Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Rubbestadneset til lagfinalen

Det nærmer seg finale i NM for klubblag. Den skal spilles i Kristiansand 26.mai til 29.mai. Arrangør: Kristiansand BK.

Alle finalelagene er snart klare. I finalen skal de syv vinnerne av siste utslagsrunde (6.runden) samt arrangørens lag spille. Vi kommer tilbake med mer informasjon om finalelagene om ikke lenge.

Tidligere denne uken avgjorde Rubbestadneset BK og Førde BK 2 hvem som får spille lagfinalen. Førstnevnte hadde veldig god kontroll gjennom 6.rundekampen som gikk på RealBridge, og de vant soleklart (61 IMP). Men en god slump av seiersmarginen kom i et spill vi tar med her, en megasving. 

Du kan ta Rubbestadnesets Jan Lutros plass (øst). Han satt med dette:

                 ØST

Meldingene gikk:

Hva spiller du ut?

Makker (Trond Are Nitter) på vests plass har altså en lang kløverfarge. Han har sperret kraftig med sitt hopp til 5 kløver. Så dobler han motpartens storeslem! Har han kløver ess og tror det skal gi stikk? Nei, om han har det esset vil han ha liten tro på det i denne sammenhengen. Så hva er han ute etter?

Dette er en såkalt Lightnerdobling. Hvis det etter meldingene er et normalt og naturlig, logisk utspill (for eksempel makkers farge), og den som ikke har utspillet dobler en slem ber han om et unaturlig utspill. Det kan være flere grunner til det. Ikke sjelden ber en slik dobling om bordets først meldte farge. Eller det kan være dobleren har en renons og ønsker seg utspill til stjeling i den fargen. 

Her har ikke blindemann meldt noen farge naturlig, bare støttet hjerteren (med 2NT). Hvis vest har ressurser i ruter kunne han doblet 5 rutermeldingen som ikke er naturlig, men kontrollmelding (cuebid).

Lutro kom til korrekt konklusjon; makkeren måtte være renons i spar og ville ha spar i utspill. Og sparutspill mot 7 hjerter var innerblink, mens alle andre utspill ville vært langt utenfor blinken:

Vest kunne stjele, og den egentlig gode (!) storeslemmen var gått en bet etter første stikk. 

Jo, dette er en glimrende storeslem om en ser kun på N/S sine kort. Enig?

Surt for Førde, men godt samarbeid av Rubbestadnesets par.

Spillet ga hele 17 IMP da Rubbestadnesets N/S-par spilte 6 hjerter med tretten stikk ved det andre bordet (200 +1460).

Hvis spar ikke sitter 6-0 (eller sparutspillet ikke finnes) ville det blitt +2210 og 1460 = +750 i favør Førde som ville gitt 13 IMP, en sving på 30 IMP i ett spill! Det utgjør nesten halvparten av seiersmarginen. Men spillet kom da det var igjen kun fire spill. Så utover i kampen var det egentlig ingen tvil om hvilket lag som ville få ta turen til Kristiansand i mai.

I tillegg til Nitter-Lutro spilte Helge Svendsen-Simon Eileraas på laget som kvalifiserte seg til NM-finalen.  

OM LIGHTNERDOBLINGER

Slike doblinger kan være tveeggede sverd. Ikke sjelden blir man fristet til å doble lilleslem i trumfkontrakt fordi man har en renons. Makker spiller lydig ut den fargen, du stjelder, men så får ikke forsvaret noe mer. Da blir det -1660 i stedet for -1430 eller +1460 (soneslem), tapt spill selv om utspillet var godt. De beste og sikreste Lightnerdoblingene er ofte når man selv har meldt en farge (som makker normalt kommer til å spille ut) og så kommer motparten i 6NT (makker har utspillet), og du har for eksempel A-Q i den fargen blindemann meldte. Da er det en veldig god sjanse for bet om makker spiller den fargen ut mot 6NTx. Og den fargen i utspill finner makker neppe om det ikke dobles - Lightnerdobling.

Det er en annen fare om en Lightnerdobler en trumfslem selv om den kanskje er en bet med det utspillet dobleren vil ha. En risikerer at de flytter til grandkontrakt som kanskje står! Det er nitrist, og kanskje ville makker funnet det drepende utspillet mot trumfkontrakten selv uten utspillsdirigerende dobling. I det spillet vi nettopp så på var den muligheten ikke tilstede for de som ble doblet, det er bare elleve stikk i grandkontrakt. 

Forleden satt vi og snakket om Lightnerdoblinger etter en bridgeturnering. Både suksess- og fiaskohistorier ble fortalt. En morsom historie var om en kar som satt med A-Q tredje i hjerter bak den som hadde åpnet med 1 hjerter. Da den som hadde hjerterfargen ble blindemann i 6 hjerter doblet han med A-Q bak. Makkeren spilte lydig ut hjerter 8, men bordet kom ned med J-10 femte! Dobleren trodde at nå står den der slemmen, hjerter konge var plassert bak esset, ikke hos han med fargen! Uflaks.

Dobleren bannet høyt idet han tok for hjerter ess. Da ramlet den single konge fra spillefører, og banningen ble raskt byttet ut med et bredt smil.  

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.