Favorittene preget junior NM

I junior NM som ble spilt i helgen deltok 22 par.

Når det gjelder erfaring er det stor forskjell på spillerne i juniorklassen. Flere spillere har etter hvert mange år med erfaring fra internasjonal juniorbridge, og noen av dem har begynt å gjøre seg gjeldende i åpen klasse også. Derfor var det ingen overraskelse at toppen av resultatlisten ble preget av velkjente navn. Helt til topps gikk MARKUS LUND og NICOLAI HEIBERG - EVENSTAD, Heimdal/Sørreisa. Sølv gikk til Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg, Flekkefjord/KGB Klyve Gulset og bronse til Thomas Tøsse - Magnus Sætre, Tr. heim ungd. bridgeklubb/Lyngseidet. 

Hele resultatlisten finner du her.

Dette var parturnering og da er det som mange ganger nevnt like mange poeng i småspillene som når det er utganger og slemmer. Likevel har vi en tendens til å snakke mest om de store spillene. Her er et slemspill fra helgens spilling.

 

Hvis du først ser kun på N/S sine kort, hva er beste kontrakt her?

Slem i spar er bra, og lilleslem i hjerter er heller ikke dårlig. Hjerterslem avhenger av at hjerteren ikke gir to tapere, så det må sitte 3-3, eller kn-x eller Q-x. Sparslem er overlegent best, og hvis det sitter 3-2 i spar er det tretten stikk. I grandkontrakt er det kun tolv stikk selv om sparen sitter rundt, det trettende i sparkontakt er en ruterstjeling hos syd! Det er altså en stjeleverdi hos syd med 8-5 i spar.

Som du ser satt det snilt så 7 spar står ved å trumfe en ruter og kaste to kløver hos nord på A-K i hjerter. 

Litt over halvparten av N/S-parene var kun i utgang og fikk dårlig score. Det var noen i 6 spar som fikk tolv stikk men likevel +3 på spillet (maks var +10). Ett par var i 6NT med tolv stikk, og det ga 70%. Ett par noterte +1010 for 6 spar med tretten og fikk nest-topp. For toppen N/S gikk til Erleta Plana - Maren Idland Sægrov (Sandnes) som tok sjansen på 7 grand og vant den!

I grandkontrakt er det kun tolv stikk selv om sparen gir full uttelling, men det er noen skvismuligheter, for eksempel fire hjerter sammen med fire kløver. Det kan også gå bra hvis ikke forbindelsene brytes om en spiller har hjerterhold, den andre alene om kløverholdet. Da kan muligens en dobbelskvis fungere ved at ingen av motspillerne klarer å holde ruter til slutt.

Det sitter ikke slik at skvis fungerer, men storeslemmen i grand ble likevel vunnet. Det skjedde antagelig fordi Ø/V forsaket seg. Det er aldri lett å holde riktig når det kommer en halvmeter i spilleførerers langfarge (her spar). 

Meldeproblem

Etter at en lang kvalifisering gikk bra for vårt lag i Sydney Spring Nationals Teams ble semifinalen på lørdag en stor nedtur. Dermed var det over og ut, og ikke mer bridge før ny turnering starter på mandag. 

Semifinalen vår startet rufsete av begge lag, og for oss fortsatte det enda verre. Spesielt i andre sett (av fire) ble det meste til gråstein. Her er et meldeproblem makker ikke løste, og det tok han så definitivt skylden for. Du kan selv prøve deg på denne meldesituasjonen, og det er klart at det er en litt uvanlig meldeprøve.

Giver nord. Ø/V i sonen

Makker åpner med 1 hjerter (femkorts farge), og øst hopper innpå med 2NT. Og dene meldingen var ikke det vanlige, "begge minor", men en uvanlig konvensjon; 2NT viste 8-9 stikk med en lang farge i kløver, ruter eller spar. De finner jaggu på det...

Vel, vi hadde ingen avtaler mot dette som kanskje burde vært pre-alert så vi kunne være forberedt. Men det kan vi nok ikke skylde på, det er lov å tenke seg om å gjøre det beste ut av det. Og hva synes du er det beste syd kan gjøre her? 

Det kan godt stå slem. Øst har åpenbart sparfarge, og siden han annonserer 8-9 stikk er det lite som tyder på at makker har noe særlig bortkastet i spar. Men hvis nords hjerter ikke er så tett og god kan kanskje 6 i minor være tingen. Mange som har fått meldeproblemet presentert etterpå foreslår en direkte 5NT fra syd, såkalt "pick a slam". 

En litt frustrert syd - det gikk så definitivt ikke veien i denne matchen - meldte bare 4 hjerter. Det gikk to passer før øst sa 4 spar - som forventet? Nå doblet syd, en temmelig svak avgjørelse, og nord som ikke ante noe om disse syd-kortene passet. Slik så hele spillet ut:

Slem er nedlegg i hjerter, og det blir hva nord melder om syd tar sjansen på meldingen 5NT - Pick a slam. 

Ved det andre bordet misset N/S slemmen og spilte 5 hjerter med tretten stikk etter spar ut, N/S +510. I 4 spar doblet ble det kun en bet, N/S +200 og 7 IMP ut. Å melde slem ville gitt 11 IMP inn, en sving på 18 IMP.

I ettertid er det lettere å innse at syd kanskje har en enda bedre løsning. Han kan jo vente litt med den der 5NT'en, og doble 2NT først. Da blir makker tatt med på råd. Uansett om vest melder eller ikke (han sier kanskje 3 kløver, pass-korriger?) vil nord vise håndtypen sin med å melde hjerterfargen en gang til. Da er det tryggere for syd å melde slem siden han vet trumfen trolig ikke er sårbar. 

Vårmesterskap i Sydney

I Australia er det gjennom året haugevis med turneringer og festivaler. De fire store "Nationals" er i Canberra (januar), Gold Coast (februar), Melbourne (juni) og Sydney (oktober). Norske spillere har ikke sjelden besøkt både Canberra og Gold Coast for å spille, festivaler som anbefales under den norske vinteren når det er full sommer her nede.

I Sydney spilles nå Spring Nationals over hele 12 dager. Lagturneringen startet på tirsdag. Her er et spill som på mange måter ble avgjørt ved valget av åpningsmelding.

Hvis du spiller med vanlig system, 15-17 grander som kan inneholde femkorts major osv., velger du da å åpne du med 1NT eller 1 spar?

Dette er på grensen, og mange oppvurderte kortene til 18 og åpnet med 1 spar i den hensikt å vise 18-19 grand neste gang. Merkelig nok ble det lettere å finne toppkontrakten for dem som de som åpnet med 1 spar som i første omgang viste kun åpning, 11-12+ poeng. 

Etter grandåpning blir det Stayman og 4 spar over østs 2 spar. Vest har ikke helt til en sleminvitt, det blir å pushe litt for mye selv om det er en bra hånd. Men de som åpnet med 1 spar fikk flere steder svaret 4 kløver - Splinter (singel kløver og kort gode nok til utgang i spar). Da vokser østs hånd til himmels, helt perfekte verdier!

Og det er en meget god slem i spar. Denne sparfargen kan jo godt være uten taper, og i så fall spilles det om overstikk.

Slik det satt måtte det gis bort ett sparstikk. Men det er en god sjanse i tillegg, hjerterfargen kan gi fire stikk og gi parkering for østs tredje ruter. Kløver 7 kan jo trumfes hos vest.

Som du ser kan spillefører ta fire stikk i hjerter for egen maskin, med kongen først, liten til esset som tar med seg nords knekt, så en finesse med vests nier. Da blir det kun den ene taperen i trumf..

Men denne hjerterbehandnlingen er ikke en gang nødvendig. Syd er ferdig mann. Etter å ha gitt bort for spar konge og stjålet en kløver hos vest er det kun den ene potensielle rutertaperen. Og syd som har hjerterlengden er også alene om ruterholdet. Etter ruter dame ut og ruter tilbake fra nord idet han er inne på trumfkongen stjeles øst kløvertaper, så trumfen til bunns. Det ventes med hjerteren, for går den av seg selv går den av seg selv til slutt også. Idet østs siste trumf spilles ser det slik ut:

På spar 5 må syd enten kaste ruterstopperen eller gi opp hjerteren, tolv stikk. 

Ca. 25% av Ø/V-parene fant frem til slemmen. En av dem gikk bet da han prøvde hjerteren for tidlig og bommet på valget, da var det ingen overgang mellom hendene i sluttposisjonen. Alle de andre slemmelderne noterte +980.

 

 

Parturnering

Her er et spill fra en lokal parturnering i helgen som illustrerer hvor viktig det lille ekstra er i den turneringsformen. Det viser også hvor viktig mellomkortene er for om mulig ordne ekstra stikk.

Giver vest. N/S i sonen

Vest og nord passet. Som øst åpner du i tredje hånd med 1NT og makker plasserer deg i 3NT via Stayman. Syd spiller ut kløver dame.

Spilleplan?

Jeg tror det er riktig å lasjere i første kløverrund. Hvis ruterfinessen som du kommer til å ta ryker og det kommer mer kløver, går det ganske bra likevel om nord har hjerter ess. 

Syd får for kløver dame i første stikk og fortsetter med knekten. Den stikkes hos vest. Det står vel nå mellom å spille hjerter mot hånden, eller ta ruterfinessen. La oss si du drar ruter 10. Det kan jo være et fint spill om nord har lengden i ruter, K-9 fjerde eller femte. Ruter 8 kan komme i spill, spesielt om det viser seg at syd har fem kløver da i så fall nord med kun to kløver blir favoritt til å ha ruterlengde. 

Ruter 10 vinner stikket. Du fortsetter med ruter til knekten som også holder. Påkastene i de to ruterrundene tyder på at ruteren satt 3-3 fra start, men du kan selvsagt ikke stole helt på det. Nå er det vel tid for å jobbe med hjerteren. A-Q i ruter kan det ventes litt med. Spar til bordet og hjerter 8 for å se om det dekkes, det er interessante mellomkort i hjerter også. Og på hjerter 8 fra vest smeller nord i hjerter knekt. Du bruker kongen og syd stikker med esset. Derfra kommer nok en kløver til kongen. Det viste seg i det stikket at syd hadde startet med kun fire kløver, nord tre kløver.

Du har ni sikre stikk hvis det telles fire ruterstikk, 2+1+4+2 = 9.

Herfra blir denne historien litt kornglete med mange småkort som etter hvert blir store. Så her er det bare å holde tunga rett i munnen.

Det koster ikke noe å gi bort ett stikk i hjerter nå, det blir det tredje stikket de får og ett kløverstikk (om syd kommer inn) blir det fjerde. Kontrakten er ikke i fare. En bra sjanse er å spille liten hjerter fra hånden med gjenværende hjerer 7-5 hos vest mot Q-6-4 på hånden. Så hjerter 4 spilles (sekseren er ikke liten, noe du snart skal få se. I det stikket går det hjerter 4, hjerter 3 fra syd (fint!), hjerter 7 og nord stikker med hjerer 9. Nord spiller spar som tar med seg den nå single knekten, syds dame og den siste sparhonnøren fra vest. Bør du spille ruter nå for å sikre kontrakten ved hjelp av en finesse til i tilfelle nord startet med fire ruter?

I lagkamp er nok det riktig i sikre seg de ni stikkene. Nord kan vel ha hatt ruter konge fjerde fra start og følgelig K-x på dette tidspunktet. Det er imidlertid en annen finesse som har oppstått, og som også gir det niende hvis den lykkes. Vests hjerter 5 mot østs K-6 er blitt omtrent som et lite kort mot A-Q! Du kan spille liten hjerter til sekseren.

Du kan kun få tatt en finesse nå siden det er siste gang vest er inne, enten ruterfinesse, eller den litt spesielle hjerterfinessen.

Husk nord har brukt knekten i første hjerterrunde, så stakk han vests åtter med nieren. Kun tieren er ute. Det er overveiende sannsynlig nord har den tieren. Men hvis du tar finessen med hjerter 6 kan den på en helsvart dag ryke. Fargen satt i så fall 3-3, og sitter det slik gikk ikke syd opp med tieren for å ta kløverstikket sitt da du spilte liten mot syveren. Tro du at de er så lure?

Nei, det tror du ikke på. Noen ganger er "verden" sånn som den ser ut. Og lykkes den hjerterfinessen blir det et gyldent overstikk om også ruteren gir to stikk til slutt uten en tredje ruterfinesse (3-3). Med en minimal fare for å gå bet spiller du hjerter 5, hjerter 2 kommer fra nord, og med stø hånd legges hjerter 6. Joda, denne gangen var det akkurat slik som det så ut til å være:

Å få fatt i overstikket var godt jobbet, for det blir altså 2-2-4-2= 10 med ett velfjortjent, ekstra jobbestikk i hjerter.

Pluss 430 for 10 stikk ga 96% da kun to par fikk fatt i overstikket. En etter kløver dame ut fra syd, den andre fikk det etter at nord spilte ut hjerter knekt mot vests 3NT.

Ved samtlige bord var kontrakten 3NT. Ni stikk ga hårfint over middels til Ø/V, for tre par gikk bet i 3NT.

Ps. Nord burde nok dekket ruter 10 i tredje stikk. Da oppstår et valg i ruter fordi øst har åtteren. For nord kan jo muligens ha startet med K-9-x-x. Men å dekkke med det kan bli fryktelig feil, kanskje går det ruter 10, konge, ess og damen kommer deisende fra syd (øst har i så fall ruter A-J-8-x-x). I så fall blir det null ruterstikk til forsvaret med konge-9 fjerde mot damen singel!

Å dekke med kongen tynt tredje har mer for seg. Men det er vel ikke helt utelukket at øst har A-J sjette heller, og da blir første ruterrunde trist for han som dekker: ruter 10, konge, ess og damen kommer på fra syd!

  

UTSPILLET (og litt til...)

Alle bridgespillere vet hvor tilfeldig utspillet kan være, og hvor frustrerende det kan være når man gjetter feil utspillsfarge. I det spillet du får her var det først nødvendig at utspilleren ikke traff riktig farge, men i tillegg måtte det litt mer til for å vinne kontrakten.

Spillet viser også det viktige poenget "Power of the Closed hand", altså det faktum at en kan få lurt til seg stikk fordi motspillerne ikke ser spilleførers kort.

Først en meldevurdering:

Giver ØST, N/S i sonen

Øst passer og det er syd sin tur. Hva melder du?

For svært mange er dette en rutinemessig 1 kløveråpning. En ser imidlertid ofte at toppspillere melder grand med denne typen hender. Sekskorts minor og ellers jevn hånd (5-3-2-2) kan absolutt være en grei grandåpning, men ideelt sett helst om de to dobbeltonene er bra. Her er akkurat det ikke optimalt, men likevel åpnet Boye Brogeland med 1NT.

Jeg liker det. Det sperrer faktisk noen ganger. Dessuten er disse kortene gode, like gode eller bedre enn mange flate 15-16 poengere. Dessuten blir det litt "soft" å åpne med 1 kløver og si 2 kløver neste gang, men for mye Møllers tran å hoppe til 3 kløver andre gangen. Altså, det er mange argumenter for grandåpning, og nedsiden er vel kun at en eventuell grandkontrakt kan havne på feil side om nord har en tynn stopper i spar, for eksempel kongen dobbel eller tredje.

Nevermind, 1NT sa Boye.

Etter pass fra vest meldte Christian Bakke (nord) 2 kløver - Stayman. Øst kom innpå med 2 hjerter. Boye passet, og da det kom tilbake til nord meldte han 3NT.

Fra vest kom hjerter knekt i utspill, og hele spillet så slik ut:

 

Det blir raskt to bet med spar ut. Men vest kunne ikke annet enn spille ut hjerter knekt etter dette. Dermed unngikk spillefører det "dødelige" sparutspillet, men han hadde kun åtte toppstikk. De kunne han ta, men da blir det garantert en bet fordi motspillerene vil finne ut hva dette dreier seg om. Å spille noe annet (ruter) enn å bare ta stikkene sine gir en liten risiko for to bet, men hva så når det er en bra sjanse til å kunne lure til seg det niende?

Boye: Hvordan kan jeg få lurt til meg denne kontrakten?

Og det er sannelig ikke lett for øst, husk han ser ikke syds hånd!

Brogeland stakk med hjerter ess og spilte liten ruter. Øst la liten, og med ett kjapt stikk i ruter kunne Brogeland ta sine ni med to hjerterstikk, ett lurestikk i ruter og seks kløverstikk - SCORWAY +600.

Christian er fornøyd med makkeren som snellet hjem 3NT

Hva som skjedde ved det andre bordet?

Der åpnet Brekka (øst) med 1 hjerter med sin gine 10 poenger. Hva tror du engelskemannen Bakshi gjorde som syd?

En "kjedelig" innmelding 2 kløver?

Nei, toppspilleren Bakshi er også glad i melde grand, så han meldte inn 1NT. Nord løftet til 3NT.

Øyvind Saur for SCORWAY skulle spille ut. Å spille ut makkers farge, spesielt når man har knekten dobbel er litt sånn "safe", man vil ikke bli kritisert om det blir feil. Men Saur er en spiller som tør gjøre det han tror på.

Saur: Utspill i makkers farge? Nei, nei...

Så Øyvind sendte i vei spar 2!

Blink.

Dermed tok Ø/V de seks første stikkene, SCORWAY +200 og 13 IMP på vei mot seier i turneringen.

"Norsk" finale i WBT MASTERS

SCORWAY og DE BOTTON møttes i finalen i Kjøbenhavn fredag. Begge de lagene har norske spillere. SCORWAY hele fem, Boye Brogeland, Christian Bakke, Nils Kåre Kvangraven, Øyvind Saur og Geir Brekka. De hadde med seg Steve Levinson og Barnet Shenking.

På DE BOTTON spiller Thomas Charlsen, og vi regner vel med Thor Erik Hoftaniska og (litt) Arthur Malinowski også når vi skal være litt sjåvinistiske. I tillegg til dem spilte engelske Janet De Botton, Tom Townsend og David Bakshi på laget.

DE BOTTON slo danske PHARMASERVICE i semifinalen i en ganske jevn kamp som ble litt jevnere pga. at danskene som vinnere av kvalik'en hadde carry-over.

I semifinalen mellom BLACK og SCORWAY ble det veldig jevnt. Førstnevnte ledet ved halvtid, men SCORWAY kjempet seg forbi og vant til slutt med 4 IMP. 

Finalen ble også ganske jevn, men SCORWAY hadde hele tiden kommandoen og vant til slutt med 31 IMP.

Her er et spill som gikk i vinnerlagets favør. Spørsmålet er her: Hvilken kontrakt ville du likt å spille? 

Det er vel ingen tvil om at 6 kløver er meget bra. En ruter kan kastes fra syds hånd på nord andre sparhonnør. Så 6 kløver vinnes om ikke det kommer hjerter ut til esset og hjerter til stjeling (4-1 i hjerter).

Hva med 6 hjerter? 

Det er også en god slem som normalt vinnes om ikke det kommer singelton kløver ut og den som har trumfesset kan gi makkeren kløver til stjeling.

Slik det satt var det mulig å bete 6 hjerter, men ikke 6 kløver.

I meldingene er det dog ikke alltid så enkelt å diagnostisere alt, noen ganger forstyrret av motmeldinger også. I dette tilfellet stoppet SCORWAYs N/S i 4 hjerter og vant tolv stikk, +680. Det er et sånt resultat som kan slå begge veier. Spillet tapes stort om de er i 6 kløver ved det andre bordet, eller om Ø/V ikke finner kløverstjelingen. På den annen side vinnes spillet stort om de er i slem og går bet ved det andre bordet.

Ved to av bordene i plasseringskampene ble nord spillefører i 6 hjerter, og da kom ruter ut fra øst - tolv stikk. Men i finalen kom DE BOTTONs N/S i 6 hjerter spilt av syd. Da kom kløver 7 i utspill. Øst stakk seg raskt inn på hjerter ess og ga kløver til stjeling. Dermed ble det 13 IMP til SCORWAY. Å vinne slike marginale, litt tilfeldige spill hjelper på i jevne kamper. 

HARDE TAK (spill fra WBT)

Her er et spill fra WBT MASTERS i Kjøbenhavn. Det er en mildt sagt knallhard utgang, og det er et fint lite motspillspoeng også. Slik kortene satt fordelt ville imidlertid utgangen føket hjem uansett.

Først en meldesituasjon hvor det handler om stil. 

Giver nord. N/S i sonen

                  NORD

Etter pass fra nord åpner øst med 1 spar før syd melder inn en sterk NT. Vest høyner til 2 spar, og det er din tur.

De fleste vil vel passe med kun 4 poeng, men det er klart at N/S godt kan ha en spillbar kontrakt her om syd har en farge. Kun om syd har fordelingen 4 spar - 3-3-3 blir det feil å aksjonere med dobler som de fleste spiller som "take out" i denne situasjonen. 

Bakke - Brogeland satt N/S, og det er som kjent et par det ikke er enkelt å spille mot.

Chrstian Bakke doblet. Mange vil doble her bare om de har litt mer enn dette, slik at utgang er mulig. Jeg er ikke helt sikker på Bakke-Brogeland sin definisjon, men mener at Brogeland en gang sa til meg at i hans makkerskap spiller de det slik at grandmelderen veldig sjelden går i utgang etter en slik dobling fra svareren, og at det er svareren som med en rundt en 8-poenger som må ta den avgjørelsen. Dette for å få meg seg de fine delkontraktene det noen ganger kan være selv om svarhånden ikke er så sterk, men har fin fordeling, og ikke for ofte la motparten spille en billig 2 spar. Med en slik stil blir det litt mer komfortabelt å doble med tynne blader, for grandmelderen vil for eksempel normalt ikke hoppe til 3NT. 

I dette tilfellet hadde imidlertid Brogeland helt perfekte kort for hjerterkontrakt og hoppet til 4 hjerter. Jeg tviler på at Bakke var veldig bekymret, for de sparsomme verdiene han hadde var bra i hjerterkontrakt, selv om om han nok kunne tenkt seg å ha noe småtteri tillegg til hva han la ned som blindemann. 

Med kun ett poeng i spar hvor nord må ha singelton, og perfekte honnører for hjerterkontrakt spratt Brogeland altså til 4 hjerter.

Vest spilte ut trumf til østs ess fulgt av trumf dame. Spillefører stakk og spilte ruter til esset og spar mot hånden. Øst tok for esset og spilte kløver. Nå kunne Brogeland komfortabelt trumfe en spar, spille ruter til kongen og trumfe en spar til. Så spilte han seg over til syds hånd og kunne ta ut vests siste trumf. To trumfstikk hos nord var sikret, det var tre trumfstikk på hånden, så dette ble en massiv sonetugang til notering. Ved det andre bordet var ikke unaturlig kontrakten 1NT spilt av syd. 

Merk et fint og instruktivt poeng i motspillet her. Idet øst spiller trumf dame til syds konge i andre stikk kan vest legge tieren som Lavinthal (høyt kort: jeg har noe i høyeste rangerte farge). Idet det spilles spar fra bordet kan i så fall øst legge liten, og vest får komme inn så han kan spille en tredje runde trumf. Da blir det kun en sparstjeling hos nord. Men det ordner seg likevel fordi kløveren sitter 3-3. Med kun ett trumfstikk hos nord og tre på hånden samt to ruterstikk blir det likevel ti stikk totalt siden kløveren gir fire stikk. 

Så med beste motspill, trumf hver gang er denne utgangen avhengig av A-Q i trumf foran (og trumfen 3-2) samt kløveren 3-3. Det er dog ikke alltid det kommer beste motspill. Men ja, jeg sa jo dette handlet om en knallhard utgang...  

WBT: Semfinaler på fredag

I WBT Masters i Kjøbenhavn er grunnspillet (Round Robin, RR) ferdig. Lagene blir så plassert i grupper med fire lag hver etter plasseringen i RR hvor det spilles semifinale, så finale som avgjør de endelige plasseringene. 

Norske deltakere gjorde det bra.

Lag Scorway (med bl.a. Saur, Bakke, Brogeland, Brekka og Kvangraven) kom på 3.plass og møter toerne, lag BLACK.

Lag DE BOTTON (med bl.a. Hoftaniska, Charlsen, Malinowski) tok 4.plassen og møter det danske laget PHARMASERVICE som vant grunnspillet.

DE BOTTON avsluttet meget sterkt med fire strake seiere, en av dem mot SCORWAY. Fra den kampen ga dette spillet utslag, og det var først og fremst meldevurderinger som avgjorde. 

                      NORD

Du sitter nord med dette og får etter å ha åpnet med 1NT vite at makker har femkorts spar og en invitthånd. Du har helt maks for åpningen, og det betyr vi skal i utgang. Det er imidlertid umulig å vite med sikkerhet hva som er beste utgang nå, men for meg skriker det litt grandkontrakt mot meg med 3334 fordeling og alle honnørpoengene utenom sparfargen. Og sparstøtten er heller ikke noe å skryte av. Det er dog litt tynt i de røde fargene. Så det kan godt være bedre i 4 spar, men det kan også godt være fire tapere der, men samtidig gode muligheter for å skrape sammen til ni stikk i grand.  

Med SCORWAY N/S ble kontrakten 3NT. Det var ingen dårlig kontrakt, men 4 spar er mye bedre siden det er kun en hjerterstopper (og en ruterstopper). Med stor hjerter ut fra øst var det kun åtte sikre stikk i grand selv om kløveren gir fire stikk. Sparfargen måtte løses for å vinne utgangen.

Riktig spill, som gir best prosentsjanse med denne fargen er en topphonnør først (i tilfelle det sitter singel spar dame bak), så over til nord og liten spar til knekten. Den fargebehandlingen er 60-40 i forhold til å toppe om det sitter 3-2, men mer enn det i denne konteksten fordi det behøves kun tre sparstikk for å komme til ni stikk i grand, så det går bra om øst har mer enn tre spar også. Men her ble det ingen suksess, vest vant med spar dame og de tok beten med i alt fire hjerterstikk.

DE BOTTONs Hoftaniska-Charlsen var i 4 spar som enkelt står, og det ble elleve stikk da Charlsen toppet sparen etter ruter konge i utspill. Etter det utspillet er det greit å toppe sparen for ikke å risikere at sparfinessen ryker så kommer de tre runder ruter og en mulig uppercut i trumf. Med +450 og +50 vant DE BOTTON 11 IMP på spillet i kampen som ble vunnet med 16 IMP (13,81 - 6,19 VP).

Mine opplysninger tilsier at lag SCORWAY med sikret topp-4 plassering i Kjøbenhavn allerede har sikret seg sammenlagtseieren i WBT-touren. 

 

 

 

Hvilken finesse? (Fra WBT MASTERS)

I WBT Masters i København har de tolv lagene spilt åtte 20-spills kamper. Det gjenstår tre kamper torsdag før det blir finalespill på fredag. 

Lag SCORWAY med flere norske spillere leder fortsatt turneringen. Onsdag vant de en klar seier mot helnorske SKEIDAR. Her er imidlertid et spill fra den kampen som SKEIDAR vant. I normalkontrakten 3NT handlet det om å gjette hvilken finesse som ville lykkes.

Giver syd. Alle i sonen.

Syd åpner med 1 kløver. Vest kan ikke doble selv om han har nok HP, for det er ikke korrekt å doble opplysende med vanlig åpningshånd og kun dobbelton i en umeldt major. Etter pass fra vest passer også nord, og øst dobler opplysende. Ø/V ender i 3 NT spilt av vest.

Nord spiller ut en liten kløver, syd setter i kløver knekt og kongen gir stikk. Spillefører har åtte toppstikk og må prøve spar- eller hjerterfinesse for å få tak i det niende. Det ser litt mørkt ut, for syd er favoritt til å ha begge kongene og hvis han kommer inn på en av dem tar de fire kløverstikk. Hvilken finesse ville du prøvd?

Det er vel hipp-som-happ, men hvis hjerterfinessen går kan det blir overstikk om nord har hjerter konge dobbel, og overstikk kan være verd noe det og, selv i lagkamp. Hvis det spilles hjerter til knekten blir det utgang til notering slik det sitter, spillefører får 1+2+5+1=9 stikk siden nord har hjerter konge.

Med SKEIDAR Ø/V ble kontrakten 3NT som ble vunnet, Ø/V +600.

Ved det andre bordet havnet Ø/V i 5 ruter. Det ser ut som om den kontrakten greit bør vinnes etter kløver ut til syds ess. En hjerter kan kastes fra øst på kløver konge, og da bør vel ikke N/S får mer enn ett sparstikk? Men spillefører gikk bet. Jeg vet ikke helt hvorfor, men antar kanskje spillefører hadde noen tanker om å vinne 5 ruter selv om begge majorkongene sitter bak, men så var det det enkle som var det beste i dette spillet - hjerterfinesse. Med +100 ved det bordet vant SKEIDAR 11 IMP som bare ble en redusering siden SCORWAY vant kampen med 18,01 - 1,99 VP (44 IMP).

Ved to bord ble det i dette spillet spilt delkontrakt. Ett par i tillegg til de som gikk bet i 5 ruter havnet i minorutgangen, men de vant den. Alle de andre spilte 3NT. Kun en spillefører gikk bet i 3NT. 

 

   

WBT Copenhagen - Honnørpoeng er ikke alt

 I World Bridge Tour Masters i København har det norsk-skotske laget SCORWAY tatt ledelsen etter fem kamper. Foruten Steve Levinson og Barnet Shenkin spiller nordmennene Chrstian Bakke, boye Brogeland, Geir Brekka, Øyvind Saur og Nils Kåre Kvangraven på lederlaget. Lag SCORWAY var i finalen i WBT Masters Lillehammer tidligere i år, men tapte den mot lag GILLIS.

I tirsdagens siste runde kom et spill som viser med all mulig tydelighet at honnørpoeng ikke er alt.

Når man har en trumftilpasning, en kortfarge og makkeren ikke har noe bortkastet i den fargen behøves de honnørpoengene man har til å dekke opp kun tre farger. Da gjelder ikke de vanlige kravene til samlet styrke for utgang.

Her er det drømmetilpasning, og selv om N/S har kun 21 HP til sammen og bare en 4-4 tilpasning i hjerter er 4 hjerter en god utgang. Om det sitter surt kan den gå bet, men det er veldig bra sjanser. 

I denne kampen spilte Kvangraven (nord) med Shenkin (syd). De spilte mot danskene Jepsen-Bilde (Pharmaservice). Slik gikk meldingene:

Østs 2NT viste en god sparløft med minst fire trumf. Rutinerte Shenkin forstod det var god tilpasning N/S og krevde med 3 spar. Etter et par forslag til trum endte de i 4 hjerter. Slik det satt var det en kontrakt som ikke bød på problemer å vinne:

Alt satt brillefint, og Kvangraven tok elleve stikk. SCORWAY +450.

Ved det andre bordet satt Brogeland (vest) og Bakke (øst) mot Caspersen-Plejdrup. Ved det bordet gikk meldingene slik:

Bakke sitt hopp til 4 spar gjorde det nok vanskeligere for N/S enn østs 2NT ved det andre bordet. Ikke urimelig meldte Plejdrup 5 ruter. I ruterkontrakt var det imidlertid ikke noen avkast å hente, så der ble det kun ti stikk. Spillefører fikk en spar- og en hjertertaper,  og om forsvaret ikke gjør feil blir det også en kløvertaper. SCORWAY +50 og 11 IMP.

Alle resultatene fra WBT Masters samt annen informasjon finner du her. 

 

 

WORLD BRIDGE TOUR MASTERS COPENHAGEN

Eliteturneringen World Bridge Tour Masters (WBT) spilles denne uken for andre gang face-to-face etter at det var en sånn World Masters-turnering på Lillehammer tidligere i år. Denne gang spilles i København, og det deltar 12 lag, de fleste lagene med velkjente internasjonale topp-navn i lagoppstillingen.

Det skal spilles en kamp mot hvert av de andre lagene før det blir sluttspill på fredag. 

Etter to kamper av 11 leder det danske laget PHARMASERVICE. Det er tre lag med norske spillere, og de har plassert seg rundt middels i starten.

Noen ganger kommer poengene litt uventet. Her er et spill i helnorske lag SKEIDAR sin andre kamp. 

Hvilken kontrakt ville du likt å være i her? 5 ruter? 6 ruter?

Det er normalt nok med utgang her med disse 24 honnørpoengene til sammen, men det er en ganske bra slem som står veldig ofte om kløveren sitter 4-3. I så fall gir den fargen to hjerteravkast for kløverhonnørene, og den femte kløveren kan godspilles med en stjeling og gi ett avkast til. Dermed kan det bli kun en spartaper. Kløveren satt imidlertid 5-2, men slem vinnes fort likevel siden hele spillet så slik ut:

Slik den satt fordelt kunne ikke kløveren ordne plassering av tre hjertere hos vest, men siden hjerter konge satt singel var det behov for kun to avkast. Kun ett par meldte og vant 6 ruter, franske Lorenzini-Vinciguerra. 

Lasse Aaseng-Jan Petter Svendsen meldte den normale 5 ruterkontrakten og vant tolv stikk, Ø/V +420. De var neppe veldig bekymret selv om de så det kunne vinnes tolv stikk, for det resultatet er normalt et uavgjort spill selv om det kan være taps-spill på en trist dag.

I stedet var det gevinstspill.

Ø/V ved det andre bordet havnet i 4 hjerter! Det er en kontrakt som ofte vil vinnes med disse kortene, men med den fæle sitsen i trumf ble det for vanskelig, tre bet og +150 til N/S. Spillet ga 11 IMP til SKEIDAR. 

All informasjon om World Masters Copenhangen finner du her.

 

 

 

Fokus på system - en balansegang

Under NZ bridge Congress spilte undertegnede av flere årsaker på et lag som egentlig ikke hadde så store forhåpninger, dog et brukbart lag. Det opprinnelige laget ble svekket pga. at en sterk spiller som skulle ha spilt ikke kom seg tilbake til NZ i tide, og to andre spillere ble syke under festivalen! Reserver måtte hentes inn.

Det gikk likevel ganske bra, vi greide «cut’en» og kom oss til utslagskampene (R of 16), og vant første KO-kamp før det ble brutalt slutt i kvartfinalen.

Jeg skylder på ingen måte på mine lagkamerater, for de var ganske gode mesteparten av tiden. Men i det første settet i kvart’en som jeg slapp å spille fordi jeg holdt et lite foredrag for begynnere på morgenen spilte laget vårt svakt.

Etter det settet var på en måte kampen over, for vårt lag lå under med 0-68! Ooooops...

Det nevnte foredraget handlet om hva det bør fokuseres mest på hvis man ønsker å forbedre sin bridge. Selv om system og signaler kan være viktig, er å forenkle heller enn komplisere både i systembygging og signaler trolig beste vei å gå for de fleste av de som ønsker å forbedre seg. System er viktig det og, men for at det ikke skal bli alt for mye bør det fokuseres på varianter for frekvente situasjoner. Det er i alle fall min filosofi om en kan bruke et så fint ord.

Etter at vi røk ut med et smell i kvart’en skulle vi spille en ny turnering, og i aller første kamp møtte vi et bra, men ganske ordinært par som har et system jeg nesten blir svimmel av. Det er releer og merkelig ting over alt, et system som nesten gjør Grøtheims Relepresisjon til et enkelt og greit lite system.

I ett av spillene kom det en endeløs rekke meldinger som alle ble alertert. De endte i 4 spar som skulle spilles av den spilleren som hadde 3 honnørpoeng, mens den som hadde 21 honnørpoeng måtte legge sine kort som blindemann. Og i tillegg var de i feil kontrakt.

Men den hadde sjanser og skulle spilles først.

Spillefører var i 4 spar og måtte løse denne trumffargen for maks to tapere:

Hvis trumfen sitter 3-3 spiller det ingen rolle hvilke kort som legges, det spilles esset og en til. De får det stikket, og idet spillefører kommer inn spilles en spar til og motpartens to gjenværende kommer på. No problem.

Det er hvis det sitter 4-2 det er interessant. Du spiller esset og begge følger med småkort. Så en spar til mot hånden. Åtteren kommer på.

Hva legger du?

Det virker litt naturlig å legge nieren, men det er helt feil, og et påspill som ikke kan lykkes. For hvis spar sitter 4-2 og øst har tieren slik at nieren krever en honnør fra vest sitter det på en av to måter:

Hvis du etter esset og en til legger nieren over åtteren vinner vest med sin honnør, men du taper senere to sparstikk til østs honnør-10 dobbel siden du må spille spar fra syd. Hvis det sitter 3-3 spiller det som sagt ingen rolle hva du legger i fargens andre runde.

Det er kun en 4-2 sits du kan løse etter denne starten:

Øst legger liten i andre sparrunde, for bruker han en honnør blir det enkelt, tieren faller og syd har J-9 til å presse ut østs andre honnør. Idet åtteren kommer på bør knekten legges i håp om at det sitter nettopp slik, den sitsen som gjør at du kan lykkes hvis det sitter 4-2. Da blir det kun to spartapere!

Slik så hele spillet ut:

Spillefører som altså hadde et enormt system og et fargesprakende systemkort hadde åpenbart jobbet mye med bridgen sin, men fargebehandling var ikke hans sterkeste side. For i andre sparrunde la han nieren – altså en variant som ikke kan lykkes med denne fargen - og tapte til tieren, og følgelig fikk han tre trumftapere. En bet i 4 spar.

Det er ikke helt nedlegg i 3NT med nord som spillefører, men den vinnes normalt. Og det er den kontrakten de aller fleste vil havne i, og det etter kun et par melderunder: 2NT åpning fra nord, overføring til 3 spar og 3NT forslag neste gang – nord passer.

Det går an å bete 4 spar uavhengig av sparvarianten, men da må vest finne det spektakulære utspillet liten hjerter. Da kan øst gå opp med sparhonnør i andre trumfrunde, spille hjerter til vests ess og få seg en stjeling med en hjerter til fra vest! Det motspillet er selvsagt umulig å finne i praksis.

Close race i Rondane Cup PAR

Rondane Cup er en tradisjonsrik helgeturnering hvor det spilles både lag og parturnering. 

I årets parturnering ble det uhyre jevnt i toppen. Far og sønn Lars og Erik Eide gikk til topps like foran flere par. De var kun 0,2% foran toerne, Johhny Holmbakken-Bjørnar Hargen som igjen var kun 0,1% foran paret på 3.plass, Aksel Hornslien-Kay Strand. Like bak dem igjen var det flere par. 

Hele resultatlisten finner du her.

Vi tar med et spill hvor det handlet om meldeteknikk og system, men i sluttkontrakten må det også gjettes litt, og times korrekt hvis man ønsker å få best mulige prosentsjanse for å vinne sin kontrakt. (Giver vest, N/S i sonen)

Hvordan bør dette meldes med vest som giver og N/S i sonen?

Meldingene avhenger selvsagt av system og avtaler. Mange åpner med 1NT som vest (15-17). Da overfører øst til spar med 2 hjerter, og over vests 2 spar kan mange si 3 kløver som utgangskrav. Hvis 3 kløver er utgangskrav bør åpnerens 3 spar over 3 kløver vise en hyggelig hånd med trekorts spar, 4 spar en dårligere hånd. Det er ikke bare antall HP som avgjør den differensieringen, men hva slags honnører hun har. Her har vest kun 15 HP, men hvis varianten er avtalt slik jeg synes den bør være har vest etter min mening til 3 spar, ikke 4 spar som viser dårligere kort. Dette er nemlig fine kort i sparkontrakt! I så fall er det ingen tvil om at øst bør satse på slem. Hvis vest har en dårligere, flat hånd kan godt slem være for hardt, spesielt om vest har mange poeng i hjerter. Alt dette er hvis Ø/V får melde i fred.

La oss si vest havner i 6 spar og får hjerter ut. Hvordan bør det spilles?

Å kaste en ruter med tanke om å sette opp ruterfargen er ikke riktig plan, for selv om det går greit må man innom kløveren. Hvis den tette kløverfargen godspilles med kun en taper blir øst sin hånd god, ingen flere tapere da en ruter kastes på hjerter ess. Så det er best å bruke hjerter ess til ruteravkast og satse på at kløverfargen løser seg med kun en taper. 

Mellomkortene i kløver gjør at det er en spillplan som peker seg ut, dobbelfinesse i kløver. Da er spillefører kun avhengig av at nord har enten kløver knekt, eller kløver konge, en 75% sjanse.

Det er ikke sikkert alle fikk melde i fred her, men tipper at de fleste på syds plass antagelig holdt kjeft i disse soneforholdene. Eller det er selvsagt mulig noen på syds plass doblet overføringsmeldingen 2 hjerter. I så fall kan det hende nord meldte ved noen bord. 

Hvis det satses på dobbelfinessen i kløver går det bra selv om det ikke spilles helt perfekt, for nord har jo begge kløverhonnørene. For å maksimere sjansene må man sikre seg at det er to inntak til vest for å ta en andre finesse i kløver hvis den første ryker, syd dukker opp med en kløverhonnør. Stikk med hjerter ess (kast ruter), ta for spar knekt og spill spar til damen. Hvis spar sitter 3-2 tas den siste trumfen ut også før kløveren angripes. For det er ikke helt trygt å spille kløver før trumfen er tatt ut. Men siden spar sitter 4-1 bør det gjøres for å beholde ett inntak til vest for en mulig andre finesse i kløver.

Hvis det tas fire runder trumf blir man inne hos øst og har kun ett inntak igjen til vest, ruter konge. Så siden spar sitter 4-1, angripes kløveren etter tre runder så du beholder ett inntak til senere i tilfelle syd har for eksempel kløver konge. Derfor, etter tre runder trumf, inne hos vest spilles kløver dame. I dette tilfellet blir det ingen problemer. Nord dekker med kongen, øst stikker og tar ut nords siste trumf. Så godspilles kløveren.

Både vinnerparet og paret på 3.plass spilte 6 spar med tolv stikk og fikk 75% score.

Å ta ut trumfen og så spille for eksempel kløver ess og kløver mot damen gir dårligere odds, og det må dessuten tippes om syd har knekten eller kongen). Men det ville vært riktig spilt om syd hadde hatt både knekten og kongen i fargen.

Paret som ble nr. 2 satt N/S og spilte mot en som bommet kløveren i 6 spar, og blir det nitrist etter hjerter ut hvis også ruteren bommes. For hvis N/S får komme inn to ganger kan de presse ut østs siste trumf, og resten blir grandspill! Noe slikt skjedde mot toerne da det noterte topp N/S for tre bet i 6 spar. 

 

 

Slitne bridgespillere

Akkurat som det er når den norske bridgefestivalen spilles og går mot slutten var det mange slitne hoder den siste dagen da New Zealand Bridge Congress ble avsluttet lørdag etter åtte dagers spilling. Da skjer det mye rart. Her er et av de siste spillene i den avsluttende lagturneringen (sideturnering) hvor det som skjedde kanskje ikke var så preget av slitne hoder, for det var et vanskelig spill. Og det ble sving spill galore i mange kamper. Ta nords plass først:

NORD

Vest er giver og alle i sonen. Vest passer. Åpner du med dette?

Hvis du åpner, sier du da 1 kløver, eller 1 ruter? Å åpne med 1 ruter er i så fall av praktiske hensyn, det blir mer komfortabelt å vise frem kløverfargen senere uten å presse meldingene for høyt med så få honnørpoeng. Men det betyr at du ikke vil få frem den riktige fordelingen din (5-6 hånd).

Mange passet, ikke urimelig. Planen var nok å få meldt inn 2NT som begge minor senere. Men slik gikk det ikke. 

Etter pass fra nord åpnet jeg selv som øst med 2 spar og viste 8-10 med sekskorts farge. Syd meldte inn 3 hjerter, og vest spratt i 4 spar. Hva gjør du nå?

Jeg synes 4NT er ganske opplagt etter denne starten, begge minor. Det går an å si 5 kløver også, kanskje. Men å passe blir for tamt. Det gjorde imidlertid nord, og det gikk pass rundt. Slik så hele spillet ut:

 

Det ble fryktelig feil å være så passiv med nord sine kort. 

Ved det andre bordet var nord mye mer aktiv, dog etter å ha passet først. Da Ø/V var i 5 spar tok N/S sjansen på 6 kløver. Mot den kontrakten var det ingen medisin, en strålende +1370 til bokføring for 6 kløver med tolv stikk.

Hvordan går det i 4 spar?

Computeranalysen sier det er en bet. Men er det så lett å få fatt i den beten?

Motspillernes problem her er å få fatt i de to ruterstikkene. Nord eier ikke inntak! Derfor kan K-Q i hjerter bli godspilt og gi to ruteravkast hos øst. Men det står altså at det er kun tre trekk i spar (ni stikk).

Ser du motspillet?

Enten med det samme, eller inne på hjerter ess (eller trumf konge) må syd spille ruter konge som nord stikker over! Så ruter til stjeling. N/S kan ikke få fatt i to ruterstikk så betestikket er en rutersjeling. Det motspillet er ikke så enkelt for nord selv om syd skifter til ruter konge, for husk nord ser ikke øst og syd sine kort.  

Ved bodet spilte syd ut hjerter ess og skiftet til en trumf som nok må være feil motspill da han kan se hjerterne som vil gi ruteravkast hos øst. Etter trumfkift var det ingen problemer, to rutere forsvant på hjerter, og østs to små kløver ble stjålet. N/S fikk kun ett stikk i hver rødfarge og for trumfkongen, elleve stikk og +620 til N/S. 

Med +620 til Ø/V ved det ene bordet og +1370 til N/S ved det andre ble det den hyggelige dobbelscoren +1990 som er verd uvanlige 18 IMP.

Hvis en ser på resultatene i hele feltet (40 lag) var det fem N/S par som meldte og vant 6 kløver. Det kom en rekke +620 til N/S for 5 kløver med tolv, og noen +200 og +500 i sparkontrakter, normalt 5 spar.

Ø/V bør i teorien stampe i 6 spar over 6 kløver, og med beste motspill koster det -800. På Ø/V var det to ganger +620 for 4 spar. Men toppen Ø/V gikk til et par som fikk inn +1100 etter å ha doblet 5 hjerter spilt av syd! Litt av sving for den doblingen! Udoblet er det et kanonspill med fire bet i sonen (+300 eller +400), men om N/S flytter fra deres doblede katastrofeutgang til slem i en annen farge blir det 1370 ut for Ø/V i stedet...   

 

 

 

Den andre sjansen (endret)

Her er et spill fra en lagturnering denne uken, og det er et spill av den sorten som kan slå ganske kraftig ut. Det gjorde det og i mange kamper. Er denne spilleføringen bare gjettverk, eller finnes det en plan B?

Nord er giver og Ø/V i sonen. Nord åpner med 1 spar. Du vurderer å melde inn 2 hjerter, og det gjorde nok mange. Det er imidlertid litt stramt med kun femkorts farge og helt minimum i ugunstig sone, så la oss si du passer før syd høyner til 2 spar. Da dobler makker opplysende, og etter pass fra nord sier du 4 hjerter før det går pass rundt. Syd spiller ut spar 4, tredje-femte som tilsvarer norske fordelingsutspill. Esset vinner første stikk. Hvordan spiller du?

Det ser unektelig ut som et valg i hjerterfargen, ta finesse eller toppe, og tippes det riktig er det enkelt på vinne utgangen. Men er det så sannsynlig trumfen sitter 3-1 her?

N/S var passive. De poengene N/S har antagelig er fordelt noe sånt som 12-13 (N/S) og 7-8 (S) som gjør det litt mer sannsynlig at nord har hjerter dame. Ũden annen side har nord fem eller seks spar, syd kun tre eller fire, og det gjør det ikke mest sannsynlig at nord har hjerterlengde. Hvis syd har singel hjerter ville han kanskje meldt mer hvis han har fire spar? Og hvis nord har sekskorts spar kunne vel han godt ha konkurrert mer, til tre-trinnet (paret bruker ikke 3 spar som invitt i den situasjonen, etter 1S-2S)?

Det ser ut som om trumfen sitter 2-2.

Du drar hjerter knekt, men liten kommer på fra nord. Selv valgte jeg å toppe. Men det viser seg at nord startet med damen tredje i trumf fra start, og da lyser det fire tapere mot deg. Er det en annen sjanse? En plan B? Jo, kløverfinessen kan gå slik at spartaperen kan kastes på kløver før de kommer inn, men...

Hvis du nå automatisk spiller kløver knekt og syd har damen kan han dekke, og de tre kløverstikkene er blokkert! Kløver 10 må i så fall ta andre stikk i fargen for å få tre stikk, og da er det ikke inntak til vest lenger så det blir de fire taperne, en i spar en i trumf og to i ruter.

Det er her et godt tips kommer inn i bildet. Hvis du vil de skal dekke, spill den største av likeverdige kort. Hvis du ikke vil de skal dekke, dvs. du vil snike rundt et kort, spill den minste av likeverdige kort. Her vil du definitivt ikke at syd skal dekke kløveren! Spill defor tieren, og om syd legger liten lar du den seile. Du gjør det med en fare for at det kan bli to bet hvis nord har kløver dame, men oppsiden er at du kanskje får notert soneutgang hvis syd ikke dekker med kløver dame.

 

Etter å ha bommet trumfen ble kløver 10 spilt, og det fungerte da syd la liten. Husk syd ser ikke øst sine kort og blokkeringen. Med stikk for kløver 10 var det bare å spille A-K i kløver. Om nord velger å trumfe den siste med trumfstikket sitt spiller ikke noen rolle, spartaperen forsvinner. Etterpå får N/S kun for A-K i ruter, +620.

Noen lesere ser kanskje at N/S med åpne kan kort starte med liten ruter til kongen, ruter tilbake til esset og ruter til trumf. Så sparskift. Det ser unektelig ut som et godt motspill, men da vinnes utgangen uten hjelp fra motspillerne, for mer enn de tre stikkene får de ikke. En spar kastes fra vest på den fjerde ruteren etter å ha tatt ut trumfen, og østs andre spar kan trumfes.  

Merk at N/S sine passive meldinger i gunstig sone gjorde at det ikke ble så lett å gjette trumfen. Men passiviteten førte også til at de ikke fant en fin stamp i 4 spar doblet. Der er det minst åtte stikk (-300) og muligheter for ni stikk også - en billig stamp. Jeg mener nord burde sagt 3 spar over vest sin dobling for å indikere denne håndtypen, og da kan kanskje syd velge å stampe over 4 hjerter i disse soneforholdene.

 

SPILLEPRØVE

I lagturneringen NZ TEAMS som undertegnede deltar i denne uken er det et par kamper igjen før det blir utslagskamper for de 16 beste lagene helt frem til lørdag. I den siste kampen tirsdag kom en haug med vanvittige fordelinger med slemspill, slem og utgang begge retninger, og en enorm omsetning i nesten alle kamper. Her er et spill, en marginal, men ganske bra slem:

Omtrent 30% av N/S-parene fant frem til 6 hjerter. Den kontrakten ser nokså solid ut, men er ikke helt sikker hvis det blir en trumftaper og sparfargen ikke gir full uttelling. Slik det sitter er det mange måter å vinne tolv stikk, og i teorien mulig å vinne alle stikkene. Men hvordan spiller du 6 hjerter som syd med kløver dame ut fra vest? Motparten har ikke meldt. Legg en spilleplan før du leser videre.

Hvis det tippes riktig hvor trumf dame befinner seg er det nokså greit, men er det beste spilleplan å forsøke finessen den ene eller andre veien? Det går an å forsøke å trumfe to ruter hos syd også, men kan bli litt kronglete med overganger. Sparfargen kan jo være fem stikk fra taket, og i så fall er det nokså greit skulle en tro. 

De fleste forsøkte trumffinessen den ene eller andre veien. Å ta en hjerterhonnør og så slå finesse i neste runde er jo beste fargebehandling, hjerterfargen isolert sett. Og for eksempel Konge så tieren gjør at du kan få med Q-9 fjerde hos vest. Pga. at du rår over syveren og åtteren kan du klare trumfen uten taper med 4-1 på begge sider. Du kan også spille esset fulgt av knekten og løser i så fall trumfen uten taper med Q-9 fjerde hos øst.

Hvilken plan som gir best prosentsjanse her skal jeg ikke si for sikkert. Men selv har jeg en følelse - uten å ha gjort noen finregning på det - at det er best å stikke med kløver ess, kankskje ta for ruter ess og spille to store trumf. Hvis hjerteren sitter 3-2 er du nesten hjemme. Og trumfdamen kan jo falle og, det er, sannsynligheten for suksess er bare 40-60 hvis du topper fremfor å ta finesse med denne fargen.

I går satt trumfen 3-2, men damen falt ikke for dem som spilte ess-konge. Men etter to store trumf er det bare å spille spar fra topp og det er helt sikkert spill om fargen ikke sitter 5-1. Den tredje store sparen gir avkast for en kløver, men øst viser seg å ha knekten fjerde i spar fra start. Etter tre store spar trumfes simpelthen en spar og den femte er god. Så ruter til stjeling og den godspilte sparen gir avkast for en kløver til. Nå er et den kryss-stjelingsposisjon, kløver kan trumfes hos nord, ruter hos syd. Ø/V får kun for trumfdamen.

Det er klart at spillestensilens computeranalyse sier det går an å vinne tretten stikk, men da må trumfen gjettes, så må det tas finesse over østs spar knekt. I lagkamp handler det dog først og fremst om å få hjem kontrakten og derfor finne den planen som gir best sjanse for tolv stikk.

Av de som var i 6 hjerter vant 70% slemmen, og resten gikk bet etter å ha bommet trumfvalget, så tatt ut den siste trumfen idet de kom inn igjen og etterpå oppdaget at det ikke var fem sparstikk fra topp. Da ble det kun fire sparstikk (den femte godspilles), fire trumfstikk (tre stikk pluss en stjeling på ene siden), to kløverstikk og ett stikk i ruter. 

Som du ser er vest alene om kløverholdet og har også ruter konge. Dermed kan det i noen varianter oppstå en skvis også hvis det blir en trumftaper, men antagelig er den enkle planen med å legge ned to store trumf en grei måte å spille denne slemmen. Det kan dog gi noen problemer om trumfen sitter 4-1. 

Hvis du la en skikkelig plan etter å ha lest innledningen, ville du fått hjem 6 hjerter?

  

Ekkelt meldeproblem

Dette er fra finalerundene i parturneringen under bridgefestivalen i New Zealand som pågår denne uken. 

   NORD

N/S er i sonen. Øst er giver og passer. Din makker på syds plass åpner med 1 spar. Hva melder du?

Dette er en hånd som kan være meget sterk, mye sterkere enn de 9 poengene du teller. Men da må det finnes tilpasning i en av rødfargene. Hvis makker har kløver og spar som det ofte er er ikke nords kort verd mer enn de honnørpoengene du kan telle. 

Hva som er riktig melding avhenger av hvilken strategi du velger, optimistisk (tenker: min hånd er sterk...vi har tilpasning), eller pessimistisk...(tenker: det er vel misfit her). Dessuten spiller systemet du spiller en rolle.

Hvis 2-over-1 svar kun viser 10+ poeng må det vel være riktig å svare på to-trinnet. I så fall, bør du si 2 ruter eller 2 hjerter?

Hvis det spilles med 2-over-1 som utgangskrav er svar er å kreve til utgang temmelig stramt. Men alternativet er jo 1NT som er helt ufyselig med disse kortene. Hvis du sier 1NT kan du veldig sannsynlig få en sjanse til, makker sier ofte 2 kløver her. 

Hvis du går 2 over 1 som 10+ har du to muligheter, 2 hjerter og satse på at det finnes tilpasning, eller 2 ruter og kanskje si 3 ruter som ikke krav neste gang, men da kan man miste hjertertilpasningen hvis den er der. Makker sier ofte 2 spar over svaret ditt, og da må du vel passe?

De som svarte 1NT fikk 2 kløver fra makkeren. Siden syd har vist minst ni sorte kort er det sannsynligvis ikke god tilpasning til en av dine farger, men det kan jo være trekorts hjerter eller ruter fortsatt hos syd. Nå kan du melde ruter eller hjerter. Men makker vil tro din melding er sekskorts farge så hvis du satser på 2 hjerter og han har singelton blir det fæl kontrakt, for han kommer til å passe. Å si 2 ruter over gjenmeldingen 2 kløver har dog mye for seg, spesielt siden det dreier seg om parturnering. Makker kommer til å passe, og da må det vel være en sunn delkontrakt? Sånn tenkte flere av de beste spillerne i lokalet, men det var helt på trynet. Det var optimistene som lyktes i dette spillet:

Joda, 2 ruter var for såvidt en grei og trygg kontrakt det, og det ble hele elleve stikk siden det satt så snilt. Men det er litt trist å spille delkontrakt i ruter når det er mulig å vinne 6 hjerter sånn som det sitter!

Mange av dem som fant hjerterkontrakt fikk tolv stikk, noen fikk elleve, og alle de som fant hjerter som trumf var i utgang. Det står også i 3 NT med fem hjerterstikk siden fargen viser seg å være gående, og fire toppstikk ved siden av. 

Det var en god del spillere som syntes de tenkte ok idet de meldte her, og landet i 2 ruter. Men det før de fikk se bordet i den kontrakten. Så den nesten patetiske scoren - slik hele spillet ser ut -  +150 til N/S ga faktisk litt over 20%. 

 

Terje Aa nr. 2 i MUTTON CUP

Engelskmannen Jason Hackett arrangerte Mutton Cup for fjerde gang nå før helgen. Det foregikk i Madrid hvor 32 spillere spilte singelturnering. Terje Aa ble nr. 2.

Terje tok andreplassen. Her sammen med arrangøren, Jason Hackett.

Jeg håper å få fatt i et spill fra Terje. Enn så lenge, alt om Mutton Cup finner du her..  

Uvanlig skviskort

I New Zealand pågår denne uken NZ Bridge Congress, en festival etter lignende mønster som den norske bridgefestivalen. I parturneringen som avsluttes mandag deltok bortimot 200 par som er noe mindre enn det brukte å være før pandemien, men likevel et bra antall som viser at folk vil gjerne spille face-to-face igjen. Utover uken spilles så den store lagturneringen, og det blir flere andre turneringer for de som etter hvert ryker ut av lagmesterskapet.

Vi tar med et spill fra par-kvalifiseringen hvor det oppsto en vanlig skvis, men det kortet som skviste motspilleren var et uvanlig skviskort. Selv kan jeg i alle fall ikke huske å ha sett at skvisen i to andre farger inntrer idet en farge med kongen dobbel mot to små spilles!

Ø/V var med å meldte spar, og på et tidspunkt foreslo syd 3NT som ikke blir noen suksess med spar ut. Men nord trodde mer på ruterkontrakt og sa 5 ruter. Den trodde ikke øst på, dobler.

Spar ess ble utspillet. Nå klarte øst å¨unngå å prøve kløver ess som hvis han hadde spilt det ville gitt spillefører kontrakten om han gjetter ruteren. Om øst ikke tar for kløver ess er det ikke så enkelt, for spillefører har en mulig hjertertaper i tillegg til spar ess og ruter ess.

Øst skiftet til hjerter knekt som gikk til kongen. Ruter dame stakk øst, tieren ble spilt fra syd. Nok en hjerter gikk til esset og nieren fra vest. Det så ut som øst hadde fire hjerter, og følgelig økte sjansen for at han satt med singel ruter ess fra start. Derfor ruterfinesse med nieren som lyktes, så resten av ruterboka. Vest måtte kaste all sparen sin. Etter alle trumfstikkene så det slik ut: 

Idet spar spilles til kongen er øst ferdig. Kaster han hjerter står sekseren til slutt og det er jo i orden med overgang tilbake til nord i hjerter. Og kaster øst kløver ess står jo kongen, og spillefører er inne hos syd med to kort igjen å spille. Elleve stikk, +550. 

 

Trening før bridgefestival (Motspill)

Lørdag starter New Zealand Bridge Congress, en lignende festival som den norske. Det blir spilling i åtte dager, og bridgefolket gleder seg veldig etter at den årlige NZ Congress med face-to-face bridge ble avlyst både i 2019, 2020 og 2021 pga. pandemien. 

Denne uken spilte en gruppe en treningsturnering før festivalen. Da kom det et interessant motspill. 

Vest sin gjenmelding 1NT viste 12-14 balanserte.

Du spiller ut hjerter 2 til liten fra bordet (øst), tieren fra makker og spilleførers knekt.

Å innhenting av informasjon bør skje allerede under meldingsforløpet, og enda mer idet du får se tretten kort i tillegg til dine egne (blindemanns) og første stikk er spilt.

Hva vet du så langt?

En god vane: På en måte, fortell deg selv den informasjonen du får så husker du den bedre senere. Du bygger bit for bit av bildet av kortene rundt bordet og får dermed en bedre mulighet til å finne riktig motspill. Du kan alltid se to hender, to hender skjult, og det handler selvsagt om å danne seg et bra bilde av de to skjulte hendene, her: makkers hånd og spilleførers.

Tips (og dette er vel opplagt, men): Når du vet noe om en farge hos en skjult hånd vet du samtidig hva den andre skjulte hånden har i fargen!

Så hva vet vi så langt, etter første stikk?

I dette tilfellet vet vi at makker ikke har hjerter konge, for med K-10-x eller noe sånt ville han lagt kongen, ikke tieren. Altså har spillefører både kongen og knekten i hjerter fra start, 4 av de 12-14 poengene han sitter med.

Spillet fortsetter med at spillefører tar for ess-konge i ruter. Makker følger med tieren, så kaster han hjerter 3 i andre ruterrunde (fordeling fra gjenværende).

Hva vet du nå?

Vi vet at spilleførter startet med fem ruter, makker kun en. Men enda viktigere i dette tilfellet er at vi vet at spillefører hadde A-K-J i ruter fra start, og det er 8 poeng. Sammen med de 4 poengene vi allerede vet om i hjerter er det 12 poeng hos vest. Så da blir svaret på tusenkroners spørsmålet "hvem har kløver ess ?" ikke så vanskelig?

Vest kan ikke ha kløver ess! For har han det kortet ville han hatt 16 poeng og åpnet med 1NT, ikke 1 i farge og så gjenmeldt 1NT med de 16 poengene! Vest kan ha kløver knekt, og i så fall er det ikke mye å gjøre i dette motspillet, men syd kan jo ha både kløver ess og knekt. Da har vi en sjanse!

Det er ikke alltid så fristende å skifte unna en konge når man ser damen på bordet. Hvis spillefører har esset gir du han ekstra stikk. Men her vet du hvem som har kløver ess, det er makker!

Spill en kløver, og kanskje like gjerne, skift til kløver konge!

Bingo!

Med det logiske kløverskiftet fra nord idet han er inne på ruter dame tar N/S fire kjappe kløverstikk som sammen med det ruterstikket nord allerede har fått gir en bet. Hvis ikke nord finner kløverskiftet får spillefører 2+3+4+0 = 9 stikk.