EM mandag morgen: Norge stormer videre!

De norske lagene i åpen klasse og dameklassen har ikke begynt å bremse. Mandag morgen har de begge tatt en bra ledelse i sine kamper mot henholdsvis Latvia og Romania. I åpen tapte riktignok Norge en 11'er akkurat idet jeg skrev dette, men de leder kampen og ligger jevnt med Italia på toppen av tabellen idet noen spill gjenstår i dagens første kamp. Damelaget leder akkurat nå turneringen med nesten 15 VP foran Frankrike. Også seniorlaget leder sin kamp og er oppe på 7.plass. Mix-laget sliter og kan bare håpe på en bra avslutning av turneringen så de kan klatre noen plasser fra en posisjon langt nede på tabellen.

Her er en spilleprøve noen fikk i kampen som pågår akkurat nå:

La oss si du har havnet i 6 hjerter. Det er ikke så vanskelig å se at i hjerterkontrakt må hjereren løses med kun en taper for å få tolv stikk.

Uansett utspill spilles hjerter til damen eller kongen. Den står, vest fulgte med femmeren og øst treeren. Du må så gå over til syd igjen for å spille mer hjerter mot nord. Vest følger med hjerter 6. Hva gjør du nå, finesse i håp om knekten hos vest, eller spiller du den andre topphonnøren?

Hvis hjerteren sitter 3-2 er dette et rent 50-50 valg hvis en forutsetter at vest med esset tredje legger liten to ganger. Men vest kan jo ha knekten tredje i stedet. Det er imidlertid en grunn til at å ta finessen er bedre, og den grunnen er slik det satt i Herning i morges:

Spilles liten til honnør to ganger blir det to tapere i hjerter. Å ta finessen blir en litt bedre prosentsjanse pga. muligheten for 4-1 sits, men det er selvsagt et litt ekkelt valg uansett. 

Det er klart at å spille 6NT er bedre med disse kortene. Med så mye stikk i de andre fargene behøves ikke mer enn to hjerterstikk, og da kan det ikke gå galt slik det sitter. Og om spillefører i 6NT er nord kan man få spar i utspill og dermed tre stikk i den fargen. I så fall behøves kun ett hjerterstikk da det blir 3+1+3+5=12 stikk. 

I åpen klasse var det klart flere N/S-par i 6NT enn i 6 hjerter. Kun to par gikk bet i slem, begge i 6 hjerter etter å ha bommet trumfen. Både Norge og Latvia var i 6 hjerter og vant den.

I dameklassen spilte Norge 6 hjerter med en bet mens Romania stoppet i utgang. Men det er det eneste spillet de norske damene har tapt så langt i denne kampen, og det går mot en solid seier.

Det norske seniorlaget gikk også bet i 6 hjerter. De tapte 17 IMP da slem ble vunnet ved det andre bordet. 

Bogø-Sivertsvik (mix) fant toppkontrakten 6NT, men spillet ble uavgjort siden 6 hjerter ble vunnet ved det andre bordet. 

 

 

Deilig å være norsk...i Danmark

Ja, norske gladspill har det vært mange av i Herning hvor EM fortsetter frem til torsdag 4.juli.

Nå som både det norske laget i Åpen klasse og Dameklassen leder, og Norge Senior er inne på topp-8 omtrent halvveis i deres mesterskap passer det å ta med et par sånne spill. Disse kortene er fra Norge-Polen i dameklassen:

De fleste spilte utgang i hjerter eller grand. Noen veldig få par var i 6 hjerter og vant den. Det er imidlertid alt for hardt, og kløver ut fra syd beter slemmen. Om det kommer kløver ut rekker ikke spillefører å få spilt tre runder trumf før de fire sparstikkene må tas med avkast av kløver. Dessuten er det jo heldig at det er fire sparstikk, og i hjerterfargen må det også unngås to tapere.

Så dette er en vanlig utgang. Men Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad noterte seg for en mye høyere score enn utgang, og en uvanlig score.

Marianne (vest) åpnet med 1 kløver, og Ann Karin svarte 1 ruter som viser minst firekorts hjerter. Nå tenkte syd at det at de bruker overføringssvar må vi kunne utnytte og doblet for å vise ruterfarge. Det skulle hun ikke ha gjort.

Vi har vært inne på dette nylig, det med at å doble kunstige meldinger som Stayman eller overførings-svar på lavt trinn ikke er uten fare hvis man dobler for løssluppent. Det er ikke det samme å doble for utspill på ett- eller totrinnet som det er å doble et Blackwood-svar! Det kan selvsagt gå bra å doble for utspill på lavt trinn også, særlig mot svak motsand. Men mot det rutinerte norske landslagsparet ble det kostbart, for de hadde en avtale for denne posisjonen som de i flere år har drømt om skulle dukke opp.

Marianne (vest) redoblet som normalt benekter hjerterstøtte og er forslag til å spille 1 ruter redoblet (minst HHxx i ruter). Ann Karin tenkte at 1 ruter må vi kunne få hjem på råstyrken, og det gjorde hun selv som spillefører i 1 ruter redoblet. Hun fikk sogar to redoblede overstikk og noterte den søte scoren -1130.

Ved det andre bordet fikk Polens Ø/V-par minimial score med +600 i 3NT. Spillet ga det norske lederlaget 10 IMP. Norge vant kampen med sifrene 17,45 – 2,55 VP.

I seniorklassen møtte Norge det svært rutinerte franske laget i runde 9. Det ble norsk seier med 6 IMP, og dette spillet hjalp godt på:

 

Superveteranene Bompis-Levy spilte som N/S 3NT og fikk ti stikk, et normalt resultat. 

Mot Jon Egil Furunes (nord) og Stein Bjerkset ble vest overaktiv. Vest har riktignok en hånd som kan være veldig spillesterk, men uten tilpasning er ikke slike hender ufarlige om man aldri stopper å melde!

Stein åpnet med 1 kløver, og vest meldte inn 1 hjerter. Jon-Egil sa 1 spar som for dem betyr maks trekorts spar. Stein kom tilbake med 1NT, og vest hoppet til 3 kløver. Jon-Egil foreslo 3NT, og det lå et lite øyeblikk an til uavgjort spill. Men så sannelig mente vest at han burde melde enda en gang og sa 4 kløver! Da mente Jon-Egil at det fikk være nok og doblet.

Idet røyken la seg var det fire doblede bet til det norske paret, +1100 og 12 IMP.

I Åpen klasse har de nå spilt omtrent to tredeler av sitt mesterskap. Norge leder altså og vil trolig være med i gullkampen, eller i alle fall medaljekampen selv om de ikke tåler noen lang, dårlig periode i de ti siste kampene. Det ser veldig trygt ut med hensyn til å kvalle til VM neste år med over 53 VP ned til 9.plassen, den best plasserte laget som ikke får spille VM 2025.