Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Eksperter kan godt tråkke feil

Denne artikkelen er sakset fra DAILY BULLETINS på Facebook, og det er engelske David Bird som skrev den. Spillet er en ganske vanlig utgang, en spilleprøve du selv kan prøve deg på.

Du skal som syd spille 3NT uten at motparten har meldt. Vest spiller ut hjerter 10 til knekten, damen og kongen. Ø/V kan ikke slippes inn etter dette, her må det tas ni (eller flere) stikk direkte. Spilleplan?

Her er en fri oversettelse av Bird sin tekst:

Dagens spill forekom i en kamp mellom ett erfarent og ett uerfarent lag, og begge lagene havnet i 3NT med syd som spillefører. Inne på hjerter konge i første stikk spilte den uerfarne sydspilleren rett etter nesen: liten spar til bordet og liten kløver til knekten. Er det beste spilleplan?

Ved det andre bordet satt altså en erfaren ekspert på syds plass.  Den typen spillere ser ofte flere muligheter og kan vurdere hva som gir størst sjanse. Det er åtte sikre stikk med kun to i kløver og ett i ruter. Her kan det spilles på kombinerte sjanser. Hvis en ser på kløverfargen isolert sett er å ta finesse bedre enn å legge ned ess-konge og håpe på damen dobbel. Men det er ikke så stor forskjell som mange tror, det er ca. 60-40 i favør finessen. Men her kan den litt mindre sjansen at damen faller forsøkes først, for selv om det ikke går bra gjenstår en sjanse til - ruterfinessen. Selv med kun to kløverstikk er det ni stikk om ruter konge sitter hos øst. Å kombinere damen dobbel med ett kort riktig plassert (ruter konge) gir større sjanse enn at kløver dame sitter hos øst (50%). Eksperten spilte på kombinerte sjanser med A-K i kløver først, men kløver dame falt ikke. Og da han prøvde den andre sjansen viste det seg at vest hadde ruter konge.

Teppe.

For slik så hele spillet ut:

Den uerfarne spilleren tok lynraskt fem kløverstikk, fire sparstikk, hjerter konge og ruter ess - to overstikk i 3NT. Etter at eksperten hadde toppet kløveren og tatt ruterfinessen var kontrakten bet ved det bordet, svingspill inn til den spilleren som ikke så den i teorien beste spilleplanen. 

Sånn er det av og til, og på mange måter er dette en bridgens mange sjarmerende trekk, balansen mellom dyktighet og flaks. Det er ikke alltid noen fasit, det er tross alt et spill...

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.