Norske par i EM finaler!

EM for mix par.

Den informasjonen vi har fått tillsier at det blir kun 24 par fra semifinale A som i årets mesterskap får spille A-finalen. Fra B-finalen går kun de to beste til finalen, et skikkelig nåløye. Så hvis dette stemmer blir det en A-finale med 26 par.

Dette er såvidt jeg husker litt annerledes enn tidligere år når det gjelder antall par til finalen og skyldes kanskje et noe lavere antall par som deltok i årets EM? Men for å bli nr. 24 i semi A måtte man ha 50,96% som er omtrent den vanlige "cut'en" fra tidligere år.

I semifinale A kom Thor Erik Hoftaniska – Gunn Tove Vist på 15.plass. Vi finner Svein Aril Naas Olsen på 23.plass sammen med danske Julie Marina Sigsgaard. På plassen bak dem kom Åse Langeland – Harald Eide. Disse tre parene blir altså å finne i A-finalen som starter snart, fredag morgen.

Eskil Hagen – Lise Blågestad ble nr. 36 i semi A og manglet ikke så mye på å komme med i A-finalen.

Astrid Steen Lybæk – Erik Bølviken ble nr. 2 i Semifinale B og kommer dermed med i A-finalen. Sven Olai Høyland – Sofie Grasholt Sjødal var veldig nære da de ble nr. 4.

Alt dette er med forbehold om at den informasjonen jeg har fått er riktig. Vi kommer raskt tilbake med korreksjon idet finalen starter i dag klokken 10.00 om dette skulle det vise seg at det er annerledes

Senior par

I veteranenes parmesterskap (Seniors) skal 18 par spille A-finale. Helge Hantveit – Arne Thomassen gikk helt til topps i semifinalen. Tor Bakke – Rune Brendeford Anderssen fulgte godt opp med 6. plass.

Her er et spill fra mixen hvor det ble fart og spenning ved mange bord.

+

Hvilken utvikling det blir avhenger endel av hva øst velger i første hånd med Ø/V i ugunstig. Selv tror jeg det er riktig å si 1 hjerter. Å passe blir for sært, og å sperre i hjerter kan blir veldig dumt hvis makkeren har null eller en hjerter og kløvertilpasning. Men hvis N/S har kortene kan jo en sperreåpning ha noe for seg.

Hvis øst åpner med 1 hjerter får vest støttet hjerteren om syd går inn med 1 spar som virker normalt, men hvis syd velger Michaels Cuebid 2 hjerter blir det vel litt stramt å si 3 hjerter med vests kort. Og da spørs det hva dobler betyr (verdier eller hjerterstøtte). Uansett, så lenge vest får vist frem hjerterstøtte blir øst litt "vill og gal".

Mot Hoftaniska - Vist som N/S åpnet øst med 1 hjerter. Syd sa 1 spar og vest støttet til 2 hjerter. Nord sa 4 spar nå som vel på en måte er en undermelding (?), men et praktisk valg. Øst gikk på med 5 hjerter og syd sa 5 spar. Nå hadde nord så mye ekstra at det virket litt logisk å legge på til slem. At syd er renons i hjerter så nå ut som temmelig sikkert. 

Øst doblet slemmen i håp om to kløverstikk, en Ligthnerdobling for å unngå hjerterutspill (doblingen ber om unaturlig utspill, og hjerter ut er det mest naturlig slik meldingene har gått). Men Ø/V har kun ett kløverstikk, så slemmen står uansett. Vest visste ikke om det skulle kløver eller ruter ut og valgte ruter knekt. Da ble det tretten stikk, (nesten) claim i stikk en. Det var bare å ta ut trumfen, stjele god ruteren, stjele en hjerter og ta for den femte ruteren med kløveravast. Så kryss-stjeling. Dette festspillet ga det norske paret +1310 som normalt er en topp. Det ga dog "bare" 95 % da ett par til hadde samme score, og det var også et par som noterte +1770 for 7 spar doblet med hjemgang! 

Enorme slemspill er alltid morsomt, og toppscore eller nesten topp er fint, men relativt sett er denne typen enda mer verdifulle i lagbridge. Hoftaniska - Vist var enorme i slemspillene i lagturneringen hvor laget deres nesten gikk til kvartfinale. I dag er det imidlertid parfinale, og den blir nok mer avgjort av antall stikk her og der, gjerne i delkontrakter og ved å være nøyaktig i motspill. Alle de norske parene i finalen kan gjøre det godt. Vi "satser pengene" på Hoftaniska - Vist som vi ikke blir overrasket om kjemper om pallplass.  

MIX PAR - SEMIFINALER

 I Åpent EM (Transnationals) i Strasbourg går det mot slutten i både Mix Lag, Mix Par og SENIOR PAR. 

Det dansk-tyske laget Sparkling Vintages som slo ut det halvt norske laget De BOTTON røk ut da kvartfinalen for lag ble spilt i går. 

I MIX PAR har de spilt den første av to dager i semifinale A og B. For å komme videre til A-finalen fra semi B må man være helt i toppen. Fra semifinale A er det mye bedre sjanser, men naturlig nok noe høyere nivå. Derfra er det mulig å komme seg videre med rundt middels. Vi kommer tilbake med detaljer om dette senere. 

I semifinale A leder et fransk par. 

Svein Aril Naas Olsen som gjorde det så bra i kvalifiseringen sammen med Julie Marina Sigsgaard (Danmark) gjør det fortsatt bra og Svein Aril er beste nordmann på 20.plass.

Like bak dem ligger Thor Erik Hoftaniska - Gunn Tove Vist (23.plass) og Eskil Hagen - Lise Blågestad (26.plass). Også Åse Langeland - Harald Eide ligger brukbart an med litt under middels (32.plass). Det bør bli norske spillere i A-finalen, og kanskje fire par om det klaffer for dem alle i dag, torsdag. 

I semifinale B må det altså mye høyrere score til for å kvalle til A-finalen. Etter første dag ligger Astrid Lybeck-Erik Bølviken godt an på 5.plass (56,7%). Tre-fire andre norske par har også bra score i semi B og kan komme seg til A-finalen med en sterk andre semifinaledag. 

I senior-par var det fortsatt kvalifisering på onsdag. Arne Thomassen - Helge Hantveit lå på 12.plass mens Rune Anderssen - Tor Bakke var på 20.plass etter onsdagens spilling.

Alle resultater, bulletiner og annen informasjon finner du her. 

Vi tar med et spill fra Mix Par.

I parturnering er det som kjent ikke nok å finne en bra utgang eller slem og vinne den, selv om man da får med seg utgangs- eller slembonus. Det lille ekstra er viktig. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene:

(Giver øst. Ø/V i sonen)

Øst åpner mange steder med 1 kløver med slikt, og noen åpner med en svak grand. Uansett bør vest forsøke å finne ut om det er ruter- eller hjertertilpasning. Da virker det naturlig å starte med sin lengste farger, dvs. svare 1 ruter.

Det er en grei slem med ruter som trumf, og en ypperlig slem i hjerterkontrakt. Med hjerter som trumf er det ganske brukbare sjanser for tretten stikk selv om ruteren skulle sitte fordelt 3-1 (en ruter kan trumfes). Storslem i hjerter kan nok være litt sårbar om det sitter skjevt både i ruter og hjerter.

Ø/V bør vel finne hjertertilpasningen. Men ganske mange steder fikk ikke Ø/V melde i fred, for nord satt med langfarge og var i gunstig sone.

Flere steder sperremeldte nord med den lange sparfargen etter for eksempel starten 1 kløver (øst) - 1 ruter (vest). 

Kun ett par var i 7 hjerter og noterte seg for +2210 og 100% da det satt helt greit.

Noen få par til var nok et øyeblikk i 7 hjerter, men N/S stampet i 7 spar og gikk 1700 i bet. Å få inn +1700 ga 91 % til Ø/V.

Populær kontrakt var 6 hjerter, men det var langt i fra så mange som var der som man kanskje skulle tro. Å få tak i +1460 (6 hjerter med tretten stikk) ga 67 % til Ø/V.

Noen par var i 6 ruter, bla. mot både Naas Olsen-Sigsgaard (NOR/DK) og Hagen-Blågestad. Å å sitte mot den slemmen ga 79 % til N/S.

Det var også noen i den skumle kontrakten 6NT. Der er det jo en spartaper, så ruteren må gå for at den slemmen skal stå.

De som "haiet" på grand og fikk alle tretten stikkene i 6NT fordi N/S ikke fikk med seg for spar ess scoret 83% for +1470. Noen få par satt mot 6NT og fikk tatt for spar ess. Da ble det middels til N/S i stedet for fattige 17% om de forærer Ø/V overstikket i 6NT.

 

 

 

 

 

Surt tap for det "norske" laget i EM FOR MIX LAG

MIX LAG

Det ble en ordentlig thriller i lag DE BOTTON sin Round of 16 kamp i lagmixen i Strasbourg-EM. De møtte det tysk/danske laget SPARKLING VINTAGES. For De Botton spilte flere norske spillere: Gunn Tove Vist, Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska (han bor i England). Med litt god vilje kan vi nevne Arthur Malinowski (bor også i England) også som litt nordmann, og i tillegg til de fire var Janet De Botton og Nevena Senior på laget (begge England).

Det var jevnt før de 14 siste spillene, DE BOTTON ledet med 8 IMP. Ganske tidlig i det siste settet tok Hoftaniska ganske kraftig i, og lyktes etter bra samarbeid med makker Gunn Tove Vist.

Hoftaniska åpnet med 1 kløver med østs kort. Syd meldte inn 1 spar, og Gunn Tove sa 2 ruter som naturlig kravmelding. Nord sa 3 ruter – støtte i spar og bra kort – og det var Hoftaniska sin tur. Han hadde ikke mange HP, men hadde fått glimrende kort i ruterkontrakt, spesielt om vest har minst femkorts ruter som vel er ganske sannsynlig i dette tilfellet. Thor Erik sa 4 spar, ruterstøtte og kortfarge! Da ville Gunn Tove i slem og sa 5NT – velg slem – en bra melding for å ikke låse seg på ruterslem etter å ha meldt ruter med kun kongen fjerde.

Som du kan se er ikke ruterslem bra i det hele tatt da det med den fargen må bli minst to rutertapere. Men over Gunn Tove sin 5NT foreslo Thor Erik 6 kløver som ble kontrakten. I kløverkontrakt gir majorstikkene avkast for to rutere, så med to små mot kongen fjerde i ruter står slemmen fordi ruter ess stter foran kongen (og at det ikke er noen ruterstjeling fra start).

Pluss 920 var verd 11 IMP da det ble spilt 5 kløver med tolv stikk ved det andre bordet. Det jevnet imidlertid seg ut, og med noen få spill igjen var DE BOTTON i en marginal ledelse før en liten sving bragte dem under med 1 IMP idet det siste spillet gjenstod! I det spillet meldte Vist-Hoftaniska en ganske hardmeldt, men nydelig lilleslem. Kunne veteranene Schaltz-Schaltz butte ut det?

De gjennomførte spillet like etterpå og kom seg omsider i slemmen de også, og et surt tap for det «norske» laget var et faktum etter å ha kjempet meget godt gjennom hele kampen. På Sparkling Vintages spilte foruten nevnte Dorthe og Peter Schaltz disse fire: Sabine Auken-Roy Welland (Tyskland) og Nadia Bekkouche-Flemming Danielsen (Danmark)

MIX PAR

Parkvalifiseringen (mix) er over, og de neste to dagene spilles det semifinale A og B. Det går an å komme seg til A-finalen via semi-B, men det er alltid et nåløye. I semifinale A vil Svein Aril Naas Olsen spille sammen med hans danske makker Julie Marina Sigsgaard etter en meget sterk prestasjon i kvaliken hvor det ble 5.plass til slutt.

Glimrende innsats av Svein Aril Naas Olsen så langt i Strasbourg!

Det er foreløpig litt uklart hvor mange som spiller i semifinale A siden det også vil komme inn noen par fra de sist utslåtte lagene i lagturneringen, så akkurat det kommer vi tilbake til i morgen.

SENIOR PAR

Arne Thomassen- Helge Hantveit kom på 8.plass i veteranenes par-kvalik, og vi finner Tor Bakke – Rune Anderssen på 14.plass.

(Alt dette er litt uoffiselt siden det er skrevet like etter dagens siste spill var ferdig.) 

Resultater og annen informasjon om det åpne EM i Strasbourg finner du her. 

EM MIX PAR OG LAG

Samtidig som det halvt norske laget DE BOTTON (Gunn Tove Vist, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen) kjemper om en plass i Round of 8 i mixed teams pågår kvalifiseringen for mixed pairs.

I parturneringen er det to dager med kvalik, to med semifinale (A og B) før det også er to dager med finale. Så langt har Svein Aril Naas Olsen gjort det meget bra sammen med sin danske makker Julie Marina Sigsgaard. De har vært i tetbildet hele veien. Akkurat i skrivende stund ligger de på 4.plass like bak nr. 3 og nr. 2 idet det nærmer seg slutten av kvalifiseringen. 

I Round of 16 Mixed Teams er det helt jevnt mellom DE BOTTON og dansk/tyske SPARKLING VINTAGES.

Alle resultater og annen informasjon inkludert live updates finner du her. 

  

EM i Strasbourg: Norske spillere henger godt med i mixed teams

Åpent EM (10th European Transnational Championships) startet i helgen i Strasbourg, Frankrike. Den første uken er det mix- og seniorturneringer. Lørdag starter Åpent EM for lag som etterfølges av BAM og parturneringer.

I mix-lag startet 69 lag fra 32 nasjoner. Syv lag hadde norske spillere i startoppstillingen.

Så langt har lag DE BOTTON gjort det skarpt og skal spille Round of 16 på tirsdag. På det laget spiller bla. Gunn Tove Vist, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen sammen med engelske spillere. De gikk knallhardt ut i sin første slutsspillkamp som var mot israelske EMERALD. DE BOTTON sikret avansement selv om det ble en ganske jevn kamp til slutt. I neste runde møter de Sparkling Vintages, en sterk tysk/dansk kombinasjon som vant kvalifiseringen. 

I første halvrunde i R 32 var det enveiskjøring i favør DE BOTTON. Vist-Hoftaniska hadde full klaff når det gjelder slemspill. Her er et av dem:

Dette er ikke enkle kort å melde. Ved de fleste bord passet syd før vest åpnet med 1 ruter, noen steder 1 hjerter. Med så bra kort er det korrekt å åpne med lengste farge selv om enkelte åpner med majorfargen med slikt. Da får de ikke vist 5-6, men kan kanskje få vist 5-5 fordeling.

Problemet mange steder var at nord meldte inn, og da blir det ikke så lett å få fortalt så godt hva man har uansett valg av åpningsmelding. Men Vist-Hoftaniska fant frem til 6 ruter.

Nord tok for spar ess i utspill, og da var det ikke så veldig vanskelig. To hjertere kan trumfes hos øst, og to kan kastes på toppstikkene i kløver. Det ble en fin +1370 til notering og gevistspill for DE BOTTON da EMERALD sitt Ø/V par ved det andre bordet spilte utgang (12 IMP inn). Kampen ble til slutt vunnet med 15 IMP. 

Mesterskapssiden med resultater og all slags annen informasjon finner du her. 

 

 

Nordisk: Soleklar seier til Norge i åpen klasse!

ÅPEN KLASSE

Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Terje Aa og Allan Livgård (NPC var Tolle Stabell) spilte meget solid og vant OPEN i Nordisk mesterskap med god margin. Mesterskapet foregikk i Ørebro.

Sverige ble nr. 2. Lagene møttes to ganger. Selv om Norge Open aldri virket å være truet i dette mesterskapet var det vel i det andre oppgjøret mot Sverige at Norge takket for seg og stakk skikkelig fra de andre lagene. Her er et par gevinstspill fra den kampen.

Mot østs 4 spar spilte Terje Aa ut kløver 5 til kongen og esset. Øst la nieren for å skjule kløver 4. Så syd kan set fra nord sin side ha 5-4 dobbel. Om øst følger med kløver 4 kan ikke syd ha dobbelton da det i så fall ville vært 9-5, og da villle han ikke spilt ut femmeren. Men Allan Livgård trodde mest på at det var singeltonutspill og spilte kløver knekt tilbake som Terje stjal med spar 4. Så hjerter knekt. Nå kan spillefører forsøke hjerterfinessen, men da går han kanskje mer enn en bet. Men om den finessen holder kan han spille tre runder trumf, og senere kaste en ruter på hjerter ess og en ruter på kløver dame. Men han gikk opp med hjerter ess og stjal en hjerter. Det er riktig spilt å ikke prøve hjerterfinessen om nord har hjerter konge og syd har trumfet fra trekorts trumf så den sitter 2-2 nå.

Det ble imidlertid en trumftaper til da nord hadde tre trumf, og spillefører kunne ikke bli kvitt mer enn en ruter. En bet, Norge +100.

Ved det andre bordet spilte Tor Eivind Grude 4 spar og fikk også kløver 5 i utspill til kongen, esset og nieren. Hvis syd har 5-4 dobbel i kløver kan vel kanskje kløver tilbake være feil, og den svenske nord skiftet til trumf. Da ble det lett for nordmannen. Grude tok A-K i trumf og spilte kløver til damen, kløver til stjeling, hjerter til esset, kløver til stjeling og trumf til nord. Nå var to kløverstikk godspilt og det var fortsatt inntak til vest på ruter ess. N/S fikk kun for kløver ess og det ene trumfstikket, Norge +650. Spillet ga 13 IMP til Norge.

 

Her var det en kontrollert meldesekvens av Grude-Bakke via an kunstig 2 kløvermelding av øst i andre runde. De sniffet litt på slem da øst meldte 4 spar på renonsen, men det gjorde ikke vest sine kort noe bedre. Og det mangler to nøkkelkort her, så slem bør ikke meldes. Det står i tolv stikk slik det sitter, men det er noe mindre enn 50% sjanse for det da noen skjeve sitser kan gjøre det vanskelig (eller det kan være direkte bet med 5-1 i kløver). Så 5 ruter er korrekt kontrakt. Det ble tolv stikk pga. den snille sitsen, Norge +620. 

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Merk Aa sin opplysende dobling over 1 hjerter. Det er en doblingstil så er blitt ganske vanlig, dvs. at man kan doble selv med minimums åpningsstyrke og uten å ha tilpass (minst tre kort) til alle umeldte farger. Særlig aktuelt er det med firekorts i umeldt majorfarge. Det eneste "farlige" er om makker melder (for mye) ruter. Det er imidlertid mye å si i favør en slik stil, spesielt utenfor sonen. En kommer med i meldingene, og det kan være gull fordi vi har noe der å gjøre (vi har kontrakt), men også fordi det forstyrrer motparten. 

Det forstyrret motparten da Livgård kunne melde to ganger med nords kort. Likevel er det overaskende at et så sterkt par som Bertheau - Hult ikke kom seg i utgang. 

Med kun delkontrakt ved det bordet ga spillet 10 IMP til Norge.  

Norge mer eller mindre spilte ut Sverige i denne kampen og vant med 18,13 - 1,87 VP (39 IMP).

DAMEKLASSEN

Det må være lov å si at Norge skuffet stort i dameklassen. Norge ble nest sist og tapte alle kampene foruten de to kampene mot Sweden Blue som var det desiderte bunnlaget. 

Sverige Yellow vant dameklassen. 

UNGDOMSKLASSENE

Her var det meget god innsats av de norske! I U-26 ble det sølv, det norske laget ble kun slått av Sverige. Disse spilte på sølvlaget:  

Marius Austad – Nicolai Heiberg-Evenstad, Thea Lucia Indrebø – Ida Marie Øberg (npc Christian Bakke).

Og i klassen for de yngste, U-21 ble det norsk gull!

På gull-laget spilte: 

Anders Brogeland – Are Borgar Landsvik, Erleta Plana – Maren Idland Sægrov (npc Lars Eide).

Alle resultatene fra Nordisk finner du her.

 

Nordisk: Norge Open knuste Island

I morgenkampen onsdag spilte begge de to norske parene på NORWAY OPEN solid mot Island, og mot slutten av kampen reiste Norge i fra og vant komfortabelt 17,74 - 2,26 VP (36 IMP). I skrivende stund spiller Norge mot Sverige som stiller med et toppet lag. 

Mot slutten av kampen mot Island traff Norge godt på slemmene. De vant først en litt heldig lilleslem i kløver (12 IMP) før Aa-Livgård fant frem til en glimrende slem med disse Ø/V-kortene: 

 

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt? 

Det avhenger vel mye av system. Etter vanlige metoder og 1 kløver i åpning er det ikke så lett å finne frem til slem i kløver eller hjerter, begge er glimrende lilleslemmer. 

Aa-Livgård spilte 6 hjerter. Spilleføringen var en formalitet, maks en rutertaper, og det ble tretten stikk etter spar konge i utspill fra syd.

Ved det andre bordet spilte Island 4 hjerter med tretten stikk, 11 IMP til Norge. 

Norge leder OPEN ganske klart etter tre kamper.

I WOMEN gikk Norge seg på et klart tap mot Danmark (2,26 - 17,74 VP).

Juniorene har også startet sin turnering. De mer erfarne på Norge U 26 slo Norge U 21 klart før de skal møte lag både fra U-21 og U-26 klassen fra Danmark, Sverige og Finland. 

Alle resultater og annen informasjon finner du her.

 

Nordisk mesterskap - God start for Norge

Denne uken spilles Nordisk Mesterskap i Ørebro, Sverige. Norge deltar i alle klasssene, OPEN og WOMEN samt juniorklassene U21 og U26.

Informasjon om lagoppstillinger osv. finner du på NBF sin side, her.

Mesterskapssiden med resultatoppdateringen, presentasjon av alle lagene osv. finnes her.

Lagene i OPEN og WOMEN skal spille dobbel serie (to ganger mot hver av de andre (15 spill i hver kamp). Mesterskapet avsluttes torsdag kveld.

I går vant Norge OPEN sin åpningskamp mot Færøyene og fulgte opp med å slå Finland klart. Dermed leder Norge med 31,81 VP foran Island (27,65).

I dameklassen ble det tap mot Island for de norske i åpningskampen (7,64 VP), men de kom godt tilbake og slo Sweden Blue (15,51) i andre runde. Det holder til 3.plass så langt. 

Vi tar med et bra gevinstsspill fra OPEN.

Hvordan tror du dette spillet ender hvis du får se kun Ø/V sine kort og får vite at syd melder hjerter underveis?

GIVER ØST/Ø-V I SONEN: 

Det ser unektelig ut som et delkontraktspill. N/S har endel stikk i hjerterkonrtakt, avhening av bla. kløversitsen og om for eksempel syd har begge ruterhonnørene. En kan anta de greier omtrent 2 hjerter, men som sagt spiller fordelingen og honnørenes plassering en rolle når det gjelder det. Ø/V har på sin side minst fire topptapere i kløverkontrakt, og det kan fort bli mer enn en spartaper og kanskje to rutertapere. Med kun en hjerterstopper ser ikke 3NT ut som noen god kontrakt hvis man ser både øst og vests kort. En må jo innom N/S etter de har godspilt hjerteren mot grandkontrakt.

Det ser altså ut som et sånt spill hvor Ø/V spiller 3 kløver, eller om N/S er med til 3 hjerter så bør Ø/V la dem spille det og håpe de kan få tak i beten(e) og gå i pluss. 

Og joda, Aa-Livgård var i 3 hjerter som N/S, men kontrakten ved det andre bordet var ikke så opplagt. Slik så hele spillet ut:

Slik kortene sitter fordelt har N/S minst fem tapere i hjerterkontrakt, det kan fort bli to bet i 3 hjerter. Aa-Livgård greide seg med å gå en bet, Norge -50.

Ved det andre bordet spilte Bakke-Livgård 3NT som Ø/V! 

Normalt vil en slik 3NT gå bet med kun en hjerterstopper, for N/S godspiller hjerteren og spillefører har kun syv toppstikk i kløver og hjerter samt ruter ess. Han må innom motparten. Så med hjerter 5-3 kunne de ha sørget for å ha overgang til syd i den fargen, og om syd har spar ess er det håpløst, syd kommer inn til hjerterstikkene sine. Men her satt hjerteren 6-2, og syd hadde ikke noe hurtig inntak. Det er faktisk slik at om spillefører gjetter sparen (knektens plassering) så kan ikke 3NT rokkes!

Det norske paret fikk tak i to sparstikk og noterte en særdeles fet +600, 11 IMP til Norge.  

 

 

 

 

 

I OPEN har No

Norgesmestre for klubblag 2023

 

Helt suverene vinnere av NM for klubblag 2023 (fra venstre): Åsmund Forfod, Steffen Fredrik Simonsen, Karl Morten Lunna, Jørn Arild Ringseth, Kåre Bogø og Christer Kristoffersen

Studentenes BK vant overlegent!

Avslutningen  av lagfinalen ble egentlig en formalitet når det gjelder gullkampen. Studentenes BK kunne i den siste kampen i praksis ikke miste førsteplasssen selv om det var teoretisk mulig. De fullførte i god stil og snudde kampen mot Kristiansand til klar seier (15,08 VP). Dermed ble det til slutt den voldsomme seiersmarginen 24,79 VP!

Dette var virkelig en meget solid gjennomført turnering av Christer Kristoffersen, Kåre Bogø, Åsmund Forfod, Karl Morten Lunna, Steffen Simonsen og Jørn Arild Ringseth. De fire førstnevnte var på vinnerlaget i NM for klubblag også i 2022. Alle de tre parene hadde solid pluss på butleren (høyest av alle: Bogø-Kristoffersen)

Kampen om sølv og bronse ble beinhard. Den stod mellom Konnerud BK, TopBridge BK og Rubbestadneset BK som var plassert i den rekkefølgen før siste kamp. De to sistnevnte møttes i siste runde, mens Konnerud skulle opp mot Heimdal BK.

Det endte slik:

Sølv til til Konnerud BK: Hans Melby, Jarle Melby, Thor Holm, Sverre Nordseth, Per Arvid Andersen og Wiggo Andersen

Bronse TopBridge BK: Tom Johansen, Lasse Aaseng, Jan Mikkelsen, Jon-Egil Furunes, Åsmund Stokkeland og Sverre Johnsen

Resultatene er uofisielle og med forbehold om feilscoringer da de er tatt fra resultatlisten like etter kampslutt.

Alle resultatene finner du her.

Dessuten finner du masse bra stoff fra lagfinalen på Nils Kåre Kvangravens side, her.

Overraskelsen: Det er ingen overraskelse at de rutinerte spillerne på Konnerud BK sitt lag bet godt fra seg i denne lagfinalen. Men at de skulle gå rett i tet fra start, og at de skulle ha en teoretisk vinnersjanse før siste kamp var litt overraskende. Det ble en meget sterk 2.plass til slutt.

Skuffelsen: Det må nok være Heimdal BK sin innsats. Vi regnet det som veldig sannsynlig at de ville kapre en pallplass og kanskje kjempe om gull. De virket som om de aldri kom inn i noen skikkelig flytsone etter at de i aller første runde slo de suverene norgesmestrene fra Studentenes BK (norgesmestrenes eneste tap). Likevel, 5.plass og under middels var klart svakere enn en kunne forvente av det laget.

Prisen for dagens morsomste stikk bør vel gå til Trond-Are Nitter da han inne på spar ess (over nords konge) i første stikk tok dette ruterstikket i kontrakten 4NT:

Ruterfargen er egentlig uinteressant, den gir fem stikk ved hjelp av normal spilling siden K-Q sitter foran. Det fikk Nitter også, men det det startet altså med ruter 5, ruter 2, ruter 4, ruter 3....femmeren vant stikk i første ruterrunde. Gøy, men da samme Nitter spilte på skvis senere og fikk elleve stikk ble det 1 IMP tapt siden Johansen ved det andre bordet tok de tolv stikkene som var der ved hjelp av å godspille ruterfargen og ta en enkel hjerterfinesse. Spillet fikk ingen betydning for verken utfallet av kampen eller sluttresultatet i turneringen.

Samme Nitter (og Lutro) kjempet dog til siste slutt og avsluttet med denne hardmeldte slemmen:

Rubbestadneset stod på til 6 hjerter. Om det blir trumftaper er det håpløst. Men trumfen 3-2 er 68% pluss at det kan sitte knekten singel som er noen ekstra prosenter. I tillegg til trumfen må man unngå to kløvertapere. Det er en bra sjanse siden sparfargen også er så god. Om den ikke ordner seg ved å stjele spar gjenstår sjansen for at kløveren ordner seg.

Det satt gull; trumfen 3-2, spar dame satt singel (!), og dessuten satt kløver knekt dobbel foran. Det ble ikke meldt slem ved det andre bordet, og heller ikke ved noen andre bord! Dermed ble det vunnet spill til Rubbestadneset til slutt. Etter en god og heldig avslutning i kampen som TopBridge hadde hatt føringen i hele veien vant Rubbestadneset oppgjøret. Det holdt likevel kun til 4.plass for dem, men det siste spillet gjorde at sølvmedaljen glapp på målstreken for TopBridge da Konnerud avsluttet bra i sin kamp.

Lagfinalen: Det snør nok ikke oppover...

Idet det var igjen en kamp i Kristiansand mandag morgen var det omtrent like sannsynlig som at det skulle snø oppover at Studentenes BK ikke skulle vinne denne lagfinalen. Det snør nok ikke oppover, ikke i Kristiansand i hvert fall.

I siste kamp lå lederlaget riktignok under med 21-0 mot Kristiansand etter bare noen få spill. Studentenes behøver imidlertid kun vel 2 VP i siste kamp for å være helt bombesikre vinnere, og siden de kom tilbake i den første halvrunden og ligger under med kun 7 IMP er det i realiteten avgjort, også fordi Konnerud BK som lå på 2.plass ligger under med 8 IMP mot Heimdal.

Kampen om sølv og bronse står mellom Konnerud, TopBridge og Rubbestadneset.

De to sistnevnte møtes i siste runde. Mens Konnerud altså ligger under mot Heimdal, var det TopBridge som kom best ut i kampen mot Rubbestadneset og ledet 21-1 da dette spillet kom:

Her tok både Nitter og Lutro hardt i og meldte en bra lilleslem. Det var dog noen valg før det var slem til notering. Nord spilte ut spar 7. Nå lyser det sparstjeling mot spillefører hvis han slipper inn nord på trumfkongen som han godt kan ha. Derfor dengte Nitter ned trumfesset og spilte en stor trumf til. Litt overraskende var det syds som vant det stikket med ruter konge, han hadde dessuten tre trumf fra start.

Syd skiftet til kløver til esset, og syds tredje trumf ble tatt ut. Hva nå?

Det må finnes en plassering for kløvertaperen. Det går an å få dette helt om bakfoten hvis man begynner å tenke på å stjele god hjerteren. Men det er nok mot oddsen i dette spillet. Hvis syd har syv kløver som er sannsynlig, og singel spar som mye tyder på (og det får spillefører snart vite om) så sitter hjerteren 4-2. Og om damen sitter fjerde er det ikke nok inntak til øst til å stjele god den femte hjerteren. Dermed er det nok med oddsen å ta en stor hjerter, så spille seg over til vest for å ta hjerterfinesse med knekten. Det var akkurat hva Nitter gjorde, og slik å hele spillet ut:

Det er lett å ta tretten stikk hvis man ser alle kortene. Men det gjør man som kjent ikke ved bordet.

Friskt meldt og bra spilt av Nitter, og spillet ga 10 IMP til Rubbestadneset siden TopBridge spilte utgang ved det andre bordet. Medaljekampen er dermed ikke over idet andre halvrunde skal spilles om litt!

Før den siste halvrunden ser det slik ut bak det suverene lederlaget Studentenes BK:

2. TopBridge 79,72

3. Konnerud 78,65

4. Rubbestadneset 72,58

Merk at i Rubbestadnesets kamp mot TopBridge som sistnevnte leder med 7 IMP er det dobbelsving, så der skal det ikke så mye til før det blir endringer i pallplasseringene.

Lagfinalen: Ikke helt over, men...

Under lagfinalen i Kristiansand gjenstår kun en kamp. Gullkampen er ikke helt avgjort selv om Studentenes BK nesten er i mål. I runde 6 så de ut til å kunne avgjøre det hele før siste kamp, for på noen tidspunkt i andre halvrunde mot Topbridge BK var ledelsen stor nok til at de ville være matematisk sikret før siste kamp om det holdt seg ut kamp 6. Men mot slutten knappet TopBridge inn på ledelsen. Samtidig fikk Konnerud BK en stor seier, og de er nå på 2.plass ca. 18 VP bak lederlaget Studentenes BK. Det betyr at Studentenes BK kan sikre gull med litt over 2 VP i sin siste kamp mot Kristiansand BK, selv om Konnerud får full pott i sin siste kamp mot Heimdal BK. Det ser altså ganske grønt ut for Studentenes BK selv om de kanskje bør utsette gullfeiringen til i morgen.

Rubbestadneset på 4.plass er ikke så langt unna nr. 2 (Konnerud) og nr. 3 (TopBridge) og kan kapre bronse, eller faktisk sølv om alt klaffer i siste runde hvor de møter TopBridge. Alle resultatene finner du her. 

På Nils Kåre Kvangraven sin side kvangraven.no finner du også veldig mye informasjon samt bulletinstoff osv.

Det mest dramatiske som skjedde i første halvrunde av kamp 6 var da TopBridge sitt N/S-par hadde noe som ligner veldig på en Blackwood-blemme (?) og havnet i 7NT doblet hvor det ble meldt utgang stort sett over alt, selv om det faktisk var mulig å vinne 6 spar slik det satt.  Det kunne blitt "kun" to bet i 7NT doblet, og i så fall "kun" 15 IMP ut mot utgang ved det andre bordet. Men den trøstesløse, doblede storeslemmen var ikke særlig inspirerende å spille så det endte med hele seks doblede bet! En sjeldenhet, men mest bare trist. Det var egentlig godt gjort at TopBridge BK tok seg bra inn i kampen etter den kalddusjen, 20 IMP ut på et enkelt spill.

I andre halvrunde kunne mesterskapet blitt matematisk avgjort før siste kamp om ikke Studentenes BK hadde tråkket feil, eller om et kort hadde byttet plass i dette spillet:

TopBridge sitt N/S-par meldte korrekt til 6 hjerter vel vitende om at det måtte en vellykket kløverfinesse til for å vinne tretten stikk. (Nord ville meldt 6 kløver over 5NT med kløver konge) Storeslem står på kløver konges plassering, i praksis en 50% sjanse. Da Studentenes BK sitt N/S-par satset på storeslem og gikk bet slik det satt var det 14 IMP til Topbridge.

Er Studentenes BK i ferd med å feste grepet?

Det gjenstår to og en halv kamp i lagfinalen, så mye kan fortsatt skje. Studentenes BK har imidlertid fått en liten luke til de andre idet de er midtveis i kamp 5. 

Akkurat idet det kunne se ut som Studentenes BK var i ferd med å feste et ordentlig grep i gullkampen i lagfinalens kamp 5 kom et spill hvor Rubbestadneset reduserte pga. et valg i meldingene som kanskje ikke er helt etter læreboka?

                   VEST

Ingen i sonen. Du sitter vest og hører syd åpne med 1 spar. Dobler du opplysende?

I teorien er det ikke korrekt å doble opplysende med helt minimum om man ikke har bra tilpasning til umeldte farger, dvs. minst tre kort. Men det er jo fristende å være med her, spesielt utenfor sonen. Det som kan gå galt er at makker melder for mye med ruterfarge fordi han forventer mer enn to små i den umeldte fargen.

Mot Studentenes vest åpnet syd med 2 spar (8-10, 6 korts farge). Da er det vel enda mer tvilsomt å doble, og der sa vest pass. Det kom 4 spar fra nord, og det ble kontrakten.

Trond Are Nitter (Rubbestadneset) doblet etter 1 spar fra syd. Og joda, makkeren Rune Wichmann Haldorsen meldte ruter, men han hadde til nok en melding senere, og det ble en gullmelding: 5 kløver!

Rubbestadnesets 4 spar ved det andre bordet gikk to bet, Ø/V +100.

I 5 kløver ble det kun to rutertapere, Ø/V +400 og redusering av Studentenes ledelse med 7 IMP til 28 IMP ved halvtid. Trondheimslaget leder nå mesterskapet med omtrent 10-11 VP og det er TopBridge som er nærmest. Det to lagene møtes i neste runde.

Jevnt i lagfinalen

Før lagfinalens tredje dag ledet Studentenes BK, men bare 2 VP foran Rubbestadneset BK. De to lagene møtes i morgenkampen søndag, og kampen overføres i skrivende stund på BBO.

Rubbestadneset fikk først uttelling (8 IMP), men så fikk Studentenes fart i det med noen slemspill hvor de var både dyktige og heldige.

Christer Kristoffersen var i 6 hjerter, hardt meldt da de mangler både ett nøkkelkort og trumf dame. Men med ni trumf avhenger slemmen stort sett av at det ikke blir trumftaper. Det kom ruter 3 i utspill til esset. Hvordan ville du spilt? 

Ved det andre bordet var Rubbestadnesets N/S også i 6 hjerter og fikk ruter ut. Der ble det spilt hjerter til esset og hjerter til kongen for så å ta kløverstikk med avkast av ruter og spar fra syd. Men da ble det en bet siden hele spillet så slik ut:

Kristoffersen vant første stikk med ruter ess og spilte trumfkongen. Vests fulgte på med damen. Hvis han nå ønsket å spille på 3-1 sitsen som er med oddsen (restricted choice) måtte han skynde seg å ta kløverstikk da det ikke blir igjen inntak til nord hvis han spiller mer trumf. Tre store kløvere ga avkast for en ruter og to spar. Så hjerter til østs nier og finesse med tieren. Dermed ble det kun en spartaper, 17 IMP til Studentenes BK. 

Studentenes BK fulgte opp med nok en hardmeldt slem ved det andre bordet. Det satt greit og dermed var det 12 IMP til i favør laget fra Trondheim. Omtrent midtveis i halvrunden leder Studentenes BK med 36 - 14. 

LAGFINALEN, dag 2, rapport 2

Det ble storseier i lagfinalens tredje kamp for Studentenes som slo Steinkjer med hele 74 IMP (20-0 VP). Dermed er det laget from Trondheim som har tatt ledelsen i mesterskapet.

I den andre kampen lørdag møter Studentenes BK Konnerud BK som også har gjort det godt så langt og ligger på 2.plass. Kampen mellom de to lagene starter kl. 15.15 og overføres på BBO.

TopBridge BK så ut til å være i stortrøbbel mot Verdal lørdag formiddag, men de hentet seg noe inn. Likevel, det ble en fin triumf for Verdal som vant kampen med 11 IMP (12,38 VP).

Når det er nesten nok verdier til utgang den ene retningen, men det er motparten som melder utgang blir den som regel doblet. Det skjedde i dette spillet i kamp 3 under overføringen av Konnerud BK mot Rubbestqadneset BK på BBO som sistnevnte vant med 15 IMP. Etter det ligger Rubbestadneset på 3.plass like bak Konnerud.

Det skal ikke så mye til før 4 spar går bet her, og det var litt arbeid som måtte gjøres. Men slik det satt, og etter at meldingene hadde avslørt en del om hvordan det satt hadde verken Hans Melby (Konnerud) eller Helge Svendsen (Rubbestadneset) særlig store problemer med å finne veien til ti stikk. Kløveren blir godspilt ved å tippe sitsen, hjerter ess sitter hos syd og gjør at hjerterstikk kan godspilles ved hjelp av å presse ut esset mot trumf (stjele-finesse), og spar konge sitter i saks samt at trumfen er behagelig fordelt 2-2. Det ble ti stikk ved begge bord, +790 og uavgjort spill.

LAGFINALEN - dag 2, rapport 1

Lagfinalens andre dag startet med brak, for det første spillet i den tredje kampen var krutt.

Lederlaget etter to kamper, Konnerud BK møtte Rubbestadneset som lå på 2.plass etter fredagens spilling. Kampen ble overført på BBO.

Per Arvid Andersen (Konnerud) plukket opp denne hånden som nord:

Hva ville du åpnet med, 1 ruter eller 2 kløver?

Det er vel sterke nok kort til 2 kløver. Problemet med den åpningen er at det kan bli vanskelig å få vist kortene i neste melderunde. På den annen side er det heller ikke lett å få makker til å tro at du er så kanonsterk hvis du velger å åpne med 1 ruter.

Etter den vanlige starten 2 kløver – 2 ruter bruker dog enkelte hopp til 3 i major som fire kort i den fargen og fem eller ofte seks rutere, en ekkel håndtype å melde etter kunstig 2 kløver i åpning. Den varianten er perfrekt for disse kortene. Men som så ofte før, med skikkelig fordelingshånd blir det ikke fred å få, motparten har også fordeling.

Per Arvid Andersen åpnet med 2 kløver, og øst for Rubbestadneset sa 3 hjerter. Syd passet (negativ hånd), og det samme gjorde vest. Nå ble det nesten enklere i dette tilfellet, for nord kunne doble opplysende. Da syd meldte 3 spar løftet nord til utgang. Etter pass fra øst og syd doblet vest! Da nord la ned sine kort som blindemann i 4 spar doblet takket Wiggo Andersen (syd) høflig for det man må si er en hyggelig blindemann i en doblede sparutgangen. Slik så hele spillet ut:

En må ha forståelse for vests straffedobling av 4 spar. Det ble imidlertid ikke lett å spille motspill etter hjerter knekt ut til esset, og som alltid, når det blir doblet kan det være lettere for spillefører å lese sitsen.

Inne på hjerter ess i første stikk ba spillefører om spar konge som vest lå unna. Nå skiftet spillefører fot og gikk i gang med ruterfargen. Fordi vest har singelton hjerter kommer ikke øst med i dette motspillet i det hele tatt etter denne starten. Vest fikk kun tre trumfstikk, Konnerud +590!

Ved det andre bordet åpnet også nord med 2 kløver. Øst for Konnerud gikk innpå med kun 2 hjerter. Da det kom tilbake til nord valgte han å si 3 ruter i stedet for å doble. Syd meldte 3 hjerter – krav - noe måtte han jo si. Da nord foreslo 3 spar løftet syd til utgangen 4 spar. Ved det bordet holdt Jarle Melby (vest) fingrene unna doblingskortet. Så spillefører var ikke varslet om at det sannsynligvis satt skjevt i trumffargen.

Å spille 4 spar på nord sin hånd ser egentlig bedre ut enn der syd måtte spille 4 spar doblet og vant den.

Øst spilte ut hjerter til knekt og dame. Spillefører la ned en sparhonnør som vest stakk og spilte kløver ess som ble stjålet hos nord. Det var plutselig ikke så enkelt nå! Da spillefører dengte ned den andre sparhonnøren var det over, kontrakten måtte gå bet. Idet ruteren kom i vinden kunne vest med to sikre trumfstikk (og nå med de to høyeste trumfene) trumfe den tredje ruteren og ta ut nords siste trumf før forsvaret også fikk ett kløverstikk for østs konge – en bet.

Konnerud vant spillet med 12 IMP.

Scorene på dette spillet variert fra Konneruds +590 N/S til +600 Ø/V, og den scoren var for 4 spar redoblet med to bet!

I fortsettelsen av denne kampen plukket Konnerud noen flere IMP og ledet med 27-0 etter bare fire spill. Mot slutten av halvrunden var ledelsen oppe i hele 35-3 før Rubbestadneset kom til hektene. De vant en hardmeldt 4 hjerter som ikke Konnerud meldte (10 IMP). Så kom en vanlig 3NT hvor Nitter for Rubbestadneset åpnet med 3 hjerter mens Konneruds spiller med samme kort nøyde seg med 2 hjerter. Etter åpning på to-trinnet ble det noe lettere for motparten å finne utgangen, og da Konnerud brant den var plutselig kampen mye jevnere. Det ebbet ut med fire IMPs ledelse til Konnerud (35-31).

I dette morgensettet ble det en liten sesasjon da Verdal som ikke startet lagfinalen så bra i går fikk dreisen på det mot TopBridge og ledet hele 42-12. Samtidig fikk det andre laget fra Nord-Trøndelag stryk mot Studentenes (65-10), men dette er altså etter halvspilt kamp (14 spill).

Livescores finner du her.

 

Lagfinalen: KONNERUD BK LEDER

Lagfinalen (NM finalen for klubblag) startet i Kristiansand fredag og avsluttes mandag med den siste av syv kamper. 

Noen av de mest markante profilene i norsk bridge mangler i årets finale. Men dette er syv lag (+arrangørens) som har kommet seg gjennom seks utslagsrunder så noen svak finale er det ikke. Feltet er jevnt, og det er ikke lett å si hvem som skal stikke av med NM-titlene denne gangen. De fleste tips går vel i favør av Heimdal BK, Studentenes og kanskje TopBridge. Det kan imidlertid bli en finale hvor alle slår alle, og da kan det blir svært spennende. Kanskje blir klubben som vinner årets lagfinale en klubb som aldri tidligere har vunnet NM for klubblag. 

Etter de to første kampene er det KONNERUD BK som har tatt teten etter to fine seiere mot de to nord-trønderske lagene Verdal og Steinkjer. 

Alle informasjon om finelen samt bulletiner finner du i Nils Kåre Kvangravens blogg, her. 

Live oppdatering finner du her.  

Det viktigste er å melde og spille godt, da blir det gode resultater. Men bridge er og blir et spill, så flaks og uflaks spiller også en rolle av og til. Her er et spill fra runde 1 hvor noen følte seg litt snytt:

Giver øst. Ø/V i sonen

Hvordan bør meldingene gå etter pass fra øst?

Det avhenger selvsagt av om vest melder inne eller ikke. Om vest sier pass blir det for de fleste grandåpning fra syd, overføring til spar fra nord og superaksept fra syd for å vise maks hånd med firekorts sparstøtte. N/S mangler kanskje noen få HP for slem, men med nikorts trumf til sammen kan det godt være en god slem med omtrent denne samlede styrken. Nord har såvidt til et slemforsøk, og de bør finne frem til den fine kontrakten 6 spar. 

Om ikke 6 spar skal stå må øst ha alle de fire uteværende trumfene. Om vest har dem oppdages det, og knekten fjerde fiskes opp. Men om øst har ett trumfstikk (veldig usannsynlig) er det fortsatt en sjanse. En hjerter kan kastes på kløver. Om hjerter kommer i utspill må riktignok øst med trumfstikket ha minst tre kløver slik at en rekker å bli kvitt hjerteren. Så må ruterfinessen gå. Men merk at ingenting behøves i de andre fargene om trumfen sitter 3-1 eller 2-2. Med andre ord er dette en slem man absolutt bør være i. Men slik satt det:

Det kan hende noen meldte seg på i meldingene med vest sine kort, men Ø/V er i utgunstig sone. 

Fem av de åtte N/S parene meldte 6 spar og gikk en nitrist bet. En har jo grunn til å ha godt håp om at det er uavgjort spill når det en sjelden gang er slik. Det var det ikke for Steinkjer som gikk bet i 6 spar og måtte tåle slemvsving ut mot Rubbestadneset som stoppet i utgang. De to andre som var kun i utgang var Verdal og Konnerud, uavgjort spill med +450 i deres kamp. 

MARIT SVEAAS JUNIORS

Under Marit Sveaas arrangementet på Lillehammer forleden arrangerte Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) juniorsamling og juniorturneringer.

Ungdommene koste seg i flotte omgivelser på Lillehammer (Foto: Ragna Gunn Bye)

HJBK har som målsetning å arrangere minst en nasjonal/Internasjonal samling hvert år. I år ble dette i form av MSIBT juniors.

Det ble arrangert parparturnering med kvalifisering og to finalenivå. I tillegg var det en nybegynnerklasse.

Hovedturneringen samlet 28 par fra Norge, Tsjekkia, Ungarn og Ukraina. Nybegynnerturneringen hadde 10 par.

Slik så pallen ut i A-finalen:

1. Dávid Selmeci - Benjamin Zázbrádi, Ungarn

2. Erleta Plana - Maren Idland Sægrov, Sandnes Juniorbridgeklubb

3. Zdenek Tomis - Adam Pyszko, Tsjekkia

Vinnerne av A-finalen, Selmeci og Zázbrádi fra Ungarn (Foto: Nils Kåre Kvangraven)

I B-finalen ble det norsk seier til Sebastian Lillejord - Alfred Johan Skråmestø Brandel, Farsund foran to tsjekkiske par. 

I nybegynnerpuljen gjorde disse det best:

1. Theodor Lillejord - Brage Hansen Moe, Farsund/Helgeland

2. Sienna Vedå Vangdal - Solveig Dræge, Os

3. Heine Ween Klungland - Chris Beutekamp, Farsund

Samlingen ble en stor suksess. Leder i HJBK Kurt Ove Thomassen forteller at de jobber videre med flere rekrutteringsprosjekter og kan love et nytt og spennende junior-arrangement i 2024.

Tilbakeblikk på lag SKEIDAR sin triumf i Polen

Den storfine, norske innsatsen i lagturneringen WBT Masters i Sopot forleden druknet litt i Marit Sveaas-turneringen som ble spilt i helgen på Lillehammer. Ufortjent. For lag SKEIDAR med Nicolai Heiberg-Evenstad (15), Stian Evenstad, Arve Farstad (78) og Lasse Aaseng stod for en skikkelig kanonprestasjon i Polen.

Alle resultater, butler osv. fra WBT Sopot finner du på World Bridge Tour sin hjemmeside, her.

Vi tar med et av mange gevinstspill fra kvalifiseringen som det norske laget vant. Dette spillet er ikke type spektakulært, men solid bridge er undervurdert i forhold til alt det oppfinnsomme som mange forsøker seg på.

Du sitter nord, er i andre hånd med alle i sonen. Vest passer og det er din tur. Åpner du med 1 spar, eller er du av den typen spillere som liker grandåpninger litt på siden av det foreskrevne?

Med to dobbletoner kan man åpne med 1NT, men ikke alltid. Om selv om det ikker noen sikker stopper med damen dobbel og knekten dobbel er det egentlig ganske fine honnører å ha hos grandåpner (oppspill opp mot lavhonnørene plassert i siste hånd gir ofte ekstra om makker har noe i fargen). Men det er særlig hvis du har 5-4 i minor at det kan være en bra strategi å åpne med 1NT med slikt. Og spesielt med fire ruter og fem kløver (og fire hjerter + femkorts minorfarge) som kan gi et gjenmeldingsproblem med slike 15-16 poengere. Med fem kort i den høyest rangerte av de to fargene har man sjelden noe stort problem i andre melderunde.

Det kan godt fungere bra å melde 1NT og få meldt fra om styrken med det samme. Men med femkorts majorfarge og firekorts minor tror jeg ikke det er så mye oppside med det, i alle fall ikke i lagkamp.

Slik "teori" er på en måte "i blodet" hos veteranen Arve Farstad, og han åpnet med 1 spar som antagelig de fleste leserne også ville gjort. Men jeg kjenner noen kjente turneringsspillere som vil prøvd seg med 1NT med disse kortene.

Spillet er ganske ordinært, men det ga SKEIDAR 13 IMP. Slik så det ut:

Farstad åpnet med 1 spar og Aaseng svarte 2 kløver som for dem er tvetydig; enten naturlig utgangskrav eller en bra løft i spar. Åpneren sa 2 ruter som var kunstig og viste at han ikke hadde minimum, og syd avsluttet med 4 spar. Der var det to hjertertapere og de manglet trumfesset, så det var en utgang som var avhengig av kløverfinessen. Den gikk, +620 til notering.

Ved det andre bordet må antagelig nord ha åpnet med 1NT, for de spilte i alle fall 3NT.

Om nord åpner med 1NT kan neppe syd kritiseres for å si 3NT direkte med denne fordelingen, selv om de kanskje har system til å finne 5-3 tilpasning. Det er ikke med helt trillrund hånd man bruker varianter for å finne trumfkontrakt etter makkerens grandåpning.

Her var 3NT riktig ille. Øst spilte ut stor hjerter og fortsatte med den andre store, fem hjerterstikk. De måtte få for spar ess også, med andre ord to bet. SKEIDAR +200, og spillet var altså verd 13 IMP for det norske laget.

Espen Erichsen vinner alt!

Marit Sveaas International Pairs ble avsluttet på Lillhammer på søndag med 24 par i A-finale og resten i B-finale. 

Unge Nicolai Heiberg-Evenstad fortsatte storspillingen etter suksessen i Polen forleden. På Lillehammer spilte han med Thor Erik Hoftaniska. De ledet så godt som hele tiden, men ble forbigått på målstreken. Andreplass i denne turneringen er likevel meget sterkt. 

Det var Espen Erichsen sammen med Richard Plackett fra Wales som snek seg forbi til slutt og vant. Topp 5 så slik ut:

B-finalen ble vunnet av det danske paret Lars Kirkegaard Nielsen - Fleming Poulsen. Alle resultatene finnes under resultater på bridge.no.

 

Espen går fra seier til seier!

Espen Erichsen som opprinnelig er fra Bergen har vært bosatt i mange år i England. Sammen med Plackett har han en eventyrlig periode nå hvor de går fra seier til seier. De vant nylig både Winter Games og Spring Fours, to prestisjetunge lagturneringer.  

Vi tar med et spenstig spill fra en av finalerundene på Lillehammer. 

Du sitter nord med disse kortene:

Øst åpner med 3 kløver. Kanskje litt overraskende melder makker på syds plass inn 4 hjerter. Vest melder 5 kløver og det er din tur. Hva melder du?

Min første tanke var å si 7 hjerter med det samme, men det er vel litt for sprekt? Noen ganger må man beskytte makker litt da han kanskje har strukket seg litt for å være med etter motpartens sperreåpning.  Men du kan jo prøve å ta med makker på råd å storesleminvitere med 6 kløver? La oss si du gjør det og makker slår av i 6 hjerter. Nå stampet vest i 7 kløver. Vel, din storslemsinvitt ble avslått så da må vil vel la dem spille stampemeldingen doblet?

Jeg gjorde det, 7 kløver doblet ble kontrakten. I ettertid har jeg funnet ut at det var nokså håpløst vurdert. Vest har neppe noe som ligner trumfstikk nå så selv om makker har så lite som A-Q-J sjette i trumf så går sikkert finessen. Stampen i 7 kløver kan godt være billigere enn vår score for 6 hjerter. Spesielt i parturnering er det antagelig riktig i denne situasjonen å satse på at 7 hjerter står selv om det virker inkonsekvent å ha bestemt seg for å stoppe i lilleslem, men så melde storeslem likevel. Slik så hele spillet ut:

 

Storslem står både i hjerter- og grandkontrakt, men avhenger av at at sparfinessen går (med tilliggsmulighet at ruter kan godspilles).

Å spille motspill mot 7 kløver kan ikke gi særlig med poeng om det ikke er så mye som +1700 som i så fall slår alle lilleslemmene. Her var det kun +1400, slått av en rekke +1460 samt noen storslemmmer. 

I A-finalen var mer enn halvparten av N/S-parene i storslem. Tre par var i 7NT, ett av dem doblet for den deilige scoren +2490!

I B-finalen var kun to par i storslem (7 hjerter). Der var det en lang rekke +1460 for 6 hjerter med tretten, men også noen +1400 for motspill i 7 kløver doblet (det ga ca. 25%). En kuriositet på bunnen av scorene for dette spillet er en +700 til Ø/V. Der hadde neppe øst meldt kløver i det hele tatt, og N/S må ha hatt en systemmessig misforståelse, eller kanskje bare en ren "misklikk"?, for kontrakten var 6 kløver spilt av syd (!) med syv sonebet...