STIKKPOTENSIALE

Mange bra spillere overser litt skjulte muligheter for ekstra stikk. Her er et eksempel fra en turnering forleden.

Giver nord, alle i sonen.

N/S meldte seg opp i den ganske hardmeldte, men gode lilleslemmen 6 spar med nord som spillefører etter grandåpning og overføring.

Hvis du kun ser på N/S sine kort, uavhengig av utspill, hvilke utsikter er det for tolv stikk?

Det er kun en kløvertaper. Det betyr ikke at det nødvendigvis er tolv stikk. Toppstikkene er fem i spar, ett i hjerter, fire i ruter og kløver ess = 11. Dobbelton kløver (mot esset) som gjør at dette regnes som kun en kløvertaper er på den siden hvor det er kun tre trumf. Så hvis spillefører suser i gang og tar ut trumfen kan det fort bli kun de elleve toppstikkene. Det er klart at kløver knekt og tieren gjør at det er mulig å få ett ekstra stikk i kløver noen ganger, men uten nieren er ikke dette noen ekste dobbelfinesse. Hvis knekten spilles og blir dekket blir det sårbart.

Ekstra stikk i trumfkontrakt kan ofte komme ved å få trumfet småkort på den korte trumfhånden. Her behøves kun en kløverstjeling hos nord så blir det totalt seks trumfstikk, og da er det tolv stikk i alt. Så dette er ikke noe vanskelig spill for en erfaren spillefører. Å få tak i den ene nødavendige kløverstjelingen går greit selv om det kommer trumfutspill.

Overskriften «stikkpotensiale» har imidlertid med det som skjedde da spillet forekom. Spillefører (nord) var en litt uerfaren, men ganske bra spiller. Desverre så han ikke stikkpotensialet som oppstod pga. av utspillet.

For øst spilte ut hjerter konge. Hvordan bør det tenkes nå?

Med det utspillet er det unødvendig å analysere særlig mye, for det har blitt et enormt stikkpotensiale i hjerterfargen pga. utspillet!

Nords 10-9-8 i hjerter har vokst og på en måte blitt de nye K-Q-J hvor simpelthen esset kan presses ut. Og i dette tilfellet mot trumf siden syd hadde singel hjerter.

Etter hjerter konge ut til esset er jo kun damen høyere enn nords hjerterbeholdning. Med det utspillet tas simpelthen trumfen ut i de nødvendige antall runder, så spilles hjerter 10 som presser ut damen mot trumf. Da blir det to ekstra stikk i hjerter for 9-8, tre hjerterstikk totalt, og 5+3+4+1 = 13 stikk.

Hva om vest har hjerter dame?

Vel, det er helt usannsynlig etter utspillet. Men det spiller ingen rolle, kontrakten vinnes enkelt uansett.

Etter å ha stukket utspillet og tatt ut trumfen spilles altså hjerter 10. Hvis øst ikke dekker (og mot formodning ikke har damen) kastes kløver fra syd. Hvis vest kan stikke med damen er det likevel to godspilte hjerter hos nord som gir avkast for to kløver hos syd - tolv stikk. Eller for å si det en annen måte, det blir fortsatt tre hjerterstikk til spillefører og totalt tolv stikk selv om det må avgis ett hjerterstikk.

Det er altså hjerterutspillet som gir denne muligheten for flere ekstrastikk i fargen. Det kunne skjedd også med liten hjerter ut. Ø/V sin hjerterfarge kunne for eksempel sett slik ut:

Med liten hjerter ut til kongen og esset skjer det samme som med kongen ut slik det satt, spillefører tar ut trumfen og spiller hjerter 10 som presser ut østs dame mot trumf. Da blir det tretten stikk.

Også med liten hjerter ut fra bare småkort er dette spillet greit og bør være over i løpet av sekunder hvis spillefører ser stikkpotensialet som utspillet gir.

La oss si øst spiller ut hjerter. Det går knekt, honnør fra vest og esset. Ut med trumfen, så hjerter 10 og bort med en kløver. Vest får ett stikk i hjerter, men to godspilte hjerter hos nord tar seg av de to siste kløverne hos syd - tolv stikk.

Å utvikle hungeren etter ekstra stikk, for eksempel det å kunne se at mellomkort har vokst fordi motparten har vært litt uheldige, kanskje med utspillet, eller et skift gikk galt, er et stort forbedringspotensial for svært mange spillere. Dette er mye viktigere og mer poenggivende enn å kunne analysere helt spesielle, kompliserte spilleproblem som oppstår svært sjelden.

Det nærmer seg bridgefestival!

Det er mindre enn en måned før det braker løs med bridgefestival uten de begrensningene vi ble påtvunget og vant med pga. pandemien. Det har vært noen vanskelige år for alle, også for bridgen. Men nå blir det altså ordentlig bridgefestival! 

NBF skriver dette som innledning på festivalsidene:

"Etter 2 år med pandemi satser vi i 2022 på en fullverdig festival igjen. Vi håper alle bridgespillere derfor vil ta turen til Lillehammer 5. - 13. august. Det blir muligheter både i NM og Bridge for Alle!"

All informasjon om festivalen, for eksempel link for påmelding til de forskjellige turneringene osv. finner du her.

Påmelding til turneringene har så langt vært ganske bra, men det forventes at mange flere kommer til. Etter perioden med pandemi og alt som det medførte er det kanskje noen som ikke tør å dra på et sånt arrangement, og enkelte som fortsatt sitter på gjerdet og er usikre på om de skal dra på festivalen. Min anbefaling er: Ikke nøl!

Å dra på Norsk Bridgefestival 2022 blir garantert en flott opplevelse. Kampen ved bridgebordet face-to face er en ting. I tillegg kommer den gode festivalfølelsen, det sosiale, og totalopplevelsen med å spille bridge og treffer venner og kjente fra hele landet. For de bridgespillerne som ikke har bestemt seg: her er det bare å planlegge tur til Lillehammer i august!

NBF 90 år!

Norsk bridgeforbund fyller i år 90 år. Det må feires!

NBF legger opp til fest i forbindelse med festivalen på Lillehammer. Det vil skje søndag 7.august på festivalhotellet, Scandic Hotel Lillehammer. Det blir grilling, god mat og drikke og hyggelig samvær med levende musikk, dans og moro.

Mer om 90-årsfeiringen finner du her. 

 

Slem (2)

Vi tar med en slem til fra en lagturnering i helgen. Eller er det egentlig en slem dette?

Giver vest, ingen i sonen

Det er nesten en bra slem i 6 spar, og den har såklart vinnersjanser. Å havne i 6 spar kan fort skje hvis vest eller øst, eller begge er optimistiske. Det er klart at vest kan godt blir veldig forelsket i sin hånd etter starten 1 spar – 2 hjerter og øst senere støtter sparfargen, for K-J i hjerter mot makkerens farge er ofte glimrende.

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt?

De fleste var i utgang, noen få i slem som var en stor utfordring for spillefører.

Ved ett bord spilte nord ut hjerter ess mot den knallhardt meldte kontrakten 6 spar, og syd la åtteren, svakhet. Nord skiftet til en liten ruter.

Spilleplan?

Dette er et komplisert spill så her er det om å gjøre å ha tunga rett i munnen hvis du ønsker å følge med på alt. Det er såpass komplisert at det ikke er heller ikke sikkert jeg har fått med alt i den følgende analysen.

Med den vennlige sitsen i begge rødfargene kan det vinnes tolv stikk. Noen gjorde det, men de spilte kun utgang. I 4 spar er det komfortabelt, en kan prøve ruterfinessen, og/eller forsøke å ta en tredje hjerterrunde før det trumfes ut (for å beholde trumf hos øst til stjelinger) uten særlig fare, for i utgang kan det ikke gå så galt at det blir bet. Og "alt" går bra i rødfargene i dette tilfellet.

I slem er det verre. Da spilles med høyere stressfaktor. Husk spillefører har gitt bort ett stikk i starten. Tas rutefinessen i andre stikk og den ryker er det bet allerede. Forsøkes en tredje hjerterrunde før uttrumfing kan kanskje motparten trumfe.

Kan ikke spillefører bare ta ut trumfen?

Nei, det blir for lite stikk. Dette er et sånt tilfelle hvor det er kun en taper, men på ingen måte tolv stikk sånn rett frem. La oss si spillefører vinner med ruter ess, tar for den andre hjerteren på hånden og spiller to store trumf og trumf til esset. Da kan hjerteren utnyttes siden den sitter komfortabelt 3-3, men det blir bare fem sparstikk, fire hjerterstikk og to ess i minorfargene = 11.

Hvis det kunne vært mulig å ta en kløverstjeling hos øst (altså få seks trumfstikk) og så etterpå utnytte all hjerteren ville det blitt tolv, men skiftet til ruter tok bort inntaket. Uttrumfingen kan ikke ende hos øst etter først å ha stjålet en gang hos øst.

Er det mulig å godspille kløveren hvis den sitter 4-4?

Da må tre kløver trumfes , og dette går neppe. For spillefører må hjem på hånden for mange ganger ved å stjele at han blir for kort i trumf så det går nok galt selv om kløver sitter 4-4. Og her satt den fargen 5-3, og den planen vil gå helt galt uansett.

Kryss-stjeling?

Det ser ut som om spillefører etter denne starten kan kryss-stjele alle trumfene på begge sider og få åtte trumfstikk. I så fall behøves kun tre stikk i rødfargene i tillegg til kløver ess. Og det kan gå bra på to måter, enten ved å ta ruterfinessen, eller forsøke en tredje runde hjerter som her går bra fordi fargen sitter 3-3. Så for eksempel: Opp med ruter ess, hjerter til hånden, kløver ess og kløver til stjeling. Nå prøves hjerter dame som går bra. Så krysses med ruter til stjeling hos vest og kløver til stjeling hos øst hele tiden, og det ser ut som det blir tre trumfstikk hos øst, fem trumfstikk hos vest som ialt er åtte trumfstikk + to hjerterstikk samt ett stikk for hvert av minoressene. Det blir tolv stikk totalt. 

Det er imidlertid en hake ved dette kyrss-stjelingsprosjektet. Idet ruter trumfes hos vest kan syd i tredje ruterrunde sette i spar 6 og vest må bruke honnør. Og neste gang ruter spilles fra øst mot trumf kan syd sette i spar 10 som også krever en honnør fra den opprinnelige fargen K-Q-J-5-2. Husk for å få åtte trumfstikk på denne måten må det trumfes tre kløver hos øst, altså må alle øst sine trumfer brukes til stjelinger. Til slutt blir vest sittende med K-5 i trumf, og nord har fortsatt spar 9-3 som forfremmes til trumfstikk – nokså spesielt med denne trumfkombinasjonen hos Ø/V!

For å vinne slik det sitter, og etter den gitte starten må vel spillefører ta ruterfinessen. I tillegg må han ta det tredje hjerterstikket fra øst, og så gå for stjelinger. Med fire stikk fra rødfargene behøves kun syv trumfstikk, altså er to kløverstjelinger hos øst er nok. Da kan trumfesset innkasseres og detdra ut trumf fra N/S, så det blir akkurat nok store trumf til å få det til.

Lilleslem i spar kan med åpne kort vinnes uansett utspill og motspill, men det er selvsagt et svært vanskelig spill.

Da spillet forekom var som sagt kun noen få i slem og ingen av dem vant den. Så hvis man ikke får hjem sånne knallharde slemmer er det kanskje best å nøye seg med utgang neste gang…

Slem (1)

I helgen var det en lagturnering her i New Zealand, og utover søndagen kom det en del interessante slemspill. 

Her er ett av dem hvor øst som giver hadde fått utlevert en veldig fin hånd:

Spørsmål 1: Hva åpner du med, og hva er planen for de videre meldingene?

Jeg tror åpning med 2NT er best, en liten løgn, men det blir det vel samme hva du velger å si? Magne vil nok argumentere for 1 ruter, men hvordan har du da tenkt å få makker til å forstå at du er så sterk? Uansett hva øst velger bør vel Ø/V finne frem til slem:

 

Slik som kortene så ut mot hverandre var det så prefekt at både 7 ruter og 7 spar er glimrende storeslemmer.

Spørsmål 2: Hva er den beste/riktige kontrakten, og er dette en store- eller lilleslem?

La oss innrømme det, her er kortene så perfekte mot hverandre at det med de fleste vanlige system er vanskelig å diagnostisere i meldingene at det er så perfekt. Både K-J i hjerter mot østs farge er helt perfekt, og Q-J i ruter nydelige kort, og i ruterkontrakt også helt supre kort, for eksempel knekten siden øst også har tieren.

I storeslem er det 7 ruter som er best, og sikrest. Den kan vinnes selv om sparfargen sitter skjevt. Det er bare å få tatt en kløverstjeling hos øst så blir det fem trumfstikk i ruterkontrakt som sammen med tre sparstikk (hvis den fargen sitter 4-1), fire hjerterstikk og kløver ess = 13 stikk.

Hvis man spiller storeslem i spar er det også bra, men kan bli bet om man er så uheldig at det sitter skjevt og det blir spartaper.

Det står i 7 grand også slik det sitter, men den er litt mer usikker enn ruterkontrakt. Også i grandkontrakt må sparen gi full uttelling.

Hvis vi er enige om at det i meldingene ikke er lett å finne ut at det er så perfekt at det bør spilles storeslem havner man i lilleslem. Da mener jeg det er best å spille 6 spar (eller ideelt 6NT) for litt flere poeng enn i ruterslem, for det blir +980 i sparkontrakt selv om det er en spartaper.

Da spillet forekom i lagturneringen i helgen fant faktisk ingen storeslem. De aller fleste spilte 6 spar, noen var i 6 ruter, og noen få par stoppet i utgang. De som ikke kom seg i slem hadde startet med åpningen 1 ruter. Det går nok bra ofte etter ruteråpning også, men i dette tilfellet hoppet syd flere steder innpå med 3 kløver, og da ble det litt vanskeligere for Ø/V å finne ut om den samlede styrken.

Mine lagkamerater satt mot en øst-spiller som åpnet med 1 ruter. Syd hoppet innpå med 3 kløver – sperr. Vest doblet for «take-out». Nå var nord i det humoristiske hjørnet og kunne ikke stoppe seg selv; han meldte hva jeg vil kalle en «joke melding» på dårlig norsk, eller tullemelding på god norsk: nord sa 3NT! Idet den blir doblet vil han selvsagt plukke ut i 4 kløver, men han var nok vel vitende om at det kunne bli veldig kostbart i 4 kløver doblet også.

Ja da, dett er bare vas. Men å bløffe 3NT etter makkers sperremelding i minor for å strø sand i maskineriet for motparten er en ikke uvanlig strategi med tilpasning til sperremeldingen. Men jeg tror det er første gangen jeg har sett det gjort med fordelingen 3-4-3-3 og ikke ett eneste honnørpoeng. Spesielt siden det var lik sone er det selvsagt galamatias.

Men dette surret gjorde at Ø/V ble forvirret. Øst visste ikke at vest hadde så bra kort, og vest visste i hvert fall ikke at åpneren satt med 20 poeng. Dermed rotet de det til og endte i 5 ruter!

Å notere +440 var nitrist, og 11 IMP ut mot en normal slem ved vårt bord der vi meldte 6 spar. Etter spillet var vi litt bekymret vi skulle tape det mot en mulig storeslem ved det andre bordet. Det gjorde vi ikke, men det kunne blitt tapsspill om Ø/V hadde doblet N/S i tullemeldingen 3NT, så doblet 4 kløver idet nord tar ut. Der blir det maks fem stikk (får kun stikk for syds trumffarge) som er -1100, men det kan godt bli bare fire stikk også om Ø/V finner motspillet – trumfhøyning for vests kløverbeholdning. I så fall ville den såkalte moroa kostet -1400.

Norge vant JERNBANE-EM

Etter et par år med utsettelser pga. pandemien ble Jernbane-EM arrangert i sør-tyskland i forrige uke, og Norge gikk helt til topps!

De norske gullvinnerne i Jernbane-EM

På vinnerlaget spilte John Våge, Arne Joar Basmo, Nils Hirth, Terje Hirth, Inge Mykland og Tor Bølum.

Ungarn kom på 2.plass og Frankrike ble nr. 3.

Her er et gladspill fra kampen mot Frankrike.

Giver vest, N/S i sonen.

Åpner du med dette?

Ja, det gjør i alle fall jeg, og det gjør vel de aller fleste. Det er kun 11 poeng, men fine kontroller og 5-4 fordeling. 

Det ble feil å åpne denne gangen, men det skyldes ikke at vest hadde kun 11 poeng, for det ville ikke hjulpet noe særlig med ett poeng til, for eksempel spar knekt. Og skylden for at det ble et forferdelig spill for det franske paret må nok heller øst ta enn vest?

Da John Våge (nord) doblet opplysende gikk det pass rundt. Arne Joar Basmo (syd) syntes det så bra ut å spille motspill mot 1 hjerter doblet selv om det alltid er en liten bekymring med å straffepasse når man er i ugunstig sone, for får vi mange nok bet til at det blir mer enn egen soneutgang?

Vest var ikke helt fornøyd med makkeren og mente han burde sagt 1 spar. Det er det nok fristende å være enig i selv om det er så opplagt med fasit i hånd.

Våge spilte ut to store spar før han skiftet til trumf. Spillefører kunne nok fått ett stikk mer enn han gjorde, men da syd kom inn på et tidspunkt og spilte kløver konge fikk forsvaret satt opp kløveren og spillefører endte opp med å kun få for de to essene sine! Fem doblede utenfor sonen, N/S +1100.

Den franske syd var i samme situasjon som Basmo idet også hans makker doblet opplysende mot 1 hjerter. Men Frankrikes syd satset på det han trodde var sikre +600 eller mer i 3NT. Da var ikke sikkert i det hele tatt...

Nils Hirth (vest) som spilte med sin tvillingbror Terje spilte ut kløver mot syds 3NT. Det var et ganske drepende utspill da det tok bort inntaket til syd og hjerterstikkene spillefører var avhengig av. Spillefører kan nok vinne 3NT om han innkasserer A-K i spar først, så spille hjerter. Da blir vest innspilt og må gi syd inntak i kløver eller på ruter dame. Det fikk ikke den franske syd til og det endte med hele tre sonebet i 3NT, Ø/V +300 og kanonspill for Norge ved begge bord og 17 IMP inn. 

 

WORLD BRIDGE TOUR (WBT) - et spennende prosjekt

World Bridge Tour er ny aktør i bridgen. Det er nordmannen Thomas Charlsen som står bak dette i samarbeid med blant andre Boye Brogeland og Martin Andresen. Flere andre har bidratt både med tilrettelegging og praktiske ting samt at det er mange investorer i prosjektet.

Vi har tatt en prat med Charlsen om hvor det hele står nå, og hvordan veien videre ser ut.

Først litt om hva WBT er, noe du også kan lese om på hjemmesiden deres, her.

WBT arrangerer turneringer, og den første tiden og i perioden hvor pandemien raste som verst har det vært online. Nå har de også kommet i gang med «ordentlige» turneringer face-to-face.

Vi fikk Thomas Charlsen på tråden for et intervju her om dagen. Her er hva han kunne fortelle.

GeO: Hei Thomas, hvordan går det med WBT-prosjektet akkurat nå?

Thomas: Det går fint, vi står på som bare det, og det er mange ting på gang. Men det er mye jobbing med det her, det skal jeg si deg.

GeO: Fortell først hvordan dette prosjektet startet.

Thomas: Det hele begynte som en idé om en egen organisasjon for noen år siden, og det er ingen tvil om at jukseskandalen(e) som virkelig tok av rundt 2015-2016 bidro til å forme tankene om å få til noe nytt til det beste for bridgen. Vi ønsket å ha en kontroll på startfeltet og å få til «rene» turneringer. Selskapet World Bridge Holding ble etablert i 2020 og er nå fullfinansiert takket være flere investorer.

På WBT sin hjemmeside finner vi deres kjerneverdier:

GeO: Etter å ha holdt på med dette en stund nå, hvordan føler du så langt at dere har lyktes med det dere ønsket å sette i gang?

Thomas: Det er gått bra og etter intensjonene. Vi ønsker å bidra til det beste for bridgen og mener en kursendring må til når det gjelder flere viktige ting. Vi innser at det er nødvendig med samarbeid med de eksisterende bridgeorganisasjonene for å lykkes. Og vi har fått til en god dialog både med Det europeiske bridgeforbundet (EBL), Norsk Bridgeforbund (NBF) og andre. Vi er glade for at NBF er svært positive og ønsker samarbeid med oss. Sånn sett så er det god grunn til å tro at vårt bidrag kan bli til en vinn-vinn-situasjon for bridgen.

GeO: Enkelte skeptikere har fremhevet at en ny organisasjon for bridge kan være en trussel mot de eksisterende organisasjonene, World Bridge Federation, EBL, NBF og andre. Hva tenker du om det?

Thomas. Vi ønsker ikke å være noen trussel. Vi ønsker som sagt å bidra. Som allerede nevnt føler vi at det er en bra dialog med de tradisjonelle organisasjonene. Men vi mener nytenking må til, og at en ny aktør går foran med det er vel noe alle i bridgen bør være glade for. Vi vil alle at bridgen som vi er så glad i skal blomstre. Uten villighet til å tenke nytt er det fare for at dette flotte spillet vårt kan miste sin popularitet og i verste fall dø helt ut.

En entusiastisk Thomas Charlsen foteller om WBT

GeO: De WBT-turneringene som har vært arrangert frem til nå nylig har foregått online. Er det primært online bridge dere satser på?

Thomas: Nei, egentlig ikke. Men i disse årene med pandemi har det vært naturlig, og den eneste muligheten har stort sett vært å spille online. Idet online bridge tok av på grunn av at lock-downs osv. gjorde at vanlig face-to-face bridge ikke var mulig ble det dessverre også en rekordstor økning i juksavsløringer. Og det er jo noe av det vi virkelig ønsker å ta tak i. Vi ønsker «ren» bridge, «rene» turneringer. Jeg tror vi har lyktes bra med å kontrollere dette i våre turneringer. Men som svar på spørsmålet ditt kan jeg si at vi ønsker å arrangere gode, prestisjetunge turneringer face-to-face også. Og det har vi kommet i gang med. WBT Masters på Lillehammer i månedsskiftet mai-juni var starten på det.

GeO: Hvem har deltatt i turneringene deres?

Thomas: Vi har fått med spillere fra mange nasjoner, både veletablerte internasjonale størrelser, mer ukjente spillere og juniorer. Vi har også hatt et spesielt opplegg for å få med juniorer og tilbudt dem å spille gratis. Spillere som det nye norske stjerneskuddet Nicolai Heiberg Evenstad og andre har vært med, og nevnte Nicolai spilte jo også i det sterke feltet under WBT Masters på Lillehammer. På Lillehammer deltok tolv lag, og blant dem flere landslag. De fleste lagene hadde med en eller flere utlendinger. Det ble nesten som et mini-EM. Vi ønsket flere lag på Lillehammer, men et visst etterslep og treghet i det hele i kjølvannet av pandemien som jo ikke er helt over ennå får ta skylden for at ikke flere deltok. Vi mener likevel at Masters på Lillehammer ble en suksess, og det tyder tilbakemeldinger fra mange deltakere på også. I kommende face-to-face turneringer er planen å få med 20 lag.

GeOUndertegnede deltok på Lillehammer og kan underskrive på at arrangementet var en suksess. Det føltes som å delta i et internasjonalt mesterskap, en godt organisert turnering, godt nivå og mye spennende bridge.

GeO: Hvor går veien videre for WBT?

Thomas: Når det gjelder turneringer ser vi nå veldig frem mot WBT MASTERS COPENHAGEN som arrangeres 10.-14.oktober. Det tror vi blir kjempebra. Vi har fått en god deal med Hotel NH Collection og alt ligger til rette for noen flotte bridge dager i Kjøben. Turneringen der nede blir en finale og årets siste for WBT. Vi hadde et ønske å få til tre sånne masters i år, men et meget tett internasjonalt turneringsprogram gjorde det vanskelig. Men planleggingen for neste år er allerede i gang.

Thomas: Når det gjelder videreutvikling av konseptet og ideer fremover så er det flere ting på gang. Bl.a. ønsker vi å få til interessant overføring av bridge; video, streaming og TV fra turneringer. Der har bridgen fortsatt mye å lære av andre idretter. For eksempel har vi sett at sjakken har fått til glimrende overføringer hvor de har funnet balansen i det hele. Bridge-TV er ikke så enkelt da spillet er komplisert og ikke så lett å presentere for et bredt publikum. Men det gjelder jo sjakk også. Så dette bør være mulig! Forenkling og varierte, underholdende sendinger er stikkordene, og å få til noe lignende som sjakken har fått til burde være mulig for oss også.

GeO: Dere heter jo World Bridge Tour, men er dette likevel mest et prosjekt som gjelder Skandinavia og Europa?

Thomas: Vi har også fått med spillere fra andre deler av verden. På sikt ønsker vi å videreutvikle det hele, en bredere horisont for å si det sånn, og forhåpentligvis få til WBT-turneringer på andre kontinenter. Til det trenger vi samarbeidspartnere på de kontinentene. Vi har allerede etablert noe kontakt, bla. der hvor du som regel befinner deg, i New Zealand og Australia.

GeO: Da takker jeg for praten, Thomas. Det var informativt og interessant. Lykke til videre med prosjektet WBT!

Vanskelig motspill

Dagens spill er fra en parturnering i helgen. Utspillet avgjorde en del her, og utspill er jo nokså tilfeldig av og til. Men hva flere valgte å satse på er nok ikke et bra utspill veldig ofte selv om det selvsagt kan være riktig. Selv med det for spillefører gunstige utspillet må det spilles godt, og spillefører må gjenkjenne varianten som oppstår. Med åpne kort kan dog denne utgangen betes.

Øst åpnet med 1 ruter og syd meldte inn 1 NT. Hva ville du meldt som vest i den situasjonen?

Å melde en farge på to-trinnet over motpartens grandinnmelding er ikke krav, det viser kun en langfarge og ønske om å kjempe med kontrakten. Den vanligste meldingen med gode kort er dobler, straffedobling. Men her har vest en veldig uvanlig hånd. Mange bruker 2 kløver som begge major her, på lignende måte som mot åpning 1 NT. Det kan kanskje fungere, og andre bruker 2 NT over motpartens 1NT som kunstig, tofarget hånd. Så her er det flere muligheter alt etter hvilke avtaler man har. 

Vest valgte å doble. Da hoppet nord til 3 kløver, sperremelding. Øst doblet som forslag til straff, og syd passet. Hva nå?

Vest meldte 4 hjerter, en praktisk melding. Det kan imidlertid være slik at 4 spar er kontrakten med vests kort, hvis for eksempel øst har singel eller renons i hjerter og firekorts spar. Men 4 hjerter ble det, og nord spilte ut spar 10. 

Hvordan spiller du?

Hvis utspillet er en singelton vil antagelig motparten ta to sparstjelinger i tillegg til spar ess og to minor ess - to bet. 

Hvis du legger liten spar og fargen ikke sitter 4-1 kommer syd til å legge liten fra AJx, og det blir atagelig etter hvert to spartapere i tillegg til de to minoressene. 

Men denne sparkombinasjonen gir en mulighet, hvis spillefører kjenner igjen varianten. På den utspilte spar 10 kan han legge kongen! Det får en god effekt i dette spillet hvor det så slik ut:

Hvis spillefører legger liten på utspillet følger syd med spar 3 og damen vinner stikket. Så tar spillefører fire runder trumf og spiller kløver til kongen. Syd stikker og er innspilt. Men han kan ta for ruter ess og spille kløver. Spillefører får to avkast på minorstikkene, men han blir hengende med to spar og taper to stikk til i den farge.

Det er klart at kløver til nieren ville fungert godt da den krever esset. Syd blir innspilt og må gi spillefører både for ruter konge og to kløverstikk som gir avkast for tre spar. Men dypfinessen i kløver er kanskje ikke så enkelt å få til, husk man ser ikke alle kortene!

Enklere blir det en bra vinnersjanse om spar konge legge på over den utspilte tieren. Da forvandles spilleførers spar til en ren finesse over knekten idet syd må ta for esset, og Ø/V har igjen Q-8-6-5 mot 9-4 og syd kun knekt-3.

I andre stikk skiter antagelig syd til trumf. Fire runder trumf tas, så spilles kløver til kongen. Nå er syd ferdig. Spiller han spar 3 får den løpe til nieren, og det blir elleve stikk siden vests ruter kan kastes på kløver dame. Hvis syd spiller kløver tilbake kastes ruteren hos vest, så spilles spar 9 som får løpe og det blir fem trekk. Syd må faktisk ta for ruter ess for å unngå at det skal bli elleve stikk! 

Men du ser kanskje at det burde bli en bet, i alle fall om det spilles motspill med åpne kort. Inne på spar ess over kongen i første stikk kan syd ta for ruter ess og kløver ess, så skifte til trumf. Da er det spillefører som blir innspilt og må gi bort et sparstikk, betestikket. 

Sparutspillet var ikke noe blinkskudd denne gangen. Men med en makker som har 15, 16 eller 17 poeng kan det godt fungere med dobbeltonutspill. Hvis grandmelderen har A-K i spar eller A-Q bak kongen, kan utspilleren få en stjeling.

Kløver knekt virker som det normale utspillet. Kommer det må syd også spille veldig godt imot for å bete utgangen. Han må vinne med kløver ess, ta for ruter ess og skifte til trumf. Da kan ikke spillefører unngå to spartapere da han må spille sparfargen selv fra hånden.  

 

 

 

NORSK FEIRING PÅ MADEIRA!

Slik EM hadde utviklet seg ble det maks uttelling for Norge den siste spilledagen på Madeira.

BRONSE TIL NORGE OPEN!

Mot slutten var det klart at Norge ville sikre plass i VM neste år i åpen klasse. Det som etter hvert ble mer interessant var om det norske laget kunne klatre til pallplass. Det så bra ut i forhold til at Italia som lå som nr. 3 på slutten møtte de to nasjonene som var suverene helt på toppen, Nederland og Sveits. 

Og Italia stivnet på oppløpssiden. Da de gikk seg på et stortap mot Sveits i nest siste kamp, og Norge samtidig knuste Frankrike gikk vårt lag forbi og inntok 3.plassen med bra margin før siste kamp. Kun teori kunne da ta fra Norge bronsen. I siste runde ble det en jevn kamp for Norge mot Hellas (tap med 1 IMP), men det gjorde ingenting. Norge kunne tålt et stort tap, og da også Italia tapte siste kamp var Norge hele 15,5 VP foran dem til slutt.

Fortjent feiring for de norske bronsegutta!

Dermed har Norge blitt veldig stabil i medaljekampen i de internasjonale mesterskapene. Det ble jo bronse i Bermuda Bowl (VM) også tidligere i år. 

Vi gratulerer med bronse til Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Boye Brogeland, Chrstian Bakke, Terje Aa og Allan Livgård, samt NPC Tolle Stabell og Coach Sten Bjertnes! 

Nederland vant OPEN foran Sveits. Verken Danmark (11) eller Sverige (14) klarte å komme seg med til VM neste år.

NEGLEBITING I DAMEKLASSEN

I LADIES kunne det norske laget selv kontrollere det med å sikre topp-8 plassering den siste spilledagen, og dermed være klare for VM. Men da det ble to tap ble det fryktelig spennende. Både Irland og Estonia var veldig nære det norske laget til slutt, og til slutt var irene kun 1 VP bak Norge som altså klarte å klamre seg til 8.plassen og dermed får nok en sjanse til å spille VM (Venice Cup) neste år. 

Turneringens aller siste spill (mot Italia) kom godt med for damelaget. Hadde det gått galt ville Irland endt foran Norge.

Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad spilte 4 hjerter som N/S. Det ser ut som en nesten-slem dette, men med kun tre trumf hos syd blir det for vanskelig å vinne tolv stikk. Hvis spillefører løser trumfen (kongen fulgt av finesse) blir hun hengende med for mange spar. Riktig spill er vel å trumfe to spar og håpe trumfen ikke gir en taper. Men da blir det normalt en spartaper i tillegg til en trumftaper. Det ser nesten ut som de kan gå an å jobbe frem ett ekstra kløverstikk også, men det blir litt mye arbeid, og litt for kronglete. Det var kun noen svært få som vant tolv stikk i dette spillet, og de spilte utgang. 

Hvis Italia hadde kopiert Norge sin +450 for 4 hjerter med 11 stikk (eller vunnet kun ti stikk i utgang) ville Norge falt til 9.plass. Da de italienske damene meldte slem og gikk en bet ble det 10 IMP til Norge, en sukkerbit i bånn på listen som enkelte kaller det, 10 IMP til Norge. Og da var det klart at det blir tur til VM i Marokko i 2023!

Klare for VM: f.v. Jon-Egil Furunes (Coach), Anne-Lille Helleman (NPC) og spillerne Ann Karin Fuglestad, Torild Heskje, Marianne HArding, Liv Marit Grude, Gunn Tove Vist og Bodil Nyheim Øigaarden.

Dameklassen ble vunnet av Polen foran Sverige og Israel. De danske damene gjorde også en god jobb og ble nr. 5. 

SOLID AVSLUTNING FOR SENIORENE

De norske seniorene har spilt sterkt på Madeira og ligget godt plassert gjennom hele mesterskapet. Mot slutten så det ut til å bli litt spenning om kanskje topp-8 plassering kunne ryke. Men med middels siste dag mot god motstand sikret de 7.plass, vel 12 VP foran den triste 9.plassen. 

En sterk prestasjon av seniorlaget, og en fin opptur etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. På laget spilte:

Odd Frydenberg, Lars Eide, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Arve Farstad og Jan Mikkelsen.

Sverre Johnsen var spillende kaptein og Åse Mogstad Coach.

Polen vant også seniorklassen. Danmark ble nr. 2 og Sverige nr. 3, med andre ord en  fremragende skandinavisk innsats i denne klassen.

For det norske mixlaget ble det en tung affære dette mesterskapet. De vant syv av 21 kamper, og endte som nr. 19. Vi hadde større tro på mix-laget, erfarne spillere og flere av dem med internasjonal erfaring. Det gikk ikke denne gangen, men vi får tro mesterskapet er en god erfaring og at Norge Mixed kan hevde seg bedre neste gang.


 

Lekker spilleføring av Helgemo

I kampen mot Skottland på mandag fant Geir Helgemo en elegant spilleføring som det er vanskelig å tenke seg hvordan han kom på. Dessverre satt det slik at det ikke var nødvendig, men vakkert var det likevel.

Syd åpnet med 3 kløver, og Geir (vest) doblet. Nestemann høynet til 4 kløver, og etter to passer meldte Helgemo 4 hjerter som virker nokså normalt.

Fra nord kom en trumf i utspill, og Helgemo tok de tre store trumfene. Da oppdaget han at 3 kløveråpneren hadde fire trumf, og derfor sannsynligvis 4-6 i hjerter og kløver, for nord må nesten ha dobbel kløver siden han sa 4 kløver. Det ser mørkt ut, for det er en trumftaper, og med spar konge bak som er veldig sannsynlig er det to spartapere samt en rutertaper, sannsynligvis fire stikk til N/S og i så fall en bet. Har du fantasi nok til å se noen mulighet om det sitter som det sannsyligvis gjør, begge de sorte kongene bak?

Etter tre runder trumf kom et veldig uvanlig trekk, spar dame fra hånden! Det er nesten som man må klype seg i armen - spilte han virkelig det?

Nord stakk med spar konge og spilte spar knekt tilbake til esset, syd fulgte farge. Nå tok Helgemo for ruter ess, og syd fulgte med tieren. Dermed var fordelingen klar, syd hadde startet med 2-4-1-6 og satt nå med den største trumfen og ellers bare kløver. Helgemo spilte inn syd på trumfstikket hans og visste at han ville få kløver tilbake til saksen slik at håndens tredje spar kunne kastes på det andre kløverstikket. Simsalabim, dermed var de tilsynelatende fire taperne forvandlet til tre, og +620 kunne noteres. Etter denne spilleføringen fortjente spillefører at det ikke satt sånn som det gjorde:

Kløver konge satt i saksen, så en vanlig klubbspiller ville også vunnet 4 hjerter. Dermed ga ikke spillet særlig utslag, Skottland Ø/V var i 3NT og fikk ni stikk, 1 IMP til Norge. 

Merk den ekstreme sperrestilen. Åpningen 3 kløver i åpning er en ting. Det skjedde ved flere bord. Men å løfte til 4 kløver er en melding som ikke passer med makkerens åpningsstil. Skottene var dermed helt ute og syklet, en doblet kløverkontakt blir blodbad selv i gunstig sone. Det kunne ikke Ø/V vite, og en dobling fra øst ville vært for uttak. Nok en dobling fra vest over 4 kløver ville fungert denne gangen, men det kan en annen gang føre til at makkeren melder 4 spar på en firekorts farge hvor 4 hjerter godt kan være beste kontrakt.  

EM AVSLUTTES ONSDAG

Det gjenstår kun to kamper i EM (tre i Mix-klassen). I OPEN er Norge i praksis klare for VM neste år. Kun mikroskopisk teori kan frata Norge den plassen, og det er mye mer sannsynlig at de kan kapre bronsemedalje. Det norske laget ligger på 4.plass, fattige 0,32 VP bak Italia. Nederland og Sveits er langt foran og kjemper om gull og sølv. I de to siste kampene skal Norge spille mot Frankrike og Hellas som ligger på henholdsvis 15. og 18.plass. Italia skal møte de to topplagene Nederland og Sveits, så muligheten for norsk medalje i den klassen bør være stor. Bak Norge er det en luke på 18VP til Polen.

I dameklassen kjemper Norge en hard kamp for å holde seg på topp-8 og kvalifisere laget til VM. De norske damene er på 8.plass før de to siste kampene, nesten 12 VP foran Irland på 9.plass. Det er dessuten små marginer til de foran, og Norge skal onsdag møte Frankrike (nr. 6) og Italia (nr. 14).  

I seniorklassen er det omtrent samme situasjon. Norge SENIOR har falt litt på listen og ligger som nr. 8, men skal møte to sterke nasjoner, Sverige (4.plass) og Israel (3.plass).

Det kan altså bli tre norske lag som kvaller til VM, men med en ikke så god avslutning kan det også bli kun ett lag, det i åpen klasse.

Kampen mot Tyskland i OPEN ble en ellevill affære med mange svingspill. Hele 115 IMP ble scoret, sluttresultat 75-40 til Norge (17,45 VP).

Et deilig gevinstspill for Norge var dette:

Det vanligste resultatet på dette spillet var +620 eller +650 til Ø/V i sparkontrakt. Det var også en lang rekke +100 og +200 på Ø/V etter motspill mot 5 ruter doblet, eller udoblet. 

Mot Allan Livgård og Terje Aa var N/S med til 6 ruter doblet over 5 spar som ville gått bet med riktig motspill. Det norske paret fikk med seg motspillstikkene og noterte +500 etter kløver ess i utspill.

Christian Bakke og Boye Brogeland var med til 5 ruter som de fikk spille udoblet. Bakke fikk hjerter knekt i utspill. Idet forsvaret kommer inn i hjerter må de ta de to kløverstikkene. Motspillet klikket, og Bakke skrapte sammen elleve stikk og +600. Spillet ga 15 IMP til Norge.  

 

 

 

Utspillsdobling

Å doble kunstige meldinger for utspill er en ganske vanlig strategi, men mange er ikke helt klare over at det kan være farlig. I de tilfellene en slik dobling er for dristig, og farlig, slipper man ofte unna om motparten ikke er så veldig gode, de vet ikke hvordan ta seg av det. Men særlig om det er sterke motstandere kan det skje skumle ting, av og til med «postnummer-score» som resultat.

Hvis de dobles med for svak farge, og/eller egen side ikke har noen verdier, kan de som har blitt doblet gjøre om spillet til et dramaspill ved å redoble og spille den kontrakten redoblet. Da står mange poeng på spill, mulig utgangsbonus og kanskje redobled overstikk!

Det kan skje om for eksempel grandåpneren ser at makkerens Stayman 2 kløver eller Puppet Stayman 3 kløver blir doblet (for utspill), og han selv sitter med en meget god kløverfarge. Redobler fra grandåpneren er da et forslag til å spille den kontrakten redoblet. Han som meldte den kunstige meldingen kan ikke stå med på det alltid, men har han noen stikk i sidefargene, og særlig om han har et par kort i den fargen som eventuelt blir trumfen i redoblet kontrakt, bør han passe ut og la grandåpneren spille den uvanlige kontrakten. Den kan ofte vinnes på rå styrke selv om det blir noen trumftapere.

Her er et skrekkens eksempel fra EM.

                                                

Øst var iren Tom Hanlon, en svært dyktig spiller. Irland har forresten gjort det bra i EM så langt og ligger på 6.plass før innspurten tirsdag og onsdag. Jeg kjenner selv Tom godt og har vært lagkamerat med han flere ganger i Australia. Han er dessuten en meget god pokerspiller. Men i dette tilfellet i Irlands kamp mot Frankrike ble det kanskje litt for mye poker og ikke så mye bridge? 

Syd åpnet med 1NT, og nord meldte 3 kløver – Puppet Stayman. Å doble nå kan nok noen ganger fungere godt. Men grandåpneren sitter bak, og øst har vel ikke noen sikker viten om at kløverutspill behøver å være bra? Dessuten er det altså en viss fare for at motparten kan straffe den (litt) for friske doblingen. Og det var akkurat det som skjedde. Syd redoblet, og det gikk lynraskt pass rundt.

«Ooops», tenkte nok Hanlon akkurat da…

Og 3 kløver redoblet var en bombesikker kontrakt. Den ble vunnet med utgangsbonus og ett redoblet overstikk, N/S +840.

Det kan nesten se ut som om det er mulig å vinne enda ett stikk, i alle fall med åpne kort, altså to redoblede overstikk og i så fall den «søte» scoren +1240.

Å ha -840 på lista er selvsagt ille nok, og pinlig, men her hadde i alle fall N/S en sikker utgang, dog utenfor sonen. Ved det andre bordet ble det +430 til N/S i 3NT. Spillet kostet defor 9 IMP for Irland i kampen som de likevel vant med hele 31 IMP. Om det hadde blitt enda ett overstikk ville den nokså feilplasserte doblingen kostet 13 IMP.

EM går mot slutten

I OPEN holder Norge koken, og mandag ble det god uttelling. Først ble Danmark slått kraftig (18,44 – 1,56 VP). Det var en solid nedtur for det danske laget som lå i posisjon til å kjempe om en topp-8 plassering (VM plass), mens kampen var en fortsettelse av den gode morske innsatsen som konsoliderte stillingen inne i den (VM) gruppen.

Lovende debut for Danmarks Christian Lahrmann (19), den yngste spilleren i EM (foto: VM bulletinen/Arianna Testa)

Etter to fine seiere til for Norge, mot Skottland (16,26 VP) og Island (13,75 VP) ligger det norske laget i åpen klasse på 4.plass. Det er 23 VP ned til niende og kun 13 VP opp til bronse. I morgen spilles tre kamper, og avslutningsdagen onsdag er det kun to kamper.

Norge DAMER vant sine to første kamper på mandag, men så ble det et ganske klart tap for England. Dermed ligger de som nr. 9. Det blir en knivskarp kamp for vårt damelag om å sikre seg VM-billetter.

Norge SENIOR ser ut til å klare det som nok var hovedmålet deres på forhånd, topp-8. Intet er sikkert med fem kamper igjen å spille, men marginen ned til den triste niendeplassen er nå 25 VP. Ser en oppover på listen er det kun 9 VP opp til bronse!

Norge MIXED har ikke fått det til og ligger i bunnsjiktet. Vi får håpe på en bra avslutning for dem, og så får de heller se dette mesterskapet som en nyttig erfaring.

Seniorlaget har imponert så langt i denne turneringen etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. I kampen mot Sveits ble det komfortabel seier med 27 IMP, og dette spillet bidro godt:

Arve Farstad (vest) var i 5 kløver doblet og vant den. Det er vanskelig å se hvordan den skal kunne vinnes om nord simpelthen spiller tre ganger spar. Det oppstår ingen skvis (nord kan holde ruteren), selv om det kan se litt ut som en mulig criss-cross skvis mot syd. Men 5 kløver ble vunnet noen andre steder også. Helgemo vant også 5 kløver doblet i Norge sin kamp i åpen klasse mot Island. Der kom to store spar ut, og nord visste at det ikke var flere sparstikk å hente. Så han skiftet til hjerter, uvisst av hvilken grunn, for det er vanskelig å se at hjerterskift kan haste i dette motspillet? Det er kanskje mulig, hvis det for eksempel haster med å ta hjerterstikk (da må vest har noe sånt som singel ruter konge og kan få kastet hjerter?), men skift til hjerter ble i alle fall fryktelig galt her.

Da Helgemo fikk hjerterskift i tredje stikk ble det greit for han. Syd måtte dekke, og med tre mulige inntak til øst i trumf var det «bare» å gå over der flere ganger og presse ut syds hjerter for etter hvert å ha ett godspilt stikk i den fargen (merk at syveren faller), og det stikket ga avkast for rutertaperen. Pluss 750 var for Norge OPEN verd 14 IMP da Island gikk en bet i 5 kløver doblet ved det andre bordet.

I Norge SENIOR sin kamp ga spillet enda flere IMP til Norge.

Farstad noterte som nevnt +750 for 5 kløver doblet med elleve stikk. Ved det andre bordet var Lars Eide (nord) i 4 spar. Øst spilte ut hjerter 10. Det er lett å se beten i dette motspillet, men det er hvis det er åpne kort. Øst kan få komme inn to ganger på sine minor ess og gi vest to stjelinger ved å spille hjerter hver gang. Det ville gitt to bet, og kun en bet kan skje på mange måter. Men Ø/V visste ikke sitsen, og da sveitsernes motspill ble feil noterte Eide som eneste mann i alle de fire klassene +620 for 4 spar med ti stikk! Spillet ga hele 16 IMP til Norge SENIOR.

EM: Hva har skjedd med Sverige? (Åpen klasse)

Det svenske laget åpnet EM som forventet, mange gode kamper og plassering på topp 3-4 i de første 15 rundene. Så kom en sjeldent voldsom kollaps. Syv kamper på rad ble tapt, flere av dem med stygge sifre. Det er nesten ikke til å tro når en leser resultatene som fra og med runde 15 var slik i VP:

En kamp i nærheten av middels, ellers soleklare tap, bla. mot Norge som vant med 17.17 - 2.83 VP. Sverige har et snitt på 4,3 VP på disse syv kampene. 

Hva har skjedd med det til vanlig solide svenske laget?

I søndagens siste kamp mot Serbia ble svenskene feid av banen og fikk kun 0,48 VP. 

Det er i alle fall tydelig laget deres kom fullstendig i ufase. Da blir ofte det meste galt, og her er et eksempel på hvor nitrist det kan være å spille bridge når alt man man prøver på blir feil.

      NORD

Jeg har dessverre ikke fått tak i meldingsforløpet her, Sverige-Serbia ble ikke overført på BBO. Det jeg vet skjedde viser likevel hvor trøsteløst det kan være noen ganger.

Det er grunn til å anta at syd åpnet med 3 kløver, og der det skjedde i andre kamper sa flere på vests plass 4 spar. Nå melder nord nokså automatisk 5 kløver, og jeg vil tro at øst over det meldte 5 spar. Om N/S stampet i 6 kløver eller ikke er usikkert, sannsynligvis ikke. I alle fall endte vest i 6 spar, og nord skulle finne et utspill.

Hvordan ville du tenkt før du sender i vei et utspillskort her?

Det er vel sannsynlig at en av dem er renons i kløver, hvis ikke er det merkelig at de har meldt seg opp i slem når de også mangler trumfesset. Hvis vi ikke har kløverstikk å ta som er det mest sannsynlige kan det kanskje hende makker har singelton ruter? Og du har jo et hurtig inntak i trumf og kan om det er slik gi makker en ruterstjeling. 

Fornøyd med ressonnementet?

Det er mye mulig den svenske nord tenkte omtrent i de baner, for en liten ruter ble utspillet hans.

Det ble feil.

Makkeren hadde ikke singel ruter, og kløverutspill ville betet slemmen direkte. Men det var sannelig forferdelig uflaks at 6 spar skulle fyke hjem selv etter ruter ut. 

N/S kunne tatt ett kløverstikk og trumfesset gir i så fall beten. 

Når man ikke får med seg et ess i en sidefarge mot en slem er det alltid fare for at de kan få kastet unna kort i den fargen og unngå taperen der. Men her var den eneste fargen kløveren kunne kastes på hjerter, og der har Ø/V syv kort. Altså måtte hjerteren sitte 3-3 for at dette skulle gå galt for svenskene.

Og det gjorde den.

Tre ganger hjerter før trumf ble spilt gikk bra for spillefører, bort med kløvertaperen hos vest, og så trumf. Dermed ble det en voldsom +980 til notering for Serbia. Ved det andre bordet var også Sveriges Ø/V-par i 6 spar, men der kom kløver ut og det ble en bet. Spillet ga 14 IMP til Serbia som vant kampen med hele 71-17. 

Det ser untektelig ikke særlig lyst ut for Sverige i OPEN etter noen fryktelige dager. De ligger på 17.plass, 25 VP bak England på 8.plass. Det er imidlertid åtte kamper igjen, og mye kan selvsagt fortsatt skje. Fire av svenskenes motstandere mot slutten er imidlertid lag på topp-8, Sveits, England, Polen og Litauen. Det er med andre ord ganske sannsynlig Sverige for en gangs skyld ikke klarer å kvalifisere seg til VM som går i Marokko i 2023.

 

EM: Det norske damelaget klatrer på listen

Søndag startet med et tap for det norske damelaget, men så kom to store seiere mot Ungarn og Tyskland. Dermed klatret Norge til 8.plass, akkurat inne blant dem som får plass i neste års VM om det ser slik ut til slutt. De tre klassene LADIES, SENIOR og MIXED har nå spilt litt over halvparten av kampene. 

Seniorlaget vårt fortsetter sin gode innsats og ligger på 4.plass, mens mix-laget fortsatt ikke får helt dreisen på det og ligger som nr. 18.

I OPEN ble det en liten seier mot Romania før det ble tap med omtrent samme sifre mot Sveits. I den siste kampen søndag fikk imidlertid det norske laget en solid trøkk, uberegnelige men av og til svært velspillende Ungarn slo Norge med hele 57-15 (18.33 - 1,67 VP). Dermed falt Norge til 7.plass. Det er fortsatt god margin fra Norge ned til den kjedelige 9.plassen (ikke VM plass), i øyeblikket litt over 16 VP. Åpen klasse har nå spilt 21 av i alt 29 kamper.

SVENSK KOLLAPS I OPEN

Det svenske laget er nesten alltid å regne med høyt oppe i internasjonale mesterskap. I årets EM så deg også slik ut, svenskene lå på topp 3-4 i de femten første rundene.Så skjedde noe merkelig, Sverige tapte syv kamper på rad! Dermed ligger de svært overraskende helt nede på 17.plass.   

HARDMELTE SLEMMER

Kampen i OPEN mot Sveits startet med et tøft spill å få i fjeset for Norge.

Gawrys-Klukowski sto på til 6 hjerter med dette, steinhardt meldt!!

De mangler ett nøkkelkort og trumf dame, og med kun åtte trumf til sammen er dette en for hardmeldt slem. Grude (nord) som hadde vært inne og meldt 2 ruter spilte ut ruter ess og fortsatte med en liten ruter. Hvordan ville du spilt nå?

Det må ha vært innmeldingen med få honnørpoeng som fikk Klukowski til å spille på en veldig fresk trumfvariant basert i at han trodde nord hadde god fordeling. Han stjal den andre ruteren før han spilte hjerter ess - begge fulgte med småkort - fulgt av hjerter 9 som fikk seile! Og det var en innerblink:

I dette spillet var alle unntatt Klukowski-Gawrys og ett par til i utgang. Det andre paret som var i slem i OPEN fant ikke denne hjertervarianten og gikk bet. Med +450 til Norge og vunnet slem til Sveits startet kampen med en svært uheldig 11-imper ut for Norge.  

Et brutalt tapsspill, altså, og Sveits var det eneste paret med +980 av alle parene i hele salen, fire klasser inkludert. I LADIES var det ingen som meldte slem. I SENIOR to slemmeldere, begge gikk bet, og i MIX-klassen var det ett par som meldte slem og gikk bet. 

Herren gir og herren tar heter det imidlertid. Mot slutten av kampen meldte Brink-Drijver for hardt da de kom i 6 spar med dette:

Slemmen hadde visse sjanser om en ser kun på N/S sine kort, men det er alt for hardt. Denne gangen ble det to bet, og da Grude-Helgemo spilte 4 spar med ti stikk ble det 11 IMP inn for Norge. 

Kampen endte med sveitsisk seier 34-25.

 

EM: Solid dag for Norge

I EM på Madeira spilte kun Mix-klassen tre kamper lørdag, de tre andre klassene ble det kun spilt to.

Dessverre har ikke Norge sitt mix-lag fått det til.og sliter langt nede på listen, de er nå nr. 19 av 22 nasjoner.

Damelaget vårt ligger fortsatt under middels, men lørdag slo de sterke Sverige såvidt før det også ble seier mot Irland. 14 plass så langt er langt fra forventningene, men det er kun 13 VP opp til 8.plassen (VM kvalik). I begge disse klassene er det fortsatt ikke halvspilt, så det er håp om klatiring på tabllen for de norske. 

Norge SENIOR gjør det fortsatt skarpt. Etter seier mot Nederland i første kamp lørdag tok de ledelsen i turneringen! Men så kom et klart tap for Island, og dermed var det tilbake til 3.plass, 

I ÅPEN klasse ble det to ganske klare seiere for Norge, mot Italia og Irland. Det holder til 3.plass etter 18 av 29 kamper. Norge er 10,5 VP bak Sveits som er på 2.plass, mens lederlaget Nederland har stukket fra og har nesten 40 VP mer enn Norge.

Norges kamp mot Italia i OPEN ble vunnet med 26-14, og det var svært få svingspill. Det eneste tosifrede utslaget kom i dette spillet:

Grude sin 2 ruter etter vest sin opplysende dobling viste hjerterstøtte (overføring), og såvidt jeg vet lover det en hyggelig hånd (direkte 2 hjerter er svakere). Da meldte Helgemo utgangen i hjerter som var en vanlig kontrakt rundt omkring i salen. 

Vest spilte mot 4 hjerter ut kløver A fulgt av liten kløver til østs dame. Helgemo valgte i det stikket å kaste en spar. Det er bytting av stikk - forsvaret får to kløverstikk i stedet for ett i kløver og ett i spar. Det gjør imdilertid at spillefører har litt bedre kontroll, han har ikke blitt kortet i trumf. Fra øst kom ruter knekt. Det var veldig sannsynlig at vest har kongen etter hans opplysedne dobling, så Helgemo lå unna den første ruteren. Det kom nok en ruter og Da stakk nordmannen med esset. Da kongen kom på under esset hadde Helgemo full kontroll. Han spilte liten ruter i den hensikt å stjele hos nord. Trumfkongen bak han som ikke hadde flere ruter gjorde at det ikke var noen fare. Vest satte i en trumf, men nord trumfet over, og trumfen ble tatt ut. Ruteren stod, ti stikk og +620 til Norge. 

Versace fikk ikke til dette ved det andre bordet etter at Brogeland fant et meget godt utspill, trumf, i stedet for å lette på en kløverhonnør. Versace gikk en bet, Norge +100 og 12 IMP, akkurat seiersmarginen i kampen.

Godt over halvparten av N/S-parene i OPEN gikk bet i 4 hjerter.

Dette spillet ga norsk gevinst også i dameklassen da Sverige gikk bet i 4 hjerter, Marianne Harding vant den og fikk sogar fem trekk som den eneste spilleføreren som fikk overstikk!

I SENIOR ble det i Norge sin kamp bet i 4 hjerter ved begge bord.

Norge MIX tapte spillet da vårt par gikk bet i 4 hjerter mens motstanderlaget Portugal fikk hjem utgangen. 

 

 

 

Norge slo Sverige - igjen

Svenskelandskampen er som tidligere nevnt et viktig begrep i norsk idrett. Å slå søta bror er noe av det viktigste for mange nordmenn. Så også i bridge!

Etter en oppløftende uke sett med norske øyne med to seiere i fotball mot vår erkefiende Sverige skulle det norske EM-laget i åpen klasse opp mot Sverige fredagens siste kamp, i runde 16. Det kom etter to tap, både Israel og Litauen ble for sterke, og Norge falt til 5.plass etter runde 15. Men i dagens siste kamp ble Sverige slått ganske kraftig, 39-6 i IMP. Det utgjør 17,17 – 2,83 VP, og dermed er Norge tilbake på 3.plass i sammendraget idet denne klassen har spilt noe over halvparten av kampene.

Nederland og Sveits har fått en liten luke i toppen av tabellen.

I tillegg til håpet om å kjempe om medalje er det selvsagt uhyre viktig å bli på topp-8 i EM da det gir plass i neste års VM. Fra Norge sin poengsum ned til 9.plassen er det i øyeblikket ca. 17 VP.

Alle resultatene for alle fire klassene, bulletiner osv. finner du her.

Damelaget vårt har slitt litt i starten av dette mesterskapet. Det ble ikke seier før i deres femte kamp, men da kom to seiere på rappen. De ligger likevel noe under middels på 14.plass av 19 nasjoner.

Seniorene har derimot startet meget bra. Fredag ble det tre seiere til, og Norge Senior har tapt kun en kamp så langt, den første hvor de tapte med 6 IMP mot Danmark. Vårt lag ligger på 3.plass.

Det norske mix-laget har som damelaget slitt noe i starten. De har vunnet to av seks kamper og ligger litt under middels på 15.plass av 22 nasjoner.

Det er langt igjen, så et par bra dager kan bringe både dame- og mix-laget opp så de kan være med å kjempe om VM-billetter.

I kampen mot Sverige i åpen klasse var Norge klart best, og Sverige tapte kampen pga. 4-5 utgangsspill. Feilvalg, litt dårlige avgjørelser hvor de norske gjorde det riktige, og dermed var omtrent 40 IMP tapt for svenskene. De vant kun noen småimp tilbake, og det endte altså med klar norsk seier.

Her er et par spill som gikk i norsk favør i "svenskelandskampen".

Begge Ø/V-parene var i 4 spar med vest som spillefører etter overføringsmelding fra øst.

Geir Helgemo fikk kløver ut fra nord og hadde tre kløverstikk med det samme. Siden trumfen sitter slik den gjør blir det tre trumftapere. Dermed må spillefører unngå rutertaper. To ruter kan kastes hos øst på de kløverstikkene, den andre honnøren og tieren. En ruter til kan kastes på vests fjerde hjerter, men spillefører må gjette hvor hjerter dame befinner seg. Det gjorde (som vanlig) Helgemo, og han tapte kun de tre trumfstikkene, +420.

Ved det andre bordet kom hjerter ut fra nord mot den svenske spilleførerens 4 spar. Da måtte han tippe kløveren, dvs. enten ta finessen med å la knekten seile, eller spille på at damen sitter tredje på en av sidene ved å trumfe en kløver. Han valgte feil, en bet og 10 IMP til Norge.

Så tar vi med en meldesituasjon hvor vest satt med dette (ingen i sonen og syd er giver):

Hvis syd åpner med en «vanlig» 1 kløver er det ganske opplagt å melde inn 1 ruter. Hva om syd åpner med 2 kløver etter Presisjon (minst fem kløver, åpningsstyrke)? Melder du inn 2 ruter?

Jeg tror de fleste norske turneringsspillere ville meldt inn uten å tenke seg særlig om. Og det er greit nok, ingenting feil med å melde med dette synes jeg.

Mange av de internasjonale topp-parene har faktisk en ganske konservativ stil når de gjelder innmelding på to-trinnet, spesielt hvis de er i sonen. Her var det alså ingen i sonen.

Slik innmelding på to-trinnet er veldig ofte sekskorts farge, eller hvis det er kun femkorts har de ofte en skikkelig åpningshånd. Dette er ikke mest fordi det er så farlig, at man kan bli straffedoblet, men minst like mye fordi det er lettere for makkeren hvis innmeldingen er konstruktiv, og egen side kanskje sitter på en utgang.

Disse kortene er kanskje i grenseland, men å passe kan fort gjøre at Ø/V blir på etterskudd, typisk når nord løfter til 3 kløver. Det er kanskje best å kaste seg inn med det samme.

Helgemo gikk innpå med 2 ruter. Det var det siste som ble sagt i det meldingsforløpet bortsett fra tre ganger pass!

I vests 2 ruter udoblet ble det tre bet, Sverige N/S +150.

Det er klart nord hadde et håp om en gjenåpningsdobling fra syd. Dobler fra nord ville vært negativ dobling. Syd så imidlertid ingen grunn til å doble opp med dobbelton ruter og helt minimum. Dermed gikk de glipp av å kunne spille motspill mot 2 ruter doblet, eller glipp av en fin sparkontrakt hvis nord hadde meldt første gangen. Men står det i utgang N/S?

Det står ikke i 4 spar – i teorien.

Forsvaret har to hjerterstikk, ett trumfstikk, og spillefører kan ikke bli kvitt nok ruter hos nord, så ett stikk i ruter til Ø/V blir betestikket. Men teori og praksis er som kjent to forskjellige ting!

Om syd er spillefører er ruter konge i utspill mot 4 spar helt naturlig. Hvis det er nord som spiller 4 spar kan ikke øst klandres for å spille ut sin single ruter. Med ett av de utspillene får spillefører raskt kvittet seg med to hjertere på A-Q i kløver.

Det ble en lang rekke +420, flest +450 og til og med noen +480 på dette spillet. Kun to par fikk betet utgangen, og den litt merkelige kontrakten 2 ruter av vest med tre bet ble spilt to steder i åpen klasse.

For Norge spilte Bakke-Brogeland 4 spar med elleve stikk, 7 IMP til Norge.

N/S +450 var uavgjort spill både i seniorenes og damenes kamp. Norge mixed tapte 9 IMP på dette spillet da motstanderlaget noterte +450, mens det norske paret N/S lot Ø/V spille 1 ruter etter åpning 1 kløver og 1 ruter innpå.

EM: Sterk dag i OPEN og SENIOR

Torsdag startet de tre EM-klassene LADIES, SENIOR og MIXED etter at OPEN har spilt hele uken.

Etter et par middelsdager ble torsdag en veldig solid dag av det norske laget i OPEN. Det ble tre fine seiere, mot England, Tyrkia og Wales. Etter det ligger vårt lag på 3.plass. I denne klassen nærmer lagene seg halvspilt serie.

Lederlaget i OPEN, Nederland har fått opp en liten luke, 14 VP foran Sveits og 20 VP foran Norge.

Norge SENIOR startet bra. Et lite tap for Danmark ble fulgt opp med to fine seiere. Etter første dag ligger laget på 4.plass av 19 nasjoner.

Norges damelag fikk ikke noen god start. Det ble to tap før de hadde oversitt i dagens siste runde (det er ujevnt antall lag i dameklassen). Det gir kun 15.plass blant 19 deltakende nasjoner. Men de har nettopp startet, og vi både håper og tror vårt erfarne damelag får opp dampen etter hvert.

Også mix-laget trøblet litt i starten. Det ble to tap, men en fin seier mot England (10 IMP). De ligger på 14.plass blant 22 lag.

I Norge sin kamp mot England løste Tor Eivind Grude en meldesituasjon bedre enn den engelske øst-spilleren i det spillet du her får presentert.

Giver syd, alle i sonen.

Syd åpnet med 2 hjerter, og Geir Helgemo (vest) meldte inn 3 ruter. Nord sa 3 hjerter og det var Tor Eivind sin tur. Han sa simpelthen 3 spar, en logisk melding etter min mening, og det fungerte bedre enn den engelske øst ved det andre bordet sin melding, han doblet nemlig opplysende. Doblingen er for å få både spar og kløver med i samtalen, men jeg tror det fungerer bedre i mange sånne situasjoner å doble med kun fire spar og kløverfarge, og ofte litt semitilpasning i ruter. Det er ofte bedre å få meldt fra om femkorts majorfarger med det samme heller enn å doble.

Over Grude sin 3 spar meldte Helgemo 4 ruter. Grude ga opp og passet.

Det ble to bet i 4 ruter, England -200. Ingen katastrofe, man må jo melde selv om det er fare for å gå bet noen ganger, og neste gang har Ø/V utgang i kortene.

Østs dobling ved det andre bordet fungerte mye dårligere siden engelskmannen over makkerens 4 ruter følte han nesten måtte annonsere sparfargen nå, på firetrinnet. Vest tok ut i 5 ruter, og nå syntes Bakke (nord) det fikk være nok, dobler!

Brogeland-Bakke fikk tak i +800 i 5 ruter doblet, 12 IMP til Norge som vant kampen med 16 IMP.

I det neste spillet som er fra Norge sin kamp mot Wales måtte motspillerne være nøyaktige.

Giver syd, Ø/V i sonen

      Motspiller

                                            Blindemann

Vest hadde åpnet med 1 hjerter, og det nord nå vet er at vest antagelig har en bra åpning med noe ekstra. Vest skal til slutt spille 4 hjerter.

Allan Livgård spilte ut ruter ess. Her er det litt sånn makkerparavtaler hva signalene betyr, noen bruker fordeling, de fleste norske spillere bruker imidlertid et enkelt opplegg med styrke/svakhet hvor styrke simpelthen betyr: Jeg tror du skal fortsette med den fargen makker! 

Aa (syd) la ruter 8, for de bruker høyt som styrke på honnørutspill. Spillefører la ruter dame for å lure nord til å tro at det var en singelton, men det lurte ikke Livgård. For Aa ville ikke lagt ikke ruter 8 fra 8-5-4, og det er det han må ha om vests dame er et ærlig kort (singelton). I så fall ville syd etter deres metode lagt ruter 4, tydelig svakhet. I dette tilfellet blir det samme resonnement om man bruker lavt som styrke. Syd legger femmeren styrke, og om vest forsøker å tåkelegge med damen hjelper ikke det. Nord vet at syd ikke ville lagt femmeren fra 8-5-4, men etter den metoden ruter 8 som så tydelig svakhet som mulig.  

Dette er et logisk, enkelt og godt motspill, Aa ba simplethen om fortsettelse! Da gjorde Livgård det, han spilte ruter konge og en til selv om han visste at vest kunne trumfe over syds trumf i tredje ruterrunde. Og det var akkurat det som skulle til får å bete denne utgangen.

Siden N/S fikk "drept" det mulige ruterstikket for spillefører, et stikk som i så fall ville gitt sparavkast, ble det senere en taper i spar i tillegg til trumfesset som sammen med de to ruterstikkene i starten ga en bet. 

Ved det andre bordet spilte Helgemo (vest) 4 hjerter etter å ha åpnet med 1NT. Det kom 3 ruter fra nord, dobler fra øst, 3 hjerter fra vest og høyning til 4 hjerter med pass rundt

Nord spilte ut stor ruter og tok den andre ruterhonnøren før han skiftet til spar. Det motspillet fungerte ikke. Ruter knekt var godspilt og kunne senere brukes til sparavkast, ti stikk og +620. Spillet ga 12 IMP til Norge. 

De spiller samme spill i alle klassene. I SENIOR betet også Jan Mikkelsen og Arve Farstad 4 hjerter mens Stokkeland-Johnsen som Ø/V stoppet i delkontrakt med ni stikk, +140 og 6 IMP til Norge. I Norge sin mix-kamp føk 4 hjerter hjem ved begge bord. Norge Damer hadde oversitt i den runden dette spillet forekom.

Merk at utgangen kan betes med en runde ruter og skift fra nord i andre stikk. Idet syd kommer inn på trumfesset kan han i så fall spille ruter til nord og få en tredje runde av fargen som han kan sette i trumf på.

I dette spillet ble utgang betet av de fleste, men det var en også en god del par som fikk hjem utgangen. Ett par vant 3NT som er håpløst om det kommer liten ruter ut og syd får beholde sin andre ruter slik at det er overgang til nord i ruterfargen idet syd kommer inn på hjerter ess.  

EM - Parturneringen

Ann Karin Fuglestad som skal spille på det norske damelaget i EM var den eneste av våre EM-spillere som deltok i parturneringen som har pågått de første dagene på Madeira. Hun spilte med Marianne Homme (Marianne Harding er Ann Karins makker i EM for nasjonslag som starter torsdag for dame- og seniorklassen).

I parkvalifiseringen deltok 54 par i en pulje som spilte samlet, seniorer og damer, men etter kvalifseringen ble de splittet opp i A og B finaler for henholdsvis damer og seniorer. I A-finalen for damer gikk det bra for det norske paret, de kom til slutt på 6.plass.

Fra i morgen er det altså over på lagbridge for Ann Karin og hennes lagvenninner. I parbridge blir det endel utslag i spill som går fort i glemmeboken i lagkamp. Her er et slikt spill fra damefinalen:

Giver vest, alle i sonen

Hvilken kontrakt kunne du tenkt det å spille med disse kortene?

I lagbridge vil de fleste finne spartilpasningen med slikt, og undersøke slemmulighetene. På veien mot lille-eller storeslem finner man ut at det ikke mangler noen nøkkelkort. En har massevis av stikk, men mangler trumf dame (spar). Det normale er da å melde lilleslemmen 6 spar, kanskje 6 kløver. Det gir imidlertid et par IMP ekstra for å spille 6 spar i stedet for kløverkontrakt om de spiller det ved det andre borfdet, det teller det og. Men det utgjør ikke så mye i lagkamp, altså. Dette spillet forekom dog i parturnering. 

Og Ann Karin og Marianne meldte 6NT! 

Det er en litt skummel kontrakt om det kommer hjerter ut fra øst. Hvis ikke sparfargen går, eventuelt tippes med topping eller finesse, blir det bet i grandkontrakt mens 6 spar/6 kløver er trygt. Trist i så fall, men bunn er bunn, og i parturnering kan en leve med det på en annen måte enn i lag, neste spill! Og går sparfargen er det jo tretten stikk både i grand-, spar- og kløverkontrakt.

Slik spillet så ut ble det godt betalt å få med seg det lille ekstra grandkontrakt ga. Det ble tretten stikk, +1470. Det var litt mer enn en rekke med +1460 for 6 spar med tretten, og det norske paret fikk hele 83% på spillet.

Ett par meldte storeslem i kløver og fikk toppen N/S for det. Ett par spilte 6 kløver og måtte finne seg i 0%! 

 

EM: Klart for spilling i alle klasser

Torsdag starter EM for de tre norske lagene i klassene Damer, Senior og Mixed. Det vil delta 19 nasjoner både i dame- og veteranklassen, 22 i Mixed.

I åpen klasse hvor det deltar hele 30 nasjoner har lagene spilt 10 kamper av i alt 29. De er altså et stykke unna halvveis, og det er derfor for tidlig å spekulere for mye om hvordan det skal gå til slutt.

EM er jo foruten eget mesterskap også kvalifisering for VM som skal spilles i 2023, og de åtte beste i hver klasse i EM får plass der fra Zone 1, Europa.

Norges lag i åpen klasse har spilt omtrent middels de to siste dagene. Onsdag var det kun to kamper, og både i Norges kamp mot Portugal og Spania ble det jevnt. Etter de ti rundene som er spilt ligger Norge på 5.plass.

Sverige startet dette mesterskapet skarpt og ledet før onsdagens spilling. Da snublet de ganske kraftig. Først ble det tap for Irland (7,45 VP), og det ble fulgt opp med et grusomt tap (-0,10 - 19,90 VP) mot Nederland som har overtatt ledelsen. Nederland tok egentlig full pott i den kampen, 68-3 i IMP som egentlig er 20-0, men merk minustegnet foran Sveriges 0,10. Begge lag fikk straffepoeng pga. sein spilling.

Svenskene ligger etter den dårlige dagen på 3.plass.

Mot Nederland gikk mye galt for søta bror. Et par eksempler:

Her ble det ved begge bord utgang i en 4-3 kontrakt i hjerter hvor det er enkelt i 3NT slik det sitter ved å lasjere eventuelt sparutspill. Vest er helt uten inntak. Men om vest hadde hatt ruter ess som inntak til godspilt sparfarge ville 3NT vært håpløst da ruteren må utnyttes.

Vest hadde ved begge bord hoppet inn med 3 spar som sperr, og både Nederlands og Sveriges N/S-par kom altså i 4 hjerter med nord som spillefører.

Begge spilleførerne tippet hjerteren med liten til esset og liten til tieren. Men så ble motspillet forskjellig ved det to bordene. Øst for Nederland fridde seg med kløver. En tredje trumfrunde ga litt gode nyheter for spillefører, men da Sveriges nord gikk på ruteren lå øst korrekt unna to ganger med ruter ess. Da ble syds hånd en øde ørken, to ruterstikk var alt svensken fikk i den fargen. Det endte med at han måtte gi bort to sparstikk i tillegg til ett i trumf og ruter ess, en bet, Nederland +100.

Ved det andre bordet satset muligens øst på at makkeren hadde singel ruter, og da ble motspillet for desperat og kostet to stikk. Inne på hjerter konge dengte han nemlig ned ruter ess og spilte mer ruter. Nord vant med kongen i andre ruterrunde og kunne ta en tredje trumfrunde før han hadde igjen en ruter som overgang til syd, og syds ruterfarge ble utnyttet med fire stikk totalt. Dermed ble det elleve stikk, to stikk forskjell pga. motspillet, Nederland +650 og 13 IMP.

I Norge Spania ble dette spillet uavgjort med N/S +600, 3NT ni stikk ved begge bord.

_______________________ 

Noe senere i denne kampen hvor Nederland var best i det meste gikk det veldig galt for Sverige i dette spillet:

Nederlands N/S spilte 3NT. Da vest på alle kløverstikkene kastet to ruter og øst også kastet sine rutere fikk spillefører det lett og tok alle tretten stikkene da han fikk fire ruterstikk, Nederland +520. Men det er jo alltid minst elleve sikre stikk i grand.

Rundt omkring i salen var det stort sett 460, 490 og 520 til N/S i 3NT, noen veldig få meldte 6 kløver og vant den. I Norges kamp mot Spania ble det spilt utgang ved begge bord. Sveriges N/S hadde større ambisjoner.

Jeg kjenner ikke det svenske parets avtaler, men hvis nords 4NT var spørsmål og det var han som spurte om Key-Cards ble det feil da nord følte seg forpliktet til å fortelle at alle nøkkelkortene var på plass med 5NT, i tilfelle syd er så sterk at storeslem er mulig. For da meldte syd ikke unaturlig storeslem med den lange kløveren og K-J i ruter i tillegg.

I slike spill er det mye bedre at den med den uvanlige, skjeve hånden spør. Om syd gjør det her vil han få vite "alt" nord sitter med. Slik det utviklet seg er det fra syds synsvinkel bare å se for seg at nord har litt mer, for eksempel A-Q--x-x i ruter så er det tretten enkle stikk. Men slik det så ut ble det for mye Møllers tran...

Storeslem er ikke helt sykt. Men spillefører må få fire ruterstikk for å komme til tretten. Hvis ikke Ø/V kaster ruter må spillefører ta finessen den ene eller den andre veien og finne ruter dame dobbel eller tredje, i så fall blir det 1+1+4+7=13. Merk at det ikke blir tretten med kun tre ruterstikk.

Siden vest var renons i kløver spilte Hult på finesse over øst med liten til knekten, ruter dame måtte jo være i en kort ruterfarge om det skulle gå bra. Svensken hadde rett i at det var øst som hadde kortest ruter, og om han hadde hatt ruter dame ville storeslemmen blitt vunnet. Men det var vest som hadde ruter dame, to bet.

I lilleslem i kløver bør det spilles annerledes, og 6 kløver er med riktig spill safe selv med spar ut. Etter sparutspillet tas øst sine trumf ut, så ruter konge fulgt av knekten som stikkes over med esset før ruter 10 får seile med sparavkast. Selv om vest får for ruter dame gir den siste ruteren hjerteravkast, og det er tolv sikre.

Siden det ble bet i 7 kløver og +520 til N/S ved det andre bordet kostet spillet 13 IMP for Sverige. Om det svenske paret hadde stoppet i 6 kløver villet det blitt 9 IMP inn i stedet, 22 IMP i sving på ett spill.