Klart for NORSK BRIDGEFESTIVAL!

Fredag 2.august starter den norske bridgefestivalen på Lillehammer. I den forbindelse opplyser NBF at det er laget en ny festivalside. Informasjon om dette finner du her. 

Det braker løs med åpningsturnering på fredag før det på lørdag blir NM mixpar fulgt av alle de tradisjonelle mesterskapene. Dessuten har Bridge for Alle et meget fyldig program. Det er også satt av mye tid til sosialt samvær med Quiz kvelder, bridgefester og spesielle arrangement for juniorer.

Den nye festivalsiden med all informasjon finner du her. 

 

CHAIRMAN'S CUP (Sverige)

I Ørebro har de nå kommet frem til sluttspillet i lagturneringen Chairman's Cup, utslagskamper som startet med Round of 32. I kvalifiseringen spilte 126 lag. De har i skrivende stund nettopp avsluttet Round of 16.

Til topps i kvaliken gikk et svensk-norsk lag (Sjöqvist) med norske Nicolai Heiberg-Evenstad, Kåre Bogø og Steffen Fredrik Simonsen. De to sistnevnte spilte sammen, og Nicolai spilte visstnok med forskjellige, svenske makkere, bl.a. selveste Peter Fredin.

Hele seks norske lag gikk videre til R-32, bl.a Norway Juniors med Magnus Sætre, Anders Brogeland, Thomas Tøsse og Kaja Brekke. De røk imidlertid ut i den første utslagskampen, men alle de andre fem norske lagene gikk videre til R-16.

Det viser seg at det antagelig skjuler seg noen norske navn bak andre lagnavn med andre nasjoners flagg også (se nederst i artikkelen), og en av dem er videre til R-16.

For vinnerlaget i kvaliken (Sjöqvist) ble det norsk motstand i Round of 16, et lag (Komleposs) bestående av John Helge Herland, Thorleif Skimmeland, John Våge og Ingmund Bjørkan. Det ble et uhyre jevnt oppgjør. Kompleposs vant første sett med 10 IMP. Sjöqvist vant det andre settet, men kun med 4 IMP. Så det helnorske laget Kompleposs gikk videre til R-16 med seiersmarginen 6 IMP. De møter et sterkt dansk lag i kvartfinalen.

Her er et av flere avgjørende spill fra den R-16 kampen.

Hva er beste kontrakt her med Ø/V sine kort?

De har 25 HP til sammen, så det bør meldes utgang. Med 5-3 tilpasning i hjerter, og en singelton hos øst er det vel ikke så unaturlig å havne i 4 hjerter. Det gjorde Sjöqvist sitt Ø/V-par. Det er tilsynelatende fire tapere i den kontrakten, to i spar og to i ruter. Men det er visse muligheter om spillefører prikker sitsen helt perfekt, men da skal det jammen gjettes mye riktig. Dessuten må det fås til et sluttspill mot syd. Hvordan det skal kunne gå til kan du pusle litt med selv. I praksis er det kanskje mer normalt å gå en bet i 4 hjerter om ikke motspillerne er hjelpsomme. Og det ble en bet i 4 hjerter, N/S + 50. Seks av ti spilleførere i 4 hjerter gikk bet.

Bjørkan-Våge kom i 3NT med vest som spillefører. i den kontrakten er det åtte enkle stikk ved hjelp av to kløverstikk som det blir nokså automatisk, og det niende kan komme i spar. Det skal ikke mye til før det ramler inn nok stikk i den utgangen. Og det ble ikke så vanskelig for Våge da nord spilte ut spar dame. Det endte med ni stikk, Ø/V +400. Spillet ga 9 IMP til Komleposs som altså vant kampen med 6 IMP. 

Tre av lagene med norske spillere røk ut i R-16, men Underberg Bridgeclub gikk videre til kvartfinalen etter å ha slått ut et svensk lag med flere kjente profiler. På Underberg spiller Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna, Lasse Aaseng, Svein Gunnar Karlberg, Stian Evenstad og Kjell Gaute Fyrun. Disse gutta skal møte et lag med engelsk flagg foran navnene (Warners Warthdogs), men så sannelig står ikke enda en nordmenn oppført i lagoppstillingen på det laget, Kay Robert Brastad. De slo ut et norsk lag i R-32 (Farstad, Naas Olsen, Andersbakken og Hansen)

Frykten for å bli robbet

Frykt for å bli "robbet" er naturlig og berettiget i bridge i de tilfellene motparten sperrer høyt. Det er derfor ganske vanlig å kaste seg uti det med fare for å bli straffet. For å misse egen utgang er også kostbart. Men det er en grense et sted for hvor modig man bør være, og i forrige innlegg så vi hvor galt det kan gå hvis man melder for friskt på et høyt trinn. Av og til må man finne seg i at man kanskje er utmeldt.

Her er nok et eksempel på denne problemstillingen, og i dette tilfellet er det vel mer sympati for å aksjonere?

Spillet er fra finalen i SPINGOLD mellom STREET og DELIMPALTADAKIS (heretter kalt DELI) som STREET ledet halvveis. Det var det første spillet i tredje sett, og derfra tok sistnevnte lag igjen STREET sin ledelse.

Nord åpnet med 3NT som viste en god 4 hjerter eller 4 sparåpning, og det var øst til å melde. Ville du meldt nå med en gang?

La oss si du passer. Det kan jo hende nord har sparfarge (dog usannsynlig?), og da vil du helst spille motspill. Etter pass fra STREET sin øst-spiller sa syd 4 kløver som ba nord vise fargen sin, og det gjorde han med 4 ruter som viste hjerterfarge (overføring). Øst passet nok en gang, syd sa 4 hjerter og det gikk pass fra vest og nord. Hva nå?

Øst følte seg litt robbet, og doblet. Syd passet, vest meldte 4 spar, og det gikk to passer før syd doblet med pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Her var Duboin og Cima (N/S) brutale. Mot vests 4 spar doblet spilte nord ut hjerter ess fulgt av hjerter dame til kongen, og syd stjal. Fra syd kom ruter til stjeling hos nord, så kløver til syds ess og nok en ruter til stjeling. Det var allerede to doblede, og slik det så ut måtte fortsatt syd få for ruter konge, den tredje beten, N/S +500.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Det må være lov å si at syds 4NT - begge minor - var en tvilsom melding. Hvor ofte har en som har åpnet med 4 hjerter minortilpasning? På et vis behøvde det kanskje ikke blitt så dumt om nord hadde meldt 5 kløver, en kontrakt som kanskje har visse sjanser. Men N/S hadde altså sjansen for å spille motspill mot sparkontrakt ved det bordet også.

Det var ikke lett for øst å unngå å gi favør i motspillet mot 5 hjerter doblet. Og de fikk tak i kun en doblet bet, Ø/S +100. Det ga likevel sammen med +500 til N/S ved det andre bordet hele 12 IMP i favør DELI som deretter utover i settet og i begynnelsen av siste sett fikk opp en bra ledelse. Det stod 121-96 med seks spill igjen å spille. Så kom en sluttspurt av STREET, og med tre spill igjen var ledelsen kun på 7 IMP, så med to spill igjen 4 IMP!

De tallene var dog ifølge BBO, og det gikk et rykte der om at det var en feilscoring eller to pga. feil «claim» av vu-graph operatøren - ganske irriterende. Så kom det da også et par korreksjoner, og plutselig var STREET foran etter at det hadde scoret 25-0 på fire spill mot slutten. Med andre ord var det for mange tilskuere spenning på feil premisser.

Det ble et gevinstspill til i favør STREET i aller siste spill, og til slutt var det de som vant finalen. Sluttresultatet ble 128-116.