Et innlegg fra bloggen GeOs blogg
Uvanlige kort, uvanlige meldinger og glimrende spilleføring
I New Zealand er vi så heldige at Covid-situsjonen under bra kontroll. Det har vært «lock-downs» her et par ganger, og bridgen var kansellert i perioder. Nå spilles det igjen, og over tre dager i helgen ble en av landets mest prestisjetunge turneringer avviklet, Interprovinsional Teams. Der stiller syv regioner med ett lag hver i klassene Åpen, Kvinner, Senior og Intermediate. Et poengsystem kårer en regions-vinner, men det er også titler og medaljer i hver klasse.
Makker Nick Jacob og jeg spilte for Auckland-Northland i åpen klasse på lag med to tidligere landslagspillere. Vi var vel favoritter, innfridde og vant. Auckland-Northlands lag i de andre klassene gjorde det såpass bra at også regions-seieren sammenlagt gikk til vår region etter at Wellington Region har tatt hjem den de siste årene.
Nick Jacob - kreativ melder og glimrende spillefører!
I en av kampene fikk Nick utlevert en monster-hånd, 26 HP og to stikkgivende farger. Meldingsforløpet ble veldig uvanlig.
Selv om det er 1-3-4-5 fordeling er det mange som velger med kanonsterke hender (for sterke for åpning 1 i farge) å vise slike fordelinger som balanserte hvis meldingene starter høyt fordi man bruker 2 kløver som kunstig kravåpning.
Hvis du åpner med 2 kløver – utgangskrav – kan du jo si 3 kløver neste gang. Mange vil dog med denne fordelingen velge å vise grandhånd og plassere kortene i riktig grandintervall. Etter tradisjonelle metoder blir det i så fall etter 2 kløver-2 ruter å hoppe til 3 grand for å vise ca. 25-27 balanserte. Det er dog en dårlig sekvens som tar bort mye melderom.
Enkelte bruker såkalt «Kokish» hvor etter 2 kløver-2 ruter åpnerens 2 hjerter er tvetydig. Da viser det enten lang hjerterfarge eller en oversterk grandhånd (25+). Svarhånden melder 2 spar som hvilemelding for at åpneren skal kunne avklare hva han har, og hvis han da sier 2 grand betyr det 25+ balanserte mens andre meldinger viser at man har hjerterfarge. Å melde slike hender ved hjelp av «Kokish» gjør at man får vist den ganske bra på et lavere trinn. Da har makker har muligheter for å bruke parets 2 grand-system, Stayman eller Puppet Stayman og overføringer. Nick startet med 2 kløver fulgt av "Kokish" for å vise en 25+ grand, slik:
NICK GEO
2KL 2RU
2HJ 2SP
2NT
Forklaring:
2HJ = Enten hjerter, eller 25+ grand
2SP = "Hvilemelding"
2NT = 25+ grand
Jeg satt med:
Med 4-3-3-3 melder jeg som regel 3 grand, ikke Stayman. Det er imidlertid klart at om makker har fem spar så kan sparkontrakt være mye bedre, og jeg valgte derfor å si 3 kløver – Puppet Stayman. Da kom et uvanlig svar: 4 kløver!
NICK GEO
2KL 2RU
2HJ 2SP
2NT 3KL
4KL
Forklaring:
4KL = Vel, vet ikke...
Jeg måtte klø meg i hodet, for noen avtale for den meldingen hadde vi ikke.
Hva kan det bety?
Etter å ha tenkt meg nøye om fant jeg ut at han måtte ha noe sånt som nærmere 30 HP (eller mer) og femkorts eller sekskorts kløver. Det hadde han ikke, ikke helt, men hånden er klart verd mer enn de 26 poengene som kan telles opp.
Svaret uten majorfarge er på «Puppet Stayman» 3NT, så hans melding måtte bety at det ikke torde han ikke si fordi han var alt for sterk.
For å melde noe over en slik 25-27 2NT behøver ikke svarhånden ha noen poeng. Her satt jeg med noen verdier som altså trolig var mot makkers bortimot 30 poeng, eller kanskje 30+ poeng for den sakens skyld. Første tanke var å løfte til 5 kløver, men det ville jo vært fint å si fra om at jeg hadde litt? Kløver dame er et glimrende kort, og sparfargen kan også gi noen stikk. Jeg valgte til slutt å si 4 spar som normalt er kontrollmelding og aksept av makkerens farge som trumf, og så overlate resten til han.
Vi endte i 6 kløver, ikke akkurat med full styring, men det var en spillbar kontrakt.
Vest spilte ut sin single ruter til liten, knekten og esset. Fortsettelsen ble kløver ess og kløver til damen fulgt av hjerterfinesse som holdt. Så ble vests trumf tatt ut i to runder til. Etter det kom nøkkeltrekket, ruter 10 fra hånden! Husk øst hadde kun igjen damen, og da han stakk med den var resten plankekjøring. Ruter 9 var inntak til nord, og en hjerterfinesse til kunne tas. Jeg må innrømme at under meldingene tenkte jeg ikke på at ruter 9 skulle bli et nøkkelkort!
Like etter spillet var over mumlet øst noe om at han kunne ligget unna med ruter dame slik at det ikke blir inntak på ruter 9 til å ta den andre hjerterfinessen. Nick sa: «Ja, det er godt motspill, men det hjelper nok ikke».
Fordi:
Hvis øst ligger unna og ruter 10 vinner stikket tar spillefører for spar ess og dette er situasjonen:
Idet syd tar for kløver 6 er øst «toast». Han blir skviset og må kvitte seg med spar knekt. Da følger ruter konge og mer ruter til øst som må avslutte med hjerter slik at den andre hjerterfinessen kan tas. Vakkert!
Slike skvisinnspill er fin bridge, men det er ofte en mulighet for å sette spillefører på prøve hvis motspilleren ser hva som er i ferd med å skje. I diagramsituasjonen kunne øst blanket hjerter konge. Ja, spillefører kan ta for esset, men han vet ikke om øst har igjen to hjerter (fem fra start). Det er dog en god sjanse for at spillefører kan lese situasjonen, men mye vanskeligere vil det være for spillefører om motspilleren tidlig ser hva som kommer til å skje. Da kan han tidlig kaste hjerter og etter å ha unngått å ta for ruter dame ende opp med dette i sluttposisjonen:
Den siste kløveren spilles av syd, og nå har øst forberdt seg godt så han kan tegne et feilaktig bilde av situasjoen for syd. På kløver 6 kaster øst spar knekt! Det er lett å se med åpne kort at spillefører da har muligheten for å denge ned hjerter ess å felle kongen. Men han kan jo ikke vite om øst startet med fire eller fem hjerter. Hvis han startet med fem hjerter og to spar har han etter dette igjen 2-2 i rødfargene. I så fall er det innspillet med ruter konge og mer ruter til øst som må til for å få hjerter tilbake til saksen som er løsningen. Men forsøker spillefører det blir det lang nese. I stedet for å være nødt til å spille hjerter til saksen med to kort igjen tryller øst frem spar 6, og det blir bet!
PS. Merk at 6 kløver kan vinnes selv om vest ikke spiller ut ruter. Men det er ren teori, eller en ren double dummy spilleføring (med helt åpne kort).
Etter for eksempel spar ut til esset må spillefører bruke nords trumf som to inntak! Han kan nemlig spille kløver ess og felle nieren, så kløver til en sylfrekk finesse med åtteren. Det fører til at han har ett ekstra inntak til nord. En ruter spilles mot hånden for å få til det samme som ruterutspillet ga. Det andre inntaket til nord gjør at nord kan spilles inn på kløver dame for å ta den første hjerterfinessen. Deretter blir det samme situasjon som etter ruter ut, innspillet virker hvis spillefører gjetter riktig på fordelingen. Men å spille kløveren slik er jammen ikke lett, og langt ifra sikkert spill. At nieren faller under esset betyr jo ikke at det er singel nier, han kan gått ha 10-9, eller 10-9-x også.
Kommentarer