Jevnt i lagfinalen

Før lagfinalens tredje dag ledet Studentenes BK, men bare 2 VP foran Rubbestadneset BK. De to lagene møtes i morgenkampen søndag, og kampen overføres i skrivende stund på BBO.

Rubbestadneset fikk først uttelling (8 IMP), men så fikk Studentenes fart i det med noen slemspill hvor de var både dyktige og heldige.

Christer Kristoffersen var i 6 hjerter, hardt meldt da de mangler både ett nøkkelkort og trumf dame. Men med ni trumf avhenger slemmen stort sett av at det ikke blir trumftaper. Det kom ruter 3 i utspill til esset. Hvordan ville du spilt? 

Ved det andre bordet var Rubbestadnesets N/S også i 6 hjerter og fikk ruter ut. Der ble det spilt hjerter til esset og hjerter til kongen for så å ta kløverstikk med avkast av ruter og spar fra syd. Men da ble det en bet siden hele spillet så slik ut:

Kristoffersen vant første stikk med ruter ess og spilte trumfkongen. Vests fulgte på med damen. Hvis han nå ønsket å spille på 3-1 sitsen som er med oddsen (restricted choice) måtte han skynde seg å ta kløverstikk da det ikke blir igjen inntak til nord hvis han spiller mer trumf. Tre store kløvere ga avkast for en ruter og to spar. Så hjerter til østs nier og finesse med tieren. Dermed ble det kun en spartaper, 17 IMP til Studentenes BK. 

Studentenes BK fulgte opp med nok en hardmeldt slem ved det andre bordet. Det satt greit og dermed var det 12 IMP til i favør laget fra Trondheim. Omtrent midtveis i halvrunden leder Studentenes BK med 36 - 14. 

LAGFINALEN, dag 2, rapport 2

Det ble storseier i lagfinalens tredje kamp for Studentenes som slo Steinkjer med hele 74 IMP (20-0 VP). Dermed er det laget from Trondheim som har tatt ledelsen i mesterskapet.

I den andre kampen lørdag møter Studentenes BK Konnerud BK som også har gjort det godt så langt og ligger på 2.plass. Kampen mellom de to lagene starter kl. 15.15 og overføres på BBO.

TopBridge BK så ut til å være i stortrøbbel mot Verdal lørdag formiddag, men de hentet seg noe inn. Likevel, det ble en fin triumf for Verdal som vant kampen med 11 IMP (12,38 VP).

Når det er nesten nok verdier til utgang den ene retningen, men det er motparten som melder utgang blir den som regel doblet. Det skjedde i dette spillet i kamp 3 under overføringen av Konnerud BK mot Rubbestqadneset BK på BBO som sistnevnte vant med 15 IMP. Etter det ligger Rubbestadneset på 3.plass like bak Konnerud.

Det skal ikke så mye til før 4 spar går bet her, og det var litt arbeid som måtte gjøres. Men slik det satt, og etter at meldingene hadde avslørt en del om hvordan det satt hadde verken Hans Melby (Konnerud) eller Helge Svendsen (Rubbestadneset) særlig store problemer med å finne veien til ti stikk. Kløveren blir godspilt ved å tippe sitsen, hjerter ess sitter hos syd og gjør at hjerterstikk kan godspilles ved hjelp av å presse ut esset mot trumf (stjele-finesse), og spar konge sitter i saks samt at trumfen er behagelig fordelt 2-2. Det ble ti stikk ved begge bord, +790 og uavgjort spill.

LAGFINALEN - dag 2, rapport 1

Lagfinalens andre dag startet med brak, for det første spillet i den tredje kampen var krutt.

Lederlaget etter to kamper, Konnerud BK møtte Rubbestadneset som lå på 2.plass etter fredagens spilling. Kampen ble overført på BBO.

Per Arvid Andersen (Konnerud) plukket opp denne hånden som nord:

Hva ville du åpnet med, 1 ruter eller 2 kløver?

Det er vel sterke nok kort til 2 kløver. Problemet med den åpningen er at det kan bli vanskelig å få vist kortene i neste melderunde. På den annen side er det heller ikke lett å få makker til å tro at du er så kanonsterk hvis du velger å åpne med 1 ruter.

Etter den vanlige starten 2 kløver – 2 ruter bruker dog enkelte hopp til 3 i major som fire kort i den fargen og fem eller ofte seks rutere, en ekkel håndtype å melde etter kunstig 2 kløver i åpning. Den varianten er perfrekt for disse kortene. Men som så ofte før, med skikkelig fordelingshånd blir det ikke fred å få, motparten har også fordeling.

Per Arvid Andersen åpnet med 2 kløver, og øst for Rubbestadneset sa 3 hjerter. Syd passet (negativ hånd), og det samme gjorde vest. Nå ble det nesten enklere i dette tilfellet, for nord kunne doble opplysende. Da syd meldte 3 spar løftet nord til utgang. Etter pass fra øst og syd doblet vest! Da nord la ned sine kort som blindemann i 4 spar doblet takket Wiggo Andersen (syd) høflig for det man må si er en hyggelig blindemann i en doblede sparutgangen. Slik så hele spillet ut:

En må ha forståelse for vests straffedobling av 4 spar. Det ble imidlertid ikke lett å spille motspill etter hjerter knekt ut til esset, og som alltid, når det blir doblet kan det være lettere for spillefører å lese sitsen.

Inne på hjerter ess i første stikk ba spillefører om spar konge som vest lå unna. Nå skiftet spillefører fot og gikk i gang med ruterfargen. Fordi vest har singelton hjerter kommer ikke øst med i dette motspillet i det hele tatt etter denne starten. Vest fikk kun tre trumfstikk, Konnerud +590!

Ved det andre bordet åpnet også nord med 2 kløver. Øst for Konnerud gikk innpå med kun 2 hjerter. Da det kom tilbake til nord valgte han å si 3 ruter i stedet for å doble. Syd meldte 3 hjerter – krav - noe måtte han jo si. Da nord foreslo 3 spar løftet syd til utgangen 4 spar. Ved det bordet holdt Jarle Melby (vest) fingrene unna doblingskortet. Så spillefører var ikke varslet om at det sannsynligvis satt skjevt i trumffargen.

Å spille 4 spar på nord sin hånd ser egentlig bedre ut enn der syd måtte spille 4 spar doblet og vant den.

Øst spilte ut hjerter til knekt og dame. Spillefører la ned en sparhonnør som vest stakk og spilte kløver ess som ble stjålet hos nord. Det var plutselig ikke så enkelt nå! Da spillefører dengte ned den andre sparhonnøren var det over, kontrakten måtte gå bet. Idet ruteren kom i vinden kunne vest med to sikre trumfstikk (og nå med de to høyeste trumfene) trumfe den tredje ruteren og ta ut nords siste trumf før forsvaret også fikk ett kløverstikk for østs konge – en bet.

Konnerud vant spillet med 12 IMP.

Scorene på dette spillet variert fra Konneruds +590 N/S til +600 Ø/V, og den scoren var for 4 spar redoblet med to bet!

I fortsettelsen av denne kampen plukket Konnerud noen flere IMP og ledet med 27-0 etter bare fire spill. Mot slutten av halvrunden var ledelsen oppe i hele 35-3 før Rubbestadneset kom til hektene. De vant en hardmeldt 4 hjerter som ikke Konnerud meldte (10 IMP). Så kom en vanlig 3NT hvor Nitter for Rubbestadneset åpnet med 3 hjerter mens Konneruds spiller med samme kort nøyde seg med 2 hjerter. Etter åpning på to-trinnet ble det noe lettere for motparten å finne utgangen, og da Konnerud brant den var plutselig kampen mye jevnere. Det ebbet ut med fire IMPs ledelse til Konnerud (35-31).

I dette morgensettet ble det en liten sesasjon da Verdal som ikke startet lagfinalen så bra i går fikk dreisen på det mot TopBridge og ledet hele 42-12. Samtidig fikk det andre laget fra Nord-Trøndelag stryk mot Studentenes (65-10), men dette er altså etter halvspilt kamp (14 spill).

Livescores finner du her.

 

Lagfinalen: KONNERUD BK LEDER

Lagfinalen (NM finalen for klubblag) startet i Kristiansand fredag og avsluttes mandag med den siste av syv kamper. 

Noen av de mest markante profilene i norsk bridge mangler i årets finale. Men dette er syv lag (+arrangørens) som har kommet seg gjennom seks utslagsrunder så noen svak finale er det ikke. Feltet er jevnt, og det er ikke lett å si hvem som skal stikke av med NM-titlene denne gangen. De fleste tips går vel i favør av Heimdal BK, Studentenes og kanskje TopBridge. Det kan imidlertid bli en finale hvor alle slår alle, og da kan det blir svært spennende. Kanskje blir klubben som vinner årets lagfinale en klubb som aldri tidligere har vunnet NM for klubblag. 

Etter de to første kampene er det KONNERUD BK som har tatt teten etter to fine seiere mot de to nord-trønderske lagene Verdal og Steinkjer. 

Alle informasjon om finelen samt bulletiner finner du i Nils Kåre Kvangravens blogg, her. 

Live oppdatering finner du her.  

Det viktigste er å melde og spille godt, da blir det gode resultater. Men bridge er og blir et spill, så flaks og uflaks spiller også en rolle av og til. Her er et spill fra runde 1 hvor noen følte seg litt snytt:

Giver øst. Ø/V i sonen

Hvordan bør meldingene gå etter pass fra øst?

Det avhenger selvsagt av om vest melder inne eller ikke. Om vest sier pass blir det for de fleste grandåpning fra syd, overføring til spar fra nord og superaksept fra syd for å vise maks hånd med firekorts sparstøtte. N/S mangler kanskje noen få HP for slem, men med nikorts trumf til sammen kan det godt være en god slem med omtrent denne samlede styrken. Nord har såvidt til et slemforsøk, og de bør finne frem til den fine kontrakten 6 spar. 

Om ikke 6 spar skal stå må øst ha alle de fire uteværende trumfene. Om vest har dem oppdages det, og knekten fjerde fiskes opp. Men om øst har ett trumfstikk (veldig usannsynlig) er det fortsatt en sjanse. En hjerter kan kastes på kløver. Om hjerter kommer i utspill må riktignok øst med trumfstikket ha minst tre kløver slik at en rekker å bli kvitt hjerteren. Så må ruterfinessen gå. Men merk at ingenting behøves i de andre fargene om trumfen sitter 3-1 eller 2-2. Med andre ord er dette en slem man absolutt bør være i. Men slik satt det:

Det kan hende noen meldte seg på i meldingene med vest sine kort, men Ø/V er i utgunstig sone. 

Fem av de åtte N/S parene meldte 6 spar og gikk en nitrist bet. En har jo grunn til å ha godt håp om at det er uavgjort spill når det en sjelden gang er slik. Det var det ikke for Steinkjer som gikk bet i 6 spar og måtte tåle slemvsving ut mot Rubbestadneset som stoppet i utgang. De to andre som var kun i utgang var Verdal og Konnerud, uavgjort spill med +450 i deres kamp. 

MARIT SVEAAS JUNIORS

Under Marit Sveaas arrangementet på Lillehammer forleden arrangerte Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) juniorsamling og juniorturneringer.

Ungdommene koste seg i flotte omgivelser på Lillehammer (Foto: Ragna Gunn Bye)

HJBK har som målsetning å arrangere minst en nasjonal/Internasjonal samling hvert år. I år ble dette i form av MSIBT juniors.

Det ble arrangert parparturnering med kvalifisering og to finalenivå. I tillegg var det en nybegynnerklasse.

Hovedturneringen samlet 28 par fra Norge, Tsjekkia, Ungarn og Ukraina. Nybegynnerturneringen hadde 10 par.

Slik så pallen ut i A-finalen:

1. Dávid Selmeci - Benjamin Zázbrádi, Ungarn

2. Erleta Plana - Maren Idland Sægrov, Sandnes Juniorbridgeklubb

3. Zdenek Tomis - Adam Pyszko, Tsjekkia

Vinnerne av A-finalen, Selmeci og Zázbrádi fra Ungarn (Foto: Nils Kåre Kvangraven)

I B-finalen ble det norsk seier til Sebastian Lillejord - Alfred Johan Skråmestø Brandel, Farsund foran to tsjekkiske par. 

I nybegynnerpuljen gjorde disse det best:

1. Theodor Lillejord - Brage Hansen Moe, Farsund/Helgeland

2. Sienna Vedå Vangdal - Solveig Dræge, Os

3. Heine Ween Klungland - Chris Beutekamp, Farsund

Samlingen ble en stor suksess. Leder i HJBK Kurt Ove Thomassen forteller at de jobber videre med flere rekrutteringsprosjekter og kan love et nytt og spennende junior-arrangement i 2024.

Tilbakeblikk på lag SKEIDAR sin triumf i Polen

Den storfine, norske innsatsen i lagturneringen WBT Masters i Sopot forleden druknet litt i Marit Sveaas-turneringen som ble spilt i helgen på Lillehammer. Ufortjent. For lag SKEIDAR med Nicolai Heiberg-Evenstad (15), Stian Evenstad, Arve Farstad (78) og Lasse Aaseng stod for en skikkelig kanonprestasjon i Polen.

Alle resultater, butler osv. fra WBT Sopot finner du på World Bridge Tour sin hjemmeside, her.

Vi tar med et av mange gevinstspill fra kvalifiseringen som det norske laget vant. Dette spillet er ikke type spektakulært, men solid bridge er undervurdert i forhold til alt det oppfinnsomme som mange forsøker seg på.

Du sitter nord, er i andre hånd med alle i sonen. Vest passer og det er din tur. Åpner du med 1 spar, eller er du av den typen spillere som liker grandåpninger litt på siden av det foreskrevne?

Med to dobbletoner kan man åpne med 1NT, men ikke alltid. Om selv om det ikker noen sikker stopper med damen dobbel og knekten dobbel er det egentlig ganske fine honnører å ha hos grandåpner (oppspill opp mot lavhonnørene plassert i siste hånd gir ofte ekstra om makker har noe i fargen). Men det er særlig hvis du har 5-4 i minor at det kan være en bra strategi å åpne med 1NT med slikt. Og spesielt med fire ruter og fem kløver (og fire hjerter + femkorts minorfarge) som kan gi et gjenmeldingsproblem med slike 15-16 poengere. Med fem kort i den høyest rangerte av de to fargene har man sjelden noe stort problem i andre melderunde.

Det kan godt fungere bra å melde 1NT og få meldt fra om styrken med det samme. Men med femkorts majorfarge og firekorts minor tror jeg ikke det er så mye oppside med det, i alle fall ikke i lagkamp.

Slik "teori" er på en måte "i blodet" hos veteranen Arve Farstad, og han åpnet med 1 spar som antagelig de fleste leserne også ville gjort. Men jeg kjenner noen kjente turneringsspillere som vil prøvd seg med 1NT med disse kortene.

Spillet er ganske ordinært, men det ga SKEIDAR 13 IMP. Slik så det ut:

Farstad åpnet med 1 spar og Aaseng svarte 2 kløver som for dem er tvetydig; enten naturlig utgangskrav eller en bra løft i spar. Åpneren sa 2 ruter som var kunstig og viste at han ikke hadde minimum, og syd avsluttet med 4 spar. Der var det to hjertertapere og de manglet trumfesset, så det var en utgang som var avhengig av kløverfinessen. Den gikk, +620 til notering.

Ved det andre bordet må antagelig nord ha åpnet med 1NT, for de spilte i alle fall 3NT.

Om nord åpner med 1NT kan neppe syd kritiseres for å si 3NT direkte med denne fordelingen, selv om de kanskje har system til å finne 5-3 tilpasning. Det er ikke med helt trillrund hånd man bruker varianter for å finne trumfkontrakt etter makkerens grandåpning.

Her var 3NT riktig ille. Øst spilte ut stor hjerter og fortsatte med den andre store, fem hjerterstikk. De måtte få for spar ess også, med andre ord to bet. SKEIDAR +200, og spillet var altså verd 13 IMP for det norske laget.

Espen Erichsen vinner alt!

Marit Sveaas International Pairs ble avsluttet på Lillhammer på søndag med 24 par i A-finale og resten i B-finale. 

Unge Nicolai Heiberg-Evenstad fortsatte storspillingen etter suksessen i Polen forleden. På Lillehammer spilte han med Thor Erik Hoftaniska. De ledet så godt som hele tiden, men ble forbigått på målstreken. Andreplass i denne turneringen er likevel meget sterkt. 

Det var Espen Erichsen sammen med Richard Plackett fra Wales som snek seg forbi til slutt og vant. Topp 5 så slik ut:

B-finalen ble vunnet av det danske paret Lars Kirkegaard Nielsen - Fleming Poulsen. Alle resultatene finnes under resultater på bridge.no.

 

Espen går fra seier til seier!

Espen Erichsen som opprinnelig er fra Bergen har vært bosatt i mange år i England. Sammen med Plackett har han en eventyrlig periode nå hvor de går fra seier til seier. De vant nylig både Winter Games og Spring Fours, to prestisjetunge lagturneringer.  

Vi tar med et spenstig spill fra en av finalerundene på Lillehammer. 

Du sitter nord med disse kortene:

Øst åpner med 3 kløver. Kanskje litt overraskende melder makker på syds plass inn 4 hjerter. Vest melder 5 kløver og det er din tur. Hva melder du?

Min første tanke var å si 7 hjerter med det samme, men det er vel litt for sprekt? Noen ganger må man beskytte makker litt da han kanskje har strukket seg litt for å være med etter motpartens sperreåpning.  Men du kan jo prøve å ta med makker på råd å storesleminvitere med 6 kløver? La oss si du gjør det og makker slår av i 6 hjerter. Nå stampet vest i 7 kløver. Vel, din storslemsinvitt ble avslått så da må vil vel la dem spille stampemeldingen doblet?

Jeg gjorde det, 7 kløver doblet ble kontrakten. I ettertid har jeg funnet ut at det var nokså håpløst vurdert. Vest har neppe noe som ligner trumfstikk nå så selv om makker har så lite som A-Q-J sjette i trumf så går sikkert finessen. Stampen i 7 kløver kan godt være billigere enn vår score for 6 hjerter. Spesielt i parturnering er det antagelig riktig i denne situasjonen å satse på at 7 hjerter står selv om det virker inkonsekvent å ha bestemt seg for å stoppe i lilleslem, men så melde storeslem likevel. Slik så hele spillet ut:

 

Storslem står både i hjerter- og grandkontrakt, men avhenger av at at sparfinessen går (med tilliggsmulighet at ruter kan godspilles).

Å spille motspill mot 7 kløver kan ikke gi særlig med poeng om det ikke er så mye som +1700 som i så fall slår alle lilleslemmene. Her var det kun +1400, slått av en rekke +1460 samt noen storslemmmer. 

I A-finalen var mer enn halvparten av N/S-parene i storslem. Tre par var i 7NT, ett av dem doblet for den deilige scoren +2490!

I B-finalen var kun to par i storslem (7 hjerter). Der var det en lang rekke +1460 for 6 hjerter med tretten, men også noen +1400 for motspill i 7 kløver doblet (det ga ca. 25%). En kuriositet på bunnen av scorene for dette spillet er en +700 til Ø/V. Der hadde neppe øst meldt kløver i det hele tatt, og N/S må ha hatt en systemmessig misforståelse, eller kanskje bare en ren "misklikk"?, for kontrakten var 6 kløver spilt av syd (!) med syv sonebet...

 

 

Marit Sveaas 2023 (MSIBT)

I helgen spilles den internasjonale turneringen MARIT SVEAAS med en rekke internasjonale spillere på plass på Lillehammer. Det ble riktig nok et skuffende antall påmeldte noe som antagelig valg av datoer må ta noe av skylden for (?). 

Fredag ble det spilt kvalifisering, og 24 par spiller lørdag og søndag A-finale om de store pengene mens resten spiller om bra premier de også i B-finalen.

Kvalifiseringen ble vunnet klart av Geir Helgemo og Christer Kristoffersen. De fikk imidlertid en svak start i finalen og andre par har tatt over. Direkte fra stor suksess i Polen kom unge Nicolai Heiberg-Evenstad (15) som i helgen spiller med Thor Erik Hoftaniska. De har tatt ledelsen etter første sesjon. 

Alle resultatene finner du på bridge.no, og resulater samt spill fra A-finalen finner du her. 

Vi tar med et spill fra kvaliken. Mot oss spilte Espen Erichsen glimrende i dette spillet hvor han tok flesteparten av poengene:

Erichsen var i 5 ruter etter at øst hadde være med og doblet opplysende (etter 1 ruter-3ruter). Vest spilte ut hjerter konge og spilte mer hjerter i andre stikk. Syd stjal og tok ut trumfen. Han trumfet så den siste hjerteren og spilte tre runder kløver. Dette var igjen:

Nå ble øst elegant innspilt med liten spar til knekten. Øst må stikke og fikk valget mellom å spille spar til kombinert saks (spillefører lar den gå til nords nier), eller spille til dobbeltrenons som gir stjeling på den ene siden og avkast av en spar fra den andre. Elleve stikk!

Selvsagt er 5 ruter en bet om vest klarer å skifte til spar i andre stikk. Da må det bli to spartapere som sammen med det ene hjerterstikket gir beten.

Bør øst legge svakhet i hjerter for å få sparskift fra vest?

Han bør vel det, i alle fall om meldingsforløpet har gått slik at øst vet det ikke er flere hjerterstikk å hente. 

Men det er kanskje lov å si at vest kan finne sparskiftet også, men da må han være veldig fremsynt og se for seg det som faktisk skjedde. 

Fantastisk norsk prestasjon i Polen

I Sopot ble lagturneringen World Bridge Tour Masters avskuttet fredag. Lag SKEIDAR spilte glimrende hele uken og gikk helt til topps i grunnspillet før de også vant sin semifinale. I finalen ble det et marginalt tap etter at lagene ble enig om forkortet kamp, men de hadde allerede avtalt å dele de to første premiene.

Du kan lese mer om denne turneringen på WBT sin side, her.

På laget som stod for denne glimrende prestasjonen spilte LASSE AASENG, ARVE FARSTAD, STIAN EVENSTAD og hans sønn, 15.åringen NICOLAI HEIBERG-EVENSTAD.

Storspilling i Polen av det unge, norske supertalentet Nicolai Heiberg-Evenstad og hans lagkamerater!

Vi kommer tilbake med mer informasjon og spill fra WBT Masters så snart vi har fått snakket mer med vinnerne.

 

Lag SKEIDAR storspiller i Polen

I Sopot pågår den internasjonale lagturneringen World Bridge Tour Masters. Det gjenstår tre kamper av grunnspillet før det blir utslagskamper. Så langt har lag SKEIDAR storspilt og leder klart. Resultatene finner du her.  

Dette er voldsomt bra score, ca. 16 VP i snitt per kamp. På lederlaget spiller Nicolai Heiberg-Evenstad - Stian Evenstad og Lasse Aaseng - Arve Farstad. Begge de to parene har spilt glimrende og ligger som nr. 1 og 2 på butleren også.

Det må vel snø oppover om ikke SKEIDAR blir å finne i sluttspillet om plassene fra nr. 1 til nr. 4. Der velger vinnerne av grunnspillet motstanderlag først. Med en bra dag i morgen har Skeidar en god sjanse til å gå til topps og kunne velge seg motstander i den første utslagskampen. 

På 4.plass så langt ligger lag DE BOTTON som har med de to nordmennene Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen. 

Undertegnede har nettopp gjennomført en langdryg reise fra motsatt side av kloden til gamlelandet og derfor ikke fått fulgt med så godt. Men de neste dagene skal vi kunne få fortalt mer om det som skjer i Sopot og helt sikker også lagt ut noen spill. Det blir også oppdateringer her i bloggen fra Sveaas-turneringen  på Lillehammer som starter i morgen med lagturnering før hovedturneringen for par spilles fredag, lørdag og søndag. 

 

 

 

Godt motspill

Her er enda et motspill som er morsomt for motspillerne om det klaffer.

                                   NORD, motspiller

VEST, blindemann

Kontrakt: 4 spar spilt av øst

Øst har åpnet med 1 spar (minst femkort) og deretter vist minimum. Du (nord) har meldt inn 2 hjerter over vests 2 kløver-svar. Øst ble spillefører i 4 spar, og makker spiller ut hjeter 9. Du tar de to toppstikkene i hjerter. Øst følger først med syveren og så med hjerter knekt i andre stikk. Makker på syds plass følger med hjerter 3 andre gangen. 

Hva nå? 

Tror du på den hjerterknekten øst la i andre stikk? Hadde han to hjertere fra start?

Nei.

Våre avtaler er (bør være) at vi spiller det minste kortet ut fra tre små nettopp for å avklare om det er dobbelton eller tre korts farge vi har. Så hjerter 9 er dobbelton eller singelton, og nå vet du at det var to han startet med. Så øst hadde tre hjertere fra start, dvs. øst har igjen hjerter 10.

Her er det lett å se at det ikke kan bli noen andre stikk enn for ruter ess og muligens trumfstikk hos makker. Det er i slike situasjoner det er muligheter for å "trylle" frem et motspillstikk i trumf hos makker ved hjelp av en såkalt uppercut. Du bør ofte i slike situasjoner skynde deg å ta ett eventuelt sidestikk først, det er tryggest. Her kan det ikke bli flere stikk i ruter og kløver enn for ruter ess uansett (se den gode kløveren hos blindemann).

Så etter det ruterstikket, når det ikke er mulig å få flere stikk i ruter eller kløver er det bare å sende i vei en hjerter til å se hva som skjer. 

Nord startet altså med A-K i hjerter og ruter ess. Så spiller nord en tredje runde hjerter. Spillefører er sjanseløs, han må følge med hjerter 10. Syd kan stjele med spar knekt. Blindemann har heller ikke hjerter igjen, men trumfene hans er for små. En bet.

 

 

 

Mer motspill

Nå er det bare ei uke til Marit Sveaas Internatsjonale bridgeturnering 2023 (MSIBT)  spilles på Lillehammer. Det må være lov å si at påmeldingen av ulike årsaker har gått tregere enn antatt. Men det er et stort antall utenlandske spillere påmeldt, og det tegner til å bli en sterk turnering. Med andre ord en turnering hvor man kan få prøvd seg mot kjente, internasjonale spillere i tillegg til mange av de beste norske. Det er dog slik at det i diverse kategorier (grupper) er meget pene premier å kjempe om hvis man ikke når opp i hovedpremieringen. Påmeldingsfristen har ikke gått ut, så her bør mange flere norske spillere kjenne sin besøkelsestid, melde seg på og ta turen til Lillehammer neste helg!

Alt om MSIBT med link til påmelding osv. finner du her. 

I dag skal vi ta for oss enda et motspill etter det litt uvanlige motspillet som ble presentert i forrige innlegg her i bloggen. 

                            Øst, blindemann

Syd, motspiller

Du sitter syd og skal spille motspill mot 4 spar. Det du vet er at vest har lang og god sparfarge og åpningshånd. Du har selv kastet innpå en kløvermelding. Makker spiller ut kløver 9.

Avtalen du og makker har er at med tre små spilles ut det minste kortet (norsk fordeling). Etter norske fordelingsutspill er nieren i utspill alltid dobbelton eller singelton - greit å vite. Så her vet du at du har to sikre kløverstikk. Om nieren er singel som du eventuelt får vite om i andre stikk har vest tre kløvere, og da kan du gi makker en stjeling med en tredje runde kløver. 

Siden du vet at begge kløverhonnørene vil gi stikk vinner du med kongen og spiller kløver ess selv om vest prøver seg med en falsecarding idet han legger knekten i første stikk. Du lar deg ikke lure, den knekten kan ikke være en singelton, for da har makker spilt ut nieren fra trekorts farge. I andre stikk følger både vest og nord så du vet hvordan den fargen sitter. 

Hva nå?

En første tanke er å "drepe" kløver dame, dvs. spille kløver til slik at vest må trumfe, og hvis ikke han trumfer vil makker gjøre det. Det er en liten feil med det resonnementet. Og spilles liten kløver i tredje stikk (Lavitnhal for ruter) dytter du på kontrakten slik det sitter.

Slik så hele spillet ut da det forekom i en lagturnering forleden:

Ved noen bord gikk det fort, tre runder kløver fra start. I tredje kløverrunde kastet bare vest ruter 10. Nord kunne stjele, forsvarets tredje stikk, men da var det ikke mer å hente for N/S - utgang til notering. 

Ja, mange har nok sett hva som ble feil her. Syd må ta for ruter ess i tredje stikk. Så først spilles en tredje runde kløver. For etter de tre første stikkene kan det ikke være noe å hente i andre farger enn trumffargen. Om makker har ett sikkert trumfstikk blir det bet av seg selv. Men det kan godt se slik ut, og da gjør kløverspillet at det blir en såkalt "uppercut" som fører til at nords Q-x i trumf blir forfremmet til betestikket. Spillefører har ingen mottrekk til det motspillet slik det sitter.

Det ville også blitt bet med dette motspillet ved hjelp av en fin "uppercut" om nord hadde hatt knekten tredje i trumf.

Etter min mening er å forfremme makkers trumf ved hjelp slike "uppercuts" noe av det morsomste en kan få til i motspill. Derfor får du enda litt mer om "uppercut" i neste innlegg. 

 

 

  

Logikk i motspill

I motspill er det ikke sjelden slik at man ikke kan vite med sikkerhet hva som er best å gjøre. Det kan bli ren gjetting. Andre ganger har man mye informasjon samt kanskje fått god hjelp fra makkers singnal(er) til å vite med sikkerhet hva som er riktig. Så er det noen situasjoner hvor det ser ut som ingenting vil nytte. Et slags tips: I de situasjonene kan man forsøke å eliminere de alternativene som i alle fall ser helt håpløse ut. Hvis det da gjenstår kun en farge å spille, spill den selv om det kanskje ser unormalt ut, og selv om du kanskje ikke kan se hvorfor det skulle kunne nytte heller!

Her er et eksempel på en slik situasjon i et spill som jeg presenterte i en treningsøkt forleden.

Meldingene gikk slik:

Syds grandåpning viste 15-17. Etter Stayman 2 kløver fra nord havnet de i 4 hjerter, og du er godt fornøyd med at makker fant ruter i utspill. I slik tilfeller er det opplagt å stikke over tieren, ikke legge styrke. Det kan bli temmelig dumt å legge ruter 2 som styrke om den utspilte tieren er en singelton! Da blir du antagelig sittende å se på de der ruterstikkene resten av spillet, men du får ikke stikk for dem. Så du stikker over og fortsetter med stor ruter, makker følger med nieren. Du prøver en tredje runde ruter og er fornøyd med at den også gir stikk, makkers utspill var fra 10-9 dobbelton. Tre stikk til forsvaret, men hva nå?

Kan makker ha spar ess eller kløver konge?

Neppe, grandåpneren må tross alt ha poengene sine et eller annet sted. Og makker er også med i dette motspillet. Signaler er til en viss grad overvurdert etter min mening, det er ofte nok med sunn logikk. Men det er dog viktig i noen motspill at man signaliserer korrekt for å få til de beste motspillene. I tredje ruterrunde legger makker kløver 9, svakhet (lavt som styrke). Med kløver konge ville vest lagt styrke. Å spille spar eller kløver ser derfor helt nytteløst ut.

Kanskje fri seg med en trumf?

Nei, det frister heller ikke, det kan kun være til hjelp for spillefører hvis makker for eksempel har trumfdamen tynt tredje.

Å spille enda en ruter vil jo være til trippelrenons. Når det er renons både hos spillefører og hos blindemann er å spille den fargen normalt fy-fy. Det kan ofte koste stikk siden det kan stjeles på den ene siden og kastes en taper fra den andre ("ruff and discard"). Men her er det ingen tapere. Det er umulig at å spille spar eller kløver kan føre til noe som helst, og å spille til "ruff and discard" kan neppe koste noe? Og trumf tilbake kan altså hjelpe spillefører. Selv om du ikke ser hvorfor, kan det i en sånn situasjon være lurt å spille det kortet som gjør det usikkert hva som kan skje hvis alt annet er jo håpløst. Derfor spiller du ruter til trippelrenons!

Kanskje uten å ha tenkt gjennom hvorfor du gjorde det har du nettopp funnet et helt nydelig motspill!

Det starter altså med tre ruterstikk til øst, så en fjerde runde ruter til trippelrenons. Spillefører er sjanseløs!

Hvis han trumfer med kongen blir trumfsituasjonen slik:

Vest har nå fått forfremmet sin hjerterbeholdning til sikkert trumfstikk – en bet.

Hvis spillefører trumfer med fireren i fjerde ruterrunde setter vest i syveren som krever esset fra nord. Da vil vest ha igjen Q-9 bak KJ10 og det gir også vest sikkert trumfstikk (esset har jo blitt spilt).

Hva om spillefører trumfer med tieren idet den fjerde ruteren spilles?

Da må ikke vest sovne av å trumfe over med damen. Den vil jo bli overtrumfet med esset. Vest har i så fall kun igjen dobbelton 9-7 som spillefører tar ut med K-J. Da blir det null trumftaper og utgang til notering.

Nei, om syd trumfer med tieren må vest la syd vinne det stikket og lene seg rolig tilbake mens han kaster et annet kort og beholder sine trumfer. Da ser de gjenværende trumfene slik ut:

Igjen har vests trumfbeholdning blitt forfremmet til sikkert stikk og en deilig bet blir resultatet.

Med dette fine motspillet må det altså bli bet i 4 hjerter (hvis vest ikke sovner av og trumfer over syds tier).

Hva om øst ikke finner det glimrende motspillet?

Hvis øst skifter til trumf er spillet over på sekunder, vests trumfdame går i dragsuget.

Hvis øst spiller spar eller kløver i tredje stikk gjenstår et valg for spillefører. Han må tippe hvor trumfdamen er plassert, i utgangspunktet et 50-50 valg. Men syd vet at øst startet med fem rutere og vest med kun to. Da er det ledige plasser («vacant spaces») kommer inn i bildet. Vest som har kun to ruter og følgelig mange flere ledige plasser er favoritt til å ha trumflengden. Derfor er det korrekt å satse på finesse gjennom han. Et bestemt kort (her hjerter dame) sitter oftere hos den med lengde i fargen. Det er selvsagt ingen garanti, men etter for eksempel kløverskift bør det spilles hjerter konge fulgt av hjerter knekt som får seile – ti stikk.

I den nevnte treningskampen ristet øst litt på hodet etter de tre ruterstikkene og så ingen muligheter. Han spilte kløver. Disse spillerne har jo blitt opplært i å unngå å spille til dobbeltrenons og slike ting. Spillefører tenkte litt før hun tippet riktig i trumf og noterte utgang.

Et annet tips: Selv om dette motspillet så veldig fint ut tror jeg de aller fleste bør unngå å spille til dobbeltrenons og slike spektakulære ting. Det vil mye oftere koste stikk enn de få gangene det skaper fantastiske motspill. 

Klagenemda melder: Journalisten var for snill...

"Hindsight is a wonderful thing"

Ja, det er mye lettere å være skråsikker i ettertidens klare lys - også i bridge. 

Når en skriver om norske spillere som har gjort det godt, for eksempel nesten har vunnet en stor turnering og kanskje tapt på målstreken, er det klart at de noen ganger kunne gjort enda mer slik at det hadde blitt seier. Men motparten kunne så godt som alltid ha gjort det bedre på noen spill de også. Så det blir litt spekulasjon. Likevel blir det ofte slik at man fokuserer på enkeltspill, gjerne et av de siste spillene som kunne ført til seier i stedet for andreplass.

Idet det skrives her i bloggen føles det feil å være veldig kritisk til noen som har gjort det skarpt, men så manglet de det lille ekstra. Da blir kanskje journalisten av og til litt for snill mot spillere som normalt ellers får mye ros for å ha spilt godt.

Forleden meldte klagenemda at akkurat det var tilfelle etter en artikkel om den dramatiske avslutningen i Spring Fours i England. Og ja, jeg må nok ta tilbake noe av det jeg sa: «Ingen skal komme å si at det er opplagt hva som er riktig å gjøre her». For et par av klagenemdas aller beste analytikere mener det var opplagt feil å gjøre det som ble gjort.

Spillere på det høyeste nivået får mye hederlig omtale og må derfor tåle kritikk også av og til. Og det tror jeg landslagsspiller Tor Eivind Grude (TEG) tåler. Han og makkeren Erik Berg gjorde det veldig bra i Spring Fours forleden. Men omtalen min av den dramatiske storeslemmen TEG gikk bet i mot slutten av finalen var nok for snill. Det ble 17 IMP i skålen og tapt kamp med 8 IMP, men om det hadde blitt satset på den klart beste spilleplanen vil slemmen være hjemspilt etter få sekunder slik det aktuelt satt.

Den videre gjennomgangen er ganske komplisert (og dekker kanskje ikke alt), men det betydningsfulle spillet er meget interessant.

Grude (øst) var altså i 7 hjerter. Syd som skulle spille ut visste mye om Ø/V sine kort. Han spilte ut en liten kløver. Ved første øyekast – hvis en ser kun på Ø/V sine kort – ser det ut som det må gjettes om det skal tas kløver- eller ruterfinesse. Utspilleren (syd) var Andy Robson, en absolutt toppspiller og en skikkelig luring. Det er klart han kunne godt ha spilt ut unna kløver konge for å sette press på spillefører med det samme. Grude tok kløverfinessen, men da var det en bet i storeslemmen allerede etter første stikk.

Joda, å ta den kappen kunne vært riktig. Men det er en alt for voldsom avgjørelse å ta når det faktisk er veldig gode sjanser senere.

Det kan nemlig ofte vinnes tretten stikk selv uten å ta noen av finessene. Hvis trumfen sitter 3-2 som er en 68% sjanse (bedre enn en finesse som er 50%) står 7 hjerter ved hjelp av Reverse Dummy. Dvs. at den korteste trumfhånden (her vest) gjøres til hovedhånd. Dette er beste spilleplan i dette tilfellet, og en får også med seg en liten ekstra mulighet selv om trumfen som her sitter 4-1.

Utspilles stikkes med esset og en kløver stjeles. I dette tilfellet kommer kløver konge på. Spillefører skifter fot og simpelthen tar ut trumfen. Det blir 5+5+1+2=13 stikk (og gode skvismuligheter om spar sitter 5-1). Men hvis ikke kongen kommer på er reverse dummy beste plan i fortsettelsen.

Merk at det ikke er fare for overstjeling i kløver hvis kløver konge sitter hos syd som spillefører jo var avhengig av da han tok finessen i første stikk. Etter den første stjelingen spilles - om ikke kongen kommer på altså - trumf til bordet og nok en kløverstjeling tas. Så østs siste lille trumf over til vest, og en tredje kløverstjeling tas med det nå single trumfesset. Vest spilles inn i spar og den siste trumfen tas ut (3-2 sits) med vests siste trumf.

Et lite tilleggspoeng som spesielt interersserte kan pusle litt med: Idet den tredje kløverstjelingen tas med det da single trumfesset bør ruter ess spilles før det spilles spar til esset for å ta den siste trumfrunden. Det er det såkalte Vienna Coup - en god og av og til nødvendig teknikk.

Om trumfen altså sitter 3-2 behøves kun at sparen går mot slutten. Men det er tilleggsjanser - skvis.

Det kan være viktig å ta for ruter ess før vest spilles inn mot slutten for eksempel om sluttposisjonen er slik idet vest spiller den tredje og siste runden trumf:

En sparrunde har altså blitt spilt, og hjerter konge spilles. Nord blir med slik sits (nord satt med fem spar fra start) utsatt for en show-up skvis siden han også har ruter konge. På hjerter konge kastes ruter 9 fra øst. Om nord kaster ruter konge står selvsagt vests rutere + tre sparstikk til slutt. Om nord kaster spar prøver spillefører sparen som nå går selv om den satt 5-1 fra start.

Hvis ikke ruter ess tas før vest spilles inn på spar ess blir likevel nord skviset. Men da vet ikke spillefører om han skal kaste ruter 9 og satse på at sparen går, eller kaste en spar (kun riktig om fargen sitter 5-1 og det var en skvis) og satse på at ruter konge kommer på.

Hvis det er syd som har ruter konge og fem spar vil han kunne bli skviset i denne sluttpossen siden ruter ess ble tatt, hvis ikke blir øst skviset før syd. Det kan vel dessuten være en skvis i kløver/spar også, også da må ruter ess tas først. 

Det er klart at med trumfen 4-1 hos en motstander går det ikke bra å gjøre vests trekorts trumf til hovedhånd. Den med fire trumf blir lengst i trumf. Men det sitter 3-2 i 68% av tilfellene. Om syd har kløver konge som kun er en 50% sjanse sitter jo trumfen 3-2 i 68% av de 50%'ene, og i så fall er den risikable kløverfinessen unødvendig.

Slik det satt i England behøvdes imidlertid ingen finesse og heller ingen reverse dummy siden kløver konge ville kommet på allerede idet den første kløveren trumfes. Kløver dame ville blitt godspilt og gitt det trettende stikket, og i så fall ville det blitt "norsk" seier i Spring Fours 2023.

Det nærmer seg MARIT SVEAAS INTERNATIONAL!

Nå er det på tide å melde seg på til vårens store turnering her til lands, MARIT SVEAAS INTERNATIONAL BRIDGE TOURNAMENT. 

Dette vil foregå på Lillehammer i tiden 18.5.-21.5.

Denne turneringen er både for internasjonale og najsonale elitespillere samt andre turneringspillere. Det er flere kategorier hvor det deles ut flotte premier foruten selve hovedpremieringen. Organisasjonskomiteenes leder Kurt Ove Thomassen meldte dette på Facebridge i dag:

//

Nå begynner det å haste med å melde seg på til Marit Sveaas International Bridge Tournament. Hotellrommene som vi har reservert blir frigjort 5. mai, så etter den datoen kan det bli vanskelig å skaffe seg rom. Nytt i år er formatet med at det spilles to finalepuljer. Om du ikke har anledning til å spille på fredag, kan du bli med i B-finalen på lørdag. (store premier her også).

//

Selve invitasjonen finner du her og turneringssiden hvor du finner alt om turneringen inkludert link til påmelding finner du ved å klikke her.

 

 

 

England: SURT TAP!

Erik Berg og Tor Eivind Grude spilte glimrende i Spring Fours i England og var svært nære å vinne den prestisjetunge turneringen med lag DYSON. De ledet før de siste 8 spillene, men kampen mot PLACKETT var meget jevn.

PLACKETT tok over ledelsen da dette dramatiske spillet kom hvor Grude fikk et kjedelig valg, og bommet. Ingen skal komme å si at det er opplagt hva som er riktig å gjøre her.

Øst hadde i meldingene vist 5-5 i majorfargene, og uten at jeg har detaljene i det norske parets system tror jeg øst hadde vist to nøkkelkort og benektet trumf dame før vest avga en storeslemsinvitt (5NT) som øst tok i mot.

Dette er omtrent hva utspilleren (syd) vet, etter at det hadde startet med 1S-2K som normalt er en naturlig melding.

Det tok lang tid før utspillet kom, i alle fall virket det slik under overføringen på BBO. Man kan anta det var en god del spørsmål om betydningen av meldingsforløpet.

Vest spilte ut liten kløver.

Storeslemmen var litt i hardeste laget, men sjanserik. Det ser ut som om det må gjettes om kløverfinessen skal tas, eller gå opp med kløver ess i første stikk og så ta ruterfinesse senere.

Spiller det noen rolle hvem som sitter syd?

Det gjør nok det noen ganger, i praksis.

Syd var Andrew Robson, som i mange tiår har vært en av Englands mest profilerte spillere. Han kan godt ha spilt ut unna kløver konge for å sette spillefører på prøve med det samme.

Spillefører tenkte antagelig omtrent slik, og han bestemte seg for å ta kløverfinessen i stedet for å satse på at nord satt med ruter konge. Men da ble det bet i storeslemmen i aller første stikk:

Du og jeg som ser alle kortene ser raskt at kan 7 hjerter vinnes ved enten å ta ruterfinesse, eller trumfe en kløver og se at kongen kommer på. Det er imidlertid noe helt annet ved bordet...

Og det ble altså en bet, i et spill som ikke vil bli så lett å glemme for det norske paret da man kan si det ble nokså avgjørende for kamputfallet. Ved det andre bordet ble det også meldt 7 hjerter, men der spilte syd ut ruter. Da var spillet kjapt over, tretten stikk på mindre enn tretten sekunder. En bet ved de ene bordet pluss vunnet storeslem ved det andre er verd 17 IMP selv om det er utenfor sonen.

PLACKETT tok nå en bra ledelse, men DYSON kom tilbake mot slutten og var kun 8 IMP bak før kampens siste spill. En sving var nødvendig, men det ble uavgjort spill da begge N/S-parene meldte en bra slem hvor alt var tett foruten sidefargen kløver som bestod av KQ87 mot 10954. Hvis den fargen gir kun en taper står slem. Men det satt A-J-x bak konge-dame, og det var ingen andre muligheter for å bli kvitt kløver. En bet ved begge bord, så å stoppe i utgang i det spillet ville vært godt nok for DYSON. Men det blir etterpåklokskap, det var en bra slem, og den jevne kampen var tapt med 8 IMP.

 

Nok et sterkt resultat på Tor Eivnd Grude sin bridge-CV

Stadig gode resultater, og Erik Berg er fortsatt i storform

Sur avslutning, men likevel er dette et meget sterkt resultat av det norske paret. Berg var for øvrig på vinnerlaget i Winther Games i Frankrike forleden. Da var han lagkamerat med engelsk-bergenseren Espen Erichsen som i denne finalekampen i England var motstander på vinnerlaget PLACKETT. På vinnerlaget i Spring Fours spilte også svenske Peter Bertheau i tillegg til fire briter.

 

England: Råspennende finale!

I den engelske lagturneringen Spring Fours ble det uhyre spennende da lag PLACKETT (med Espen Erichsen) kunne avgjort etter 32 spill mot lag DYSON (E Berg og Grude). 

Reglene for denne finalen er slik at det spilles 4 sett (8 spill i hvert sett), men hvis DYSON leder så langt kan (og vil) PLACKETT som eneste ubeseirede lag tidligere i turneringen forlange 8 spill til.

I det fjerde settet var det mest småspill, men i så jevne kamper ikke de spillene småspill likevel! PLACKETT fikk opp en bitte liten ledelse etter dette tredje siste spillet som er et godt eksempel på akkurat hvor lite som kan være nok i slike kamper:

Der DYSON satt Ø/V ble det åpnet med 1 ruter (øst), syd sa 1 spar og vest meldte 3NT direkte. Der endte det, og spillefører tok raskt de tre essene og syv ruterstikk, DYSON +430.

Der Berg satt syd og Grude nord åpnet Andrew Robson (øst) med 3NT - gambling. Over 3NT gikk det to ganger pass før Grude (nord) meldte 4 hjerter. Det gik pass-pass, men vest var med en gang til i siste hånd: 4NT. Det må jo stå sett fra hans synsvinkel. Da det kom tilbake til Berg meldte han naturlig nok 5 hjerter selv om det var lik sone. Vest doblet.

Forsvaret har fire toppstikk, men det er kun -300 som i så fall er vunnet spill med lagkameratenes +430 . Men siden øst hadde singel kløver kunne de også få seg en stjeling med østs single trumf. Det motspillet ble funnet, og det var +500 til Plackett, 2 IMP. Dermed ledet de med akkurat 2 IMP før det siste spillet. Kampen ville altså vært avgjort med uavgjort i spill nr. 32. Det spillet så slik ut:

Med PLACKETT Ø/V gikk det 3S, nord doblet, og øst sa 4 spar med pass rundt. Siden sparen ikke ble bommet (må spille esset først) ble det tolv stikk slik det sitter da en hjerter kan kastes hos vest på det fjerde kløverstikket.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

En litt merkelig redobling kan man si (?), men det fikk et heldig utfall. N/S var ikke heldige med å være så aktive, og det endte med at de på en måte hjalp Ø/V til slem. Men den må jo stå for at det er uheldig for N/S.

Siden slemmen ble vunnet ga spillet hele 13 IMP til DYSON som gikk opp i ledelsen med 11 IMP og hadde vært vinnere av finalen med "vanlige" regler. Men i Spring Fours bli det da 8 spill til...

Stay tuned...

England: EBERG OG GRUDE I FINALE

SPRING FOURS er en av de mest prestisjetunge lagturneringene i England. Flere nordmann har deltatt der borte den siste uken, og noen av dem hang godt med lenge.

Akkurat denne turneringen har noen merkelige regler som gjør at noen av de norske jeg var i kontakt med ikke var helt sikre hvor langt de hadde kommet. Da jeg spurte: "Er det kvartfinale nå" var svaret "Vet, ikke. vi bare møter opp og ser hva som skjer..."

Blant annet har alle lag to "liv", dvs. selv om det er på en måte utslagskamper får man en sjanse til etter et tap. Det er også noen andre ting som gjør at det blir lytt i tynneste lag med folkeskole om man skal følge med...

Uansett, det er bridge som spilles, og Erik Berg og Tor Eivind Grude er på lag DYSON som har kommet seg helt til finalen. To norske i en slik finale er bra! Og som om ikke det er nok spiller engelske-bergenseren Espen Erichsen på motstanderlaget PLACKETT.

Kampen overføres i skrivende stund på RealBridge. Eberg og Grude sitt lag leder etter 24 spill, men det er fortsatt 8 spill til, og muligens enda 8 da PLACKETT er ubeseiret lag og har krav på 40 spill, mener noen. Men reglene er litt uklare... det diskuteres faktisk i chatten på RealBridge akkurat nå om hvordan det egentlig er! Men vi skal rapportere sluttresultatet her i bloggen når det er offisielt.

De spilles i alle fall 8 spills sett. I det tredje settet kom dette spillet godt med for lag DYSON:

Begge lagene var i soneslemmen 6NT uten at motparten hadde meldt. Hvordan spiller du 6NT som vest med spar 7 i utspill fra nord (Grude)?

PLACETT sin spillefører stakk hos vest og spilte hjerter dame. Den gikk rundt til Erik Berg (syd) sin konge, og derfra kom mer spar. Nå var det mange muligheter, men hjerteren satt ikke som han håpet, og det ble en bet siden hele spillet så slik ut:

DYSON + 100

Ved det andre bordet ble 6NT spilt av øst. Der valgte syd et brutalt utspill, kløver 10! Det kunne vært kostbart om nord ikke hadde hatt nieren, men her ødela det i hvert fall ikke forsvarets kløverbeholdning. Spillefører prøvde knekten, nord la damen og øst kongen. Nå gjettet spillefører riktig da han spilte hjerter mot Q-J-9. Syd la kongen, og da ble det enkelt tre hjerterstikk uten å måtte gjette noe i den fargen. Med 4+3+2+2 = 11 sikre var det deretter bare om å gjøre å ikke tro på noen skvisvariant, og heller ta ruterfinesse. Det ble hva DYSON sin spillefører gjordehelt til slutt, og med tre ruterstikk ble det +1440 og 17 IMP inn. Etter det settet ledet DYSON med 10 IMP.

To be continued!

Hvilken slem? (fra en rundekamp)

I sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag vant Steinkjer BK 1 overlegent over Klepp 5. Her er et spill fra den kampen:

Syd var giver og N/S i sonen. N/S for Klepp meldte slik:

2 hjerter var fjerde farge krav.

Hvordan ville du ha spilt 6NT etter hjerter 8 i utspill fra vest?

Det er ti sikre stikk og ett stikk kan enkelt godspilles i spar. Mulighetene for det tolvte er å få to sparstikk, eller tre kløverstikk. 

Spillefører startet med spar til kongen som vant stikket. Hvis kongen hadde blitt stukket ville det vært mulig å prøve kløverfinesse med knekten, men det ville også vært visse skvismuligheter. Kløverfinessen er jo en 50% sjanse. Men det er en mulig sparfinesse her også! Den må imidlertid tas i fargens første runde. I stedet for spar til kongen kunne spillefører prøvd tieren og forlagt vunnet slem om tieren vinner stikket, eller krever esset. 

Det koker litt ned til hvilken finesse som bør prøves. Da spillefører altså ikke prøvde sparfinessen ble det bet da hele spillet så slik ut:

Hvilken av de sorte finessen som går bra er tilfeldig. Så det var kanskje litt uheldig å gå bet i 6NT? Vest måtte legge liten spar idet syd spilte spar mot bordet, for tar vest for esset er det tolv sikre stikk.

Det ser ut til å være noen skvissjanser her, men da må sitsene leses perfekt, og det blir uansett litt kronglete med overganger.

Men hvorfor spille 6NT når det er en kjent, god trumftilpasning?

Vel, av og til står 6NT mens det er bet i trumfkontrakten. Men med en ni-korts trumftilpasning og dobbelton kløver på den ene siden (singel spar på den andre) er det ofte slik at det er lettere å få fatt i tolv stikk i trumfkontrakt enn i grand. 

Steinkjers N/S-par meldte 6 ruter. I den kontrakten måtte det bli tolv stikk omtrent uansett spilleplan slik det sitter. Steinkjer noterte +1370, og spillet ga dem 16 IMP på vei mot plass i lagfinalen.

 

 

 

NM FOR KLUBBLAG: Finalelagene er klare (korrigert)

Da er alle finalelagene klare til finalen i NM for klubblag, «LAGFINALEN». Den skal spilles i Kristiansand i tiden 26.5. – 29.5.

Etter tidligere å ha gitt noen ikke særlig heldige forhåndstips om resultater her i bloggen har jeg vært litt forsiktig med det en stund. Men nå er det snart lagfinale, så undertegnede legger igjen hodet på blokka og tipper litt. Her er finalelagene og hva jeg tror de kan klare i finalen:

Studentenes BK 1: Kåre Bogø, Christer Kristoffersen, Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna og Jørn Aril Ringseth

De blir mine favoritter i denne finalen. Muligens vil disse fem spillerne ha med seg en forsterkning som sjettemann også? Fire av de fem nevnte spillerne var på vinnerlaget i forrige sesongs NM for klubblag. Historien viser dog at det ikke er lett å vinne to lagfinaler på rad selv om noen dominerende lag har klart det. Antatt plasering: nr. 1 – nr. 3

Heimdal BK 1:  Olav Arve Høyem, Aksel Hornslien, Jørgen Molberg og Jessica Larsson

Kun fire spillere står oppført i den forløpige lagoppstillingen. Det kan kanskje bli med et tredje par på laget, eller en enkelt spiller som femtemann i finalen. Det vil uansett bli et sterkt lag med masse rutine. Undertengede vil bli overrasket om de ikke ender på pallen. Antatt plasering: nr. 1 – nr. 4

TopBridge 1: Jan Mikkelsen, Jon Egil Furunes, Sverre Johnsen, Åsmind Stokkeland, Lasse Aaseng og Tom Johansen

Enda et lag med rutine i bøtter og spann. De bør klare pall-plass i denne finalen. Antatt plasering: nr. 1 – nr. 4

Med andre ord tror undertegnede at de tre nevnte lagene vil stå på pallen etter finalen i Kristiansand. Så blir det opp til de andre lagene å bevise at mine egenskaper som tipper ikke er bra.

Første utfordrer til pallplass blir antagelig:

Kristiansand BK Dette er arrangørens lag. Klubben har et godt utvalg av toppspillere, og de har spilt kvalifisering for å komme med på «hjemmelaget». De som skal spille er: Roald Mæsel, Erik Dahl, Nils Kåre Kvangraven, Geir Brekka, Marianne og Egil Homme. Får arrangørklubben fullklaff kan de vinne finalen, og det vil være overraskende om de ikke kjemper om medalje. Antatt plassering: nr. 2 – nr. 5.

Altså er det fire klare medaljekandidater. Det vil ikke være noen voldsom bombe om ett av de fire andre lagene blander seg inn i medaljekampen. Det av de fire lagene som får flyten kan komme høyt, og det kan bli en sånn finale hvor «alle slår alle». Jeg tror imidlertid at de fire neste lagene havner mellom nr. 4 og 8.

Rubbestadneset: Trond Are Nitter, Jan Kristen Lutro, Rune Wichmann Halvorsen, Simon Eileraas og Helge Svendsen

Dette laget gjorde det skarpt i rundekampene og har vist fin form i det siste. Mulig medalje med absolutt full klaff.

Steinkjer BK: Arnstein Nymoen, Tormod Daling, Rune Kvaran, Bjørn Kvaran og Marcello Palagi

Kom gjennom utslagsrundene på en overbevisende måte. Kan kanskje snuse på medalje, men ender mest sannsynlig på 4. - 5.plass.

Verdal BK:

Geir Enge, Dagfinn Myhre,Lars Tuset, Ole Chr. Nevermo, Knut Jonny Tuset og Astrid Margrethe Grønnesby (korrigert)

Et bra lag, men de havner antagelig omtrent på middels.

Konnerud: Thor Holm, Hans Melby, Per Arvid Andersen, Sverre Nordseth, Wiggo Andersen og Jarle Melby

Dette er også gode og erfarne spillere, men særlig høyere enn middels er ikke sannsynlig.

I det neste innlegget her i bloggen får du et spill fra den siste 6.rundekampen som ble spilt (Steinkjer-Klepp).