Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Utspillsprøve fra Champions Cup

Samtidig som vi gjør et lite tilbakeblikk på European Champions Cup gratuleres her fra min side av verden lag Johnsen (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Jan Mikkelsen og Arve Farstad) med seieren i veteranenes kvalifiseringskamp (se fyldige reportasjer skrevet av Kristian Barstad Ellingsen). De vant retten til å representere Norge i seniorklassen under EM på Madeira til sommeren.

I Europeans Champions Cup fikk de unge spillerne på det norske laget (Studentenes BK) det ganske tøft, men spilte omtrent middels i det knallsterke feltet. I utslagskampene som gjaldt endelig plasseringer endte til slutt med 7.plass.

Lag T'ONSTEIN (Nederleand) vant denne turneringen for andre gang på rad. Det laget er identisk med det nederlandske landslaget. De slo de engelske mestrene i finalen, men langt i fra uten tøff kamp - England ledet ved halvtid. Monaco (uten Helness-Helgemo) kom på 3.plass.

Her får du en utspillsprøve fra finalens siste halvrunde hvor nederlenderne tok over ledelsen og altså vant kampen:

Syd åpner med 1 grand (15-17), og nord sier 3 grand. Din tur som vest, hva spiller du ut?

Det normale utspillet med en slik farge er liten kløver. Det gjør at du kan får bra uttelling (fire kløverstikk) selv om for eksempel spillefører har K-J-x, men det forutsetter at makker kommer inn og kan spille kløver gjennom. Her har vest så mye at det ikke er sannsynlig at makker kommer inn. Noen ganger med en slik fargekombinasjon kan damen i utspill være tingen. Det er også om det er makker som har inntak, og du forventer at bordet kommer ned med kongen. For eksempel er dameutspillet jackpot hvis bordet har Kxx og spillefører Jxx så vi kan spille gjennom syds knekt senere med A-10 bak. Men altså, utspill er "blindt" og man vet jo ikke med sikkerhet hvordan det sitter.

Nederlenderen Simon de Wijs tenkte nok gjennom alt dette og mye mere til før han bestemte seg. Etter mange år i verdenstoppen har han sett "alt" og selv om også de aller beste i verden bommer på utspill treffer de gjerne oftere en den vanlige mann i gata. De Wijs fant det som kanskje er det mest fleksible utspillet med denne fargen og de sannsynlige inntakene på egen hånd: kløver ess!

Slik så hele spillet ut:

 

Hvis blindemann hadde kommet ned med kongen dobbel i kløver ville vest spilt liten kløver i andre stikk og satt opp fargen sin om syd har kun to eller tre kløver siden De Wijs hadde spilt ut esset. Da han fikk se bordets kløver spilte han på det som nå var sjansen, at syd satt med knekten dobbel. Kløver dame i andre stikk var drepende, det smadret spilleførers knekt, og det gjalp ikke å lasjere en gang siden vest selv hadde inntak da spillefører måtte innom spar ess (eller ta en tapende hjerterfinesse). Etter den starten var spillefører var uten kløverstopper og måtte slippes inn vest til kløverstikken med bet som resultat. 

Ved det andre bordet spilte den engelske vest-spilleren liten kløver ut mot samme kontrakt, og da hadde spillefører ingen problemer etter å ha lagt lavt fra nord og vunnet første stikk med knekten var kongen en andre stopper.   

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.