På veien til SØLV!

Unge norske damespillere har kapret mange medaljer i internasjonale juniorturneringer de siste årene. En av dem som har vært med på det er Thea Indrebø som denne gang deltok i U-31 par, men måtte ta til takke med B-finale. Der fikk hun imidlertid premie for beste U-31 par med 6.plass sammen med Di Bacco (Tyskland).

Det mangler ikke på norske arvtagere på jentesiden i juniorklassen. Mange kunne vært nevnt, men høyest rager selvsagt prestasjonen til Erleta Plana og Maren Idland Sægrov denne uken, de var ikke langt unna å vinne U-26 Women Pairs. Det ble en flott andreplass. 

Norge har også et kanonlag i damenes åpen klasse. De vant jo gull i årets EM. Og det ser lyst ut for fremtiden med et velspillende og rutinert norsk åpent-lag, og mange mulige arvtakere!

Når man vinner en stor turnering har man også litt flaks her og der. Vi så i forrige innlegg at det godt kunne blitt et dårlig spill på gullvinner Christian Bakke og hans makker, men så ble det topp i stedet. Men både de og Plana-Idland Sægrov skaffet flesteparten av sine poeng gjennom god spilling, og gode vurderinger. Og det er gjerne slik at spiller man godt så blir man heldig og. Det er ingen grunn til at det skal føre til mer flaks, men alle som har vært med en del vet at det ofte er slik. Gjør man mange feil og lager seg dårlige spill får man uflaks i andre spill også. Forklar det den som kan...

Så for å gjenta det, de gode norske prestasjonene kom pga. god spilling. Plan Idland Sægrov var ikke helt heldige helt mot slutten med retningen de satt i (mot kortene), men slikt jevner seg ut. Hen her er et eksempel på at de var heldige og fikk seg et gladspill uten at de trengte å gjøre noe for å få det. Det skjedde mot det engelske paret (Coley-Kearny) som var med helt i toppen i U-26W pairs, og i siste sesjon hadde de også en seriøs gull-sjanse,men de endte på 3.plass. Slik så spillet ut:

De færreste har problemer i dette spillet. Øst åpner mange steder med 1NT, og de finner til slutt på en eller annen måte frem til 4 hjerter.

Det engelske paret bruker imidlertid svak grand og øst åpnet derfor med 1 kløver.

Meldingene gikk slik:

En kan argumentere for at det bør være greit å komme seg til 4 hjerter uansett. Hvorfor doblet for eksempel ikke øst 2 ruter som støttedobling. Vel, det bruker de kanskje ikke, dobling ville antagelig vist skjev hånd. Passen på 2 ruter viste vel for dem typisk balansert hånd, altså en 15-17 NT. 

Som i forrige innlegg var dette også et sånt spill hvor det handlet om hvilken utgang, NT eller majorkontrakt. Her ble det altså en håpløs 3NT-kontrakt.

En kan se for seg at ruteren ikke var fordelt sånn som her, og om det i så fall hadde kommet et annet utspill enn ruter ville Ø/V fått seg en litt ufortjent topp i 3NT. Men her kom selvsagt ruter ut, og kontrakten kunne ikke vinnes.

Ved alle de andre bordene ble det notert +420 til Ø/V for 4 hjerter med ti stikk. Erleta og Maren fikk imidlertid +100 N/S og spillet ga 100% til dem på veien mot sølv.

På veien til GULL!

Det ble en norsk jubeldag i Wroclaw, Polen på torsdag. Norsk gull og sølv samme dag!

Gjennom hele mesterskapet fikk norske spillere fire medaljer i World Youth Transnational Championship 2024:

U-16 Teams: Sølv til Markus Hansen Moe – Sebastian Lillejord (Team Vikings)

U-31 BAM: Gull til Christian Bakke (Team Washed out)

U-26W Pairs: Sølv til Maren Idland Sægrov-Erleta Plana

U-31 Pairs: Gull til Christian Bakke sammen med Jacob Freeman (Canada)

Erleta og Maren vant SØLV! (foto NBF)

I tillegg til disse fantastiske prestasjonene var andre norske spillere med å fightet godt i nesten alle turneringene.

Gullguttene Christian og Jacob (foto NBF)

Dermed er mye internasjonal juniorbridge over for denne gang, det startet jo i Wroclaw med junior EM for nasjonslag 7.juli.

På veien til gull (og sølv)

Vi tar med et par typiske parturneringspill fra avslutningen av VM par, ett i dette innlegget og ett i det neste.

I parturnering handler det ofte om å velge kontrakt, gjerne mellom utgang i major eller 3NT i spill hvor det ikke er andre valg, makkerparet finner raskt ut det har sånn passelig styrke til utgang. Her er en sånn avgjørelse Christian Bakke måtte ta som nord:

Freeman på syds plass åpnet med en sterk grand. Hva ville du gjort nå?

Det står mellom å si 3NT direkte, eller spørre etter majorfarge med Stayman eller Puppet Stayman for eventuelt å spille 4 hjerter eller 4 spar hvis N/S har trumftilpasning.

Det er ikke vanskelig å se for seg at trumfkontrakt kan være bedre, og tryggere. Men dette dreier seg om parturnering. Da higer man gjerne etter +430 i stedet for +420 hvis det for eksempel er ti stikk i begge utgangene, eller kanskje om det ikke er samme antall i grandkontrakt får man tak i det likevel.

Å melde direkte 3NT har en fordel, det forteller ingen ting om åpnerens kort. Stayman eller Puppet Stayman vil fortelle noe om grandåpnerens hånd, kanskje informasjon som vi ikke trenger, men som motspillerne kan dra nytte av.

Christian sa 3NT direkte.

Slik så hele spillet ut:

Denne gangen var å satse på 3NT feil – i teorien. Vest har to hjerterstoppere. Ruterutspill, eller ruter i skift før begge vests stoppere er tatt bort gjør at det blir færre stikk i grand enn i hjerterkontrakt,

Men som så ofte før, det er forskjell på teori og praksis.

Vest spilte ut kløver knekt. Freeman stakk med kongen og spilte spar til tieren før han dro hjerter 10. Vest dekket med damen og kongen vant stikket. Neste hjerter gikk til vest som nå hadde to stoppere med A-9 bak knekten tynt fjerde hos syd.

Øst skulle kaste et kort i andre hjerterrunde. Og her skar vel motspillet seg, for det i det kritiske øyeblikket fant ikke vest det drepende ruterskiftet mens han fortsatt hadde en hjerterstopper. Vest kom inn i andre hjerterrunde og fortsatte med kløver. Da var det bare å gi bort ett stikk til i hjerter så sto resten.

Elleve stikk, og +660 ga 100% score. Fine greier på veien mot gull!

Hva gjorde Ø/V galt?

Det er litt uklart, men de burde nok greid motspillet selv om de ikke ser syds kort. Det bør starte med et så tydelig svakhetskast i kløver som mulig i første stikk. Men her er det mange som er så glad i å bruke fordelingskast i stedet for styrke/svakhet. Så jeg som liker best styrke og svakhet i mange situasjoner mener først svakhet i kløver, så idet spillefører går over på spar 10 kan øst legge negativ Smith Peter signal (likte ikke utspilllet) hvis paret bruker det. Hvis de ikke bruker Smith og påspillet i spar er bare fordeling, kan øst kaste en spar i andre runde hjerter, eller legge styrke i ruter. Det siste er ikke så fristende, øst ser jo som sagt ikke syds kort.

Men om øst er hjelpsom bør vest ha en brukbar sjanse til å finne ruterskiftet.

Dette er et spill som ville fort blitt glemt i lagkamp, alle vinner sin utgang N/S. Sånn er det ikke i parturnering!

I normalkontrakten 4 hjerter som ble spilt på alle de andre bordene i U-31 ble det også en typisk parturneringsituasjon.

Vest måtte også mot den kontrakten finne ruterskiftet for å få maks i motspill. De som gjorde det fikk foruten to trumfstikk ett stikk i ruter, kontrakten ble vunnet med ti stikk. Hvis ikke ruterskiftet finnes i tide blir det +650 for elleve stikk, rutertaperen forsvinner i så fall på spar.

Pluss 650 ga 67% til N/S, å få +620 ga 17%!

I det neste innlegget skal du få se en lignende problemstilling fra U-26 Women, et spill Erleta Plana og Maren Idland Sægrov var fornøyde med.

Gull til Christian (U-31) - Sølv til Maren og Erleta (U-26W)!

Det gikk veien for Christian Bakke og hans kanadiske makker Jacob Freeman da Åpent Ungdoms VM ble avsluttet i dag. De fikk grepet på det utover siste sesjon og vant til slutt, men det ble uhyggelig jevnt.

Både på 2. og 3.plass kom det franske par.

En ekte norsk gullgutt: Christian Bakke

Vi gratulerer!

I U-26 Women kjempet Erleta Plana-Maren Idland Sægrov veldig godt, også de om førsteplassen! Utover i siste sesjon var i realiteten medalje sikret.

Vi har jo blitt bortskjemt når det gjelder de unge norske jentene/damenes innsats i internasjonale ungdomsmesterskap de siste årene. Kunne det bli nok et gull?

Suszanovicz-Lucka fra Polen var først og fremst trusselen, men det engelske paret Coley-Kearney lå heller ikke langt bak.

Et merkelig resultat på et spill (misforståelse?...har foreløpig ikke fått sett det spillet) ga ren bunn til det norske paret midtveis i sesjonen. Men de kom bra tilbake etter det.

Med fem spill igjen så det slik ut (Idland-Sægrov lå på sølvplassen mellom de to andre):

Med to spill igjen så det slik ut mellom de to på topp, og da stod vel egentlig mellom de to parene (det nevnte engelske paret vant bronse til slutt):

Maren og Erleta var kun 0,54 MP bak!

De to siste spillene var ganske normale utganger, begge N/S. Men slikt kan svinge i parturnering! Blir det 3NT, eller 4S? Får man tak i det lille ekstra stikket?

"Vårt» par var litt uheldig i det nest siste spillet da motparten spilte den normale utgangen. To par meldte nemlig slem og gikk bet, så det ble bare 33% for å spille mot en standard utgang. Hovedrivalen var i den utgangen og fikk 67%. Fattige 4,5 MP bak før det siste spillet.

Desverre, det ble litt feil å sitte mot kortene i de to siste spillene, for det polske paret gjorde sine saker bra, og det gjorde de som spilte mot Maren og Erleta også. Marginen opp til gull ble på fattige 5,46 MP...

Dessverre?

Vel, alltid surt å tape på målstreken. Men for en innsats de norske paret gjorde! Sølv er ikke nederlag! Vi gratulerer igjen!

I U-16 klassen måtte Markus Hansen Moe-Ida Kristine Mathisen få opp en kanonsesjon til sutt om de skulle kunne klatre helt opp og kjempe om en pallplass. Det så det lenge ut til at de kunne få til, men det kom noen svake spill midtveis. Det ble en god sesjon likevel (58%), men holdt ikke helt til pall-plassering sammenlagt. De ble nr. 7.

Alle resultatene finner du her.

Mer fra avslutningen av Ungdoms VM kommer i neste innlegg, i morgen.

VM avslutningen - delrapport (ca. kl 17)

For Erleta Plana-Maren Idland Sægrow startet siste sesjon fantastisk da de som enste par i den klassen stampet i 5 ruter med ingen i sonen over motpartens 4 spar. Det ble bare -300, og resten av feltet hadde 450 i den retningen. 100% score til det norske paret!

Så meldte paret som fikk den bunnen i første spill godt til 6NT som ble vunnet. Å sitte i mot det ga 33% til Plana-Idland Sægrow. I det spillet fikk imidlertid paret som de kjemper hardest mot i øyeblikket +1700 i motspill mot 2 hjerter doblet, og det slo de som var i 6NT med tolv stikk.

Så det er like jevnt her i begynnelsen av sesjonen.

I runden etter kom dette spillet:

Erleta (øst) sin 4NT var kvantitativ (invitt). Merk at Mareni løftet til 6NT med 13 HP, egentlig ikke helt maks for de 12 (11) – 14 som hun har vist. Men dette (vests kort) er 13 gode med to bra farger.

Det var noen som gikk bet i 6NT. Maren fikk imidlertid spar ut fra nord, og da var det tolv sikre siden kløveren satt greit. Det var egentlig for henne mer snakk om å «lure» til seg det trettende hvis en av motspillerne ligger unna med ruter ess. Da blir det 4+2+1+5=13. Men spillefører vet jo ikke hvem som har ruter ess. Det ble tolv stikk og +1440, og det ga 91,67%!

De som gikk bet fikk annet utspill og spilte på ruteren i stedet for å ta sparfinesse. Ruter til kongen og mer ruter til tieren gikk galt.

I det fjerde spillet fikk imidlertid det norske paret en knallhard utgang mot seg og måtte tåle 8% på spillet. Etter de fire første spillene ligger det norske paret noen strøpoeng bak lederparet.

Samtidig har Bakke-Freeman gjenerobret ledelsen i U-21. Dessuten har Markus Hansen Moe-Ida Kristine Mathisen kjempet seg opp på 4.plass i U-16!

Det blir en «rysare» den neste timen!

VM: Oppdatering før siste sesjon

Da gjenstår kun innspurten, den siste sesjonen i parturneringene i Ungdoms VM.

Mye kan skje mot slutten, så her kan det godt bli norsk(e) triumf(er). For i U-26 Women ligger Erleta Plana-Maren Idland Sægrov på 2.plass like bak lederparet fra Polen. Begge de parene slakket litt av i forhold til den knallsterke scoren de hadde i første sesjon, så det ligger nå et engelsk par like bak det norske.

Også i U-31 er det norsk på 2.plass så langt. Christian Bakke-Jacob Freeman (Kanada) ligger like bak lederparet som er fra Kroatia. I den klassen er det flere par som har bra kontakt med de to parene som ligger best an.

I U-16 ligger Markus Hansen Moe - Ida Kristine Mathisen på 8.plass. Det er ganske jevnt foran, så der kan det klatres med en bra avslutning.

De norske paret og det norsk-danske i U-26 ligger antagelig for langt unna teten til at det kan bli medalje. Skal det bli det må det en kanonsesjon til. Begge ligger hårfint under middels. 

Mens vi venter på avslutningen (PAR)...

Christian Bakke som i øyeblikket (torsdag ettermiddag) kjemper om medalje i parturneringens U-31 klasse var på et kanonlag i lagturneringen (Washed Up). Det gikk ikke helt som en kanskje kunne regne med i den turneringen da de ble nr. 6 med litt mindre enn 6VP fra å gå videre til semifinalen. For mange av spillerene på vinnerlaget i BAM’en er allerede etablerte stjernespillere i åpen klasse, så det resultatet var nok skuffende for dem.

Men i den etterfølgende Board-A-Match turneringen fikk de et bra plaster på såret da det ble seier.

På laget spilte disse:

 

På toppen av pallen etter BAM-turneringen!

VM: Ledelse til Idland -Sægrov-Plana! (U-26W)

Erleta Plana og Maren Idland Sægrov leder i U-26 Women etter en av tre sesjoner. Ledelsen deres foran et polsk par er dog marginal, men de to parene har fått en bra luke til nr. 3.

Christian Bakke og hans kanadiske makker Freeman ledet en stund i U-31, og de ligger på 2.plass før andre sesjon.

I U-26 ligger Anders Brogland-Magnus Sætre på 6.plass og Nicolai Heiberg-Evenstad-Christian Lahrmann (DK) på 8.plass. Der er det veldig jevnt med gode muligheter til å klatre de to siste sesjonene.

I U-16 ligger Markus Hansen Moe - Ida Kristine Mathisen på 8.plass.

I dagens første sesjon ble det noen topper på de norske i et par av klassene i det spillet vi tar med i denne omgang.

Det norske lederparet i «jente/kvinneklassen» meldte slik som N/S, et ganske uvanlig meldingsforløp må det være lov å si:

Det var sannelig ikke noen standardmelding fra syd i andre melderunde!

Noen vil tenke slik, «Ja, jeg har riktignok lang og god sparfarge, men bare 7HP mot en vanlig åpning hos makker".

Så å tenke på slem er vel for de aller fleste ikke på radaren. Men det er en gambling som i denne situasjonen kan fungere med mange normale hender hos nord. Det kommer ganske sikkert hjerter ut. Hvis nord har hjerter ess, men ikke kløver ess kommer kanskje hjerter ut så forsvinner kløvertaperen. Hvis nord ikke har hjerter ess ligger det bra an etter hjerter ut, og skulle det være nødvendig med et rutervalg spilles på at den som doblet og meldte hjerter etterpå (øst) har korfarge i ruter.

Slik det var ble det ikke noen spilleføring egentlig, tretten toppstikk etter at ruter dame falt i første ruterrunde! Og i U-26 W ga +1010 ren topp til det norske paret!

Bakke-Freeman (U-31) var også i 6 spar. Det ga 75% i U-31. I den klassen gikk toppen N/S til et tysk par som fikk spille 7 spar doblet med tretten stikk og den uvanlige scoren +1770.

Brogeland-Sætre (N/S) ble doblet i 5 ruter. Det ga +750 som var akkurat middels.

Men Heiberg-Evenstad fikk også 100%, de i U-26. De fikk spille 6 hjerter doblet som Ø/V, og der ble det kun -300. Ingen hadde dårligere score enn +300 som N/S. Og det var min NZ-makker Meier som satt i mot og fikk 0%, så her blir det noe å ta opp på kammerset om et par dager... 

Finalene fortsatte med den neste siste sesjonen kl. 13.30.

Live update og fullstendige resultater finner du her.

Spillingen siste spilledag i Wroclaw overføres dessuten på BBO.

Ungdoms VM: A-Finalene, antall par

I de klassene det deltar norske spillere er det 14 par i A-finalene bortsett fra i U-16 hvor 22 par deltar i A. Resten spiller B-finaler.

Finalene startet kl. 09.30

 

Ungdoms VM: Klart for parfinaler!

Da er det klart for finaler i parturneringene under Ungdoms VM i Wroclaw, Polen.

A- og B-finaler starter i dag (torsdag), og det skal spilles tre sesjoner. Undertegnede er "stuck" i Tyskland (fly kanselleringer) i et forsøk på å returnere til New Zealand hvor jeg bor. Derfor blir det mulig å følge med bra på utviklingen i finalen her fra et hotellrom i Frankfurt. Så det bør kunne bli noen rapporter og spill her i bloggen utover dagen.

Kvalifiseringen:

I U-26 Women gikk Maren Idland Sægrov-Erleta Plana helt til topps! Så med «carry over» fra kvaliken går de inn i A-finalen med ledelse. Det blir spennende å se utover dagen om de kan følge opp den fine spillingen så langt i mesterskapet.

Kaja Brekke og Mia Eline Statle ble nr. 18 i U-26 W kvaliken.

Nicolai Heiberg-Evenstad-Christian Lahrmann (DK) var med helt der oppe stort sett hele U-26 kvalifiseringen og endte til slutt nr. 5. Anders Brogeland og Magnus Sætre spilte solid og klatret jevnt og trutt. De endte som nr. 10. Begge disse parene har kapasitet til å ta medalje hvis det klaffer i finalen. I samme klasse ble min makker til daglig, Leon Mayer fra New Zealand nr. 6 sammen med amerikanske Michael Xu.

I U-21 ble det såvidt jeg har funnet ut ingen norske par til A-finale, men i Markus Hansen Moe – Ida Kristine Mathisen ble nr. 14 i U-16 og får spille i A.

Også Christian Bakke vil spille i A-finalen i U-31, og han vil ventelig kjempe om medalje da han ble nr. 2 i sammen med sin kanadiske makker Jacop Freeman. En spiller til fra mitt hjemland New Zealand er også med fortsatt, han ble nr. 3 i U-31 kvaliken. I denne klassen er det en rekke spillere i verdensklasse som spiller på sine respektive nasjoners lag i åpen klasse.

Stay tuned!

Parmesterskapet i Ungdoms VM: A- eller B-finale?

Det er kun to sesjoner til å spille i kvalifiseringen i VM par for ungdom. Det blir norske spillere i A-finale i flere klasser, og noen av dem kan nok være med å kjempe om medaljer i morgen som er siste spilledag. Vi kommer selvsagt tilbake til dette, men du kan også følge med på meterskapssiden som du finner her, hvor det er live updates, link til bulletiner, parenes score-kort osv. 

Det er litt uklart hvor mange par som havner i A- og B-finalen i de ulike klassene. Men vi har fått vite det blir 22 par i A-finalen i U-16. Og der ligger Markus Hansen Moe- Ida Kristine Mathisen akkurat og kjemper etter en sesjon i dag. 

Etter første sesjon av tre (16 spill per sesjon) ligger Heiberg-Evenstad-Lahrmann (DK) på 6.plass, og i U-26 Women ligger Plana-Idland Sægrov på 5.plass. Bakke-Freeman (Kanada) ligger på 6.plass i U-31.

Vi tar i denne omgang med et spill fra gårdsdagens spilling. Der fikk Markus Hansen Moe og Ida Kristine Mathisen (U-16) et gladspill.

Dette er et typisk parturneringsspill. Det går to passer før nord åpner med 1 hjerter i tredje hånd. Så kommer innmelding i ruter fra øst, og syd støtter hjerteren før vest støtter ruteren. Det er et typisk kamp-om-kontrakten spill.

Som en hovedregel bør man ha ni trumf til sammen for å kjempe over motpartens melding på tre-trinnet hvis begge sider har omtrent samme honnørstyrke. Men det er kun en veiledende regel. Av og til er det små marginer, og selv med åtte trumf til sammen kan man jo godt vinne ni stikk selv om honnørstyrken er ganske jevnt fordelt mellom Ø/V og N/S.

Hansen-Moe var med til 3 hjerter, og da gikk Ø/V til firetrinnet, 4 ruter. Nå er spørsmålet – i parturnering – om man må beskytte sin egen +140 (hvis man tror det står) ved å doble dem, for om det blir en bet (+100) blir det kanskje ikke all verdens score hvis man selv har +140 i kortene. Og Ø/V er i sonen her. Står 4 ruter og man dobler blir det bunn, men det får man i noen tilfeller leve med i parturnering. I lagkamp gjør man normalt ikke noe mer om motparten er på fire-trinnet i en minor, men håper man får inn en bet og går i pluss. For å doble blir alt for kostbart i lagkamp om den doblede deltkontrakten fyker hjem.

Det norske paret doblet 4 ruter. Det er en spartaper, to hjertertapere pluss kløveren i kontrakten 4 ruter doblet. N/S må aldri røre kløverfargen, gjør de det kan det bli kun en kløverstikk til forsvaret.

Med perfekt motspill ble det to kløvertapere og to deilige sonebet, +500. Det ga ren topp til det norske paret.

Å få spille 3 hjerter er vel normalt. Da må spar knekt lokaliseres for å få ni stikk. Å få +140 N/S ga 74%. Å gå en bet i 3 hjerter 34%. Og å spille mot 3 ruter å få fatt i en bet ville gitt 54%.

Doblingen ga altså topp, men to udoblede bet i 4 ruter (+200) ville gitt over 90% det også. Doblingen ville på en måte vært mer verdifult hvis det var kun en bet å hente i 4 ruter, dvs. +200 i stedet for +100 (eller +140).

Ungdoms VM, par: Kamp om plass i A-finalen

I Wroclaw har de kommet frem til nest siste spilledag i VM. I dag (onsdag) skal det avgjøres hvem som får spille i Final A eller Final B på avslutningsdagen torsdag.

De norske spillerene som har over middels etter første spilledag i kvalifiseringen er:

Nicolai Heiberg-Evenstad ligger på 5.plass i U-26 sammen med sin danske makker Christian Lahrmann. De har 57,53%.  Anders Brogeland-Magnus Sætre ligger så langt på 15-plass med 53,05%.

I U-26 spiller 41 par. Kristian Dalemark Austad-Einar Osen har så langt scoret 51,03 i U-21 og ligger på 32.plass (av 65 par).

Erleta Plana-Maren Idland Sægrov scoret godt i går, og med 55,86% ligger de som nr. 6 i U-26 Women. På 17.plass i den klassen finner vi Kaja Brekke-Mia Eline Statle på 17.plass med 50,99%. Det deltar 33 par i jenteklassen.

Det er noen voldsomme scorer i U-16, tre par har over 64%. Så med pene 55,85% ligger ikke Markus Hansen Moe – Ida Marie Mathisen høyere enn 26.plass (av 76).

I klassen U-31 spiller Christian Bakke med kanadiske Jacob Freeman. De ligger på 10.plass (av 28) med 52,31%. Alle resultatene og hvert enkelt pars score-kort (trykk på plasseringen deres) kan du finner her.

Vi kommer tilbake med flere detaljer og spill fra Wroclaw i neste innlegg.

NORSK-SVENSK VM SØLV! (korrigert)

Det ble en fantastisk avslutning for de to norske U-16 spillerne i Åpent Ungdoms VM i Wroclaw, Polen.

Sebastian Lillejord og Markus Hansen Moe sammen med Filip Asplund Sivelund og Matteo Nordquist (Sverige) vant VM sølv med sitt lag The Vikings! (Beklager, men skrev i farten rett etter kampen feil navn, Håvard... men det er faren til Markus)

Det startet ikke så bra i den siste kampen, men så tok The Vikings over og vant kampen med 12,71-7,29. Sølvmedalje sikret!

VI GRATULERER!

De to norske spillerne var også på det norske U-16 laget som vant sølv i EM som foregikk før det åpne VM. Det ble med andre ord noen uker med medaljedryss på

og

(Foto: WBF)

___________

I morgen starter tredagers parturneringer i alle de fire klassene.

Norske U-16 spillere kjemper om medalje

Det norsk-svenske laget The Vikings i U-16 klassens lagturnering i Ungdoms VM kjemper om medalje i den siste runden (14 spill) som foregår nå på ettermiddagen mandag. På det laget spiller Markus Hansen Moe og Sebastian Lillejord sammen med det svenske paret Filip Asplund Sivelund (halvt norsk) og Matteo Nordquist.

I den første av tre sluttspillkamper ble det tap, men The Vikings slo tilbake og vant klart i den andre runden mot et lag fra Taiwan. Dermed klatret de opp til 2.plass, og det er ganske jevnt.

Den siste runden har startet, og live update fra finalerunden samt alle andre resulteter, bl.a. endagsturneringen i Board-A-Match finner du her.

Dessverre ligger The Vikings i skrivende stund under i siste kamp, men det er spilt kun noen få spill av 16.

Her er et spill fra den andre kampen i dag.

Motparten har ikke meldt, Hvordan spiller du 3NT som syd med ruter dame i utspill fra vest?

Uten å ha noe å gå på er det ikke noe galt i å spille kløveren fra topp. Hva som bør gjøres etter første kløverhonnør om en honnør faller fra vest får vi ta stilling til om det skjer. Omtrent sånn tenkte nok den taiwanske spilleføreren mot Hansen Moe og Lillejord.

Men det ble feil:

Etter stor kløver fra syd i fargens første runde får øst stopper i fargen, og dermed gikk utgangen bet. For å vinne 3NT må spillefører ta dobbelfinessen på direkten i kløver, da blir hele øst sin kløverbeholdning fisket opp – ikke lett, og neppe riktig spilt heller hvis man skal spille med oddsen.

Ved det andre bordet fant det svenske paret frem til 5 kløver etter at vest hadde vært med og doblet en kunstig rutermelding. I den utgangen ble det ikke så store problemer, elleve stikk og 12 IMP til The Vikings.

Det ser ikke ut til å gå veien for Nicolai Heiberg-Evenstads lag Team Funbridge Blue i U-26. Men det er fortsatt en god del spill igjen i den siste kampen.

Ungdoms VM: Finalerunder og BAM

I dag, mandag spilles finalerundene i lagturneringen i det åpne VM for ungdom. Samtidig spilles en Board-A-Match turnering.

De fire beste i hver klasse skal avgjøre det hele via tre kamper (Round Robin, alle mot alle) i dag. I U-26 ble Nicolai Heiberg-Evenstad kvalifisert på lag Team Funbridge Blue, I U-16 klarte Sebastian Lillejord og Markus Hansen Moe det samme på lag The Vikings hvor de spiller med to svenske spillere.

Vi kommer her i bloggen tilbake med resultater og spill senere i dag.

Mesterskapssiden finner du her.

Fra i morgen skal det spilles parturneringer i Wroclaw, Polen.

ÅPENT UNGDOMS VM ER I GANG

Åpent Ungdoms VM spilles nå på samme sted som Ungdoms EM ble spilt forleden, Wroclaw i Polen.

Med «Åpent VM» menes at det er transnasjonalt, dvs. lag og par kan bestå av spillere fra flere nasjoner.

Det er først tre dager med lagturnering, deretter tre dager til med parmesterskap. Mesterskapssiden med all informasjon, også live oppdatering finner du her. 

Mange norske spillere er med på flere forskjellige lag.

U-26

FRENEMIES er et rent norsk lag.

Sofie Græsholt Stjødal spiller på lag TEAM FUNBRIDGE PINK sammen med to svenske og en amerikansk spiller.

STRØMSGODSET er en svensk-norsk kombinasjon.

Nicolai Heiberg-Evenstad er på et veldig flernasjonalt lag, TEAM FUNBRIDGE BLUE med spillere fra Norge, Sverige, Danmark, USA, Frankrike og Polen!

Dessuten kommer jeg til å følge med på COOD LIVE hvor min New Zealandske makker Leon Meier (21 år) spiller. Det er med spillere fra 16 land i den klassen.

U-21

Tre norske spillere er med på lag NONE i U-21 sammen med nederlandske spillere. I den klassen deltar spillere fra 19 land.

U-26 Women

I jente/kvinneklassen deltar norske spillere på JENTERNE (Danmark/Norge) og på NEW FRIENDS hvor Ida Kristina Mathisen har dannet lag med spillere fra USA og Tyskland.

U-16

THE BAST i U-16 er et rent norsk lag, mens vi i den klassen også finner norske spillere på The VIKINGS som er svensk/norsk.

U-31

Norge deltok ikke i U-31 i EM, men Christian Bakke er med i den klassen i VM på lag WASHED UP med spillere fra New Zealand, Italia, Kanada, USA, Nederland og Tyskland! Newzealanderen på Bakke sitt lag er Matt Brown som er på mitt lag som skal spille i World Bridge Games (Bridgeolympiaden) i Buenos Aires i høst. Bakke sitt lag leder etter første dag. 

Alt i alt en morsom startliste å lese hvor mange av ungdommene har dannet lag på tvers av landegrenser med sine bridgevenner. (Det kan være det er noe jeg ikke har fått med meg her, og i så fall, tips meg gjerne...)

Norske FRENEMIES fikk en god start første spilledag og ligger på 5.plass i U-26. De møtte bl.a. nevnte COOD LIFE med min faste makker, Leon Meier.

Det norske laget ble utsatt for en enveiskjøring i store deler av denne kampen og lå dårlig an etter de første åtte spillene (det spilles ti spill i hver kamp). Men så kom en kjapp norsk opphenting.

I det nest siste spillet var kanskje FRENEMIES litt heldige, og Meier litt uheldig. Jeg får håpe han bruker opp uturen sin i Polen og kommer til Buenos Aires og har masse flaks...

Merk stillingen nederst til venstre. Det norske laget lå under med 0-24 (det var en feilscoring på BBO så det var faktisk 0-25 på det tidspunktet). Og her meldte Meier-Xu den brukbare slemmen 6 ruter. Om ruteren sitter 3-2 er det svært gode sjanser, men det må litt til før det blir tolv stikk.

I teorien kan trumfen løses uten taper med damen som feller tieren, så en dobbelfinesse over østs beholdning. Men å spille sånn er kun med åpne kort og mot oddsen. Det ble en bet, og det norske laget plukket opp 11 IMP siden Anders Brogeland-Magnus Sætre spilte 3NT med elleve stikk.  

I kampens siste spill fikk Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad hjem en 4 hjerter etter en utspillsbom av Meier og god spilleføring videre av Dalemark Austad. Utgangen gikk bet ved det andre bordet, 12 IMP til i favør det norske laget. Kampen var plutselig nesten uavgjort, den endte med 23-25 og 9,23VP til det norske laget.

Norsk sølv i U-16! (Korrigert)

Norge vant en medalje i Ungdoms EM, og den ble vunnet av yngstelaget. De lå på pallplass fra start til mål med unntak av etter en runde omtrent midtveis. Til slutt ble det sølv bak Polen. England kom på bronseplassen.

Fantastisk innsats av disse spillerne:

Kristian B. Ellingsen var non playing captain.

De norske sølvvinnerne på pallen:

I U-26 ble det 12.plass, og i U-21 ble Norge nr. 11.

Man må synes litt synd på det norske laget i U-26 Women. De var med helt i toppen i størstedelen av mesterskapet og lå på pallplass fra start til det gjenstod fire kamper. Etter noen runder midtveis ledet de. Men mot slutten kom tre tap på rad, og selv om det ble en fin seier  i siste runde ble det "bare" 6.plass til slutt. 

 

 

MEDALJEKAMP

I dag avsluttes Ungdoms EM i Wroclaw, Polen. Både det norske laget i U-26 Women og U-16 kjemper om plass på pallen.

I «Jenteklassen» gikk Norge på et par tap i går og falt utenfor pallen før de to siste kampene som spilles i dag. De ligger på 5.plass ikke langt bak nr. 3. I skrivende stund spiller de mot England som ligger nr. 4, og i siste kamp skal Norge opp mot Ungarn som ligger på sisteplass.

I U-16 avsluttet Norge gårsdagen med to fine seiere og ligger på 2.plass før innspurten hvor de møter to bra lag, Ungarn (3.plass) og Tyskland (5.plass).

I U-26 ligger Norge på 13.plass, og i U-21 på 10.plass.

Dette er den yngste spilleren i Ungdoms EM, engelske Sophie Morris som er 10 år! (foto: mesterskapsbulletinen)

Allerede i morgen starter Ungdoms VM, Transnationals. Der kan lagene bestå av spillere fra forskjellige nasjoner. Norske spillere vil nok spille både på rene norske lag og lag med lagkamerater fra andre land. I VM blir det både par- og lagturering.

Norges lag i U-26W sin kamp mot England overføres akkurat nå på BBO. Her er et spill fra denne runden. I BBO-kampen ble det ikke svingspill, men vårt U-16 lag fikk et gladspill. Ta først meldeprøven som vest fikk ved flere bord:

Vest åpnet med 1 kløver og hørte 3 ruter fra nord. Øst sier 3 spar, syd passer og det er vest sin tur. Hva ville du meldt nå?

Maren Idland Sægrov meldte det som gir mest mening i denne situasjonen, 4 spar. 3 spar fra øst er jo kravmelding. Det er klart vest ville likt å ha en spar til, men hva ellers skal hun melde? Uten ruterstopper er 3NT uaktuelt.

4 spar var en fin kontrakt. Selv om en ikke treffer helt på kløvervalget går det bra siden hjerter dame sitter i saks. Og om en spiller for eksempel kløver til knekt og dame og senere legger ned esset vil syd etterpå bli automatisk skviset (show-up skvis) i hjerter og kløver.

Spillet ble uavgjort (Ø/V +620) i Norges U-26W kamp. 

I U-16 lagets sin kamp mot Ungarn fikk vest samme meldeproblem som Sægrov etter Ida Kristine Mathisens (nord) 3 ruter og 3 spar fra øst. Der sa imidlertid vest 4 kløver, og øst løftet til 5 kløver. Markus Hansen Moe (syd) doblet utgangen som gikk to bet, Norge +500. Ved det andre bordet kom ikke Norge ut i 4 spar (+170), men spillet ga likevel 12 IMP til Norge.

Mot slutten i Ungdoms EM

I Ungdoms EM som spilles i Wroclaw, Polen gjenstår i skrivende stund (torsdag ettermiddag) en kamp i dag og to kamper i morgen i alle klassene før det er over på fredag.

Det har ikke gått slik som vi håpet for det norske laget i U-26. De ligger før de siste tre kampene på 14.plasss over 60VP bak 8.plassen.

Slik vi har fått vite det er vil de åtte beste i hver klasse sikre seg plass i neste års Ungdoms VM. Det ser lovende ut for Norge i U-26 Women. Frankrike tok over ledelsen i den klassen da Norge gikk seg på et ganske stort tap mot Danmark i går. Norge ligger fortsatt som nr. 3 med tre kamper å spille.

Også i U-16 ligger Norge på 3.

I U-21 har Norge falt litt på tabellen, men på 10. plass har de fortsatt god kontakt med topp-8.

Her er et spill fra jenteklassen i går.

                      NORD

Giver nord, ingen i sonen.

Hvordan vil du vurdere denne hånden etter 1 ruter fra deg og 1 hjerter i svar fra makker på syds plass?

Det er 14 poeng, men den syvende ruteren er et viktig kort - ett stikk! Kortene er klart mer verd enn 14 poeng.

Det går an å smelle til med 3NT som etter 1 over 1 bør bety solid ruterfarge og litt her og der, for gode kort til gjenmeldingen 3 ruter. Men for den meldingen burde kanskje nord ha litt mer, for eksempel kløver konge i stedet for knekten.

Å si 2 ruter er for lite, nord har (som sagt) ett stikk for mye til den meldingen.

Jeg liker Cathrine Wedviks mellomløsning, 3 ruter. Å hoppe til 3 ruter er passelig. Det viser normalt 16-17 poeng, men det er disse kortene verd.

Etter den gjenmeldingen fant Wevik og makker Solveig Grande-Wedberg 6 ruter med disse kortene:

Det er en meget bra slem som godt kan stå selv om det skulle være en rutertaper. Og slik det satt med begge de sorte kongen i saks ble det enkelt tretten stikk, Norge + 940.

Ved det andre bordet spilte N/S 3NT med tretten stikk, dvs. 9 IMP til de norske jentene som altså kjemper om medalje!

 

Ungdoms EM: Norsk ledelse i U-26 Women

Det går så langt bra for tre av de fire norske lagene i Wroclaw hvor Ungdoms EM for lag spilles. U-26 laget har ikke fått det helt til å klaffe så langt. Den klassen som startet først (flest lag) er bare omtrent halvveis, så det kan godt gå bra å klatre på tabellen i den klassen også.

I jente/dameklassen leder Norge etter først dag hvor det ble tre fine seiere.

I U-21 ligger Norge på 3.plass og i U-16 på 2.plass. Yngstelaget ligger bare marginalt bak lederlaget.

Alle resultater, spill og annen informasjon finnes her.

Husk også at mesterskapet kan følges på BBO og LOVEBRIDGE.

Her er et spill fra en av jentelagets kamper i går:

Der Sofie Græsholt Sjødal satt nord og Kaja Brekke syd passet først både Kaja (syd) og vest. Sofie (nord) sa 1 ruter, Kaja svarte 1 hjerter før vest nå hoppet inn med 2 spar. Å si 3 hjerter andre gangen betyr ikke helt det samme når motparten tar bort melderom som et hopp til 3 hjerter ville vist om vest hadde passet. Men man bør kanskje ikke støtte et 1-over-1 svar til 3 i en sånn situasjon uten noe bedre enn en minimum 12-14 hånd. Her hadde Sofie en veldig fin 14 poenger, masse kontroller osv., og hun sa som man bør gjøre 3 hjerter. Kaja løftet til utgang, og det kom kløver ut fra vest. Spar konge ble etter hvert godspilt, og vest kunne betet utgangen om hun hadde funnet skift til liten ruter slik at Ø/V får tak tre ruterstikk. Men det gjorde hun ikke, og da forsvant en ruter på nords spar konge. Det ble kun to rutertapere og en taper i spar, Norge + 420.

Ved det andre bordet åpnet Sofie Grande-Weberg (vest) med 2 spar etter pass fra syd. Nord og øst passet, og det var syd sin tur. Noen vil kanskje passe her, og det er vel heller ikke helt feil å gjøre det. Men det kan godt hende N/S er litt robbet og. Å melde 3 hjerter er ikke så fristende, men kanskje det er tryggere å doble?

Syd doblet opp, vel vitende om at også makkeren visste at det ikke var noen åpningshånd hos syd. Det ene problemet med syds sine kort er at det ikke er så veldig gode motspillskort om makker straffepasser 2 spar doblet.

Hva bør nord si idet syd dobler opplysende mot 2 spar?

Nord har egentlig ikke til å passe med kun K-8 fjerde i trumf. Men det er fristende, for hun har sannelig nok verdier utenom!

Nord passet ut 2 spar doblet.

Det var to topptapere i og hjerter og to i kløver i tillegg til trumfen. Det ser unektelig ut som om det blir to spartapere. Men Grande-Weberg fikk snellet hjem åtte stikk, Norge + 1070. Spillet ga det norske laget hele 16 IMP!

På det norske jentelaget spiller foruten de to nevnte parene Erleta Plana - Maren I. Sægrov. De har med seg Svein Olai Høyland som NPC og Ida Wennevold som coach.

 

 

Ungdoms EM: God start i U-26W og U-16

Både det norske jentelaget (U-26W) og U-16 laget fikk en flott start da de klassene startet sin spilling i Ungdoms EM tirsdag. Begge fikk nesten full topp i runde 1 og fulgte opp med seier i andre kamp.

Etter to kamper ligger Norge på 2.plass både i U-16 og U-26 Women. I U-21 ligger Norge på 3.plass etter syv runder, og i U-26 på 11.plass etter åtte runder. 

De norske U-16 spillerne er i alle fall ikke redde for å ta noen sjanser. Det har de vist allerede.

I dette spillet fra runde 2 i U-16 (Norge-Polen) på tirsdag var det Markus Hansen Moe og Ida K. Mathisen som meldte mer optimistisk enn resten av feltet. Og det norske paret lyktes. Først kan du ta stilling til hvordan melde denne hånden:

(Giver øst, ingen i sonen)

            VEST

Makker åpner med 1NT, 15-17. Hvordan vurderer du disse kortene – utgang, eller slem?

Moe meldte 4 ruter, sleminvitt.

Defra er meldingene litt uklare for meg, men til slutt havnet de i 7 ruter.

Det gjenstod å tippe kløveren. Det er hårfint med oddsen å toppe etter damen med ni kort til sammen fremfor å ta finesse etter først å ha tatt en honnør. Og Moe toppet kløveren, +1440 til bokføring!

Om man skal være helt ærlig er 7 ruter litt vel hardt, men storslemmen har bra sjanser! Og å se at vests kort mot en 1NT åpning er slemkort er bra vurdert.

Ida (øst) sin grandåpning er god etter min smak. Spesielt med slike 4-5 hender og firekorts hjerter og femkorts minor og rundt 15-16 poeng er det ekkelt om man åpner med 1 i minor og makkeren viser sparfarge. Hva blir åpnerens andre melding da? Alle tenkelige gjenmeldinger blir på en eller annen måte feil.

Det gjenmeldingsproblemet unngås ved å åpne med 1NT som forteller styrken med det samme. Merk at om en av østs kløvere hadde vært en ruter (fordleingen 2-4-3-4) ville alle åpnet med 1NT.

At det ble grandåning gjorde det lettere for vest å vurdere det slik at hans hånd kom til å bli veldig stikkgivende. Det er liksom ikke 10 poeng det her, den sjette og syvende ruteren er jo stikk like gode som ess! For vest vet at makkeren har minst dobbelton ruter.

Mange av de andre parene fikk problemer i dette spillet, som regel etter åpning med 1 kløver. Slik så resultatene ut for hele puljen:

Det norske paret var det eneste i storeslem. Kun fire par var i slem, men et trinn lavere enn det norske paret. Like mange som var i lilleslem spilte utgang, og noen trodde det var mis-fit (eller de hadde en misforståelse) og stoppet i delkontrakt!

Mot Alfred Johan S. Brandel-Sebastian Lillejord som N/S for Norge noterte N/S +440 i 5 ruter, dvs. spillet ga 14 IMP til Norge som vant kampen med 14,42 VP – 5,58 VP.

Det tredje norske paret i denne klassen er Sander Haulan – Theodor Lillejord som spilte i den første kampen mot Nederland hvor det ble nesten full pott for Norge (19,38 VP).