tvil om at alle tilreisende til Toscana hadde fine dager der under åpent bridge EM, og for mange andre steder i det forlokkende området. Men det er vel ingen tvil om at enkelte ting ved Europamesterskapet satte en liten demper på opplevelsen for mange. Spillestedet ble flyttet, og det fra et fint spillested i sentrum til elendige forhold utenfor byen. Årsaken til flyttingen er oppgitt til å ha noe å gjøre med forsikringspenger, og uenighet om penger mellom det italienske bridgeforbundet og EBL. Det er merkelig at slikt kan skje like før mesterskapet som har vært planlagt lenge. 

Det var forskjellige ting spillerne irriterte seg over selv om de fleste beholdt det gode humøret. Særlig det med at spillestedet ble endret kort tid før mesterskapet irriterte. De fleste hadde bestilt sine hotelrom i sentrum av Montecatini, og der lå det fantastisk flotte spillestedet. Like før EM ble det altså endret, og da var det for sent å flytte hotell, og det var dessuten heller ikke kapasitet til å huse særlig mange nært der vi endte opp med å spille. Det var en kjøretur ut av byen, og kvaliteten på det spillestedet som til slutt ble brukt var elendig. Vi spilte faktisk i et enormt telt. Det kunne vel gått sånn noenlunde, men det ble veldig nært ren fiasko når værgudene forærte Montecatini stekende sol og tempraturer opp i mot 40 grader.  Det er som mange vet mange bridgespillere som ikke akkurat har stålhelse, og mange av dem er godt oppe i årene. Det kunne ikke gå bra. Flere kollapset, noen måtte sendes på sykehus. For mange ble hele oppholdet fullstendig ødelagt.

EBL med presidenten i spissen har lagt seg helt flat og offisielt gitt sin unnskyldning. Det er jo bra at de gjør det, men holder ikke helt likevel, synes jeg. Kritikken har vært massiv. Riktignok ble det satt opp shuttlebusser, men det tok de betalt for. Ikke bare ble det praktisk sett mer ukomfortabelt for deltakerne, men spillerne måtte altså også betale mer for et mye dårligere produkt. Det holder ikke! 

Det jeg her sier, som selvsagt også er kritikk, er undertegnedes personlige oppfatning og ikke skrevet på vegne av NBF. Men mange har tatt til orde for at de forskjellige bridgeforbundene burde avgi offisielle klager til EBL på vegne av sine medlemmer som deltok i EM.

Etter det jeg har hørt vil saken mellom det italienske bridgeforbundet og EBL faktisk ende i retten. Vi kommer tilbake til hva som skjer i denne saken om det da blir det etterspill som det kan tyde på. 

Jeg avslutter dette siste reisebrevet fra Italia med et spill som kom i siste runde av semifinalen for par. (Giver nord, alle i sonen)

Mange kommer i slem med slike kort, men med 4333 på svarhånden og 32 hp til sammen er det ofte bare elleve stikk. Siden syd har 4234 fordeling er det mye bedre i trumfkontrakt med 4-4 tilpasningen i spar fordi dobbeltonen gir en stjeling så det blir fem sparstikk, og tolv i alt hvis ruteren løses med fire stikk.

Mange av slemspillerne gikk imidlertid bet. Særlig de som var i 6 grand hadde problemer med å få tak i det tolvte stikket. Det går an, og noen fikk det relativt enkelt da de fikk hjerter eller kløver ut fra vest, og det ga enten to hjerterstikk eller tre kløverstikk, mens det uten favørutspill i en av de fargene er kun ett hjerterstikk eller to kløverstikk. Selv med favørutspill er det kun elleve sikre, men det tolvte kommer ved å gjette ruteren for fire stikk. Det gjøres med kongen fulgt av liten til esset som tar med seg vests tier, så finesse med ruter 9 som blir riktig spill her, men feil om vest har J10x i ruter.

Noen vant 6 spar, og noen få, bla. den unge australeren Justin Mill vant 6 grand uten favørutspill i hjerter eller kløver. 

Justin Mill (tidligere Justin Howard) fra Australia

Justin (27) er et supertalent av de sjeldne som sin unge alder til tross har masse erfaring ved bridgebordet, også internasjonalt. Noen husker sikkert at han var på lag med Jon Sveindal og Arild Rasmussen da de vant bronse i åpent lag i Tromsø-EM for to år siden. Han er en av de få som har vunnet flere turneringer før fylte 10 år (!), og han deltok i juniorturnering første gang som seksåring hvor han vant i klassen under 16 år.

Han fikk spar ut mot 6 grand og vant hos syd. Kløver til knekten fulgte, så resten av sparstikkene. Etter det fant han ruteren slik beskrevet, og vest kom under press. Det hele kom ned til en sluttposjon hvor vest måtte holde fire kort (etter fire sparrunder, fire ruterrunder og en kløverrunde). Han holdt kongen dobbel i både kløver og hjerter, og Justin kunne spille han i en av de fargene for å få oppspill til kombinert saks damen dobbel på hånden og esset dobbel på bordet i den andre - tolv stikk! Pluss 1440 var verd 98% i semfinale B, i semifinale A ville det gitt 100%!.

Det resultatet kunne ikke jeg matche, spesielt ikke siden vi ikke var i slem engang, men stoppet i 4 grand. Men jeg slo ham i antall stikk.

Vest spilte ut hjerter 9 som fikk løpe til damen. Nieren var konvensjonelt utspill som viste honnør-10-9, og øst la lavt. Da var det tolv stikk hvis ruteren ble løst. På fire runder spar gjorde øst en feil da han kastet hjerter knekt, kanskje for å hjelpe makkeren som ikke visste hvor knekten var. Men det avkastet kostet stikk, for nå var vest moden for skvis for det trettende stikket da ruteren ble løst med fire stikk. Før den siste ruteren så det slik ut:



På ruter dame måtte vest enten kaste kløver eller hjerter, og fra nord kastes motsatt. De tre siste tas med ett ess og to stikk i den andre fargen. Å notere +720 berget spillet selv om slem kunne vinnes, det ga 62% mens 3 grand med tolv ville gitt kun ca. 40%.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.