WBT - Safespilling, eller ikke?

I WBT MASTERS COPENHAGEN har lagene spilt ferdig grunnspillet, 15 kamper. Nå gjenstår plasseringskamper.

De BOTTON kjempet hardt for topp 4 plassering, men endte som nr. 6 og må spille om plassene fra 5.-8. SKEIDAR ble nr. 10 og vil til slutt stå som nr. 9.-12, alt etter hvordan det går i sluttspillet. De vlir i samme gruppe som GILLIS (nr.11). Av de norske ble det Geir Helgemo som kom videre til semifinalen topp-4. Han spiller for LUNDBERG og har velkjente Zia som makker. 

Franske VINCIGUERRA var på topp etter 15 kamper. Alle resultatene finner du her. 

Her er et spill fra torsdagens spilling:

 

Hva bør kontrakten bli her? 

6 kløver er ok, men det er like bra i 6NT. Storeslem avhenger av at kløveren ordner seg, enten 2-2, eller at du legger ned en honnør og feller knekt eller dame bak og velger å ta finesse som da blir riktig om det sitter honnør tredje mot honnør singel, feil om han bak har Q-J dobbel.

Det er nok for hardt å melde storeslem, og mange faste makkerpar vil finne kløvertilpasningen og får sleminvitert, så funnet ut via Key Card Blackwood at kløveren er litt i tynneste laget. 

I 6NT er det 11 toppstikk med kun to stikk i kløver. Da blir det vel enten tolv (en kløvertaper), eller tretten stikk ved alle bord?

Vel, det kan bli to kløvertapere og bet i lilleslem om man er riktig uheldig. Hvis en honnør legges ned fra det som viser seg å være feil side fordi han bak den andre honnøren har alle fire uteværende kløverne tapes to kløverstikk (om ikke det er en veldig heldig fordeling til så en kan få til innspill for å unngå to tapere i fargen). Det er imidlertid en klassisk safespilling til rådighet her, men da tapes ett stikk hver gang det er tretten stikk, men du får kun tolv. 

Hvis en ser på kløverfargen isolert og ønsker å spille helt safe kan det startes med liten fra den ene siden. Hvis han som først legger på kommer med en honnør er alt greit, det blir tolv eller tretten stikk. Hvis han derimot følger med liten kan du ta finessen! Ryker den sitter fargen i verste fall 3-1, resten står. Men om han som la på liten har Q-J-x-x har du skutt gullfuglen og sikret at det ikke tapes to stikk i fargen. Dette er 100% safe. For om han andre har alle fire vil den første som legger på avsløre det siden han ikke følger farge. Du går opp med honnør på den andre siden og spiller mot saksekombinasjonen (honnøren i behold), og det blir kun ett kløverstikk på han med Q-J-x-x.

Det var ingen fare i dette spillet, og ja, safespillingen kostet ett stikk:

Av de syv som var i 6NT fikk fire tolv stikk, de safespilte altså kløveren som beskrevet her. De tre andre tok tretten stikk,

Helgemo-Zia er ikke et fast makkerpar, men rapportene sier det spiller meget skarpt sammen. Her tok de enten en sjanse, eller de fant ikke ut av kløveren var litt tynn, for de spilte 7 kløver! Hele fem par (av 16) var i storeslem!

Slik det satt var det ingen problemer, +2140 og 12 IMP inn da Ø/V ved det andre bordet spilte 6NT med +1470. LUNDBERG vant den kampen med 23 IMP (de fikk 15VP). Om stoerslemmen hadde gått bet ville de tapt 17 IMP (1470 + 100), 29 IMP i sving på ett spill! Da ville de også tapt kampen og fått 7-8 VP mindre, og det er omtrent marginen de hadde til nr. 5 til slutt. Dette er på ingen måte fortalt for å si at LUNDBERG hadde flaks, de spilte godt og fortjente sin plass på topp-4. Historien handler mer om den mulige safespillingen i lilleslem, og for å vise at slike spill kan får en enorm betydning på kampresultatet.

 

 

 

WBT Copenhagen, Round Robin: Jevnt før siste dag

I København gjenstår en dag før de 16 lagene har spilt alle mot alle og det blir avgjort hvilke fire lag som skal kjempe om turneringsseieren, og hvilke lag som skal spille utslagskamper om plassene fra 5. til 16.

Franske VINCIGUERRA leder etter 11 kamper. Av lagene med norske spillere finner vi DE BOTTON (Hoftaniska, Charlsen) på 3.plass etter en god dag onsdag.  På 5.plass ligger LUNDBERG (Helgemo). SKEIDAR (Aaseng, Farstad, Evenstad og Heiberg-Evenstad) har også en mulighet til å bli på topp-4 om det avsluttes sterkt på torsdag. De ligger på 7.plass så langt.

Alt om WBT MASTERS finner du her. 

Hoftaniska-Charlsen (De BOTTON) fant frem til en bra slem her da de spilte mot Zia-Helgemo (LUNDBERG), men kun den nest beste slemmen.

LUNDBERG sitt N/S-par spilte 5 kløver. Det er ikke så lett å melde disse kortene for N/S, for de får ikke melde i fred. Etter åpning av nord (1 kløver er korrekt) melder nok øst inn 1 spar. Syd dobler for å vise hjerter, og nå hoppstøtter de fleste med vest sine kort. Helgemo (øst) sa 1S, og ZIA (øst) 4S. Da kom Hoftaniska (nord) tilbake med 4NT som i en slik situasjon bør vise ruter ved siden av lang kløver. Charlsen (syd) mente slem var sannsynlig nå og sa 5 spar. Men da Hoftaniska sa 6 kløver passet han. Kommentatorene på BBO stusset på hvorfor han ikke sa 6 ruter. Kanskje han trodde nord hadde 4-7, eller gående kløver slik at kløverkontrakt var tryggere. Vel, som sagt er 6 kløver bra, den avhenger av enten null kløvertaper, eller ruterfinesse. Det er naturlig å ta kløverfinesse. Da blir det en taper i den fargen, men ruter konge sitter i saks så 6 kløver står.

Med +1370 ved det bordet mot utgang ved det andre ble det 13 IMP til De BOTTON. De vant kampen med 24 IMP.

Fem av 16 N/S-par var i slem, tre av dem i ruterkontrakt hvor en ikke behøver å tape kløverstikk, fargen kan trumfes god. Ett par var i 7 ruter! Da ruterfinessen gikk bra og kløveren enkelt ble godspilt ble det en formidabel +2140 til notering ved det bordet. 

   

 

 

WBT Masters: Dansk i teten på hjemmebane

I WBT Masters Copenhagen har de 16 lagene spilt syv av i alt 15 kamper. Etter en serie alle-mot-alle blir det sluttspill. Hovedmålet blir selvsagt å være på topp-4 etter torsdag så det blir semifinale og eventuelt finale på fredag. Hvis ikke man er på topp-4 blir det lignende sluttspill om plassering for fire lag i hver gruppe.

Så langt leder danske SCHALTZ foran franske VINCIGUERRA. På 3.plass følger LUNDBERG, et svensk-basert lag som har med seg Helgemo-Zia. På 4.plass finner vi nok et dansk lag, BLAKSET BRIDGECENTER. 

Lag med norske spillere: De BOTTON ligger på 6.plass, GILLIS som nr. 9 og SKEIDAR nr. 10. Alt om WBT MASTERS COPENHANGEN finner du her.

LUNDBERG slo VINCIGUERRA ganske klart, mye takket være to gode slemmeldinger av Zia -Helgemo. Riktignok meldte de fleste begge de slemmene, men ikke det franske paret som satt i den retningen. Her er en av 6 hjerter som kunne vært litt interessant i spilleføringen:

 

Du skal spille 6 hjerter og det kommer spar ut fra vest, ingen trussel akkurat. Her ser det ut til å være enkelt medmindre trumfen sitter skjevt. Hjerter 8 sammen med tieren gjør at du kan takle noen 4-1 sitser, flest om det er øst som har fire. I dette tilfellet har du ingenting å gå etter, motparten har ikke meldt. Da er det vel naturlig å spille hjerter konge først. Nieren kommer på fra vest. Nå bør det safespilles med liten til tieren. Ryker den til honnør sitter trumfen 3-2 og esset tar senere ut den siste trumfen deres. Denne spilleføringen tar imidlertid med seg at øst har Q-J fjerde også. 

Merk at en slik safespilling ikke er safe om det kommer kløver ut. Da kan du risikere at den safespillingen i andre trumfrunde ryker til dobbelton honnør hos vest som gir makkeren kløverstjeling!

Slik det satt var det ingen problemer samme hvordan det ble spilt:

 

 

WBT MASTERS COPENHAGEN

Over helgen starter WBT Masters Copenhagen. WBT-turneringene er lagturneringer som alltid får med meget sterke lag, og turneringen i Copenhagen fra 16. til 20.oktober er intet unntak. Det vil delta 16 lag, og flere nordmenn kommer til å spille.

Geir Helgemo skal spille for et interessant svensk lag (Lundberg) med tre svenske spillere og Zia Mahmood.

Lag De Botton er som vanlig med og har nrodmenn på laget som kommer rett fra seier i engelske Gold Cup.

Brogeland-Bakke er med på lag Gillis som har fire (!) verdensmestre på laget, foruten Brogeland (Bermuda Bowl 2007), Sælensminde (også 2007) og brødrene Rimstedt som har vunnet VM for par.

Fra Norge stiller også lag Skeidar som gjorde det så skarpt i WBT Masters i Sopot i mai der de var i finalen. Som i Sopot stiller de med Aaseng, Farstad, Evenstad og Heiberg Evenstad. Denne gangen har de også med seg danske Konow. To av spillerene på dette laget (Aaseng og Farstad) vant forleden det svenske seriemesterskapet (Elitserien).

I det hele tatt ser det ut til å bli et meget sterkt felt og en spennende turnering som vi selvsagt kommer tilbake til her i bloggen selv om undertegnede selv skal spille Sydney Nationals i Australia fra tirsdag. 

Alt om WBT MASTERS COPENHAGEN finner du her.

Fra WBT i Sopot tar vi med et spill fra semifinalen hvor SKEIDAR slo ut et sterkt polsk lag. Det skjedde selv om det norske laget tapte dette spillet stort. Ta østs plass og se om du treffer et bedre utspill enn den norske spilleren.

Meldingene gikk:

Det er litt uklart hva syds 4 kløver viste, men det innebærer i alle fall hjertertilpasning. Hva forklaringen var ved bordet vites ikke, men enten var detkontrollmelding, eller ved å se på alle kortene kan jeg gjette på såkalt fit-jump (kløverfarge og hjertertilpasning).  Hva betyr makkers 4 ruter? 

Det er avtalespørsmål. Selv liker jeg kortfargevisning osv. etter at vi har meldt og støttet en majorfarge, men i meldingsforløp hvor begge sider melder og det kan være uklart hvem som har høyeste kontrakt tror jeg det er bedre at melding i en sidefarge er naturlig etter at vi har støttet en farge sånn som her. Uansett, øst skulle finne et utspill. Hva ville du spilt ut mot 6 hjerter?

Det er neppe noe å hente i spar. Øst valgte å sende i vei ruter konge. I alle fall godspiller det ett stikk om makker kommer inn. Men utspillet var en skivebom av dimensjoner siden hele spillet så slik ut:

Ruter konge ut til nords ess gjorde det enkelt, spesielt siden vests ruter 9 kom på. Spillefører simpelthen tok en sparstjeling, tok ut trumfen og spilte god ruteren som ga avkast for en spar mens den siste lille sparen kunne trumfes med syds fjerde trumf, N/S + 1430.

Ved det andre bordet startet det likt opp til 2S, men da sa syd 4 spar (renons) før nord hoppet til 6 hjerter. Der spilte øst ut hjerter 10, og slemmen gikk en bet. SKEIDAR tapte hele 17 IMP på dette, men de vant altså likevel semifinalen mot knallsterk motstand. 

 

 

 

 

 

 

 

Flere lagturneringer

I helgen ble det spilt lagbridge både i Haugesund (Strawberry Maritim Cup) og på Otta (Rondanecupen).

I Haugesund deltok 25 lag. Til topps gikk et lag bestående av Sven-Olai Høyland-Bjørn Olav Ekren, Tor Bakke-Jim Høyland. De to parene ble henholdsvis nr. 1 og 3 på butleren. Alle resultatene finner du her.

På Otta var det kun 14 lag med. Vinnerlaget bestod av Ove Andersbakken-Erik Berg, Åsmund Forfot-John Vegard Aa. De to parene ble nr. 2 og 3 på butleren, og til topps på den listen finner vi Lise Blågestad-Ingunn Uran. Resultatene fra Otta finner du her.

Her er et spill fra Otta hvor mange spilleførere mislyktes. Prøv det selv som spillefører i denne normale utgangen.

Du skal spille 4 hjerter som øst etter at nord meldte inn 2 spar mot vests 1NT. Spar 3 kommer i utspill. Hvordan spiller du? Er det ufarlig å la nord få det første sparstikket?

Vel, det er ikke så sannsynlig spar sitter 7-1 selv om det er mulig. Men det tjener vel neppe til noe å ligge unna i stikk en? Og det er et annet faremoment her, det kan komme tre runder ruter til stjeling. Så her bør spillefører hoppe på med spar ess med det samme og ta ut trumfen. Da viser det seg at nord startet med en trumf og syd tre.

Det må bli en spartaper, så ruteren må spilles for kun to tapere. Hva er riktig fargebehandling?

Ruter 9 gir en finessemulighet, så det bør satses på ruter 10 hos syd. Men det bør ikke spilles liten til nieren på direkten. Da kan en risikere at nord med K-10 eller A-10 dobbel vinner stikket med tieren, og da blir det tre rutertapere. Beste ruterbehandling er liten fra vest til damen, da fanger en opp en eventuell honnør-10 dobbel hos nord. Hvis ikke tieren kommer på må du legge damen og senere sette din lit til ruterfinessen med nieren. Slik så hele spillet ut:

Denne gangen ville liten ruter til nieren på direkten gått bra, men bytt om om ruter 3 og 10 så ville direktefinessen ført til tre rutertapere, mens liten fra vest ville ordnet saken. 

Merk at om spillefører ikke skynder seg å stikke seg inn for å ta ut trumfen kan nord idet han vinner første stikk skifte til ruter konge, så ruter til esset og ruter til stjeling - en bet før spillefører har kommet inn! Merk også at om syd finner det usannsynlige utspillet liten ruter får de tak i ruterstjeling, men er ruter dame godspilt og gir senere avkast for vests spar 2.

Utgangen 4 hjerter står altså, men kun fem Ø/V-par noterte +620. Ved syv bord ble det en bet. Det var også ett Ø/V-par i delkontrakt, samt en litt merkelig resultat, +580 til N/S for å ha spilt 2 kløver doblet med to doblede overstikk. 

 

GOLD CUP: Mer norsk suksess

Norske spillere gjør det godt over alt for tiden. Samtidig med at det ble norsk seier i den svenske toppserien gikk en av de mest prestisjetunge lagturneringene i England (EBU, English Bridge Union) av stabelen, Gold Cup. Lag De Botton vant med nordmenn på laget. Foruten engelske Janet De Botton, David Bakhshi og Tom Townsend var Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska og Artur Malinowski (jeg renger "Malli" som norsk hver gang han gjør det bra, som er ofte...). 

Vinnerlaget fra venstre: Charlsen, Bakhshi, De Botton, Hoftaniska, Malinowski og Townsend (foto: EBU)

I finalen slo De Botton lag Allfrey som har med Espen Erichsen, et lag som har gjort det veldig godt i år.

Her er et veldig interessant spill fra semifinalen:

Med åpne kort ville det som kjent vært mye lettere å spille bridge, ved bordet må det gjettes mer. La oss si du har havnet i 6 ruter som De Botton sitt N/S-par meldte. De fikk kløver konge i utspill, og da er det ganske komfortabelt, men det må spilles litt forsiktig siden trumfen sitter 4-1. Men hva om du får mer press på deg og får hjerter ut mot 6 ruter?

Med hjerter ut til esset kan ikke Ø/V slippes inn da de i så fall tar beten med ett hjerterstikk. Hvis en ser bare N/S sine kort, som jo er realiteten ved bordet, er det vel ikke unaturlig å spille A-K i trumf. Hvis en gjør det og trumfen sitter 3-2 gås i gang med sparen, og om ikke andre runde spar blir stjålet blir man kvitt begge syds små hjertere før den med mastertrumfen kan stjele. Resten ville i så fall vært is og brus. Men trumfen sitter 4-1, og da blir det vanskeligere selv om vest følger tre runder spar slik at syd kan bli kvitt hjerterne. For med trumfen 4-1 har spillefører blitt sårbar etter A-K i trumf, vest har igjen Q-7. Hvis det spilles trumf kan vest vinne med damen og spille en fjerde runde trumf, og uten flere trumf blir spillefører blir hengende med nords hjertertaper. Hvis nords hjerter trumfes først, så trumf vinner vest og trumfmatter nord med en tredje runde hjerter siden syd i så fall ikke har flere trumf. Nords nest siste trumf går jo idet han stjeler hjerter, og den siste idet han så spiller trumf. Vest har igjen en trumf og får to trumfstikk ved å trumfmatte nord. 

Det er flere måter å vinne 6 ruter på selv etter hjerter ut, men det må gjettes på en spilleplan som viser seg å være vinnende. Ja, det går faktisk an å vinne tretten stikk med åpne kort: for eksempel, hjerter ess, ruter til tieren (bridgelivet er enkelt, hva?), tre runder spar med avkast av to hjerter fra syd, hjerter til stjeling, ruter ess og ruter til nok en finesse fulgt av fjerde runde trumf med kongen som tar ut vests siste trumf. Nords hånd står foruten den lille kløveren som esset tar seg av til slutt. 

Ja, den som hadde visst alle kortene rundt bordet ville fått mange poeng... 

Etter hjerter ut til esset er det ikke fristende å ta ruterfinesse, og hvilken vei skal den i så fall tas? Men en det er mulig å starte med spar heller enn å spille A-K i trumf som dog er en helt grei plan, men går fort galt denne gangen.

Tre runder spar uten å røre trumfen går bra her, vest følger farge. Om en av de hadde stjålet i tredje sparrunde ville det ikke vært over. Hvis trumfen løses etter en sånn start går det bra. Men om tredje spar trumfes kan det hende en går bet med spar 4-2 og trumfen 3-2, hvor i så fall A-K i trumf med det samme ville vært tingen. 

Her følger altså vest tre runder spar. Nå er det om å gjøre å beholde kontrollen. Å la ruter knekt seile er en mulighet, eller å stjele nords siste hjerter fulgt av ruter til knekten er også ganske safe. Om finessen ryker har syd trumf til å ta seg av eventuell hjerterfortsettelse, resten står. 

Hva som ville skjedd med hjerter ut vites ikke, for De Botton noterte +920 etter kløverutspill. Ved det andre bordet spilte N/S 4 spar med tolv stikk, 10 IMP til vinnerlaget. 

 

 

Norsk triumf i den svenske toppserien!

Den svenske Elitserien i bridge som tilsvarer den norske 1.divisjon ble avsluttet i helgen. Det endte med stor norsk triumf da fire av spillerne på vinnerlaget er nordmenn: Ole Marius Myrvold, Lasse Aaseng, Arve Farstad og Sam Inge Høyland. For sikkerhets skyld toppet Myrvold og Aaseng butleren. Med seg på laget hadde de norske spillerne to svenske spillere, Thomas Andersson og Jan Bennet. 

Kjell Gaute Fyrun og Svein Gunnar Karlberg deltok også i dette mesterskapet. Laget deres ble nr. 6.

Det deltok 12 lag som over to helger spilte en kamp mot hvert av de andre lagene. Alle resultatene runde for runde samt alle spillene og forskjellige andre detaljer finner du på SWAN-bridge, her. 

Det norske vinnerlaget var stort sett med helt i toppen gjennom hele mesterskapet, og mot slutten la de grunnlaget for seieren med nesten full topp i den nest siste kampen. Det ble et lite tap i den siste kampen, så de kunne blitt forbigått, men det holdt med 4VP margin til nr. 2, og nesten 10 VP til nr. 3. På lagene som kom på 2. og 3.plass spilte flere internasjonale toppspillere, bla. brødrene Rimstedt. 

I den nest siste kampen startet det bra for Myrvold-Aaseng. Slik så deres kort ut i det første spillet hvor det norske paret satt N/S:

Hvilken kontrakt tror du de spilte?

Det er jo omtrent verdier til utgang, 24 HP til sammen og noen tiere. Med 4-4 tilpasning i spar og singleton på den ene siden er det vel ikke unaturlig å havne i 4 spar. Men det norske paret spilte 3NT som kanskje er en vel så bra kontrakt. Eller, slik det var en mye bedre kontrakt siden hele spillet så slik ut:

Hvorfor de havnet i NT i stedet for sparkontrakt vites ikke sikkert, et forsøk på kontakt med en av spillerne på vinnerlaget like etter spillingen var ferdig var ganske resultatløst. Men kvalifisert gjetting tilsier vel at øst hadde åpnet med 1 spar etter deres system, selv om det for mange ville vært 1NT-åpning. Så lenge øst har vist femkorts spar er ikke sparkontrakt andre veien aktuelt lenger, og de heiste seg opp i den hardmeldte, men sjanserike utgangen 3NT.

Slik det sitter må det nesten bli ni stikk i NT. Det kom ruter ut. Det er naturlig å gå på sparen for å godspille to stikk i den fargen. Ruteren ordner seg av seg selv, hjerter konge sitter i saks, og det blir ni stikk, noe Aaseng innkasserte ganske raskt.

Pluss 600 var verd 13 IMP da også Farstad-Høyland hadde et resultat på spillet, de spilte mot den litt merkelige kontrakten 3 hjerter av nord med to bet, +200. Aaseng-Myrvold var det eneste paret som noterte utgang på dette spillet. 

 

 

 

 

RONDANECUPEN - Par

Det årlige arrangementet Rondanecupen foregår i helgen på Otta. Parturneringen ble spilt lørdag, og søndag er det lagturnering.

I par gikk seieren til Kenneth Syversen - Fredd Kristiansen (Larvik/Vestvågøy) foran Stein Bjerkset - Annika Haugen (Berkåk) med Ole Berset-Kåre Bogø på 3.plass. Det deltok 30 par. Hele resultatlisten og alle spillene finner du her. 

Her er et ganske typisk parturneringsspill, alle i faresonen. Det handler først og fremst om "hvem har høyeste kontrakt?"

Giver vest. Alle i sonen

Du sitter syd og hører vest åpne med 1 spar. Øst svarer 1NT, og det er din tur. Hva melder du?

Du kan melde inn 2 kløver, men har også lyst til å få vist at du har begge minor. Om makker har god minortilpasning kan det være veldig mange stikk vår vei, og hvis ikke ruteren nevnes vil ikke makker være med på notene om han ikke har kløvertilpasning, men kanskje fet rutertilpasning. Så 2NT er et alternativ, det blir innerblink om makker begynner å hoppe og sprette i ruter. I så fall vet du at her har kan det meldes mye! 

Hvis det meldes inn 2 kløver blir strategien å melde igjen. Hvis det over 2 kløver meldes av vest eller øst og det fortsatt er på to-trinnet kan du si 2NT. I en sånn posisjon kan ikke den meldingen være naturlig, men det bør vise ruterfarge slik at vi kan konkurrerer og komme i beste minorkontrakt. En slik melding viser dog typisk firekorts ruter ved siden av typisk sekskorts kløverfarge.

Slik det var hadde ikke N/S så mye i kortene, men det var likevel viktig å være med et par ganger. Slik så hele spillet ut:

Det er ganske normalt å åpne med 1 spar med vests kort. Det er kun 10HP, men med 6-4 fordeling og alle honnørpoengene i fargene sine er 1 spar helt greit. 

N/S spiller ganske bra i minorkontrakt, antagelig litt bedre i kløverkontrakt (bedre trumfkontroll). Ø/V vil normalt spille spar- eller hjerterkontrakt hvis de får kontrakten, og de kan fort komme for høyt. For det må bli to hjertertapere og to kløvertapere, muligens ni stikk i hjerterkontrakt. I sparkontrakt blir det en spartaper også, kun åtte stikk.

I parturnering er det ikke uvanlig med litt friske straffedoblinger. Det gjelder særlig om man tror man er "robbet", dvs. man tror egen side kan vinne delkontrakt. Da er ikke +100 all verdens, i lagkamp er +100 greit mot egen delkontrakt.

I slike situasjoner i parturnering er det spesielt om motparten er i sonen fristende å doble for å få fatt i de deilige +200. Øst er den som i dette tilfellet blir fristet til å straffedoble N/S i 3 i minor. Øst har 10 bra HP og gode motspillskort, og en makker som har åpnet. 

To Ø/V-par doblet 3 ruter, ett Ø/V-par doblet 3 kløver. De doblede delkontraktene føk imidlertid hjem med tre rutertapere og en spartaper. Pluss 670 til N/S ga tredelt topp, og ett av parene som fikk tredelt bunn for å doble 3 kløver hvor det ble ni stikk var vinnerparet. Men for å vinne parturnering må det satses litt, og det er greit med noen få bunner hvis det blir mange flere topper!

Enkelte steder ble syd for optimistisk, litt for mye Møllers tran, antagelig etter at Ø/V hadde kommet for høyt og var i 4 i majorfarge. Der fire sydspillere gikk på til 5 i minor ble de doblet, og det ble -500, ett sted slapp de med -200. Mellom de resultatene (500 til Ø/V og 670 til N/S) var det noen delkontrakter N/S med hjemgang og noen majorkontakter Ø/V med bet.   

 

 

---

 

 

 

 

Ikke så vanskelig?

Nei, dagens motspill er ikke veldig vanskelig, men i praksis kludrer selv noen bra spillere til slikt. Spillet er fra A-finalen for par under NZ Bridge Congress forleden. 

i NZ er det flere bridgespillere enn i Norge, men nivået er generelt lavere, spesielt i den store gruppa bak de aller beste der det er veldig mange bra spillere i Norge. Men A-finalen for par i NZ ble spilt etter at det først hadde vært kvalifisering, deretter semifinale, og med kun de 28 beste parene til A-finale burde nivået vært høyt nok til at dette var barnemat. 

Spillet handler mye om at man kun ser sine egne kort og blindemann. Da er det er om å gjøre å hjelpe hverandre, hvis mulig. Husk dette er fra parturnering, så ett bittelite ekstrastikk teller veldig mye.

Nord er spillefører i 1NT etter å ha åpnet med en 13-15 NT (noen steder gikk det 1 kløver fra nord, 1 ruter fra syd og 1NT fra nord som 12-14).

Makker (øst) spiller ut spar 6 til esset. Det følger spar 7 tilbake til tieren og østs knekt. Så tar makker for spar konge og nords dame kommer på. Øst tar så for den trettende sparen, og vest skal legge et kort. I det stikket kaster nord ruter 6.

Styrke i ruter? Svakhet i kløver, eller kanskje kaste en hjerter?

Det enkle er ofte det beste. Mot meg la vest simplethen ruter 2 som styrke. Slik så hele spillet ut:

Etter styrkekastet i ruter tok øst for ruter konge, og for å gjøre det enkelt tok han også for kløver ess før han fortsatte med ruter - en bet.

Det er klart at selv uten styrkekastet i ruter bør Ø/V få fatt i de tre minorstikkene som sammen med de fire sparstikkene gir en bet i 1NT.

Selv om øst ikke skifter til ruter etter det fjerde sparstikket får han en sjanse til idet han er inne på kløver ess. Likevel føk 1NT hjem med syv stikk ved seks av de 14 bordene. Kun to Ø/V-par, inkludert mitt gikk en bet, -100. Det ga likevel ca. 30% da noen få Ø/V-par hadde vunnet delkontrakter i spar og hjerter.  

Styrkekastet er i dette tilfellet egentlig ikke nødvendig, men det er greit nok og en vekker for øst hvis han sover litt i timen. Husk øst ser kun sine egne kort og syd sine, og med sånn ruter hos blindmann (syd) er det vanligvis ikke så fristende å spille ruter.

Der 1NT føk hjem skiftet øst til hjerter og fortsatte med hjerter idet de kom inn igjen på kløver ess. Da ble det tre hjerterstikk og fire kløverstikk til spillefører, +90 som ga nesten 80% til N/S. 

 

IMP-PAR TURNERINGER

I New Zealand og Australia er såkalte Swiss IMP Pair-turneringer populære. Med Swiss menes det som vi i Norge kaller Monrad hvor de som leder i neste runde spiller mot de som er nr. 2, de som er nr. 3 mot de som er nr. 4 osv. Det er greit nok. Men i disse turneringene som scores som IMP blir resultatet du og makker får på et spill sammenlignet med gjennomsnittscoren på spillet i hele rommet. 

Personlig mener jeg dette er den verste og mest tilfeldige turneringsformen som finnes. Det spilles ofte korte runder, 8 til 10 spill, og å sitte mot kortene er et mareritt selv om du spiller bra. I lagkamp kan du i en lengre periode sitte mot kortene ved ditt bord, men du har gode (forhåpentligvis) lagkamerater som tar seg av det og gjør det bra med de gode kortene. I IMP-par er "lagkameratene" altså alle parene som sitter motsatt retning av deg selv. Og de er ikke alltid til å stole på. Så hvis de som spiller mot deg ved ditt bord melder en rekke utganger og kanskje en slem eller to bli det bøttevis med IMP ut selv om det er helt normale kontrakter. Det er klart at fordelingen av gode kort godt kan jevne seg ut, og også i IMP-par får man normalt poeng hvis man spiller godt. Men det er en ganske tilfeldig turneringsform. 

Her er et spill fra en IMP-par turerning forleden hvor makker og jeg hadde kortene, men ikke gjorde det bra på det spillet. Vi ble imidlertid i dette tilfellet ikke straffet så mye som vi kunne blitt i lagkamp. Ta meldeprøven vest fikk, og du kan kanskje diskutere situasjonen og lignende situasjoner med din faste makker. 

Giver syd, Ø/V i sonen

              VEST

Syd passer og du åpner med 1 kløver. Nord sier 2 kløver som blir forklart som spar og en annen farge, normalt minst 5-5. Makker melder 2 ruter som viser minst 10 poeng og ruterfarge. Syd passer, og det er din tur. Hva melder du nå?

Alternativene er 2 hjerter og 3 kløver. Det må være greit å si 2 hjerter. I denne situasjonen viser ikke det en reell reversemelding, en må kunne få lov til å starte å vise fordelingen sin her. La oss si du sier 2 hjerter. Da hopper makker til 3NT. Melder du noe mer nå?

Det er klart at du har en litt uvanlig hånd. Men det er ikke sikkert makker har tilpasning til kløver, han kan ha sine honnører i ruter og spar, og da kan kanskje 3NT være beste kontrakt. Men det står vel antagelig minst i 5 kløver og, og muligens skal det ikke så mye til før 6 kløver står. Kanskje er det en variant å si 4 kløver. Her må det være krav og interesse for mer enn utgang.

Min makker passet på 3NT, og det er ikke så opplagt å kritisere han da det er en litt ekkel meldesituasjon. Og kanskje burde jeg selv meldt annerledes?

Slik så hele spillet ut:

Å vinne 6 kløver er enkelt uansett utspill og uansett hvor kongene i ruter og spar befinner seg, men de er vel sannsynligvis plassert hos nord også så det er enda enklere. Men uten noen finesse, selv med trumf ut mot kløverkontrakt om nord hadde hatt kløver, kan to hjertere trumfes og det er tolv toppstikk, i praksis bør det bli tretten stikk i kløverkontrakt. Det er vel likevel ikke noen storeslem, men lilleslem er bra.

I lagkamp kunne det blitt veldig kostbart å spille 3NT med elleve stikk, kanskje mot lilleslem med tretten stikk (13 IMP ut) og i verste fall mot vunnet storslem ved det andre bordet (17 IMP ut). I en stor IMP-par turnering var det kun ca. en fjerdedel av Ø/V parene som var i slem, samt et par bord som hadde +1100 til Ø/V der N/S stampet i hjerter over 6 kløver. Det var en rekke par som spilte 3NT, og noen var i 5 kløver. Og siden det også var noen svake par som gikk bet i 6 kløver (!) ble gjennomsnittet på spillet bare i underkant av +800 til Ø/V. Så å ha det svake resultatet +660 ga bare -2,3 IMP.

  

 

Ta ut trumfen?

En litt vanskelig vurdering i trumfkontrakter er om man skal ta ut motpartens trumf med det samme, eller om ens egne trumfer behøves for å stjele tapere, eller kanskje noen ganger til overgang(er) mellom hendene. Her er et eksempel fra parmesterskapet under bridgefestivalen i New Zealand i forrige uke. 

Du er som øst havnet i 4 hjerter etter at syd har åpnet med 1 ruter. Kløver dame kommer i utspill. Hvordan vil du legge an spillet?

Som det sitter kan sparfargen løses med kun en taper. Dessuten kan man gjette trumfen og ikke få noen taper der, og det valget bør gå bra siden syd åpnet. Altså er det kun en spartaper i denne hjerterkontrakten, men det blir ikke tolv stikk som uten videre av den grunn. For å få tolv stikk må enten to rutere stjeles hos øst, eller to kløvere hos vest slik at det blir seks trumfstikk, og 3+6+1+2 = 12 stikk totalt. Og to ekstra trumfstikk ved å stjele på den ene siden og ta ut trumfen på den andre fås ikke om trumfen tas ut i tre runder da det jo blir igjen kun en trumf på hver hånd. 

Her er spilleplanen som gir tolv stikk, og det skjedde kun ved ett bord, 100 % score i det feltet:

Utspillet vinnes med esset. Det er ikke dumt å angripe sparen med det samme. Liten fra øst, nieren kommer på og knekten stikkes av nord sin konge. Derfra kommer ruter som setter opp ett stikk i den fargen til forsvaret. Men nå er spillefører litt foran. For å få full utteling må det dog spilles på merket, dvs. slik idet vest er inne på ruter ess:

Trumf til kongen, trumf mot vest som tar med seg syds dame og esset. Nå må nord få beholde sin siste trumf. Ned med spar ess som feller syds dame, Spar spilles til tieren, så kløver til kongen og spar 8 som står, nord som har igjen en trumf følger med spar 7. Østs andre ruter forsvinner på sparåtteren. Nå står resten på kryss! Ø/V har igjen 2-2 i trumf og alle trumfene er store. Nord får brukt sin lille trumf i det hele tatt, forsvaret får kun det ene sparstikket de fikk i stikk 2.

Pluss 680 ga som nevnt 100%. De som fikk elleve stikk i 4 hjerter fikk litt over middels, mens noen få fikk kun ti stikk og måtte nøye seg med strøpoeng. 

 

Ekkelt valg for spillefører?

Her er et spill fra NZ Bridge Congress i forrige uke hvor det ble det et kritisk valg for spillefører. Prøv deg selv på analysen og ta stilling til hva som er beste spilleplan.

Ø/V har funnet frem til 6 hjerter som er en glimrende slem. Øst er spillefører (etter overføring) og N/S har ikke meldt noe. La oss si syd spiller ut kløver knekt. Hva kan gå galt her?

Det er normalt kun en trumftaper. Men både hjerter- og ruterfargen kan sitte skjevt. Hvis hjerteren sitter 3-2 er det imidlertid enkelt selv med 4-1 i ruter. Du legger ned ess-konge i trumf, så spilles tre store rutere. En motspiller har igjen "mastertrumfen", men det spiller ingen rolle om han trumfer en ruterhonnnør. Øst har nemlig igjen hjerter 3, og i fjerde runde ruter trumes hos øst mens forsvarets siste ruter går. N/S får kun trumfstikket. 

Men hva om hjerter sitter 4-1? Vel du har vel mest lyst til å beholde den tredje trumfen hos øst så du ikke risikerer en rutertaper, så første tanke er å denge ned to store trumf. Men på hjerter ess i første trumfrunde følger syd med nieren og nord toeren. Hva nå?

Den videre analysen er litt mye "hva om" og slikt, kanskje litt sånn "hold tunga rett i munnen" å følge med på, og kanskje mest interessant for de som interesserer seg for slike litt kompliserte analyser.

Her, idet hjerter 9 kommer på fra syd i første trumfrunde er det svake spillere ofte overser mulighetene påspillet av hjerter 9 gir, mens bra spillere kan gjøre feil i den viedere spilleføringen, fordi de får valg og begynner å tenke mer da de ser hva hjerteren hos vest egentlig består av. Hjerteren er jo blitt potte tett utenom dame-knekt. Det er liksom ikke tieren "tynt" femte lenger. Hvis det hadde vært tynn hjerter ville spillefører vært sjanseløs mot fire hjertere hos nord. Syds hjerter 9 kan godt være en singelton. Da har nord Q-J-4-2 fra start og sitter igjen med Q-J-4. Tar du den andre trumfhonnøren og det sitter slik får nord to trumfstikk.

Du kan imdilertid spille deg over til vest å safespille trumefen mot den sitsen. Hvis nord legger i en stor trumf har han kun en stor trumf igjen og får kun ett stikk, og legger han liten lar du kortet du spilte fra vest seile. Denne safespillingen av hjerteren er vel å bra, men medfører den planen noe annet?

Ja.

Hvis du spiller hjerteren slik og hjerteren ikke sitter 4-1, men syd vinner stikket i andre trumfrunde med damen eller knekten er det ikke farlig med hensyn til uttellingen din i hjerter, N/S må jo få ett trumfstikk uansett. Men du kan ikke stjele ruter hos øst lenger om den fargen sitter 4-1, for det blir å stjele med kongen og den andre honnøren forsvaret har vil bli deres andre trumfstikk. Du gjør deg pga. safespillingen i hjerter avhengig av å unngå rutertaper.

Slik så hele spillet ut:

Med denne sitsen blir det bet hvis du forsøker å gardere deg mot Q-J-4-2 i hjerter hos nord og singel nier hos syd. N/S får i tillegg til trumfstikket ett ruterstikk. 

Hva er beste spilleplan?

Q-J-4-2 i hjerter hos nord er kun en spesifikk fordeling. Men trumfbehandlingen som dekker den sitsen gjør ikke at du er automatisk selv om safespillingen i hjerter var unødvendig, du er langt i fra uten sjanser om hjerterfargen likevel sitter 3-2. Ruteren kan jo sitte slik at den er uten taper, enten 3-2, eller tier eller knekt singel hos nord så du etter A-K i ruter som gjør at du oppdager sitsen kan fiske opp syds tier eller knekt tynt fjerde. Desuten trenger du bare ett ekstra stikk utenom ruteren for å kaste ruter hos vest (en ruter går på spar ess) slik at vests hånd blir god, og det ekstra stikket kan du godt få i spar. 

Det blir vel litt matematikk dette for å regne ut hva som er best. Men det gir enorm sjanse for hjemgang å spille slik:

Kløver ess tar første stikk. Så hjerter til esset, og du ser den nieren. Så spilles spar til kongen, og du tar hjerterfinessen som ryker til syd som dessverre ikke hadde singel nier. Syd spiller mer kløver til kongen, eller sin siste trumf. Nå trumfes en spar, så over til øst (trumfen tas ut) og spar ess gir ett ruteravkast. Hvis spar dame har kommet på allerede har du mer stikk en du trenger, og om spar sitter 4-3 kan du trumfe en spar til. Den femte sparen blir god og gir ett ruteravkast til. Du trenger i så fall ikke ruter 3-2. Dessuten, om nord har to små spar oppdager du det etter å ha trumfet en spar og så legger ned esset, og du kan presse ut syds spar dame mot trumf med knekt-10 og har også nok stikk. Dette går kun galt om nord har spar dame femte - som det altså satt  - og i tillegg ruteren ikke ordner seg. 

Jeg føler safespilling i hjerter er bra spilt her for ikke å være dønn beit om nord har fire trumf. Men det er et lite tilleggspoeng i den safespillingen av hjerteren om nord ikke er av de skarpeste spillerne. Etter hjerter ess som feller nieren går du over på spar konge. Nå spiller du ikke femmeren (som jo er like stor som de andre hjerterne nå) for å la det kortet seile rundt, en variant som ser elegant ut om nord har igjen alle de uteværende hjerterne; det ville i så fall gått hjerter 5 fra vest, hjerter 4 fra nord og hjerter 3 fra øst mens syd ikke følger farge! Nei, du bør dra tieren. Tieren er altså det samme kortet som femmeren, egentlig, men psykologisk er det for mange en stor/større hjerter og enkelte på nords plass vil dekke med Q-J-4 genværende, og du "overlever". Og hvis det er en slik spiller som sitter nord kan du ombestemme deg idet tieren blir spilt fra vest og nord legger liten helt uanfektet, og gå opp med kongen. Alt er i så fall i orden denne gangen idet syd følger farge, du kan trumfe opp en ruter. 

 

 

 

Konvensjoner med flertydige meldinger

Da er New Zealand Bridge Congress over etter åtte dager med spilling. Den siste dagen kom et spill som minnet oss om et faremoment med en bestemt type konvensjon.

Å ha konvensjoner hvor en melding betyr en av to, eller en av flere ting kan ha noe for seg. En får dekket inn og meldt en melding med mer enn en håndtype, og det kan gjøre det vanskelig for motpartene. En slik er jo Multi 2 ruteråpning, men det er andre posisjoner også hvor man kan si at en melding betyr det eller det, og makkeren har som regel en mulighet for å finne det ut. Men tidlig i meldingsforløpet hvor en ikke vet om motspilleren bak deg kanskje kommer til å melde, eller enda verre sperrre er det en åpenbar svakhet med slikt. Makker til den som avgir en tvedytig/flertydig melding vet ikke hva du har, og vet dermed ikke om han har tilpasning eller ikke. Da kan man bli utmeldt.

Her er et eksempel fra bridgekongressen denne uken.

Syd åpnet med 1NT (15-17), og vest vurderte å melde. Det er vel litt i minste laget til å melde inn på to-trinnet i sonen for mange, men noen vil vel slenge seg med pga. sekskortsfargen. Da er helt klart det beste hvis du melder er å rett og slett få sagt 2 spar, men mange bruker 2 i major innmelding mot NT som majorfargen pluss en minor. De bruker 2 ruter som enten hjerter eller spar. Det vil gå bra her. Men enkelte bruker 2 kløver som en langfarge, foreløpig ukjent hvilken. Det er ikke alltid noen god ide, og her ble det fryktelig feil. Over vests 2 kløver (enten spar, hjerter, ruter eller kløver!) sa nord 2 hjerter, naturlig og ikke krav. Da er det ikke så lett for øst å melde, men han bør nok gjøre det selv om han er ganske sikker på at vest har ruterfarge. Hvis 2 kløver eller 2 ruter hadde vist en major (kun en av to farger) ville øst ganske sikkert visst at nå måtte det være spar, for nord har fem hjerter og syd to så vest kan ikke ha hjerterfarge. Men siden meldingen viste en av fire farger ble det ekkelt.

Øst passet, og syd løftet til 3 hjerter. Nå var Ø/V litt utmeldt, ingen av dem turde å melde mer, øst fordi han altså ikke visste hvilken fargen makkeren satt med. Dermed fikk N/S spille 3 hjerter, og Ø/V ante ikke at det hadde en supertilpasning og enkelt kunne vinne elleve stikk i sparkontrakt! For å gjøre det enda verre bommet de motspillet mot 3 hjerter.

Det kom ruter ut til esset. Ø/V kan i tillegg til det stikket ta to kløverstikk og to ruterstjelinger, en bet i 3 hjerter. Pluss 100 er likevel småtteri mot +650 de kan få i egen kontrakt. Men det ble altså enda verre.

Vest fikk altså for ruter ess, tok ett stikk i kløver og skfitet til spar. Spillefører vant med esset, tok for hjerter ess som flte tieren, gikk over til nord ved å stjele en spar, og lot hjerter knekt seile rundt. Så ut med trumen fulgt av ruterstikkene, og den femte ruteren ga avkast for den siste kløveren hos syd. Elleve stikk til N/S!

Det var noen flere som fikk spille delkontrakt i hjerter der vest passet over 1NT, nord overførte til hjerter med 2 ruter, og syd hoppet til 3 hjerter - superaksept - hvoretter ingen hadde noe å tilføye. I tillegg til en +200 til N/S for 3 hjerter med 11 fikk ett par ti stikk i hjerterkontrakt, noen få fikk ni stikk og noen gikk udoblet bet(er) i 3 eller 4 hjerter. Men det var også en bråte med +650 til Ø/V og noen stamper i 5 hjerter med +500 til Ø/V.

NM Par: Bakke-Brogeland vant overlegent

Idet siste spilledag i parfinalen startet ledet Chrstian Bakke og Boye Brogeland klart. Det ikke bare holdt unna for forfølgerne, men økte til en helt knusende seier over 600 poeng foran nr. 2. Vinnerparet scoret hele 61,7 %.

Andreplassen gikk til Asbjørn Kinsbekken - Jan Roger Strømsvåg med 54,2%. Seks par (minst) kjempet om bronsen mot slutten, og det ble til slutt Terje Lie-Erik Syvertsen som kapret den. De var bare 3 poeng foran Tom Johansen-Lasse Aaseng, og rett bak dem var det også en rekke par til som var litt skuffet da de manglet bare ett bra spill på pallplass.  

Resultater og spill finner du her.

Vi tar med et spill hvor Brogeland-Bakke viste at de har orden i sysakene, systemet sitter tydeligvis godt.

Meldingene gikk slik:

Forklaring:

1. Multi som kan inneholde 24+ balanserte

2. Såkalt "Muppet" Stayman, en variant av Puppet

3. Minst en firekorts major

4. Firekorts spar, eller sleminvitt i en minor

5. Balansert sleminvitt i spar

6. Key Card spørsmål med spar som trumf

7. 0 eller 3 Key Cards

8. Har du trumfdamen?

9. Ja den har jeg, og hjerter konge

Godt meldt til en storeslem som ikke er helt 100%, men den står nesten alltid. Og det stod tretten stikk veldig greit i Stavanger i dette spillet. 

Vinnerparet var det eneste paret i salen som noterte +2210. To par til var i storeslem, men de prøvde seg på 7NT hvor det var kun tolv stikk. Det trettende stikket i sparkontrakten er ett ekstra trumfstikk ved å ta en kløverstjeling på vests hånd. 

 

 

 

Er parfinalen avgjort?

Vel, det er den ikke, det skal tross alt spilles 39 spill til.

Men kampen om 1.plassen ser unektelig ut til å være ganske avgjort. Bakke-Brogeland har tatt en stor ledelse, 359 poeng foran nr. 2. De har så langt scoret 60,9% mens forfølgerne ligger mitdt på 50-tallet. Det er vanskelig å forestille seg at det knallsterke paret skal kollapse så mye at de ikke vinner årets partfinale, 

Det blir imidlertid en voldsom kamp om sølv og bronse. Minst 10, kanskje 12-15 par vil ha et ord med i laget om pallplassene idet mesterskapet skal avgjøres i Stavanger på søndag. 

Her er et spill som viser hvor mye ekstrastikkene koster.

Vanlig kontrakt var 3NT. Det bør bli tolv stikk siden ruteren sitter så snilt, men fargen gir ikke fem stikk siden syd har en stopper. Det er 0+3+4+5 stikk, dvs. tolv ganske sikre.

Noen få fikk kun elleve stikk. De må nesten ha oversett at ruteren ordnet seg så fint? Pluss 660 for 3NT med elleve ga -20. Det verste du kan få på et spill i parfinalen er -26. 

Tolv stikk var vanlig, bl.a. fikk lederparet det og fikk +3 på spillet. Det skjedde flere steder hvor øst var spillefører og det kom et naturlig sparutspill til esset. Resten står slik det sitter.

To par fikk alle tretten stikkene og delte toppen, Hvordan det skjedde er ikke helt klart for meg, men det kom hjerter ut, Enten må nord ha ligget unna med spar ess idet spillefører prøvde spar mot kongen - da blir det tretten - eller syd har kastet en ruter idet kløverstikkene ble tatt. Forskjellen på +660 og +720 var altså 45 poeng.

 

 

NM PAR: Brogeland-Bakke i tet

I parfinalen har de 54 deltakende parene gjennomført første spilledag, 60 spill. Det skal i alt spilles 159 spill, tre spill mot hvert av de andre parene.

Etter fredagens spilling leder Boye Brogeland-Christian Bakke. De scoret hele 62,7%. Det er langt igjen, finalen avsluttes søndag, men de har fått en bra ledelse foran Ole Fuglestad-Jon Solli Hansen (57,7%), og på 3.plass så langt Erik Eliassen-Bjørn Børre Leinan (57,0%). 

Alle resultatene og spill finner du her. 

Her er et spill hvor system og avtaler spilte mest rolle:

Giver øst, alle i sonen.

Øst åpner med 1 hjerter. Hvordan ville du og din makker meldt videre?

Jeg tror det er greit at vest svarer 2NT som Stenberg, minst firekorts støtte og utgangskrav. Den konvensjonen kan spilles på uttalige måter, men det bør kunne være en mulighet for svarhånden å kunne få vite om åpnerens kortfarge. Får vest vite om singel spar, og senere (Key Card) at øst har både ruter ess, A-K i trumf samt trumfdamen, ser vest at storeslem i hjerter har bra sjanser. Sparfargen bør kunne godspilles.

Det er klart at storeslem ikke er nedlegg. Det må satses på godspilling av sparen med stjelinger, og går det bra vil vests hånd bli godspilt. Om trumfen sitter 2-2 er det veldig store sjanser. Selv med 3-1 i trumf er det bra sjanser, og visse sjanser for å få tak i alle tretten stikkene ved å godspille vests hånd selv om sparfargen ikke sitter helt fløte.

I Stavanger satt imidlertid spar 3-3, og det var ingen problemer, alle fikk tretten stikk i hjerterkontraktene. Men fire par var kun i utgang! Resten fordelte seg ganske likt på +1460 for 6 hjerter med tretten og +2210 for 7 hjerter med tretten. Vel, det var noen flere i lilleslem, bl.a spilte de 6 hjerter mot lederparet som fikk +5 av 25 oppnåelige for å sitte imot -1460. Å melde 7 hjerter og vinne den (alle som meldte den vant den) ga +18 til Ø/V. 

 

 

Klart for PARFINALEN

Finalen i NM Par starter fredag og avsluttes søndag. Mesterskapet spilles i Stavanger. Det deltar 54 par som skal møte hverandre, tre spill mot hvert av de andre parene, totalt 159 spill. Deltakerlisten finner du her. 

I fjor ble parfinalen vunnet av Kåre Bogø-Geir Helgemo. Det paret deltar også i årets finale og må tåle favorittstempelet. Det er dog flere andre som nok vil ha et ord med i laget, bl.a. Boye Brogeland - Christian Bakke som forleden var på sølv-laget i VM.

Samtidig med parfinalen spilles starter New Zealand Bridge Congress på den andre siden av jordkloden, en åtte dagers festival som kan sammenlignes med den norske bridgefestivalen. Der skal undertegnede delta, men det bør likevel bli muligheter for å rapportere fra den norske parfinalen her i bloggen. 

Uansett om det er parturnering eller lagkamp snakkes og skrives mest om de store spillene, slemmer og slikt. Men i parbridge deles det ut like mange poeng (matchpoints) i småspillene, noe som gjør parbridge veldig intenst. Hvis du slapper litt av fordi du fikk hjem en fin slem kan det godt hende du i neste spill roter bort plusspoengene du fikk for slemmen, kanskje i motspill mot delkontrakt fordi du gir motparten ett overstikk!

Her er det siste spillet i parfinalen 2022, et typisk parturneringsspill:

Et typisk "kamp om kontrakten spill", hvor N/S har hjertertilpasning, Ø/V spartilpasning.

N/S har i eventuell hjerterkontrakt hvor det er litt uheldig hjertersits to trumftapere, to spartapere og en kløvertaper. Det står altså kun i 2 hjerter, +110 er maks. Det betyr at Ø/V tåler å melde 2 spar, og bør slik disse kortene ser ut melde 2 spar, for i sparkontrakten deres vei er det kun seks tapere. Selv om 2 spar dobles (hvem kan doble den?) blir det kun +100 til N/S.

Ideelt bør derfor Ø/V få spille 2 spar. Om N/S går på til 3 hjerter bør det bli en bet. 

I meldingen åpner svært mange med 1NT som syd. Nord overfører til 2 hjerter. Det er ikke sikkert det er riktig å melde 2 spar nå, men om øst sier pass og syd 2 hjerter fulgt av to passer er det mer aktuelt å melde 2 spar. Gjøres det andre gangen vet makkeren at øst ikke er så veldig sterk og øst vet (siden nord passer på 2 hjerter) at makkeren har noen verdier. 

Der N/S gjorde det riktige og lot Ø/V spille 2 spar ble det stort sett en bet, N/S +50. Det ga +6 til N/S (av 26 oppnåelige).

Ingen (!) fikk spille 2 hjerter med +110 til N/S. Det var imidlertid mange N/S-par i 3 hjerter. De fleste av dem gikk en sonebet, Ø/V +100, og N/S måtte tåle -10 for det. Vinnerparet Bogø-Helgemo tok en bet i 3 hjerter og fikk altså +10.

Det var imdlertid hele fem N/S-par som vant 3 hjerter! Da må motspillet ha klikket, og spillefører må ha blitt kvitt tapere (sannsynligvis alle nord sine tre kløvere) på ruterfargen. Men spillefører må innom Ø/V, og at det ble ni stikk ved de fem bordene skjedde stort sett der syd var spillefører så motspillerne ikke så den truende ruterfargen. Å notere +140 ga +22 til N/S. Så det svingte altså hele 32 poeng om motspillet klaffet eller ikke mot 3 hjerter. 

 

 

 

 

Norsk ledelse i svensk eliteserie

Den svenske elitserien (Swedish Premier League) for lag kan sammenlignes med norsk 1.divisjon, tolv lag spiller serie. Etter helgens spilling har de spilt fem av elleve kamper (en kamp mot hver av de andre lagene), og mesterskapet avsluttes i oktober.

I årets mesterskap deltar endel norske spillere, og lederlaget Överums BK har med disse fire norske: Ole Marius Myrvold, Lasse Aaseng, Sam Inge Høyland og Arve Farstad. Laget tok ledelsen etter den femte kampen hvor de knuste Ludvikabygens BK som har med to nordmenn, Kjell Gaute Fyrun og Sven Gunnar Karlberg. 

Resultater fra dette mesterskapet finner du her.

I den nevnte kampen med norske spillere på begge lagene kom dette spennende spillet i den første halvrunden:

Slike spill får ofte stor innvirkning på kamperresutatene. Noen ganger blir det sving på 25-30 imp hvis det tråkkes feil og blir stort tapsspill i stedet for stort gevinstspill. Og det er ofte umulig å vite sikkert hva som er riktig i denne type spill.

Her finner Ø/V spartilpasningen, og normalt finner også N/S sin flotte hjertertilpasning. Det går ofte fort opp til de store høyder, og så spørs det hvem som skal gi seg.  

Høyeste kontrakt har N/S, de kan vinne tolv stikk i hjerterkontrakt. Det er bare en spartaper, men det er klart at øst med A-K i to farger ikke har så stor tro på at det er riktig å stampe over 6 hjerter. Det tror nok vest, men han vil også være usikker i slike spill hvis makkeren har vist bra kort og kanskje kan ha to stikk mot hjerterkontrakt. Det har han ikke her hvor N/S har så fantastisk fordeling og kortene passer perfekt mot hverandre.

Så Ø/V bør stampe, men som sagt, det er ikke så lett.

Farstad-Høyland stampet imidlertid i 6 spar. Det ser til å være kun to bet der, i så fall kun -500 mot mulig -980 i 6 hjerter fra lagkameratenes bord. Det var imidlertid -800 i 6 spar doblet da motspillerne fant motspillet; to kløverstikk, ett hjerterstikk og ruter til stjeling hos nord - tre doblede bet. Minus 800 er likevel ok, N/S har jo 980 i kortene.

Ved det andre bordet var N/S i 6 hjerter med syd som spillefører. Øst trodde ikke på den og doblet. Dobling av slem er imidlertid såkalt Lightnerdobling, og det ber om annet utspill enn det normale som her sikkert var spar som Ø/V nok hadde meldt og støtte. Men vest visste ikke om han skulle spille ut ruter eller kløver. Det var trolig klart for vest at nord hadde lang kløverfarge ved siden av hjerteren, og ikke av den grunn ikke unaturlig, kanskje, å forsøkt kløver ut mot den doblede slemmen. Men da ble det tretten stikk, +1310 til Överums BK sitt N/S-par, og 11 IMP.

Skummelt spill, men det kunne blitt enda skumlere. Hva om Ø/V stamper i 6 spar og N/S tar sjansen på 7 hjerter. Det er mest sannsynlig nord som tar den sjansen. Med renons i ruter og den gode kløverfargen ser han at det er fort et sånt spill hvor de får tretten stikk om motparten ikke finner utspillet. 

Akkurat det skjedde i en annen kamp hvor N/S ikke hadde klaff ved det ene bordet, de spilte 5 kløver doblet med elleve stikk, +550 som nok er i minste laget i dette tilfellet. Ved det andre bordet gikk altså N/S på til 7 hjerter, også der med syd som spillefører. Øst doblet. Og vest spilte ut....?

Kløver!

Da var det claim ganske raskt, tretten stikk og +1770. Det ga 15 IMP. Om vest hadde funnet sparutspillet og tatt beten ville det blitt 12 IMP andre veien, 27 IMP i sving på utspillet.

 

NASJONALE TURNERINGER

Nå etter at VM er ferdig fortsettes selvsagt med bridgeturneringer på nasjonalt plan. Det neste store er NM for par i Stavanger i helgen. Så starter Seriemesterskapet 2023-2024 med den første av to spillehelger i 1. og 2.divisjon i slutten av oktober.

Den siste tiden har det vært noen parturneringer.

FOSS (Fredrikstad og Sarpsborg Storturnering) ble vunnet av Jan Petter Svendsen - Sven Aril Naas Olsen. Der deltok 24 par. Resultatene i den turneringen finner du her.

Lørdag og søndag gikk BK 33 Hammerfest sin 90 årsjubileumsturnering av stabelen. Det deltok 39 par. Det lå det an til favorittseier da Geir Helgemo - Kåre Bogø (Heimdal/Gubrandsdal) ledet ganske klart etter lørdagen. Søndag stod de imidlertid omtrent stille og og lot utfordrerne slippe til. Det benyttet Paul I. Thomassen-Svein Andersen fra Alta seg av og vant til slutt foran Helgemo-Bogø. Like bak dem på 3.plass kom Åse Langeland-Harald Eide (Stavanger/Hamar).

Hele resultatlisten (39 par) finner du her.

Her er et spill fra turneringen i Hammerfest hvor utspillet ble avgjørende.

Nesten halvparten av Ø/V-parene spilte delkontrakt, resten var i 3NT, stort sett med øst som spillefører.

Ingen majorfarge var meldt, det gikk 1 ruter-2 ruter, 3NT eller lignende, så hjerter ut fra syd var et alternativ. Major ut mot grand heter det jo. Men ingen regel uten unntak...

Et annet mulig utspill var kløver. Uansett hvilken av fargene utspilleren velger får forsvaret satt i gang å bygge motspillstikk, men utspill i den ene fargen får større effekt.

Med hjerter ut til knekten og honnør, og hjerter tilbake idet nord er inne på ruteresset har spillefører kun 1+2+4+1 = 8 stikk. Men siden hjerteren sitter 4-4 får forsvaret kun to motspillstikk i den fargen. Idet spillefører tar sparfinessen som han nesten må prøve - det er jo ti enkle stikk om nord har spar konge - ryker den finessen, men forsvaret har ikke nok stikk til å få tak i beten med ett i spar, to i hjerter og ruter ess. Om spillefører prøver hjerter 10 i andre hjerterrunde har forsvaret en bitte liten sjanse, men da må syd skifte til kløver idet han vinner stikk for hjerter dame - ikke lett.

De fem Ø/V-parene som fikk hjerter ut vant 3NT, og +600 ga +14 av 18 oppnåelige poeng.

Vinnerne satt Ø/V og spilte 2NT med ni stikk etter hjerterutspill, og +150 ga +8. Det skjedde mot toerne så det ble 16 poeng i sving i favør vinnerparet her, men seiersmarginen til slutt var 32 poeng.

Hvordan blir det med kløver ut?

Forskjellen er at med kløver i utspill får forsvaret satt opp tre motspillstikk i utspillsfargen. Sammen med ruter ess og spar konge blir det i så fall bet. Det var fem Ø/V par som ble utsatt for den fargen i utspill, enten liten kløver eller damen. De gikk en bet og måtte tåle -14 på dette spillet.

Spilleprøve

Her er en spilleprøve fra en lagkamp. Ikke av de vanskeligste spillene kanskje, men en spilleføring hvor handler om å utnytte den informasjonen man har, og å kunne se hva som er spillets problem. 

Giver nord, alle i sonen.

Nord åpnet med 1 i minorfarge, øst meldte inn 1 spar, og syd viste hjerteren. Da han fikk hjerterstøtte avsluttet han med 4 hjerter. 

Fra vest kom spar 8 i utspill. Hvordan ville du spilt?

Det første en bør gjøre er å forsøke å finne ut hva som kan gå galt her hvor det spilles en helt normal utgang. Det er ikke så vanskelig å se for seg at det kan bli tre kløvertapere i tillegg til trumfesset, i så fall en bet. Er det noe en kan gjøre med det? 

Ja det er det, og østs sparmelding kombinert med utspillet gjør at det er en ganske safe spilleplan om ikke vest får komme inn å spille kløver gjennom, og kløver ess sitter bak. 

På utspillet legger spar 9, øst dekker med knekten og syd vinner med kongen. Så trumf. Øst kommer inn og frir seg med trumf eller ruter. Trumfen viser seg å sitte 2-2. Nå har spillefører, forutsatt at øst som forventet har spar dame, et safe innspill mot øst. Ruterstikkene tas først for eventuelt å ta bort frikort fra østs hånd, og innspillet bør være greit å se for seg idet en tror det sitter omtrent slik fra start:

Om vest viser seg å ha kløver ess tapes ingenting på innspillet som gir kontrakt selv om det sitter slik som dette, altså øst har kløver ess. Etter at Ø/V sine trumfer er tatt ut og ruterstikkene innkassert ser det slik ut:

Nå spilles simpelthen spar til esset og spar 10. Øst legger damen, og den får han for idet en kløver forsvinner fra syd. Det er bytting av stikk, Ø/V får ett sparstikk i stedet for ett stikk i kløver de ellers måtte ha fått. Forskjellen nå er at øst er inne og må gi kløver tilbake, eller spille til dobbeltrenons som stjeles hos nord med avkast av en kløver til fra syd. Dermed blir det kun en kløvertaper og en spartaper (!) i dette spillet i tillegg til at Ø/V får for trumfesset, dvs. tre motspillstikk totalt og utgang til notering. 

(Ps. kløver knekt i utspill beter 4 hjerter spilt av syd, men vest kan neppe klandres for å spille ut makkerens farge)