Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

TRONDHEIM CUP

Trondheim Cup gikk av stabelen i helgen med par- og lagturnering.

Dette har i noen år vært en meget populær bridgehelg i Trondheim med tilreisende fra hele landet. I helgen ble det dessverre liten oppslutning. De som var der hadde imidlertid en flott bridgehelg.

Selv om face-to-face bridge er tilbake virker det som om online-bridgen har påvirket interessen voldsomt. Mange synes det er greit å sitte hjemme foran pc’en å spille viser det seg, for arrangører både i klubber og turneringer sliter litt med å få mange deltakere til face-to-face turneringer.

Det er en viktig diskusjon som må tas om dette. Selv om mange har blitt vant til online bridge nå er det også mange som ønsker seg tilbake til tiden før pandemien, men dit kommer vi kanskje aldri? Likevel er det håp om at face-to-face bridge overlever, men at både NBF og andre må ta dette på alvor er klart. Og det virker det som de gjør. Vi får se fremover, og det går vel an å tenke to ting samtidig?

De som har vært med på vanlige bridgeturneringer nå som det har åpnet opp er veldig fornøyde. Samtidig har sikkert online bridge også noen fordeler (?), så dette er en utvikling som neppe stopper.

I parturneringen i Trondheim ble det favorittseier til Geir Helgemo og Christer Kristoffersen. På de to andre pall-plassene kom tre damespillere. Ranja Sivertsvik spilte med John Våge og ble nr. 2 fulgt av Jessica Larsson og Gunn Tove Vist på 3.plass.

Alle resultatene, spillstensiler osv. finner du her.

I lagturneringen deltok kun åtte lag. Til topps gikk Tonje Brogeland, Karl Morten Lunna, Svein Aril Naas Olsen og Roy Hugo Olsen. Resultater fra lagturneringen finnes her. 

Roy Hugo, Svein Aril, Tonje og Karl Morten gikk til topps i Trondheim

Vi tar med et spill som ikke er av den dramatiske sorten, men litt interessant både i meldingene og spilleføringen.

Giver vest, Ø/V i sonen

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene? (N/S melder bare pass)

Lilleslem i ruter er glimrende. Den er ikke bombesikker, men har meget gode sjanser. Om trumfen sitter 3-2 er det to gode sjanser, enten at kløveren gir fire stikk, eller at hjerteren løser seg med kun en taper som normalt betyr at kongen må sitte foran (dvs.foran damen, hos syd).

Det er nokså greit å komme til 6 ruter om vest åpner med 1 ruter. Det har imidlertid blitt ganske populært å spille slik at 1 ruteråpning viser ujevn hånd og 1 kløver tar seg av alle balanserte hender. Jeg er tilhenger av at det kan åpnes med 1 ruter med jevn hånd slik at i alle fall en minoråpning er naturlig og viser farge. Hvis ikke må det åpnes med 1 kløver med fire ruter og to kløver (balansert hånd), og noen gjør det med 5332-hender og femkorts ruter også.

Det har noen fordeler at det åpnes med 1 ruter selv med balansert hånd, men det er ingen tvil om at den moderne stilen hvor ruteråpningen viser ubalansert hånd gir noe ekstra også. Selv om det spilles slik at disse vest-kortene tilsier åpning med 1 kløver bør vel Ø/V kunne finne frem til 6 ruter?

Over halvparten av Ø/V-parene i Trondheim spilte 6 ruter.

Noen var i 3NT, og noen prøvde 6NT som er en dårligere kontrakt enn ruterslem. Selv om ruteren sitter rundt og kløveren gir fire stikk må de ha to hjerterstikk for å komme til tolv stikk i grandkontrakt. I ruterkontrakt kan ganske ofte en hjerter kastes på kløver, og en hjerter kan deretter trumfes hos vest slik det det går bra selv om nord har hjerter konge. Den stjelingen gir det tolvte stikket.

Hvordan spiller du 6 ruter med for eksempel trumf ut?

Siden trumfen sitter 3-2 trumfes ut i tre runder, så prøves kløveren. Slik det satt ble det ingen problemer for noen av spilleførerne i ruterslem, men 6NT gikk bet:

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.